ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, August 30, 2010

yang sebenarnya...



ada tak korang baca kisah parents 9 anak yang tinggalkan anak2 dengan mertua lepas bergaduh ngan pak mertua dia...diorng laki bini bawak diri ke kl hampir setahun yang lepas n sekarang ada anak baru (lagi?!) yang masih dalam pantang...datuk bebudak tuh keluarkan kisah diorang kat paper dengan harapan anak dia baca n amik tau hal anak2...1 lagi kes 2 beradik kena rogol ngan abang kandung...diorang nih hidup susah jkm perintahkan mak sedara diorang jaga diorang under pantauan jkm...both of these cases, yang aku hangin ialah parents diorang...


aku nak tanyalaa...ada ke yang rasa simpati pada diorang nih?bagi aku, aku cuma kesiankan pada budak2 yang tak tau apa2...sebab aku pernah lalui dan aku tau macamana rasanya parents yang SEPATUTNYA tempat kita bermanja pergi tinggalkan kita, buat tak kisah ngan kita...as if kita nih ada atau tak, sama jer...walaupun 2 kisah nih berlainan, tapi sebab musababnya sama jer...anak2 terbiar...mari kita kupas kisah2 nih satu persatu...


kisah 1 -

korang rasa apa yang berlaku antara lelaki tuh dengan pak mertua dia sebenarnya?cuba bayangkan eh...anak perempuan dia baru umur 29 dengan anak sulung umur 13 maknanya at least dia dah kawin masa umur 15 n paknya umur 17...kan ke muda belia namanya tuh...dah tuh berderet2 plak anak dia...as a father, mestilaa dia concern hal cucu2 dia...apa kejadah anak dia asyik beranak jer...ko tak paham family planning ker?memang setiap anak dilahirkan dengan rezeki masing2 tapi usaha pun hendaklah seiring...takkan ko nak harap bantuan forever kan? dah tuh bila orang tua tegur, takleh terima...ko cabut cenggitu jer...ada otak ke orang macam nih?ko nak balas dendam kat pak mertua ko, anak2 ko yang jadi mangsa...dah tuh lari ke kl tak reti2 nak telefon ke tanya kabar ke apa ker?sekurang2nya amik beratlaa sikit kan?buat anak tau, jaga tak tau...hiii...menyampah ngan orang macam nih...ego tinggi melangit2...tapi otak tak dak...


and then majlis pertemuan semula done by the press plak...si atok bawakla 7 out of 9 cucu ke kl nak jumpa dengan parentsnya...dah orang tua tuh bawak anak2 ko 7-8 jam naik van,ko nak jumpa anak2 ko bersyarat lak eh...taknak jumpa pak mertua ko...ego sangat...wei, ko kawin ngan anak dia, ko bawak lari/ko racun fikiran bini ko suh lari pastu dia dah jaga anak2 ko yang merenyut tuh dekat setahun...ngan susunya, pampersnya, makannya, SESEN PUN KO TAK BAGI pastu bawak plak ke kl...ko ingat senang nak handle bebudak dari 2 tahun ke 11 tahun travel jauh2 nih?pastu ko banyak songeh lak eh?kalau tengok berita minggu yg lepas, sedih aku tengok gambar anak2 dia yang kembar tuh menangis2...aku dapat rasa betapa bercampur baur perasaan bila nampak mak ayah depan mata...ingatkan takkan berjumpa selamanya... isyh...sedeylaa plak...


kisah 2

ini lagi mengarut...geram bila bapak dia leh salahkan orang lain atas perbuatan dia sendiri...ya, walaupun anak2 dia yang perempuan dirogol oleh abang kandung aka anak dia jugak, tapi aku salahkan mak bapaknya coz morality, adab, budi bahasa, agama tak perlukan duit ye tuan2 dan puan2...dia boleh bagi statement nak salahkan jkm tak bagi dia bantuan menyebabkan dia PUTUS ASA DAN TIDAK MAHU BERTANGGUNGJAWAB SEBAGAI KETUA KELUARGA...haaa...nak kena hamunlaa tuh...


aku rasa bulan2 posa nih ko dah menyebabkan ramai pembaca berita tuh hamun ko...wei, umur baru 43 bini pun 41 ko kejelaa...nih siap mengaku ada masalah arak, ko nak harap bantuan?silap2 duit tuh ko buat beli arak, anak kemana apa kemana...ko ingat orang2 kat jkm tuh takde otak? (sorry aku bukan keje jkm) hangin tul aku orang2 macam nilaa...selama nih ko hidup ngan rezeki anak2 tau...Allah kurniakan anak2 dengan rezeki diorang masing2 tapi ko buang rezeki ko dengan rezeki2 diorang skali...


bagi 2 kes nih, inilaa contoh oarng yang cetek akal dan agama...kalau dia tau agama, mesti dia tau anak tuh adalah tanggungjawab dia...macamana pun...tulaa...orang kawin, ko pun gatal nak kawin...orang ada anak, ko pun sibuk buat anak banyak2 tapi orang bertanggungjawab taknak plak ko ikut eh?yang sebenarnya korang2 nih PEMALAS!!!!


emosi nih EMOSI!

