ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, June 29, 2012

Assalamualaikum...cak!!!!

ADAM MIKHAIL
3.92 kg
12.10pm 28 june 2012




Thursday, June 28, 2012

the last entry

salam semua. now sudah masuk dinihari n im typing this from my hospital bed at Al Islam. next entry will be from me as a mother of 2. InsyaAllah... nope, aku bukan in labor but in less than 10 hours i'll be delivering baby mikhail thru c-sec. yep, u heard that right. frust sikit bila dapat tau since last monday's checkup. dr cakap baby already over 3.5kg and still not engaged. jalan pun tak bukak lagi eventho jumaat nih dah nak masuk 40 weeks. kalau tunggu lagi, takut bb lagi besar n end up cser jugak. kalaulaa aku tau kena cser, baikla aku schedule terus masa aku admitted last week. at least mikhail dapat tarikh 20th sama cam kakak yana. kan?

eh, aku ada citer ke yang aku masuk wad on last monday (18th june) sebab tetiba aku rasa contraction kuat every 8-9 minutes. sebbaik cikgu memang cuti coz saturday before that sekolah dia ada sukan. masa tuh pukul 4am n cikgu baru habis tgk euro2012 match apa ntah. member baru plan baik punya nak sambung tido skali aku keluar bilik muka dah kerut2. kesian tgk dia ngantuk, aku suruh dia tido dulu. kul 6 lebih aku siap2 baru kejut dia balik. lepas hantar yana ke makcik aku, sampai hospital dekat pukul 8. diorang buat ctg, ve, masuk drip segala mak nenekla. contraction ada n heartbeat bb tak berapa cantik everytime lepas contraction tapi jalan tak bukak walau 1cm pun. lepas 2 botol air masuk, aku dah tak rasa dah contraction tuh. so, dr tahan just to monitor bb. dr said it could probably caused by urine infection. senang citer kencing kotorla. n aku plak kurang minum air. so selasa tuh lepas dr dah check semua ok, bb pun dah ceria sebab no more contractions, aku di discaj dengan bil RM1015. baby tak keluar lagi duit dah susut. nice.

n now bila dapat tau kena cser, lagilaa lari bajet. nampaknya aqeqah terpaksa ditunda n raya bersederhana jelaa. duit raya semua kena cut half, boleh??!! hehehe...ok, back to my current condition. so, daripada hari isnin appointment dgn dr tuh, aku resah, gelisah, emosi, menung, tak lalu makan (eh, yeke?) takleh tido (yang ni iye sebab mak aku marah kul 3 pg aku still main game kat fon)...aku punya frust tuh taktau nak gambarkan macamana. mgkin aku terlalu mengharap n tak prepare langsung untuk dengar berita macam nih. what makes me frust are it means that after this memang aku tak boleh nak cuba bersalin normal dah. and plan aku nak anak ramai pun limited. dr siap tanya aku plan nak anak brapa org. well, aku suka family besar, mestila nak anak ramai. 

tapi aku sedar, macamana hebat pun plan kita, plan Allah jugak yang menjadi. Dia yang menentukannya. aku patut bersyukur sebab aku dapat sepasang dah. yang paling aku tak suka bila membayangkan segala prosedur sebelum cser tuh. PALING tak best bila nurse nak masukkan catether. aku lagi rela cucuk kat tangan masuk drip daripada yang itu. isyhhh....then of cos, the pain. they said 2nd time cser lebih sakit. adoiyainyer pun. sapa yang kata bersalin operate tuh takleh amik kira (i've heard this before) meh sini aku toreh seinci pun jadila kat perut tuh. tgk sakit ke tak. inikan pulak sejengkal. ok, tgk. kan dah emosi balik. 

