ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, August 27, 2013

Jiwa Mummy

harini macam nak citer pasal anak2..takde spesifik hari apa pun cuma these few weeks ariana ada habit baru..bila aku n cikgu tegur je dia jangan buat apa2 ke, tinggi sikit suara ke, masam muka kat dia ke or jegilkan biji mata dia akan cakap "yana sayang mummy/babah tau" pastu dia akan repeat n repeat sampai kitorang cakap yelah...memula aku cam oklaa, dia cakap sayang kan..apa lah salahnya..tapi kalau dah berpuluh kali repeat benda yang sama (menunjukkan dia pun ada buat perangai berkali2) kitorang jadi rimas sikitla..ada sekali tuh cikgu marah dia sebab dia pegi tekan kunci tombol pintu bilik pastu pintu tertutup. kunci bilik plak kat dalam bilik tu. sebbaik mikhail takde kat dalam. aku cuba nak umpil guna kad (hancur cc cikgu aku kerjakan. dia kata taknak pakai dah. bagus ;P) kengkonon nak buat macam masa kat U dululah..tapi tak boleh..cikgu dah berangin dah..yg yana tak berhenti mulut duk cakap "sayang babah"..sampai cikgu naik rimas suruh dia senyap..cebik2 la dia..in a way aku macam terasa gakla tapi aku pujuk yana, suruh dia senyap dulu..lgpun dia yang buat hal kan..pastu cikgu cuba guna screwdriver godek2 dah terbukak..ok, settle..

pastu aku terfikir apsalla budak nih mcm nih..then baru aku teringat..few weeks back aku pernah rotan dia, tak ingat apa salah dia..aku nak aim pampers dia, terkena bawah sikit kat peha dia..sekali jer aku libas tapi yelah, orang tengah marah, ditambah dengan penat, mungkin kudrat tu pun terlebih sikit, berbirat peha dia..pastu aku breakdown. aku nangis sebab aku sedih tengok yana kena gitu..dalam aku nangis dia datang peluk aku, pujuk aku (terbalik, sapa yang kena rotan sebenarnya nih?) lagila aku melalak..yang yana dah ok dah cuma peha still berbekasla..cikgu takyah cakapla..dia memang tak amik port aku nak menangis ke apa..dia memang gitu tau..suka train aku pujuk hati sendiri..anyway, pastu aku mintak maaf, aku cakap aku sayang dia. pastu aku pesan, lenkali kalau mummy marah, yana cakap sayang mummy nanti mummy tak jadila marah..n thats the starting point..bebudak nih kan cepat absorb..memang dia cukup alert bila kitorang macam dah mula nak marah, laju2 dia cakap sayang..n now siap pakej kiss lagi..kengkadang aku sajer jer test taknak cakap apa2..aku diam jer..pastu beria2la dia panjat kerusi semata2 nak kiss..hehehe...yana, mummy gurau ajer..

sebenarnya aku nih baran sikit..tahap kesabaran tuh kurang dari cikgu..thats y dia lagi banyak handle anak2..biar aku kemas rumah, masak, laundry..dia tolong mandikan bebudak, siapkan pakai baju..tapi makan aku handlela..cikgu jenis cepat mengalah, kalau anak taknak makan dia ok jer..aku plak jenis nak anak makan..bukan anak jer, kalau aku dah masak bapaknya tak makan pun boleh jadi amukan..selalunya kalau aku dah penat sangatla..janganla cabar dengan membuat perangai..maka keluarlah rasukan ablasa..tapi aku pun ada motivation aku..aku membesar tanpa kenal TLC - Tender Love Care..nenek bela, mana ada rasa kena peluk ke hapa..nak dengar orang cakap sayang kita laaagila tak pernah kot. kalau ada pun aku dah tak ingat..balik sekali sekala ke rumah mak/ abah pun macam tetamu jer :( so aku memang berazam nak curah segala kasih sayang yang aku tak rasa dulu pada anak2 aku..kasih sayang yang bukan hanya pada makan pakai yang diberi..yang bukan hanya monitor akademik..yang bukan hanya admit ini anak buah..eh?! aku nak anak2 aku tau yang aku memang betul sayang diorang, aku nak peluk diorang sebelum tido walaupun dah besar panjang, aku nak muka diorang light up bila nampak aku balik keje (i get this everytime :)) bukan berlari masuk bilik air sebab takut kena marah tak mandi2 lagi..aku nak anak aku sayang aku DAN hormat..bukan takut..sekian ngomelan dari aku, mummy ariana mikhail..