Thursday, August 26, 2010

upgrade, downgrade, upgrade again



nih nak citer pasal benda yang aku shopping last sunday...aku g parenthood exhibition kat midvalley...actually tak plan pun nak kesana tapi memandang member aku yang g on friday kata benda yang aku nak tuh sangat2 murah n only offer tuh kat expo tuh jer, maka aku gagahkan jugak datang bulan2 posa nih...memang murah...aku dah carik online...paling murah pun RM326...kalu nak upgrade ke double, kena beli 1 set lagi dalam RM50...yang nih RM299 n nak upgrade cuma tambah RM10 jer!!!murah kan?


aku beli......tadaaaa.............


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*







spectra 3 electric breastpump


citer pasal bp nih, memula aku memang plan nak fully bf since aku pregnant lagi...bertambah semangat bila my ofismate yang cina nih pun fully bf...dia beli ni,harga RM519.00 termasuk cooler bag n storage bottle 5 bijik...





medela mini electric


aku pun ikutla...masa tuh aku malas nak survey2 banyak2 lagipun member aku tuh rajin survey, dia slalula citer itu ini...kira aku kumpul ilmu dari dialaa...bp nih ikut orang gak...ada yang serasi, ada yang tak...bagi aku medele mini-e nih ok cuma bising jerlaa...kalau ko nak pam kat public, mau orang pandang ko...bunyi cam mesin rumput...hehehe...dia bising coz dia compact...orang medela tulaa cakap...


after a while aku nak double pump...means pump both side serentak...coz aku rasa rugi bila aku pam sebelah, yang sebelah lagi aku cuma boleh collect guna medela collection shell jer (nih pun tak murah nih...69.90 for a pair)...guna shell cuma boleh dapat dalam 0.5oz or less jer sedangkan masa letdown ni kalau pam leh dapat baaanyak lagi...errr...paham ker apa aku cakap nih?


let down means aliran susu laju...kalau kita bf atau pam, dalam seminit gitu kengkadang terasa nipple menegang then rasa tajam2 kat hujung2 nipple then kalau baby hisap dia punya rhythm daripada hisap...hisap...hisap jadi hisaaaaap...hisaaaaap...hisaaaaap...masa nih kalau pam pun kita boleh nampak susu tuh banyak exit keluar...kalau takde letdown...setitik setitik keluar...bila ada letdown, keluar macam pancut air untuk iron tuh...haaa paham dah?kalau tak paham, leh baca kat sini, sini atau sini untuk tahu dengan lebih lanjut. pasal bf nih aku pun takdelaa pandai sangat...cuma tau apa yang aku baca jer...bolehlaa jadi reference pada sedara mara yg housewife yg bz nak carik bahan...


pastuh bila ariana masuk 5 bulan, susu yang aku pam macam tak cukup untuk dia sehari...apa lagi nak buat stok...so, aku pun kelam kabut pagi tuh sebelum masuk opis singgah guardian nak beli manual pam...tak kisahlaa sebelah manual sebelah letrik pun janji double...masuk guardian yang ada cuma brand nih jer...





pureen basic manual pump


beli jerla...lagipun harga dia dalam RM18++...dah terdesak sangat nih (aku pun taktau apsal aku kalut sangat pagi tuh)...masa memula pakai seronok coz in 15 min dapat 2oz serentak...maknanya 4ozlaa...slalunya 30min baru dapat banyak tuh coz B tunggu turn...wah...memberangsangkan...yang tak memberangsangkan ialah pam stail hon nih sakit tangan...nak picit ngan jari memang tak daya...kena guna whole palm tuh nak menekan eh...


