ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, March 20, 2015

turn Mikhail pulak


[updated : with pictures]
Assalamualaikum :)

harini sampai ofis rasa cam zombie...its mikhail's turn pulak demam and ulser kat mulut...checked his hand and feet kalau2 HFMD, Alhamdulillah takde...tapi mikhail kalau sakit lagi susah jaga dari ariana sebab dia taknak ikut cakap kita...kalau ariana senang makan ubat, mikhail kena tawaf rumah berkali2 nak pujuk dia...im done with force feed ubat sebab dia akan luah balik and habis baju rambut tilam semua kena...so, kena sabar sikit pujuk perlahan2 sambil mintak bantuan yana berlakon makan ubat sedap...hahaha...4ml kena tembak sikit2 baru dia telan habis...ariana boleh pujuk suruh minum air, makan ubat, makan nasi kalau nak cepat baik...mikhail? hmmm...kalau dia nak minum, dia akan minum kalau tak, buatlaa apapun...tapi the good thing is mikhail cepat baik compared to ariana...maybe sebab dia breastfeed lebih lama, so antibodi dia lebih banyak kot...its my theories laa...harituh batuk pun dia xsampai seminggu dah baik...ariana dekat sebulan baru betul2 clear...

sepatutnya besok mikhail's 2nd trial class kat GBOB tapi memandangkan dah tak sihat nih, i tried to switch date to another class...tapi kalau tak boleh, kira burn jelaa fee tuh...when come to think about it, i dont think we will enroll mikhail to the next class at any playgroup...behaviour issue just happen bila dia dalam environment yang dia tak biasa...kat rumah dia ok...the teacher ask us to apply whatever she teach (be firm) to mikhail and us at home tapi kat rumah mikhail ok jer...boleh kata sweetheart of the family sebab dia kelakar dan tak kacau orang...as long as he has his cartoon, his milk, his animal toys, he is happy...skali skala memanglaa menangis...all kids do...ariana pun menangis jugak...menangis mengada somemore, pening mommy nak layan...and to force him do things he dun like? hmm...children development differ from each other...plus, recently about his speech issue...macam dah bertambah ok...the other day we waited at the lift, dia cakap, "eh, mana? babah?" memanglaa dia cakap seketul2 tapi intention dia tuh kita faham dia nak cakap mana babah? then bila tengok cartoon jatuh,"amak (alamak) jatuh hwefgfgu" haaa...kan lebih 2 perkataan tuh...then kat rumah pantang dengar lagu, berjoget ajer...ala2 pak hamid gurka plak tuh...hahaha...so, tunggu next yearlaa masuk playgroup 3yo then 5yo masuk kindy macam kakak dia...and we'll see macamana dia dengan adik baby nanti...maybe by then dia dah boleh cope with instruction well...



kurang ceria rumah kalau dia tak sihat...

Wednesday, March 18, 2015

cuti 4 hari buat apa? ada unsur2 mistik di sini...huuuu


[updated : with pictures]

 
Assalamualaikum :)

hari nih baru start keje after 4 days leave...sajer amik cuti kebetulan ada checkup semalam, terus apply for monday as well...tapi kami tak kemana pun...3 days spent at rumah tokcik then yesterday lepak rumah jer...mengemas pun tidak...badan xlarat, rasa nak baring jer...makin menjadi2 penyakit malas nih...ikutkan sangat...lagi2 bila cikgu adalah sangat gems tolong handle rumah, tak komplen rumah sepah...hahaha...lagilaa mengerikut baring sebelah anak...

pegi teman tokcik kat rumah dia bersebab...tokcik dah dekat 2 bulan tak balik sebab ada insiden misteriiiii...since then dia taknak balik selagi tak berubatkan rumah tuh...after cikgu bawak ustaz "tengokkan" rumah 3 weeks ago, cuti sekolah nilaa baru berkesempatan nak balik, kemas apa2 yang patut dan teman tokcik lama sikit...dia kan duk sorang...on saturday pakcik aku hantar tokcik dalam pukul 1pm camtuh and lepak sampai lepas isyak...as for us memang dah plan nak tido situ for 2 nights...

