ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, July 25, 2014

Last kopek

today will be my last working day. am taking halfday off as mikhail kena demam pulak...plus i didnt pack, kemas rumah, whatsoever...memang kurang mood raya tahun nih...with the recent world event and all :( ...cikgu already inform that we're gonna take off to melaka at 3am tomorrow...i'll be start working on thursday...

so before i'm away, i would like to take this opportunity untuk meminta maaf zahir dan batin...samada sengaja atau tak...i may post some entry with furious and inappropriate manner and hurt some people...for that, im sorry...thank you for coming and read my boring and merepek stories *hugs* ...and thank you for all the sweet and sour comments :)

have a safe balik kampung, eat moderately, cherish every moment, for others, happy looong holiday...seronok kan? hehehe...lastly

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin


this year we have new member to celebrate with :)
Seth, ask your mum to buy a pouch for you ok...hehehe

Wednesday, July 16, 2014

Ramadhan Kareem

Assalamualaikum...just 5 minutes after i post my previous entry, my monthly friend came back...main cak2 pulak...and i only get to start fasting on 10th...goodluck to me mengganti berbelas hari nanti yer...

kesian cikgu sahur sendiri2...dia buat burger, kadang masa dia berbuka tuh aku masak lebih sikit so that cukup untuk dia bersahur...kadang dia makan roti jer...Alhamdulillah puasa tahun nih until today dia belum lagi kena gastrik...kalau tak setiap tahun mmg ada kena ganti sehari...bulan puasa nih ofis release kul 5pm. lebih cepat dari dulu kul 5.30pm. sejak bulan puasa nih hari2 cikgu amik aku balik keje ngan moto...then kitorang singgah mana2 bazaar beli makanan...kadang kalau plan nak masak, singgah bazaar beli kuih2 jer...setakat nih masih boleh dibendung keinginan makan macam2 sebab pergi berdua...kalau aku nak beli kang cikgu ingatkan takut membazir...kalau ikut cikgu dia tak brape dessert2 nih...

persiapan raya pun ala kadar jer...kalau tahun2 sebelum nih aku amik cuti keluar berdua pergi beli baju anak2...now aku beli sendiri jer...pastu claim cikgu...dah ofis pun dikelilingi shopping malls, pegi time lunch hour sudah...tak beli banyak pun...lagipun kalau tak raya pun kekadang aku ada gak belikan baju kalau ada sale...aku dulu dapat baju baru betul2 setahun sekali jer...kalau pergi jalan dalam tahun tu duk pusingla pakai baju sama sampai lusuh...Alhamdulillah, pengalaman mengajar kita kan...ada gak baju nak dipakai...kalau jadi macam adik firdaus, lagi sedih...cikgu tak cerewet baju apa aku pilih pun...dia ok jer...lagi menyenangkan dia takyah pening2...awal2 dulu pun pernah dia suruh aku beli online jer...hahaha...jangan galakkan sangat yang...kang bocor wallet...hehehe...baju kurung aku pun dapat tempah sepasang jer...itupun puas pujuk tailor sil kat melaka untuk accept baju aku selai...yang lain dalam bunjut plastik lagi...selain baju melayu, cikgu taknak beli baju baru...dia kata baju dia dah banyak...tapi bini dia nih mana boleh terima alasan tuh...belikanla dia selai untuk menutup rasa bersalah terhadap diri sendiri kerana telah membeli sepasang lagi baju siap untuk diri sendiri...yelaa, cuti raya kan 2 hari...*nafsu pompuan*

eh, marilah datang shopping kat ampang park...banyak baju cantik2 kat booth...sediakan duit jer... :P


haih, kalau dah minat polka dot tuh, cikgu terpaksa redhalaa aku pilihkan dia baju nih...mula nak beli dedua...pastu aku letak balik yang maroon tuh...macam obvious sangat polka dotnyer...kang kalau cikgu tanak pakai, aku gak yang berangin...

