ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, September 18, 2017

Aidiladha and double birthday celebration


Assalamualaikum :)

haa...amik, 3 entry terus..lps nih senyappp balik..so Aidiladha kali nih sambut kat KL. 1st sebab tak dapat beraya with my parents Aidilfitri yang lepas. 2nd sebab its fall on my mom's and my son's birthday!! so its triple celebration. cikgu being the very understanding one yang suggest we go back to Melaka petang sebab qurban ariq yang my FIL buatkan akan berjalan on 2nd day raya..so yeay to a good timing!!  


bukan nak makan dulu, kita amik gambar dulu..every raya my mom akan keluarkan set pinggan ala mexico dia nih..so colourful..nampak meriah meja..


this year fatin n fina tolong my mom buat lontong, mama buat rendang ayam and sambal telur rebus..i made rendang daging and ordered lemang periuk kera..actually i ordered 3kg, 1 kg for each family..lepas rumah mama, beraya with my abah then balik melaka..orang melaka tak pernah rasa lemang periuk kera..bagus jugak bawak balik..1kg/RM40 ada dalam 16-20pcs..


fatin make up ala neelofa look katanya..ada ker macam neelofa? siap dalam 15 minit jer coz i dont have the luxury nak mengadap cermin lama2..kena jeling ngan cikgu kang naya..hahaha..we recycled baju raya jer..bila lagi bebudak nih nak pakai baju melayu kan..all orange


the kids and the cake..my sister zana, ordered from her ofismate who was a student at hyacinthcafe..she ordered vanilla malt with raspberry jam..dengar nama pun dah terliur..sedap, not too sweet..


ariq's attempt nak buat peace sign..hehe..memang takdelaa nak buat surprise sebab fatin n fina pegi collect cake tuh pun taktau nak sorok mana..dahlaa cream cheese..so memang kena letak dalam fridge..my mom buat2 tanya plak apa nih? selamba fatin jawab kek bday mama laa..hahaha


cikgu keluar kejap masa nih so we didnt lit the candle dulu..muka ariq masam jer..takde mood..nyanyi pun dia wat dek jer..


dah pasang lilin barulaa ada senyum sket..custom made topper for mama and ariq..sebulan sebelum dah praktis tiup lilin budak tuh..hahaha..kejap2 mintak pear-bear-you..gigih kitorang cucuk lilin kat any cake, muffin, bun asalkan dapat dia tiup lilin..topper tuh boleh recycle forever sebab birthday memang sama intentionally..


ariani buat sale so, apalagi..ariana bab bagi hadiah dia sukalaa..









sorry for the late post but i still wanna keep it here for my future reference..hehe..seronok bulan september banyak cuti kan..this friday cuti lagi sempena awal muharam..may we be better muslim diampunkan dosa2 sebelum buku amalan diangkat naik..wallahualam



a trip to Dataran on Malaysia's 60th Independence Day


Assalamualaikum :)

seronok kan cuti lama bersambung2 dari hari kebangsaan to Aidiladha then dapat extra pulak for achieve targeted gold in Sukan SEA..selalunya aku tak amik port sangat pasal sukan nih but since kali nih Malaysia jadi tuan rumah, we get to enter almost all sports..tak sangka ada sampai berpuluh2 jenis sports..ada yang aku tak pernah dengar pun..adoi, sedih umur dah dekat 40 baru tau kenapa kita tak hantar semua skuad kalau negara lain yang jadi host..sama2 rasa seronok bila kita dapat kaut banyak emas..ngam plak timing dengan hari kebangsaan, semangat kenegaraan tuh macam berkobar sket..dengar negaraku pun sebak..huhuhu..sukan yang paling aku suka is gymrama and renang berirama..macam tgk orang menari..lemah gemalai jer..


