ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Friday, January 12, 2018

new addition to our family!!



Assalamualaikum :)

My sil just gave birth on 17th October 2017..the long awaited precious gem was named Firas..weight 2.5kg normal delivery..




kakak yana yg suka sangat ngan baby..



gambar masa kenduri aqiqah firas..anak2 soleh dan solehah mommy babah..


ariq dan arissa..selang 3 minggu..adik beradik susuan


butak dah



then on 29th December my sister Zana pulak gave birthday to a healthy baby boy..weighting 3.4kg normal delivery..abang dia si Seth buat dek jer..hahaha...belum faham lagi..ikutkan due 2 January 2018..she stayed at my mom's sementara tunggu due..sebab rumah dia jauh kat Denai Alam..masa check up 27th Dec gynea check bukaan dah 3cm but dia suruh balik dulu since baby's heartrate pun ok, Zana tak sakit2, waterbag still intact..my mom dah xsabar asek suruh induce jer..Zana xnaklaa dia kata bersalin induce lg sakit..

pastu hari khamis tuh tetiba dia rasa sakit lps asar then dia rush my mom hantar pegi hospital while her husband on the way..masa tuh hujan pulak..wangsa maju n prince court hosp dekat jer kan..dah panik tuh macam2 laa dia suruh my mom langgar lampu merahlaa, potong kat double linelaa, pegi gleneagles laa, my mom tgk dia pun jadi panik siap tahan motocyclist mintak hantar ke hospital..gilo apo..hahaha..in the end my mom sampai jugak prince court tp boleh pulak salah laluan yg sepatutnya one way..terus naik atas divider siap teriak panggil nurse cakap dah nak bersalin..tolak kat labour room rupanya still 3cm..sakit tuh false alarm jer..sudahnya dr kata kalau by jumaat pagi xbersalin induce jer..termakbul doa seorang mak kan..hahaha..such a drama queen these 2..dont get me wrong but drama queen nih my siblings inside joke..hehehe


and finallyyyyy..jumaat lepas asar keluarlaa mat saleh celup nih..come to maklong..my parents cucu dah 5 org dah..yana sorg girl yg lain hero..my sister kata nak close shop, means i kenalaa dapatkan sorang lg girl kan..nak bg ariana kawan..hehehe


Assalamualaikum Luth Harris..few hours old


6 days old..kenan mat salleh mana tah..kita kasi besar sikit gambar nih


10 days old..menganga jer mulut tuh carik susu..bkn lapar pun..sajer nak nenen..macam biasa kakak yana sure mintak nak dukung..

semoga menjadi anak2 yang soleh yang berguna buat agama, masyarakat dan keluarga..

Thursday, January 11, 2018

when in laws were in town yaww


Assalamualaikum :)

it was xmas holiday..my in laws stayed at our house and we decided to go to Genting Premium Outlet since my mil never been to Genting and we ourselves havnt been there since ariana was 1yo..that morning we cooked rice, asam pedas, telur masin, serawa durian..nak picnic..the traffic was slow but bearable..ngam time lunch sampai sana so we had our lunch then straight we went to GPO..nothing much we bought..we didnt even ride the cable car..the place was so packed with people..jalan2 sikit2 jer then we went uphill ronda2 dalam kereta..next time bolehlaa pegi lagi..naik cable car pulak..some pictures untuk kenangan : 





my mil so cute she didnt even understand the caption..hampir2 nak beli nih..buat basahan pakai di rumah katanya :P



seronok yer athirah nenek belanja..



my humble parents in law


with cucus



Assalamualaikum 2018


Assalamualaikum :)

dah setahun tak jumpa kan..hehehe..banyak benda nak cerita tapi malas..malas xde ubat..tapi harini gagahkan jugak coz ai nak anak2 baca memori2 diorang kat sini 1 hari nanti..mikhail baru start sekolah 2 hari..tadika dia memang selalu lambat seminggu..give way to parents yang ada anak2 darjah 1 settle dulu..so tahun nih dah masuk tahun ke3 dia tadika kat situ..jadi seniorlaa..monday tak pergi sebab keletihan bermain on previous day..tuesday pulak dia memberontak xnak sekolah sbb i x bagi dia pakai diaper..yes, dia masih pakai diaper pegi sekolah padahal kalau hari cuti dari pg sampai malam xpakai pun..kecuali masa tido jer..mak pak dia belum berani nak diaper free..

alasan dia sebab taknak teacher tgk bebird dia..dia nih jenis pemalu ya amat..padahal kat rmh mmg pegi toilet sendiri, cuci sendiri..me and cikgu dah sepakat seminggu nih kena keraskan hati jugak jgn bg pakai pegi sekolah..xnak sekolah pun xpelaa..but wednesday dia nak pegi sekolah..siap cakap mommy jgn sebut lagi pasal mikhail jgn pakai pampers..hahaha..lemaslaa tuh kitorg duk brainwash/pujuk/puji/ugut dia berkali2..dari last year my aunty banyak kali buat2 lupa pakaikan..tp dia ingat jugak..dah kat atas motor pun dia boleh turun..kalau x dia taknak pegi sekolah..menangis mengamuk..


