ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, February 2, 2017

short but sweet vacay - Gold Coast Melaka


Assalamualaikum :)

last friday my in laws selamat tiba ke tanah air after 10 days mengerjakan umrah...sampai pukul 1.30am and my husband was there untuk tolong2 apa patut sebab his pakngah yang pegi skali ke sana ada heart condition where an ambulance dah standby kat airport...Alhamdulillah semua dah ok, pakngah pun dah discaj from the hospital...petang tuh after work, my husband and the kids pick me up at the office and straight balik melaka...again, syukur tak jem...dapat balik awal kul 4pm, kul 6.30pm dah sampai sana...tido rumah mertua 2 malam then we checked in to Gold Coast Melaka pulak...short vacation with my family belah abah pulak...my sister and his family pun ada...since kitorang memang dari melaka, so kitorangla yang tolong check in...tapi sebab punyalaa ramai orang and ramai late check out-er, kul 4pm baru dapat kunci bilik...dari kul 3pm tu  my husband brought the 2 big kids pegi carik kuih muih minum petang sementara i waited with ariq for our room keys...


seronok berjalan ke sana sini...hilang ngantuk dia


sementara mommy beratur, tak larat dukung jer...biar dia jalan2 kat lobby...of cos under my supervision like a hawk...semua orang ditegurnya, peramah nau... 


semua orang tunggu nak amik kunci bilik...yang mana walk in tuh langsung takde can...nih luckily aunty dapat gak book last minute...memula book kat gold coast morib, dalam bincang2 fully booked...pastu carik kat pd, yang tinggal semua mahal bebenau...yang ini just nice plus dapatla melawat mertua balik umrah skali...perancangan Allah yang paling hebat...


besar apartment dia...oh lupa nak bgtau, gold coast nih sesuai utk family vacation...apartment 3 bilik, setiap bilik ada 2 supersingle bed...hall n dapur yang luas...dapur ada sink, waterheater and mini fridge...1 malam check in dapat 6 breakfast and 6 tag waterpark...waterpark bukak dari 8am sampai 11pm...haa kau...mandilaa sampai kecut...boleh pakai sampai checkout...malam tuh keluar makan pun x bukak tag sebab nak masuk waterpark lagi bsoknya...hahaha 


since orang lain belum sampai, kita chop siap2 bilik master with attached bathroom...senang nak mengelola bebudak nih...kat luar bilik ada lagi 1 bathroom...


spacious bathroom...1 jer slack, takde line nak sidai baju...ruang kosong belakang ariq tuh besar but sebab takde line, longgok jer barang2 situ...


masa yang ditunggu2...aunty ngan zana sampai kul 4pm lebih...petang tuh terus bawak budak2 serbu kolam...dapatla mandi dalam 2 jam sebelum maghrib, pastu siap2 nak keluar makan ikan bakar plak...gambar dengan abah dan adik2 takde langsung...boleh pulak sorang pun tak teringat...abah ngan emir plak sampai kul 6pm kayuh basikal dari seremban...gigih betullaa...


ariq macam tak enjoy...dia tak suka splash2 tuh...kita celupkan dia sikit2 sudah...pool review, sana ada 3 jenis pool...yang paling banyak slide attraction tuh tak bape bersih...kena air kat mata pun pedih, betapa kuat klorin dia...maybe sebab dia takde rules for certain attire...so semua main lanyak pakai macam2 baju...yang pakai jeans pun ada...naik slide memang tak bergeraklaa...

yang kat atas nih ok sket...wave pool...tenang sket...bebudak boleh main 2 mini slide terus masuk pool...paling hujung ialah paling dalam so careful bila ada wave...another pool memang mendatar jer paras dada adult...bebudak kena ada orang dewasa jaga...nih pun ok sebab xramai orang... 


a short but sweet vacation with my family...lenkali kita check in tempat lain, dengan group yang lain pulak...

Friday, January 20, 2017

ariana turn 7


Assalamualaikum :)

ariana has turned 7 years old on 20th January 2017...we took everyone out for dinner to secret recipe near our house...kebetulan pulak masa tuh ada offer buy 2 slices get 1 slice free, so agak ramailaa orang malam tuh...ariq and mikhail was super hyper that night rasa macam tercekik2 makan sambil istighfar...adoi...just remind me why we seldom dine outside...usually tapau jer...ariana was behaving very good malam tuh...maybe coz dia pun happy dapat makan kek...yang sedihnyer tak teringat nak light a candle...padahal dah beli candle no 7 siang tuh...dah balik baru ariana tanya...hmmm






us


ariana wish to have rollerblades for her birthday present...mikhail yang bukan birthday dia pun boleh plak nak jugak...kita belikan rollerskate jelaa...weekend tuh bawak the kids pegi kedai mainan area chowkit...kat sana banyak choice...rollerblades and rollerskates tuh adjustable...mommy ngan babah pun boleh pakai skali...hehehe 


on tuesday, my husband text me saying that he brought the kids to a bakery shop where my cousin work as a parttime...i asked him to bought a small cake for ariana...rasa tak complete takde cake cutting session nih...ingatkan taknak buat dah bila dah masuk sekolah tapi cam kesian pulak...plus ariana paling enjoy cake cutting unlike mikhail yang memang tak heran langsung...dia pun tak suka cake sangat...