mode : layan perasaan




dua beradik yang penuh dengan kasih sayang

Friday, August 23, 2013

marila pergi rehatkan kepala otak yang asek nak merempan je nih

dah lama tak pergi bercuti...last pergi penang tengok paklong baru balik haji masa mikhail 5 bulan...pastu keje keje keje...weekend pun takleh cuti lagi mau amik cuti? so dah ada peluang nih, aku book a room a night kat grand lexis...jadilaa setakat nak merasa...hotel camni mana boleh duk lama2 kang makan receipt jer aku...hehehe isnin pagi tuh lepas siap2 kitorang pegi rumah mentua ina dulu...tak jauh pun...kira siap2 makan tgharila pastu baru gerak ke PD...orang itu nak suh anak2 ikut tapi nak suh ibu ayah bawak...aku cakap kalau nak datang, datangla hotel boleh mandi2 tapi kalau nak kitorang bawak tak bolehla sebab kitorang nak terus balik KL the next day...ibu ayah pun balik melaka balik nanti naik bas jer...ayah dah kurang nak bawak keta jauh2 nih...dalam kul 2 bertolak, kul 3.30 baru sampai...dah macam nak sampai KL dah...ikut jalan dalam, tak jem pun slow jugakla...orang itu pun sampai anak beranak ngam2 kitorg dah check in...


menunggu mummy check in..masing2 muka baru bgn tido...

dalam mamai2 pun yana nak berpeace2 lagi tuh...



2 gambar nih ehsan dari googling...memang sebijik camnilaa bilik kitorang...harga termasuk tax dalam RM784++ bolehla kan...

petang tuh masa bebudak semua tgh riuh mandi, cikgu naik kejap sebab dah sejuk...aku plak menguruskan mikhail yg baru naik jugak...ariana tinggalla dengan abg cikgu n anak2 dia...n diorg bawak baby ain 8mo yang diorg babysit...skali ntah camna yana nih seronok sangat dihayaknye pelampung tuh ke depan ke belakang (yana guna pelampung bentuk keta yang bujur boleh duduk tuh) tetiba pelampung tuh terbalik...sebbaik gakla aku betul2 kat tepi kolam tuh nak jenguk dia kejap...sorang pun tak perasan sampai aku jerit barula abg alan kelam kabut dari hujung sana datang...asyraf (anak dia yang sulung) cuba nak angkat pelampung, yang aku dah nampak yana terbeliak mata besar dari dalam air terus capai rambut yana tarik naik air...sakitla tapi itu jer yang aku terpikir nak buat...abg cikgu ingat asyraf yang buat terus nak ditendangnya budak tuh..dahla dia tgh dukung si ain...terpercik2 air kat ain...sian ain pun terkejut agaknya...bila aku n bini dia cakap bukan baru dia ok sikit...kan aku dah kata dia baran...(syukur lakiku tidak begitu) actually benda nih happen dalam 5-6 saat jer tapi memang clearly aku ingat sebijik2...yana nangis kejapla...kan dia takleh kena siram kepala nih...pastu dia ok dah...tapi akulaa yang trauma...aku suh dia naik, kalau nak mandi kena ada lebih dari sorang adult...takpun tunggu aku..petang tuh bila rakyat jelata dah beransur pulang barula aku gi mandi sorang2...feeling2 cinderella dalam citer ever after sangat tau...hahaha...yana tengok dengan jelesnyer...hehehe...dia dah mandi elok pakai baju tido, duduk jela ko kat tepi tuh...


bsok pagi sebelum checkout kita repeat mandi lagi...ayah taknak basahkan baju dia, tahan dia pakai tuala hotel jer mandi...ibu plak pakai kaftan...tak kisahla...bukan ada guard pun nak halang...antara sebab aku book nih pun sebab nak bebas mandi...


lain kali kita pegi lagi ye yana...


Thursday, August 22, 2013

mari habiskan citer raya

ok, mari habiskan citer raya in one entry...so sory ini jer gambar yang ada...again, malas aku nak remind cikgu suh transfer gambar...nak tunggu lagi mau raya tahun depan baru aku update..lupa aku nak bagitau masa kat antara gapi tuh aku dapat something yang dah setahun lebih ku cari...aku mengidam dari 8 bulan pregnantkan mikhail, raya pertama baru dapat...


