ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Friday, July 13, 2018

Pangkor Trip 2018


Assalamualaikum :)

kami pegi Pangkor through Marina Jetty pada raya ke 5..sebulan jer plan sbb kebetulan cuti sekolah and its easier for me to apply for leave yang sama dengan cikgu..raya ke 4 tuh sampai rumah around 8pm, lepas tuh unpack, laundry baju2 basah (diorang berendam kat sungai kannn) then pukul 10pm my cousin from Kuantan call..she said diorang semua ada kat rumah opah and this is the only chance nak jumpa..the next day dia dah nak ke melaka and we're going to Pangkor pulak..so letih2 pun gagahkan diri pegi and my kids yang paling seronok..they still remember pegi Kuantan few months ago jumpa 2nd cousins tuh..



4 generation - opah-maklong (baju merah)-kaklong (tudung merah)-1 of her kids (stripe shirt)


onyang dan cicits




sempat jumpa sejam jer pastu we have to go back coz i belum pack barang apa pun lagi..at 5am baru i tido after done packing 2 luggage bag..7am dah bangun my husband kejut bangun mamai2 siapkan budak2 then masuk kereta semua tertido balik..sedar2 dah dekat pukul 10am and we're already in Perak..11am arrive kat Marina Jetty, park our car; RM15 perday..RM45 for 3 days..they even have hourly charge; 70sen sejam..





while waiting cikgu beli tiket ferry..it was scorching hot tapi gigih nak bergambar jugak..


waiting for our ferry



dah nak naik ferry pun boleh lagi posing2 si mikhail nih..



from Marina Jetty it only took 15 minutes to arrive Pangkor..kalau Lumut dalam 45 minutes..ferry besar macam Langkawi..this is my 1st time ke Pulau Pangkor..so sorry for my jakunness yer..


mujur ada sofa bench kat corner tu so cikgu tido situ..xmuat dah king size nak tido 5 orang..dahlaa ariana tuh tido lasak..


we stayed at Anjungan Beach Resort..pic courtesy from google yer..this mommy dont have time nak snap2.. 

gambar masa sampai..semua nak terjun kolam dah..i have nothing to complain about the hotel..its cozy, homey and budak2 enjoy..pool depan bilik..celik mata terjun pool..breakfast spread pun sedapp and diorang tak berkira..eventho 2 kupon jer dapat for breakfast tapi budak2 diorang tak caj pun..boleh bawak makanan tepi pool so kitorang berulang amik makanan and suap budak2..


kids can easily made new friends..bila borak2 dgn their mom rupanya we have mutual fren kat fb..what a small world..


pemandangan pagi petang hari2


petang 1st day pegi JJCM kat kedai depan2 hotel jer..nothing much to do sebab wave tinggi..nak lepak tepi pantai pun x berani..island hopping apatah lagi dgn budak2 kecik nih..


kenangan di pangkor..oklaa kan..




malam tuh makan kat salah 1 restoran yang ada depan hotel..mmg banyak pilihan and semua tepi pantai tapi kami tak duduk dekat sangat dengan pantai sebab ombak kuat..yang mana duduk tepi sangat habis kena tempias..this is what we ordered :

Nasi Putih 3
Air Sirap 3
Siakap Bakar seekor yang kecik
Sotong Goreng Tepung Sepinggan
Kailan Goreng

RM88/ kau rasa?

untuk orang yang biasa makan ikan bakar kat Melaka dengan portion banyak, sedap dan berbaloi rasa menyesal pun ada makan kat situ..baik order mekdi..dah sah sedap..mujur yana n mikhail makan banyak..



next morning, buffet breakfast by the poolside..layan bebudak mandi pool sampai tghari lepas tuh jalan2 pusing pulau..



after that we had lunch dekat restoran yang sama masa sampai..x ingat nama apa..hasanah ke hasnah..tapi xjauh dari jetty..ada sederet kedai ala medan selera..lauk variety, sedap n murah plak tu..kedai beginilaa yg kita sukaa..hehehe


petang tuh bawak budak2 pegi pantai..laut pun dah kurang bergelora tapi of cos tak bg diorang mandi laut..main kat tepi2 jer..nak naik jetski or banana boat pun macamana..takkan nak tinggal bebudak, takkan nak naik sorang2 kan..next time laa..kebetulan pulak tayar keta pancit..lama jugak diorang nak betulkan..brek pun x brape makan..i didnt know about it but my husband drive dia kata kena tekan banyak kali baru slow down..adoi..just imagine kitorang pusing2 pulau dengan keta tuh..no wonder my husband bwk slow jer..kalau i yang perasan mmg masa tuh jugak agen tuh kena..jeopardizing our life bawak keta macam tuh..itupun ada hati nak blame tayar pancit kat kitorang..we said keta pun bawak 20km/j jer..celah mana nak langgar batu ke apa..besides, apa yang ada kat pulau nih..jalan sama jer..


abang yang pengasih..suapkan adik aiskrim..adik geli pijak pasir..xnak keluar dari tikar..hahaha

















bergambar kenangan di hotel sebelum balik..Alhamdulillah perjalanan balik tak jem..before asar dah sampai rumah..definitely will stay at Anjungan kalau ada rezeki ke Pangkor lagi..

