ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, March 27, 2012

surprise for abah

me n zana plan nak wat bday surprise untuk abah since his real birthdate on 15 March tapi tak sempat sebab abah gi redang. jangan tak caya, my abah eventho dah reach 56, dia memang suka outdoor activity. siap ada deepsea diving license lagi tuh. we planned for this weekend since my sister emilda also dah dapat result in spm and emir's bday is also coming this april. so alang2 buat skalilaa...oh, emilda n emir is our halfblood siblings on my father's side.



we booked karaoke session kat redbox on saturday and wait for abah's arrival (cewah) at the street market at the curve. we all cuma plan dengan aunty n emilda and ask them not to tell abah. konon nak wat surpriselaa...then bila we all kengkonon stumble on each other abah boleh pulak cakap "eh, jumpa sini pulak. we thought of going to your house tomorrow..." hehehe. plan menjadi...tak sampai hati nak simpan lama2, lastly we confess it was preplanned. zana being her yang memang tak segan silu screamed "surprise!!!" in d middle of the crowd. aku tak dapatla nk buat gitu. segan aih. later we proceed to redbox.



i bought emilda a necklace with heartshape pendant and emir dapat a football. haiz susah nak carik hadiah for that boy. dia baru darjah 5 tapi badan gedemp gak so nak carik baju ker kasut ker memang susah nak teka saiz dia. for abah, we didnt have the chance to buy anything YET. but me n zana maybe nak belikan dia boot masuk hutan yang decent sket. itu kena bawak abahlaa pegi try size. ntah bilalaa pulak nak jumpa tuh. we only met abah paling kerap pun once a month or once every 2 months kot. either we are busy or abah busy. tapi abah cool jer. so, kurangla sikit rasa bersalah tuh. hehehe.







the whole family on my father's side



look who's not missing the chance...hehehe





this one too...





she snap this pic of me...



the food spread...not so inviting...tak byk choice...



bday "boy" singing duet with zana



aunty-zana-emilda-ariana-emir



the siblings n their father



so, after our karaoke session, we all lepak kat little penang pulak having hot beverages. ariana yang tido siang kejap pun macam dapat energy booster duk berlari ke sana sini. sib baik ada uncle emir dia duk jaga. kurus kejap adik aku tuh. hehehe. aunty said next month dia belanja pulak. guess that everybody is getting their bonuses by this time ayy? hehehe. kemana pulak lepas nih...we'll see...

Monday, March 26, 2012

rezeki anak2

morning monday altho today i dun feel like happy churpy bird. nowadays rasa malas amat2 menebal in d morning to get up and go to work. bukan work sahaja, even on weekend pun susah nak bangun. tapi malam tak pulak tido awal. terkena buatan orang agaknya nih :P today memang muka cam hapa jer. takde secalit benda pun tepek harini coz malas. yepp. itu jer alasan aku walaupun tadi aku kata mungkin aku terkena buatan orang. orang itu ialah akulaa, sapa pulak lagi kan?


baju pun main sarung jer sleeveless blouse renyuk dalam lemari, cover kedut n lengan berlemak ngan cardigan tergantung blakang pintu n seluar pun yang dah siap gantung belakang pintu. sila jadi penggeli coz aku memang akan pakai seluar 2 kali sebelum basuh. but i had a good weekend tho. i'll tell you about that in the next entrylaa after i upload a few pic. tak bestlaa nak citer takde gambar...


anw, harini tergerak nak share some thoughts. pasal rezeki anak. currently, my boss is having a one on one session with the staff regarding the big B that we're about to receive this week. rasa berdebar pun iye. yelaa, harituh masa dapat markah appraisal naik hantu kejap coz it is just slightly better than staff paling pemalas di dunia. i have confront my boss and he said it is due to the new grading system that drag the mark down. he said bonuses and increment is not based on that. he will make the final decision. oklaa, whatevs but still, with the coming baby in our family, for sure our expenses pun bertambah. so yeah, of cos im expecting good numbers. but i believe in one thing. every child come with their own rezeki. so, i believe this year will not be that bad for me.


macam masa ariana dulu. i was due on january. during my final trimester, we were in the midst of buying a house. despite that we have to fork out a big sum for the process, nak prepare cost for delivery at private hospital lagi, Alhamdulillah everything went smoothly. tetiba masa tulaa my husband dapat keluarkan semua epf dia coz he choose for skim pencen. and i also get to withdraw my EPF account 2 and that december dapat pulak bonus. in fact, that is the year where i got a promotion and quite an increment. syukur sangat. i went thru my confinement with joy in my arms and in my bank account. hehe. thenlast year was so-so ajer. this year maybe history will repeat? apa2 pun semuanya kuasa Allah. kalau bukan wang ringgit, rezeki may come in different forms like health and energy. mungkin baby ini tak kena jaundis macam ariana dulu? mungkin baby ini dikurniakan rezeki susu ibu yang melimpah ruah? jimat duit mummy n babah nak beli formula? rezeki jugak kan?


