ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, August 22, 2016

berselera kembali


Assalamualaikum :)

Alhamdulillah anak2 dah sihat, tinggal parut n kulit menggelupas macam salin kulit tuh...my colleague said tu tanda hfmd dah baik...after my 3rd kena, my throat ada rasa perit2 sikit...but i didnt go to the clinic coz its still bearable..my hand and foot takde pun keluar apa2 bintik so i continue to go to work...but since the sorethroat, lidah aku jadi super sensitive towards panas n pedas..masak sambal macam biasa, cikgu pun kata ok tapi aku rasa macam nak pengsan duk minum air jer...panas pun takleh..usually i am the one yang buat air panas2 while cikgu punya air kena buat suam..but now minum air berais jer..and 1 more thing lidah dah tak rasa masin n manis..makan semua rasa tawar or pedas jer..dah kena tarik nikmat makan sikit..but im not complaining..makan jelaa..moga terhapus dosa2 bila di uji macam nih..

antara hikmah yang aku nampak lepas anak2 dah sihat nih are their appetite..semua dah berselera balik..hence, mikhail yang sangat susah makan pun dah makin ok..ariq boleh habiskan semangkuk besar bubur, pastu abang makan bihun goreng dia ngendeng lagi..suap gak..org makan durian, rambutan pun nak..suap jelaa secalit dua bagi rasa..ariana memang senang nak suruh makan tapi taklaa ebrtambah2, pun dahmula makan banyak..ni kalau nenek aku dengar aku sebut2 marah dia...dia selalu cakap budak kalau nak makan jangan tegur nanti terbantut nak makan...hahaha..cakap dalam blog diorang tak dengar ok laa kot kan..weekend lepas balik melaka maksu diorang masak nasi minyak..ariana makan bertambah2..letak kicap ngan ayam goreng jer pun..mikhail pun makan jugaklaa setgh pinggan..ok sangatlaa tuh...

his teacher hantar gambar nih baru kejap tadi with caption "Alhamdulillah...seronok tgok Mikhael mkn mee goreng bertambah2...biasa x nak mkn...puas pujuk memujuk..*smiley faces*"


see, betapa excited semua orang bila mikhail nak makan..memang pattern ginilaa agaknya anak2 aku nih...ariana pun dulu lebih kurang gitu...dari umur 2 tahun susah makan..lepas umur 4 tahun baru ok sket then lama2 makin ok..harapnya ariq nih tak ikut jejak abang kakak dia..biar dia nak jer makan sampai besar..kalau ikut mommy dia, memang takde masalah langsung..hahaha

Monday, August 15, 2016

giliran ariq pulak - hfmd


Assalamualaikum :)

i was on leave since friday coz i was taking care of ariq yang akhirnya menjangkit jugak hfmd dari abangnya...memang pattern dia sama jer...after 5 days kuman tuh bergerak...baby biasalaa kan merengek jelaa...dah agak sebenarnya cuma berharap tak seteruk abangnya...kesian kalau baby gatal2...mana dia pandai garu...nak bgtau pun xreti...

so on friday i ask cikgu hantar mikhail sorg jer pegi rumah mama dia...easier for everybody to handle...ariana n ariq duk ngan mommy kat rumah...in case mommy nak g toilet, ariana boleh tengokkan ariq...ariq tak brapa nak makan n minum...i had to gave him ice cube untuk hisap2 then  bila dah habis terus susukan dia...kalau bg gitu jer, baru letak kat bibir dia dah menjerit...tapi nangis lapar...kesian sangat...hari ahad barulaa dia boleh makan banyak sikit...sebelum tuh suap2 roti or jeli jer...pandang makanan dia pun dia taknak...


this was taken on thursday night..dah nampak red dots kat sekitar mulut...terus i decide to take emergency leave...kesian pulak makcu nak layan 3 org including cranky ariq...


see that muka mashammm...tak sampai hati nak tinggalkan dia...kita kasi full antibody for 3 days k...


lepas mandikan nampak kat tangan n kaki pun ada dah red dots altho tak sebanyak abang kakak...tapi ariq punya more like chicken pox sebab dia besar n berair..



kat lutut pun ada tapi kejap dah pecah sebab dia merangkak...pastu dia nangis...maybe nak bgtau sakit tak pandai...memang berkepit jelaa...

ok, now today mommy dah start keje, abang kakak pun dah start sekolah...ariq is recovering...kudis2 semua dah nak kering...cikgu manage to trim his hair biar kemas n nampak cam boboy sket...back to normal routine...but my throat pulak rasa berpasir nih...acaner?

