ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, May 26, 2017

Ramadhan Mubarak


Assalamualaikum :)

sebab nak senang, buat point to pointlaa kan...

- Alhamdulillah, malam ni kita akan bertemu Ramadhan...yang mana dapat mengerjakan tarawih di masjid mesti best...suasana dia lain sangat...selagi anak3 masih kecik, aku tarawih kat rumah jelaa...inshaaAllah...moga diberi kesempatan buat banyak2 solat tarawih kali nih...since few months, my period cycle became very long...cukup je 15 hari aku mandi jer n solat...tapi sedih sebab boleh kata half months jer dapat solat, nak mengaji pun banyak tertinggal...moga Allah pendekkan cycle selepas nih...

- last week rasa macam down jer kat ofis...masalah datang bertimpa2, problems with courier servicelaa, document misplaced, macam2laa...its manageable but ntahlaa...rasa macam x competent sangat...

- so my ariana dah selesai exam...my 1st experience anak exam...hahaha...taktau camna nak ajar certain silibus...math paling risau sebab ada silibus yang even kita pun tak faham camna nak terangkan...in the end we taught her concept yang mudah faham jelaa...apa pun result dia, konsepnya Alhamdulillah, next time you can try harder...taknak pressure sangat takut dia serik...ariana jenis senang faham tapi cepat bosan so kena tackle cara lain...hahaha

- last 2 weeks ada potluck kenduri doa selamat sebelum menyambut ramadhan held at my tokcik's place at Antara Gapi...seronok dapat kumpul ramai with my aunties, uncles, cousins and their kids...makanan xyah cakaplaa macam2 ada...i myself brought baked macaroni, mac n cheese and sotong goreng kunyit...my cousin yang meniaga nasi ayam bawak 50 bungkus, dengan rendang n pulut kuning, variety desserts and lauk...yum yum...

- last friday was our company's annual grand dinner...took place at Shang Ri La with BROADWAY MEET HOLLYWOOD theme...nothing glam about my attire, me and my colleagues just took out one of our fancy kurung and flaunt just that...ada yang go all out renting costume, memang seronok tgk...maleficent jer ada 4, ada 2 org pakai baju starwars, ada queen of hearts and all...but as expected, yang menang best dressed tak ikut tema sangat pun...just because she wears sexy dress so yeah...last year pun macam tuh...tu yang malas nak beria2 ikut tema...food was so-so but it was fun...next post nanti aku tunjuk gambar k...

oklaa, tak sempat nak borak panjang...banyak pulak keje nak setel before going home...malam nih belum tau lagi nak masak apa untuk sahur...gonna train ariana puasa, we'll see sampai pukul berapa dia boleh tahan kan...so nak kena buat fav dish dialaa nih...

Friday, May 12, 2017

Oh, Hi May!!!


Assalamualaikum :)

wahhhh...sekarang main update sebulan sekali jer eh...ehehehe..seronok 3 minggu berturut keje 4 hari jer...i wish every week was like that..wesak day was a very productive day for me...sempat laundry 1 round, vakum, masak lunch, bake some brownies and groceries shopping...thanks to my husband yang pagi2 dah siap mop rumah...terus kasi upah masak rendang untuk lunch...huhuhu...ehh, tapi aku guna pes dah siap bought from my friend...senang sangat...stgh jam dah siap...for the kids buat ayam goreng kunyit jer...jadilaa 2 lauk...rumah aku memang tak masak banyak2...paling byk pun 3 jenis jer...

Alhamdulillah i manage to finish ganti puasa last monday...i know, lambat sangat kan...ngam2 last day tuh next day terus period...niat nak dapatkan extra 1 day puasa sunat tak dapat...lagi rugi tak dapat puasa on nisfu syaaban...dahlaa i nih jenis period lama...maximum 14 days...dulu tak macam nih...plg lama 9-10 days jer...now meleret2 plak...clear for 2 days, datang balik 4 days...clear 2 days, datang balik 3 days...mmg tak pernah mandi wajib sekali...mesti berkali2...raya preparation 80% dah siap...tunggu my baju and ariana's siap and nak carik baju melayu mikhail...tahun nih tema orange kauu...my husband punya turn pilih kaler...sukatilaa yang...asalkan bahagia...this year i wanna wear sedondon dengan ariana so last March we went to Jakel, punyalaa susah nak carik kain kaler oren yang ok coraknya...yang banyak pastel colour and corak pucci...macam ramai sangat pakai pucci, tak minat plak...warna oren pun banyak yg corak veteran...lastly amik jelaa yg abstrak...my husband said macam sisik ikan...hahaha...lantoklaa...nanti dah siap jadi baju, sure cantik punya...ehem ehem *taknak kalah* ehem ehem

apalagi eh...oh, we attended my twin cousins wedding...nak transfer gambar amatlaa malas...but both couple were so pretty and handsome...my sister fatin (ig:hanaikmal) done the makeup for our bride twin cousin...makin cantik dia make up...dulu masa main2 makeup mama, macam2 rupa ada...now her hobby dah boleh jadi part time income...Alhamdulillah...oklaa...banyak keje nak settlekan before the weekend...Have a great weekend uolls!!!