ok, since Aidilfitri dah sambut di Melaka, my husband said petang raya baru gerak ke Melaka..raya kat KL nih tak banyak keje sangat..my mom usually dah prepare awal..tak bagitau sebab dia suka buat semua sendiri..so, on 31st August aku pun bawaklaa anak3 ke dataran..cuaca pun elok jer sejak dua menjak nih kan..keluar rumah pukul 8.15am..my husband dah bising kata dah lambat..habistuh, nak mengejut bebudak nih pun liat bebenor..8.15am kira oklaa tuh..naik LRT turun masjid jamek..mashaaAllah ramai betul manusia..jalan situ tutup so memang ramai orang berniaga trompet, headband, ballooons, food and drinks..mainan pun ada..dah alang2 sampai jalan jugak ke hujung..tak sampai dataran dah tak boleh lalu..terlalu sesak dengan manusia..my fren turun kat station STAR bandaraya kat area SOGO..dia kata dapat jugak tgk perarakan eventho dah lewat..ok, next year kita buat camtuh k..meanwhile, tgk gambar jelaa yer..


lautan manusia..the kids yang rasa lemas..yelaa, diorang rendah, oxigen pun tak cukup berada di kalangan crowd yang tinggi2..


setiap orang bawak bekal..breakfast tepi jalan jer..


however, the kids enjoyed the LRT ride..


the last spot we manage to stand..depan sikit orang dah mula duduk atas jalan


muka pasrah vs excited


Happy 60th Independence Day Malaysia








till we meet again kak hos


Assalamualaikum :)

just a short dinner with kak hos 2 weeks before AidilAdha..kak hos nak balik kampung..she's been a helper to my mom since Fina was 9months old..a very hardworking person, tak reti nak menggatai, mengular..the best indonesian i've ever met..she's there when my mom going through hard times..bila my mom tak dapat bayar gaji, she stayed and work at my mom's friend's house..she could've ran away and work elsewhere..ramai giler kot berebut kak hos nih but she understood our problems and our home is like a home to her too..

Alhamdulillah all my siblings (my mom side) could make it termasuk boy yang keje kat johor..so we had dinner at sicty9 steakhouse kat melawati..semua sedap, tak ingat dah who ordered what but yang pasti semua lain2..pasta sedap, steak sedap, air sedap and the place is quite cozy..cuma yang tak best bebudak kecik running around which is ok for us but kesian kat customer lainlaa..anak3 akulaa tuh bukan orang lain..diorang dah jumpa cousin tak ingat lain dah..nak main kejar2 je..bape kali grab them pun tak jalan..dahlaa dapat table panjang betul2 depan entrance, bertabahlaa yer..     


masa fina pegi sambung belajar kat UK, kak hoslaa yang paling sedih..dia menangis beria, my mom rilek jer..huhu


this is Kak Hos..dia stay sini dari dia umur 19thn..datang malaysia naik airasia, hari ke3 dah start keje ngan my mom until now..


fatin (mua ig : hanaikmal) and boy


nak pilih makanan pun Kak Hos malu2..dia selalu rendah diri taknak makan sama2 walaupun kami ajak..kena paksa ngan my mom baru dia duduk sama2..tak pernah tinggal solat, rajin buat qiamullail..maybe itu rahsia dia bertahan..selalu doakan kami..


fina dah habis belajar kat Reading, UK..sambung buat Bar plak kat malaysia..


thanks to the technology, sometimes we video call kak hos kat kampung..sepatutnya dia balik for good..kawin and settle down but tiada jodoh, so she said she will be back here in Malaysia inshaaAllah by hujung tahun..

Tuesday, September 12, 2017

MRT ride with in laws


Assalamualaikum :)

Few weekends before Aidiladha my in laws were at our place so we decided to took them for the MRT ride..besides they wanted to try the sate kajang so lets go..something happen on that day so the time of departure was delayed till after asar..in the morning during subuh baru perasan air kecik jer..sempat mandikan bebudak, terus air takde..dalam tong pun cukup untuk solat jer..kesian plak takkan nak cancel plan kan..dahlaa takde announcement ke memo ke apa..tanya orang sebelah rumah dia dah mula ada air tp keruh..so after waiting for the water to fill up tank, around 3pm i insist to bring them to my opah's house..tak boleh jadi nih..tah pukul berapa tank nak full kan..my mom's house pun takde air..masa tuh memang area wangsa maju ada gangguan bekalan air for few days..so we brought siap2 baju nak salin dari sana lepas mandi terus gerak jer..