tokcik citer, benda2 terjadi mostly lepas maghrib...ada few nights dia dengar bunyi benda berlari atas bumbung...memula ingat musang ke apa...dia pun duk tepuk2 tangan shooh shooh...nak halaulaa...skali bunyi tuh senyap pastu dengar bunyi macam orang kencing air menitik atas bumbung...tetiba meremang bulu roma tokcik...ada lagi skali tuh dia dengar bunyi macam bola pingpong melantun kat lantai dapur...bila carik takde pulak...ada skali tuh dia nampak kucing putih lari ke dapur...tokcik pun nak kejarlaa halau keluar...sampai dapur kucing tuh hilang...

ok, yang nih agak menakutkan...tokcik dah tido masa tuh...dia tido dalam bilik...tetiba dia dengar bunyi bising macam orang buat keje kat luar bilik...tokcik dah duduk tegak kat katil...dia fikir kalaulaa perompak masuk, memang habislaa dia...pastu ada orang ketuk pintu, 2 kali...tapi tak dengar suara ke apa...tak pulak dia pulas tombol pintu tuh...tetiba bulu roma meremang tokcik meremang lagi...duduklaa tokcik atas katil sampai subuh...bila keluar bilik, takde apa pun kat luar...pernah gak tokcik tengah tido, tetiba dia terjaga sebab rasa macam ada orang...skali betul...dia nampak ada orang berdiri kat kepala dia...tapi tokcik cakap masa tuh dia takde pulak rasa seram ke takut ker...dia pandang orang tuh muka masam jer...perlahan2 orang tuh bergerak dan hilang di sebalik dinding...adoi...aku yang dengar pulak takut...ada 1 malam tuh tokcik dah siap2 nak tido awal, tetiba makcik aku call kata dia ada kat luar rumah...tokcik pun citerlaa kat dia, malam tu jugak terus ikut makcik aku balik klang...

bila cikgu bawak ustaz gi tengokkan rumah tuh, ustaz kata gangguan tuh tak besar...mungkin "dia" cuma lalu dan singgah jer...almaklum, rumah tokcik memang selalu kena tinggal berbulan2...ustaz pagarkan dengan doa dan garam kasar+lada hitam sambil sorang lagi ustaz azan tak putus depan pintu rumah...dia pesan, jangan ada bilik yang gelap gelita...atleast biarlaa ada cahaya bulan, cahaya lampu jalan masuk...kalau takde, pasanglaa 1 lampu kalau nak tinggalkan rumah...barang2 lama yang tak pakai, elokla dibuang atau disedekahkan kat orang...mungkin ada baju2 lama warna merah/kuning yang tak digunakan atau kain yg ada kesan darah..."dia" suka benda2 gitu...bilik kena make sure kemas dan gilir2 guna...untuk solat pun takpe...kat luar rumah pun kena kemas...jangan sampai daun2 pokok cecah rumah..."dia" suka dengan pokok mangga dan pokok pisang...kasi trim, kasi kemas laman...

garam+lada hitam tuh ustaz suruh biarkan sekurang2nya 3 hari...lepas 3 hari bolehla kemas takut garam cair lagi susah nak bersihkan...tapi kitorang hanya dapat balik pun dah dekat 3 minggu...Alhamdulillah, garam tak cair...sapu jer...mop nanti tunggu orang upah datang bersihkan dalam rumah sekaligus...me and cikgu banyak mengemas kat luar rumah...panggil orang potong rumput pastu kitorang kemas pokok2 yang menjalar2 tuh...cikgu siap beli gergaji pokok trim sana sini...bebudak pun sama excited tolong tarik dahan2 kumpul setempat...sapu daun2 yang menimbun kat tepi2 pagar...2 malam kitorang tido sana Alhamdulillah takde apa berlaku...bebudak pun ok jer nyenyak sampai ke pagi...walaupun tak ramai yang turun padang, Alhamdulillah dapat gak setelkan rumah tokcik...bersyukur dapat suami yang memahami...memandang kudrat dia yang banyak guna...aku setakat sapu sikit2 bolehlaa...tak larat pun nak buat lelebih...




