ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, October 27, 2016

Justberry Dessert House - review


Assalamualaikum :)

Last weekend balik melaka...bawak my tokcik balik, amik udara kampung...saturday night adik2 cikgu ajak pegi Justbery Dessert House...they knew about it from fb...tgk iklan fb macam menarik jer so mohlerr kita...it is located at Kota Laksamana, kalau pakai waze, senang jer nak carik...the restaurant cantik, la2 industrial design...banyak batu simen, kayu and metal...kitorang sampai around 8pm, senang dapat tempat duduk...so, tengok menu mostly fancy ice shave or toast with ice cream...harga agak mahallaa but sebab nak try, orderlaa 4 mangkuk different flavour...order dekat cashier, nanti dia hantar kat meja kita...other menu for kids takde so i walk to the nearest pizza hut and bought a box of crisscut fries for the babies...takkan nak bagi makan aiskrim jer kan...dahlaa baru baik batuk...


apa2 amik gambar dulu...


these 2 kids merangkak atas meja tak peduli apa dah...


mana mikhail?


pandang sinilaa arissa...


dapat pun tangkap dia...susah betul nak bergambar


he refuse to seat in his babychair...


ok, semua dah dapat masing2 punya...
 
and our review is...jeng jeng jeng...sekali jelaa kot makan sini...tak sedap, overpriced and overrated...yang gempak hanyalah presentation jer...even the menu pun agak confusing...


ni cikgu punya...nama dia durian craze ke apa tah...tak ingat...ada ice shaved, durian 2 biji, butir2 sagu, ice cream durian dan isi buah limau bali...kat menu takde description ingredients dia...so, bila jumpa isi limau tuh macam terkejutlaa sebab dia jadi pahit...memang kat menu ada tulis bitter tapi dia cuma tulis durian so kita assume it would be pahit2 manis durianlaa...ni fail lagi2 ice shave tuh tawar jer...kalau ABC or cendol ada gak curah ice tu ngan air gula kan...in fact semua menu yang ada ice shave rasa tawar...itu yang buat spoil...ice cream semua biasa jer...yang nih rm22 rasanya


ina punya...again, nama tak ingat tapi ada sea coconut...aku yang suggest sebab selalu makan kelapa laut masa bulan puasa sedap jer...skali dapat isi kelapa keras...macam kelapa tua...adalaa sikit2 yang lembut...rm15


ariana awal2 pilih nih sebab nampak chocolate so aku share je ngan dia...nama dia lavarich chocolate kot...banyak ingredients...antara yang aku kenalpasti, ada kacang tumbuk, icecream coklat, serbuk milo, chocolate syrup and biskut kecik2...again, fail sebab lepas habiskan icecream and kutip biskut2 tuh ice yang dah cair tuh still takde rasa apa...tawar...


ira punya...inilaa menu paling gah kat list tuh...ko nampak lesung batu bawah kulit tembikai tuh? haa...jangan main2 tau...but itu semua presentation ajer...where it was only ice shave tawar, isi2 tembikai yang dibulatkan and ice cream...tembikai rasa tembikailaa kan...yang nih harga dia rm25 kot...

total kena malam tuh rm90 which is so ridiculous bila dibandingkan dengan rasa dia...mesti ada yang cakap apsal dah tengok harga kat menu still nak proceed...ok, ni namanya nak try...and we're willing to pay the price but of cos in our mind dengan harga gitu, rasa dia patutnya marvellouslaa...range harga dah macam makan steak tapi tawar...nak kata sewa kedai mahal? come onlaa...i have been to an iceshave outlet kat dalam KLCC...dalam KLCC tau...ground floor sederet jellybunny...semangkuk tak sampai rm10 but every bite terasa flavornyer...and the ice very2 smooth and silky...dah takde dah kedai tuh...sobs...ni yang buat cikgu perli2 the next time i wanna try new things...adoi...takpelaa...anggap jelaa ni pengalaman...






