ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, January 27, 2011

jajan

ok ok ok, kita ceriakan balik suasana dengan citer lain plak...tadi aku dah call alan, bagitau takde baby gift set yang senonoh (read : berpatutan) kat isetan. kalau ada pun untuk baby boy jer...memandangkan weekend nih nak melawat 4 baby girl, maka kenalaa sediakan buah tangan yer...besok lepas keje, balik rumah, amik ariana then zass terus balik melaka...kengkawan alan nih semua dok kl tapi dah memasing asal melaka, bila berpantang pun kat melakalaa... Congrats to Din n wife, Kassim n wife (they get twin daughters!!!) and Zaza and hubby for their new bundles of joy...eee...tak sabarnya nak pegang baby kecik...rasa macam terbayang2 masa ariana kecik2 dulu...nak tengok camna reaksi ariana depan baby kecik...kalau2 dia dah ready nak dapat adik...erkkk... memula cadang nak balik melaka next weekend masa cny tapi aku kan suka berjalan...kepala otak tuh takde pikir lain melainkan mengisi cuti dengan berjalan sahaja...dengan menggunakan alasan melawat sedara (memang betul pun k) aku propose kat alan untuk pergi ke penang melawat maklong...dah dekat 2 tahun tak jumpa...last jumpa sebelum aku pregnant lagi...lamaaa tuh...and alan agree...yayyy...mak n fina pun nak ikut so, berlima jer kitorang... maklong aku susah nak travel melainkan ada kecemasan jer coz abang sedara aku (anak maklong yang bongsu) sakit and takleh travel jauh...selalunya opah aku yang akan ke sana jenguk anak cucu...paklong memang tak kemana2 sejak dia accident few years back...kena rehat jer kat rumah...apa aku nak bawak as buah tangan haa?kalau dari kl nih cam tak tau apa nak bawak...kalau dari kampung tuh banyaklaa jajan tradisional... so, malam nih ke jusco kita...nak beli hadiah for babies and some buah tangan untuk orang penang...mana tau leh sambar buah tangan untuk diri sendiri gak kan?hehehe

Wednesday, January 26, 2011

INDEPENDENCY : Home Alone


maybe some of you dah tau yang parents aku dah lamaaaa divorced...i dont know the exact year but i think probably sebelum aku mula sekolah coz aku n zana duk ngan onyang since aku darjah 1, zana 5 tahun. maybe masa tuh susah nak jaga kitorang when both my parents are single parents. my mom keje shif, sapa lak nak jaga kan? haaa tapi jangan tak caya, aku pernah duk rumah masa aku 4-5 tahun ngan zana berdua jer masa mak keje...i think that time nobody know that they have separated kot so mak macam taknak sesapa tau so, gamble biar kitorang kat rumah berdua...lagipun ada jiran2 yang housewife kat sebelah2 tolong tengok2kan...



pagi2 bila kitorang bangun tido, dah siap baju kat hujung katil...berus gigi dah siap ubat gigi kat atas kolah bilik air, roti 2 keping atas meja...kitorang mandi, then siap sendiri, then makan...pastu main...main dalam rumah jer...tak keluar kemana pun...tak tau apsal walaupun kat bawah tuh playground sikit punya besar...nasib baik mak keje dekat so tengahari mak balik, bawak nasi bungkus...suap2 kitorang makan, pastu siap2 gi keje balik...kunci kitorang yang pegang tau...mak takde spare key pun...berani mak aku kan?pastu kitorang sambung main balik...bila penat, kitorang tido...



ada skali tuh kitorang tido dalam bilik...tutup pintu...aku ngan zana memula terkejut camna mak masuk rumah padahal kitorang tak bukakkan pintu...mak citerlaa balik...bila mak balik, ketuk2 pintu kitorang tak dengar...mak mintak jiran panjat masuk rumah ikut beranda (sib baik rumah tingkat 1 jer) pastu amik kunci, bukak dari dalam...



aku rasa adalaa dalam seminggu dua kot kitorang camtuh...ntah tak ingat...memori aku cuma ingat apa environment, jalan cerita...nombor2 nih tak brapa ingat...aku jugak tak pernah ingat kitorang minum susu...any bottle laa...macam bebudak skarang yang still bergayut botol susu even umur dah cecah sedekad...kalau aku ingat, takkan zana yang umur 3 tahun tuh tak minum susu kan?sapa lak nak bancuhkan...kitorang survive sendiri jer...Alhamdulillah, panjang umur kitorang...kalaulaa aku terjun balkoni ker, jatuh dalam kolah ker, main dapur gas ker, tak ke naya?