Thursday, August 11, 2016

current kdrama


Assalamualaikum :)

Annyeong!!! uolls tau kan aku suka layan kdrama...tapi bukan semua...mestilaa ada ciri2 menarik utk buatkan aku tertarik nak tengok...kalau ada orang canang pung pang pung pang, ada pelakon yang best, mesti aku tengok...lagi2 kalau ada tayang kat astro...harus aku rekod pastu layan sensorang sambil lipat kain...tu yang tak habis2 lipat...mata tengok subtitle, camna nak cepat buat keje...anyway, sekarang ada 3 kdrama yang aku tengah layan...tension jer cikgu sebab waktu dia clash so mengganggu nak tengok channel lain...oh, bagi yang taktau konsep rekod kat pvr nih...at 1 time boleh rekod/view 2 cerita jer...means kalau tgh rekod 2 cerita, takleh bukak channel lain or takyah bukak tv baru dia akan rekod both cerita...kalau tak dia akan stop either one...gituh...

anyway, nak share ngan uolls cerita baru nih...tajuk asal dia W tapi dah tukar ke W two world...sebab W susah orang nak google katanya...this is my current favourite sebab pelakon dia aku suka...lee jong suk memang suka dia lebih2 lagi dalam pinocchio...han hye joo pun aku suka sebab dia macam tomboy2 selamba sket kat luar...bukan jenis pelakon control ayu ke apa...suka tgk dia dalam runningman...selamba jer...and penulis cerita nih adalah penulis yang sama tulis cerita queen in hyun's man...cerita tuh dah lama...maybe korang tak tau tapi aku tengok dulu sebab kawan suggest...percintaan antara dua dimensi...zaman moden dan zaman joseon...


cerita W nih pasal percintaan 2 dimensi jugak tapi dimensi kartun web dan dimensi dunia nyata...hero nih dari kartun karaktor lukisan ayah heroin...ntah camna heroin kena tarik masuk dalam kartun dan bercinta...pastu kejap dia jump sana kejap jump sini di samping halangan2 yang lain...korang tengoklaa nanti yer...google jer mesti jumpa link...setakat nih aku tengok kat astro channel 394 (HD channel) setiap khamis dan jumaat dengan kdrama.net jer... 


some description from Wikipedia :
Cardiothoracic surgeon Oh Yeon-joo's (Han Hyo-joo) father mysteriously went missing while writing the last chapter of his webtoon "W". Yeon-joo goes to his office and is shocked to see a scene of a bloodied Kang Cheol (Lee Jong-suk), the main character of W, on her father's monitor. While reading something left behind by her father, a hand from the monitor pulled her in. She found herself on the rooftop of a building, next to man lying down in blood. She manages to save him but is shocked to realise that the person she saved was Kang Cheol. She then found out that she can only enter and leave the webtoon based on Kang Cheol's change in feelings.

