ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, March 28, 2016

Kenduri Kesyukuran + Aqiqah Ariq dan Arissa


Assalamualaikum :)

i have uploaded these pictures earlier today but then takde mood nak tulis caption...this was last weekend...on friday i brought ariq for his 6mo jab...upon arrive its just another 10 patients until my turn so i waited in the nursing room so that i could lay ariq down...tak laratlaa nak berdukung jer...bahu pun still sakit...oh, pasal bahu, aku berurut 3 pagi berturut; rabu-khamis-jumaat besides taking muscle relax and nerve vitamins...adalaa berkurang sikit eventho not totally free from pain...now dia macam lenguh2 pulak so i have booked a bekam session this weekend...errkkk...nanti kalau dah setel inshaaAllah i share about it yer...balik rumah, feed ariq and he sleep for more than an hopur...that gave me ample time to tidy up the house and finish packing before we make our journey to husband's hometown...on the way back nanti baru fetch yana n mikhail...dalam kereta all the kids tido...cas bateri betul2...sampai sana main sungguh2...


selfie sket dengan budak muka cuak...macam tau2 jer nak kena inject...


these are the goodies bags that we prepared a week early...memacamlaa dalam nih...


the main thing tanda mata aqiqah is tasbih...i knew my mil collected lots of these bottles from wedding invitations so we gather everything, we even ask from frens that doesn't want them and bought additional bottles to put in the tasbih...at least kurangla semak rumah tuh...dapat guna jugak selain dari mengumpul habuk kan...cer tengok tuh, macam2 bentuk ada...hehehe...jimat...


semua kami buat sendiri...beli handkerchief, doili paper and ribbons utk hias


i also include few pieces of my favourite cookies - frambozen kenari...sedap baq ang...


sampai sana banyak keje nak buat...itupun mostly my sil and their husband dah banyak tolong...laman ayah luas...nak mesin and bersihkan daun2 tuh di tengah2 cuaca panas nih...must treat them next time...


walaupun beranda tak guna, biasalaa buat kat rumah orang tua, harusla semua berlapik...


setting semua under our roof jer...takde setup khemah pun


baju2 "pengantin"


manage to order this baju melayu romper few days before that...besar sikit but takpela...


cakk!! *kenyit mata sket*


me with my orang2 kuat...nanti akak belanja k...


i wore these yellow baju kurung on all my children's aqiqah...baju nih was my baju raya pertama kali bergelar isteri...chia...chiaa....hahaha...sayangnyer masa aqiqah mikhail takde gambar coz masa tuh buat serentak dengan 2 majlis lain; tunang zana and hari raya openhouse so busy x dan nak bergambar... 


anak dara saya


mak2 pengantin


ada masa lari masuk bilik...melaka panas melekit hoih...masuk bilik on ekon lega sikit


abang mikhail pun asekla berulang minum air sedap...adoi....tak dan nak monitor anak2 makan apa...lari2 suap diorang...


syok main dalam bilik...sejukkk


we didn't setup any pelamin pun...bentang tilam, haa goleklaa ko situ


kan ariq kan?


arissa solehah dengan ummi ayah


arissa, 3 weeks older than ariq 


ariq hafiy, anak yang baik budi dan bijaksana...

Tuesday, March 22, 2016

sakit urat belikat..HELP!!!


Assalamualaikum :)

remember i told you about my back ache? makin sakit ok...tolonglah dah lebih seminggu kot...kan hari rabu gi klinik...makan ubat dr bagi...pastu macam dah kurang sikit...pastu masa kat melaka packing2 goodies maybe banyak tunduk2, sabtu malam tu suddenly terbangun sebab sakit sangat...tgk jam pukul 4am...memang keras sangat leher even baring tegak pun sakit...apekah?! so ptg tuh bila dah sampai KL, terus singgah klinik ingat nak mintak jab terus tapi instead dr tu bagi vitamin untuk saraf and another type of painkiller...dia kata after inject pun boleh sakit balik bila efek ubat hilang...lagipun ada steroid so menyusu memang taklehlaa...so trylaa makan ubat tu pulak...tapi semalam kat ofis mengantuk ya amat...luckily tak banyak keje...membuta jer pastu petang tetiba rasa macam nak pitam...dahi berpeluh2 pastu rasa mual...tak sempat pegi toilet terus muntah...sebbaik kat tangan ada plastik...mintak cikgu amik kat ofis, boleh pulak minyak moto dia kering bila dah sampai...adoi...meter minyak tuh memang problem...dah baiki pun takleh...so kena agak2 jer bila nak kena isi...kan sekolah cuti seminggu, lupalaa tuh...sebbaik ada brader baik tolong tolak ngan kaki sampai stesen minyak...kalau nak tolak sendiri jenuh gak...