pastu petang tuh ajak alan g kedai manjaku (boleh tak petang tuh baru teringat ada kedai baby kat area rumah...apadaaa...) then aku pun beli laa pam nih...dalam RM59.90





anakku manual pump


aku guna pam nih sampai sekarang...walaupun saiz dia agak besar, tapi aku suka coz senang dapat letdown n corong dia besar, which sesuai ngan aku...tapi nama pun manual, kenalaa kerja keras sikit kan...aku akan guna pam nih sebelah, pam letric sebelah...n bila dah beli spectra 3 untuk double pam nih, aku ingat nak guna fully spectra tapi rasa tak syoklaa coz lambat letdown...so, aku guna pam nih sebelah, spectra sebelah...lagipun aku baru 2 kali try guna spectra...maybe lepas dah terer, leh fully spectra...buat masa nih still tak cukup lagi coz aku cuma bawak balik 7-9 oz jer sedangkan ariana minum dalam 12-16oz walaupun dia dah mula makan...tapi takpe, topup fm pun cuma sebotol jer sehari, still susu mummy counter offer...hehehe...

so, bagi mummy yang bekerja, susu ibu bukanlah option yang murah...mahal sebenarnya...nak beli cooler bag, storage bottle n bags, ice packs...tu belum lagi yang invest beli deepfreezer bagai tapi memberi anak2 yang terbaik yang mampu mummy2 bagi, keluar duit lebih sikit takpe...insyaAllah, ada rezeki Allah bagi...

sahur oh sahur



waaa....harini terlajak sahur...LAGI SEKALI!!! apa nih, kata hp dah canggih tapi tak bunyi?hmm...hp aku memang langsung tak bunyi coz ntah bila tak sedar terus kong...harapkan hp canggih (err..bagi akulaa) jelaa...tak sedar gak? aku cuma leh sedar dengar ariana merengek jer...setelah ditrain berkali2 ye...takyah sampai tahap nangis meraban, dia ek eh ek eh pun aku dah sedar...terus bangun, letak bantal kat kepala katil untuk sandar, letak bantal 1 lagi kat pangku, angkat ariana, selak baju..oppppsss...terus sumbat...mata pejam sambil ariana nyot nyot nyooottt...


tadi sedar2 dah kul 6.45am..aper kehal?jangankan nak sahur, alan pun dah terlajak nak g keje...terus tetiba gastrik (ehem...nak mc ye doc)...aku gelak2 (dalam hati dah risau nih)..malam tadi dahlaa berbuka ngan lontong 8 ketul kecit tonet jer..pastu ratah kepak ayam 3 ketul...air minum air tembikai n air kosong segelas...TUH JER TAU...cukup ker?takut dehydrate jer...terpaksa buka posa kang...(ehem, terpaksa ke memang nak buka???...)


ada bubur lambuk ingat nak makan supper...tidurkan ariana kul 9.30pm ngan aku2 skali tertido...sedar2 alan dah balik dari ngajar tusyen...dia dah siap kemas masuk fridge..aku pikir, takpelaa...kang sahur makan tu jelaa...pastu dah jadi camni, tak dapat gak makan...huwaa...


alang2 dah bangun lambat, susukan ariana dulu kul 7 then siap2 g keje, then baru hantar ariana...kul 11am tadi pam dapat 4.5oz...kang nak pam kul 2 tak tau dapat brapa...at leeeeaaaast aku nak lagi 4oz...so, cuma topup fm sebotol jelaa...macam semalam bagi 2 botol 4.5oz pun tak habis coz ariana constipate lagi...tetiba cam tak serasi ngan bubur nasi...ada ker cam tuh?pelik...padahal dari 6 months dia makan bubur, ok jer...nih dia makan nestum jelaa skang nih...posa nasi...posa gak anak mummy nih...sian dia...


makcu kata nangis jer dari tghari sampai kul 3pm...bila dia diam, dia meneran keluar seketul...nangis lagi...diam...keluar lagi seketul...pastuh lagi skali sampai 3 ketul...3 jam 3 ketul...sian anak mummy sembelit eh...pasal mummy posa ker?apa kaitan?ke pasal mummy suka suapkan macam2 food kat ariana?bukan banyak pun, buat rasa2 kat lidah jer...tak leh eh?err...lain kali mummy tak buat dah k...sowy...