Wednesday, April 19, 2017

Hello April!!


Assalamualaikum :)

lama tak bersiaran..nih memang betul2 bz uolls..Alhamdulillah business makin giat sekarang..bisnes company nilaa, bukan bisnes aku..huhu..kita tumpang jer..kalau profit tinggi, bolehlaa nak mintak bonus lebih sikit..oh, speak about bonus, Alhamulillah syukur ada gak dapat and increment pun bolehlaa lebih kurang macam tahun lepas..i'm not complaining..ada orang jangan kata bonus, gaji pun tak dapat..compared yourself with the less fortunate, inshaaAllah takde rasa tak puas hati ke apa..and dont set your target too high..nanti frust menonggeng melalak2 maki boss plak..no no no..i've been in that situation though..the outcome tak brape best jadinyer hubungan dengan boss pun sepi jer..nak kata puas pun tak jugak..so, sekarang wat lek wat pis jelaa..masih boleh bayar komitmen bulan2, masih boleh reward diri sesekali, masih boleh bagi pada orang tua, pun dah cukup..count the blessings..

Another Alhamdulillah for my kids health..ariq dah kurang simptom BHS eventho sometimes bila frust sangat tuh ada jugak but its not too serious to the point he fell down and his lips turn blue. no. dah takde yang tuh. i let him cry out his lungs few times and mostly dia akan regain his breathing menjerit pastu dah ok. selalunya pujukla but bila dah dengar menjerit tuh legalaa means body dia dah resume breathing as usual..mikhail tak pergi sekolah seminggu last 2 weeks sebab dia selsema. selsema lain macam sampaikan kat mana dia smear his boogie, kat situ naik ruam..kesat ke pipi, pipi naik luka2.. the doc gave him antibiotic, saying that its very contagious and kuman dia kuat thats y tepi2 hidung dia habis melecet and berkudis terkopek2..kena basuh tangan selalu and minimal contact with others buat sementara waktu.. kesian masa kena tuh sebab dia tak pandai blow his nose, nak kesat ngan kain, luka plak so kena slowly bersihkan ngan lots of cotton buds, cikgu sedut guna suction tube for half hour sebab buat pelan2 (half hour sebab pujuk..sedut then stop..pujuk balik sampai keluar betul2 yang blocked tuh) and then when i checked with his school rupanya classmates dia ramai kena macam tuh..the teachers thought sebab luka melecet lap ngan kain..so i told them to inform the parents to take extra care of the child's hygiene..

ok, citer pasal Kdrama pulak, after Goblin; which i thought i'm never gonna move on from; i've watched strong woman do bong soon patiently (without sub, with sub, download pulak lagi sampai habis data aku) and alamak, cute sangatlaa couple tuh..both Park are so adorable together and they make me believe that they are truely dating outside of the drama..haish..still shipping them though..but overall still Goblin the best..lepas data reload balik next week, im gonna download all goblin series in my fon so i can watched it anytime i want...Strong Woman bukan tak best but part best is about those 2 jer..part orang jahat, gangster2 nih semua macam boring sket..especially heroin tuh...adoiyai...apsal comel sangat aih...now the series dah habis...another "cannot move on" phase for me...dah tak tau nak tengok apa lepas nih..dah tengok hint kat youtube for upcoming kdrama adalaa yang ok but we dont know..tengok reviewlaa nanti baru start a new one...sementara tuh kita ulang2 tgk Do Bong Soon and Ahn Daepyonim (CEO Ahn)...


look at that...tak ke comel Park Bo Young and Park Hyung Sik tuh...

oh, this month is the birth month of my little brother Emir (6th), my sister fatin (15th), my beloved half (17th), my nephew Seth (20th) and my mom's helper Kak Hos (20th)..harus buat celebration ramai2 nih..not to forget their birthday present (korek2 wallet)..itu nanti kita citer lain k...or maybe not...hahaha 

Wednesday, March 22, 2017

Breath Holding Spells


Assalamualaikum :)

selalunya dalam blog, orang tulis yang indah2, yang nampak cantik jer kan...and i was contemplating whether i should post about this or not but since i always refer to this blog for anything (even a mommy cannot remember everything yer) so here goes...