BUT that doesn't mean that i agree with 'every year, a baby' thing. rezeki anak2 mungkin dah tertulis tapi kita sebagai parentslaa pulak as pemegang amanah nak menyalurkan rezeki tuh. like few weeks back there's this 1 family that have nearly 17 ke 18 children and the headlines stated something like " power, pantang tersentuh" (sangat 18sx eh tajuknyer) i was like what the %&^*#. pastu anak2 semua tak berbaju, tak berkasut, takde hygiene, tak makan barang berkhasiat and the worst tak bersekolah. i believe, rezeki anak2 itu mungkin bukan dalam bentuk wang ringgit. mungkin diberi kekuatan pada parentsnyer untuk mencari lebih rezeki untuk disalurkan pada anak2. tapi kelain pulak disalurkannya...hmmm...that is, to my opinion, very irresponsible. pastu masuk paper, mintak bantuan.


dun get me wrong. kalau dah berusaha tu lain yer. tak salah terima bantuan tu. yang salah bila mengharapkan bantuan semata2. kalau orang yang malas nih orang nak bagi bantuan pun malas. rezeki pun lambat je masuk. having children is a bless. but we have to be responsible for them. to provide food, shelter and education. aku mengaku kedatangan si kecik ini memang dirancang. and we have prepared the expenses for *** (hehe, still dunwan to reveal the gender). memang kami nak gap begini. memang kami nakkan ariana ada adik pada umur dia sekarang. sebab sangat kesian bila tengok dia menjenguk ke luar pintu grill memanggil kakak2 di rumah sebelah sedangkan diorang riang bermain adik beradik dan tak pedulikan ariana pun. hanya datang bermain bila "diumpan". ariana being herself yang suka sharing and always caring selalu memanggil kakak2 dan menghulur sesuatu di celah pintu grill. and aku n cikgu selalu cakap "its ok ariana, nanti boleh main dengan adik." oh, walaupun kesian, aku takkan lepaskan dia bermain di koridor rumah sendirian. not without us. bukan mengurung tapi dengan keadaan sekarang yang berbahaya di mana2, better be safe than sorry.


p/s : caring ariana selalu terbawa2 walaupun dah tido. malam tadi (around 3-4am) aku batuk, tetiba dia bangun n tepuk dada aku sambil tanya "mummy batuk?" pastu sambung tido. so sweet kakak yana.


p/s/s : sebelum tido dia tanya "mummy nangish?" sambil jari menguis airmata yang bertakung. pastu seakan faham, dia tepuk2 kepala aku then just keep quite. saayaaang yana...

Tuesday, March 20, 2012

my cute 26 months rascal

my active, sweet, cheerful, playful, funny, naughty, talkative little rascal today is 26 months old. altho sometimes i feel like spanking her round butt but most of the time i miss her act. i usually call her at bbsitter around noon to hear her voice. selalunya berebut telefon ngan mama dia. nak cakap tapi ntah hapa2 butir2 yang dicakapkan. i have to sms pulak kalau nak pesan apa2 coz this young lady just refuse to put down the fon.



dialaa secretary mummy n babah tolong bagitau ada call/sms, kalau fon berbunyi masa dia tgh tido pun dia seakan mengigau bangun bagitau "mummy, fon" sebelum sambung tido balik. sibuk tanya "apa mummy?" bila dengar benda jatuh or dengar aku jerit (selalunya sebab cik T lerr)pastu cakap "ooooo" hehehe. macam makcik2 jer. tolong tunggu tepi toilet kalau mummy mandi n nobody attend her, tolong tepuk "adik" sebelum tido. siap zikir lailahaillallah. :) at the same time "tanduk" adik bila suddenly dia geram. kalau dia dah mula ketap2 bibir tuh, get ready jelaa. sometimes bergurau dengan babah sendiri pun dia geram. tak semena2 dush!! kena hantuk kat batang hidung. kepala dia dahlaa keras. kita dah meronta2 menahan sakit, dia boleh rileks jer.