Wednesday, August 25, 2010

patah tangan sebelah...

huhuhu...bukan tangan aku yang patah tapi hp aku rosak...maka ibarat tangan patah sebelahlaa...kan hp tuh 1 keperluan...tetiba skrin hp aku kaler putih jer...takleh nak baca sms, takleh nak tengok gambar, takleh tengok note, takleh set alarm, takleh tengok phonebook! camna nak kol...kalau orang kol, ko kena teka suara siapa...err...cam contest kat hotfm laa plak..."hotfm...hotfm...hotfm"...haa tau ke sapa?sayang hp nih...lama pakai tau sebelum kawen lagi...cantik lagi takde calar balar pun...pompuan jaga elok jelaa...cuba compare ngan hp N73 alan yang dah kopak2 tuh....huh...jauh panggang dari api...walaupun dah jatuh berkali2(errrkkkk...kata tadi pompuan jaga elok2?!!!!)...tapi body dia cam baru wa cakap lu...tapi itu semua dah tak penting kalau dah takleh guna...aku lum survey lagi kos baiki...kalau mahal, baik beli baru...ye dok?


alahai, larilaa bajet nih...last sunday bru jer swipe almost RM500 beli gadget baru (ini nanti aku citer dalam entry lain)...alan pun baru jer tukar hp dia last week...takkan nak kuar duit lagi...RM500 kira banyak bagi aku yang sayang duit nih...alan dari hp N73 tukar ke iPhone cap cina (nih kena tipu) tukar lagi sekarang ke sony ericsson experia...wah...padahal hp aku lagi lamaa dari dia...before this N70 aku pakai 3315...haaa...tak lama tuh?dari zaman belajar sampailaa 3 tahun lepas...


aku beli N70 nih pun sebab masa tuh alan posting kat pahang, nak 3g ngan dia...aku beli sebulan sebelum kawen...dah tuh...lepas kawen mesti windu2...nak laa tengok muka kekanda hamba kan...itu pun aku siap cakap kat apek tuh "i mau hp nokia (suka sangat nokia coz very the user friendly) ada 3g yang paling murah punya"...apek pun tunjuk kat aku hp tuh...tuh pun tak murah tuh...dengan upgrade itu ini, almost 1k gak masa tuh...aku bajet nak pakai 7-8 tawun laa...sampai ariana masuk sekolah...sampai aku rasa takmo kuarkan hp dari dalam beg bila dia berbunyi...


tadi aku ushar2 website nokia...kalau nak tukar baru pun aku tak mau yang canggih2 bebenor...tak koser nak explore...syaratnya ialah :


-leh cakap, sms, mms (of coslaa...apa motif beli hp takleh cakap kan?)

-bukan touch screen or qwerty button (sangat benci butang kecit2...lagipun kat opis dah pakai kebod...dahlaa kan)

-mesti leh 3g (aku slalu gak 3g ngan adik, abah, alan tunjuk progress ariana...)

-ada simple apps cam blutut, radio, music, video n organiser n GAMES (penting di kala bosan!!!)

-leh amik gambar cantik n memory BESAR (nak simpan gambar model aka ariana banyak2)

-striking kaler - pink or red (tapi kalau dah takde, kaler putih pun ok)


so, tadi ushar punya ushar maka sudah jatuh hati dengan yang nih :




*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



6700 slide...cantik tak? memula ushar 6700 classic tapi cuma ada kaler hitam n silver jer...BOSAN!!! then pusing punya pusing jumpalaa buah hati nih...kalau dah kata buah hati kenalaa beli kan kan kan?hehehe...ada 6 kaler tau...semua cantik2...selain kaler shocking pink nih ada kaler deep purple, turqoise, red, lime green n raw aluminium...waaa...i loike very much...harga pun cam ok lagi below RM800.00...kalau aku tolak dedua hp N70 ngan N73 tuh top up dalam 300 leh dapat tak?

Monday, August 23, 2010

am i a bad mother?


actually dah lama nak post entry nih tapi tak sempat/lupa/banyak lagi benda lain nak buat...it's about ariana...ariana nih macam insect attractor...dia baru 7 bulan tapi parut kemain banyak...kena gigit sana sini...bukan nyamuk jer, semut halus, n serangga penghisap darah yang lain pun join sama...sian dia...tanda tuh biasanya bulat merah sebesar seposen then ada dot kat tengah macam berair sikit...macam kudis buta...dan akan meninggalkan parut hitan bulat2 yang sungguh tak comel...so, bukan nyamuklaa nih...makcu kata tungau...tapi aku baca tungau cuma ada kat kucing n anjing...pijat ker?



petang aku amik dia kat nanny dia lam kul 6.30pm dia dah siap2 mandi then malam kalau dia iyak jer baru aku bukak seluor dia tukar pampers...kalau tak, macam tu jugaklaa aku hantar dia ke nanny(makcu memang bahasakan diri dia nanny ngan ariana) dia the next morning...lagipun aku hantar awal kul 6.15am, takkan nak mandi kan?so, aku tak tau insects nih datang dari rumah aku ker or dari rumah makcu...