laman luar dah kemas :)

 
kitorang gerak balik ke rumah hari isnin lepas zohor...on d way balik 2 kali berhenti tepi jalan aku muntah2...ntah apsal ntah...3 hari kat rumah tokcik elok jer...pastu startlaa lembik...sampai ke malam terbaring jer...bangun sikit terhuyung hayang kepala...minum air kosong pun muntah balik...sudahnyer aku tido jer...bsok pepagi bangun rasa ok sikit...prepare simple breakfast then kemas2 sikit before we head to the clinic...nak bawak ariana skali coz dia mengadu sakit tekak...bila suluh, tuuu diaa...banyak ulser kat tekak...sian dia...mesti sakit tuh nak telan ailio...aku yang ada 2 bawah lidah pun rasa sakit...dr prescribe her antibiotic and lozenges and as for me, my dr cudnt make it laa pulak...so his assistant cuma bagi extra ubat for d next few days...memula fikir sayangnyer cuti...pastu bila tengok anak2 seronok bila both parents ada kat rumah terus rasa macam nak cuti for d whole week...boleh? this morning ariana duk tanya kenapa kena pegi rumah mama, kenapa we cannot stay at home...alahai...takpe, babah's extra class will only be halfday, by 3pm babah dah boleh bawak korang balik k... 

Monday, March 9, 2015

Adam Mikhail...permata yang digilap


[updated : with pictures]

 
Assalamualaikum :)

Bismillahirrahmanirrahim...

tak tau nak start cerita dari mana...aku nak cerita tentang Adam Mikhail...anak bujang aku yang seorang nih...agak panjanglaa so kalau rasa tak sanggup, you may click the x button...i need to post this as my reference in the future...

saat mikhail lahir, aku dah culture shock...terkejut dengan tuntutan seorang anak lelaki...nak menyusu jer...hari kedua aku menyusukan dia straight 4 jam!! dan bila demand yang terlebih, besoknya breast bengkak giler...penuh susu...Alhamdulillah dengan permintaan yang tinggi dan pengalaman dari menyusukan ariana, aku dapat kumpul stock dengan cepat...Ariana umur 5 bulan dah x exclusive breastfeed tapi Mikhail start minum campur hanya seminggu sebelum dia setahun dan masih nak menyusu lepas gian sampai sekarang...

memula dah set dalam mind tak nak compare dengan ariana...so, kalau ada perangai dia yang lain sket aku selalu bagi alasan, dia anak lelaki...memanglaa cepat sikit jalan, memanglaa lasak, memangla pemunggah, memangla demanding, memanglaa lambat cakap...tapi naluri seorang mommy nih mungkin hanya mommy jer yang faham...lagi2 bila this year dia akan mencecah 3 tahun...ikutkan ariana umur macam nih dah enroll masuk once a week playgroup...but dengan Mikhail i know he's not ready...i know something is missing somewhere...ramai jugak kengkawan yang suruh check doktor pakar tapi aku lengah2 kan...macam taknak terima kenyataan if something IS wrong with him...aku cuba google pasal autism, dyslexia, adhd, but nothing suit him...tapi aku still xpuas hati sebab mikhail nih sometimes tak fokus bila communicate tapi takdelaa to the extend nak hempas2 kepala, isolate himself from others ke apa...and he's quite ok with stranger and in crowd...cuma kalau kita bagi simple instructions kadang dia buat dunno jer...tak dengar ker? tak paham ker? dia suka ikut kepala dia, kalau dia nak buat, dia buat...kalau taknak, nothing can force him...and persuade him pun tak jalan...pujuklaa lembut macamana pun, dia akan jerit sampai dapat apa dia nak...in the end, orang lain kena beralah...in this case its us or ariana laa...and that trigger ariana jadi attention seeker pulak...apa kita suruh adik, laju dia yang buat...pastu mintak puji...ariana pandai kan mommy, adik tak pandai...ariana tau semua nama animal nih, adik tak tau...and im afraid if that makes mikhail down altho kakak dia takde niat pun...budak kan...

so, after talking to my frens, and through research, i found 1 playgroup that doesn't differentiate their student...Genius Baby On Board...lagi pulak bila founder dia is someone i knew from my schooltime, kak watie...she's my senior in highschool...actually dah lama ikut perkembangan dia dan anak2...we're connected thru fb...dia selalu share testimoni how they help typical student or with special condition fit in with others...and Alhamdulillah sana ada trial class...takdelaa burn registration fee :P so i make an appointment to have a trial class for Mikhail...i didnt enroll mikhail to ariana's playgroup bcoz i've seen children with tantrum in d class and the teachers did nothing...they just entertain other kids and let the parents handle the child...kalau budak yang senang dengar arahan and yang ready to join class macam ariana, masuk memana playgroup pun boleh...kalau mikhail masuk situ, strugglela kita sendiri without knowledge macamana nak tackle anak kita yang mengamuk taknak ikut kengkawan berjoget, membaca, buat aktiviti...sayanglaa bayar fee...anak kita pun xdapat benefit from the class...