Wednesday, October 26, 2016

terasa disayangi


Assalamualaikum :)

last week i had a few surprises...my girls at my office belanja cake starbucks yang sudah diidam2kan...they tapau few slices and we had a small birthday celebration at klcc foodcourt...aina even get me a rehal for my birthday gift...nak match ngan quran yang bakal dapat (bila agaknya eh?) huhuhu...



aina cuba sorokkan double chin kakak kesayangan..hahaha


they bought red velvet, salted caramel and raspberry cheese...semua sedap sangat


nilaa rehalnyer...kiut jer rasa cam nak ngaji muqaddam balik...hehehe



thank you girls melayan kakak yang perangai kalah budak2 nih, nanti kita makan2 lagi k...love you all so much...

i also received 2 birthday presents via courier service from my sister and my bff all the way from kedah...awww...susah2 jer...


my ex-roomate at Uni years gave me this pandora inspired charm bracelet...suka sangattt...thank you kak pah!!!muah3...really hope our plan to meet this december menjadi...


i received this from my sister...this was not a surprise coz dia memang dah suruh pilih...nowadays suka printed scarves especially the satin ones...this one is from Dara by Fathia Latiff...nak beli duck macam mahal sangat...sayang duit...


i wore it yesterday when i meet her for a lunch birthdate at yuzu, klcc... 


dah request nak makan sushi coz cikgu tak layan, so memang kena carik geng...hehehe...thank you for d treat adik...

all this buat aku rasa terharu sangat...terasa disayangi...aku memang selalu perasan cam orang kurang kasih sayang...hahaha...masa kecik2 takde celebrate2 nih...usually 1 day before my birthday, adik will call abah and mak remind them to wish me and vice versa...i mean, how patheticlaa kan masa kekecik dulu mintak perhatian...huhuhu...so bila org bg perhatian lebih sikit macam happy rasa nak lompat2...haish...cikgu cakap dia pun kecik2 tak celebrate so its not a big deal bila dah besar nih...aku cakap dengan wife it should be his deal jugak...hahaha...ok, jom tunggu birthday present dari dia pulak (nak jugak!)

Tuesday, October 18, 2016

older and wiser?


Assalamualaikum :)

last saturday was my 35th birthday...get some wishes on fb and whatsapp...thank you to all especialy those who wish me with good doa...amiin...cikgu wasn't the 1st one to wish tho...he's too tired to wait till the clock strike 12am...hahaha...morning pun takpelaa...as long dia ingat...other than that tunggulaa few months lagi ker...ye ye tanya kita nak apa...tak sempat prepare jugak...macam last year, my birthday ngam2 habis pantang day 45...dia bawak pegi makan nando's then my birthday present dapat on March this year...so, maybe hadiah tahun ni dapat March next yearla kot...huhuhu...

in the morning he made cekodok bawang and teh o for our breakfast then we head to selayang for a wedding invitation...panas bak angg...rasa nak marah jer...ariq pun jadi cranky taknak makan...mikhail dah nampak candy buffet memang taknak makanlaa...mujur ariana makan banyak...lega sikit bab dia...she's easy to get stomachache kalau tak makan kenyang2...dah pegi jumpa dr, he said itu tanda2 awal gastrik...maybe ikut perut babah dia...cikgu has gastric, ayah dia pun sama, arwah atok dia pun sama...now she's on probiotik...anyway, plannyer lepas kenduri nak pegi Alpha Angle bawak the kids main kat playland sesambil nak beli salted caramel cake kat stabak...with trafic jam dari selayang, sejam baru sampai...and the kids all 3 dah tido dalam keta...dah parking elok, cranky pulak bila kena kejut...last2 we just head to my mom's coz she said she made pulut kuning n rendang campur...my favourite!!!

lepak wangsa maju for few hours...fatin bought kfc then sebelum maghrib kitorang balik...tu jerlaa birthday celebration nyer pun...hahaha...the next day, my sister dah bagitau nak datang rumah so after breakfast, terus aku bersilat kat dapur...after 3 hours baru siap masak and kemas dapur...hahaha...loser sangat...masak bukan yg fancy2 pun...masak lemak cili api udang n ceri tomato, sambal tumis ikan bilis with lots of bawang and terung berlada jer...and scramble eggs for the kids...biasalaa...in between tu adalaa menyambil kemas2 biliklaa...laundry jap...sidai baju jap...nenen berkali2 jap...fuhhh...but penat2 pun puas hati sebab diorang makan bertambah2 siap tertido lepas tuh...the kids pun seronoklaa dapat jumpa their cousin...main sakan macam nak terbalik bilik tuh...padahal baru kemas, lantai takleh nak pijak...mainan bersepah2...tapi kitorang dah biasa...sat gi kemaslaa balik...

rasanya tahun2 seterusnya pun macam nilaa kot...dah tua2 nih memanglaa seronok kalau ada celebration tapi kalau takde pun no hal...takpelaa...go with the flow...lagi 5 tahun nak 4 series dah weiii...nak mintak hadiah pun rasanya cukuplaa apa yang ada...this year pun aku mintak cikgu belikan Al Quran yang siap ada terjemahan, hadis, tajwid, and penerangan bab...harituh ternampak kat kedai buku agama nih...i mean, selama nih baca jer tak faham maksud, sedih sangat bila baca pun tak lancar...tak faham plak tuh...and my fren suggest that...ada banyak nama and layout pun lain2 but ikut masing2la nak yang macamana...aku pilih Al-Karim Miracle the Reference...kat index ada tajuk2 contohnya ibu dan penyusuan, surah mana ayat berapa...riba, surah mana ayat brape...gitu...senang nak carik reference ikut tajuk yang kita nak tahu...doakan aku istiqomah dalam mencari ilmu...teringin nak pegi usrah2 nih tapi dengan keadaan aku gini cam susah sikit nak keluar2 malam...weekend memang tak danlaa...ok, harap2 cikgu leh dapatkanlaa hadiah aku tuh a.s.ap...lama nau nak tunggu Mac depan...hahaha

Tuesday, October 11, 2016

30 Days Blog Challenge Day 21 : tempat yang aku nak pergi dan tak pernah pergi


Assalamualaikum :)

so, i think im gonna skip "30 Days Blog Challenge Day 21 : My favourite quote" coz it sounds boring...sapa yang nak tau? i mean we know we like something people said every now and then so to quote just 1 macam takleh nak fikir...

anyway, jom citer tempat2 yang aku nak pergi dan tak pernah pergi...Selain Mekah yang memang menjadi impian setiap orang, masih banyak oiii...dari kecik duduk ngan arwah onyang and tokcik, tak banyak tempat aku dapat pergi...my big family mostly duduk KL so paling jauh pun pegi penang je sebab maklong ada kat sana...kadang2 kalau weekend tuh mak or abah amik aku n zana, diorang bawak gi PD...so, dalam Malaysia sendiri banyak tempat yang aku nak pergi...semua pulau aku tak pernah pergi...sekarang dah ada anak kecik2 macam tak sesuai plak nak naik boat...pulau langkawi 1st time pergi masa kat UUM ikut rombongan...seronok sangat pergi berjalan ngan kkwn...dah habis belajar pun tak kemana...setahun keje gaji tak sampai 1k pun...simpan duit nak kawin...pas kawin, cikgu still mengajar kat pahang, sempatlaa ikut kwn and her family trip pegi jakarta-bandung...


cantiknyer pulau perhentian...sayang, nanti bawak alin gi sini k

being the 1st child kita selalu ketepikan keinginan sendiri...bila ada duit lebih mesti teringat orang lain...selalu rasa nak belanja adik2 pegi makan, pegi main2 or ada plak orang yang memerlukan...kof3...anyway, selain pulau2 peranginan, aku teringin nak habiskan berjalan kat negeri2 kat malaysia...terengganu, sabah n sarawak tak pernah jejak lagi...nak pegi terengganu beli batik lukis, nak pegi kundasang kat sabah, nak pegi sarawak, nak tgk ada apa kat sana...


orang kata kundasang best, sejuk cam cameron highland



autumn in hyde park, london 



beautiful breezy jeju island, korea



breathtaking sakura festival, japan

kalau luar Malaysia pulak aku teringin nak pergi negara2 yang ada 4 musim...nak rasa suasana setiap musim...nak pergi musim bunga kat jepun tengok sakura atau jeju island kat korea...nak pergi musim luruh lepak kat padang...strolling at the park sepak2 daun luruh...huhuhu...tapi kalau nak pegi, kena bawak kawan...cikgu kurang appreciate sikit tempat2 berjalan nih...dia tak heran pun...dia lagi suka duduk rumah or bilik hotel...dia kata dah bayar bilik, tapi tak duduk...rugi...tu yang pergi jakarta-bandung sendiri dia tak kisah...awak pergilaa, saya sanggup jaga anak3...hahaha...tak tau nak gelak ke nak nangis dengar statement dia...harap2 adalaa rezeki lebih nak bawak anak2 jalan...masa kecik dah merasa kempunan tengok mak abah bawak anak2 diorang berjalan merata (even until now) nak ikut, passport takde...so, aku pun naklaa bawak anak3 berjalan...takkan nak ulang ayat sama...ko dah besar sok, ko kumpul duit sendiri, ko pegilaa...huuu


Tuesday, October 4, 2016

weekend well spent


Assalamualaikum :)

Salam Maal Hijrah...seronoknya weekend 3 hari...lotsa things settled...dapat jalan2...bawak anak makan angin...dapat rehat jugak...ok, nak citer things from friday, aci tak?

friday, me and my colleagues playing make up at sephora..borak2 with my sister and girlfrens they said now its trend to wear ala gothic's lipstick..not limited to any colour..so we tried on ourselves lipstick yang memang kitorang takkan beli...blue, green, purple, dark brown...black jer tak sanggup nak try...but, no matter how odd it may look like but i think i like the blueish purple colour like in this pic...with suitable outfit and venue, why not kan..




on saturday, my nephew had a minor surgery to remove a cyst at his eyelid...nothing serious but we went to my mom's to meet him...nak visit kat hospital, within few hours after operation dah boleh discharge..tak macam orang sakit pun...elok berlari main dengan budak2 nih..kita plak yang seriau tgk dia..yelaa, luka tuh baru berjahit, takut berdarah balik jer...

on sunday we went to a wedding invitation dekat 1 of the chalet in sg. congkak...alang2, we packed our swimming gear too and off we went...took us 1.5 hours to reach to the kenduri..syok ok, memang tepi sungai betul2...and the food spread, cikgu cakap macam karnival...besides the buffet table lauk2 kenduri yang biasa tuh...ada lagi booth2 served roti canai panas2, nasi kukus ayam dara, burger, apam balek, sate minang, kuih muih (terbayang bubur som2 yang tak sempat nak rasa), air 4-5 kaler, aiskrim, eh...banyaklaa..


on the way to kenduri...ariana sempat tido sebelum sampai...gambar during kenduri takde...almaklum, melayan anak3 plus khusyuk makanlaa

we parked jauh ke depan...memang penuh keta kiri kanan...ada 2 kenduri masa tuh...tgk spot tuh ok plus ada org mandi manda...later on kitorg pun bentang tikar situ jer...lama tak mandi sungai...syok!!! 



memula bebudak nih taknak mandi...sebab dulu pernah bawak gi ulu yam, dia slip kat batu licin...macam terbenam sket so diorang trauma...lama2 syok plak...lagi2 ramai bebudak lain ada...


babah n kakak abang test air dulu...agak2 dah ceria baru babah amik ariq


kesian dia mandi bogel...sory, mommy lupa bwk baju dia...dip kejap jelaa...


ariq dip dalam 10 minit jer...pastu bg dia makan then sarung baju balik...pastu babah naik, mommy plak berendam...fuhh...rasa fresh sangat...tak dalam n tak cetek...just nice...lenkali nak datang lagilaa

that night, 2 of my girlfriends nak datang pick up their ciku...dah seminggu ada kat rumah aku baru nak datang amik...sebbaik ada jugak rezeki...separuh gak terbuang...setahun lebih kot tak jumpa diorang nih...ariq pun diorang tak pernah jumpa (nak merajuklaa..sobs) anyway, dengan short notice aku masak jer apa ada kat dapur...maka jadilaa spageti olio tak cukup bahan...but, diorang kata sedap...oklaa tuh kan...yang penting dapat jumpa...rindu sangat dah...another 3 ntah bila nak jumpa..."jauh" sangat...






the husbands and kids get along well too...


nanti kita gather2 lagi ye sayang2 sekalian...