jengjengjeng...Cinnamon Roll y'all...woot woot...dulu aku suka beli kat cinnabon now cinnabon dah takde kan? kan aku mc awal sebelum bersalin so dok la tengok channel makan2 je kejenye pastu meleleh air liur...masa tu aku mintak zana buatkan, sampai ke sudah takde...mintak cikgu belikan pun dia taktau nak carik kat mana...lepas tu dahla, tak pikir dah...sampai mikhail 5 bulan dia meleleh2 air liur...org tanya apa aku mengidam tak dapat? aku cakap takde sebab memang aku lupa...lagipun normalla bila gigi nak tumbuh kan...but sampai umur setahun lebih, gigi dah 7 batang pun meleleh lagi air liur...nih bukan meleleh takat basah dagu tapi lenjun baju kena tukar bib 2-3 kali..kadang pakai bib pun baju leh lenjun betapa banyaknya air liur...then aku tertengok rancangan yg sama kat tv baru aku teringat...then masa bulan puasa tuh ada skali abah aku buat buka posa beramai2...makcik aku nih memang bisnes masak2, baking2 nih dia tanya apa yang ko kempunan tak dapat nih? so, aku pun ngendeng2la kat dia mintak dia buatkan...Alhamdulillah, dapat gak dia buatkan 3 bijik...aku bagi mikhail makan habis suku kat dia...surprisingly or mungkin kebetulan, besoknya air liur mikhail macam berkurang sikit...still meleleh tapi aku try tak pakaikan bib, baju dia dah tak basah!! dapatla melawa ngan baju raya, kalau tak melawa ngan bib kat dada jelaa...

thanks wan cik, you're the best...muffin bagi kat tetamu masa wedding zana pun dia yang buat...kalau ada yang nak order muffin ke, coklat, kuih bakar/baulu kemboja, nasi kukus ayam berempah (yang nih dia leh buat delivery untuk lunch area lembah klang kalau order melebihi 5 bungkus) atau apa2 saja yang terlintas di fikiran bolehla contact dia - kalau kat facebook try carik Idah Adam...aku tak letak no dia sini...kalau nak bagitaulah ye...

ok, citer raya ke2 plak...so, pagi besoknya mak aku dah kecoh suh bersiap nak gi beraya rumah pakngah. nak gi lepas solat jumaat tapi dia punya kecoh tuh macam nak pegi lepas subuh...cikgu balik rumah jap mandi, buat laundry n solat kat sana...aku kat rumah mak ngan bebudak nak mandikan, bagi makan, memang lambatla kan...pastu bila mikhail dah tido kul 12 tuh barula aku dapat mandi, fatin siap bagi service threading lagi (bukan kening)...huhuhu...mak aku bertambah angin tengok kitorang bersantai2 gitu padahal anak bujang yang sekor tuh lagila tak bangun tak mandi apa semua...anak bujang sorang...salah macamana pun...hmmmm

so, sebab dah kelam kabut bersiap n taknak mak lagi naik angin, ngam2 cikgu sampai aku terus ajak semua masuk keta angkut barang2 sebab lepas rumah pakngah nak terus balik rumah...(sentaps ker tew?) pegi 2 keta sebab senang nak bawak haluan memasing nanti...ikut duke 10 minit dah sampai rumah pakngah (pffttt...macam jauh bebenor kan) kat rumah pakngah tetiap tahun kitorang memang hadap meja kukis dia jer..makanan berat adalaa tapi kukis makngah memang terbaikla...dia tak jual, tapi tetiap tahun memang dia buat 8-9 jenis semua sedap2...rupa lain2, rasa pun lain2...tapi semua sedap...tetiap tahun jugak aku mintak resepi tapi tak buat pun...huhuhu

lepak sana dalam 3 jam pastu bebudak pun dah ngantuk, mintak dirilaa...mak pun nak balik gak...skali masa otw balik baru teringat...eh, tak salam raya lagi ngan mak...ngan adik2...aku dah cuak dah...tulaa, raya pertama dia tolak, pagi raya ke2 dia buat kelam kabut sampai lupa, kat rumah org takkan nak salam anak beranak lagipun pakngah ada tetamu lain masa tuh...so cikgu patah balik ke rumah mak...sampai sana fatin cakap mak keluar balik pegi rumah kawan dia. nice -_- so aku tinggalkan sampul duit raya n pesan kat fatin pass kat mak...aku tau nampak macam kuang hajar tapi aku takde choice...ntah pukul bape dia balik plak kang..call hp tak berangkat...cikgu dah marah aku...sebab dia pun tau mak aku camna...kalau dah sentap susah nak pujuk...tapi kitorang redha jelaa...lagipun tetiap minggu jumpa...last year masa kitorang beraya pertama kat rumah mak, pun tak bersalam raya ngan parents cikgu...macam situasi tak kena plak bila semua dah santai2 pakai kain batik...tapi parents cikgu jenis tak kisah sangat...rilek jer, berlebih kurang orang kata...nak explain lelebih kat korang pun bukan semua orang boleh faham situasi kita so, cukupla aku explain gitu...malam tuh aku ajak cikgu pegi rumah nenek sedara dia kat desa pandan...duduk dekat tapi setahun sekali dua je jumpa...padahal family dia tuh...macam aku pulak yang lebih2...takpe, hari raya kan...marilah terjah...hehehe