so, pagi nih bangun tetiba sakit leher keras tuh datang balik, sakit sangat sampai nak gerak pun takleh...nak mc tapi last week baru jer mc and take leave...this week i'll be on leave lagi...so gagahkan jugakla hantar the kids kat rumah my aunty then pegi ofis...lagipun kalau kat rumah pun sure takleh rehat sangat...mata nih nampak jer ada jer benda nak buat...posted a status about it at facebook and got a few feedback...ada yang suggest mulivitamin (memang kena makan dah nih lagi2 calcium and stamina banyak dah kurang), bekam (memang tgh mencari yang pompuan punyer) ada gak yang suggest berurut (pun dah berurut tapi maybe leh try mana tau serasi pulak)...ada gak yang cakap nih kesan bius (3 x csec and twice dnc, maybelaa) see, inilaah contoh penggunaan facebook dengan betul..hahaha

lunch hour tadi ingat nak pejam kejap but any position pun sakit...so tak payahlaa...oh, tadi baru dapat yang i ordered romper baju melayu online...besar sikit but takpelaa...belasah jer...order kaler emerald green nak pakai aqiqah nanti, together ngan abang kakak nanti sama kaler...and kaler cream untuk raya nanti...mommy and babah will be in gold kaler, maybe anak2 amik kaler cream or ariq sorg cream...baby susahla nak carik kaler gold kan...oklaa, dah banyak melalut, sakit tengkuk bukan hilang pun...but if anyone ada any suggestion or tips bolehla share ngan kita k...kesian kita nak dukung baby pun takleh lama2... :(

Thursday, March 17, 2016

S.I.T


Assalamualaikum :)

Most people will say TGIF but today i wanna say Syukur its Thursday!!! sebab besok cuti...jumaat minggu depan pun cuti...yeay!!! besok the kids babysitter nak balik kampung so we thought of going back to cikgu's hometown since its school holiday...next week pulak nak buat aqiqah ariq n his cousin arissa kat sana jugak...syiok wooo keje 4 hari jer seminggu...thought wanna apply at least halfday leave every friday...hehehe...ok tak?

semalam mc stgh hari...sebab sakit urat belikat dah naik sampai ke tengkuk...takleh nak tunduk or toleh ke kanan...actually sakit nih since last week...probably sebab banyak angkat berat (angkat d kids dari kereta ke rumah babysitter every morning...18, 14 and 7kg each!! so much for dr's advise 2 tahun xleh angkat berat after csec...yeah, right!!) and then malam plak selalu tido on 1 side lama sebab sambil menyusu ariq kan...pastu berdiri lama kat dapur prepare makanan...so sakit tuh accumulatelaa kot...memula mintak kwn ofis tumbuk2...lega kejap...pastu ahad sakit balik mintak ariana pijak2 tapi mikhail pulak joint venture siap lompat2...makin teruk sakit sampai naik ke tengkuk...pastu mintak cikgu urut2 tengkuk...haa, amekkaw...pegi keje keras jer leher...dr bg ubat painkiller, muscle relax n krim dapat mc sekali...yehaa...tapi manalaa nak rehat kan...cuti sekolah, bebudak pun ada kat rumah...hopefully these pain will eventually go away or i might have to take the jab...kalau jab xsampai stgh jam dah baik...tapi xnaklaa kan...me and needle are not bestfren...

today cikgu bawak ariana n mikhail tengok boboiboy kat wayang...this would be their 1st time...ntah camnalaa agaknya...whatsapped him but no reply...oklaa tu kot kan...oklaa...mau setelkan apa2 patut before going for my leave tomorrow...tadaaa



Tuesday, March 15, 2016

Macam2 cerita


Assalamualaikum :)

lama tak citer apa2 kan...takde mood nak bercerita...coming to work everyday rasa nak tido jer...letih taktau buat apa kat rumah...masak tidak, mengemas pun tidak, tido awal before 11pm dah masuk tido sebab baby nak bau ashem tiak nih baru lena...hahaha...sebab menyusu kot eh? rasa drained tenaga tiap pagi...so now start amik ephyra balik sebab nakkan tenaga plus boleh tambahkan susu badan...malas nak makan 2-3 jenis supplement...tapi belum nampak lagi keberkesanannya...maybe toxin banyak sangat dalam badan nih...takpe, kita konsisten jer...hopefully boleh jugak baiki sel kulit tangan n kaki yang kering gila nih...

last last weekend cikgu operasi trim rambut anak2...cut ariana's back hair kasi pendek...rimas tgk dia bukan nak ikat pun...dia suka pakai cekak jer so kita pendekkan belakang...rambut mikhail pun trim kasi nipis sebab dia nih rambut jenis tebal ke atas...kalau musim panas nih terkeruk2 gatal...cikgu memang boleh potong rambut especially for boyslaa...yang girls dia tak konfiden tapi belasah jelaa...budak2 je pun...