lepas berbuka, barula aku mandi and tunaikan yang wajib...pastu duk rilek jap layan anak2, pastu terawih ngan cikgu kat rumah jer...nak angkut anak2 ke masjid, tak berani...lagi2 mikhail nih bukan boleh duk diam...ada kes kat kedah kan budak tu hampir kena culik masa main kat area masjid...orang lain tengah terawih...budak, fitrahnya nak main kan...bape minitlaa kita boleh make sure dia ada kat sebelah kita...nauzubillah...takpelaa, Allah Maha Mengetahui...tapi memang rindulaa nak solat terawih kat masjid...di bulan mulia nih moga Allah pelihara anak2 kita walau di mana mereka berada...

lepas setel barulaa dapat nak buat keje rumah...nak lipat kain ker, nak mengemas ke, tapi selalunya memang mata tak larat sangat...dari pukul 5 dah bangun kan...kadang biar jer baju tak berlipat dalam bakul...sampai melimpah ke atas sofa...hahaha...lantak...bila weekend, lepas zohor masa semorang tido, pasang runningman, haa kita lipatlaa...ada less than 2 weeks lagi kita nak beraya...rasa kejap sangat...terawih pun baru jer bape kali dapat buat...bila dah makin tua nih takde rasa excited sangat nak beraya, lebih kepada pening fikir nak pergi mana dulu...yelah, orang banyak cabang kan? takut ada yang sentap merajuk pulak kang...susah menjaga hati elderly nih kalau tak betul2 memang jatuh derhaka...tengok muka masam di hari raya adalah sangat tak best hokay...sedih jugak nak tinggalkan bulan ramadhan...ada lagi ker ramadhan untuk kita tahun depan?

Monday, July 7, 2014

meeting my ex


Ya Allah...sangapnyer kat ofis harini...dahlaa 1st day start puasa (Alhamdulillah still puasa up till now) so takleh nak mengudap kasi hilang ngantuk...kalau tak kejap2 teguk air nak bagi refresh...i have been peluk my cushion since an hour ago...kejap letak kepala, pejam...then bangun balik tapi mata kelat sangat...letak balik kepala...and it didnt help when i have no work to do? bulan2 puasa nih takde orang nak buat loan kot...mostly dah buat bulan lepas so that they can jual this month and enjoy the money for raya...workstation pun dah siap kemas last week...kertas2 notes tak guna dah buang...and last week a bit busy sebab my superior was on leave so i take over keje dia...now that she's back, im left with so much free time...

semalam penat sangat...gerak from melaka at 1pm - singgah sugarscarf wangsa melawati for the 2 days sale...manage to grab their madison shawl (yayy!!! tudung raya dah setel) balik rumah jap hantar barang2...and i force cikgu to take a nap before going to rumah tokcik for buka puasa...biasalaa kalau dah balik rumah, macam2 nampak nak buat itu ini...end up we keluar rumah at 5.30pm...well, actually it only took half hour from our house to antara gapi but when you wanna drop by here and there plus bad traffic due to bazaar at few places, end up cikgu had to buka puasa with kurma in the car...planned to cook kari udang galah at tokcik house and already informed her...so, when we arrive 10 minutes after maghrib, tokcik already tumis the kari and i just need to siang udang and lebur dalam kuah...by 8pm we were having our proper dinner with kari udang galah, kari sotong from yesterday, sambal petai and rendang paru bought from tepi jalan, kuih2 so-so from the same place and air keladi dapat free by makcik jual lauk...Alhamdulillah...dapat jugak menikmati rezeki on that day despite ada orang tuh dah muncung bila tgk jam dah nak maghrib and we're still on the road...hehehe

so, when i browse through my album, rupanya my small reunion with my Uni mate belum cerita lagi...well, back in Uni time i have few group of friends...my coursemate, my roomate/collegemate, my matriksmate...and these people are the one i spent the time with on weekends, at night, eat together, sleep together, outing together, cry together (akulaa yang selalu nangis pun)...they are my rocks...it started out when i saw somebody wish birthday to irma...she's my roomate from sem 3-6...2 years together...we're practically sisters...kemana2 berdua macam belangkas...sampai nama cikgu tenggelam...people would ask me where's irma and vice versa...no more where's alan...hehehe