ok, another story ialah Doctors...kali nih park shin hye jadi doktor...hero pun doktor pakar...park shin hye memula adalah seorang gadis yang bermasalah, mula berubah selepas jumpa cikgu Hong...nenek dia mati dalam 1 pembedahan yang sangat mencurigakan...so dia jadi doktor sebab nak bongkar apa sebenarnya yang jadi kat nenek dia...kebetulan hospital tempat dia keje dia jumpa semula dengan cikgu Hong dia dulu, seorang doktor pakar...cerita nih tak banyak sangat sweet scene...ok, bukan tak banyak tapi ntahlaa rasa macam chemistry diorg tak bape jadi...maybe sebab awal2 dah declare so takde malu2 main tarik2 tali dulu...hahaha...im sucker for romance scene...tapi, bolehla layan sementara nak tunggu W tuh...kat astro setiap selasa n rabu channel 393, 8.15pm



some description from Wikipedia :
Yoo Hye-jung (Park Shin-hye) was a wayward girl in high school with a prickly, gangster personality. Due to her many childhood scars, Hye-jung keeps her heart closed towards other people. However, she changes after meeting her mentor Hong Ji-hong (Kim Rae-won), who plays a key role in transforming her life from a "hopeless" delinquent to a compassionate doctor. They part ways subsequently but meet again after 13 years, when Yoo Hye-jung becomes a doctor.

ni lagi 1 cerita yang setakat nih aku follow tapi tak bape tengok kat tv...aku banyak baca recap kat internet (kaedejun.com) sebab aku takleh match suzy dengan kim woo bin...dalam kepala dah tune kim woo bin dalam cerita heirs...pulak tuh suzy memang tgh bercinta dengan lee min ho, hero the heirs dulu...inilaa akibat fanatik sangat dengan certain cerita sampai takleh move on tengok pelakon sama berlakon cerita lain...

aku baca recap pun sebab orang kata best, so aku nak tau jalan cerita jer...but its not up to my expectation...balik2 isu corruption dalam politik, dalam dunia hiburan where celebrity takleh ada life sendiri...terpaksa mengalah ngan kuasa2 politik yang besar...so, rasanya aku cuma akan tengok bila boring jelaa kot...



some description from Wikipedia :
Shin Joon-young (Kim Woo-bin) and No Eul (Bae Suzy) were a couple who got separated during their teenage years due to an ill-fated relationship, but meet later in life. Shin Joon-young is now a top actor-singer while No Eul is a documentary producer.
No Eul had a tough childhood; her father died in a hit-and-run prompting No Eul to quit school and make a living for her and her brother. Shin Joon-young, on the other hand, had his life planned out for him. His mother wanted him to become a prosecutor; to follow the footsteps of his estranged father, but an awful incident caused him to quit law school and become a singer-actor. The two reunite when No Eul was tasked to film Shin Joon-young's documentary. Joon-young initially gave Eul a miserable time before finally agreeing to do the documentary and even plans to win her heart back.

Wednesday, August 10, 2016

ariq dah campur susu

Assalamualaikum :)

yesterday at 11 months, 1 week and 1 day old mark the day ariq mula minum campur...ebm supply dah tak cukup nak tampung keperluan ariq...salah mommy jugak culas...takpe, mommy cuba pam selama yang boleh yer...kat rumah, hari cuti ariq boleh minum direct puas2 k...



Hasil perahan pertama untuk ariq 


rezeki ariq murah...seawal hari ke 5 dah start pam...lepas susukan dia masih boleh dapat 1 botol hasil pam


preparation sebelum bersalin


1 ketika dulu, penuh df dengan susu...Alhamdulillah


hasil sekali pam di ofis...membuatkan mommy leka dan malas nak pa lebih kerap



Allah bantu dapat banyak ni...


pumping at my work station...pakai nursing cover jer...bilik stor yang biasa kami guna, boss amik buat letak oku...hmmm


adik beradik sesusu ariq - arissa my niece


will always remember his look...so serene

actually dah lebih 2 minggu stok ngam2...tapi mama dia bagi lebih makan so bila dah kenyang kurangla menyusu...but sejak dia baik demam, dia dah kurang makan...or boleh kata dia taknak makan makanan dia...puas mommy buat bubur, puree, chicken bone broth, ditepis2 jer...tapi bila suap makanan kita like roti ke, kek ke, biskut, kuih raya, bihun pun menganga jer...so, dah taknak makan, dia menyusu keraplaa...tu yang tak cukup...


tengok tu...kemain menganga babah suap kaya ball...tau jer pulak tuh...


nih budak mata bulat nih...banyak akal tau...gigit kang...

Tuesday, August 9, 2016

to my hero - Adam Mikhail


Assalamualaikum :)

Untuk Mikhail mommy...i learn a whole new kind of love when i have you...jaga mikhail tak banyak karenah, senang sangat even mama pun cakap camtuh...masa baby mikhail suka sangat tengok tv, senang nak suap makan...badan naik dengan jayanya...jarang sangat demam...1st demam masa mikhail umur setahun lebih...itupun sebab tumbuh 4 geraham serentak...walaupun mikhail boy dan demand susu tinggi, mommy berjaya lengkapkan exclusive breastfeed selama 6 bulan...lepas tuh sambung sampai mommy mengandungkan ariq...

Mikhail lambat bercakap...at 2yo cuma 1 perkataan keluar at 1 time...mikhail selesa at you own pace...tak suka dipaksa2...sekarang mikhail dah banyak tanya...kadang ulang soalan kakak, kadang soalan mikhail di luar jangkauan mommy...dan telatah mikhail, selalunya spontan dan menggelikan hati...gelak mikhail ikhlas, tapi sekarang dah pandai demand...bila dah makin besar, mommy kena jugak ajar how to share, how to tolerate...sebab dalam dunia sebenar, macam2 orang mikhail akan jumpa...tak semua boleh ikut cara kita...


mommy still trying to figure out macamana nak tackle minat mikhail belajar...sometimes im being a bad mom tercompare mikhail dengan kakak...tercompare mikhail dengan sedara2 dan kwn2 sebaya yang lain...mikhail bukan tak minat but maybe attention span for boys sekejap jer...ajar ABC pun xhabis sampai Z before you start to run around...and kakak being the attention seeker, bila mommy ajar mikhail, dia yang jawab...so mikhail pun ikut kakak...mommy tak dapat nak test whether you understand or not...inconsistency in teaching you daily pun salah mommy...sometimes mommy leka ngan benda lain, mikhail macam terabai...sebab mikhail suka buat hal sendiri, tak kacau orang...tau2 mikhail ajak tido...selagi mommy tak masuk bilik, mikhail ulang alik keluar masuk bilik ajak mommy...


im sorry that we celebrate birthday mikhail lambat...mikhail anak yang baik, tak pernah demand nak kek atau mainan...terima apa sahaja yang orang bagi...mainan mikhail byk turun dari uncle2...pun mikhail tak kisah...bawak kemana2 sampai mikhail jumpa favourite toy yang lain...paling mommy bersyukur, mikhail sekarang dah nak makan...still a picky eater tapi bolehla dipujuk sesuap dua...mommy harap mikhail dapat belajar berkawan kat sekolah..belajar dengar arahan...nak ikut aktiviti sekolah...oh, and berhenti habit cabut kening tuh...hehehe...bukan semua org faham mikhail...bukan semua jugak mikhail mesra...mommy bersyukur mama sayang sangat kat mikhail...sekurangnya mommy tau bila mommy keje, mikhail tak kurang kasih sayang...

Happy 4th Birthday sayang...mommy doakan mikhail menjadi anak yang soleh yang taat pada perintah Allah, terang hati menerima ilmu dan murah hati menyebarkan ilmu...mommy sayang mikhail ketat2..


2 days old


1 years old


2 years old


3 years old


4 years old


Monday, August 8, 2016

of being unwell - HFMD


Assalamualaikum :)

currently ariana and mikhail were down with HFMD (Hand Foot Mouth Disease)...back from open house tadika tuh, ariana start demam...isnin tak sekolah..petang tuh nampak siku dia ada merah2..tgk tapak tangan, tapak kaki n dalam mulut takde apa...dia pun cakap x gatal...so selasa pegila sekolah...balik dr sekolah makcu kata red dots makin banyak so cikgu bawaklaa pegi klinik...memula ingat chicken pox, skali dr confirm that its hfmd...since demam dah kebah, dr just prescribed calamine lotion jer...informed her teachers, she said they will have to close the school if its confirmed the source from there...well, dah sebulan kot tak bawak anak kemana2...mmg weekend duk rumah jer...mall pun tak pergi...the next day mikhail sorg pegi sekolah...then later on the teacher announced ada 2 lagi kes so tadika tutup 2 hari...


this was taken after balik dari open house...cikgu, ariq n ariana demam...moyok je muka semua...ariq pun nak sandar jer...




tangan dan kaki ariana malam lepas balik dari klinik...besoknya dapat tips mandikan dengan air garam, pastu bilas...Alhamdulillah, kurang merah and makin kering...




ni pulak tangan n kaki mikhail...mikhail kena jumaat petang...since dia tak brape putih, memula xnampak merah2 tuh...bila kat cahaya baru nampak kulit dia kasar berbiji2...pastu nampak dia tergaru2...terus mandikan air garam then sapu calamine lotion...patutla malam sebelum tuh dia macam dedar sket tapi yang pelik bacaan suhu tak cecah 37 pun...now tgh tunggu dia baik...still gatal2...kesian tgk dia tergosok2 tergesel2 kaki dia...gatal laa tuh...



budak masam ni pulak dah baik demam...Alhamdulillah takde tanda2 hfmd...moga2 takdelaa kena kat dia coz kalau dia kena, kemungkinan besar aku akan kena sebab breastfeed dia...TAPI dia punya melekat macam gam...pantang nampak aku lalu, melalak kalau tak angkat dia...kalau kita duduk, sondol2 perut macam nak masuk balik..hahaha...kalau kita baring, terus baring...tengoklaa gambar atas tuh...bukan setakat sandar, siap peluk xmau lepas...taulaa momy kamu nih empuk macam bantal...mommy pun takde pilihan melainkan duduk jer...tak payahlaa nak kemas ke memasak ke...

my in laws nak datang sabtu lepas but cikgu called his mother kata tak payah...sebab masa tuh mikhail baru kena so, taknaklaa nanti berjangkit plak or worst they brought back the virus ke sana...dahlaa my mil jaga cucu kat sana...kesian baby kalau kena...ni pun weekend mmg kuaratine tak g memana...setakat duk dalam keta tunggu mommy beli barang sket, pastu balik rumah...hope my kids will get better soon and no more medical issue after this and they get to attend their cousin's 1st birthday kat melaka...doakan yer...amiin...

Friday, August 5, 2016

potluck raya at office

Assalamualaikum :)

tengok draft rupanya belum citer pasal potluck raya kat ofis...padahal this was before open house tadika...alaa, tak kisahlaa kan...asalkan ada cerita sikit buat kenangan...so setelah adik kami pujuk2 nak buat potluck, maka kitorg yang bini2 orang nih pun buatlaa...nih for 1st time in my working life buat potluck2 nih...my boss being a man tak peduli pun nak buat ke tidak...ada dia makan, takde kalu dia tapau dari kantin...hahaha...adoi


so, inilah dia orang2 kuat yang menjayakan potluck raya 2016 ini...from left kak sha, me, our adik aina (she's the youngest), kak aniza and nurul...dah bgtau taknak rasa burden so buat yang senang2 jer...apa2 sukati decide sendiri nak bawak apa...


our menu...aku bawak nasi impit, sambal tumis ikan bilis with lotsa bawang besar, rendang ayam mak bagi masa raya, daging dendeng belajar buat dgn tokcik...both rendang n dendeng was frozen in the freezer so takla susah mana...just thaw and reheat jer...

seafood olio by kak sha and bihun goreng by aina...


there's also marble butter cake, cheese tart sedap and frambozen kenari by kak aniza and nurul...semua tuh kuih tunjuk jer...hahaha


orang kuat aku...kalau aku cuti, dia cover and vice versa...


with our unit head




makan2 lasted sampai petang...Alhamdulillah makanan semua habis...tiada pembaziran...kalau panjang umur, ada rezeki tahun depan kita buat lagi k...


