ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, May 30, 2012

kenduri, kenduri n another kenduri...

hola mi amor. lama tak bersiaran kan? ada ke yang kesah? hahaha. so many events for the past weekends. nak blog about it tapi gambar takde yang menarik. semua pun main snap jer sampai watak2 dalam gambar pun macam blur2 jer. Alhamdulillah, my family (tokcik, mak teh n her doter, tok alang, nek alang and their children dah selamat sampai di Mekah for umrah) kenduri doa selamat/arwah kat rumah tokcik last week cuma harap pada gambar dalam fon. itu pun gambar syok sendiri. pastu d next day kenduri kawin kazen cikgu kat seremban. pun tak banyak gambar. yang banyak amik kat rnr seremban teman ariana main kat playground. pastu last weekend kenduri aqiqah anak my bff, nonie. laaagilaa...gambar vain sesama kengkawan je ada. gambar baby, sekeping dua jer. itupun masa dia tgh tukar diapers. kena tunggu proper pics from my fren's camera. ntah bilalaa dia nak upload tuh. bawak laptop ke ofis pun bukan boleh guna. akibat menonton tonton.com secara marathon, quota pun dah habis. the last bil that i pay bukan utk bulan nih pun, itu untuk bulan jun-july!! hmm...cikgu dah bising2 dah. katanya takyah bawak p1 ke ofis lagi. nak tgk, kat rumah ajer. masalahnya (masalah ajer alin nih) kat rumah memang takde canlaa nak tgk properly. dengan kenit tu ada, sikit2 nak elmo, sikit2 nak baby (pocoyo), kadang2 mintak nak tengok bola kampung. siap nyanyi2 tuh. hailaa anak.

this weekend pulak my sil's wedding. 3 hari punyer kenduri. start from friday, majlis khatam quran-berinai-nikah. saturday, bersanding. sunday, bertandang-outdoor photoshoot. mula2 cikgu suggest that dia sorang jer balik. memandangkan cik alin nih due nyer in 2-3 weeks jer lagi n dia risau coz this time it wont be a scheduled c-sec like before. tapi apa pulak kata mertua dan ipar duai kan. lagipun dah tanya my obgyn. katanya kalau setakat melaka tuh insyaAllah sempat sampai KL kalau dah rasa sakit contraction. tapi camna nak tau itu betul2 contraction eh? nowadays pun dah mula rasa sakit2 kat bawah perut. when i googled about it, macam2 version yang keluar until at one point macam confuse pun ada. well, berserah pada Allah jelaa. moga semuanya selamat.

we will be going back to his hometown on friday morning n will only be back home on monday. monday afternoon tuh checkup kat Al Islam pulak. nak terus bayar deposit so that taklaa kelam kabut when the time comes. deposit is RM1k, and could be refunded 100% in case terbersalin kat tempat lain. all 3 days ada tema2 kalernyer but this hugely pregnant lady is not going to make special attires for it coz macam rugi pun yer. so, im just gonna wear whatever i have in my closet that is the closest to the theme. luckily i have 1 baju kurung for pregnant that i specially made for nonie's wedding dulu. masa tuh tgh pregnant 8 months n all 6 of us (me, alyn, ila, mona, fajrul, nanie) made a special costume outfit as bridesmaid kengkononla. and baju tuh is 3 toned plain chiffon from grey-peachy-red. bolehla memandangkan on hari bersanding tuh pun memang tema kaler peach. hari2 lain kita pakai dress or maternity blouse jer. and i have a special job on that day. jadi bodyguard to all the valuable items. hp, cash biar mak buyung ini yang pegang. taknak sejarah berulang lagi. dulu time kenduri kawin kitorang, 2 bijik hp hilang. so, kali nih no nO NO!!!

Wednesday, May 23, 2012

mana nak carik nih?


since i've decided to make mint green as my raya theme, i've been searching for scarf with the matching color for my raya attire. also nak carik rompers for baby mikhail with the same color and kebaya nyonya for ariana. my oh my. sangat susah okey. especially when i want printed scarf coz my baju is plain chiffon with a little of pink flower embroidery. takkan nak pakai tudung plain lagi kan? oh, n also becoz i dig printed scarves nowadays. i've already started collecting plain color tops to match with them. love. bila jumpa yang ala-ala mint green, they said it is turqoise. NOooo...turqoise lebih terang, bold, more blueish while mint green is baby like. pastel, soft, dreamy kind a color. kan? look at this post. wani, (ewah, aku panggil wani jer macamlaa kenal kan :P) akak pinjam jap entry kamu yer. look at the eyeshadow pallette. the top left is turqoise, besides it is mint green. different right?