ok, so 1st class mikhail had to join adik2 12mo-18mo...mikhail jadi abanglong kawasanlaa nih...kak watie kata since its trial and kita nak tengok mikhail macamana in class, join level memana pun boleh...so, sampai je sana, mikhail macam biasa buat rounds...sampai ke toilet dia pusing...dia bukan kisah tempat 1st time pegi ke apa...tak tau takut orang pun...bila nak start aktviti, kak watie duduk sebelah aku...ajak mikhail and if he refuse kena paksarela pegang dia...menjerit2laa mikhail...berpusing2 dia dalam pelukan aku...banyak kali aku hampir tumbang sebab dia pun agak kuat...kak watie take over pegang dia sebab tengok aku lembik jer agaknyer...huwaa...makin kuat dia melalak and throw tantrum...muka aku dah kejung senyum jer menahan telinga dengar mikhail menangis and menahan muka tebal dengan parents lain...cikgu and ariana tengok dari tepi jer...memang kuatlaa kak watie...sebelah tangan dia peluk mikhail dari belakang (must make sure mikhail mengadap teacher), sebelah tangan pegangkan tangan/kaki mikhail buat aktiviti samada kena touch, take, crawl (kelas baby kan...) siap ada sekali tuh kak watie tepis tangan aku sebab aku nak tolong amikkan toys...sedangkan mikhail kena amik sendiri, mendengar arahan...luckily i know kak watie's character dr sekolah...dia memang garang so takdela sentap ke apa...cuma terkejut sikit jer...

macam2 laa aktiviti yang dibuat dalam masa sejam tuh...ada yang berkumpulan, ada yang 1 to 1 (child and parent)...mikhail cuma cooperate bila 1 to 1...bila berkumpulan dia mula menangis...taknak buat...dia buat lembik badan dia...peluk2 tengkuk aku, menjerit2 cakap anok (taknak), jom arr...ajak balik...aku terfikir salah ke cara aku nih? looks like he didnt enjoy this class...macam kena dera pun ada walaupun xdela kena pukul ke marah pun...cuma kena paksa buat jer...kak watie pun cakap elok2 jer dengan mikhail...itupun kak watie kata bebudak macam nih usually lepas kena taliban akan ok...gulp...apakah itu? lepas habis kelas, kak watie jumpa aku...we discuss about mikhail's condition...sementara tuh mikhail main kat waiting area...elok jer buat hal dia...xkacau orang pun...she said mikhail's issue bukanlaa masalah besar...just ada sedikit behaviour issue...nak ikut cakap dia jer...nak ikut kepala dia jer...in terms of speech, memang ada problem since at his age sepatutnya dia dah boleh combine 2-3 words in a sentence..contohnya : "mommy, nak susu!" "babah balik!" "taknak makan" but mikhail cuma sebut 1 perkataan jer...kalau nak apa2 dia akan tarik tgn kita and point pastu cakap "nak!" or bawak botol and cakap "susu!" or tarik tgn cakap "jomm" kalau taknak dia cakap "anokk"

dia boleh referkan mikhail ke speech therapy (ST) tapi kalau dia xleh cooperate, diorang akan tolak ke occupational therapy (OT) ...can read more about OT here...so daripada ditolak2 ke sana sini kita cuba dulu kat GBOB nih...mana tau, dia tak perlu pun ke Speech therapy...sebab kat rumah mikhail bukan pendiam...dia bercakap cuma bahasa dia sendiri...bukan pelat tapi totally different languange...kamu cakap bahasa germankah dik? hehehe...i hope who ever read this didnt judge me as his mommy...bukanlaa aku nak anak aku exceed everyone in his class...bukanlaa aku nak paksa anak aku jadi excellent in everything although that wud be great if he can...i know and understand each child is different in their own way...i just want the best for him...i dunwan him being left out bila dah masuk sekolah nanti...i want him to have frens, to enjoy school, to fall and be able to pick himself up again, to be independent, to be able to make wise decisions, to be able to socialize in any environment, bergaul dengan orang, boleh bertolak ansur...