selalunya kalau ada tanda baru, makcu akan sms aku tanya napa badan dia tanda2...tapi pelik gak coz kalau weekend elok jer pulak, takde pun kena gigit...so, kitorang lepas amik dia selalunya akan bukak baju, seluar, pampers dia n check ada tak insects or tanda baru...kalau takde, oklaa...




tapi besoknya ada jugak kena gigit...so, kitorang agak mesti dari rumah sana nih...rumah makcu a.k.a rumah opah is rumah kampung..so, maybe adalaa insects yang merayap...ariana kecik, manalaa dia tau nak tepis2 ke garu ke hapa...tahan jelaa...klau dah tak tahan apalagi, meraungla member...kalau tido malam, kalau dia nangis2, bagi susu pun taknak, otomatik aku bukak lampu, bukak baju seluar dia belek2...takde plak...mau mengigau tau kalau buat gitu slalu...tapi kengkadang besoknya aku citer kat makcu then petang tuh makcu bagitau patutla dia bangun banyak kali malam tadi, ada tanda kat bahu n lengan...alahai, cian anak mummy...


ada beberapa kali tuh makcu nak mandikan dia, ada BANYAK tanda kat atas kepala dia...aku ingat2 balik aku hantar dia selalunya pakai topi n dia tengah tido, tanya makcu rupanya makcu tidorkan dia balik ngan topi2 skali so maybe semut halus merayap2 n ketip2 banyak kali kat tempat sama...since that aku pesan jangan tidor kan ngan topi...n kalau dia tido, makcu nak tinggalkan dia, serkup dia ngan kelambu...



tapi nak kata kat sana jer dia kena takleh gak...baru2 nih aku detect kalau dia tido kat babycot dia, ada jer tanda kena gigit...ada skali tuh tido petang aku letak dia kat babycot coz aku nak buat keje kat depan...nanti bising dia jaga plak...skali bila dia bangun, haa amik...besar sebelah telinga anak dara nih...tapi tak nangis plak...sib baik tak masuk telinga...


alan macam tak bape berkenan nengok tanda2 nih sumer...yelaa princess dia...puas kitorang kombah tilam, selimut, cadar, tak jumpa apa2...apa lagi boleh aku buat?setakat sapu krim gamat/balm/lotion for prevention jelaa...am i bad mother?aku nak sedapkan hati aku bagitau alan, takpelaa...as long dia tak nangis, sihat...takpelaa...aku pesan kazen aku a.k.a anak makcu aku yang paling kecik (taklaa kecik sangat pun, dah darjah2), jangan tangan melekit2 pegang makanan nak pegang baby, nanti kena gigit, aku gigit balik...dengar cam ganas tapi makcu aku jenis cool, dia tak kisah aku tegur anak dia...nakal pun...


so, sekarang ariana tidor ngan kitorang menyelit kat tengah2...dia dah tak tido babycot dah...kemain lasak siap berdepek2 muka aku...pusing 1 pusingan anti clockwise...aku tanya alan bila nak bagi ariana tido sendiri balik?i pun nak menyempits2 nih...hehehehe


berani tak?


jalan-jalan carik bahan baking suddenly...


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

brani tak ko buat pancake nih...berDOSA tau...kihkihkih

Wednesday, August 18, 2010

sequences of unfortunate event



alkisah, petang semalam tengok kat luar tingkap opis hujan la plak then aku plan nak balik sendiri then ngan alan sama2 gi beli makanan then gi amik ariana...alkisah everyday aku akan mengusung 2 beg.1 my own handbag, 1 lagi beg susu menyimpan segala susu perahan, icepack,pam manual n electric segala...so, memandangkan hujan, malas aku nak mengangkut 2 bag meredah hujan bagai so aku pun transferla purse, hp, tiket lrt masuk beg susu coz beg susu is bigger...alkisah jugak petang semalam balik lambat sket coz ada keje then singgah membeli baju kat lrt station (masa ni laa ko nak membeli eh...)naik lrt about 6pm...alan pesan sampai setiawangsa call dia coz dia nak siap2 tunggu aku kat kedai makan...


