ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, September 27, 2016

because of that sneakers


Assalamualaikum :)

nak borak2 jer harini...perempuan nih kan banyak nafsu kan...tengok ni nak, tengok tu nak, duit jer taknak beranak2...hahaha...ok, not funny...anyway, ingat tak yang aku pegi times square bawak anak2 main kat indoor theme park tuh? haa, masa nak balik tuh sempatlaa usha2 kedai2 fashion kat situ...sambil lalu tuh mata laju scan...makin laju cikgu tolak stroller, makin juling mata tengok...hahaha...anyway, we stopped at few shops to buy yana's slippers and ariq's cap...suddenly cikgu ask me, why i never wear sneakers like that? don't i like them? 



at that time i said its not practical to wear that kind of shoes for a mom like me...when i'm running around chasing after my kids, i shouldn't be busy tying up my shoelaces...lepas tu habis kat situ jelaa...he probably doesn't even remember he asked me that...tapi perempuan nih ada naluri and it says its not just a simple question...it means more than that...hahaha...women and their complex mind...mulalaa fikir macam2...i kept it to myself for few days...then i ask my frens what does it mean? 

does it means i'm getting old, i should look young wearing youngsters fashion item?
does it means he's watching the young girls and attracted to their fashion?
does it means he's bored with the way i look?

the downside of same age couple like us is that the husband usually look much younger...20 years ago, we may look compatible for each other tapi makin lama makin nampak kita jauh berbeza...being a woman tak senang...nak kena jaga kulit, jaga badan...dahlaa urat banyak putus masa bersalin, collagen banyak hilang, kulit jadi kendur, now fashion pun nak kena up to date or you will look like you're going out with your younger brother...selain up to date, haruslaa syariah compliance jugak...umur nak cecah 35 nih, patut dah bolehlaa tinggalkan yang ketat2, jarang2 tuh...but a pair of sneakers won't hurt kan...i've been googling fashion style for 30s, casual look for 30s, how to style sneakers, hahaha...i'm a sucker i know...and mostly the looks doesn't suit me as hijabi...ok, tu semua godaan syaitoonnnn...i'm never gonna take off my hijab, InshaaAllah...kuatkanlah imanku ya Allah...but i'm still searching for the right style for me and our Malaysia hot weather...these are some that i like...rasanya sesuai tak with my age? wanna look young but don't wanna look trying too hard...you know what i mean? sepp sket!!!


who doesn't know vivy of gfashionvalet right? dia memang kecik molek anddd still young...belum 30 pun...bukan semua style dia flatter every body shape but this one nampak simple...boleh tukar heels tu dengan sneakers kan?


ni pun cantik but saya ada perut so this style not suitable for me...maybe kena tukar top yang lebih longgar


sematnyer jeans dia...tapi malas pulak nak kena pakai legging kat dalam...


30s. wearing this? cute but kenapa aku rasa cam tak sesuai?


comel gak pakai straight skirt macam 2 nih...this look is much better without the tucked in shirt


boyfriend jeans and long cardigan...must have item in my revamp wardrobe list...


she look 30s. and she look effortlessly chic...

anyway, most of my frens told me not to overthink about it but do give the sneakers a try...ok, jom cuci mata...

Monday, September 26, 2016

duk rumah pun best


Assalamualaikum :)

last weekend cikgu balik melaka but i've decided not to follow him just because i have so many things that need to be done at home...dah bape weekend balik sana, rumah sendiri tunggang langgang...but i suggest he brought yana n mikhail with him...diorang dah besar so senang sket nak handle...me and ariq stay at home and having a blast ourselves (yeah, right!! *roll eyes*) i have made 5 types of puree for ariq's food, vakum the whole house and 2 rounds of laundry but i still haven't finish folding it including the previous 2 rounds of laundry...

you would thought staying in with 1 baby is much easier but actually he need you more than before since there's no one else can entertain him...unlike mikhail, ariq is not easily attracted to cartoons...dia lagi suka berkepit, duduk kat pangku sambil hold on to my shirt...memang susah nak g toilet, mandi pun sekali jer...itupun masa dia tgh tido...bukak pintu dia dah depan pintu meleleh2 airmata...hahaha...

