ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, November 19, 2015

angin + panas = migrain


Assalamualaikum :)

yesterday during lunch hour i went to masjid jamek...dah carik telekung lycra for my cousin yang duk tolong her mom look after my kids...next week dia nak balik kolej dah...pegi sensorang jer as my colleagues nak pegi makan kat ampang park jer...came backto the office about 2.10pm...makan roti dalam laci jer...panas terik pulak tuh so balik ofis jer kepala dah start berdenyut2...makin lama makin sakit...i told my husband i wanna get home early...director takde, so i just inform my superior...after solat asar, pam susu kejap then terus cabut balik at 5++pm...sampai rumah my makcu, pass her the telekungs and then fetch the kids...ariana tido, sampai pagi tadi pulak tuh...cuma bangun kejap malam tadi dalam pukul 10pm mintak susu...rasa macam xjumpa dia 2 hari pulak :(

as for me, sampai rumah terus mandi, solat pastu tido sambil pegang plastic takut muntah...memang angin tuh tolak atas bawahlaa...tekak loya n perut memulas2...get up at 10pm feeling slightly better tapi still sakit cuma takla berdenyut sangat...stay up temankan mikhail and ariq yang bulat lagi mata diorang while layan tuan anas mikhail recorded on our pvr...cerita tuh ok jelaa...sweetlaa tapi ntahlaa macam tak masyuk pulak pelakonnyer...maybe sebab aaron pun dah nampak berumur and zara zya terlalu selamba tak cover2 langsung...or maybe im just too old nak layan citer2 gitu dah...hahaha...tapi aku suka jer citer2 sweet kdrama...acaner tuh? hehehe

aku makan jugak painkiller akhirnya at 1am coz sakit kepala x hilang2...taknak nanti sambung pulak kat ofis harini...it was a good decision coz pagi nih bangun terus rasa ok dah...my superior pulak yang mc...kesian dia...i still have about 5.5 days annual leave to clear before year end coz my company tak boleh carry forward leave...dah plan dah nak amik few days next week, nak balik melaka ada kenduri doa selamat sket sebelum fil has his heart surgery at IJN...pastu few days lagi in december...memang maksima my leaves usage this year...next year dah kena allocate leave every month for my lil munchkin's check up...

Wednesday, November 18, 2015

last saturday


Assalamualaikum :)

uiii...currently is 10.22am...kat ofis nih sunyi sepi...ngantuk giler keras jer biji mata nih nak menahan ngantuk...ikutkan malam tadi tido awal...by 10pm semua dah pengsan except cikgu, dia tengok bola...baby memang amik dr rmh baby sitter mengantuk jer...merengek nak susu pastu sambung tido...kalau kita dukung nak main2 pun marah...the other 2 pulak tak tido siang semalam...balik seronok dapat topeng transformer aku beli kat ampang park...main2 kejap, makan pun sikit jer...bagi susu terus pengsan...

sekarang sejak anak 3 aku perasan memang letih sangat badan...lagi2 bila dah 2 minggu start keje nih...balik keje bukan masak pun...usually beli jer or masak simple2...lipat kain toksah cakaplaa...selagi tak menggunung, memang tak start...sekarang pulak musim hujan, baju yg bersidai tak sempat nak kering...by the time cikgu sampai rumah memang dah hujan so baju kat ampaian lembap balik kena tempias...tak dapatlaa nak basuh yang dalam bakul tuh lagi, takde tempat nak sidai...aku suspect sebab takde stamina plus menyusu kot...letih giler padahal duduk rilek jer...so last saturday aku pun cuba ikut kelas zumba makcu aku...free jer...persatuan penduduk sana yang appoint cikgu tuh for an hour from 8am-9am every saturday...bolehlaa nak ber me-time kejap sementara bbdk tak bangun, cikgu senang sikit handle...susukan baby siap2 and tinggalkan ebm dalam 4oz in case dia lapar/haus...

oklaa, zumba was fun...cuma memula memang dah expect akan pancit...banyak mengelat dari buat...yang melompat2 aku tak buat sangat...takutlaa, kan baru jugak operate nih...tp ngelat2 pun terasa jugak strained muscle kat lengan, ketiak, peha n punggung...maybe after few classes baru ok...