Alhamdulillah last year dapat no 2 utk kelas 5 tahun..pegi konsert day tadika dia kemain byk persembahan dia participate..menyengih jer..boleh ingat plak tuh..dekat 5-6 performance rasanya..hindustan dance, nyanyi, baca doa, penguin dance, tarian melayu..enjoy betul dia..hahaha


 my handsome boy nih..tahun depan dah darjah 1..

i've just finish sorting my pictures to blog..ada dalam 7-8 cerita..OMG, bila nak buat tuh? maybe i'll just backdated the entry so tak pening anak2 membacanya..hahaha..there's a circus night, my birthday, our 10th anniversary, hari anugerah anak2, new nephews!!! and other boring stuff..hahaha..boring pun nak letak ker? hahaha

my youngest now is 2y3mo..such a chatter and veryyyy cheeky..still bf for comfort..senang sket malam2 takyah bgn bancuh susu..mmg penghibur hati semua kat rumah tuh..yana banyak kali cakap "kenapalaaa ariq nih comel sangat!"..geram2 dia cubit pipi ariq..tapi dia jugak yg marah bila apa dia pegang semua ariq nak..hahaha..kuat menyakat adik2..sajer biar adik terjerit kejar dia..adoi..mommy yang bingit dengar tau..dia kata asek dia jer mengalah..nak buat camna, adik kecik lagi..belum faham..abg mikhail selalu mengalah..dia tak tunjuk dia sayang tp dia banyak biar jer apa ariq buat..kdg2 dengar dia mengeluh sambil "cakap nak apa lagi ariq?" kelakar pulak bila dengar..ariq nih apa abg pegang or buat dia nak jugak..nak bg ariq makan pun kena buat2 nak suap abg..sure dia dtg bukak mulut, suruh suap dia dulu..hahaha..nak menyusu pandai cakap nak sini (kanan/kiri) pastu sini pastu sini..kemain senang order cam drive thru eh..hehehe...

kakak yana dah senang sikiiit bgn pagi..kalau dulu nangis every morning itupun setelah 10 minit kejut2 tapi sekarang kejut 5 minit jer..merengek sikit2 pastu mandi..tahun nih dia nak pakai tudung pegi sekolah..beli jenis kain lycra sarung selapis jer..senang dia pun tau pakai sendiri..Alhamdulillah last year final exam dapat no 2..naik dari no 15/34..dalam darjah pun no 9 dari 64/190..1st experience anak exam..lagi 2 minggu nak final baru pulun..masa tuh cuak jugak sebab basic plus minus pun dia lupa..masa midterm kitorg rileks2 jer biar dia buat sendiri..nak tgk setakat mana pemahaman dia..final tak bolehlaa rileks dah..kesimpulannya dia jenis cepat boring but Alhamdulillah jenis cepat tangkap..so kena pelbagaikan method supaya dia terus minat..




anak2 kesayangan mommy dunia akhirat walaupun mommy garang, inilah harta mommy tak terganti dengan yang lain..mommy loves you all so much..

Thursday, December 7, 2017

School Holiday Trip : Kuantan


Assalamualaikum :)

last weekend we were at kuantan for school holiday trip lah kekdahnya...starting this year our company implement a few additional benefit and one of it is 2 nights stay at any Swiss Garden Hotel (except SG Melaka) for each staff..after going through all the hotels and reviews, we decided to go to Swiss Garden Resort Residence, not far from the old Swiss Garden Beach Resort..those who prefer beach should go to the latter ones..i choose this hotel becoz of these :


and its free entrance to the water park..not limited to any number..macam goldcoast melaka, 1 room cuma dapat 6 tiket to water park so the additional yang masuk pool kena bayar..pastu kena simpan wrist sticker tuh untuk next day..

trust me, pool macam nih pun dah cukup untuk bebudak..it is well maintained, bersih and fun with 2 types of slides..yang tak bawak baju mandi boleh sewa..float pun ada utk sewa..