kengkadang aku ngan zana borak2 tapi part nih dia memang tak ingat...dia kecik sangat...baru 3 tahun...kira aku nih kakak yang boleh haraplaa kan dik? tu pasal sampai sekarang sikit2 ko nak rujuk aku kan? ah, terharu nyerrr...hehehe...sedih laa nak ingat benda2 nih tapi memori nilaa antara memori yang mahal aku rasa happen dalam life aku...banyak lagi memori2 masa kitorang kecik nih...nantilaa slow2 aku akan cerita...bukan untuk war2kan pada umum tapi lebih kepada diari hidup aku untuk tatapan anak dan cucu aku nanti...



tapi, aku tak rasa hidup aku susah sangat coz aku tau ada yang lagi susah dari aku...cuma kengkadang aku rasa hidup aku still kurang kasih sayang...ntahlaa, rasa macam tak cukup2...cakap tak cukup, nak kena tunjuk, tunjuk pun tak cukup, nak kena buat, buat pun tak cukup nak kena LEMPANG...hahaha...mengada2 alin nak lebih2 pulak...tapi from time to time aku cuba absorb, faham and accept things that happen in my life...why it happen...why us, where they have been, and why NOT?...

what she gets



babah belikan yana nih...moga cepat blajar jalan...




aunty mona bagi drum set...memang cun sangatlaa...hobi dua beranak (yana n baba) tuh memang bergendang pun...

aunty fina bagi ball popper nih...pun mengena sangat coz ariana suka ball...mandi bawak ball, jalan mana2 bawak ball, tido pun bawak ball special pose from ariana : tq semua ... mummy bagi apa? mummy bagi..shhhh...rahsia...

Tuesday, January 25, 2011

ariana's birthday bash


cerita sudah, layan gambar pulak



dimulakan dengan gambar mak pengantin dulu ye...ehem



decorations by cik tin (fatinlerr tuh)


our simple preparations : cakes, puddings, blueberry muffins, nasi beriani, nuggets, mini hotdogs-all homemade except domino's and air kotak

moist chocolate cake yang terbantat tapi still sedap!!! star of the table..star sangatlaa sampai semorang sakit perut limari the only guests-my schoolmate n her family


ariana n cik tin

ariana n aunty zana ariana n pakcu amar
nilaa nenda ariana...


sib baik tak suap ariana cheese cake tuh...


mummy said : bagi baba pegang sayang...

ariana said : iyaaarghhh....NO!



ok baba, jom kita tiup...1...2...




...3...pap!!!mummy kena sepuk ngan cutter cake by ariana


my opah - onyang ariana pun ada


nemo wat muka bosan orang takmo layan dia



makan sudah, bukak hadiah pun sudah...jom balik

oiii...kemas dulu yer...kang mengamuk nenda ko kang!!!

