ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, October 28, 2014

short update

Assalamualaikum :)

just a short one today. this few days keadaan kesihatan paklong tak brape baik... from high BP now dia low BP due to his own body didn't produce enough blood...Alhamdulillah machine yang rosak dah dibaiki, so doctor dah push nama dia untuk operation this morning...maklong ada kat hospital menemani...really hope the doctor will find the cause of his illness...since deepavali aku tak dapat nak pergi tengok dia...petang2 nak pegi ngan motor, hujan lebat...ni pun kami 1 family selsema, the kids plus pakej batuk lagi...kena jugak consider keadaan kesihatan paklong...takut berjangkit makin banyak komplikasi pulak nanti...lagipun i have few uncles, aunties and cousins yang selalu melawat dia...ya Allah, permudahkanlaa urusan paklong, Kau sembuhkanlah dia, Kau kurangkanlah penderitaannya...La Ila Ha Illa Anta Subhanaka Inni Kumtuminadzholimin

Monday, October 27, 2014

deepa hollideii!!!

Assalamualaikum :)

Rasa nak borak2 jer harini...how's your deepavali holidays? mine was fully utilised with cooking and housechores...penat tapi berbaloi2 tengok rumah berkilau2...ecewah...lebih2 lagi perang merajuk dah tamaaattt...hehehe...the kids demam malam sebelum tuh...yana siap muntah atas cadar, mikhail badan panas tapi aktif tetap aktif jugak...so, takdela risau sgt...cuma nak bagi mikhail makan ubat berperang sketlaa...pagi2 cikgu dah keluar nak hantar motor gi repair...sementara bebudak blm bangun, i buat laundry sesambil kemas dapur...nak vakum kang bbdk bangun plak...our kids belum fully trained to sleep early, wake up early yet...malam mmg susah nak tido...selagi mummy belum tido, selagi tulaa diorang duk main jer...but bila mummy duduk bersila nak lipat kain, mulalaa mikhail pun nak baring atas pangku...ater, camna nak siap lipat...pernah aku timing the duration, baru lipat 3 helai dia datang...lepas nyonyot 5 minit pegi main...lipat lagi 3 helai dia datang balik...kalau gini memang takkan habislaa...dahlaa diorang nih nak tido kena bilik betul2 gelap then nak kita baring sama...kadang plan nak tidokan diorang, pastu konon nak bangun balik lipat kain sambil layan recorded movie kat pvr skali nan hado...dengan kita2 skali tido...selalu gak baring depan tv dengan niat yg sama...skali sedar2 dah pukul 3-4am dengan tv terpasang...badan sengal2 sebab tido kat tilam nipis...adoi...

ok sambung balik on deepavali morning...tak lama tu cikgu balik bawak nasi lemak...tak sedap sangat...ni yang rasa nak buat sambal sendiri nih...cikgu kata my sambal have improved a lot...hehehe...mana taknyer, dah itu jer yang dia request kalau kita tanya lauk apa...ikan goreng sambal, ayam goreng sambal, sambal tumis ikanbilis/udang/sotong...daging jer tak pernah masak sambal lagi...kalau tak terer sajerlaa kan...muahaha...tapi dalam tak sedap tuh habis jugak...jangan membazir ok...for yana dia hari2 nak "roti bekfes" that is roti with nutella spread...every morning hantar rumah my aunty pun mmg dah siap2 bekalkan 3 keping utk dia...senangkan my aunty jugak...mikhail takmo makan...hmmm...that boy susu pun taklaa kuat mana tapi taktau dari mana datang energy duk bergerak jer...kena curik2 suap dia...skali dua pastu taknak dah...


this is my sambal tumis ikan bilis...buat cair2, letak air asam jawa n bawang besar banyak2...sedapnya buat cicah roti...