nekngah yang dah makin uzur tapi bila bercerita bersungguh2, siap cebik2...kiut jer :P



raya ke3, kitorang patah balik melaka. singgah rembau rumah makcik cikgu...kat sana orang rembau jamu masak lomak cili api perut n rebung, sambal udang, sup tulang, laksa...meletup2 pedas...aku hadap masak lemak je...kat sanala aku makin menyampah ngan orang2 tuh...apsal mulut tuh celupar sangat tuh? malas nak citer detail buat semak blog aku jer...pastu dr sana kitorang gerak ke rumah sedara2 yg lain kat rembau. dia boleh eksport anak2 dia suh ikut kitorang, yang dia laki bini nak balik melaka terus...okla, bawakla kan...aku siap cakap kalau nakal2, aku tinggalkan je tepi jalan...hahaha...sampai melaka aku suh cikgu hantar bebudak tuh balik rumah diorang...sampai2 rupanya makpak eh tengah sedap membuta...amboi3...

sampai rumah ibu ayah tak sampai lg. diorang singgah mydin beli barang basah nak prep masak orang datang next day...aku sil ina n ira siap berpakat nak setelkan sumer sendiri...tak yah nak harap org ittew masak kang lagi dia berlagak... 



raya ke4 orang rembau sampai, orang johor sampai...penuhla rumah dari hall bawak ke dapur sampai ke luar...pokok rambutan gading ngan pulasan ayah plak tgh galak berbuah...syok jer lepak sambil petik sambil makan buah...kitorang masak asam pedas ikan tenggiri, ikan masin, telur masin, sambal belacan, aku buat sayur campur n goreng ayam. ibu buat kueyteow hailam buat backup...expecting 7 kereta, sampai malam 12 keta yang datang...Alhamdulillah, makanan cukup, tak membazir...tinggal kuey teow jer sikit dalam periuk... 


malam tuh kawan cikgu datang ngan anak dia adam haris, 9mo...tengokla tuh...khusyuk mengadap ifon...ada budak tu pun sibuk jer menyendeng ;P the adams (pun ada benda tak best happen *roll eyes*)

next day tuh aku dah book 1 malam kat grand lexis...ibu ngan ayah tetiba nak ikut sebab nak terus ikut kitorang balik KL. nak tengok nekngah...kitorang no hal sebab bilik hotel tuh provide 2 katil king so selesala nak bermalam situ pun...tapi ibu ayah jelah ye...itu next entry...

Monday, August 19, 2013

Aidilfitri 2013. Raya pertama

seriously gambar sebenar lagi banyak dari ini...gambar2 dengan family, dengan pakcik makcik...tapi cuma ini ajer yang cikgu sempat bluetoothkan dari kamera dia ke fon aku...cikgu nih nak ngadap benda2 gini memang makan tahun sikit...beli gajet suka, nak explore n guna tunggu wife bebel...kalau tak kamera tuh bergantung kat leher atau terletak kat meja atau gambar terbiar dalam memori kad sampai tetiba memori kad hilang dan dijumpai kembali, baru cepat2 copy masuk laptop....haih...

so pagi raya aku dah bajet memang akan mengadap karenah ariana yang sangat susah mandi...taktaula apsal...TIAP KALI MANDI mesti nak nangis...dia tak suka syampu...taknak tutup mata katanya...tapi kengkadang tak syampu pun nangis jugak...dah alang2 ko nangis, meh sini mummy syampu terus...wangi sikit kepala tuh...aku dah beli topi yang guna untuk bebudak syampu tuh tapi dia taknak guna pulak...beli mahal2, buat rugi jer...adik gak rilek jer kita siram kepala dia...adalaa terkujat sikit tapi takdelaa melalak2...ariana, kalau awak baca nih, mummy tak reka citer ye...ini memang perangai awak sejak dapat adik...attention seeker kah? hehehe

cikgu awal2 lagi dah sound aku...suh siap cepat sikit...almaklum bini dia nak kena tepek macam2 kat muka...bak kata arwah tokwan aku, pompuan nih sebenarnya tak cantik...sebab tuh kena berbedak...huhuhu * rindu atok.sobs :( * aku plak awal2 dah sound balik cakap aku tak janji sebab tahun nih aku nak kena siapkan 2 orang sementara dia pegi sembahyang...rutinnya diorang semua akan ziarah kubur arwah atok n nenek selepas solat subuh...lepastu balik makan then sementara yang lelaki pergi sembahyang, yang pompuan bersiap2la then bila lelaki dah balik, semua duduk kat hall ready nak salam kaut raya...selalunya diorang semua kena tunggu aku sebab aku tak siap2 lagi...ataupun kengkadang diorang sajer jer salam dulu tinggal aku sensorang mengadap duli...caitt...