but i have such a wonderful people around me yang selalu bagi kata2 sokongan n doakan yang terbaik untuk aku. sayang diorang/korang. n now aku lebih tenang but still menanti penuh debaran untuk menyambut kedatangan mikhail. barang semua dah beli/prepare for confinement and even for raya knowing that lepas nih memang takde masa dah. cuma tinggal baju kurung yana kaler mint green susah nak carik. takpe, itu nanti kita sub kat orang lain carikkan. confinement area dah siap kat rmh mak, rumah dah kemas, baju dah siap basuh/lipat, yana's whereabouts dah schedule. cuma how ariana would except his little brother jer still in thought. tadi pun lepas hantar aku kat hospital, dia dah siap salam, cium peluk aku. tapi pas masuk je keta n realize that mummy is not following, cikgu kata terus dia melalak panggil mummy! mummy! sampai muntah dalam keta. olo3, cian anak mummy. takpe, besok boleh jumpa mummy lagi but with mikhail outside the tummy!

Thursday, June 21, 2012

about her

hmm...terlewat sehari nak post something about my princess ariana. semalam 20th june dia dah 2 and 5 months old. makin banyak karenah. makin banyak akal. kalau marah kita tuh dia akan jerit then cakap "pegi mandi!!!" pastu pandai pulak treat doll dia macam baby siap ckp "olo2 sayang, anak manja" pastu tepuk2. i foresee that she would do the same pada baby mikhail nnti. cute jer. suka membebel ntah apa2. bukan paham pun wpun daripada intonasi tuh kita boleh tau dia tgh membebel. pastu kalau dia tanya apa2, bila kita jawab dia pun cakap "ooo...patutla" macam nenek2 sangat tau...hahaha...now makin ramai yang dia boleh memorize their name. aunty adik, makteh, maksu, atok, nenek, abang mirul, abang celap, kak tirah, makngah, maklong, pakcu n so on...

for the 1st time semalam masa nak amik dia from baby sitter, dia taknak balik. melekap jer ngan makcu aku. taknak salam orang. pandang aku ngan cikgu pun taknak. siap jeling2 lagi. hui, pandai merajuk dah anak mummy nih. jealous? nope. aku tak jealous coz aku tau kenapa dia merajuk. 

ariana nih ada masalah sembelit. not everyday but once in a while n usually weekend. so weekend lepas since saturday dia tak berak. masuk hari selasa makcu aku cakap dia duk cakap nak bilak, nak bilak tapi hasil takde. so malam tu aku n cikgu terpaksa masukkan cecair enema masuk kat bontot dia untuk memudahkan dia berak. i've tried bagi lactul tapi itu cuma bagi dia "rasa" nak berak but tak membantu memudahkan. after enema, dia pun dah selamat membuang sambil nangis2 marah kitorang sampai tertidur. pastu the next morning while she sleep cikgu hantar dia so thats why masa jumpa petang smlm marah dia belum reda. tapi malam tadi lepas dah sampai rumah she tried to make it up with us. tengok gambar dalam fon tak kelakar pun dia buat2 gelak. tunjuk kat kita ajak gelak sama2. hahaha. this girl. pastu peluk2 aku senyum2. then i slowly explain that what we do is for her own good. dia diam jer macam tgh berfikir. dunno whether she really understood it.

ok, i dunno what i've done wrong coz weekend kan dia dengan kitorang so it seems like we did something wrong. kalau kat bs ok pulak. sometimes more than once in a day. i've read that constipation in children happen when kurang air, susu tak sesuai, kurang makan buah, and lack of exercise means bebudak nih kena aktif to enhance bowel movements. i dun think its becoz of susu coz she's been taking it since she's 1 yo. minum air pun ok coz aku memang biar 1-2 botol merata dalam rmh senang dia capai. bab makan buah n sayur ariana agak memilih n aku bg supplement for that. cuma aku perasan bila kat rmh, dia lebih suka lepak n play  with my smartfon. or watch cartoon on youtube. kids these days...makcu aku cakap kalau kat sana dia duk "mengukur rumah". berjalan jer dalam rumah, ada jer benda dia buat. even tgk tv pun berdiri. maybe sebab rumah nih sempit, dia nak berjalan sangat pun tak dapat, agaknyalaa...so now i have excuse ajak cikgu mengukur shopping mall pulakla kan....ngeeee....