lepas breakfast, sidai kain then terus keluarkan tulang nak masak sup...cikgu pun demam gak the day before...d kids berjangkit dengan dialaa...pastu tekak sendiri teringin makan asam pedas ikan...letak bendi banyak2...then stirfried cauliflower and carrot...yana nak makan "flower"...semua menu bersebab nak tackle selera orang sakit...the thing i dont like about sup daging/tulang is the fat that come out lepas sup dah sejuk...mula2 makan oklaa...bila dah few suap, sup dah sejuk and rasa berminyak2 bibir and jari...not to mention pasal periuk yang susah giler nak basuh...siap rendam sabun pun still berminyak...itupun dah banyak lemak yang aku buang sebelum masak...my fren suggest to clean it with flour...must try next time...oh, i know about not to mix eating fish and meat...ikut sunnah Rasulullah s.a.w and to keep our digestion system smooth...so lunch time belasah asam pedas, dinner belasah sup...problem solved...yana meratah flower jer...nasik sesuap pastu taknak dah...mikhail nasi n kentang sesuap pastu dah...petang tu mikhail pass motion, haa amekkau byk jugaklaa dia makan lepas tuh...huhuhu...perut tak sedap agaknya dah simpan beberapa hari...


lauk lunch that day...simple jer

then nak zohor, barulaa aku mandi...sesambil mengerjakan bilik air...sampai sejam menyental segala dinding, cermin, baldi pun aku sental...haa...agaknya bila tengok aku penat, tambah aku diam jer, bila baring depan tv sebelah dia (sajer jer...hehehe) sambil nyusukan mikhail, tau2 ada kaki kepit kaki kita :P terus sejukkk jer hati...aku pun malaslaa nak merajuk lama2...orang dah sejuk, sudahlaa kan...lagipun rindu ok nak borak2...hehehe...eh, malu pulak *intai celah jari* eh dah panjang rupanya bercerita...takpe, kita habiskan entry deepavali day nih dulu...

petang tuh keluar gi hantar motor kat rumah opah...sebab rutinnyer pepagi hantar anak2, we drive ke rumah opah then amik motor and off to work...keta pulak park sana...rupanya ramai orang kat sana...my mak ada, my kazen from kuantan with her eight kids pun baru sampai...so lepaklaa lama sikit borak2...dah nak maghrib baru kitorang balik...my makcu pulak demam...demam urat kot kesian pulak nak mintak jaga d kids...biarlaa dia rehat...memandangkan cikgu already make plans with his frens to eat wild animals at sg. besar, so aku kenalaa amik emergency leave the next day...keje pun tak banyak mana kat ofis...


lepas cikgu balik, dia ulang makan lagi...pastu aku bancuh oats kasi potong lemak2 kolesterol yg dah balun sepanjang hari tuh...mine extra special with marshmallow :)

next day, kita kasi spring clean the other part of the house pulak...dari pagi bangun mop, vakum, laundry 2 round, i even punggah 3 box of toys ak audit...yang mana rosak kita buang...then asingkan girls' and boys' toys...coz dah alang2 cuti aku ajak dia datang rumah...and what else nak attract budak kalau bukan ngan toys kan :) only 30 minutes away baru diorang inform they are already on the way...kelam kabut masak nasi lebih coz that time pun dah pukul 1++...mestilaa nak serve lunch kan...panaskan asam pedas and sup, buat masak lemak kobis dan udang, goreng telur dadar...settle...tak lama pun diorang lepak coz diorang nak kejar waktu melawat paklong sebelah petang pulak...cikgu balik at 5pm...bawak balik pelanduk masak kicap which cost him RM30 semangkuk kecik and some landak masak lemak cili api...oklaa...im not a fan but bolehlaa makan...landak rasa macam daging tak empuk...cam liat2 sket and pelanduk surprisingly rasa macam burung/ayam kampung...with lots of small bones...kena hati2 makan...


ok, gambar nih takde kaitan tapi nak tunjuk my humble little garden...pergi nursery beli few pasu, tanah, anak pokok kari and kunyit and cili api seads...pokok pandan tuh my ofismate bagi...now takde alasan bahan takde yer...hehehe...yana everyday tanya bila nak berbunga (influenced dari kartun, siram jer tumbuh bunga...hmmm)

Thursday, October 23, 2014

Handsome akhirnya

Assalamualaikum :)

my boy's hair dah mula panjang...actually his mommy yang nak rambut anak dia ala2 k-pop...or more likely to be like kim tan :P hehehe...but his babah and his mama (nanny/my makcu) suruh potong...makcu kata bila berpeluh dia duk tergaru2 tepi telinga, rimas kot...and his babah memang taklehlaa kalau nampak ala2 k-pop nih...anti sungguh...huhuhu