pagi 1 syawal tuh hujan renyai2...semacam menagisi pemergian ramadhan...dan oleh sebab itu, diorang tak jadi pegi ziarah kubur...maka dapatla cikgu tolong aku mandikan budak2...aku kejut je yana...lantakla ko di situ nak menangis ke hapa...and aku berjaya bersiap on time. yayyy!!! lepas salam2 semua kali nih kitorang tak terus balik kl...cikgu request nak lepak lama sikit at least biar sempat jumpa makcik2 dia...selalunya memang tak sempat...kesian pulak cikgu nak kena request2 plak...aku pun ok kan jelaa...dengan syarat raya ke3 baru patah balik rembau...penat hoih kalau ikut macam tahun2 sudah raya ke2 balik rembau then stay melaka saaaammmpai habis cuti...(nampak macam tak adil kan? nak mengelak jem punya pasalla ni) aku pun lama tak jumpa diorang...eventho diorang duduk melaka, selalunya masing2 sibuk sampai takde masa nak berjumpa...kalau diorang datang rumah ibu pun kitorang bukan selalu ada...



marilah isi minyak dulu


dah kenyang?






malam sebelum bertolak ke melaka (malam selasa) kitorang tak sempat jumpa mak dulu...so untuk mengambil hati dia yang fragile itu aku bagitau yang raya pertama tuh kitorang akan tido sana...eventho rumah mak ngan rumah aku 15 minit drive ajer...dia tak reply pun (merajuklaa kot) tapi menurut sumber2 yang boleh dipercayai, mak aku excited...hehehe...eleh, jual mahal kunun...so bila dah plan gitu, rumah makla yang paling akhir dituju...lagi best bila dapat tau opah pun beraya situ. bagus, takyah nak g rumah opah...penat weiyh travel...maka lepas zohor terus gerak ke antara gapi rumah tokcik (our guardian masa kecik) sebab family abah semua berkumpul kat sana...pun ada sebab...sebab aku nak kejar abah...abah aku masih ada mertua so kalau aku tak kejar dia kat gapi, malam tu nanti aku kena ke putra heights pulak sebab raya ke2 sampai habis cuti dia akan ke johor...nasib baik dapat jumpa semua kat sana...kill 2 birds with 1 stone...gedit?






dah habis makan, salam, nangis (aku taktau apsal syahdu sangat tahun nih...asal salam je aku nangis), bergambar bagai nak rak akhirnya aku n zana berkonvoi ke rumah mak plak...masa tuh dah pukul 6 lebih...aku tahan tak mandikan anak2 sebab aku nak diorang masih berbaju raya by d time sampai rumah mak...kalau tidak harus lagi sentap mak aku...baca bismillah banyak2 sebab cuak jugak dekat maghrib baru sampai...mak aku jenis yang nak anak2 ikut cakap dia, nak semua perfect, apa2 dulukan dia...so, kalau ada yang terpeleot sikit tuh, kenalaa pandai2 tackle...dia tak jalan dengan hadiah2 nih...haih...so, aku buat2 riuh masuk rumah to kill the silent...hehehe...memang anak2 aku nih penyelamatlah...lagi2 ariana...diala penceria suasana...dari mak aku diam terus kena bercakap nak melayan budak kecik tuh...thanks yana...so, dalam aku leka2 tuh mak aku naik mandi solat...dia turun dah pakai baju tido...aku tengok gitu, aku pun ikutla...siap mandi semua aku announcela nak salam raya...skali mak aku taknak plak...katanya tak pakai baju cantik so taknak. bsok jelaa...alaa...zana memula tak salam gak tapi bila dia cakap raya ke2 dia takde sebab ikut mertua beraya ke muar, mak salam gakla...masa bila ntah aku pun xperasan...

malam tu cikgu keluarkan semua bunga api...seronok tengok semua hepi...dengan mak aku, opah semua main bunga api...(geram plak gambar takde...padahal ada jer dalam kamera...tapi gambar tak brape proper so abaikan jelaa) mak aku yang sangat strict tu pun nampak rileks sikit...kalau tak setiap tahun mesti ada drama...sian kitorang yang kena mengadap nih tau...Alhamdulillah, semoga bertambah baik dari masa ke semasa...raya ke2, sambung next entry k...