SEKALI sampai setiawangsa aku kuarkan hp, laaa...betri kong habis...sianlaa alan menunggu nih...takpe2, nanti sampai station aku call laa guna public fon...kan?kalau korang pun mesti pikir gitu kan?sampai jer, ada 3 public fon...test 1 tgk kat screen tulis "masukkan duit" tapi apsal takde ringtone? test fon ke2 pun sama gak...laa rosak...test fon ke3 "kecemasan sahaja"...alamak, rosak plak...nampak gaya aku nak kena balik rumah then kuar balik gi beli makan...kang aku beli terus tak kena selera alan lak...adoi...bukan apa, kedai makan tuh tepi lrt...nak kena patah2 balik plak...


aku pun jalan laju2 turun tangga curam then masuk blok...skali...vrooommm...aku dengar enjin keta alan..aku lari2 anak kejar, tu mesti nak gi amik ariana coz dah pukul 6.30pm...tapi sesia jer aku kejar, bukan dia nampak pun...nak jerit malu plak...sudahnya aku melangkah balik rumah jelaa...approaching rumah aku raba2 beg...Astaghfirullahalazim...aku tak bawak balik kunci rumah!!!alahai, camna nak masuk rumah nih?sib baik jiran aku ada...tu 1 jelaa jiran yang aku kenal pun...aku mintak pinjam hp dia...call2 alan tak dapat...aku message suh call balik, pun takde reply...aku lepaklaa rumah jiran aku jap...borak2...


then aku dengar vrooommm(bunyi keta alan lain sikit, leh cam dari jauh)...berlari2 aku turun bawah...bukan apa, kan hujan...susah nak dukung ariana ngan nak pegang payung lagi...aku amik ariana, alan pegang payung, haa gitu...masuk rumah aku citerlaa apa jadi kat aku...takdelaa tragik sangat tapi mengenangkan juadah berbuka tak beli lagi...aku takpe, makcik Pe'ot masih menumpang lagi...sian kat alanlaa...then alan kata lama dia tunggu kat kedai makan tuh...dia sempat round dari hujung sini ke hujung sana 2 kali...n dia dah pun beli apa dia nak...sambal ikan bilis n petai, tempoyak pucuk ubi n petai (haringlaa bau toilet pasnih), ikan keli goreng berlada...nasi pun dah siap masak...Alhamdulillah, boleh harap bini aku nih...aku makan jer apa dia beli...tekak aku international ke, kampung ke semua pun belasah...


malam tuh untuk menebus rasa bersalah, aku kemas dapur, lipat kain, basuh botol2 ariana yang melambak2, borak2 ngan alan mengenang kisah lama..hehehe...malam lak alan kena tido bawah coz dia selsema...takut jangkit kat ariana...sian dia...ni mesti pasal berhujan lama petang tuh...


harini nak kena menyusahkan dia datang opis amik kunci plak...yelaa, pagi dia kuar kul 6.30am, aku gi keje kul 8.30am...dia balik 3pm, aku balik 6pm...so, kenalaa dia datang opis amik kunci, kalau tak camna dia nak masuk ye dak?


tapi aku terharu laa coz dia sikit pun tak marah aku tak call dia...kalau akulaa...mau aku suruh dia baling hp dalam laut...hehehe..tulaa beza aku ngan alan, aku cepat temper, cepat sejuk tapi dia sejuuuuk jer memanjang...thanks cayang...nanti weekend alin masak sedap2 k...muahh...

Monday, August 16, 2010

Ramadhan datang lagi! (ikut intonasi Tora datang lagi!)



"Aaaaaaaa...Aaaaaaa.......ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna...agar dapat ku lalui dengan sempurna..."


cewah...sedap dengar lagu raihan nih...i prefer raihan dari rabbani coz lagu2 raihan lebih lunak n selesa telinga mendengarnya...lembuuut jer suara nazri tuh...(al-fatihah untuk ustaz asri n zarie ahmad)...


anyway, dah lama nak update blog pasal puasa nih tapi tak sempat2...kat opis keje banyak, kat rumah pun keje banyak...kalau tak banyak pun, takleh nak berenggang ngan ariana...dia nak berkepit jer...


kali nih raya eh, puasa bertiga pulak (asyik ingat raya jer, apehal?)...2 tahun puasa berdua kali nih ada ariana...1 week before puasa aku dah amik cuti sehari siap2 nak kemas rumah, vakum, ngemop segala before puasa...yelaa al kisah makcik Pe'ot dah lama tak datang, puasa mesti mau target penuh...bajet nanti puasa mesti letih nak mengemas bagai...dengan keje opis lagi, dengan sambil menyusu lagi (i'm not complaining, just dunno what to expect to breastfeeding while puasa)..so, baik buat awal2 kan...tapi...haaaa..ada tapinya...baca dulu nanti korang tau


ok, 1st day puasa alan amik balik keje then kitorang singgah param kat jalan pahang yang menghala ke sentul tuh...beli :


nasi beriyani 2 - RM10
air soya - RM2
air asam boi - RM1
roti jala - RM2
gulai rebung - RM2
kembung goreng masak kicap - RM3


balik rumah makan nasi, ok pass tapi tak habis coz kenyang...maybe perut terkejut masuk makanan berat gedebush...air, selamat dihabiskan...rebung, hampeh...rebung tua takleh gigit...ikan, simpan untuk sahur...roti jala?kekdah nak simpan sahur alih2 basi...total kos? banyak membazir...


