ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, May 13, 2019

A day at Jungle Gym, Atria


Assalamualaikum :)


i tak brape ingat bila but this is sometime on weekend in April..dah lama plan nak bawak anak3 ke sini..since admission fee untuk whole day so pkul 11am kami dah sampai sini..orang xramai lagi..ada banyak section..utk parents lepak santai pun ada..mainlaa puas2..




keluar kejap for lunch n solat pastu sambung masuk balik until 5pm..haa..bape jam tuh..



 

balik rumah semua pengsan!!!

Haji Ali dan Hajah Kalsom Family Day at Kapas Island!


Assalamualaikum :) 

early this year my fil bukak mulut nak bercuti ramai2 di pulau kapas..he wanted to sponsor for the accommodation..masing2 gerak sendirilaa ke marang. stay marang 1 malam then the next day jalan2 kejap ke pasar payang sebelum masuk pulau. we divided the task, i in charge booking bot, my biras and mil in charge makanan, my sil sorg in charge booking homestay and chalet and another tempah tshirt sedondon..

so on 22 march i took leave to finish the packing, i nih xpernah pergi pulau2 peranginan nih..the only island that i have went was pulau pinang (aci tak kira skali? :P), pulau langkawi and last year pulau pangkor..itupun tanya habis keliling sebab seriau memikirkan nak naik bot bwk budak2 nih..dahlaa dengar cerita some pulau dia turunkan kita kat gigi air, macamana dengan beg apa semua kan? after asing around and read some reviews and tanya orang bot, dia kata kalau book kat Kapas Island Resort diorang boleh turunkan kat jeti sebab xjauh mana..fuhh..so 1 big luggage, 1 backpack and 1 decathlon bag to put their swimming gears..prior to the date my officemate gelakkan jer i kejap2 dpt brg online..snorkeling set for kids, water shoes even that straw hat pun order online..beria kauuu..hahaha




the kids were excited..lps solat jumaat kami terus gerak ke marang..jalan smooth jer..nampak keta pun sesekali jer..kalau PLUS jangan haraplaa kan..i even enjoyed driving for 2 hours sementara cikgu tido kejap..


anak3 yang kebosanan..kejap2 tanya lambat lagi ker? bila nak sampai..hahaha..jajan jangan cakaplaa..mmg xputus..within 1st hours dah bape peket habis..lama2 i paksa diorang tido..


bila driver rabun n silau jugak maka kita doublekan spek camni..really enjoy lalu highway pantai timur..oh, another facts about me, i tak pernah pegi terengganu..ada lgi negeri2 yang i xpernah sampai..slowly kita cover yer..

sampai marang dah maghrib..mandi, solat then kami keluar carik makan..cuaca adalah super panas..mujur homestay tuh fully aircond tapi kedai makan malam tuh kipas pun xde ok..makan laju2 dalam keadaan berpeluh2..balik mandi lagi skali..xtahanlaa..


the next day kami jalan2 pasar payang jap..carik apa2 yg patut..i sempat grab pakaian serba sikit jer..jubah batik cotton and some baju batik for the kids..nak beli keropok, beras nasi dagang semua tak dan..dah set dengan bot pukul 3pm..


cikgu sempat jumpa his bff masa degree dulu..he brought us to this nasi beriani restaurant..memang sedap sangat..makan kenyang2 sebelum berangkat ke jeti


1 silap besar is i tertinggal selipar the kids..diorang semata2 pakai water shoes jer..so everytime lepas mandi i akan bilas segala pasir2 n jemur..kesian terpaksa gak pakai wpun xselesa..


agak terpekik2 laa masa nih suruh diorang pegang besi tuh..seriau mak..nih kira bot laju jugak..muat dlm 25 pax..masa pergi dpt booked the whole boat to ourselves..


we bought ourselves life jacket ariq n mikhail tuh..my abah bg emir n emilda punya dulu..dah ada kan..bila lg nak pakai, bawak jelaa..fit them nicely..


nak sangat berootd pakai straw hat kan..hahaha..my in laws SEMUA beli straw hats ok..macam2 kaler ada..

 

cantik persekitaran kapas island resort nih..the only resort kat pulau kapas yg ada pool..reviews xbape best tp my sil kata ni jer yang tinggal kosong utk 6 family..masing2 dpt kunci pukul 3.30pm..rupanya ada polisi tutup letrik 2x sehari..huwaa...panas bakhangg..from 4-7pm and morning 9-12pm..haa..planlaa aktiviti korang camna..mmg takleh duduk bilik, cuaca terik sangat.. 



kita g pool tapi budak2 jelaa sejuk..mak hang yg duduk tepi rasa mcm udang goreng..


actually kat pool pun terasa cuaca panas sbb xde shades..lantai tepi2 pool tuh xleh pijak ngan bare feet..hahaha


matahari turun sikit dalam kul 5pm camtu bawak budak2 ke pantai mandi laut..


while others prepare for bbq that evening..mmg my in laws dah siap perap dr melaka, freeze kan n bawak ke sini..kat homestay ada freezer so sambung freeze kat situ..amekkaw, by the time nak bakar masih beku keras lagi..tempat bbq tak disediakan..we brought ourselves jaring n arang pastu pepandailaa setup the flame..x dpt nak meninkmati betul2 ayam bbq..sebab badan berpasir2 n melengas..budak2 pun xtahan dah nak bilas badan..makan sikit2 jer..tapi Alhamdulillah semua habis..takdelaa membazir..malam tuh order nasi goreng cina..dalam rm13..oklaa sebab ada 2 ekor udang galah n telur mata jugak..suap the kids n tido..


next morning semua pakat pakai baju sedondon..ina pun dah nak balik coz husband dia dpt cuti sehari jer..sempatlaa mak2 budak nih bergambar mcm kanak2 ribena..jgn kecam yer..layankan ajerlaa..



kat rumah masing2 mcm singala, hulkla..kat sini macam kanggaru ye melompat2..nasib pantai x bergegar..pagi2 orang xramai kat pantai..harus cepat2 bergambar..


muka x kosser nak bertouch up..mandi pun tidak..jap lagi nak g snorkeling pulak..


 



hantar ina ke jeti then kami siap2 nak g jeti..masa nilaa perut memulas2..sementara nak tunggu bot sempat 3-4 kali membuang..sebbaik toilet dekat..


tekong bot hantar kitorg to the other side of the island guna bot lain..laju ok..siap melantun2 lawan ombak..xdan amik gambar..yg ada video kitorang terjerit2 jer..ni bot nak balik..jenis lapang jer..dia turunkan kat pantai..


sebab terlalu banyak group, diorang hantar kitorang pastu tinggalkan jer..beserta pesanan, sila jaga diri baik2..kalaulaa apa2 jadi, nauzubillah..

oh, snorkeling nih better ko book sebelum sampai pulau siap2..kalau last minit mcm kitorang, kena menapak pergi bayar booking tuh boleh buat kaki ko jelly ok..jauh jugak dr resort kitorang..mula aku heran apsal cikgu muka masam jer..bila bot lalu tempat tuh baru dia tunjuk..mak oih..adalaa lebih 1 km menapak..dahlaa xleh bayar online..


ada 1 kisahlaa kat sini..tempat dia tinggalkan nih macam teluk..ada tempat nak bentang tikar sikit pastu belakang tuh cam semak2 hutan sikit..kan perut aku memulas..hmm...sila isi tempat kosonglah yer..sebbaik sekali jer..terus baik lepastuh..dpt snorkeling jauh2 tgk coral n gamat..makin jauh ke tgh makin pelbagai ikan yg ada..ariana cepat pick up..ajar sekali dua jer dah dapat..mmg beli set snorkeling utk dia sorang jer sbb dah tau mikhail mmg xminat..dia main pasir kat pantai je dgn adik2 yg lain..


tenang jer..ada time redup mmg syiok snorkeling..kesian kat cikgulaa...dia pegi pakai sleeveless..sapu sunblock pun kena sunburn stok pedih2 kulit tuh..mujur ahkak ko nih pack mcm nak pindah tau..ada gak aloe vera gel dlm beg..duk sapu tulaa nak bg lega..


ada gak bot besar yg bawak group 30-40 orang..diaorang park tgh2 laut n snorkeling kat situ lg best..aku berenang agak jauh rasa lg few meter nak sampai kat diorang..tapi pastu rasa dalam n seram sbb mana aku reti berenang..slowly berenang balik kepantai..bot amik dlm pukul 1pm..balik resort order nasi goreng jer semua..lps makan semua pengsan tido..ngam2 sebelum letrik mati pukul 4pm, dah terbangun..jomlaa jalan2 kat pantai..




main pasir last kopek..tanya guest kat situ mostly 1 malam jer..nih keluarga pak ali ngan makcik som nih sampai 2 malam..hahaha..kdg diorang datang balik hari..thats y pg tuh ramai..byk gila group2 yang pakai tshirt sedondon..ala2 family day..

malam tuh xde apa sangat..masak nasi, goreng telur pastu makan ngan sambal yang ibu buat..utk budak2 order nasi goreng lagi..sebab xpedas..mmg nak perabih bekalan makanan malas nak angkut balik.. 


terima kasih atok belanja anak menantu cucu2 ke pulau kapas..merasa jugak snorkeling..ayah kata xnak datang sini lagi..huhuhu..i guess kalau resort lain maybe ok kot..takde pun tutup2 letrik nih..ekon pun ada bilik xrasa pun..akak bg 2 bintang sebab nasi goreng sedap..

diorang kata nak jadikan nih acara tahunan..pasni nak ke pulau lain pulak..maybe tioman..bolehhh aja dong..hehehe



menantu2 hantu..hahaha


nah ootd acah2 hipster :P

Friday, May 3, 2019

Abah is 63 and going strong..


Assalamualaikum :)

i have been very busy lately at the office..this draft is overdue..birthday abah falls on March 15..we have sent request to meet him but was declined..hahaha..macam menteri pulak..no, actually my abah is a very2 busy man even though dah pencen but his curicular activity kemain..kalah kita yang muda nih..hikinglaa, cycling across the countryla, dulu2 masa dia bekerja siap pegi diving on monthly basis..so, mmg susah sikit nak jumpa YB sorang nih..hehe..

so maybe abah pun rasa lama x jumpa cucu2, nak tunggu semua ada memang lambat..so abah dtg rumah naik motor jer dari subang after drop off emilda kat TBS..rasa sayu plak hati abah datang sorang..i cooked some simple dish, berkejar beli small cake yg mana sempat and balut hadiah yg memang dah beli siap2..

Happy Birthday Abah, semoga abah diberi nikmat sihat, rezeki yang mencukupi, dapat beribadat dengan baik dan diberkati Allah selalu..We love you!!





Abah dan cucu2




Thursday, March 28, 2019

the kids sportsday


Assalamualaikum :)

didn't mean to elaborate..both kids dapat no 5, hahaha..anyway, its good to be at their school, jumpa pulak my matrix mate and their kids..keeping the pic here for our memories :)



 






me n huda


me n huda's youngest, abdul rahim