so i wish her birthday sambil mengenang2 kenangan dolu2...and the other pun join...cut the story short, rupanya she's working near kl and so does yasmin who i thought working in muar...hahaha...selama nih borak kat fb tak cerita detail pun...so we agree to meet up at kl sentral...cantik rupanya kl sentral sekarang eh...they even have a mall...melilau mata mencari tempat makan sambil melilau tengok kedai2...we only have an hour :( borak2 like no other business...memang tak puas...but oklaa, seronok dapat jumpa even for a while...and after tagging everybody these pic mulalaa yang lain jeles and demand me to organize a family day/gathering somewhere on school holiday...some of them are from pantai timur, some from utara..so, i must start get going...hmmm...port dickson seems suitable for a short getaway with family and friends...boleh bbq and all...amacam?


irma and me


Aqiqah Seth Yusuf



Assalamualaikum yorobun!!! (that means everybody in korean btw)

how was your ramadhan so far? i just started fasting today since ABC (Allah Bagi Cuti) last tuesday...hopefully it will last until iftar and until end of ramadhan, inshaaAllah...knowing my own body, mandi wajib tak pernah yang sekali...nilaa akibat suka makan ekor ikan bawal kecik2 yang garing tuh masa kecik dulu...agaknyelaa sebab masa my arwah onyang tengok semua ikan goreng dia kudung takde ekor, dia kata nanti dah besar datang bulan pun berekor2...tidaklaa aku tau apa kesamaan antara ekor ikan dengan datang bulan tapi iyakan ajelaa kan...hehehe...miss my onyang :( sebenarnya banyak lagila pantang larang orang tua yang dikeluarkan. aku n zana ikut jer tanpa banyak tanya...tanya sekali dua je pun...pastu ikut jer...tak macam most anak2 muda zaman sekarang yang banyak cikadak plak...

oiii, tersasar pulak dari landasan cerita yang sebenar...tengok2 dalam draft rupanya belum story mory lagi pasal majlis aqiqah my nephew Yusuf that was held on 21st June...buat dekat rumah in law zana kat sg. buloh...ada marhaban and tawaf potong rambut...ada sikit benda tak best jadi but kita taknaklaa citer pasal tuh...

gambar banyak tapi ulang2 sama jer so here i paste some of it


mummy and ayah pengantin


pelamin...all these decorations cuma 500-600 jer...murah kan?


pengantin bertuxedo bagai kamu yer...


tukar uniform sudah...

Alhamdulillah, despite that day being scorching hot inside and out...hehehe, majlis Aqiqah Seth Yusuf berjalan lancar, dikelilingi orang2 yang menyayangi dia...moga yusuf akan membesar menjadi anak yang soleh, beriman dan taat kepada orang tua...amiiin

Wednesday, July 2, 2014

story on our 1st Ramadhan


Alhamdulillah puasa 1st day tak menjadi masalah...i mean takde migrain tahap nak hantuk kepala like tahun2 lepas...maybe sebab i've been consistently ganti puasa since last month except hari cuti...(tu pun 4 hari x sempat ganti...fidyah 4 hari pulak tahun depan o_O) and its just nice when 1st ramadhan also on weekend so we could break our fast with the family...ahad tuh berbuka rumah mak, memang meriah as all my siblings were around...mak masak ketam masak lemak, daging masak kicap, ayam masak gulai iran (macam kari tapi manis), goreng ikan keli and sambal gesek...ooohhh...kak hos's sambal gesek is the best...nih bukan tumbuk tau...dia gesek cili, tomato, belacan (semua kasi goreng sampai layu sikit) and garam gula macam orang buat kuah rojak tuh....sodapp...