see...elok jer dia kalau main sendiri


found a wooden puzzle just like at GBOB...but look who's menyibuk...hehehe


forever bff...kawan bergaduh pun sama jugak nih

 
pagi tadi kak watie forwardkan a message sent by a parent yang nampak mikhail in class semalam...katanya dia teringat masa dia dengan anak dia dulu...dia nampak muka aku tersipu2 malu sebab mikhail buat hal, duk peluk2 mikhail nak bagi tenang...memang pun...aku banyak peluk mikhail sebab kesian sangat tengok dia nangis...bila kak watie pegang dia, i wud hold his hand in a way saying mommy is here, dun be afraid...and that mommy said she wanna hug me and say be strong to go thru this and everything will be ok...he will not be forever like that, soon he will enjoy the class on his own...awwhhh, such an angel stranger...there were times where my eyes went teary yesterday...kalau mommy tuh peluk sure meleleh terus macam masa discussion with kak watie tuh...so after this aku dah takyah fikir pasal parents lain, pasal anak lain...aku cuma perlu fokus in helping my own child...nanti aku share lagi pasal perkembangan mikhail lepas 2nd class ok...in d meantime, usaha, doa dan bertawakal kepada Allah...inshaaAllah, anak mommy elok2 sahaja...you're a gem waiting to shine...i love you mikhail...and ariana too...

Sunday, March 8, 2015

30 Days Blog Challenge Day 16 : Siapa, bagaimana saya 10 tahun lagi


Assalamualaikum :)


ini cabfie namanya...

ok , bila tengok draft rupanya aku publish 30DBC Day 17 dulu...yang nih tertinggal...mohlerr upkan...

kalau dulu masa sekolah, cikgu suruh isi borang...letak 3 cita2...biasalaa...family tak ramai yang berprofesion, so balik2 tulis guru, peguam, doktor...bukan minat tapi sebab common...pastu besar sikit aku tulis pramugari sebab tengok tv cam best jer naik flight gi sana sini...pastu abah dapat tau, ditarbiyahnyer aku...terus insaf...then baru aku perasan aku minat art...p.seni aku selalu dapat A...siap tolong buatkan keje seni orang lagi...tak cantik boleh pulak orang tuh marah aku...huhuhu...and sebab minat artlaa aku pilih multimedia sebab cikgu matrik aku suggest since aku minat art...pastu now keje bahagian financing...jauh giler konanyer...

kalau ditanya nak jadi apa 10 tahun lagi, aku nak jadi WAHM (working at home mom)...aku taknak jadi SAHM (stay at home mom) sebab nak jugak merasa pegang duit hasil titik peluh sendiri...aku suka baking and art...so masih xtau bisnes apa yang patut aku buat...benda yang nak terfikir nak buat pun dah melambak2 orang lain buat...dalam family sendiri pun ada jer yang jual cookies, cake semua tuh...ok, jom fikir yer...fikiiirrrrr....fikirrrr...fikirrrr...

10 tahun lagi aku umur 44, mungkin aku dah ikut cikgu balik melaka...sebab memang itu yang dia nak...cuma aku jer yang masih berkira2 sebab rezeki kami sekarang di sini...dapatlaa cikgu buat kelas tusyen, anak pun makcu aku sendiri yang jaga...keje aku pun Alhamdulillah taklaa sesusah mana...

hmmm...sebenarnya kan...aku nih jenis yang kena ada dorongan nak buat sesuatu...aku bukan jenis yang cepat jeles dengan kejayaan orang...kiranya takde rasa tercabar, nak sahut cabaran ke hapa...kalau orang cakap susahlaa...ko takleh buat nih...aku akan fikir, haa yelaa kot...tengok orang sambung belajar, aku cuma fikir good for her...takde pun rasa nak sambung belajar jugak ke apa...cikgu pun jenis tak kisah aku nak buat apa pun...nak buat, buat...kalau taknak pun takpe...hmm...rasa tepu jugaklaa kengkadang life nih balik2 sama jer rutin nyer...tapi aku mudah down kalau orang kutuk2 ke apa...kalau kat melaka, anak2 mungkin bertambah, ariana pun dah masuk tingkatan 3 inshaaAllah...kena fokus utk exam dia...prepare dia nak masuk asrama form 4 nanti...bila duk melaka, aku dah tak keje ofislaa kot...keje mengemas rumah and melayan anak2 jelaa rasanya...weekend jer aku drive ke KL jumpa sedara mara...