TAPI, camna nak potong rambut mikhail tuh? dah pernah bawak gi salon...baru dudukkan kat kerusi dah menjerit macam kena cubit...cuba potong sendiri while mandi pagi, pun dia tepis2 sebab tengkuk gatal kena rambut jatuh tuh...rambut kakak dia dah selamat kena ketung depan belakang...memula dulu puas pujuk nak trim sikit belakang...dia taknak...nak rambut princess katanya...kita nak ikat, dia tak bagi...nak syampoo nangis...lastly dia sendiri tak tahan panas, dia mintak potong...zass...babah potong rambut depan, mummy potong rambut belakang...kemas dah...



rambut panjang especially bahagian atas...tebal kat atas...bila peluh, kuyup!! sebijik cam rambut babah dia..


so setelah gagal potong masa mandi pagi, kitorang tunggulaa dia tido petang...slowly cikgu trim rambut belah kiri...setel belah kiri, aku angkat n susukan dia sambil alan trim belah kanan pulak...terus terjaga dia...

pasangkan kartun pulak biar dia leka...tapi berpangku atas mummy ok!! sambil tuh habislaa rambut2 terbang sana sini...sampai masuk dalam baju mummy pun ada...TAKPE...kang kita vakum jer...mummy sanggup vakum 2-3 round asalkan my boy hensemmm...hehehe...cikgu trim kiri kanan, atas sikit jer...sideburn memang selalunyer kitorang tak usik...kasi nampak macho sket...mintak cikgu trim lebih sket kat atas tuh, dia kata tak payah, dah ok dah tuh...hmmm...takpe, mummy akan trim sendiri nanti...


dah alang2 berlenggeng sebelum nak mandi, kita upah makan aiskrim homemade perisa sarsi...mmm...dapp


kalau macam nih, mikhail tak kisah potong rambut selalu tau...huhuhu


dah mandi!!! hensem tak saya? sangat jimat mummy and babah potong rambut anak2 sendiri...hehehe


Tuesday, October 21, 2014

update on paklong and rajuk yang tak sudah

Assalamualaikum :)

macam2 nak cerita nih...paklong kena transfer dari hospital penang ke HKL untuk buat 1 prosedur..bila dah sampai KL, few days BP dia tinggi...rupanya tiub kat kepala paklong block...adsa 4 darah beku so emergency masuk OT tebuk lubang baru masuk tiub...pastu dia masuk ICU for close monitoring by dr and nurses...and now that he is stable, mesin nak buat procedur tu pulak rosak...must wait for the machine to be fixed, he's condition stable, baru boleh buat...banyak sungguh dugaan paklong...masa BP dia asek tinggi my pak tam pegi penang amik maklong and abg kimi...Alhamdulillah, sepanjang perjalanan abg kimi ok...cuma malam tuh dia kena seizures...maklong and the rest kena urut2 bagi otot dia yang kejang tuh rileks balik...hmm...in the meantime, kami ulang alik jenguk paklong kat hospital...usually lepas balik keje...sebbaik HKL, naik motor just 5 minutes away from my ofis...condition paklong sometimes ok, bukak mata ada respond but sometimes dia tido jer...the dr encourage us to talk to him...ajak dia borak but paklong seems tired...they must fix the machine asap to further scan his brain and then only we know the cause kenapa paklong tak bangun...tolong doakan my paklong rameli bin abdullah...he's a good man...sangat peramah dan baik...so sad seeing him like this :(

on the other hand, yours truly was 33 years of age on 15th Oct :) another year older and hopefully wiser and healthier...richer pun nak...hehehe...nothing much happen as my kids still young to remember and the only person obliged to remind them just wish me once in the morning while they asleep and thats it...i guess we have reach that phase where elaborating birthday celebration are a waste of time? hmmm...perhaps...(ada bunyi macam orang merajuk tak? hehehe) huwaa!!!! nak citer jugaklaa o_O