he napped 2 times for an hour...masa tulaa nak kupas kentang, karot, buah, siang sayur apa semua, kukus, mandi n melipat...buat keje yang senyap2 jer...nak basuh dirty dishes pun takleh, kang bunyi pinggan berlaga2 tuh bangun je dia...lepas dia bangun barulaa boleh blend and vakum...dia ikut jelaa belakang kita tunda vakum tuh...sukatilaa nak...yang paling best duduk rumah langsung tak keluar, nak masak pun malas setakat sorang je makan so aku makan roti jelaa...malam2 lapar masak megi letak sayur sket...itupun bape kali keluar masuk dapur dia nangis2 takde orang teman dia...aduhai...clingy sangat tau...

benda lain tak sempat nak kemas sangat pun...cita2 besar nak tukar langsirlaa, nak basuh bilik airlaa, nak revamp my closet and makeup konon...hmm..berangan jelaa...that one maybe kena amik 1 hari cuti, hantar semua kat babysitter macam biasa baru boleh settle...itupun kalau my kdrama series tak mengganggu...hahaha...i salutelaa all moms yang boleh buat semua...especially those yang stay at home mom...sempat masak lagi...eh, tapi nowadays ada jugak working mom yang sanggup bangun awal masak untuk bekal anak2...hmmm...im not that rajin...i'm really blessed to have cikgu coz he does help me a lot around the house...i mean memang A LOTTT...kalau senaraikan apa yang dia buat, macam xde apa dah keje untuk aku buat kat rumah...like, what the hell are you doing yang kata penat sangat tuh? haa...begitulaa...but truth is small2 things memang menuntut masa...kadang kita pun tak sedar masa berlalu kan...

cikgu and the kids sampai rumah on sunday during lunch time...to make it up to them, i brought them to the pool that afternoon...ingat nak bawak ariq skali tapi budak tecit tu tido plak...eventho the pool just a block away, tapi since we moved here, baru 4-5 kali jer pegi..."rajin" sangat nak bawak...hehehe...my dramaqueen siap cakap "inilah hari yang paling indah, tq mommy..." hahaha...drama sangat kan...bebudak nih memanglaa...kalau boleh tiap minggu nak ajak keluar...yelaa, throughout the week terperuk kat rumah babysitter pastu balik rumah sendiri...weekend naklaa tengok benda lain pulak kan...kan bagus kalau weekend ada 3 hari...sehari mengemas, sehari berjalan, sehari lagi berehat...hahaha...


this boy dah ada 4 teeth...its scary for a breastfeed mommy like me...atas tuh gigi kapak...besar2...yang bawah kecik2 tajam!!! suka sondol2 kita pastu gigit baju kita...nasib xbaik, dia tergigit skali kulit perut/peha kita...adoiii...kalau suap kena hati2 jari kita...lepas gigit, buat muka tak bersalah pastu gelak2 pulak...sabar jelaa...

Friday, September 23, 2016

Selamat Pengantin Baru Akmal dan Ashikin


Assalamualaikum :)

last saturday, we attend my cousin's wedding at taman maluri...this cousin dah menikah on Aidilfitri lepas...and kenduri sebelah perempuan at kuantan...we didnt get to attend back then sebab yelah, raya kan...cuti sekolah pulak tuh...memang tidaklaa nak mengharung jem dengan anak3 kecik nih...so kali nih kenduri sebelah lelaki...my cousin nih tak bercinta...kiranya dia kawin dengan pilihan orang tua...siap ada 3 pilihan...hehehe...jodoh dengan yang ini...


harini the girls tema pink...recycle jubah raya haji jer...hahaha


the boys pakai emerald green...sajer pakaikan mikhail sama cam babah dia...cikgu memang suka pakai sama nih...ariq pun pakai baju melayu romper kaler yang sama...