her post shows most mint green clothes and accessories. my favourite is the wedding dress. apa kata pengantin2 in future use this kind of pastel green as wedding attire. asek putih jer bowink tau. nikah pun ok coz the color is not too bright. it will still show the pureness and sweetness of the bride. besides, green is the favourite color of our beloved prophet s.a.w right? cantikkk sangat. i only have less than 1 month to browse n look around before my confinement. after that it will be a bit hectic to go shopping with babies n toddler in each hand. so, hopefully i could get my hands on the things that im looking for or maybe perhaps if some of you do find these things can inform me. kesian kat mak buyung nih nak gi shopping mall. tak larat dah nak jalan nih.

anyway, whats your raya theme for this year? mesti vavavoom kan?


Tuesday, May 22, 2012

this one and that one

now, lets compare my 2 successful pregnancy shall we? pasal apa aku kata successful? coz aku pernah miscarriage 3 kali. yang tu aku dah pernah citer the difference for each of it. ok, lets start.

dulu girl
now boy

dulu aku rileks/rehat/pampered
now kena uruskan yana, lebih berdikari, nak makan apa sila carik sendiri.

dulu small n slow movements
now big and abrupt movements. maybe coz its 2nd baby and ruang uterus dah mengembang.

dulu morning sickness throughout early trimester sampai 4 months
now pun sama ;)

dulu total weight gain 7 kg
now up to 35weeks nih pun baru naik 4 kg.

dulu check up kat klinik Dr Rahman n Al Islam
now check up kat klinik Dr Rahman, Klinik Ibu Anak n Al Islam

dulu scheduled c-section due to breech
now insyaAllah doktor kata boleh normal. Alhamdulillah...

dulu aku kena rashes teruk maybe due to white discharge
now, Alhamdulillah, takde.

dulu cikgu slalu cakap2 ngan baby dalam perut, gosok2
now yana yang slalu borak2, gosok2 perut mummy bila mummy cakap adoi, pujuk adik behave, "cium"adik.

dulu habis aku ngepow baby gadget - stroller, carseat, playpen dari kengkawan (diorang yang tanya nak apa k)
now boleh pakai balik semua tuh. just add few items like deepfreezer, another baby rocker, another baby bathtub. bukan apa, senang nak transit ke babysitter. takyah nak mengangkut macam yana dulu.

dulu semua orang tunggu and excited about the pregnancy. al maklum, cucu sulung belah aku
now semua macam dah slow down, lagi best layan kakak yana yang becok tuh...huhuhu

dulu excited nak shopping dresses, headbands, hairclips, leggings, etc.
now macam tak tau nak beli apa. balik2 mummy shopping rompers, sleepsuits n socks. baby boy, nak beli apa lagi kan?

dulu babah bagi mummy pilih nama Ariana Sofia. 100% idea mummy.
now babah bagi lagi chance pilih nama asalkan bermaksud yang baik dan start with A. thanks yang.

dulu time pregnant mummy busy kat ofis, keje melambak, system testing. tension keje ngan software developer.
now keje tak sebanyak dulu. mummy lebih rileks kat ofis, banyak surf internet n blog. ;P

dulu lain sekarang lain
dahulu sorang skarang berdua

dahlaa, tu jelaa pun yang aku ingat buat masa nih. kalau ada lagi, tambah later k.


Friday, May 18, 2012

my hp evolution

All this while aku memang bukan hantu gadget. kira kalau ada yang tayang hp canggih ker, laptop canggih ker aku takkan jeles n tak kisah pun as long apa yang aku guna currently sudah cukup memenuhi keperluan aku. kehendak aku pada teknologi agak minima. dari 1st time aku guna hp iaitu masa 1st year kat U dulu aku guna henfon bapak aku nokia gabak yang ada antenna tuh. yang ni kot kalau tak salahlaa. pakai dari tahun 1999 sampai 2002. pernah skali hp nih betri kong habis. pastu terjatuh plak kat celah katil. 3 hari gakla tak berhp sebab tak jumpa. dahlaa body hitam, nak miscall pun takleh. last2 roomate aku rajin gi korek bawah katil jumpa hp nih termasuk dalam beg baju kaler hitam. huhuhu.




pastu aku guna hp nokia 3310 mak aku bagi. aku guna sampaila hp tuh nak hancur. tapi body 3310 nih yang paling kuatlaa aku rasa. jatuh banyak kali pun merasa gak aku pakai sampai 5 tahun. thats y aku suka pakai nokia. lagi 1 sebab nokia nih sangat user friendly. instruction senang.