2nd day sahur tak brapa lalu tapi alhamdulillah lauk semua habis...i tak suka bazir2 tau...alan cam dah serik nak beli lauk...so dia beli siakap n goreng siap2...siap tolong masak nasi lagi bini aku nih...aku balik keje tapau kari ayam untuk lauk berkuah n tepung pelita jer...actually siakap tuh nak masak 3 rasa...aku dah siap2 buat kuah 3 rasa few days back so, tinggal panaskan n tuang atas ikan jer...alan kata walaupun lauk simple tapi puas...air bancuh kordial laici, sudah! total kos? RM3...err...siakap tak kira coz itu masak sendiri ye...kita kira kos menyopping makanan je k...


3rd day sahur makan kasi licin lauk berbuka semalam...no hal...masak sendiri sedap jer...(err...masuk lif tekan butang tingkat seratus doploh)...balik keje hujan...lagipun takde bahan mentah nak masak so, alan amik kat lrt then singgah kedai2 tepi jalan kat rumah aku nih...kedai tepi jalan bukan param, tapi adalah sangat meriah ye...beli :


cencaru sambal - RM3
gulai nenas n sepat - RM2
terung sambal - RM2
kuih2 - RM2
total kos - RM12 (lagi 3 hengget tak ingat tapi aku ingat total kos coz kitorang slalu compare ngan previous day)


semua sedap kecuali terung sambal...sambal kurang rasa..takpe, bulan puasa...kita paham takleh merasa...dimaafkan...lagipun aku slalu tapau ayam kunyit dia, sedap jer...siap budak tuh cakap ayam kunyit takde ye harini kak, cit...ko perli aku ye...


4th day sahur makan serunding daging yang dah beli before puasa n sambal ikan bilis kering mil kasi bekal a week before...plan nak buka luar plak...pegi Eyon au2 jer...jalan2 carik barang, carik kasut alan, sarung bantal...makan kenny rogers...boleylaa...makanan macam biasala...otw balik singgah on the run cafe kat esso beli nasi ayam untuk sahur esoknya(kawan alan yang promote nasi ayam tuh...oklaa, sedap gak...)balik rumah kekenyangan, tak tengok tv dah...tukar baju, buat apa yang patut, terus tido...


RUPANYA...dua2 lupa set alarm...ariana sahur kul 4 then tido balik coz slalunya kitorang sahur kul 5...alih2 sedar2 dah kul 6...u blame i, i blame u...apa kes?...dahlaa air pun teguk segelas yang kat kenny tuh jer...risau gak nih cemano?leh tahan ker?susu nanti ada ker?risau...risau...skali mandi pagi tengok, eh...yang, makcik Pe'ot datangla...lamaaa tak jumpa...dekat 2 tahun dah...lepas tanya khabar lebih kurang, apalagi, ngap nasi ayam lerr...petang tuh masak kari ayam n sambal ikan...bawak g rumah opah...buka kat sana...


so harini bawak bekal...petang kang tak tau lagi nak buka apa...tapi yang pasti tak pernah miss, every buka atau sahur mesti ada kurma milk shake...energy n milk booster...1 mug share berdua ngan alan coz dia pun jenis perut nipis...bagus nih untuk orang gastrik...


so, kesimpulannya...BUAT RUGI JER AKU AMIK CUTI PADAHAL TAK DAPAT PUASA PENUH!!!huuuuu....waaaaa...jenuhla nak mengganti...

her 1st constipation

after 3 week of bubur, i tried to varies the flavour by adding meat as suggest by my mil n sil...they are more experienced from me with 3-5 kids, so ikut jelaa...sikit jer pun buat rasa...before blend, i took out the meat...dia nak makan tapi it turn out that she cannot consume the bubur very well...the next day dia asyik meragam jer...mana taknya, 2 hari dia tak u uk...sian plak...masa tuh kat kampung lak tuh...so, petang ahad tuh sampai jer kat rumah terus bagi dia minum gripe water...after an hour bagi lagi then after mandi gedebush...barulaa dia iyak...malam tuh dia pun dapat tido lena...