hanya takut pada certain bunyi n iklan/cerita hantu. she can recognize which one is it sebelum hantu keluar. awal2 dah kalih muka pandang kita sambil buat2 terbeliak bijik mata. hahaha. suka sangat tolong amikkan barang atau buangkan sampah. suka tiru apa kita buat. kalau menyapu, dia pun sama sibuk. sekarang semua benda dia nak buat sendiri. jangan pakaikan baju or seluar, nanti mengamukla dia (ikut mummy's bad habit) habis dihempas2 barang.



sangat suka menyakat. apa yang ditegah, itulaa yang dibuat. kadang2 dia suka buat2 kutip something from the floor n masuk ke dalam mulut pastu buat2 macam makan something. puasla kita korek mulut dia rupanya takde apa. pastu dia ulang lagi. kengkadang dia pura2 "cabut" bulu ketiak babah n masukkan ke dalam mulut. atau acah nak hisap nenen babah. hahaha. pengajaran untuk babah yang suka berlenggeng. dia tahu aku mummynyer n di sana mamanya. dia sajer sebut "saayaang mama" then jeling nak tengok reaksi aku. kalau aku buat dunno, baru dia tukar "saayaang mummy". hehehe. pandai ambil hati. boleh disuruh urut belakang dan picit kepala. tapi kejap jelaa. pastu "dah".



kalau dalam masa 2 jam dia berjaga, tak sampai 20 minit dia duduk. berdiri, berjalan sana sini, memanjat, tak reti penat. bangun pukul 10am. cuma tido 2-3 jam sekali di waktu petang dan malam tido pukul 12. kurang gemar makan nasi/roti. lebih suka noodles atau pasta dan biskut. lauk feveret ayam, telur dan sup. seperti mummy, penggemar desserts n seorang yang sweet tooth. senang makan ubat. suka berdecit (macam kita buat kalau ada problem tuh), bercakap dan menyanyi. lagu feveret, air pasang dalam n lagu alif satar-lelaki seperti aku.



keletahnya tak pernah membuatkan aku bosan. samada aku marah atau ketawa jelaa. these are some of her cute phrases that makes me laugh :



ayana copia (she like to sing her name frequently)

kejap dulu = nanti dulu

uisyh, sedapnyaaaa...

la ila la ilawwah (sambil tepuk mummy,babah or adik)

awwa umma bismika ayah akamut, dah tido! (doa sebelum tido)

alamak, jatuh pulak (if anything drops)

sapa tuh? / aunty zana / aunty zana? ooooo

apa tuh? / ni buku / pandaiiii / err???(dia pulak cakap orang pandai padahal dia yang tanya :P)



n many more that i couldnt think of right now.




ariana n her aunty zana



ariana, you really are the sunshine of our life. you act precisely as your name "vivacious/full of life". ceria, happy, funny, penawar hati mummy n babah. we love you so much ever since we knew you're inside me. we have so much hope for you as our 1st child, to be a role model for your younger siblings but most importantly, mummy harap ariana menjadi anak yang solehah, dan dapat mencapai semua impian yang ariana hajati. amiin.

Monday, March 19, 2012

Silent Treatment

aku doktor, dia pesakit

dos : skali skala

simptom : tidak bertegur sapa selama beberapa hari, kadangkala menggunakan anak sebagai perantara

kesan treatment jangka pendek : bergantung kepada kekebalan hati. mungkin berkesan pada orang yang memahami simptom.

kesan jangka panjang : mungkin tidak berkesan jika diamalkan selalu. tidak akan dilayan

rawatan susulan : perlu teknik lain sekiranya silent treatment tidak berjaya.

Saturday, March 17, 2012

random pic re baby A

my baby bum at 24 weeks. i know, its hugeeeeee...

met dynas at maternity fair @ mv. *bought something at her booth too* my oh my, she's pwetty.

the haul at maternity fair. beddings, mandian herba, tungku baby, pil asi, bottles, gift set (for someone else, of cos. its cheaper) a few clothes, yada yada yada...

another buy at manjaku baby store. tak tahan comel sangat, i bought for each gender. 1 for my bf who is having a diff baby gender from mine. can you guess which one is mine? oh, also bought few sleepsuits (ariana never had chance to wear it coz mummy busy listening to people. rugi coz baby in sleepsuits are just too cute) and rompers set from mothercare. itu jelaa yang mahal sikit pun. yang lain biase2 ajer udah. baby kan cepat membesar.