remember i told you about ariq's recent fall? masa tuh kan dia nangis kuat sangat sampai takde suara pastu tetiba bibir biru n lembik kan? and after ct scan the doctor didn't found anything (Alhamdulillah)..duduk 1 malam dia aktif macam biasa..few weeks after that, dia kena batuk selsema and we noticed that masa tuh, kalau nak apa2 tapi tak dapat or we put him on hold dia akan nangis tapi takde suara sampai dia terduduk menendang2 as if mencari nafas...kalau tak pujuk jugak dia akan terbaring and bibir biru..when finally he get to catch a breath dia macam letih n lesu..risau sebab mana tau dia nangis tu kita tak perasan..ada 1 time i was washing the dishes..dia mintak nak menyusu, i cakap kejap yer..and i know dia dekat belakang cuma takde bunyi..bila toleh rupanya tengah nangis senyap..cepat2 pick him up and tepuk2 and gosok belakang dia...after resume his breathing dia macam lesu n mata layu..

i was browsing through my fb when i saw the terms Breath Holding Spell..."Breath-holding spells are brief periods when young children stop breathing for up to 1 minute. These spells often cause a child to pass out (lose consciousness). Breath-holding spells usually occur when a young child is angry, frustrated, in pain, or afraid. But the spell is a reflex." bila baca simptom memang sebijik sama..for some cases yang menangis lebih lama boleh pengsan sebab badan kurang oksigen..unfortunately takde ubat atau rawatan khusus for the spell..cuma kena alert masa dia nangis, pastikan dia x berada di tempat yang bahaya takut kalau2 dia pengsan masa tgh berdiri atas meja ke, dalam bilik air ke boleh jadi bahaya...kalau tengok kat youtube scary ok...but the main thing kena ingat, parents takleh panik..and learn CPR in case it got serious...you can read it more here from webmd.com..its quite detail for better understanding...bukan salah dia kena BHS ni..walaupun simptom dia macam mengada sangat..nak kena attend cepat2, takleh buat dia marah or frust..

ada lagi 1 condition ariq yang aku rasa ada related dengah BHS nih..Ariq was born with clearly visible blue-green vein on the bridge of his nose...masa tu xtau pun apa tuh..yelaa, kitorg anggap tu macam tanda lahirlaa..lain orang tanda lahirnyer lain2...tapi pastu boleh kata tiap kali jumpa strangers their 1st conversation mesti ada yang tegur.."eh, tu kenapa? urat yer?""mesti dia kuat nangis", "ni tanda diraja", "ni tanda sawan", "kalau kat kampung2 boleh ubat nih", and i would just smile politely...yelaa, orang concern ngan anak kita, taklehlaa nak sombong kata hei, ko jaga anak ko sendiri...hahaha..ariq was an easy baby to me..maybe sebab dia tak cerewet bab makan and dia menyusu badan so senang nak pujuk..but not according to my aunty..dia kata dekat setahun jugak ariq akan meragam especially waktu tengahari..now dah makin ok..bila dah makin besar nampak dia fast learner and makin cerdik..sorylaa ai puji anak sendiri tapi kengkadang im amazed dengan perkembangan dia compared to his other siblings..bukan nak compare sebab pilih kasih ke apa..isyh3..sayang semua anak3 tapi nak tgk milestone dia mestila letak benchmark..kalau ada, adalaa..kalau lambat pun takpe..gitu..



tu...nampak clear kan urat kat hidung dia tuh...lepas tuh i came across an article pasal sugar bug..oo..urat hijau kat hidung namanya sugar bug..ni dari Mr. Google..A “sugar bug” is a visible blue vein on the bridge of a baby's nose, right between the eyes. In Traditional Chinese Medicine (TCM), a sugar bug is a sign of a child who may have digestive issues, may be sensitive to sugar and may be “high needs”.

haa..see the keyword ; High Needs..BHS - takleh frust takleh buat dia frust atau marah..hahaha..macam related kan dengan apa yang strangers2 tuh dok kata kan..kuat nangis..well, bukanla kuat dari segi bunyi tapi lebih pada cengeng..mudah nangis..sejak jatuhlaa yang dia makin demanding nih..kejap2 nak bergayut..celik mata nak mommy..ni cuti2 sekolah nih, babah jaga kemain seronoklaa...mommy balik tetap nak gayut..lepas rindu..huhu..