actually, i was on MC on my birthday...so i took that opportunity to clean the house (this is totally normal for working mommy kan?) then lepak at my aunty's house sambil chit chat...rehat jugaklaa tuh kan...pastu balik lewat jugakla...lebih kurang macam hari keje...than at 8pm that night boleh pulak cikgu went out main badminton...eh, takde birthday dinner ke apa ker? hoih, haruslaa muncung mulutku...the next day he stashed some cash into my handbag and ask me to buy anything i want...to me yang jiwa romantic emosi meleleh nih, its very frustatinglaa coz i want it to be special...no cake ke, proper gift ker? adoiyai...so after merajuk berhari2, no pointlaa...memang he is not pujuk memujuk punyer type...i pun lancarkan mogok...mogok yang makan diri sendiri namanyer...i said i dunwan balik melaka last weekend...maka berdramalaa kejap...both of us pun takmo kalah...lastly i said oklaa, i sacrifice, baliklaa...dah dia pulak taknak balik...konon he will sacrifice and he said jomlaa pegi jalan2 as i wish...wrong timinglaa nak ajak pegi jalan2 masa tgh frust nih...lastly i said takpe, u taknak balik i balik melaka ngan anak2 jelaa (kampung sapa sebenarnya nih?) salam dia then siap cakap halalkan makan minum yer...suh anak2 salam pastu on the way out tetiba dia cakap tunggu jap...dia pun nak balik tengok ayah...ecececehhh...hehehe...1-0!!! macamlaa kita taktau yang dia risau kita drive dengan anak2 coz i memang x expert bawak keta with lotsa distractions (the kids screaming and all)

so akhirnya balik melakalaa...and bila dah balik kampung, tak perlulaa nak sambung merajuk kot...buat macam biasa sudah...lagipun memang kitorang bukan PDA type nak peluk2 depan orang...but the conversation was limited to necessary things ajer...ok, to my defense bukan selalu aku merajuk k...bagilaa can...nak jugak merasa kena pujuk...takpe, taulaa camna nak buat nanti...hehehe... 


tengah maraton balik citer the heirs...rindu sama kimtan and eunsang...aigooo...

oh, lupa nak tunjuk...my mom bagi these tupperware set yang supergorgeous for my birthday...suka sgt as you know i am kedekuit sket nak spend untuk barang branded nih...hehehe...see, dapat tupperware pun dah happy...mak2 sangat tau sekarang nih...senang jer hokkay nak please a woman...man are truly from mars...pffttt!!!

Wednesday, October 8, 2014

Our Aidiladha di Pulau Pinang - melawat paklong

Assalamualaikum :)

How was your raya last weekend? our plan to celebrate eid at melaka was turned 360 degree...we went to penang after we received news from my cousin at penang that my paklong was admitted due to highblood, undergoing surgery to remove bloodclot and coma in the ICU...we start our journey on saturday morning at 4am...fetch my mom at her house then took off to penang...make a pitstop at tapah toll exit for subuh prayer than another one at hentian taiping to have breakfast and bathe the kids...arrived at maklong's house at 11.30am...Alhamdulillah, no accident on our way there...heard the sad news about accident at menora tunnel...must be after we passed that area...traffic jam here and there but to me still bearable coz it still moving about 40-60km/hour...oklaa kan...


the kids enjoying their milk in the car...


we were among the 1st from KL that arrived...not long afterthat makcu, maktam and atok was there too...maklong's daughter, kaklong from kuantan arrive the night before with her 7 out of 8 kids...memang penuh rumah maklong...


the visiting hour is 1-2pm, 5-7pm so we waited for abangah, maklong's 2nd son to arrive...rumah maklong kat pantai bersih, butterworth...paklong kat hospital penang kat pulau...hujan lebat dari masa kami bertolak sampailaa kat hospital...


on penang bridge...penang pulak banjir...not all area but banyak jalan tutup...thats why we need abangah to lead the way...


mak with family maklong...anak maklong 3 jer...kaklong (tudung oren), abangah (pink blue shirt) and abang kimi who sit sebelah mak...abang kimi nih special sket...he was born normal but sebab dia kena demam masa kecik, it affect his brain...dia pun tak brape sihat...abang kimi takleh kena aircond, takleh jalan jauh, takleh berpanas or dia akan kena seizures...thats why bila maklong travel, maklong kena travel sorang...paklong memang orang penang so paklong usually stay at home dengan abang kimi...mujur juga ada abangah yang duduk dekat...kaklong sejak kawin dengan orang kuantan, memang menetap di kuantan...