after zumba class, tapau roti canai utk orang rumah...balik tuh cikgu ajak pegi wedding adik kawan dia kat shah alam...so siap2 terus pegi...kejap jer kat sana, after that terus balik sebab dah letih sangat...my kids nih jenis yang nap siang...by nap means tido dalam 2-3 jam...bukan kejap2...kalau tak nap satgi lepas maghrib mesti tido terus sampai pagi...kesian pulak kalau tak sempat dinner...kalau outing jauh sikit memang 1 tempat jelaa...balik semua layan tido sampai kul 6pm...while aku melipat kain n kemas2 sikit...

malam tuh baru terasa letih sangat2...sampai tido pun mengigau bukak baju baby...dalam mimpi dengar baby nangis and kononnya its time mandi...nk bukaklaa baju baby tapi ketat...dapat keluar sebelah tgn jer...rupanya baju tido dia malam tuh jenis butang depan so memang ketatlaa kalau nak bawak keluar tgn gitu jer...melalak pun aku tak tersedar lagi...sebab dalam mimpi memang baby nangis...adoi...pastu tetiba camna ntah tersedar so nak bglaa dia susu...skali pegang dia, eh...apsal baju sekerat dah keluar tangan nih...laaa...kesiannyer kena dera ngan mommy yer...sebbaiklaa bukak baju jer...buatnyer aku sleep walking bawak dia g mandi tak ke haru...huhuhu...


siannyer kat budak nih...

Friday, November 6, 2015

1st September 2015 - the arrival of our new bundle of joy


Assalamualaikum :)

meh kita citer sikit pasal my new baby...Alhamdulillah, aku dah selamat bersalin my 3rd child on 1st Sept...it was a scheduled c-section as advised by my dr due to 2 previous c-sec scar...at 38w+ date tuh sebenarnya birthday mak aku...sajer jerlaa kan...bodek...hahaha

anyway, since kali nih cikgu takleh jaga masa dalam wad, so aku tak mintak bilik single...bilik ramai2 senang sebab dekat ngan nurses station and ada kawan berborak...actually 1 malam jer pun ada kawan...3 malam lagi sensorang jer...cikgu kena jaga the 2 kids sebab mikhail tu susah ngan orang dia tak biasa...only us and babysitter dia jer dia nak tido sekali...lagipun macam taknaklaa susahkan orang kan...ni pun dah anak ke3, i should know my way around...plan bersalin weekdays so that the kids routine boleh berjalan macam biasa...lepas husband hantar diorang ke babysitter, he will come to the hosp tengok kami pulak...lepas zohor dia balik rumah buatlaa apa2 yg patut then lepas asar he will pick up the kids and bring them to see us...tapi takleh lama coz mikhail buat hosp macam rumah dia...usik sana sini, berlari2, tak heran pun ngan baby...the next2 day tuh cikgu bwk ariana jer...ariana suka jer layan baby...duduk jer kat tepi katil baby...


oh, 2 hari sebelum bersalin tuh aku start batuk...padan muka sapa suruh tibai aiskrim hari2...konon nanti dalam pantang tak dapat...berjangkit dengan bebudak pun ye jugak...so masa admit malam tuh bgtau nurse siap2...merasalaa nurse bg sedut neb and makan antibiotik...dengan harapan tak teruk sangat batuk lepas bersalin....just cannot imagine how it would be like to cough after the bius effect is gone...arghhh, ngeri!!!




so pagi tuh nurse prep me for OT...dah siap2 cakap taknak catether before bius...diorang pun ok jer...dalam OT jumpa semua yang involve masa bersalinkan ariana n mikhail...rasa macam reunion pulak :P...nervous tetap ada...masa dr farah nak insert spinal bius, aku peluk nurse yang sama...hehehe...sebelum tuh cuba jugak pujuk2 dr izinkan husband masuk tapi tak dapat :(


kali nih dr puji kata scar bersalinkan mikhail cantik and to my surprise dr kata scar kat dalam macam baru sekali jer c-sec and i can get pregnant lagi 2 kali sebelum tutup kedai...wah, time bersalin mikhail kata 2 lagi, kali ke3 nih pun boleh 2 lagi...Alhamdulillah...bukanlaa kata nak habiskan kuota ke apa but at least bila dapat tau begini, i have the option tak buat BTL (ikat)...sebab according to my family and frens yang dah buat, diorang kata BTL effect seumur hidup...rasa ngilu and kalau lasak2 boleh rasa sakit dalam perut...