Thursday, March 15, 2012

saya sedang terbanggggg.....

[update : malam tadi gigih carik kat astroview. jumpa ulangan citer nih kat channel 131 24hb (saturday) - 10am and 29hb (thursday) tghari. must.see.this :)]

aahhhh.....*mode : dreaming*


last nite i pickup ariana from her bs late, very late just becoz im stuck with a phillipines movie "My Amnesia Girl" i feel like flying, dreaming, happy, sad, my eyes went teary n red becoz of crying. no, its not a sad movie. its a very veRY VERY romantic movie. i cant quite describe how i feel from last nite up until now. tersengih2 macam kerang busuk, hehehe...the actor/actress may not be the most gorgeous persons (but ciri2 fizikal hero tuh memang my kinda taste in a guy :P)BUT the storyline, the dialogues, oh my..the dialogues...makes u ignore that and being glued to the tv until 9pm in towel and that is something u can expect to happen when watching this movie. and the hero's smile...ahhhh..it melts not only my heart but my whole body pun cair...(a very inappropriate things to say when u have a husband, no?) ah, its something like greenapple said in one of her entry about watching hindustan movie. just let us dream n the husband will get the benefit in d end. wife mood happy, takde bebel2, keje siap, senyummmm jer...lagipun, bukan boleh dapat pun minat kat retis2 nih kan? so, takyahlaa nak jeles lebih2. the husbands pun ada gak minat retis. lisa surihanila, maya karinla, tak jeles puuunnnnnnn.....






how can you not melt with those smiles...


i've been googling the pickup lines, quotes, dialogues in the movie but mostly is in tagalog. rugi semalam tak salin...adalaa sikit2 translate but sikit jer...maybe we all could copy this and adapt it in our lives to spice things up with our spouse. these are some of it :



Are you an alarm clock? / Why? / Because you woke my sleeping heart

Why dont you just be my magic carpet? / Meaning / So that you can take me to a whole new world

If you want, you could be my driver / Why? / So that you can run my life

Why dont you sell off your house / Why would i do that? / Because you're free to reside in my heart!

You are like a movie / Why? / It feels good just watching you

You know, you're like a soap opera / Why? / Because you're so addicting





seeee, romantik kan ayat2 dia? itu baru sikit jer. oh, another one "Mahal Kita Kasih" in tagalog which means i love you so much...looks like a simple malay to us, no?

Wednesday, March 14, 2012

apa yang penting, kerjasama...

hola mi amor!!! seronok weh cuti 4 hari...eventhough takdela buat apa sangat pun. menghabiskan duit jer...orang tgh feeling kayo, ginilaa jadinya...duit belum dalam tangan, dah gigil2 nak pegi shopping mall...aku dah perasan dah sindrom nih slalu menyerang bila nak dekat2 announce increment n bon...jangan takde sudah, haa kalau tak, lepas tuh melopongla kau nak menyimpan balik...


last weekend aku telah berjaya mendapatkan lebih separuh dari barang2 dalam list to buy aku. tapii yang siotnya tubing set untuk pump spectra 3 aku tuh makan rm70!!! mahal tuh...memang siot tullaa sapa yang kebas tuh...dulu aku beli dia bagi extra tubing set tuh rm20 ke rm30 ntah tak ingat sebab beli skali ngan pump. now kalau beli asing memang harga tuh katanya...apa nak buat, dah nak guna kena gaklaa beli...selain barang2 dalam list tuh aku ada gak beli benda2 tambahan (as expected laa kan) almaklum bila dah kat sana baru nampak. alang2 belilaa skali. baju baby yang tak plan pun beli gak sikit sebab tak tahan comel sangat. 3 pasang jer pun. other than that beli sikit toilettries ariana yang memang murah. liquid cleanser for bottles tuh 2 pek refill cuma rm22 jer. which selalunya 1 pek rm17.90. aku beli 1 set jer coz barang banyak tak larat nak bawak. penuh trolley n stroller. yang buat nampak penuh sebab aku beli nursing pillow tuh.