bila fikir2 balik penyakit ariana n ariq nih ubat dia, takleh marah, takleh stress, kena handle dengan penuh kasih sayang...beri sepenuh perhatian...aku memang jenis yang agak garang ngan anak3...mudah jer nak marah...dah few times kirim doa di mekah supaya Allah beri aku kesabaran yang tinggi terutama bila handle anak3...agaknya inilaa cara Allah nak ajar aku bagaimana nak bersabar...Alhamdulillah simptom2 nih doktor kata tak kekal...ia akan hilang dari masa ke semasa..its not serious but perlukan perhatian...being a parent is a learning process sepanjang masa...ya Allah peliharala anak3 ku walau di mana mereka berada...jauhkan mereka dari fitnah dajjal dan dari penyakit yang berat...hanya Engkau Yang Berkuasa ke atas sesuatu...amiin 





Wednesday, March 15, 2017

Her 1st Sports Day


Assalamualaikum :)

last sunday was ariana's school sports day... i have been asking her about it for few weeks.. dia jawab tak tau jer.. pardon her, masa kat kindy diorang takde sport sebab takde tenaga pengajar.. and bila masuk sekolah rendah nih they usually have training during PJ session only.. tu yang jawab tak tau...dia ingat time PJ tuh main2...

yang sedih sket sebab i didnt get to see her on that day...mikhail demam...quite bad dah nak masuk hari ke4...makan ubat kebah sekejap jer...so we didnt have the heart nak kejut dia pagi2 sangat...initially the plan was for ariana pegi dulu ngan babah dia...later on i will bring the boys...mikhail woke up at 9am but refuse to take a bath...merengek jer...then my husband send some photos and video baru dia nak mandi...siap2 apa semua kul 10am baru dapat keluar rumah...kat parking cikgu call kata dah on the way balik...meleleh air mata mikhail tak dapat tgk kakak sukan...takpela, next time inshaaAllah...

nak pujuk diorg terus suruh ariana n cikgu masuk keta, pusing2 gombak carik breakfast, carik kasut ariq and pegi klinik amik ubat2 and antibiotic since ubat demam dah nak habis...2x makan antibiotic barulaa demam kebah...so we just continue to give him flu med and habiskan his antibiotic...semalam dah start pegi sekolah balik...



waiting for their turn...dengan kawan2 elok jer happy


suruh pandang kamera, buat muka pulak...sedih mommy tak datang tengok dia...


ariana dapat 1 medal jer...3 hari mc haritu so cikgu tak suggest amik banyak acara...itupun dia dah seronok sangat


innocently proud of her bronze medal...next year kita try for silver or gold pulak k...

Wednesday, March 8, 2017

bergilir masuk hospital AR nih


Assalamualaikum :)

Februari dah nak habis, baru terhegeh2 nak up post...takpelaa...sapa je yang baca pun kan...(hai nurul *lambai tangan*) ariana Alhamdulillah getting better adapting with her new routine...CUMA pagi2 masih susah bangun...merengek2 tuh mesti ada...berpuluh kali kejut duk tersembam sana sini, tunggu mommy up sket pitch volume baru bangun...tu pun dalam bilik air buat lembik...bila cakap takyah pegi sekolah nangis2 kata nak...setakat nih hari2 masih bawak bekal...bagi duit belanja pun habis...kita nak ajar dia menabung, dia tak heran pun...dia kata kan dah ada duit dalam tabung yana...dalam tabung dia aku letak syiling2 cikgu yang bersepah2...dia kata tuh duit dia...huhuhu...sukatilaa nak...setakat nih tak pandai lagi pegi bookshop...nak beli extra buku tulis pun terpaksa mintak tolong anak pengasuh dia belikan...kadang dia kata dia sedekah kat ustazah...mungkin ustazah ada buat collection utk apa2, takpela...skali haritu dia kata duit dia habis semua when on that day both me and cikgu bg duit belanja + bekal lagi...kiranya dia bawak double than usual...tanya betul2 dia spent on apa...dia kata kawan mintak...hmm...ni yang tak best nak dengar nih...kalau betul susah takpe, takut kena buli jer...after 2-3 kali kena, cikgu asked me to inform her class teacher...in case that child dari keluarga susah ke, ada masalah ke, pihak sekolah boleh tolong...sikit pun tak marah cuma yelaa, budak2 dia tak tau saluran yg betul mintak bantuan...teringat cara aku ngan adik berbelanja kat sekolah dulu...aku pernah up post pasal tu dulu kat sini...