sekejap jer baby dah keluar...slightly smaller than the other 2...3.23kg, 47cm...ariana 3.53kg, 50cm...mikhail 3.92kg, 56cm...and we named him Ariq Hafiy...Ariq - baik budi, bijaksana. Hafiy - yang memuliakan...memula aku nak Ariq Nufael, sebutan belakang macam Mikhail tapi Nufael tuh cikgu taknak pulak...so Hafiy pun oklaa...senang sebut...

after that i expect some after effect like headache, backache but lain pulak kali nih...aku rasa kepanasan sampai berlendir2 peluh meleleh kat leher, belakang badan semua...nurse turunkan suhu aircond sampai 16 pun aku still tak rasa...kesian ibu2 lain yang share bilik ngan aku...pastu next day pulak rasa miang seluruh badan...tapi takde plak merah2 ruam ke apa...nurse kata itu kesan ubat bius...hmmm...time mikhail and ariana dulu takde pun...ke aku yang lupa?anyway, masuk hari ke4 barulaa rasa ok sket...5 sept dah boleh keluar...terus balik rumah sendiri sebab dah plan nak berpantang sendiri...


malam pertama dengan baby adalah sangat mencabar sebab susu belum kick in...aku plak tak spare fm, kalau dulu time ariana dapat sample, pastu time mikhail susu dah banyak sebab dia gayut 4 jam masa hari ke3...kali nih sebab masa kat hospital nak berehat sangat, selalu bagi baby kat nurse dapat bantuan supplement kat nursery...susu pun lambat datang...malam tuh dari kul 11pm baby menangis nak nyusu...sedut 10 minit, senyap...letak dia kat tilam 10 minit lagi nangis balik nyusu balik 10 minit...and repeat that process sampai kul 5am...dengan aku kejap bangun duduk baring balik memang rasa payah sangat...last2 kul 5am dia tertido kepenatan...pukul 7.30am cikgu dah keluar rumah carik fm...kedai bukak kul 8am...masa tuh baby pun bangun...Alhamdulillah dalam 2 jam lebih tuh breast sempat penuh...dapatlaa dia minum kenyang2...fm yang cikgu dah beli tuh kitorang bagi orang jer...petang tuh aku dah kena pam sebab breast bengkak...yelaa, sepanjang malam kena stimulate kannn...so after that menyusu dah ok...

mak datang tengok baby the next day...bawakkan lauk pantang...the next monday-friday for 2 weeks aku mintak kak Is datang jaga aku...masakkan lauk pantang, mandikan baby, urut2 aku sket...by 3pm cikgu dah balik so he will take over...bebudak hantar babysitter macam biasa so that i can concentrate on confinement and baby jer dulu...after 3 weeks aku berpantang sendiri jer dengan baby...makan simple2 jer...spare serunding kot2 tak sempat masak lauk...itu pun dah lazat sepinggan penuh nasi...hehehe...Alhamdulillah berpantang pun tak banyak problem...

moga Ariq jadi anak yang baik dan bijak seperti namanya...amiin..
  


another baby in the family


Assalamualaikum :)

haaa...nih nak citer pasal my sister in law, cikgu's youngest sister yang dapat baby about 3 week before my baby...so tahun nih my mil dapat 3 cucu baru...sorang lagi from cikgu's brother last few months but this little gem have an interesting story bout the birth...antara sebab most my things nak kena beli especially baby cot is becoz i have passed ours to her not knowing that i myself pregnant...hehehe...takpe, ada rezeki lain pulak untuk baby nih...a colleague of mine bagi dia punya bb cot since she doesn't have plan to add another child...