*my handsome mikhail..kening dah penuh balik..habit cabut kening dah kurang sket*

Friday : bertolak dari rumah dalam 8.30am singgah mamaks for breakfast dulu then straight ke kuantan, my cousin's house..had lunch there and then we checked in to Skytree Hotel for 1 night..sajer pilih hotel yang dekat to her house sebab dah plan nak dinner sama2..well, SGRR pun takdelaa jauh sangat..within 20 minutes jer (baru tau bila dah sampai sana)


upah susu sorang sebotol semua tido for nearly 2 hours



our room at Skytree, gambar ehsan google



my only cousin yang duduk kuantan..my big family mostly memang di KL jer..cuma my mom's eldest sister and her 2 sons and their family kat Penang..ni Kak Long I, anak Mak Long penang kahwin orang kuantan and stayed here since then..anak dia 8 orang, Subhanallah..behave semuanya..makan sendiri pulak tuh..


with her mother in law yang sangat baik and soft spoken




see, semua behave baik sampai habis makan..inshaaAllah anak2 mommy pun macam nih yer..sementara nih mommy redha mikhail xduk diam, ariq duk celup tgn amik ais..huhuhu

Saturday : sebelum check out, kak long and her 6 kids singgah bilik..after check out we all went to parkson carik selipar bebudak..


all 9 kids including mine..dia dah biasa rileks jer jalan..aku nih kejap2 kira kepala..kejap2 panggil nama..masuk lif tak bagi tekan close door button dulu..kira kepala dulu..hahaha..kalutlaa aku nih


after that we parted ways, mencari lunch..mencari Lilawadi xjumpa..bagus gak sebab it only opens from 5pm onwards..so singgah Cendol Mustafa..before we came here, i google tempat2 makan and this cendol place is one of the must go but sadly indah khabar dari rupa..cendol cair xsedap..makanan pun xbanyak choice..makan ala kadar jelaa..balik hotel belasah megi goreng..


while waiting for mommy check us in to SGRR




this cheeky boy kan...isyh3


tadaa..studio type room..ada hall, kichenette, 1 room, 1 toilet, washing machine, 2 door fridge, microwave, kettle, hair dryer, iron and board, water hose and shower in the toilet, cuma awal2 dia dah bagitau no extra bed or babycot so sila bawak tilam sendiri..




buat macam rumah sendiri for 2 days yer..my colleague already checked in on friday..so, petang kita mandi pool and malam had dinner together at local's tomyam restaurant..


mikhail xconfident dengan float dia..nak naik adik punya..




Sunday : sending off Nurul yang dah nak balik KL..then we head to kuantan town JJCM..terjumpa another good review lunch spot, MABIQ..lauk2 kampung and paling best Paeh (pais) patin tempoyak bakar..my husband puji2 sedap..dia ikutkan xmakan tempoyak but this one is exceptional..baru nak parking kaklong kata dah ada depan hotel..alahai..memang ada invite dia n anak2 mandi pool situ but since dia senyap jer dari pagi ingatkan tak jadi..hahaha..but they said not to worry..they went to BlackStone medan selera tepi pantai not far from our hotel and had their lunch there..sampai kat pantai batu hitam we let the kids main kat pantai kutip cengkerang jap then semua balik hotel..


meriah keta ai..tukar baju then terus turun mandi..masa tuh pukul 1pm-ish memang panas tapi bebudak mana peduli kan..kejap2 kitorang duduk under shades n makan2..naik bilik after 4pm, memang bagi diorang main air puas2..our husbands duduk bilik layan movie..pool xde sapa so memang kitorang jer riuh rendah..senang nak monitor anak2..keta luar memang xleh masuk tau unless hotel guest but boleh parking kat shoplot tepi hotel, jalan kaki jer masuk..




the 2nd and 3rd kakak malu2 nak mandi..jadi guard adik2 kat tepi pool jer..

lepas mandi balik hotel siap2 nak keluar g ngeteh kat Lilawadi pulak..takleh tahan tgk review mango cheesecake dia..otw there bebudak semua tido pulak, maka ai sorang jelaa turun n tapau..tapau mcd jugak sebab lapar bila hujan petang tuh..

 

 

 

 

 

nanti kita jumpa lagi ye..yana tanya diorang nih siapa? i said these are their 2nd cousin..duapupu..pastu dia tanya bila kita nak jumpa kupu2 yana lagi? hahaha...adoiyai...


orang bandar seronok kutip cangkerang..my husband kata nanti leh start bela ikan balik...yeah, right!

malam tuh dah janji ngan my abah and his family nak dinner together..my sister yang dentist tuh baru 2 minggu dapat posting kat klinik pergigian kuantan..so, abah and aunty datang nak setelkan hal rumah sewa dia..had seafood at tanjong lumpur..kawan lama cikgu pun sempat datang jumpa kat sana..nearly 10 years tak jumpa..mengajar sekolah sama masa cikgu kat pahang dulu..



Monday : meeting my old friend during Uni years after check out sebelum balik KL..syikin bawak makan lauk2 kampung tepi jeti kat Padang Lalang..actually on saturday morning pun cikgu sempat jumpa another friend..Alhamdulillah selain dapat happykan anak3 memang pergi kuantan nih fully utilised our time meeting family, friends and carik makan..memang aku suka pilih tempat2 yang ada orang kami kenal..rasa nanti next year nak repeat sini lagilaa..