Monday, July 9, 2018

Aidilfitri 2018


Assalamualaikum :)

Sorry for the delay on Aidilfitri's post..takpe, raya kan sebulan..nak jugak up sini as sometimes i like to read old post, remembering memories and for reference in the future..macam post Aidilfitri is a must for this blog..

i would like to take this opportunity mohon maaf pada semua yang i pernah sakitkan hati ker, terpost benda yang in appropriate ker secara sengaja atau pun tak..jarang i ngomel pasal orang lain dalam blog coz this is kinda my family's diary but sometimes ada jugak rant sana sini so for that, I'm deeply sorry..

tahun nih tema warna light pink..usually cikgu tak suka pink..but suddenly masa lalu tepi BAK boutique, ada display kaler light pink and husband i kata cantik jugak yer..yes!!! TQ BAK..so i suggestted light pink for our family..baju melayu semua beli dekat Wisma Yakin after going through Jalan TAR..next year dah takde dah Jalan TAR..kita tuju terus ke sana jer..senang sangat sebab semua kaler ada..boleh pilih nak leher teluk belanga ke leher johor..even light pink pun ada few shades..takde masalah bapak shades lain anak shades lain..beli setempat jer..

ok, enough promote kedai baju melayu, kita tgk gambar2 raya k..tahun nih raya KL dulu..but i spent most of the time dengan family belah mama sebab my maklong yang duduk Penang for the 1st time raya pertama di KL dengan anak cucu dia..meriahlaa rumah opah..later that evening baru gerak ke rumah abah..tapi sedara mara semua dah takde..tinggal family abah jer..its ok, kita ada merajuk sikit tahun nih pasal tokcik..tak jumpa pun takpelaa..i malas nak melawan so better i diamkan diri jelaa..biarlaa yang a few nih jer yang amik berat..




sesi selfie cikgu dan anak2 sementara tunggu mommy siap..the off we went to mama's house..10 minutes jer dah sampai..







nda and cucu2




rindu nak ber anak kecik ke yang? *angkat2 kening*


ke rumah opah..walaupun dekat tapi boleh tahan jem highway DUKE..my husband pun hairan mana datang orang ramai2 nih..hahaha..ramai #teamrayakl dah sekarang..


Alhamdulillah opah masih sihat untuk beraya bersama2..


cousies and 2nd cousies


dalam aircond make up ok lagi..dah petang mulalaa..


adik beradik mama..yang baju light blue abangah anak maklong penang (baju hijau) nih 1st time diorang beraya di KL on 1 Syawal..for my children; from left : pakngah atok tokndak toklang opahlong tokngah onyang tokteh. yang photobomb tuh opahndak :)


tahun ni mama belanja semua anak perempuan n kak hos batik..zana boleh tak pakai pulak..kebetulan lps adik2 dah pilih warna yang tinggal utk aku cuma pink sama dengan pilihan warna raya kitorang kali nih..jimat tak payah carik kain lain..


semua muka disiapkan oleh @hanaikmal kesian dia dahlaa bangun awal masak kuah lontong pg tuh..6 muka termasuk mama n kak hos in 4 hours!! 


dah besar anak dara mommy..




from opah's gerak ke rumah abah at Subang pulak


adik2 bin/binti Zainal Abidin


haih..yana spoilt the pic..apa yg terselit tuh?


i hate seeing my face here..make up dah mula cair..dengan double chin but oh well, who am i kidding..redah jelaa



excited sangat muka tu ariq..cover2 sikit nakkk

2nd Syawal


me and yana pakai baju last year..singgah beberapa buah rumah on the way ke melaka..sempat ke rumah tok alang (abang tokcik) , my fren's house in Kuala Sungai Baru and makngah cikgu kat Kem Terendak


menung apa tuh?

raya ke 3, kami duduk rumah masak n tunggu tetamu dari rembau dan johor..kata nak datang 10 keta..end up yg johor je muncul 3 keta..maka kita ulang2laa makan asam pedas ikan sampai bawak bekal the next day..malam tuh beraya rumah pak usu cikgu..


posing ala2 budak muda..hehehe..pandang apa pun tak taulaa


with beras n padi..hahaha




4th Syawal



raya ke 4 pegi rembau kampung fil..melawat kubur, dah pakai vogue2 ayah ajak berkelah tepi sungai kat kampung tuh..layannn..tempat lama cikgu berkubang..jomlaa bukak bekal..anak2 tgk air apalagi..


mandilerrr...bukan anak2 jer..tu yang terbaring dalam sungai tuh cikgu mengepalai mandi sungai..kita peratiiii jer tau..sebbaik mmg dah otw balik KL..oklaa..itu jer cerita raya..5th Syawal dah ke tempat lain pulak..



Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir Batin