then the next day masa amik diorang kitorang perasan rambut mikhail lain...rupanya bertambah pendek...huwaa...ditrim lurus plak tuh cam chinadoll...boys kan kena layered2 camna ntah...tanya makcik dia pun tak perasan coz mikhail duk lepak bilik my other pakcik, tokteh dia...tanya pakteh dia ngaku kata dia potong...adoii...hilang kehenseman anak guwa...dahlaa si mikhail ni habit cabut kening...cer tgk tuh naik botak dah...rambut depan tu jelaa nak cover pun...huhuhu


sabtu on weekend adalaa masa main ngan anak2...main cangcodak ngan budak nih


pastu dia sibuk sembur2 ailio, kita kasi picit pipi tembam dia...biasa tuh


on sunday pulak ada wedding kat cheras...ni otw nak pegi kenduri kawin kawan cikgu...chaos dalam lif...kalau takde orang lain, dapatla amik gambar gini


take turn makan yer...babah eat sambil suap anak2


duduk dekat dengan walkway so dapat tengok pengantin clearly...simple jer baju dia but pengantin dah cantik, simple pun nampak cantik...


st. john's teachers clan...Selamat Pengantin Baru Cikgu Safwan n Hanna


yesterday i manage to have a quick lunch date with cikgu at Bonjour Bakery Garden Cafe...makanan dia sedap n portion besar...mengah nak habiskan...next time nak pegi ngan ofismate 4 orang, order 3 plate jer...sesekali jer dapat gini since he's on leave...syiok cikgu cuti seminggu naa


my no-makeup-no-cream-whatsoever face with mata rabak...nampak sangat ngantuk tak cukup tido


the one and only photo of us...my husband nih langsung tak romantik tau...lepas makan while i still having my drink dia dah halau balik office...hahaha...padahal belum pukul 2pm pun...but i insist nak dating lama sikit...ajak dia pusing2 intermark tuh then only i went back to my office...today dia babysit the kids from 2pm onwards...nak try katanya coz believe it or not until today both of us belum pernah jaga all 3 kids serentak sendiri...mesti ada both parent kalau tak ada yang kena batu karang tahan kencing...hahaha...so setakat jam 5.20pm tadi macam ok tapi rupanya dia bg ariq puree yang belum pernah introduce lagi...adoi...there goes my 4 days rule...hopefully baby takde apalaa...hmmm...kepohci mommy

secret garden pages done


Assalamualaikum :)

kat ofis sekarang tak brape bz...bisnes agak slow sampai berebut keje ngan colleague...hahaha...rajin sangat tu...so, supaya tidak mati kebosanan lalu menjadikan tangan keras dan otak tepu marilah kaler a few pages...hahaha...lepas kaler setiap page nih selalunya aku akan stop for a few days...nama pun hobby kalau buat selalu muntah hijau jugak ngadap kaler jer...hohoho...jom tengok pages yang dah siap


yang atas nih konon nak buat 4 musim...winter spring summer autumn (anticlockwise) jadi ke idok?


yang ni aku kalerkan background dia lite2 tapi cam tak nampak pun...so malas nak kaler background dah pastu


yang ini pulak menyahut seruan my fren...dia nak kaler purple tapi with 2 pages camni, aku tak tau camna plak nak bagi kat dia...dahlaa pages dia back to back...kena carik yang pull-out lah kalau dia nak jugak...


aku suka google contoh secret garden pages yang dah siap...ada 1 tuh kaler dia sweet and soft jer...yang atas nih percubaan untuk tiru (ye aku tiru jer bukan nak hantar pertandingan pun) tapi not exactly the samelaa


ni pun ala2 nak tiru tapi taknak ikut sebijik2 so orang kata cantik tapi ntah, aku tak berkenan pulak...


rainbow style gini ramai yang buat kat memana page so aku cuba terapkan dalam gambar panjang nih...and cuba buat sendiri...aku personally suka yang nih (buat masa nih)

aku guna luna 24 batang and faber castell 24 batang jer...takdelaa gigih nak beli yang polychromos ke, colleen ke, pastel ke apa ker walaupun di hati teringin tapi sebab tengok harga terus fikir macam ermmm...baik beli baju anak, makanan anak, bawak anak jalan2...hahahaha...lagipun hobby tak sepatutnya membebankan kan...so, ini untuk suka2 jer... 

Tuesday, March 1, 2016

ariq dah 6 months old!!!


Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, my baby ariq hafiy dah 6mo.. mommy pun dah lepas fasa pertama breastfeeding...now to continue until a year and so on...insurans pun dah amikkan thru one of our fren...sama jer polisi ngan kakak abang...mommy babah xbanyak duit nak bagi, cuma harap dengan cara nih dapat protect anak2, dan ada simpanan sikit untuk sambung belajar jika ada rezeki...


kalau dulu masa kakak abang seminggu dua sebelum 6 bulan mommy dah bagi makan but dengan ariq mommy cheat sehari jer dari suggested date dari nurse...and mommy bagi puree dulu...puree carrot campur susu perahan...nak kata nampak lazat ariq banyak jugak luahkan balik but swallow is a skill that need to be learnt from time to time...mommy suap jer sulam ngan air sampai habis...menganga jer bila sudu dekat ngan mulut...hehehe


ini gambar few days sebelum start makan...meleleh air liur tengok cawan air tuh...semalam baru beli a few types of vegie and fruits nak buat puree...ada labu butternut squash, keledek purple, epal merah, pear dan kacang pis...semua mommy nak frozenkan nanti mama leh reheat and suap ariq yer...


ariq on solid 2nd day...pasni kita try bubur letak lauk plak k...