mak with anak2 kak long...they are 14-11-7-5-4-2-1...berderet ok...butttt...see how they are...sangat behave...baik sangat...my kids? they buat hospital tuh macam playground diorang...kids tunggu kat ground, boleh dengar suara diorang menjerit2 dari ICU kat 2nd floor...isyhhh...anak sapalaa tuh *tepuk dahi*

kami gilir2 visit paklong...actually that time dah past 2pm...but we begged to the nurse saying we came from KL, dia allowed with muka masam...fahamlaa yang dia hanya menjalankan tugas...soooo sorry to make you feel burden yer nurse...thank you sooo much for letting us in...masa tuh paklong tak sedar...bila panggil badan dia gigil2...after that kami pergi kantin to have our late lunch sementara tunggu next visiting hour...


this is maklong...my sweet maklong...anak opah 2 jer pompuan...maklong lama sangat duk penang (she married when she was 16) dia pun dah cakap loghat penang...hehehe

Alhamdulillah, bila kami melawat paklong skali lagi petang tuh, dia dah sedar and ingat...dia tanya mana abang kimi, mana cucu dia? kami datang ngan sapa, sapa lagi yang ada...it means good sign :) apakan daya, kat ICU takde tempat menunggu...and abang kimi pun takleh penat sangat so maklong kenalaa balik...diorang berulang hari2 datang tengok paklong since paklong admitted last thursday...

malam tuh memang flat habis...we book 4 rooms at the nearest motel...RM68/night...setakat nak rehat tido, ada tv, aircond, hot shower, ok sangatlaa...ariana awal dah tido...left her with mak and we went out for dinner near rumah maklong and tumpang isi air flusk...next day kul 6.30am dah bangun, mandi and just realize its RAYA!! tapi 1 baju raya pun tak bawak...tulaa jadinyer kalau adhoc plan...memang pack baju ingat nak melawat paklong jer and no other plan nak ronda penang apapun...pakai jelaa tshirt and jeans...bebudak pun sama...lagipun after zohor that day jugak kami nak balik KL...


makcik2 and cousins yang lain ada jugak berbaju raya...


ini maktam and itu paktam...maktam buat kuah spagetti and maklong tolong rebus spagetti buat tambah2 juadah raya...kesian maklong, dia buat jugak rendang ayam dan daging malam tuh...rebus nasi impit and abangah gi beli lemang...yelaa, camna pun raya kan...dia nak jugaklaa hidang serba sikit...rasa bersalah pulak datang melenggang...seriously, memang tak teringat...


second cousins please line up! hehehe...my kids pun sebenarnya tak brape sihat...they had flu since last week...sebelum gerak tuh, bagi diorang makan, then bagi ubat flu...masuk jer keta terus terpengsan tido dedua...


perjalanan balik highway smooth jer eventho boleh kata all the way it was drizzling...the sky was clear from haze, Alhamdulillah we safely arrive home after 4 hours drive...and bebudak tido all the way sampai rumah mak...no chaos in the car, hehehe

tapi! di kala dah sampai rumah, kita laa pulak tak berehat melayan diorang yang dah caj betri full siap extra lagi tuh...mummylaa yang kena layan...kita biar babah rehat yer...sian dia drive tadi...


the next morning awal budak berdua nih dah bangun...chirping for food...nih sementara tunggu babah goreng cucur, marilaa kita minum milo...eh, silap...choco malt 1Malaysia...that day we just stay at home rehat and kemas rumah sikit2...kain pun tak habis lipat...hehehe


we receive whatsapp message from my pakndak...they went to penang by bike...diorang nih memang bikers tegar...selalu pergi trip jelajah sana sini...they said paklong dah beransur baik...already being transfered from ICU to ward next to ICU...Alhamdulillah...another good news :)


thats paklong...semoga paklong makin beransur sihat...nanti boleh kita pi pekena cendoiii ye paklong...rindu plak nak dengar celoteh paklong...