so, dari awal dah tau that we're both expecting a boy (yup, its boy again for me, mikhail ada geng nak berotomen!!!) in fact when i brought her and her husband to the mommy baby expo the other day, we scout for most baby boys items...blue green brown here and there, u know, masculine colors...lagipun she have scanned 3 times...so she already past her 40weeks EDD by 4 days when there's a blood show...no pain so she have been induced the next day, been in pain for 2 days, and after 3 hours trying to push the baby out, akhirnya kena csec...the moment the nurse show her her baby, dia terkejut..."nii...baby awak nih...baby apa?" what??!!! baby girl? too shocked and penat pun yer terus pengsan okeyh...she said patutlaa duk panggil soleh, soleh takde reaction...rupanya solehah...hahaha...so the baby was named Arissa Solehah...ehem, nak jugak A tuh kannn...nak sama plak macam Ariana Sofia...hehehe

so bila dengar dia kena csec pastu baby girl pulak tuh...we rush back to Melaka that weekend...coz i was the only menantu yang pernah csec...and my mil have not handle confinement for almost 27 years, banyak dah lupa...mau turunkan ilmu menjaga pantang orang csec nih...lagipun i wanna promote breastfeeding...cewahhh...luckily we went back that weekend...kesian sangat tengok my mil kelam kabut semua benda nak buat...her husband plak macam blur2 sket, 1st timer kan...memang kena guide apa nak buat, apa boleh tolong, what to google...my mil plak jenis yang kalau tetamu datang layan kaw2 punyer despite orang tu just dtg mengurut ke, nurse kkia ke, semua dia nak layan...buat airlaa, hidang biskut, kuih segala...pastu kelam kabut nak masak lauk lagi, nak prepare itu ini...not that its a crime but the priority is orang yang berpantang tuh kena setelkan dulu kan...makcik urut n nurse pun faham...so i delegate the task...makcik urut tuh plak tak pernah urut orang csec, dia langsung tak prepare things utk mandikan my sil, tungku apa semua takde...tapi bayar sama jer...i said still boleh berurut cuma bukan bahagian perutlaa...and boleh tungku kat peha, atas perut as long tak kena stitches tuh...and kena mandi, jangan ikut orang dulu2 sebab hygiene kan...just make sure air suam and lap kering betul2...better sediakan air mandi yang ada daun2 herba nih...or uncang herba mandian readymade...

the morning we arrive boleh pulak my sil mandi air sejuk siap basuh rambut pastu biar jer kering sendiri...takde hairdryer plak kat rumah tuh...adoi...kesian dia...i dont blame her coz its her 1st time...mana dia tau kan...tapi tulaa, nak ajar macam2 in a day memang tak sempat...dahlaa dia pegi swab spirit tuh kat pusat dia instead of kat tempat luka (in whatsapp aku suh swipe kat pusat means pusat baby...dengan pusat ibu pun dia letak...adoiyai) and she mix fm slightly thick sebab ingat baby tak kenyang2...kalau boleh nak jagakan dia seminggu...at least sampai dia dah tau handle laa...but i myself tengah tunggu hari and still need to pass my work to my colleague...i told my innocent mil, kalau menantu2 yang lain balik, please make sure she handle orang berpantang tu dulu...at least for the time being kan...my mil nih baik sangatlaa...in the end dia jugak yang penat...i even pesan kat my other sil to help her whenever she comes...to me, my husband's family is like my own...adik2 dia i treat macam adik2 sendiri...tegur sebab sayang...bukanlaa all the time aku strict jer...we do have fun sometimes...and Alhamdulillah my 2 younger sil can accept that...cuma sil yang lebih tua tuh memang aku takdelaa nak tegur direct kan...kata lebih tua, harus lebih taulaa kot kan...hehehe


cakk


baby girl in blue :P

Thursday, November 5, 2015

aidilfitri 2015

Assalamualaikum :)

Hiiiii!!!! im back at work after 2 months maternity leave...nak update pasal baby but macam biasalah isu transfer gambar tak pernah takde...anyway, godek2 draft post rupanya citer raya tak publish lagi...so alang2 gambar dah ada mehlaa publish...nak citer panjang2 malas so i'll just put some caption under the pic yer...

tahun nih our raya arrangements a lil bit different...i was 8mo pregnant and tak larat nak go back and forth KL-Melaka like yesteryears...so we decide habiskan kat melaka dulu then only balik KL terus...memula ketaq lutut nak bagitau my parents...but Alhamdulillah, it turn out to be ok...thanks to husb for his explanation...my mom kalau dengan menantu cair sikit lagiun my husband memang pandai amik hati...siap cakap we will sleepover kat rumah mak padahal rumah sendiri just 15 minutes away jer dari rumah mak...hahaha...