***************************************************

ok, that was draft 2 weeks ago...februari pun dah habis...actually dalam sebulan nih ariq and ariana gilir2 masuk hospital...mikhail pun sepatutnya masuk hospital for a scheduled dental operation end of february...tapi dah postponed to april...kalau x sesak nafas nak berkejar ke sana sini...both ariq and ariana had to go through the ctscan for a different reason...meh nak citer sket pasal ariq dulu...actually nak citer bukan untuk orang lain tapi untuk simpanan diri sendiri...kot2 nanti lupa, memang selalu refer kat blog sendiri jerlaa...

on sunday awal bulan februari haritu bebudak biasalaa duk main kejar2...ariq tuh baru sebulan lebih berjalan...terhoyong hayang lagi...tgh suap dia makan, dia nak join abang kakak lari...mulut kita pun duk bebel2 cakap jangan lari, nanti jatuh...tup2 dengar bunyi berdentum kuat...memang dah tau nih mesti kepala terhentak lantai...berlari tgk ariq dah terlentang, angkat dia gosok2 kepala dia nangis kuat sampai hilang suara tetiba jer dia diam, mata layu bibir biru n dia terlentok...apalagi, aku pun jerit2 panggil nama dia...mata dia bukak tp dia macam lembik jer...aku dah nangis2 sambil tanya ariana n mikhail camna adik jatuh...aku syak mikhail patah balik pusing belakang terlanggar ariq yang duk mengekor dia...so, member tak stable lagi memang mudahlaa jatuh terlentang...tgn ni pun duk pukul ariana n mikhail sebab geram sangat...memang tak sengaja tapi kan dah pesan berkali2 jangan lari...adik ikut belakang...tau plak diorg tak nangis maybe sebab sama2 panik...aku ajak cikgu terus gi hospital...aku sarung seluar panjang, capai selendang, purse, medical kad terus pegi hospital paling dekat...so, otw nak ke sana mulut ariq dah tak biru tapi dia diam jer...mata layu jer...dahlaa hari ahad kan...emergency pun ramai orang...aku dukung ariq masuk, bgtaulaa apa jadi so to cut story short, dr advise suh admit and buat ctscan...masa nak masuk line drip kat tangan ariq, ariana dah nangis2 sedih tgk adik meraung...Alhamdulillah syukur takde apa2...kat hospital, kita plak letih asek nak round wad jer...selamba masuk nurses station tegur sana sini...doktor kata dia terdiam layu nampak lembik tuh mungkin sebab dia dalam keadaan terkejut n bibir biru tuh mungkin tercekik jap so oksigen tak sampai...kan dia tgh makan masa tuh...


pada hari kejadian...tgh seronok2 main...aku sajer ikatkan wrap kat yana...tapi kejap jelaa...kang bantut plak kakak dia tuh...


sebelum buat ctscan, diorang bg ubat mengantuk, susukan dia terus tido...sedar, dia heran ada dalam wad, buat muka kelakar2 plak...hehehe


dia tak selesa jari berbalut...habis wayar ditariknya sampai berdarah...


mommylaa yang tunggu kat hospital...senang nak nenen kan...



dah bosan duk hospital, 2 malam kat sana, memang kurus mommy duk dukung, ikut ariq ke sana sini...

now ni nak citer pasal kakak ariana plak...last week rabu pagi tgh siap2 nak pergi sekolah suddenly ariana baring nangis2 cakap sakit kepala bahagian belakang...try to massage her head tapi lagi dia nangis...nangis meraung2 siap mintak tolong sebab sakit sangat...pastu few times dia muntah...so, aku pun angkutlaa semua pergi rumah makcu (babysitter the boys) and lepak sana jap sementara tunggu klinik bukak...dengan baju kurung semua aku urut lagi kepala ariana...sambil dia pun nangis2...makcu letak icepack belakang tengkuk dia pastu dia muntah banyak...pas muntah dia kata dah hilang sakit kepala...since simptom pun dah hilang, aku pun pegilaa keje...dia stay sana ngan adik2...khamis pagi skali lagi dia sakit kepala lepas aku marah dia sebab lambat bersiap...kali nih bahagian atas kepala pulak...tgk jer camtuh, aku terus tukar baju kitorang...lega atau tak lepas nih better gi check terus kat hospital...takkan tiap pagi taknak gi sekolah kan...hantar the boys dulu, sementara tuh ariana muntah2 lagi pastu dia tertido...


tido pun pegang plastik...aku tunggu dia bangun sendiri...taknak kejut2 pressure dia bangun...makan sikit pastu terus gi hospital yang sama ngan ariq harituh...so, dr order buat ctscan, pastu buat another ctscan tapi masuk cecair yg boleh nampak kat monitor urat2 semua tuh...and then UBT test...ni semua untuk check kenapa dia sakit kepala n muntah2...oh ya, ariana nih selalu muntah otw nak pegi sekolah...or travel kemana...dalam keta tuh dia mudah mabuk, thats y takleh nak bagi dia sarapan kat rumah...usually dah sampai depan sekolah, aku akan park n suruh dia makan sikit buat lapik perut...ikutkan dia langsung taknak makan apa2...jenis xreti makan awal pagi...sementara tuh kita admitlaa sementara dr nak monitor dia seharian...kena sukat semua input and output...all the test came out egative, Alhamdulillah...means yang serious problem bloodclot ke, tumor ke semua takde...cuma white blood count dia rendah sikit but dr kata its ok...Alhamdulillah syukur...but dr ada sebut something pasal infection...dia kata infection pun boleh jadi sakit kepala tapi dia tak buat test tuh...so, monitor dulu kalau ada tanda apa2...hmmm...