our table antara family yang balik lambat...nak tunggu peluang bergambar ngan pengantin...


kidnap pengantin lelaki dulu...oh, my cousin nih ajar al-baghdadi...kadang dapat jemputan jadi imam solat...kira, menantu pilihan gaklaa nih...antara cousin yang sama2 membesar kat rumah arwah tokyong...





ustaz kawin tema bollywood...huhuhu


with adik pengantin, farhana...pregnant 7mo tapi tak nampak pun perut...masa kecik, kalau tunjuk gambar aku masa baby kat farhana mesti dia cakap itu gambar dia...memang masa umur 1-2 tahun camtuh muka n rambut kitorang lebih kurang sama...


with my ayahteh, bapak pengantin...my ayahteh nih memang kelakar and agak attention seeker di kalangan family...tengoklaa baju apa dia pakai tuh...memula datang dia dah offer nak parkingkan keta sebab baju dia macam valet pun ada...macam pilot pun ada...tanya anak2 dia semua kata abah pepandai sendiri...hahaha...sukatilaa...bukan selalu leh pakai gitu kan...


one family photo with the bride and groom...Selamat Pengantin Baru Akmal dan Ashikin...semoga bahagia hingga ke jannah...

Wednesday, September 21, 2016

Times Square Indoor Theme Park


Assalamualaikum :)

cuti 4 hari Aidiladha di melaka tak bawak anak2 kemana2 pun...cuma sekali jer aku pegi jusco beli barang sket itupun bawak ariq sorang jer...ariana pun dah pandai mengadu dah lama tak kemana2...bukan tak keluar tapi bagi dia, dia nak pegi tempat mainlaa...memula plan nak naik genting skali pg jumaat tuh hujan lebat giler, risau plak nak panjat genting...so, jumaat lepas solat cikgu bawak kami pegi indoor theme park kat times square...dekat 10 tahun ok tak datang times square nih...dulu datang naik monorel...pastu rasa cam leceh nak parking...lagipun cikgu tak suka tempat2 sesak...nih anak dah bersuara, kenala cari alternatif lain...baru ku tahu ada theme park nih...tak yah gi gentinglaa semata nak main indoor theme park...


my kids jenis suka naik rides...so dalam nih banyak rides, bolehnaik banyak kali plak tuh...memang seronoklaa diorang...


naik merry go round sorg 1...babah pun naik...kitorang amik pakej family, MYKAD 2 adult and 2 kids above 3 RM113...kena bawak mykad yer...kalau tak, kena bayar harga tourist which lebih mahal...


ada playground jugak...kita kasi ariq merayap2 dalam nih...tuh puting tak lepas tuh, ngantuk la tuh...tapi tahan mata


untuk adult, 1 game pun aku tak main...bukan taknak tapi dah lewat petang...sampai sana kul 4pm, main game bebudak jer dah 2 jam...terus cikgu ajak pulang...best2 gak...ada rollercoaster, rides yang pusing, ala2 the ship pun ada...alaa...semua yang adrenalin challengelaa


mommy and babah join anak2 naik bas, lori, kuda, ketapi jelaa...asalkan anak3 happy sudah...


mikhail paling syok naik jeep nih...konon dia laa drive


one shot of mia familia

Salam Aidil Adha


Assalamualaikum :)

ok, setelah seminggu baru nak update pasal Aidil adha...takpela, janji update kan...tahun nih raya kat melaka sebab ayah mertua ada buatkan korban untuk mikhail and arissa...alan bawak ariana ke masjid, aku n the boys duk rumah jer...ariana balik beria cerita orang masjid sebut nama adam mikhail lepas tuh arissa solehah...dia tak tengok lembu kena sembelih tapi dia tgk yang dah selesai...takpelaa, lama2 fahamlaa tuh...mommy tak pernah tgk sebab tak berani...