Monday, January 24, 2011

my loooong weekend


last few weeks have been hectic for me in the office...work wise ada banyak giler applications that have to be settled...hari2 datang berkoyon2 lak tuh...everytime courier sampai, seriau jer tengok package besar2 gedabak...lagi satu yang nyampahs tull are customers yang semuanya nak cepat...well, come to think about it, who doesn't kan? tapi kalau sehari dah datang beratus2, takkan aku nak duk kat ofis sampai kul 12 malam kot? that thing due weekly...dahlaa HR diorang kerek nak mampos...pilih kasih...kalau the other securities company tuh laju jer dia proses...kalau kitorang siap leh reject2 lagi...sesuka dia jer...hisyh...kalau bukan kerana client, dah lama aku makikan staf HR dia tuh...(macamlaa aku berani..hehehe) well, bukan salah client pun tapi kalau aku nak buat cepat taknak plak...nak jimat interestlaa apa laa...haiz... then appraisal...baru watammat...boss dah panggil, dah citer lebih kurang (boss yang citer lebih...aku tadah telinga jelaa...masa tuh keje melambak lak tuh) dapatlaa 80% dari markah penuh...mula ingat nak bangga gaklaa coz kalau ikut bos lama aku, markah 80% above untuk orang yang akan dipromote jer...BUTTTT i was being sooo naive...rupanya ramai giler yang dapat 90% and above...boleh kata 60% of the staff laa...berani betul boss aku nak menjawab ngan management nanti eh? yang dapat 96% pun ada? apa diorang nih dah perfect sangat ker? bukan aku dengki, tidakkk...BERSYUKUR, ALHAMDULILLAH TAPIIIII bak kata bos lama aku, 90% and above means you don't have any flaw let alone anything to improve...i believe walau sebesar mana pun ranking ko, you will still have something to improve, no? then tahun depan nak bg markah brape lak? 100%? well,itulaa office politics ye kwn2...mana2 pun ada...so, buat jer keje ko...kalau ko free takde keje, bersyukur jer coz ko still dapat markah tinggi...takyah nak tuduh2 orang kutuk ko blakang ke hapa...maybe ko rasa cam ada orang kutuk ko coz ko sedar sebenarnya beban keje ko tak sebanyak markah yang ko dapat...so, ko saje buat2 tak puas hati nak cover kekembangan hidung ko yang dah sedia kembang sebab boss sayang ko... today is my last day to enjoy my 5-days straight holiday...dari hari khamis amik cuti coz nak buat birthday party untuk ariana...ngam pulak 20th tuh public holiday...so, on wednesday aku call mak aku bagitau aku nak buat on thursday gak coz saturday alan ada sekolah ganti n ahad, aku plan nak berjalan...part party tuh oklaa...i will post a special entry about it later...banyak gambar nak post so, it will take a while k...but after that everybody was having food poisoning...tapi yang herannya my mom ok, rilek jer...dia sorang jer yang tak kena...my frens yang datang rumah pun habis kena...lepas upah csi, kitorang dah tau puncanya is the birthday cake itself...padahal homemade k...rabu malam tuh jugak buat...i suspect the cream cheese dah expired kot coz when i bought it i was in a hurry coz earlier, my mom have baked this moist chocolate cake but instead of baking it, my mom try to steam it...and it didnt went well...so we rush to the supermarket n bought things to bake the second cake-fruit cheese cake...at first my mom said no need coz she can cover the falling part with "something" and cover the whole cake with chocolate ganache but i insist to have a new cake...i said i wanna a beautiful-real cake for my daughter's 1st birthday...agaknya itu tulah tak ikut cakap mak kot...tapi my mom still do it anyway and she was more pleased when i decorated it the next morning...she said the cake is pretty..(matiklaa puji diri sendiri)... so on friday and saturday i have been a committed housewife, doing housechores, taking care of the baby, cooking...but didn't go anywhere not even jusco (just 5 minutes drive away!!!) becos my beloved husband still suffering the diarhea...poor guy...same goes with all my siblings...i also went to the toilet several times but not as bad as them...i went to my mom's on sunday for breakfast then went home...thats the farthest i've been...huh buhsannyer...berkali2 hint kat alan

hmmm...lamanyer cuti tapi tak kemana pun... ariana, tido cepat...nanti bangun mummy bawak g jalan nak call fatin, nak ajak g JJ (padahal fatin pun tengah memburas kat rumah tuh)

unconsiderable tull alin nih...hantu kemaruk jalan dah datang, nak berjalan gak...tapi after seeing alan cam lemah jer, rasa kesian pulak...tak jadilaa g memana...masa nih laa alan cuba nak brain wash aku suh beli keta sendiri...dia kata aku leh g mana2 bila2 masa...ai...cam halau jer yang?i said CUBA coz it still didn't make me change my mind...rela bergelut dengan perasaan nak berjimba daripada keluarkan duit bulan2 bayar benda tak perlu...(baju dan kasut tak dikira yer :P) tapiiiiii...malam tadi alan dah sihat sket...tetiba dia suruh siap, g jusco...i was like betul ker nih?apalagi, sepantas kilat siap...bukan nak g jauh pun, jusco jer...jadilaa...alan beli sandal, baju batik 2 lai, tali pinggang and mummy ariana dapat sandal n rantai (ehem, bukan emas k...emas mahal-jangan beli skarang)...mummy lak beli chef knife (dah lama sangat pakai pisau cikonet kat rumah...potong ayam pun nak kena ketuk ngan anak lesung) n a few bed sheets...kali nih ariana melopong yer...ariana dah banyak baju, kasut...duk dendiam lam stroller tuh...