cerita sebelum raya

aku nak cerita pasal raya...so that kalau ada anak2 aku yang nak tau camna rutin raya kitorang, diorang boleh baca sini...mungkin masa tuh aku lupa ke, dah takde ke :(

ok, takmo sedih2...kalau tahun lepas cikgu decide nak berpagi raya kat rumah mak aku, tahun ni aku rasa better stick to the normal rutin jelaa...apa sangatla bezanya pagi raya je kat rumah mak kalau 2 hari sebelum raya n last berbuka puasa masih kat kampung...lagi penat adalaa...

so aku sajer tak amik cuti hari isnin sebab aku taknak nanti cikgu ajak balik kampung dari hari sabtu...so biar kita balik rilek2 hari selasa (raya kan hari khamis - to those yang xtau nanti)...tapi as expected, walaupun kitorang duduk yang paling "jauh" tetaplah yang duduk dekat sana goyang kaki...hangin je aku...sian suamiku yang sememangnya taknak tengok parents dia penat mengemas...dia kata kalau dia tak buat, ayah akan buat...puas aku bebel suruh call abang2 dia balik menolong...bukan duduk jauh pun...5-10 minit jer naik keta...tapi as the youngest brother, mana mungkin dia buat macam tuh...sudahnya bila anak cranky, dia yang lebih penyabar dari aku bantai sebab dia dah kepenatan sangat...makin aku rasa geram dengan orang2 di sana...aku bukan cakap semua...adik2 ipar memang bagus sangat...in fact kesian ina dalam sibuk tolong ibu buat kek buah kukus 4 jam yang memang tetiap tahun buat without fail boleh terkena gula hangus kat kaki sampai nampak isi...dah terhincut2 dia di pagi raya...dalam pada tuh masih menolong lagi tuh...aku cuma sempat buat 2 biji kek buah kukus n tolong ibu masak lauk berbuka...oh, and tolong rasa rendang kaw ke tak...hehehe...

yang aku geram is orang yang pandai cakap, pandai mengarah tapi batang hidung tak nampak. boleh pulak call ibu buat2 prihatin tanya sapa tolong masak, sapa tolong kemas rumah, sapa yang potong rumput kat laman, apsal ibu bagi upah mahal pada si hasan potong rumput luar laman...habistuh, ko nak buat? puii...boleh pulak amik kesempatan hantar anak2 dia kat rumah ibu lepastu dia laki bini membuta...cukup time makan boleh pulak ko bangun eh...pastu hilang...rupanya membuta balik...apakah??!! pastu bising guna kudrat dia yang sedikit berbanding kudrat ibu yang masak untuk dia anak beranak siap tapau bawak balik...tu yang aku malas balik bukan aku tak suka mertua tapi aku tak suka tengok diorang mengambil kesempatan bertubi2...mertua aku plak jenis mengadu pada kitorang jer, tapi malas nak tegur anak yang panas baran tuh...malas nak panjang cerita...matikan air katanya...banyak benda happen masa raya cuma aku pendamkan ajer..or aku luahkan kat cikgu sampai cikgu pulak cakap apsal aku boleh jadi sampai macam nih...eh, aku pulak...yelah, maybe sebab itu kerabat dia, busuk2 pun kerabat dia...tapi kan aku isteri dia, of cos aku berangin sebab aku dah anggap aku pun sebahagian dari keluarga...

haha...tadi kata takmo sedih2 skali teremosi pulak...so, selamatlah ibu masak rendang ayam rombau 6 ekor, sambal udang 2 kilo, order sambal ikan bilis makcik ila n ketupat...banyak benda order jer sekarang sebab dah tak larat nak isi beras dalam sarung pastu nak jaga airla, pastu basi...baik order jer...takpe, anak2 ibu semua dah kerja...menantu pun bekerja...

malam raya dipenuhi dengan agenda main mercun...sponsored by cikgula of cos...hmmm...maleh nak ckp bab tu dah...tetiap thn pun isu yg sama...kata nk sharing, in d end? mikhail mcm tak brape heran sgt...arianala yg paling seronok...ku butakan mata demi kebahagian anakanda...mlm tu jugak mikhail demam...agak tinggi...bagi ubat, sponging, Alhamdulillah besoknya dah kebah...yang tinggal cuma crankiness...nak bergayut sama mummy ajer...makan taknak...i want nenen only...maka mummyla yang makan bertubi2, demi menyalurkan zat pada si anak...miahahaha...

oih, panjang dah aku tulis rupanya...citer raya tak start lagi nih...kang dah tulis pepanjang boring lak orang baca...aku stop sini dululaa...nanti kita sambung citer raya...kali nih aku janji betul punyer citer raya...tapi aku tak janji citer tuh nanti takde emo2...hehehe...last but not least, rasanya belum terlambat untuk aku ucapkan...