oh, we bump into a few couples from our uni. funny n strange when we see ourselves with the lil ones. hehe. i also manage to meet up with my best bud nonie sekejap. itu pun tak dapat lama2 coz masing2 kejar masa. lepas jer habis meround (lantakla ayat broken eh) terus carik tempat makan. dah kebulur bebenor dah. makan kat SR jer. dah tak kuasa nak survey2 carik tempat makan. janji kenyang. boleh pulak aku tertinggal diapers ariana dalam keta. sudahnya masa makan pun kelam kabut coz ariana dah mengamuk2 tak selesa n ngantuk. nasibla dapat meja paling hujung nun kat dapur. habis disepah2kannya nasik kat lantai. hulur piring kek, terus senyap. habis makan, cikgu dukung kat bahu tak sampai seminit dah tido. terus kitorang gerak balik, tukar pampers pun dalam keta jer. tak sempat nak round2 MV. memang semata2 pegi exhibition jer. habis gakla dalam 600++. gambar2 barang aku beli nanti2la aku upload eh.


on sunday pulak memang tak kemana2. we spent our day doing housechores and the rest lazing around in d house. masak pun kueyteow goreng jer ulang sampai malam. dasar bini pemalas. nasibla dapat husband yang tak cerewet. petang pulak hujan. 3-3 beranak tido. ahhh...heaven. on monday n tuesday memang aku dah apply cuti coz rabu (today) alan pergi kelantan bestfren dia kawin. at 1st plan aku n yana pun ikut but then doc tak advise untuk aku travel jauh2. so, aku amik cuti tuh nak spend masa dengan mi familialaa konon biar ariana tak rasa sangat babahnya takde nanti. takde makna ok. isnin tuh aktiviti penuh berulang ke klinik ajer. dah aku pun belum decide nak bersalin mana, aku pegi jelaa checkup kat dua2.


pagi kul 7.30 aku pegi klinik ibu anak. kul 11am baru settle. itupun interview jer dulu. semalam sambung lagi jumpa doc pulak. rabu minggu depan kena cuti lagi nak buat blood test pulak. Almaklum, klinik gomen kan buat thorough checkup. harusla complete n makan masa. kat Al-Islam pegi isnin petang jer. just untuk scan n cukupkan syarat checkup kat sana in case nak bersalin kat sana nanti. selain faktor masa, yang lain tuh kira oklaa...jimat pun iye coz all the test buat kat gomen, Al-Islam copy result jer. scan kat private, gomen copy result scan. sangat bekerjasama kan...hehehe...aku setelkan skali hal2 bank apa semua. petang selasa baru free sikit. tapi pegi pavi jer carik baju baby n hadiah kawin. kan aku kata tadi sindrom asek nak shopping sedang melanda. lagi2 bila dah confirm gender baby. yahoo. seronok, tak perlu nak teka2, pikir2 nak beli baju apa. oh, n gud news is dr. ros kata 90% chances uri naik atas balik. so, kemungkinan nak bersalin normal tuh ada. double yahoo. and tak perlu continue ubat ventolin n utrogestan tuh dah. cukupla dengan vitamin biasa jer. triple yahoo. lagipun aku memang liat makan ubat plus ubat tuh mahalll...jimat lagi di situ. nice.

Thursday, March 8, 2012

Gomen or Prebet?

aku tgh dalam dilemma nih. dilemma yang sama masa 1st pregnancy dulu tapi lebih tension. pasal nak pilih beranak mana. kan aku dah dismiss checkup dengan Dr. Rahman so sepatutnya aku kena pegi next checkup minggu depan. tapi taktau samada nak pergi private kat Al-Islam macam dulu atau nak try checkup kat hospital gomen. dulu mind dengan hati aku memang tertutup habis dengan hospital gomen nih becoz of my previous experience masa gugur 1st time dulu.


sebelum apa2, aku nak mengaku dulu yang aku nih cembeng. means aku mudah menangis. takleh sakit sikit, penat sikit, terasa sikit mudah jer aku melalak dan trauma. tapi nak pujuk balik senang jer. just bagi kata2 perangsang, aku ok dah. :P tu pasal aku dapat husband yang tak naik suara tapi bila dia marah (diamkan diri) aku dah meleleh2 air mata. kengkadang aku jer yang over. dia tak peluk cium pun aku nak sedih2. eh, melalut pulak.