so, our theme color for this year was emerald green...actually, tak dapat pun yang betul2 kaler emerald for all of us as we bought our clothes at different places...alaaa, lebih kurang jelaa...malas plus tak larat okeyh nak survey banyak tempat...mine i bought from fashionvalet way before puasa, ariana's was from poplook, mikhail's from an online shop and husband's from Masjid Jamek kot...(cant remember, he bought it himself)

and since my jubah was sooo plain, i bought a border lace and sew them myself to my jubah, scarf and ariana's kurung sleeves...so nampaklaa macam sedondon sikit...


excited pulak nak make up since we didnt have to rush


pinjam my sister's eye shadow sebab dia ada baaanyak shades...siap whatsapp her my eye makeup jadi ke idok...dia lagi terer bab2 nih...


with my sil, ina...their theme was purple


laki bini yang tak brape sedondon


can see that there's 2 team : team dark green - the girls, team emerald green - the boys
memang dah lama nak buat gini since we have a pair of kids...next year semua sedondon balik


2 mak buyung


us with ibu ayah


manja mommy


at rumah mak usu - 5 minutes drive from in laws


later diorang pulak datang since my mil is the 1st child, semua makcik pakcik memang kumpul sini..
team pink makngah n husb, team royal blue pak usu n family...ibu 3 beradik jer


3 generations...atok nenek - anak menantu - cucu2...
after zohor semua pun bergerak pulang but our house masih menerima tetamu sampai ke petang...and since dah habis beraya dengan semua, we make our move to KL pukul 6pm instead of the next morning...ke rumah tokcik terus tido sana sebab nanti tak tau bila sempat nak pegi...no one was around tapi dapatlaa makan ketupat dengan kuah lodeh tersedap tokcik puas2 sambil pejam2 mata...dah pesan tokcik tinggalkan sikit for me kalau tak nanti kita nak merajuk...hahaha...tahun2 lepas selalu tak dapat makan puas2...


inilaa tokcik kita yang membesarkan me and zana dari belum sekolah sampai habis SPM...dah macam mak ayah sendiri...tak terbalas jasa dia melayan cucu2 sedara yang degil nih...she knows us very well inside out...maybe tak keterlaluan if i say she knows us more than our own parents did...sayang semualahh...


next morning siap2 gerak pegi rumah mak pulak...ada orang tuh ngantuk sebab semalamnyer aktif sangat tak cukup rehatlaa tuh...masa nih nervous nih sebab mak selalunyer dia nak priviledge 1st day raya tuh...luckily this year zana pun x dapat beraya dengan mak on 1st raya...so masa sampai tuh semua ada and mak looks happy sebab meriah macam 1st raya jugak...so no drama this year...hahaha


ceria sokmo budak nih


semua cooperate pakai baju raya lagi...


seronok dapat duit raya dari menantu...hehehe


ok, ikut giliran yer...






anak kesayangan nih...the only son


*roll eyes*




drama queens...hahaha


mak and her girls



mak and her children


ok, squeeze in everybody!!! tak muat, kepala ariana kena potong..gopro not so pro nampaknya


lets try again, ni my husb takde


ni zana's husb takde


the best freestyle but fina plak takde


that night we had a blast main mercun and bunga api...well our husband yang banyak main sebenarnya pun...yang lain takut, tengok dari tepi jer


next day, jalan beraya rumah sedara


OOTD 3rd raya...baju kurung jadi bridesmaid my bff 6 years ago (whilst pregnant with ariana)


3rd raya make up...love that lipstick...not mine but trying to kecek2 fatin to give it to me


next weekend, beraya di rembau sambil attend husb's cousin's engagement


like mother like daughter? then we went straight to my abah's house in nilai...beraya dengan abah pulak...lambat sikit sebab abah pun busy with his family schedule...takpe, biar lambat asal selamat...


nilaa abah kita...ramai cakap ada iras my husband...maybe sebab kumis tu kot...hehehe








emilda takde, pegi singapore with her frens...in fact tak sempat beraya pun sampai habis syawal sebab dia pegi berjalan sementara cuti sem...luckily sempat jumpa after i deliver baby

thats all my raya story yang dah agak basi...hehehe...nanti kita citer pasal baby pulak k...muahs