walaupun duduk rumah, aku nak ada aktiviti sendiri...nak pegi kelas belajar mengaji...maksud aku belajar dan faham alquran bukan setakat baca jer...aku nak jadi agen dropship ke apa...dapat income untuk belanja sendiri pun jadilaa...cukup untuk hulur kat mak abah tokcik, cukup untuk beli keperluan sendiri sesekali...dapat tolong bayarkan bil sikit2, dapat belanja anak2...see, cita2 aku tak besar pun...lebih kurang macam tulaa agaknya aku 10 tahun lagi...kalau panjang umur...inshaaAllah

Thursday, March 5, 2015

30 Days Blog Challenge Day 17 : 5 perkara yang aku rindukan


Assalamualaikum :)

5 perkara tiada turutan spesifik :

1. Pakai Baju Kelawar - serius best sangat pakai baju kelawar...sejuk jer...lagi2 baju yang dah lama...kain dia licin...tapi sejak mikhail lahir, dah tak pakai sebab susah nak menyusu tgh malam...jenuh nak singkap...lepas nih sambung adik dia pulak...huuu...

2. Dating dengan husband tengok wayang - eventho my family semua kat KL, tak sampai hati pulak nak mintak diorang jaga anak2 sementara kita berseronok berdua...husband pun jenis yang tak suka menyusahkan orang maka kalau nak keluar mohlaa angkut semua or tunggu cikgu cuti sekolah, aku pulak amik cuti on weekdays keluar siang sementara bebudak hantar macam biasa kat rumah babysitter...

3. Keluar lepak sampai malam dengan kengkawan - bila dah jadi mak-mak nih memang kan...even husband dah bagi greenlite pun, mesti nak balik cepat sebab kesian plak dia jaga padahal kalau dia keluar main badminton sampai tgh malam pun kita rilek jer jaga anak...husband tak komplen pun but aku yang komplen tak dapat jumpa kengkawan...he said sapa suruh tak keluar, your frens yang taknak keluar nak buat camna? i guess my frens pun think alike kot...nak keluar memang kena amik cuti on working days, balik paling lewat pun before 8pm...hehehe

4. I miss my arwah onyang, arwah tokwan, arwah tokyong - these are the people i grew up with...miss them so much...each of them have different character...onyang tegas, tokwan kelakar and tokyong suka borak...but all of them suka bagi nasihat...membesar dengan dioranglaa yang jadikan aku diri aku sekarang...ye, saya nih tegas, kelakar dan kuat membebel...hahaha perasan!!

oh and i miss their cookings...lauk2 yang orang2 tua jer makan like masak lemak pisang dengan kulit2 skali, masak lemak cendawan kukur dengan hirisan pucuk ubi and jantung pisang, bubur som som instead of taufufa, dulu duduk ngan onyang walaupun tak mewah dengan kebendaan and sosial life makan luar ke hapa tapi everyday mesti makan home cooked food...and sangat variety cara masakannya...sayur pun diorang masak sedap ok...thats why we like our veggies...unlike sekarang bebalik lauk sambal, masak lemak cili api, asam pedas, kari pastu pusing balik...bosan!!

5. I miss having neighbour - make me miss my old neighbour, kak anne and family...diorang nih baik sangat...dulu selalu bertukar2 makanan, abg zali husband kak anne banyak tolong pasal hal rumah...kengkadang singgah jugak kat rumah diorang borak2...rumah sekarang boleh kata macam takde neighbour...sebab memasing masuk rumah terus tutup pintu...masing2 ada private balcony so takde sebab nak bukak pintu kan...kalau kebetulan terserempak masa nak masuk/keluar setakat hi/bye jelaa...