then again, bila nak potong cake, jenuh carik candle no 7 tuh tapi tak jumpa...so we just light any candles yang ada...(pagi nih jumpa pulak dalam beg yang sama aku selongkar semalam...grrrr)


1 happy kiddo with her favourite cake...pagi nih bawak bekal kek pegi sekolah... 



i quote from my instagram :


ariana sofia, omma appa saranghae!!!





Tuesday, January 10, 2017

adapting


Assalamualaikum :)

how's your week so far? dah seminggu ariana sekolah, Alhamdulillah everything ok buat masa nih...hari2 dapat bawakkan dia bekal homemade...baru 2x dia guna duit belanja...from tuesday; nugget, nasi goreng cina, egg mayo sandwich, roti krim, egg mayo sandwich n pagi tadi popia homemade...haaa...jangan xcaya ok...gigih weekend harituh masak filling pastu malam tadi melipat2 setakat yang nak makan je dulu...kalau sempat malam kang melipat popia lagi...filling minced chicken, carrot and diced onion jer...dapat bawak sikit ke opis diorang kata sedap...terus terbayang nak meniaga popia frozenlah...huhuhu...we'll see macamana yer...ikut hati memang macam2 nak buat, masa jer mencemburuiku...adoi...tadi dah tengok kat utube ada banyak resipi popia...lenkali nak try filling lain pulak...so, besok nak bekalkan apa pulak? planned to make some mac n cheese in advance and frozenkan...pastu pagi tinggal panaskan jer...roti sapu nutella pun ok jer...yesterday she requested for apple pie and custard sauce..hoih, macamana nak buat pepagi tuh? weekend jelaa nak makan dessert2 camtuh k...

houseworkwise baju n kasut sekolah dibasuh oleh babahnya...tak suruh pun tapi tau2 dah siap...kita tukang rendam jer...tapi i kawtim balik so i gosoklaa...this week mikhail pun dah start sekolah so, tambah lagi 2 pasang nak kena gosok...since sekarang sebelum subuh dah bangun, by 10pm memang semua masuk tido...dengan kita skali tido awal...niat nak bangun balik melipat kain ke mengemas ker tuh tinggal impian jelaa...terpaksa tutup sebelah mata dengan keadaan rumah on weekdays...letih badan rasanya...sometimes tak sempat dinner pun...i think stamina dah kurang...nak kena makan supplement jugak nampaknya nih...and start exercise to build up stamina...husband dah install balik treadmill tapi bila on jer berderet yang kenit2 nih naik jugak...dah tu acaner? banyak tul alasan ko alin!!

banyak plan nak buat sebenarnya...i need to make few schedule for everything asap...terutama for ariana and mikhail's timetable during at home...plan utk bekal anak2...plan utk ubahsuai rumah...whats 1st whats next...and i dont know where to start...tak sabar pulak nak gi cuti2...lama sangat rasa tak check in mana2...since ariq lahir kot...hmmm...oklaa, now im going to finish this awkwardly...bye!!!

Thursday, January 5, 2017

yana go to school


Assalamualaikum :)

its been quite a busy week for us...my 1st born, ariana is standard 1...Alhamdulillah...with new routine, memang terasa my life changed...waaahhh...baru 3 hari dah cakap cenggini...from now on azam tahun baru will be to bangun awal, prepare bekal anak and involve more in my kids activity...haaa...im not a morning person so ini kira azam jugak nih...today i cancelled my leave as i see that ariana can adapt well at school...1st day pun memang tak nangis cuma in the morning dia mengadu sakit perut, pening maybe nervous kot..by recess time dia dah ok...dah ada kawan...this 3 weeks they called it minggu transisi so kemana2 pun ada cikgu iring dan ingatkan itu ini...nak rehat ingatkan bawak bekal, nak balik ingatkan kemas beg...so belum ada apa yang hilang lagi, hehehe...


1st day assembly...lama giler dekat kul 9am baru masing2 masuk kelas...