open house dan birthday celebration di tadika anak2


Assalamualaikum :)

last saturday, tadika ariana buat open house...sekali dengan birthday celebration untuk anak2 yang lahir bulan May-August...thats include mikhail...masa birthday mikhail 28 june lepas takde buat apa2 langsung coz dia demam...lepas2 tuh berturut2 lak my husband demam balik pastu ariana pastu my husband again...sibuk raya lagi, so kali ni tadika dah buat, kita celebrate sinilaa...tadika sediakan the main dish...masa sampai tuh hujan agak lebat lepas tuh rintik2...sempat makan sikit2 jer as my husband masa tuh still tak sihat...ever since his tonsil bengkak, pantang silap sikit, kena hujan sikit terus demam...bukan yang light2 tapi nih siap menggigil2, muntah2...demam since khamis, siap amik darah khamis malam tuh but the doctor said its just viral fever...hmm...lepastuh nak jadi photog for mikhail's birthday lagi kan...

anyway, from what i saw memang banyakkkkkk sangat menu...ada nasi dagang terengganu, laksa penang, laksa johor, sate, nasi impit, roti jala dengan kuah durian (tak dapat makan nih, cries a river...) the teachers ask the parents bawak dessert or appetizer jer so we bought cake for mikhail's birthday and popia sata...desserts pun banyak...ada puding diraja (nih aku round lg skali nak amik dah setel...haha), puding caramel, dadih, cakes, nugget and sausage, gula2, coklat semua adalaa, u just name it...tolonglaa favourite semua tuh...my husband makan 3 keping roti jala and he's done...marah dia bila aku cakap tak sempat nak rasa itu ini when he doesn't have appetite at all...hahaha, sorry darling...me and desserts susah dipisahkan...terbayang2...hahaha...gambar foods takde coz ramai orang so ada rasa segan...plus tgh dukung ariq, memang hp letak dalam beg jer...

in the house, the teachers conduct the birthday party...they line up the kids according to their age then the birthday boys/girls will come out to receive/give their presents...oh, tadika nih usually asked each kid to bring 1 present pastu tukar2...they celebrate birthdays every 4 months so in a year kena bawak dalam 3 presents and they will get about 3 presents on their birthday too... 



ariq join abang kakak


mikhail got his 1st present from ana...budak comel...kenapa termenung tah...ana is 5 yo, mikhail is 4yo...



mikhail is giving his present to his peers...


cukup payah nak amik gambar 2 beradik nih...dah elok posing ada plak yang photobomb...hahaha...kids


total ada 6 biji kek tapi yang femes kek ultraman...we bought ours last minute from secret recipe...raspberries chocolate cheese cake...knowing mesti banyak chocolate cake...lagipun mikhail suka fruit jam...
 

bila teacher dah susun camni, mikhail potong kek org lain pulak...hahaha



potong kek ngan bff ariana, uya..


mak2 pun nak posing jugak...yg baju hijau tuh teacher yam, teacher mikhail and kenit2 4yo and below...sabar sangat2 orangnyer...taulaa bebudak kecik2 nih...kejap nak dukung, kejap nak susu, nak tukar pampers, berakla, tumpah itu ini...dia layan jer...siap potongkan kuku, bagus sangat...still single but not sure available ke tak...hehehee


ini dian, mama kayla, adrian n anna...cantik kan dia...


ariana and her bestfren, uya...kenyang main kat playground jer...sikit pun takde nak makan ke minum ker...sebbaik dah paksa makan nasi kenyang2 kat rumah...


ariana with teacher alia...teacher alia ajar budak2 5yo...teacher ariana last year...bakal pengantin nih...
 

sebelum balik, sempat jumpa my ex colleague kat ofis (tudung peach)...sama2 pregnant then bergili2 bersalin last year...rupanya dia maksu pada teacher alia...and her kids pun dulu tadika situ...what a small world...sebelah aku tuh owner and teacher ariana sekarang...dia jugak ajar iqra'...teacher hasmah...harap tak serik ajar anak2 saya yer...