ok, so aku ada borak2 ngan few frens yang bersalin kat gomen and private hospitals. kata diorang sayang duit bayar ribu2 kat private padahal sakitnya sama. duit tuh boleh buat benda lain untuk baby gak. beli barang best2 ker, buat kenduri aqiqah meriah sikit ker, pergi bercuti ker. ok, aku mula terfikir2 betul jugak kan. duit Bon yang bakal aku dapat nanti mungkin tak banyak mana. mungkin cukup2 bayar bil hospital n buat bayar hutang kredit kad sikit. tang mana nak pegi jalan2 bercuti semua kan? nak harap cikgu dapat Bon, memang takla kan. gaji bulan2 tulaa nak buat belanja hari2. TAPI aku jugak amat mementingkan pendirian aku yang teramat2 malu taknak doktor lelaki masa bersalin. eh, malu aih kena seluk, kena jenguk kat bawah nun. alangkan Dr. Ros Al-Islam dulu buat pap smear kat aku pun aku duk terkepit2, inikan pulak doktor lelaki. eh, laki aku pun tak tengok down there tau.


pengalaman aku bersalin kat Al-Islam dulu sangat best. dari doktor, keselesaan, layanan, makan, nurse, nursery, dah nama pun private takde apalaa nak komplen. cuma sediakan duit jelaa. and aku stay sana 5 hari until aku sendiri rasa dah cukup kuat untuk bergerak ke sana sini. coz mak aku takleh nak attend aku 24/7 kalau kat rumah. masa berpantang dulu pun dia mandikan baby, siap masak, then keluar buat hal dia laa. kata "datin", banyakla urusan dia. nasib baik masa tuh baby sorang. itupun dia yang duk bancuh formula bagi kat ariana time dia jaga. adoiyai. so, kali nih kalau c-sec lagi kat gomen 3 hari dah discaj, ngan ariana yang melasak, camna aku nak survive jaga baby sensorang agaknya? 2nd n 3rd day still seksa nak bangun duduk ok. kenapa aku kata c-sec? uri aku masih dibawah. not at critical stage but still, i have to be prepared for the worst walau aku nak gak merasa bersalin normal pulak kali nih.


kalau hospital gomen, aku rasa aku prefer hospital selayang dari HKL despite that dulu aku pernah dengar kes baby terkerat jari masa nurse nak potong bandage. adoi, ngeri. n aku tak expect nurse n doc duk kelebet aku 24/7. cuma aku NAK sangat kalau boleh doktor perempuan SAHAJA yang attend aku. n no doktor pelatih lelaki yang kejap2 nak belajar seluk/jenguk. n baby aku dijaga dengan baik kat nursery n husband boleh teman aku masa bersalin. itu jer. banyak ke request aku nih? agak2 boleh tak diorang provide?


one more, bila aku buat comparison nih kengkadang aku rasa macam aku a little bit selfish and pilih kasih. selfish sebab aku kesian gak kat cikgu nak kena bayar ribu2 (walaupun sharing) sedangkan kalau gomen, dah confirm free. dulu masa ariana, semuanya tip top. duklaa belai perut setiap hari. cikgu pun rajin layan bercakap dari dalam perut lagi. tapi kali nih aku siap consider nak jimat2 duit, baby A pun duk dengar aku jerit kat kakak yana jer. nak nyanyi2 kat dia pun cam tak sempat. cikgu plak balik tusyen dah penat. setakat gosok2 perut jelaa nak amik hati bila aku tanya tak sapa baby ke harini? tapi bukanla bermakna aku tak sayang dia or this is unplanned pregnancy. NO. aku memang nak baby lagi. and baby A arrive at the right time. cuma dari segi environment jelaa yang berbeza kot. in case u're reading this sayang, mummy sayang semua anak2 mummy k.


so, korang camna plak buat pilihan? please dun say tepuk dada tanya selera coz i dun have the right answer as this is only my 2nd baby to be delivered. i need solid reason WHY I HAVE TO CHOOSE xxx. things like that. please2 help me. ur experiences may give me an idea on how to make decision, fast!


p/s : mujur ada kakak yana duk "tepuk2 adik" suruh tido n nyanyikan lagu Lailahaillallah... :)

Wednesday, March 7, 2012

Baby A shopping list

sabtu nih dah plan nak pegi maternity and baby fair kat midvalley. just what i need. memang dah lama tunggu fair camnih. macam2 nak beli. from my previous experience, fair macam nih lebih fokus kepada breastfeeding tools, nursing attire, diapers, baby foods, bottles, toilettries, beddings, insurans/stemcells services and show/contests. mostly from local stores or online biz. not so much on baby gear, baby clothes. but fret not coz there's always jusco nearby to search for such things. besides, for this 2nd baby, most probably baby A will need just a few new pair of clothes. kakak yana punya ada, kita jangan membazir. kalau lain gender, kita tambah sikit2 sudah.