this part yang paling geram sebenarnya..kelam kabut nak pack barang anak3, susu n all, i forgot to bring my own jeans..nursing cover pun tertinggal..sudahnya aku pakai seluar duk rumah dengan blouse..serupa bibik okeh!!! i just couldnt be bothered to make up anymore..i look like this!!!


ni dalam public toilet kat MRT stadium kajang..


take off dari station paling hujung, gombak...semua excited..


dah sampai station stadium kajang..



dah sampai stadium kajang, while we take a break for asar sorang pakcik approach us..dia tanya nak makan sate kajang ker? he said just forget it..orang terlalu ramai, seat takde..kalau order kena bayar terus and he waited for 2 hours baru dapat sate dia..masa tuh dah pukul 6pm..we couldn't bare the consequences to wait for another 2 hours just to get our sate so we just stayed around the stadium area and ate street food..ada big playground so the kids were entertained..there's a rickshaw or bicycle or tricycle you can rent..not sure of the rates though..


bergambar jelaa..after solat maghrib kat surau sana, which is spacious and selesa, kami pun balik..another hour plus..
 

budak takleh duduk diam..everytime pintu bukak dia ajak keluar..boring kot..yelaa lama sangat..30 minutes by putra lrt and another 30 minutes by MRT..itu baru one way yer.. 


we had to play who can keep their eyes closed longer just to keep them sit still for a few minutes...phewww, such a creative mom i am huh? hehehe


gilir2 kejap jaga anak yg nih, kejap yg tu masuk stroller, kejap yg nih nak dukung..paling takleh blah ariq nak menyusu tapi taknak botol..acaner tuh?


most of us dah letih for commute more than 2 hours in the train..ni dah otw balik..my mother in law mula2 semua ok, pastu dah nak dekat sampai kereta baru dia cakap dia pening..loya nak muntah..kesian..dia tak biasa hiruk pikuk macam tuh..kat kampung aman damai jer..tetiba menantu boleh bawak pegi tempat ramai orang..naik train pulak tuh..aku pun silap..patutnya bawak pegi station yang dekat2 jer dulu..janji dapat merasa naik..nih dari gombak to pasar seni 11 station then pasar seni to stadium kajang another 14 station..tak mabuk kau? 

aku nih pun cukuplaa merasa naik mrt nih..kalau tak terdesak, baik naik keta terus sampai kajang, lagi murah sebenarnya..harituh tiket 50% pun dah 4.20/person..kalau normal price? kalau pergi balik? berbaloi ke kalau ramai2? akhir kata, plan your journey well..tak kiralaa nak naik apa pun, nak kemana pun..MRT nih best dari lrt sebab lebih luas n selesa, cuma lama sebab jarak setiap station agak jauh..oh, n please pakaikan budak baju lengan panjang yer..sejukk sampai ke tulang aircond dia..

Tuesday, July 18, 2017

potluck raya 2.0


Assalamualaikum :)

uii...memandangkan harini x banyak keje...jom pulun 3 entry teruss.. since last week dah decide dengan ofismate nak buat potluck on monday.. altho dah keje 14 years kat sini, this is only the 2nd time we have potluck kat ofis.. bos2 tak kisah apa pun.. so ni kira inisiatif sendiri.. ajak bebudak akaun datang makan.. so this is the menu..this is also the reason weekend tak rasa macam weekend..letih tapi puas..