Wednesday, March 4, 2015

schoolmates' darlings


Assalamualaikum :)

yesterday i get to meet 1 of my gf...initially we plan to meet all 5 out of 6 of us next monday for hi-tea and gossipping session...tapi...biasalaaahhh...to initiate a meeting for 5 person is not easy...so dapat jumpa sorang semalam pun jadilaa...itupun sebab nak pass barang and kebetulan she waited for her husband to fetch her there...it was merely 8 minutes (she said, she timed it maybe..hahaha) but cukuplaa untuk melepaskan rindu chit chat the important stuff...sempat tau...hahaha...they were my highschoolmates...these frens of mine lain sikit...kat media sosial memasing sombong giler susah nak like or comment at each status...macam tak kenal jer but once we got to sit down and chat, 3 jam pun tak cukup...thats why kena amik cuti kalau nak berjumpa...memacam cerita keluar...best jugak gitu kan...walaupun kengkadang rasa macam nak merajuk sentap semua pun ada...hahaha...blame the hormones ok...

but out of 6, ada sorang nih memang the bestestfren of mine...we have been in the same school since we were standard 2...boleh kata she's my pillar when i'm at my weakest point...she wud fetch me at the ofis, pegi tengok wayang sampai 2 movie berturut2, makan burger extra special dalam keta then tido at my house...besoknyer dedua bangun baru kelam kabut siap nak pegi keje...best sangat masa tuh...takde curfew, takde boyfren nak kacau (masa tuh cikgu jauh so she's my boyfrenlaa...) and we know each of our family members well...boleh kata most of her pakcik makcik datang my wedding...during my wedding dialaa yang paling banyak membantu...i dun have any transport so dialaa yang bawak aku ke hulu ke hilir carik barang, jumpa mak andam, the night before pun dia tido kat rumah sewa aku yang hanya ada aku, dia, my other fren and my kazen yang tolong pakaikan inai...dialaa pengapit on both side...masa bertandang kat melaka, dia tolong angkut my sisters datang melaka coz nobody cares...masa tuh my sisters semua belajar lagi...license pun takde, mana tau nak arrange transport...dia jugak yang pegi pinjam keta mercedes parents dia untuk bawak pengantin nih masuk dewan...altho my abah dah pakai honda civic pun masa tuh, rasanya kalau aku tak terfikir, memang pengantin tak sampai dewanlaa...tetamu datang makan jelaa...dia kata takkan nak pakai keta kancil dia...hahaha...my parents memang handle kenduri sahaja...my mom langsung tak involve...lagi best...ahhh...cerita lama...

anyway for the past few months, she have problems at work...i mean bukan dia yang bermasalah but she got a boss from hell yang sangat insensitive...she was stressed and i probably joke at the wrong time...and then she just silent herself from us all...sedih sangat coz antara ramai2 frens, i broke the news about my 3rd baby to her 1st but no reaction...i guess i have crossed the line this time...or maybe she just so stress that she cannot digest my joke...hmm...whatever it is, i miss her so much...and i get jealous when i see her having good time with other people but me...i mean, if she can make time for them, why can't she make time for us? sounds like a psycho girlfren pulak dah aku nih but seriously, i miss we talked to each other on the phone for 2 hours straight...dengan cikgu pun tak pernah gayut lama camtuh...paling lama 15-20 minit kot...ok, kalau ikutkan keadaan sekarang memang tak dapeklaa nak buat gitu lagi dengan anak2 and all...but sedih sebab nampak sangat...nampak sangat aku kena pulau...am i really that bad? actually kengkawan sentap dengan aku nih memang dah terjadi since sekolah lagi...i always have good intention but somehow it backfire me...

ada 1 time kat sekolah...aku memang suka balut buku...sampai dah keje nih pun kengkawan ofis selalu bawak buku/novel kadang buku sekolah anak mintak aku balut...so this fren S ask me balut majalah sekolah dia...pastu i said ok...but then another fren A pun mintak jugak...tapi dia terus bagi majalah tuh so aku terus balut dia punya...when S found out, dia marah sungguh2 siap jerit2 maki semualaa...becoz she ask me 1st...i dun think its such a big deal pun...so during recess, aku pun curik2 amik majalah dia and balutkan...bila dia dapat tau, dikoyaknyer pembalut tuh...masa tuh geram ada sedih pun ada...1 thing, pembalut tuh aku beli sendiri kot...dahlaa aku tak caj apa2...adoi...and since S agak popular kat kelas, some of the students pun start nak boikot2 aku...hahaha...zaman sekolah...