malam tuh cikgu teman ariana kat hospital...and im with the boys kat rumah...the next day since dia takde sakit kepala cuma muntah sikit in the morning, dr bagi balik lepas dia buat round petang...biasala kalau pakai insurans, memang berejam menunggu kan...so, we ask for early released...sampai rumah lps maghrib, suruh yana tukar baju, bilas2 badan tetiba dia keluar bilik air nangis2 baring depan pintu toilet tuh...sakit kepala bahagian belakang balik...since dr released us without any medication, aku cuma bagi ariana air zam2 n sapu2 sikit kat kepala dia...lepas tu dia muntah2 habis keluar semua yg dia makan...lepas muntah dah lega, dia pun tido...sabtu Alhamdulillah takde sakit kepala...malam tu pegi kenduri doa selamat rumah adik ipar aku, beria dia main...ramai kawan sana...malam tu tido ok xde apa tapi pagi kul 3am, dia terbangun n nangis2...tapi tak kuatlaa...urut2 kepala dia, dia tido balik...

pagi isnin pegi sekolah, muntah2 macam biasa...muntah tuh bukan keluar apa pun...ailio jer...macam angin tau...dr tak bg ubat angin sebab dia kata bukan gastrik...dia kata makin besar nanti makin ok...ariana pun dah biasa muntah lite2 nih memang spare plastik kat beg dia, dalam keta, dalam henbeg mommy semua ada...balik sekolah pengasuh dia kata takde apa...dah message cikgu kelas dia n explain the situation so mintak dia tengok2 kan...since we don't know what trigger the pain, kita berjaga2 jelaa...


haih, hal kepala bukan boleh buat main...biarlaa dr nak perli2 kata aku cepat panik ke apa...asalkan dah tau result test semua bolehla tarik nafas lega sikit...sesuka hati je cakap tuh...belum ada anak agaknya...


ahad...both are happy and sihat...mommy doa tiap malam moga Allah pelihara anak2 mommy walau di mana kalian berada...


Thursday, February 2, 2017

short but sweet vacay - Gold Coast Melaka


Assalamualaikum :)

last friday my in laws selamat tiba ke tanah air after 10 days mengerjakan umrah...sampai pukul 1.30am and my husband was there untuk tolong2 apa patut sebab his pakngah yang pegi skali ke sana ada heart condition where an ambulance dah standby kat airport...Alhamdulillah semua dah ok, pakngah pun dah discaj from the hospital...petang tuh after work, my husband and the kids pick me up at the office and straight balik melaka...again, syukur tak jem...dapat balik awal kul 4pm, kul 6.30pm dah sampai sana...tido rumah mertua 2 malam then we checked in to Gold Coast Melaka pulak...short vacation with my family belah abah pulak...my sister and his family pun ada...since kitorang memang dari melaka, so kitorangla yang tolong check in...tapi sebab punyalaa ramai orang and ramai late check out-er, kul 4pm baru dapat kunci bilik...dari kul 3pm tu  my husband brought the 2 big kids pegi carik kuih muih minum petang sementara i waited with ariq for our room keys...


seronok berjalan ke sana sini...hilang ngantuk dia


sementara mommy beratur, tak larat dukung jer...biar dia jalan2 kat lobby...of cos under my supervision like a hawk...semua orang ditegurnya, peramah nau... 


semua orang tunggu nak amik kunci bilik...yang mana walk in tuh langsung takde can...nih luckily aunty dapat gak book last minute...memula book kat gold coast morib, dalam bincang2 fully booked...pastu carik kat pd, yang tinggal semua mahal bebenau...yang ini just nice plus dapatla melawat mertua balik umrah skali...perancangan Allah yang paling hebat...


besar apartment dia...oh lupa nak bgtau, gold coast nih sesuai utk family vacation...apartment 3 bilik, setiap bilik ada 2 supersingle bed...hall n dapur yang luas...dapur ada sink, waterheater and mini fridge...1 malam check in dapat 6 breakfast and 6 tag waterpark...waterpark bukak dari 8am sampai 11pm...haa kau...mandilaa sampai kecut...boleh pakai sampai checkout...malam tuh keluar makan pun x bukak tag sebab nak masuk waterpark lagi bsoknya...hahaha 


since orang lain belum sampai, kita chop siap2 bilik master with attached bathroom...senang nak mengelola bebudak nih...kat luar bilik ada lagi 1 bathroom...