 

SELAMAT HARI RAYA * MAAF ZAHIR BATIN

Friday, August 16, 2013

raya yang tak brapa best

a week before raya ariana dah mula batuk2...mana taknye, bila berbuka kita minum air sejuk, dia kunyah ais...bila x bagi, melalak2 mcm kena cubit...skali skala kena cubit bebetul...haa...pastu bila tido dia batuk2, muntah...pastu nangis...pastu tersumbatla hidung...pastu nangis lagi...so, since bekalan ubat kat rumah pun dah nak habis, balik keje hari jumaat tuh bawakla pegi jumpa paed dia...klinik kanak2 ong kat ampang...bagus klinik tuh tau...nasibla ariana nih jenis senang makan ubat...tapi dr dah pesan kalau boleh jauhkan dari adik dia...jangan berjangkit...

well, easier said than done dr...dah adik beradik, eventho dah pesan jangan cium adik, berjangkit jugakla bila diorang main sama2, yana batuk/bersin depan muka adik, adik amik botol air kakak gi sedut minum...maka malam raya adik pulak kena...memula demam panas...pastu bagi ubat yana...batuk plak...bagi ubat yana tapi dos dikurangkanla...tapi mikhail bukan senang makan ubat...meronta2 siap tersedak bagai...pegi beraya pun tak syiok...kat rumah org nampak aku macam dera anak jer...and mungkin sebab virus kuat plus takde antibiotik unlike yana, flu dia makin teruk...kesian tengok bila dia menyusu...kejap2 lepas nak amik nafas...maka bertambah crankylaa apalagi...

raya ketiga tuh baru klinik bukak balik...sebelum bertolak ke rembau, kitorang singgah klinik amik ubat mikhail plak...until now batuk masih ada sebab by the time kiorg bawak ke klinik dr kata hingus dah hijau n pekat means ada infection (a mild one) so lambat sikitla nak baik...kalau tak, 2-3 hari je dah ok...n sepanjang cuti raya nih mikhail taknak makan...susuuuu je...nak gayut jer...so, aku la yang kena makan banyak untuk deliver pada mikhail thru susu *alasan* (agaknya sebab tu aku tak iyak dari 1st raya sampai raya ke-5...hmmm...boleh jadi...) ni just letak gambar masa 1st visit amik ubat ariana...





lepastu kitorang pegi my mom chicken rice kat belakang tuh pekena nasi ayam plak...okla, sedap cuma tak sesuai untuk budak sebab ayam tuh dia dah curah kicap pedas siap2...kalau tanak pedas, kena pesan awal2...




sampul raya


citer raya kendianlah ye...aku nih memang gini...orang citer pasal puasa, aku citer pasal susu...orang citer pasal raya, aku citer pasal kpop (itu schedule entry, totally lupa yg it will be publish after raya...hihihi)

raya tahun ni diorang dah canang2 kata rhb punya sampul kiut sangat...apakan daya takde rezeki nak dapat walaupun bekerja dalam bangunan rhb sendiri...kedekuit!! selalunya aku akan pilih sampul yang simple, katun2, nipis akan digunakan untuk bebudak kecik...diorang nih kengkadang ganas...dapat jer terus koyak tuh...yang ada tulisan silver/gold, besar n material pun keras elok jer itu untuk orang2 tua...aku actually takde masalah nak dapat sampul...coz anak2 murid cikgu akan bg berpeket2...yg tahun2 sudah pun tak habis2 lagi...saje kumpul...hehehe...tahun nih memandangkan osk dah berpecah n jadi makin kecik, aku bajet takde sampullaa...skali osk property (subsidiary yg lain) ada buat...maka kitorang try kecek2 dapatla sepeket sorang...tak byk, ada dlm 8 keping je pun...tapi yang specialnya sebab aku rasa nilaa sampul paling cantik pernah aku dapat...bukan sebab corak atau kaler dia tapi sebab material dia...



antara sampul yg aku paw dari org...huhuhu


it is made of satin fabrik yee....cer klik to enlarge the image...leh nampak benang2 kain tuh...tampal atas kertas of cos...dah exclusive gini, aku allocate untuk parents jelaa...yg lain aku nak simpan!!

Wednesday, August 14, 2013

WE GOT MARRIED!!!


saje aku letak gambar ni as pembuka...tengah sangap nih...keje Alhamdulillah dah tak sebanyak dulu...fasa pulun kerja dah habis...tengoklah klau ada IPO or ESOS yang baru kalau harga memberangsangkan mungkin akan bersilat kembali...oh, itu kumpulan ft island...suka sangat dengan lagu diorang severely...silala download...sama macam lagu kumpulan 2pm yang aku cakap tuh...suara hongki lee memang sedap giler...kalau tak takkanla aku boleh dengar berkali2 walau aku tak faham sepatah haram pun...yang aku tau, saranghaeyo (i love you...hehehe, gatal!!) tapi ft island nih bukan boyband yg jenis terkinja2-menari-semua-pun-nak-nyanyi-walau-sebaris-pun-jadi...diorang nih lebih kepada kumpulan rock kang kang sorang lead singer n yang lain main instument...n kelebihan kumpulan ft island nih, sorang pun takde yang buat plastic surgery...kiranya wajah encem semulajadi kurniaan Allah...kat korea kan memang famos amos buat plastic surgery...hongki lee tuh yang kedua dari kiri...jambu kan *angkat2 kening*

camna aku leh terjebak ngan k pop nih? sedangkan dulu aku duk kutuk sepupu aku yang mengadap kpop macam makan nasik...sampai anak aku ariana pun dah tau kalau ada kpop jer dia cakap nih makngah suka nih...hahaha...memula sebab aku tertengok iklan ada citer WE GOT MARRIED kat channel 393...teringat plak blogger moon pernah suggest tengok...dia kata best...so teringin plak tengok camna yang dia kata best tuh...ok, meh aku citer sikitla sinopsis dia...rancangan nih akan pairkan celebrity dalam 1 virtual marriage...n ada mission2 dia...mungkin minggu nih diorang kena masak, so kenala tau apa pasangan dia suka makan...or pegi honeymoon, pegi buat wedding photoshoot (paling suka tgk mission nih), pegi dating and tengok camna diorang jaga relationship tuh...dalam pada tuh diorang akan kenal dengan kengkawan masing2 tengok pendapat orang sepadan ke tak (of cosla diorang kata sepadan...duhhh) and in the end diorang kena berpisahla...so nak kata lakonan pun bukan jugakla coz memang real bila diorang betul2 1st time jumpa tuh kalau tengok muka nervous ke malu ke memang itu perasaan diorang yang sebenar (aku tau sebab aku dah tengok the making k) and ada yang memang ada chemistry akan rasa sedihla bila nak berpisah tuh...

so masa aku tengok tuh dah episod 4. ada 2 couple = 4 celebrity...dia pairkan taecyeon dari 2pm dengan artis taiwan gui gui and hongki lee dari ft island dengan model dari japan fujii mina.,memula aku suka tengok taec dengan gui2 sebab gui2 nih ceria jer n suka sakat taecyeon...diorang communicate dengan english walaupun english gui2 sangatla berterabur, taec still boleh faham...diorang suka main macam osom tuh n kenakan each other...sapa kalah kena dendala...denda yang klakar2...n diorang suka sangat amik gambar...n lakonkan semula babak2 dari movie...couple yang funlaa, tapi tak brapa romantik mungkin sebab limited communication skill, susah diorang nak luahkan perasaan...




taecyeon n gui gui (emma)


hongki lee n fujii mina (sweetkan? mina senyum nampak genuine sangat tau)

hongki lee n fuji mina plak memula aku tengok cam boring jer...diorang tak banyak main game...mina lak tua few years dari hongki...tapi mina fasih bercakap n menulis bahasa korea...so relationship diorang lebih maturedla kiranya...diorang masak2 for each other, buat surprise, tapi lama2 aku jadi lebih suka couple nih sebab nampak yang mina nih betul2 suka kat hongki...hongki pun suka...masa hongki nak melamar mina tuh...alahai...cair tengok...hehehe...eh, bukan cair tengok hongki tapi tengok CARA dia memang romantikla...mina banyak berkias2 yang dia dah mula suka hongki...hongki plak suka buat2 tak paham n carik peluang nak dekat ngan mina..kalau diorang dating pun pegang tangan macam real couple...tak macam taec n gui2...tegak je...hehehehe...masa episod 2nd last tuh diorang dapat mission utk prepare for goodbye...hongki nampak betul2 terkejut, n diorang sedih sangat...memang banyak nangisla episod last tuh...gui2 tu pun nangis gak...minala yang paling sedih...pastu hongki nyanyikan lagu severely nih untuk dia for the last time...n hongki buatkan rantai nama diorang sebagai ganti cincin kawin diorang...sweet sangat...

so korang kalau nak tengok, kat tv dah habis dah...ganti ngan running men plak...korang tengok kat youtube jelaa...siap ada the making...ahhh....rasa tak puas pulak tengok episod hongki mina tuh...nak gak tau sekarang diorang betul2 couple ke hapa...puas aku google tapi takde pun berita pasal diorang...kalau korang tau, bagitau aku eh... :)