i want to look for spectra3 tubing set since mine ada orang dah sorok/buang. i left my machine and pump in a bag in our store room at the office. where my other colleagues also pump there. but i suspect somebody that has nothing to do with breastfeeding yang buang/sorok. my office only has less than 15 staff. and ada 2 puak. so, if i exclude my clan, there's only 2 person that are potential to be the suspect. takpe, mudah-mudahan dia aniaya aku nih, murah rezeki baby A dengan susu yang melimpah ruah. amiin.



other than that nak carik nursing pillow, a few feeding bottles, nipples for 1st year breastflow bottles, baby sling, breastpads, new bedding set, diapers and formula for ariana (if its on sale), ice cube tray with lids, barut, bathtub (the old ones already at the bbsitter's) and other things that is essentials that i missed out in my current list (sure ada punya). baby gear tak payahla. pakai jer apa ada. rocker, stroller, playpen, carseat memang beli yang unisex colour so no problem there. tengok2 balik list nih banyak jugak benda baru nak beli (read : kopak jugak). kalau tak cukup budget, i might beli yang penting2 dulu. cannot splurge so much as we are still be going for checkups and the most important, the hospital bills itself. pheww...hopefully murah rezeki hujung bulan nih...

WW : baru ada sekeping setiap satu


Tuesday, March 6, 2012

SQS and SAS

read about SQS (Silly Question Syndrome - where some or most people ask question with obvious answer or they just simply asking for pelempang) in maria elena's blog recently. but now i wanna share about SAS - Silly Answer Syndrome. sorry maria, i pinjam terms u kejap.


this is when your answer has NOTHING to do with the question. or senang citer, salah paham soalan. it happen quite frequent to me lately. then after seeing the other person terkulat2 with my answer n nodded n walk away, baru tersedar "oh, maybe she means......" but its too late to explain. so, malu sendiri jelaa n hope that the other person didn't make jokes about you behind your back. ahh...terang panjang2 pun susah nak explain. i might just give you some examples, senang paham kan?


Situation A


background : dulu pernah beli daging at this pakcik harga rm6.80 but was returned balance of rm3 n that pakcik buat2 bz layan customer lain. i stood there clueless tapi dia lagi pandai. end up i walk away sebab nak mintak doposen macam segan depan orang ramai tuh. but still, tak patut dia buat gitu tau. so, on 2nd visit, dah amik2 daging, timbang. oh, before that i get discount almost everywhere. sayur rm16.50 dapat rm16, buah rm16 dapat rm15, ikan rm23.80 dapat rm23.


anak pakcik : rm6.70 dik. cukupkan rm7 yer.

anon : eh, kenapa saya pulak nak kena bagi lagi tigaposen? patutnya abangla.

anak pakcik : taknak? takpe, 6.70 pun boleh

anon : err...mana2laa...*dah blurr n malas argue*

but at the same time dia potong secebis daging n letak atas penimbang. bila aku dah bayar rm7 n blah, aku pikir balik, dia nak suruh aku BELI cukupkan rm7. bukan mintak aku BAGI tigaposen. apadaa...tulaa, dalam otak dah set. dulu pakcik nih tipu aku. now dah termalu sendiri.


Situation B


background : short conversaton while waiting for the lift with someone from other dept about anak2.


dia : dah brapa bulan nih?

anon : almost 6 months

dia : boy ke girl?

anon : probably *******

dia : oh, dulu tuh girl ke boy?

anon : girl

dia : oh, kakak umur berapa?

anon : 31 end of this year.

*bunyi cengkerik*


then dia angguk2, pastu terus shut n walk away. pastu baru aku terpikir, apsal dia tanya umur aku? ooppppsss...laaa dia tanya umur ariana daa...ciss...nak explain pun dah terlambat...



this syndromes runs in the family. yang paling terjejas is my sister, fatin. until at one point we all macam risau camna dia nak jawab exam coz she tends to complicate the question with complicated answers.


Situation C


background : aku dah tergopoh2 lambat nak pegi keje. dalam gopoh aku panggil dia. dia pulak baru bangun tido. still mamai2 tapi sama gopoh gak.


aku : bedak mana, bedak?

fatin : yang besar ke kecik? *sila imagine muka kitorang yang sangat gopoh nak cepat*

aku : bedaklaa...

fatin : yelaa, yang besar ke yang kecik?