Tuesday, June 12, 2012

menunggu hari

approaching 38 weeks this week. actually becoz i did my checkup at few different places, i got 2 EDD. my 1st gynea- Dr Rahman that monitor me since my early trimester said my EDD is on 18th june which is next monday! but when i started my checkup at Al Islam since my 6th months pregnancy, Dr Ros give different EDD on 29th june based on the ultrasound. but i've read somewhere that the accuracy of the EDD by ultrasound is only applicable if the ultrasound was done earlier that is on the 1st trimester. so, i'll just assume my actual EDD is on 18th.

actually sejak aku balik dari kenduri adik ipar last 2 weeks, aku dah mula rasa contractions yang agak kuat dari biasa. maybe sebab workloads. asek balik lewat jer that week sampai ada 1 hari tuh aku ingat betul2 dah nak bersalin dah. n memandangkan this is the 1st time i would experience labor pain since dulu ariana was a scheduled c-sec, aku cam confuse n baaaaanyak tanya sana sini how would i know im in labor, macamana nak tau itu contraction betul n bukan braxton hicks n i get various answers. cam kelakar pun ada. coz cara my frens explained it ada banyak version. i've read at hannah johary blog; katanya masa dia suspect she's in labor, she went to the hospital. few times! tired of going back n forth, suddenly she overheard a gynea said to a trainee that kalau patient tuh betul2 in labor, she can't even smile n she did that. testing whether she could smile or not sebelum pergi ke hospital. sudahnya she really go to the hospital at 12am n delivered her beautiful baby at 4am. by 10am dah boleh discharge. cepat!

so, masa aku ingat aku dah nak bersalin tuh, aku mintak cikgu bring along my hospital bag n his things in case i had to be admitted. i even text my gynea asking how would i know im in labor. dr ros suh datang jer n they will check if its a real labor or false alarm. but then when cikgu came pick me up at the office with ariana, macam kesian pulak. dahlaa dah malam, nak angkut ariana pulak so i decided to go back, take a bath, makan dulu then if sakit lagi, i will send ariana to my mom or her babysitter. bila dah sampai rumah, rileks, sakit tuh macam hilang. so, i cancelled going to the hospital. until now, aku still rasa sakit2 especially n much painful bila aku kat ofis. maybe becoz kat ofis duduk jer kot. kat rumah sakit jugak but not regular. n moving around became harder nowadays. bangun nak pergi ke printer/photostate/fax machine pun berkerut2 muka. tidur masih nyenyak as long im in 1 positions jer. tapi bila nak kalih, adoiyainyer pun. mengerang2.

cikgu kejap2 panik tanya dah nak bersalin ker? or he would ask me to guess agak2 bila aku bersalin. this week or next week? maybe he have work to plan ahead. alahai sayang, if only i knew. n becoz this workloads belum habis i cannot go for early leave. syukur i kena submit all this applications by this week not later than thursday, so i could go for mc/early leave afterwards. masa tuh keje dah tak banyak so, takdelaa rasa bersalah sangat tinggalkan keje pada my colleagues. i know they wouldn't mind tapi cam tak syok pulak kan. so, right now im finishing my work, nak buat filing so kalau ada apa2 senang nak carik documents. nak list down all outstanding matters. kemas2 my workstation n i can go for my maternity leave dengan tenang (yeah, right!!) 

Monday, June 11, 2012

wedding adik ipar

so adik ipar aku pun dah selamat diijabkabulkan dalam majlis perkahwinan yang diadakan selama 3 hari berturut2 (pheww!) last 1-3 june harituh. aku amik cuti jumaat pagi coz no point to take leave earlier when alan pun takleh skip his tusyen class that thursday nite. n i have to stay back at the office until 10pm!! the next morning after subuh terus siap2 gerak ke melaka. itupun kena singgah office kat branch melaka to drop some documents. kalau tengah keje banyak, banyak sangat pulak...ok, ok not complaining cuma i thought of taking early maternity leave just becoz rasa dah tak larat nak commute from-to work. kalau dah keje banyak, tak sampai hati pulak nak tinggalkan pada colleagues yang lain. diorang pun banyak keje. takpela, i will continue to pujuk baby mikhail to stay inside there at least until this thursday which is the last day to submit my work.

eh, nak citer hal lain...melalut ke lain pulak...so, here it is. some of the pic from our camera. start from friday afternoon where amalina had her photoshoot session with few costume outfits. then malamnya nikah, then after nikah ada berarak sekejap from pagar sampai masuk rumah with all the fireworks n all. then sunday majlis bertandang. memang wedding kat melaka gini kot. i mean kalau perempuannya orang melakala. coz my fren also used to have this kinda wedding back in 2007. meriah giler. berhari2 majlisnya. tapi of cos penatlaa kan. unlike KLians where it is shorter n simpler. aku sukalaa mak andam dia nih. n sangat suka her female photographer. not just they work professionally but also they were like families. takde pun sombong2, berlagak2, muka masam (macam mak andam aku kat kl dulu). plus, mekap cantik n mak andam tuh pandai menggayakan tudung ikut baju2 tuh. (aku baru tau guna tudung awning totally different way from how it supposed to be wear)

inilaa anak along alan. muhammad eidruce al-ameen (ye kot ejaan dia tuh). nak melekap ngan parents dia jer. kalau orang lain dukung, takleh bersuara. nanti melalak susah nak pujuk. tapi skali senyum, caiirrr...
amalina in her korean outfit with dayang2
sari

costume balqis sempena video klip siti - kata mak andamla

nenekngah n alan. nekngah memang suka wat muka confuse...hehehe
khemah makan orang sebelah. ini bukan mak andam punya keje. ini separate from orang yang prepare khemah makan.
ariana pakai baju tido jer. mummy dia pun pakai pants jer malam nikah tuh. senang!

pengantin trying to calm himself.
besans. apsal muka sedih nih?
Alhamdulillah, selesai sudah...
ehem...sesi sarung2 cincin n kiss d virgin...hahaha...someting funny happen. diorang nih memang bukan macam aku n alanla...kitorang couple rock. haha. diorang nih sekolah ma'hat. so, mana der dating2 nih. so, masa nak suruh cium dahi tuh memang brapa kali trylaa...hahaha...ina plak duk elak2. last2 kena "tunjal" ngan husband dia...hahaha...seganlaa dia di elak2 gitu pastu kena gelak...orang tuh dahla pemalu ya amat.
nih bunga api custom made untuk wedding. baru aku tau kalau nak guna kena order. baru diorang buat. pastu ada gak fireworks yang meletup2 kat langit macam new year punya tuh. ariana tengok terpejam2 mata. dia perasan macam nak kena kat dia...hehehe
nih rupa bunga api sebelum dibakar
pelamin, cantik tak?
hiasan bilik pengantin. bilik kecik so, tak dapat nak amik gambar full.

the only family pic yang aku ada. besoknya masa sanding takde coz semua pun sibuk ngan keje. termasuk aku si tukang sandar...
marhaban dan berzanji di pagi sabtu sebelum majlis bersanding.
the theme is peach...nih bergambar dengan speaker melaka. anak dia 1 sekolah ngan amalina. a very humble family. sempoi jer.
nih the next day masa bertandang. supposedly kitorang pakai purple but kalau dah takde, belasah jelaa...rugi plak nak buat baju maternity banyak2.


kampung dalam dusun. buah durian tuh within our reach jer...geram!!

mulut ibu riuh tengok durian...
their theme was bright red. on a bright sunny day. sebbaik tak migrain aku...
mak andam yang sama. baju pun semua cantik2.
our side of family.
last but not least...meh kasi besar sket gambarnya...pengantin lama pun nak amik feel...hehehe