spacious bathroom...1 jer slack, takde line nak sidai baju...ruang kosong belakang ariq tuh besar but sebab takde line, longgok jer barang2 situ...


masa yang ditunggu2...aunty ngan zana sampai kul 4pm lebih...petang tuh terus bawak budak2 serbu kolam...dapatla mandi dalam 2 jam sebelum maghrib, pastu siap2 nak keluar makan ikan bakar plak...gambar dengan abah dan adik2 takde langsung...boleh pulak sorang pun tak teringat...abah ngan emir plak sampai kul 6pm kayuh basikal dari seremban...gigih betullaa...


ariq macam tak enjoy...dia tak suka splash2 tuh...kita celupkan dia sikit2 sudah...pool review, sana ada 3 jenis pool...yang paling banyak slide attraction tuh tak bape bersih...kena air kat mata pun pedih, betapa kuat klorin dia...maybe sebab dia takde rules for certain attire...so semua main lanyak pakai macam2 baju...yang pakai jeans pun ada...naik slide memang tak bergeraklaa...

yang kat atas nih ok sket...wave pool...tenang sket...bebudak boleh main 2 mini slide terus masuk pool...paling hujung ialah paling dalam so careful bila ada wave...another pool memang mendatar jer paras dada adult...bebudak kena ada orang dewasa jaga...nih pun ok sebab xramai orang... 


a short but sweet vacation with my family...lenkali kita check in tempat lain, dengan group yang lain pulak...

Friday, January 20, 2017

ariana turn 7


Assalamualaikum :)

ariana has turned 7 years old on 20th January 2017...we took everyone out for dinner to secret recipe near our house...kebetulan pulak masa tuh ada offer buy 2 slices get 1 slice free, so agak ramailaa orang malam tuh...ariq and mikhail was super hyper that night rasa macam tercekik2 makan sambil istighfar...adoi...just remind me why we seldom dine outside...usually tapau jer...ariana was behaving very good malam tuh...maybe coz dia pun happy dapat makan kek...yang sedihnyer tak teringat nak light a candle...padahal dah beli candle no 7 siang tuh...dah balik baru ariana tanya...hmmm






us


ariana wish to have rollerblades for her birthday present...mikhail yang bukan birthday dia pun boleh plak nak jugak...kita belikan rollerskate jelaa...weekend tuh bawak the kids pegi kedai mainan area chowkit...kat sana banyak choice...rollerblades and rollerskates tuh adjustable...mommy ngan babah pun boleh pakai skali...hehehe 


on tuesday, my husband text me saying that he brought the kids to a bakery shop where my cousin work as a parttime...i asked him to bought a small cake for ariana...rasa tak complete takde cake cutting session nih...ingatkan taknak buat dah bila dah masuk sekolah tapi cam kesian pulak...plus ariana paling enjoy cake cutting unlike mikhail yang memang tak heran langsung...dia pun tak suka cake sangat...


then again, bila nak potong cake, jenuh carik candle no 7 tuh tapi tak jumpa...so we just light any candles yang ada...(pagi nih jumpa pulak dalam beg yang sama aku selongkar semalam...grrrr)


1 happy kiddo with her favourite cake...pagi nih bawak bekal kek pegi sekolah... 



i quote from my instagram :


ariana sofia, omma appa saranghae!!!





Tuesday, January 10, 2017

adapting


Assalamualaikum :)

how's your week so far? dah seminggu ariana sekolah, Alhamdulillah everything ok buat masa nih...hari2 dapat bawakkan dia bekal homemade...baru 2x dia guna duit belanja...from tuesday; nugget, nasi goreng cina, egg mayo sandwich, roti krim, egg mayo sandwich n pagi tadi popia homemade...haaa...jangan xcaya ok...gigih weekend harituh masak filling pastu malam tadi melipat2 setakat yang nak makan je dulu...kalau sempat malam kang melipat popia lagi...filling minced chicken, carrot and diced onion jer...dapat bawak sikit ke opis diorang kata sedap...terus terbayang nak meniaga popia frozenlah...huhuhu...we'll see macamana yer...ikut hati memang macam2 nak buat, masa jer mencemburuiku...adoi...tadi dah tengok kat utube ada banyak resipi popia...lenkali nak try filling lain pulak...so, besok nak bekalkan apa pulak? planned to make some mac n cheese in advance and frozenkan...pastu pagi tinggal panaskan jer...roti sapu nutella pun ok jer...yesterday she requested for apple pie and custard sauce..hoih, macamana nak buat pepagi tuh? weekend jelaa nak makan dessert2 camtuh k...