so, lepas tuh aku beli pulak hp nokia N70 sebab sebelum kawen cikgu duk mengajar kat pahang. so aku siap cakap kat apek tuh aku nak hp 3g cap nokia yang paling murah. itu tahun 2007. menggigil keluar rm1k. dahlaa masa tuh lagi sebulan nak kawen. aku belasah pakai sampai end of last year bila dia mula buat hal. skrin tuh putih jer, sapa call, apa sms pun aku takleh baca. end of last year, kira 4 tahun guna. berbaloi gaklaa.



aku ada target nak beli smartfon masa n70 aku mula buat hal tapi sebab aku lebih sayangkan duit dari kecanggihan gajet aku, aku tahan jer pakai n70 tuh sampai cikgu belikan aku hp csl DS880. ada offer kat carrefour, cuma rm199 jer. well, bukan cikgu taknak belikan yang elok sikit tapi bagi aku macam membazir plus aku jenis yang sayang duit. duit dia lagi aku sayang. baik belikan aku henbeg. muahahaha. aku pilih kaler shocking pink. just the way i like my things ;P



kalau dulu aku cuma suka henfon yang simple. keypad classic (obviously u can see from my previous henfons), tak suka qwerty button kecik2 macam bb tuh. no touch screen coz aku rasa semua henfon touch screen nih sabotaj taknak detect jari aku. yang penting ada kamera untuk aku amik gambar on the spot. but cikgu kata kita kena gak blaja teknologi baru so that we wont be left out FARRR behind. and thats y he force himself to use the upgraded hp model. hp yang aku berkenan sangat is the samsung galaxy sII becoz kameranyer. alaa, yang iklan dia ayam duduk nak mengeram atas henfon tuh coz dia ingat itu telur ayam betul. n aku berkenan yang kaler putih.


la nih csl nih buat hal pulak. orang takleh dengar suara lunak aku eventho i can hear them clearly. cikgu lak buat2 tanya apsal fon rosak ke hapa rupanya dia nak belikan. balik rumah berbunga hati tgk hp idaman tgh caj. hehehe. memula aku offer nak share 50-50, tapi setelah aku kelip2kan mata buat muka seposen, cikgu kata takpelaa, dia belanja. weehooo!!!! so, aku budak baru blaja, kalau tak reti tolong ajarkan.

p/s : baru tadi kawan aku ajar pasal data network. rupanya kena always deactivate unless pakai line fon with internet. kalau tak makan prepaid or kena caj kat bil fon korang. kong ajar, patutla tetiba kredit aku hilang. baru start guna semalam, dah rm50++ kredit aku melayang woo.... tsk tsk...


Monday, May 14, 2012

2 weeks old anak chi chit. gambar last week.


dah besar pun still menyusu. kengkadang kesian tgk maknyer terkangkang2 nak balance badan. anak2 nyer tak kira tempat dan masa. kasih mak hamster...


after 2 weeks, now the babies is almost half the size of the mom

chi chit pun ada flat :P

Monday, May 7, 2012

approaching 34 weeks

salam isnin y'all...now aku dah masuk 33 weeks. dah mula jalan lambat. sesak nafas, mengah, tapi berat aku dari before pregnant until now baru naik 3 kg. camna? means aku is slimming down while pregnant coz baby is growing well. i loike. last check up kat KKIA hemoglobin level agak rendah. rupanya selama nih aku tak balun iron. padan muka. pilih2 lagi vitamin. aku cuma makan folic acid ngan calcium jer. obimin pun aku tak makan. gedabak sgt. pastu makan vitamin tolak bersama air kopi. memang tak jalanla ubat tuh. tapi hb aku tuh masih di tahap moderate katanya. just makan iron tablet n food yang banyak zatbesi cam hati, bayam, kekacang, etc (silala google eh) and it should be ok.

so sorry gak tak dapat nak upload gambar scan mikhail. format gambar tuh takleh convert lak coz converter takleh install coz cd driver rosak. takpela. aku rasa sama jer kot muka baby2 nih. sayang time ariana dulu takde pulak dr bagi cd. just print jer. itupun sekeping jer. last week manage to develop semua gambar ariana nak letak dalam album. nih kira home projectla. nak carik sticky album, nak letak semua kenangan ariana dari ultrasound printouts, sijil tapak kaki from Al-Islam, gambar dari birth sampai sekarang. tapi aku tak develop semualaa. pilih2 gak. tak syoklaa semua dalam bentuk softcopy jer. dapat flip2 album macam dedulu gak yang syiok. 