then dah besar nih pun sama...dalam ramai2 kawan yang tak dapat attend majlis dia, tetiba aku jer yang kena sentap2 nih...serious tak faham...maybe sebab my reason tak kuat...boleh jer cakap ada incident kat rumah so stuck takleh kuar but aku memang tak reti nak menipu...terus terang ajerlaa...tapi dah besar2 nih memang aku tak pujuk dahlaa...coz memasing ada komitmen kan...just hope they wud understand and if they dont, i cant change them...usually they will be ok after a while...

p/s : tetiba nak rasa camana kalau aku pulak yang merajuk?

Monday, March 2, 2015

nothing much on weekend


Assalamualaikum :)

how was your weekend? harini boring sangat kat ofis...well, actually hari2 pun boring...rasa tak produktif sangat...plus monday blues lagi harini...lagilaa rasa macam nak menyelinap masuk stor n sleep...makan gaji tido namanya...what to do, our business right now tak brapa sangat since last 2 years...kalau dulu merungut balik lambat, keje melambak, now i dun have anything to complaint except bored...sebbaik gaji masih jalan and we still get our bonuses last month...Alhamdulillah...

last saturday i tried to gather my energy and cook...alaa, lauk2 simple jer...ikan tenggiri goreng sambal, sup  bayam merah, goreng kentang+ikan bilis+cili api+bawang and telur masin...actually masak sup bayam coz i wanna tackle my little picky eater si mikhail...last time when i cooked that pastu masukkan nasi dalam mangkuk kasi berenang2 dgn sup, banyak jugak dia makan...ariana walaupun still susah makan, masih boleh dipujuk at least 5 suap...hahaha...bersyarat2, adoi...luckily i did that coz mikhail makan dalam 5-6 suap jugak before he said "anok" which means taknak...ariana adalaa dalam 7-8 spoonful itupun tipu kira konon baru 2 suap, baru 3 suap padahal dah 5-6 suap...hahaha...things that a mother wud do...

on sunday after breakfast we went to Aeon Setiawangsa...cikgu nak pegi Unifi repair his modem...turn out bukan modem yang rosak tapi kabel charger jer...masuk jusco jap carik my long sleeve tshirt then belanja the kids naik rides 1-2 round...after that singgah rumah mak kejap...nama jer duduk dekat but selalu tak berkesempatan jumpa...my sister was fortunate coz she live nearby, just walks away and mak babysit her son...so hari2 laa jumpa...singgah kejap jer coz mak nak bersiap pegi kenduri...see, bukan tak nak jumpa okay but my parents still active at weekends, ada jer hal...selalu tuh kak hos jer yang ada...then we tapau kfc for lunch...i can only eat their kolonel burger and cheesy wedges whereas cikgu and the kids meratah ayam...masuk malam dah taknak makan apa2 dah...susu jer memanjang...haiz...

i've read that sebab bagi susu kerap thats why bebudak taknak makan...but if i dun give his milk, dia bukan nak makan pun...menjerit2 nak susu jugak...takkan nak biar dia lapar kot...not that i offered him milk pun...dia yang mintak...as for ariana, dia pun dah 5yo, so mmg dalam proses nak kurangkan susu and make her eat solid more...kalau dia mintak tuh sajer jer kitorang lengah2 kan...dia tak terjerit2 mintak but later on she will nag us how long she have to wait for her milk...hahaha...that little mak nenek...

apalagi nak citer eh...oh, currently dah kurang loya2...but since batuk xbaik lagi memang xboleh makan banyak...kalau tak bila batuk2 terus keluar balik makanan...bila berlari ke bilik air nak muntah...2 orang assistant kat rumah tu pun sama sibuk berlari belakang kita...concern sangat...apsal mommy? mommy muntah? yang kecik tak pandai cakap sangat pun sama mata terbeliak2 tengok kita...hahaha...time baik, baiklah sangat...time nakal berdesup lari bila nampak mommy pegang rotan...cikgu and ariana pun xbaik betul lagi batuk...especially bila on aircond kat rumah...makin menjadi2...tak on, panas membahang pulak cuaca sekarang kan...hope our health will get better soon...till then, muahs3