ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, August 30, 2010

yang sebenarnya...



ada tak korang baca kisah parents 9 anak yang tinggalkan anak2 dengan mertua lepas bergaduh ngan pak mertua dia...diorng laki bini bawak diri ke kl hampir setahun yang lepas n sekarang ada anak baru (lagi?!) yang masih dalam pantang...datuk bebudak tuh keluarkan kisah diorang kat paper dengan harapan anak dia baca n amik tau hal anak2...1 lagi kes 2 beradik kena rogol ngan abang kandung...diorang nih hidup susah jkm perintahkan mak sedara diorang jaga diorang under pantauan jkm...both of these cases, yang aku hangin ialah parents diorang...


aku nak tanyalaa...ada ke yang rasa simpati pada diorang nih?bagi aku, aku cuma kesiankan pada budak2 yang tak tau apa2...sebab aku pernah lalui dan aku tau macamana rasanya parents yang SEPATUTNYA tempat kita bermanja pergi tinggalkan kita, buat tak kisah ngan kita...as if kita nih ada atau tak, sama jer...walaupun 2 kisah nih berlainan, tapi sebab musababnya sama jer...anak2 terbiar...mari kita kupas kisah2 nih satu persatu...


kisah 1 -

korang rasa apa yang berlaku antara lelaki tuh dengan pak mertua dia sebenarnya?cuba bayangkan eh...anak perempuan dia baru umur 29 dengan anak sulung umur 13 maknanya at least dia dah kawin masa umur 15 n paknya umur 17...kan ke muda belia namanya tuh...dah tuh berderet2 plak anak dia...as a father, mestilaa dia concern hal cucu2 dia...apa kejadah anak dia asyik beranak jer...ko tak paham family planning ker?memang setiap anak dilahirkan dengan rezeki masing2 tapi usaha pun hendaklah seiring...takkan ko nak harap bantuan forever kan? dah tuh bila orang tua tegur, takleh terima...ko cabut cenggitu jer...ada otak ke orang macam nih?ko nak balas dendam kat pak mertua ko, anak2 ko yang jadi mangsa...dah tuh lari ke kl tak reti2 nak telefon ke tanya kabar ke apa ker?sekurang2nya amik beratlaa sikit kan?buat anak tau, jaga tak tau...hiii...menyampah ngan orang macam nih...ego tinggi melangit2...tapi otak tak dak...


and then majlis pertemuan semula done by the press plak...si atok bawakla 7 out of 9 cucu ke kl nak jumpa dengan parentsnya...dah orang tua tuh bawak anak2 ko 7-8 jam naik van,ko nak jumpa anak2 ko bersyarat lak eh...taknak jumpa pak mertua ko...ego sangat...wei, ko kawin ngan anak dia, ko bawak lari/ko racun fikiran bini ko suh lari pastu dia dah jaga anak2 ko yang merenyut tuh dekat setahun...ngan susunya, pampersnya, makannya, SESEN PUN KO TAK BAGI pastu bawak plak ke kl...ko ingat senang nak handle bebudak dari 2 tahun ke 11 tahun travel jauh2 nih?pastu ko banyak songeh lak eh?kalau tengok berita minggu yg lepas, sedih aku tengok gambar anak2 dia yang kembar tuh menangis2...aku dapat rasa betapa bercampur baur perasaan bila nampak mak ayah depan mata...ingatkan takkan berjumpa selamanya... isyh...sedeylaa plak...


kisah 2

ini lagi mengarut...geram bila bapak dia leh salahkan orang lain atas perbuatan dia sendiri...ya, walaupun anak2 dia yang perempuan dirogol oleh abang kandung aka anak dia jugak, tapi aku salahkan mak bapaknya coz morality, adab, budi bahasa, agama tak perlukan duit ye tuan2 dan puan2...dia boleh bagi statement nak salahkan jkm tak bagi dia bantuan menyebabkan dia PUTUS ASA DAN TIDAK MAHU BERTANGGUNGJAWAB SEBAGAI KETUA KELUARGA...haaa...nak kena hamunlaa tuh...


aku rasa bulan2 posa nih ko dah menyebabkan ramai pembaca berita tuh hamun ko...wei, umur baru 43 bini pun 41 ko kejelaa...nih siap mengaku ada masalah arak, ko nak harap bantuan?silap2 duit tuh ko buat beli arak, anak kemana apa kemana...ko ingat orang2 kat jkm tuh takde otak? (sorry aku bukan keje jkm) hangin tul aku orang2 macam nilaa...selama nih ko hidup ngan rezeki anak2 tau...Allah kurniakan anak2 dengan rezeki diorang masing2 tapi ko buang rezeki ko dengan rezeki2 diorang skali...


bagi 2 kes nih, inilaa contoh oarng yang cetek akal dan agama...kalau dia tau agama, mesti dia tau anak tuh adalah tanggungjawab dia...macamana pun...tulaa...orang kawin, ko pun gatal nak kawin...orang ada anak, ko pun sibuk buat anak banyak2 tapi orang bertanggungjawab taknak plak ko ikut eh?yang sebenarnya korang2 nih PEMALAS!!!!


emosi nih EMOSI!

No comments: