ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, March 26, 2012

rezeki anak2

morning monday altho today i dun feel like happy churpy bird. nowadays rasa malas amat2 menebal in d morning to get up and go to work. bukan work sahaja, even on weekend pun susah nak bangun. tapi malam tak pulak tido awal. terkena buatan orang agaknya nih :P today memang muka cam hapa jer. takde secalit benda pun tepek harini coz malas. yepp. itu jer alasan aku walaupun tadi aku kata mungkin aku terkena buatan orang. orang itu ialah akulaa, sapa pulak lagi kan?


baju pun main sarung jer sleeveless blouse renyuk dalam lemari, cover kedut n lengan berlemak ngan cardigan tergantung blakang pintu n seluar pun yang dah siap gantung belakang pintu. sila jadi penggeli coz aku memang akan pakai seluar 2 kali sebelum basuh. but i had a good weekend tho. i'll tell you about that in the next entrylaa after i upload a few pic. tak bestlaa nak citer takde gambar...


anw, harini tergerak nak share some thoughts. pasal rezeki anak. currently, my boss is having a one on one session with the staff regarding the big B that we're about to receive this week. rasa berdebar pun iye. yelaa, harituh masa dapat markah appraisal naik hantu kejap coz it is just slightly better than staff paling pemalas di dunia. i have confront my boss and he said it is due to the new grading system that drag the mark down. he said bonuses and increment is not based on that. he will make the final decision. oklaa, whatevs but still, with the coming baby in our family, for sure our expenses pun bertambah. so yeah, of cos im expecting good numbers. but i believe in one thing. every child come with their own rezeki. so, i believe this year will not be that bad for me.


macam masa ariana dulu. i was due on january. during my final trimester, we were in the midst of buying a house. despite that we have to fork out a big sum for the process, nak prepare cost for delivery at private hospital lagi, Alhamdulillah everything went smoothly. tetiba masa tulaa my husband dapat keluarkan semua epf dia coz he choose for skim pencen. and i also get to withdraw my EPF account 2 and that december dapat pulak bonus. in fact, that is the year where i got a promotion and quite an increment. syukur sangat. i went thru my confinement with joy in my arms and in my bank account. hehe. thenlast year was so-so ajer. this year maybe history will repeat? apa2 pun semuanya kuasa Allah. kalau bukan wang ringgit, rezeki may come in different forms like health and energy. mungkin baby ini tak kena jaundis macam ariana dulu? mungkin baby ini dikurniakan rezeki susu ibu yang melimpah ruah? jimat duit mummy n babah nak beli formula? rezeki jugak kan?


BUT that doesn't mean that i agree with 'every year, a baby' thing. rezeki anak2 mungkin dah tertulis tapi kita sebagai parentslaa pulak as pemegang amanah nak menyalurkan rezeki tuh. like few weeks back there's this 1 family that have nearly 17 ke 18 children and the headlines stated something like " power, pantang tersentuh" (sangat 18sx eh tajuknyer) i was like what the %&^*#. pastu anak2 semua tak berbaju, tak berkasut, takde hygiene, tak makan barang berkhasiat and the worst tak bersekolah. i believe, rezeki anak2 itu mungkin bukan dalam bentuk wang ringgit. mungkin diberi kekuatan pada parentsnyer untuk mencari lebih rezeki untuk disalurkan pada anak2. tapi kelain pulak disalurkannya...hmmm...that is, to my opinion, very irresponsible. pastu masuk paper, mintak bantuan.


dun get me wrong. kalau dah berusaha tu lain yer. tak salah terima bantuan tu. yang salah bila mengharapkan bantuan semata2. kalau orang yang malas nih orang nak bagi bantuan pun malas. rezeki pun lambat je masuk. having children is a bless. but we have to be responsible for them. to provide food, shelter and education. aku mengaku kedatangan si kecik ini memang dirancang. and we have prepared the expenses for *** (hehe, still dunwan to reveal the gender). memang kami nak gap begini. memang kami nakkan ariana ada adik pada umur dia sekarang. sebab sangat kesian bila tengok dia menjenguk ke luar pintu grill memanggil kakak2 di rumah sebelah sedangkan diorang riang bermain adik beradik dan tak pedulikan ariana pun. hanya datang bermain bila "diumpan". ariana being herself yang suka sharing and always caring selalu memanggil kakak2 dan menghulur sesuatu di celah pintu grill. and aku n cikgu selalu cakap "its ok ariana, nanti boleh main dengan adik." oh, walaupun kesian, aku takkan lepaskan dia bermain di koridor rumah sendirian. not without us. bukan mengurung tapi dengan keadaan sekarang yang berbahaya di mana2, better be safe than sorry.


p/s : caring ariana selalu terbawa2 walaupun dah tido. malam tadi (around 3-4am) aku batuk, tetiba dia bangun n tepuk dada aku sambil tanya "mummy batuk?" pastu sambung tido. so sweet kakak yana.


p/s/s : sebelum tido dia tanya "mummy nangish?" sambil jari menguis airmata yang bertakung. pastu seakan faham, dia tepuk2 kepala aku then just keep quite. saayaaang yana...

2 comments:

ayu said...

Wahhhhhh...mudah2an ko dimurahi rezeki selalu

arLene said...

amiin...anak2 pun rezeki kan? tahniah ayu on ur new job. itu pun rezeki gak tuh...