rendang daging by kak niza n rendang campur by me


bihun goreng by kak niza


eh, terselit pulak budak merelip nih..tu dia pegang tuh shepherds pie by kak sha


moist chocolate cake bought by nurul


bread butter pudding to-die-for ordered from my friend


sedap sangat siap ada sos kastad...alamak, teringat2 laa


rendang ayam hijau by aina


i also brought spageto bolognese.. nurul n kak niza brought nasi impit too.. makanlaa dari pagi sampai ke petang duk ulang2..bersesak nak susun makanan tepi pc tuh..memang takde proper meja kosong..semua penuh barang..jemput boss makan, tapi sampai ke sudah tak datang pun..hmm...sukatilaa..kang orang taknak datang annual dinner ko kata tak sporting pulak..makan kenyang2, malam takyah dinner dah..


gadis2 ayu tukang masak *sila jangan muntah, iye kan ajerlaa..hahaha*

inshaaAllah ada umur, ada rezeki kita buat lagi tahun depan yer..

open house kesayangans


Assalamualaikum :)

fuh.. since thursday night sampai semalam rasa tak rehat langsung..balik rumah letak kepala terus tido..anak2 before 9pm dah pengsan.. hasil merayap ke open house..tak banyak pun tapi ntahlaa cuaca panas menyumbang kepada kemerosotan tenaga i guess..

friday sekolah ariana ada sambutan hari raya. kena pakai baju raya and of course dia request nak bawak something. sesuka hati order spageti bologneselaa, brownieslaa, last2 balik keje singgah kedai bakery kat taman melati and bought instant muffin mix.. yang ada cuma flavor butterscotch so we did just that.. to me sedap jer but ariana x brape suka.. dia memang hantu coklat.. kalau boleh semua nak coklat.. next timelaa kalau ada kita buat chocolate flavor pulak k..

then on saturday pegi open house kawan cikgu kat air panas, keluar lepas zohor senang xyah sibuk nak solat kat rmh orang.. pastu pegi rumah nekngah and makcik dia kat desa pandan..from desa pandan ke gombak setia pulak to my ex-schoolmate's house.. took us 1 hour..budak2 dah cranky sebab penat but dekat gila kot rmh takkan nak skip kan..mmg raya or kenduri jer dapat jumpa.. kadang berselisih kat jalanraya masa hantar anak3 pun tak perasan.. 


missed alyn sebab dia dah nak balik baby dah ngantuk, aku tak sampai2 lagi..dari rumah mona, terus balik, mandi and ordered pizza delivery..kesian ariana penat sangat tak sempat dinner dah tertido..

sunday morning breakfast roti canai and last night's leftover..makan kenyang2 sebab nak pergi open house rmh maya.. jauh nun kat telok panglima garang.. janji pukul 10am nak bertolak skali kul 10.45am baru dapat keluar rmh.. macam2 hal laa kan..ngam timing sampai sana dengan ila.. antara tetamu yang terawal..pukul 12pm dah terpacak.. maya serve lauk2 kampung, serawa durian..yumm..


sementara mommy dia layan kakak2 dia, afifah duk ngan aunty yer..



baik jer dia..as long x nampak mommy dia laa


duk dalam rumah plak..kat luar panas lit lit


tuan rumah yg paling kiri.. penat masak sampai sakit2 tumit katanya.. dah rajin sangat nak masak semua sendiri kan.. anyway, pandai maya masak.. siap ada kambing bakar.. aku layan ulam n sambal tempoyak jer..


sebelum balik bergambar jap kat pankin depan rumah maya.. berangin jer..maya kata dia sendiri tak pernah amik gambar situ..hahaha


known since sekolah rendah...now dah beranak pinak


kat rumah alyn pulak..ariana syiok layan roti jala cicah susu pekat manis..ada kuih nona manis, 1st time makan..selama nih duk tgk org viral kat fb jer..


meh kita gomol2 ali pulak sementara mommy layan tetamu yer..geram ngan dia nih..baru 6 bulan dah 8kg..abang ariq pun baru 9kg..


missing mona aida (mona ada 2, alyn n alin pun lain) husband kena keje so dia tak dapat nak bergerak..kalau tak dah complete dapat jumpa semua..semoga ikatan persahabatan kita kekal hingga ke syurga..sayang korang semua..