kebetulan pulak 1 of my girlfren pun beraya rumah mertua...dekat sangat so dia datanglaa...dapatlaa jamu dia menu raya...kaki dia tuh bersimen, berlaga ngan bumper keta masa bonceng moto husband...husband takde apa2, dia yang retak lutut...kesian sangat...susahlaa nak bergerak...lenguh plak tuh simen dari peha sampai ankle...sebbaik dapat mc 3 minggu...



selfie pastu kita whatsapp kat group kasi jeles...hahaha


lepas settle kat masjid, ayah n alan pegi salai semua daging kat belakang rumah...ayah memang favorite dia daging salai masak lemak cili api...memang tiap tahun pun dia akan salai semua...lepas setel salai, kitorang bersiap2 pegi rumah mak usu pulak...mak usu tumbang sekor lembu and lapah pun dalam kawasan rumah dia...kat sana mak usu jamu nasi arab...yummmm



one with adik ipar...


kami pakaikan anak3 jubah2 yang my mom beli masa gi haji tahun lepas...usually mikhail xnak cooperate...sebbaik kali nih ok...Alhamdulillah


mommy recycle jubah yang ada jer...


the most decent picture yang ada...hahaha



that night they plan to celebrate those who are born in september...sebab nanti birthday ibu on 18th tak ramai yang ada...


eh...over plak menantu sorang tuh...


they bought turkish indulgence cake from secret recipe...sedap tapi orang takde gigi memang susah sket nak makan...sampai hati lupa letak nama ariq...dialaa pembuka september tau...


4 orang - sakuan (husband sil), ariq, ibu and asyraf (nephew)


rasa sikit je k


cucu sulong...dah macam galah panjang nyer...padahal baru tingkatan 2


alahai, sakuan malu2 plak...

aku amik 1 hari jer cuti...selasa dah balik KL...pastu rabu orang2 melaka pulak datang KL tido kat rumah sampai jumaat...dah alang2 cuti kan...sempatlaa cikgu bawak diorang jalan2 kat ikea cheras...

ok, stop gini jer boleh tak? macam tergantung plak...hahaha

Monday, September 5, 2016

ariq is 1 years old...what a week!!!


Assalamualaikum :)

we have been busy attending to our big family event...macam2...starting merdeka holiday, bawak anak2 naik lrt...tak pegi jauh pun, just from gombak to ampang park lepas tu singgah my office kejap to check on things pastu had lunch kat mcd ampang park before heading back home...tu sebab nak menebus janji memula nak bawak gi dataran tengok perarakan but then change our plan coz tak konfiden nak handle 3 org bawah panas tuh...maybe next next year ok... 


they had a blast sitting and playing at mommy's desk...budak, senang puas hati...hehehe


this girl mmg pandai pose tapi tgklaa tgn kat mana tuh...agak2 sapa ajar tuh?



the next day was ariq's 1st birthday and my mom's 58th tapi for ariq we bought a cake from cake sense and have a small celebration with his mama and onyang...masa tuh time maghrib and the cake makin cair so tak dan amik gambar proper...yang mana dan jer...








very light rainbow cake...not too sweet...sedap!!

on saturday celebrate birthday mama n ariq kat bonjour garden bakery cafe kat intermark...i like their food, big portion and yang penting sedap...semua yang kitorg order sedap...layan the selfie and wefie



the birthday boy n girl




ariq pakai baju nnda dia belikan







photobomb everywhere!!



 

bebudak seronok layan apps ni jer
 
 



boy je takde...susah sket nak ajak dia kemana2...bujangla katakan


later on sambung kat dip n dip plak...my husb and mikhail tak ikut...cikgu dari pagi ada kelas tambahan



on sunday, after subuh angkut anak2 masuk kereta shoot to KLIA...nak hantar emilda balik ke egypt for her final year...another 8 months inshaaAllah habislaa tuh...after that singgah rumah abah kat nilai bathe the kids, breakfast and rest sekejap before heading back to KL...phew rasa tak cukup 2 hari weekend...i need my rest!!! 



the kids were excited tengok banyak aeroplane...




 

bon voyage emilda...see you in 8 months