Thursday, January 13, 2011

healthy dinner


my husband has been on rice diet for more than a week now...well, susah ok bila husband seorang diet...jenuh nak memikir apa nak dimasak? dalam kepala pikir lauk jer...tapi kena makan ngan nasik laa kan? so masa g carrefour, jumpalaa fish fillet nih...haa ni idea gak nih...so belilaa sayur2 sket then the next day balik jer keje terus zass...goreng fillet then celur sayur-sayuran...walaupun tak sesusah mana pun tapi dalam hati berbunga2 coz 1st time wat dinner presentation macam dalam restoran...must.do.this.more.often...




n yang paling best sekali is my husband yang selama nih tak makan sayur langsung (dia kata sayur kat tepi untuk hiasan jer...) licin dia kejekan...salad2 tuh pun habis...tuh tinggal sikit kat dalam pinggan coz dia dah takde selera bila aku paksa dia amik gambar sambil makan sayur...hahaha

Thursday, January 6, 2011

ariana's 1st allergic reaction


wah kemain rajin plak alin nih meng-update entry sampai 3 harini?takde keje ker? ada boss, cuma belum due lagi... malas nak tolong client jimat interest...ehem...boleh terima ke alasan nih?





oh, this entry is to remind me about what ariana cannot eat...last weekend kan aku masak2, then aku masak petola masak bening letak tofu jepun, carrot and sedikit udang kering sebagai perencah...aku suap ariana makan nasi letak kuah bening n some carrot n tofu..tak banyak dia makan...dalam 5-6 suap jer..itu pun makan tghri jer coz petang aku suap nestum...








then the next morning her nanny called asking me why ariana have this small dots all around her feet and her face is red like sunburnt...she said probably measles but she's not having fever so maybe allergic reaction or rashes...so that nite after work i n abang (ehem) took her to clinic and the doctor said its an allergic reaction but he cannot give her the injection because she's too young and her allergic is just mild ones...so he gave us a bottle of calamine lotion...n now after 3 days, the dots have decreased and she's back to normal...








doctor said its probably from the tofu or the dried shrimp...should wait for a while until she a little older to try those again...oh, and he didn't recommend to give her egg for now...at least wait for another 3-4 months to try the egg...







budak yang tgh gatal2 tapi tetaplaa aktif


we had to change the chanel to none because she likes to stare at the screen...nanti kecik2 dah kena pakai spec



muka bertompok kena cop calamine lotion

ni gambar malam tadi g jusco...kengkonon nak carik tricycle untuk ariana...tapi yang ada cuma walker n rocker jer...hmmmphhh

dah terlambatlaa nak letak dia dalam walker...dah nak setahun pun umur...takyahlaa eh...


wordless wednesday become wordless thursday : my favourite breakfast



Wednesday, January 5, 2011

abang sayang ayang

ececeh...kemain lagi tajuk entry...


i knew alan since our matriculation year (which is 11 years ago...) and as we are at the same age, we used to call just our names simply because it feels right at the time and we like that our name sounds kinda same "alan-alin..." lagipun macam geli nak ber "abang2"...eee...so not me...back then even there's this one girl ask if i couple with him because of his name? of cos not laa kan...i already told you how i met him...mana nak tau nama dia masa tuh... pastu bila dah kawin pun still dengan panggilan yang sama cuma in private, we will call each other "yang" for sayang...tapi depan family or frens automatically panggil alan-alin balik...ntah, macam segan pun ada...bukan plan pun...terus keluar nama alan...pernah kena sound ngan adik ipar apsal panggil alan jer? yelaa alan panggil alin leh accept lagi...aku panggil alan nampak nau kuang hajau...tapi dah try dah...taklehlaa nak panggil abang...even i ask alan pun dia kata "takyahlaa, kang alan kena panggil alin adik pulak" (errkkkk??!!what the?) so, i wanna make this as my goals for 2011...to totally change from "alan" to "abang"...well i will not throw away the "yang" of cos...but infront of people i will TRY MY HARDEST to call him abang...even after that i would probably throw up...hahaha...seriously...i have tried call him abang which resulting me to beam like a bad cockle and suddenly i have a creepy feeling up through my spine then burst into laugh...terus tak jadik!!!hampehs tull yesterday sajer jer sms alan opppsss abang like this "abang bawak helmet ayang tak?" then he replied "bawak, syg rest eh" oh, btw syg rest eh is his favourite word to say/reply whenever i ask him almost any question...3 years ++ being married to him i totally understand what he means when he said like that...not everytime it means the same ye...haaa pepandailaa aku nak teka...kengkadang it means ok...kengkadang it means he wanna rest...kengkadang he just say that to annoy me...grrr... so, wish me luck on my goals...btw, that is not my only goals for 2011...ada lagi but let me keep some of it to my self...kang canang2 kang tak jadi kena boo plak kan?tak best arr gitu...kita take step by step dulu...kalau tak nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran...