searched kat internet rupanya baby belum leh makan meat or fish or chicken coz of the iron content in it...kan iron membuatkan kita susah u uk...i remember during my pregnancy kena makan iron TOGETHER with magnesium coz magnesium memudahkan proses pembuangan sisa pepejal...even nestum baby pun mana ada flavour chicken for 8 months below...

ala...cian anak mummy...sorry that i was such an idiot dear...mummy tak tau...lain kali kita makan bubur sayur jelaa eh...

oh, n i also found out that enema (liquid-spurt-into-butt medicine, or i think thats how it spell) is not suitable for younger babies due to its instant effect...better give a syrup kind of medicine to soften the stool because if the baby gets diarhea, it'll be worse because it could dehydrate the tiny body...

ok, enough of medicine talk...i'm not a doctor...just wanna share my experience with u all...maybe you have different opinion based on your experience? come n share with me...

Sunday, August 15, 2010

baby babble

ariana now like to babble...tapi semua baris atas (like jawi) jer...bababamamamanananatatatalalalagagaga....n nearly 7 months old baby go blogging :

/.HXRYKBvv v fivgGGGGGGGGGF7

n lots more... (i have to stop her from ruining the keyboard)

Tuesday, August 10, 2010

:D



di suatu petang yang hening di pejabat...sekumpulan opismate yang majmuk...ada cina ada melayu berchatting thru intranetwork...mari kita ikuti perbualan mereka...

p/s : nama2 adalah nama samaran untuk mengelakkan boss tau...perbualan tidak diubah untuk mengekalkan authenticity bahasa majmuknyer...hehehe

Diversity : jerawat besar kat my back...mesti kena pecik ke?
Hati : pecik??
Hati : apa tu?
Diversity : pecik keluar tu jerawat
mommy ariana...exhausted : picit
Hati : oooo
Diversity : ooo
Hati : picit
veRy...tiRED : ayam percik ada la
neSlaC : hahahahhahahhahahahhahahahaha
Diversity : hhaha
NeSlaC : then you go see the doc lah
Hati : ya la
NeSlaC : he will pecil for u
NeSlaC : hahahahahah
Hati : go see doc la
Diversity : i dah jumpa
Diversity : doc tak picik

NeSlaC : already see doc?
Diversity : ya
NeSlaC : wait it explore?
Hati : hilang ngantuk kejap...
Diversity : doc said either do nothing or operation
Hati : wahh
Hati : itu jerawat ke bisul?
veRy...tiRED : jerawat kena operation
hati : waahhh
Diversity : besar size
veRy...tiRED : bisul kot
SlEEp : bisul latu
Hati : bisul tuuu
Diversity : yalah
SlEEp : dia x ngaku dia bisul
Hati : sleep.. cuba u tgk
veRy...tiRED : bukan jerawat
hati : HEHEHE
veRy...tiRED : div mana tau
hati : ya la.. jerawat.. kena percik
hati : HAHAHAHA
Diversity : tapi bisul tu tak ada kepala
Diversity : nak picik pun tak boleh
Hati : ooo... bisul xde kepala...
SlEEp : org sebut mata la, bukan kepala
Diversity : kena pakai jarum pecah kan
Hati : guna iron lah
Diversity : good idea
Diversity : terus pecah
veRy...tiRED : MASAK TERUS

attn : bos, kitorang bukan chatting semata yer...ni sesambil buat keje nih...ampuuunnn...


Thursday, August 5, 2010

setiap kali aku mengadu

scene 1:

me : selsemalaa...
alan : nak mc?
me : taknaklaa...ok lagi...

scene 2 :
me : sakit kepala, denyut2...
alan : nak mc?
me : no...tolong picitkan kepala...

scene 3 :
me : sakit perut...cirit birit
alan : nak mc?
me : tengokla bsok camna...

scene 4 :
me : penatnya...sehari suntuk bz...balik rumah nak kena blablabla...blablabla
alan : (terus potong cakap) nak mc?
me : apahal plak? nak rest jer...tolong breastfeed baby leh?ngeh..hehehe

scene 5 :
me : dah brapa hari selsema, batuk, sakit tekak...today's getting worse...
alan : nak mc?
me : OK...
alan : jelesnya...nak mc gak!!!
me : (ek eh?)
class="gl_align_full"
macam tulaa alan everytime aku ngadu sakit...suruh mc memanjang...so, bos...bukan saya nak mc sesuka suki ye...saya betul2 cakit...huuu


p/s : to those yang tak faham, harini saya mc...