houseworkwise baju n kasut sekolah dibasuh oleh babahnya...tak suruh pun tapi tau2 dah siap...kita tukang rendam jer...tapi i kawtim balik so i gosoklaa...this week mikhail pun dah start sekolah so, tambah lagi 2 pasang nak kena gosok...since sekarang sebelum subuh dah bangun, by 10pm memang semua masuk tido...dengan kita skali tido awal...niat nak bangun balik melipat kain ke mengemas ker tuh tinggal impian jelaa...terpaksa tutup sebelah mata dengan keadaan rumah on weekdays...letih badan rasanya...sometimes tak sempat dinner pun...i think stamina dah kurang...nak kena makan supplement jugak nampaknya nih...and start exercise to build up stamina...husband dah install balik treadmill tapi bila on jer berderet yang kenit2 nih naik jugak...dah tu acaner? banyak tul alasan ko alin!!

banyak plan nak buat sebenarnya...i need to make few schedule for everything asap...terutama for ariana and mikhail's timetable during at home...plan utk bekal anak2...plan utk ubahsuai rumah...whats 1st whats next...and i dont know where to start...tak sabar pulak nak gi cuti2...lama sangat rasa tak check in mana2...since ariq lahir kot...hmmm...oklaa, now im going to finish this awkwardly...bye!!!

Thursday, January 5, 2017

yana go to school


Assalamualaikum :)

its been quite a busy week for us...my 1st born, ariana is standard 1...Alhamdulillah...with new routine, memang terasa my life changed...waaahhh...baru 3 hari dah cakap cenggini...from now on azam tahun baru will be to bangun awal, prepare bekal anak and involve more in my kids activity...haaa...im not a morning person so ini kira azam jugak nih...today i cancelled my leave as i see that ariana can adapt well at school...1st day pun memang tak nangis cuma in the morning dia mengadu sakit perut, pening maybe nervous kot..by recess time dia dah ok...dah ada kawan...this 3 weeks they called it minggu transisi so kemana2 pun ada cikgu iring dan ingatkan itu ini...nak rehat ingatkan bawak bekal, nak balik ingatkan kemas beg...so belum ada apa yang hilang lagi, hehehe...


1st day assembly...lama giler dekat kul 9am baru masing2 masuk kelas...


1st day we arrived a bit late...belum dapat timing dengan jem kat a few places lagi...2nd day dah ok...im not the emotional kind of mom tapi masa cikgu pasang lagu negaraku tak pasal2 bergenang plak...isyh3...told my husband dia pun pelik...apesal nak sedih2? hahaha...hormon pms kot


sementara tunggu recess, kita pekena nasi goreng dulu...huhu



2nd day i told ariana i wont be around during recess...nanti dia kena balik sendiri ke rumah transit baru...dia cakap ok jer...but, sebelum recess i dah terpacak kat kantin...senyap2 hendap dia macamana...dapat kawan baru plak...kawan ajak beli nuget kat kantin...dia bagi jer duit singgit kat pakcik kantin pastu baru tertengok2 apa ada...dia bukan nak makan sangat cuma nak merasa membeli...makan 1 pastu baru bukak bekal nasi goreng...5.30am mommy bangun goreng nasi, dia makan 3 sudu jer...pastu dah...adoi...ni 1 lagi azam...aku kena redha kalau anak tak habis bekal...harini 3rd day bekal egg mayo sandwich plak...kita tgk kang habis ke tak...


tgh makan bekal barula mommy gi sergah...ok, mommy taknak cerewet sangat, asalkan ariana dah tau bawak diri oklaa...

balik sekolah ingat nak skodeng senyap2 lagi...rupanya kelas dia keluar awal and dia terus balik rumah transit...called mama kam dia, dia dah selamat sampai rumah pun...Alhamdulillah...so harini mommy takyah tunggulaa...lagipun mommy kena jimat2 cuti since cuti dah kena tarik 6 hari...huwaaa

some random pic i took during my stay at her school : 


amik gambar untuk school data keeping


standard 1's classes kat 1st floor...semua parents melangut tengok dari bawah...masa nih tunggu nak balik


reward on 1st day coz she did a good job at school


mana tak lama assembly, ada crew from channel al hijrah buat liputan...


in the morning...walaupun kematu duduk dekat sejam dalam dewan, belum ada kawan,dia tak nangis pun...


superdads waiting for their sidekick


some activity after recess to refresh the kids energy...

************************************

kenangan dengan cikgu2 tadika...2 years kat sana...terima kasih teachers ajar ariana dan layan whatsapp mommy yang kadang2 merapu...huhu