abang n his ayang

on new year n others


Oh, happy new year everybody...sorry for the late wish but hey, we still in the 1st week of january so its not THAT late, no?



anywho, since on friday most of us are on public holiday (my husband have to go for the standard 1 orientation btw) so, we went to my tokcik's house at antara gapi nun di ulu yam baru...lama tak jumpa...the last time was on aidiladha...tokcik sihat and when we arrive my aunty n her family pun ada so macam meriahla...my lil almost-2-years-old kazen also was there so ariana seronok dapat kawan (eventho most of the time yana kena cepuk ngan firhan and we will hear her crying at the top of her lungs! tapi lepas tuh baik balik...kids )



that nite takde celebrate new year ke hapa pun...by 10pm we all are asleep (how boring my life are now hmphhh) the next day lepak2, makan2 until 3pm then we head home coz that nite we have a wedding invitation at KGPA...penolong kanan alan kawinkan anak n she is one of my teacher back then in secondary school...what a small world kan...



on sunday pulak tak kemana langsung...i stay half day in the kitchen cooking, laundry, cooking, tidying, puding (eh)...then bila dah petang ajak alan ke mana2 asal dapat keluar tapi tak dilayan...he said i need to rest instead of going out...he's right BUT kat rumah memang tak dapat rehatlaa...after cooking since morning, nak lipat kainlaa, nak kemas itu ini, n yang herannya, rumah still tak kemas...camna?so, biar sajer...tunggu next weekendlaa kot...


************************************************************************************


oh, this saturday alynz wat housewarming party kat rumah baru dia...alan have meeting on that day dunno until what time so i probably will go to her house with noni n her hub...takpe, janji dapat gak pegi...that makes me thinking about getting a car for myself, AGAIN. yes, again coz i have been thinking about it since last year...nak amik ke tak? macam sayang duit coz the only time i really need a car is occasionally n sometimes my frens n my sisters could pick me up or i could take a cab if its really emergency...n kalau dah ada kereta sendiri memang tak adalaa nak manja2 ngan alan mintak teman ke sana ke sini...alan dah hint2 banyak kali suh amik coz sometimes i complaints that i can't go out when he's not in the mood...so he said if i have my own car, i can go anywhere i want, whenever i want...eh, macam halau jer yang?or bila aku merajuk, susah nak larikan diri kalau takde keta...oooopppsss...so how?


************************************************************************************


ariana will turn 1 this month!!!oh, how time flies...or bak kata mak mertua aku, masa berlari.betul gak kan?kalau masa berjalan, leh kejar lagi...dia dah laju sangat merangkak...panjat sofa, kerusi, almari, pintu untuk berdiri...lebih suka makan bubur daripada nasi...kalau bubur, leh habis setengah mangkuk...kalau nasi ngan sup tuh 5-6 suap jer...dah lancar sebut baba...kadang manja jer dia panggil...tapi jarang dengar dia sebut mama...nak merajuk leh? pandai babai. dia lambai ngan jari2 jer...not the whole hand...cute sangat (puji anak sendiri...hihi) apa lagi eh? ntahlaa...itu jer yang teringat buat masa nih...



currently i'm planning for her 1st birthday celebration...macam biasa, pening kepala nak pikir nak celebrate kat mana...mak takleh jumpa abah, n vice versa...so aku plan nak buat 2 kali...hehehe...mummy dia yang lebih2...tapi nak buat kecik2 jer...minum petang takyah makan berat2...bukan pasal kedekut yer...(kalau aku kedekut, aku tak buat 2 kali) tapi pasal malas nak mengemas...minum petang lebih rileks n santai...leh pakai paper cup, paper plate jer...eh, oklaa...nak sambung planning nih...



to all my beautiful girls...HAPPY NEW YEAR DARLINGS!!!