this month boleh kata every weekend schedule aku pack. ada kenduri arwah, aqiqah, wedding to attend. tuh tak kira ngan wedding adik ipar sendiri tuh. 27hb aku daftar antenatal class plak. cikgu kata macam baru anak pertama plak nak gi kelas bagai. ahh, i is cuak. nak pegi jugak. (eh, cam pantun pulak :P)tokcik aku pi umrah pun tarikh yang sama. memang masaklaa mak buyung nih nak carik baju, nak sorong perut ke sana sini. aku perasan kalau aku lasak2 sangat, perut aku macam mengeras n menegang. takut terberanak awal jer coz my instinct dapat rasa this baby will not be 40 weeks in here. apa2 pun aku harap semuanya berjalan lancar. kesian lak kat cikgu kalau aku bersalin sebelum kenduri adik dia. mesti dia serba salah nak kejarkan yang mana. like masa wedding aku kat belah cikgu dulu, kesian adik ipar aku sorang2 ke hulu ke hilir. sorang abang dia dah memang sanding skali, sorang lagi abang dia takde coz bini dia betul2 bersalin malam sebelum kenduri tuh, sorang lagi adiknya tgh xm kat UUM. dengan tak cukup kaki tangan tu jugaklaa henfon sampai 2 bijik hilang kat tangan sedara sendiri (ni bukan tuduh, ada bukti). by 2.30pm aku dah salin t shirt ngan suar jeans nak tolong apa2 yang patut. sempoi kan? hehehe

next check up 16hb nih dan seterusnya dengan Al-Islam sahaja coz aku dah bagitau nurse KKIA aku nak bersalin sana. so, buku pink aku pun diorang dah right off. pasnih takyah tunggu 3-4 jam untuk check up dah. kalau lama sangat leh mintak mc. hehehe. cuma bayar jelaa kan. tinggal sebulan lebih nak due nih banyak benda aku nak tanya. camna nak tau nak bersalin? contractions tuh rasa camna? kalau sakit kat melaka, sempat tak aku balik kl kalau nak bersalin kat kl gak? aku rasa cuak masa mengandungkan ariana dulu tak sama cam sekarang. memang kali nih lain sungguh. oh, nanti aku ingat kalau sempat nak buat entry differences carrying these 2 babies laa. ash, u mengandung anak pompuan ngan anak lelaki memang lain ker?

Wednesday, May 2, 2012

fully used labor day



Alhamdulillah. thats all i cud say today. i really appreciate my labor day yesterday. dapat rehat, dapat settle all the housechores, dapat makan apam balik idaman (mekaceh cikgu! <3), and cikgu takde kelas tusyen which is a relief. i mean after so many nights spending time with ariana alone, being at home just the 3 of us is a bliss. tapi tak masak pun. makanan kat pasar malam lagi sedap kot kan. malam kang baru alin masak eh sayang. :P

dah alang2 menyental muntah kat all the bedsheets, aku sental skali bilik air. puas hati dapat buat sendiri. hehehe. all this while cikgu jer yang basuh bilik air. aku cuma touch up mana2 yang dia "tak perasan". after being married for more than 4 years now i get used to it n understand more. biasalaa keje ompompuan kan lebih detail dari lelaki. sisa sabun kat tempat letak sabun tuh korek2 sikit kasi clear, baldi, gayung, botol shampoo n shower gel yang berkeladak tuh kasi sental sikit. bukan nak up but this is true. so, kalau guys didn't do as what we women expect itu adalah perkara biasa. nak merajuk boleh tapi takyahlaa lama2. they won't understand. dah tolong tuh pun kira bagus sangat dah.

kalau item "kemas rumah" to men maybe make sure takde benda sepah, no rubbish-that-can-be-seen laying around, all the cushions in its place. dah. barang2 yang unidentified where to put just kumpul n longgok nicely in one corner. tapi kalau ompompuan, sapu/vacuum then mop then tukar cadar, lap cabinet yang berhabuk, make sure all the dustbin is clear, tukar sarung kusyen, wash all the dirty fabrics including anak patung yang muka pun dah tak serupa anak patung, wash the sink, lap dinding2 kat dapur, atas kaunter, replace food in smaller container so it would have more space in the cabinets, the list go on and on. even ada spare time sempat lagi nak re organize baju2 dalam almari. penat memang penat but after doing all the housechores and looking at the spotless house, rasa penat tuh berbaloi2. tapi idoklerr nak buat gitu every week. another weekend kita wat tak nampak n keluar outing laa pulak. boleyh?