*aku rasa ada 1 saiz jer dalam rumah nih. ada 2-3 ker?*


aku : err, yang besar!

fatin : yang besar takde...

aku : yang kecik?

fatin : yang kecik habis...*jawab dengan muka tak bersalah*

aku : what the *&%#$ buang masa aku jelaa!!!! jawab jelaa habis!!!!


and that jokes still being around until now.


Situation D


background : kat carporch approaching the car


fatin : mama, mama nak bawak kak hos (our maid) gi check up eh?

datin : ha'ah

fatin : kak hos ikut tak?

datin : kamu nih, apa punya soalan? bla bla bla*marah* (sila faham mak aku kurang sense of humor)

fatin : (still have the nerve to talk back) takdelaa, manala tau kot2 kak hos takyah ikut...mama pegi sorang blablabla...

datin : *loss word*


Situation E


background : dalam keta balik dari openhouse rumah paktam. paktam is datin's younger brother but they all call him "abang".


fatin : mama, paktam tuh adik mama ker, abang?

datin : (seriously, aku tak salahkan fatin) baru sekarang kamu nak tanya? pung pang pung pang *marah*

fatin : (n seriously, kalau aku kena macam tuh, aku dah diam dah. but no, fatin is fatin. still nak explain) takdelaa, kan mama panggil dia abang. manalaa tau kot2...blablabla (aku dah tak dengar dah apa explanation dia) mama nih, itu pun nak marah...blablabla

datin : kamu tuh yang *&^%$*



ok, tak perlu tau apa mak aku cakap tapi thats my sis, fatin. having SQS and SAS...datin pulak having PMS...hahaha


oh, and one more...instead of "hijau pucuk pisang", fatin call it "hijau anak pokok". nice

Monday, March 5, 2012

sil's engagement

thats it! i've had enuf waiting for the rest of the pic. kang simpan lama2 basi pulak citer nih. so i post this entry with whatever i have in my possessions. yepp, 2 keping ajer as the rest was repeated or blurred due to my ancient camera. must.get.a.new.one.pfffttt....



so, the engagement took place at my in laws in melaka on 26th feb. Alhamdulillah everything went smoothly. makanan cukup, goodies bag cukup, desserts were flooding on d table coz some of the guests brought something to be shared. besides bubur kacang terigu, kuih talam and cakes theres's kuih bakar cempedak, kek batik, apam gula hangus, wajik durian, muffins, kuih bakar daging, kuih koci, serimuka, apam polka dot, nyummmm...this mummy has never been happier sitting in d kitchen :)







Thursday, March 1, 2012

mint green it is

ok, nak gedik2 kejap pasal raya tahun nih. berkobar2 padahal puasa pun belum lagi. hahaha. ok, not funny. selalunya aku n cikgu gilir2 pilih tema kaler. 1st year aku pilih kuning, then dia pilih hitam, then peach, then grey and this year aku pilih mint green. simply becoz i already have a pair of embroidered chiffon kaler mint green in my hand. selalunya aku pilih tema pun gitula. kain apa yang belum buat baju lagi, kaler itula yang aku pilih. well, u can see our difference choice of colours. cikgu suka pilih non-colour (eric leong kata black, white n grey is not colour) meanwhile i like colourful choices. next year cikgu dah chop kaler brown pulak. boring. over kan. raya tahun nih pun belum. tak kisahla. yang penting we have each other as a family.




but the most exciting part is there will be 4 of us this year. tak sabar nak pakaikan baby A baju kaler hijau altho by that time dia mungkin less than 2 month old. tak kira, nak gak. so, masa gi amik baju tunang sil kat tailor, aku dah pun hantar skali kain nak buat baju raya. 2 pasang jer. hantar skali ngan baju contoh coz irrelevant pulak nak amik ukuran mak buyung nih kan. buat baju kurung sudah. easy n definitely boleh muat pakai. kang nak buat kurung moden whatsoever sendat pulak. naya jer.




well, these are the shades of mint green that i googled. i punya yang i enlarge tuh. so, tinggal nak carik baju kebaya untuk ariana, baju melayu untuk cikgu n cute romper for baby A. baby takyah bertradisional dulula. tecit lagi. for ariana, since i saw ladynoe dressed her doter in kebaya nyonya cam comellaa pulak. tambahan ariana pun dah boleh berlari. but harga kebaya siap for kids mahal gakla. kat ampang park last year they sell about rm129/pair. mak aih. nak pakai kejap jer kot. sapa tau mana nak carik kebaya nyonya for little girl with price less than rm100? btw, whats your colour theme this year?