1st day we arrived a bit late...belum dapat timing dengan jem kat a few places lagi...2nd day dah ok...im not the emotional kind of mom tapi masa cikgu pasang lagu negaraku tak pasal2 bergenang plak...isyh3...told my husband dia pun pelik...apesal nak sedih2? hahaha...hormon pms kot


sementara tunggu recess, kita pekena nasi goreng dulu...huhu



2nd day i told ariana i wont be around during recess...nanti dia kena balik sendiri ke rumah transit baru...dia cakap ok jer...but, sebelum recess i dah terpacak kat kantin...senyap2 hendap dia macamana...dapat kawan baru plak...kawan ajak beli nuget kat kantin...dia bagi jer duit singgit kat pakcik kantin pastu baru tertengok2 apa ada...dia bukan nak makan sangat cuma nak merasa membeli...makan 1 pastu baru bukak bekal nasi goreng...5.30am mommy bangun goreng nasi, dia makan 3 sudu jer...pastu dah...adoi...ni 1 lagi azam...aku kena redha kalau anak tak habis bekal...harini 3rd day bekal egg mayo sandwich plak...kita tgk kang habis ke tak...


tgh makan bekal barula mommy gi sergah...ok, mommy taknak cerewet sangat, asalkan ariana dah tau bawak diri oklaa...

balik sekolah ingat nak skodeng senyap2 lagi...rupanya kelas dia keluar awal and dia terus balik rumah transit...called mama kam dia, dia dah selamat sampai rumah pun...Alhamdulillah...so harini mommy takyah tunggulaa...lagipun mommy kena jimat2 cuti since cuti dah kena tarik 6 hari...huwaaa

some random pic i took during my stay at her school : 


amik gambar untuk school data keeping


standard 1's classes kat 1st floor...semua parents melangut tengok dari bawah...masa nih tunggu nak balik


reward on 1st day coz she did a good job at school


mana tak lama assembly, ada crew from channel al hijrah buat liputan...


in the morning...walaupun kematu duduk dekat sejam dalam dewan, belum ada kawan,dia tak nangis pun...


superdads waiting for their sidekick


some activity after recess to refresh the kids energy...

************************************

kenangan dengan cikgu2 tadika...2 years kat sana...terima kasih teachers ajar ariana dan layan whatsapp mommy yang kadang2 merapu...huhu



Friday, December 23, 2016

this and that


Assalamualaikum :)

some random pic in my phone...



goofing around in the car...bila anak2 boring duk tanya lambat lagi ke nak sampai...huhuhu...macamana nak travel jauh nih?


time boring2, sandarkan tilam kat katil then mainlaa korang situ...bergolek2, menggelungsur...yang kecik pun tak kian sama naik...

my husband have been babysitting all our kids this whole week...sebab rumah my aunty takde air, so dia kata biarlaa dia jaga semua...a week before that dia jaga mikhail jer sebab nak potty train...ariana n ariq hantar rumah pengasuh...Alhamdulillah 1st day jer banyak terbabas...2nd day onwards dah ok...cuma bila dia kata nak kencing tuh memang kena cepat2 bertindak...kalau tak terbabas jugak...belum pandai tahan lama2 lagi...buang air besar pun kat toilet...sebab dia dah rasa kat toilet lagi lancar dari pampers...mikhail nih selalu sembelit tapi tak pernah nangis ke apa...hasil besar2 macam orang besar, memang payahlaa nak keluar...kadang berhari2 duk nonggeng tapi takde hasil...pakaikan pampers bila outing or tido jer sekarang...jimat sikit...now nak kurangkan susu pulak...nak biar dia makan lebih...susu pun punca sembelit tau...


i can say that my husband jaga anak3 lagi excellent than me...dia kena handle ebm, panaskan ebm utk ariq...kalau bancuh fm, ariq minum sikiit jer...tak pernah habis 3 oz...


masa jaga mikhail seorang memang dia fokus potty train jer sampai rumah tonggang langgang...then aku cakap elok2, mintak tolong kemas sikit2 at least bilik tuh katil berkemaslaa kan...sebab by the time aku keluar, anak2 tak bangun lagi...nak kemas pun takleh...now cikgu siap masak utk lunch...kadang2 sebelum g keje aku siapkan lauk utk lunch or siapkan bawang2 hiris utk senang dia masak...yang simple2 pun jadilaa...anak3 sekarang memang suka makan nasi and tak memilih lauk janji tak pedas...atas tuh dia masak kari ikan bawal...woww sangat sebab aku selalu fail masak kari...huhuhu...sambal udang tuh memang balance malam sebelum tuh...thats y ada 2 ekor jer...

ada skali tuh dia buat sotong masak kicap n ikan goreng sambal...balik keje aku makan bertambah2...hahaha...my kids jenis yang kena nap siang dalam sejam dua...kalau tak diorang jadi restless and tantrum...nak tidokan diorang serentak adalah susah but cikgu manage to do that!!! terrer sangat nih...nak kena belanja laa... 


suap anak3 makan memang kena sabar...dekat sejam baru siap...jenis makan xreti duduk setempat...jenuh panggil berkali2... 


pagi2 macam nilaa muka yang nak ditinggalkan...pakkal laa cuti mommy dah habis...kalau tak boleh join golek2...jeles ngan babah...


isyh3...mulut tuh...


lepak2 at my sister's house...sampai2 ingatkan dah siap masak, kita yang masak rupanya...but siakap steam dia yang buat, sedap gaklaa...tekak iolls suka siakap 3 rasa lagi...masak simple2, makan ramai2...selera bak angg...

lepas tu petang sikit kita bagi can bebudak berendam walau hakikatnya masing2 sroot sreet...sampai mengamuk2 taknak keluar pool...hahaha





Friday, December 9, 2016

our weekend in melaka

Assalamualaikum :)

last weekend balik melaka...as in rumah mertua...i have applied for leave on monday so lama sikitlaa kat sana...dah cakap ngan cikgu kali nih nak jugak merasa keria antarabangsa...so sebelum balik KL dah plan nak singgah...ok kot, should be ok sebab hari bekerja kannnnnn...hmmm

before that on sunday after lunch, cikgu bawak kitorang pegi pantai klebang...not the original beach tapi diorang panggil pantai 1 Malaysia kot...artificial extended beach...nak singgah klebang original coconut shake, the line was crazy...lagipun takdelaa teringin sangat...sebab dah jumpa yang sedap punya kat Alai with shorter queue...hahaha...so, lepak2 tepi jalan, beli kudapan, and sewa bubble soap thing for the kids...




siap bentang tikar...ko hado?




tak banyak sangat aktiviti sini...adalaa a few yang main layang2...


the kids mintak naik keta kuda but the fees macam ridiculous...dia kira per head, rm15 for adult and rm10 for kids...setakat pergi dari hujung sini ke hujung sana tak sampai 300m...kita bawak pegi pat the horse kat tepi jelaa...foc...hahaha...but the kids still had fun tho...balik rumah beria ariana bercerita kat atok dia..."keadaan tadi menakjubkan atok..." kesian anak3 aku...benda simple jer pun dah buat diorang amazed...nampak nau jarang berjalan kan...huhuhu


cheeky boy...suruh senyum buat muka camtu pulak...skrg susah nak tinggalkan dia kat sesiapa...asek nak ikut org berjalan...kalau tgk aku pakai tudung or cikgu pakai topi mulalaa kelam kabut mintak dukung...pastu tunjuk pintu ajak keluar...belum berjalan lagi...kitalaa jadi kaki dia...dia main arah jer nak ke mana...dah pandai bg kita remote suh pasang citer dia...kalau dulu xminat tv, now dia suka citer minions and didi & friends...hadap citer tu jelaa kalau dia cranky...


so on monday lepas breakfast off we went to limbongan...actually masa on the way to klebang on sunday, dah singgah tapi dia kata habis...pastu on the way back home tgk line pjg pulak...aik, tadi kata habis? so we repeat on monday...sampai sana pukul 12pm...cikgu g beratur...line tak bape pjg tapi bayang kuih keria pun takde...tgh masak laa kot...lepas 15 minit, ariq pun dah tido, aku tukar shift pulak...


start je aku beratur, Alhamdulillah the line was shifted masuk ke kedai...so taklaa panas sangat...cuma beratur lama gak dalam another 45 minutes...ingatkan hari bekerja line tak panjang, takde makna ok...rupanya sebab kedai lg 1 tutup so thats why queue pjg giler kat sini...melingkau2 macam ulau...sempat berborak ngan akak belakang aku tuh...dia kata dia pegi kelas belajar buat keria nih...bila dah makin dekat, dapat tau sorg boleh beli limit 20pcs jer...all my frens yang kirim2 semua memang tak dapatlaa nak belikan...dapat bg rasa sorg seketul jelaa...


masa dapat tuh kuih still panas lagi...makan panas2 memang sedap...the sugar coated, the sweet potato...memang matching sangat...cikgu takut nak makan banyak takut aku tak cukup...hahaha...yelaa bape kali balik melaka tak dapat makan, sampai merajuk2laa...last2 cikgu pegi jugak tapi tutup pulak...


bila dah sejuk, rasa dia sama jer macam kuih keria yang lain...kat melaka nih memang keria dia semua salut gula melaka...unlike the ones kat KL tuh...puas hati dapat makan yg panas punya...memang sedap...that night my abah and aunty datang rumah...dapatlaa merasa keria viral...cute jer bila abah tanya whats this all about bila aku post kat fb...nak rasa datangla rumah, betul2 dia datang...hehehe...the next day bawak the remaining ke ofis...dapatlaa bg ofismate rasa sorang seketul and aku sendiri makan beberapa ketul...maybe sebab keledek kan angin, ptg tuh terus sakit kepala, migrain bawak ke besoknya...sampai kena mclaa...hahaha...penangan keria viral...sekali cukup kot beratur beli keria tuh...dah dapat rasa dah ok dah...