ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Tuesday, March 20, 2012

my cute 26 months rascal

my active, sweet, cheerful, playful, funny, naughty, talkative little rascal today is 26 months old. altho sometimes i feel like spanking her round butt but most of the time i miss her act. i usually call her at bbsitter around noon to hear her voice. selalunya berebut telefon ngan mama dia. nak cakap tapi ntah hapa2 butir2 yang dicakapkan. i have to sms pulak kalau nak pesan apa2 coz this young lady just refuse to put down the fon.



dialaa secretary mummy n babah tolong bagitau ada call/sms, kalau fon berbunyi masa dia tgh tido pun dia seakan mengigau bangun bagitau "mummy, fon" sebelum sambung tido balik. sibuk tanya "apa mummy?" bila dengar benda jatuh or dengar aku jerit (selalunya sebab cik T lerr)pastu cakap "ooooo" hehehe. macam makcik2 jer. tolong tunggu tepi toilet kalau mummy mandi n nobody attend her, tolong tepuk "adik" sebelum tido. siap zikir lailahaillallah. :) at the same time "tanduk" adik bila suddenly dia geram. kalau dia dah mula ketap2 bibir tuh, get ready jelaa. sometimes bergurau dengan babah sendiri pun dia geram. tak semena2 dush!! kena hantuk kat batang hidung. kepala dia dahlaa keras. kita dah meronta2 menahan sakit, dia boleh rileks jer.



hanya takut pada certain bunyi n iklan/cerita hantu. she can recognize which one is it sebelum hantu keluar. awal2 dah kalih muka pandang kita sambil buat2 terbeliak bijik mata. hahaha. suka sangat tolong amikkan barang atau buangkan sampah. suka tiru apa kita buat. kalau menyapu, dia pun sama sibuk. sekarang semua benda dia nak buat sendiri. jangan pakaikan baju or seluar, nanti mengamukla dia (ikut mummy's bad habit) habis dihempas2 barang.



sangat suka menyakat. apa yang ditegah, itulaa yang dibuat. kadang2 dia suka buat2 kutip something from the floor n masuk ke dalam mulut pastu buat2 macam makan something. puasla kita korek mulut dia rupanya takde apa. pastu dia ulang lagi. kengkadang dia pura2 "cabut" bulu ketiak babah n masukkan ke dalam mulut. atau acah nak hisap nenen babah. hahaha. pengajaran untuk babah yang suka berlenggeng. dia tahu aku mummynyer n di sana mamanya. dia sajer sebut "saayaang mama" then jeling nak tengok reaksi aku. kalau aku buat dunno, baru dia tukar "saayaang mummy". hehehe. pandai ambil hati. boleh disuruh urut belakang dan picit kepala. tapi kejap jelaa. pastu "dah".



kalau dalam masa 2 jam dia berjaga, tak sampai 20 minit dia duduk. berdiri, berjalan sana sini, memanjat, tak reti penat. bangun pukul 10am. cuma tido 2-3 jam sekali di waktu petang dan malam tido pukul 12. kurang gemar makan nasi/roti. lebih suka noodles atau pasta dan biskut. lauk feveret ayam, telur dan sup. seperti mummy, penggemar desserts n seorang yang sweet tooth. senang makan ubat. suka berdecit (macam kita buat kalau ada problem tuh), bercakap dan menyanyi. lagu feveret, air pasang dalam n lagu alif satar-lelaki seperti aku.



keletahnya tak pernah membuatkan aku bosan. samada aku marah atau ketawa jelaa. these are some of her cute phrases that makes me laugh :



ayana copia (she like to sing her name frequently)

kejap dulu = nanti dulu

uisyh, sedapnyaaaa...

la ila la ilawwah (sambil tepuk mummy,babah or adik)

awwa umma bismika ayah akamut, dah tido! (doa sebelum tido)

alamak, jatuh pulak (if anything drops)

sapa tuh? / aunty zana / aunty zana? ooooo

apa tuh? / ni buku / pandaiiii / err???(dia pulak cakap orang pandai padahal dia yang tanya :P)



n many more that i couldnt think of right now.




ariana n her aunty zana



ariana, you really are the sunshine of our life. you act precisely as your name "vivacious/full of life". ceria, happy, funny, penawar hati mummy n babah. we love you so much ever since we knew you're inside me. we have so much hope for you as our 1st child, to be a role model for your younger siblings but most importantly, mummy harap ariana menjadi anak yang solehah, dan dapat mencapai semua impian yang ariana hajati. amiin.

2 comments:

ashra said...

hehe.btul.
wpun kdg rasa darah tggi dbuatnya dgn anak,tp keletah dorg sgt hiburkan hati

arLene said...

ash : kannnn...tp ada orang kata anak kedua selalunya akan lebih cool n pendiam. hmm...kita sama2 tgk jelaa anak2 kita camna nanti eh...