fatin and fina kena jadi babysitter while yang lain berbuka puasa...see yusuf tuh pun dah pandai tengok orang :)


Memandangkan saturday tuh cikgu takde and we have guest in the house, we postpone cake cutting for mikhail's birthday on sunday...buat kat rumah mak as everyone pun ada...kesian mikhail...everytime birthday dia semua buat in a rush...xsempat nak plan for a proper birthday party lagi...tunggu dia besar sikitlaa yer...this is absolute chocolate premium cake from secret recipe...our dessert berbuka 1st puasa :)


look at the camera mikhail


mikhail cudnt be bothered by the cake...(isyh babah nih)


oopppsss lupa ada sorang lagi yang suka sangat cake...hehehe


Alhamdulillah mummy : yana dont blow the candle yer...itu mikhail punyer


mikhail still didnt bothered about whats happening around him.


ok yana, u may blow the candles...adik tak paham lagilaa...dia wat dek jer...hehehe


haaa...tang main pisau barulaa dia nak sibuk2 yer mikhail



apalaa yang dia citer kat aunty fina tuh...

anyway, lepas jugak hajat mummy to make even a small and simple celebration among close family members for mikhail...happy birthday again sayang!!!

bff meeting


Assalamualaikum w.b.t

Morning yorobun!! start buka sekolah harituh pepagi as early as 7am dah terpacak kat ofis...usually, i would be the one bukak pintu and lampu2 semua...pastu kalau ngantuk, masuk stor room, bentang tikar and zzz...kadang sampai sejam lebih...sedar2 dah kul 8.30am...kat luar dah ramai orang tapi takde sapa pun heran...pemandangan biasa...kadang berjemaah tido ngan other colleagues (yg pompuan jelaa) hahaha...

Last saturday before puasa tuh i cooked extra special and invite my girlfrens to come over to my house...like a small housewarminglaa jugak...cudnt wait any longer just becoz:

we missed each other
we knew berbuka bersama is not a guarantee will happen
meeting out seems impossible coz some of us still have small babies to attend and
we want to hang out a little longer without leaving our family behind

its a bummer when cikgu said that he have camping that week...he's away from friday until saturday afternoon...patahla sayap aku sebelah...cannot do everything on saturday mana tau the kids not cooperative kan...so on friday i take a half day leave, pickup my kids and makcu, went festival city to do some groceries shopping and entertain the kids at playland sampai letih, send makcu balik and kemas rumah...by 8pm both kids dah pengsan..hahaha...and i start preparing for saturday...lipat kain, tidy up the prayer room, clean the guest toilet, hias2 letak bunga inside the house sket, blend all bawang2 and cili kering, rebus and kopek telur puyuh...my plan was to cook ayam masak lemak cili api, sambal telur puyuh, puyuh goreng, sayur campur...my girlfren ila will bring the dessert...hahaha...orang tak biasa masak banyak, kemain sampai sehari awal nak prepare...





the next morning from 7.30 dah start siang sayur, hiris2 apa2 yang patut...by 10am dah siap mandikan the kids, bagi makan breakfast and susu, layan diorang main, kemas2 lagi sikit...mind you, rumah aku memang selalunyer sepahlaa...thanks to my little hero ;P...kalau takde orang nak datang memang kitorang biar jer sampai dia tido baru kemas...so 11am start masak...kartun penyelamat...1 hour plus siap masak semua...suap anak2 makan and rileks...2pm barulaa ila and husband sampai...yang lain nak zohor kat rumah dulu katanya...and some were from other places...makan bergilir2 as the other sampai selang 15 minutes from each other...sapa sampai terus makan....and then next clan pulak...hehehe...the husbands lepas makan bersandar kat sofa...mata pun kecik2 jer ngantuklaa kot...suh tido kat guest room malu2 plak...then petang sket tea time pulak...i love my girlfrens...even 1st time datang rumah, they knew their way in the kitchen...kata nak jamu husband masing2 kan...haa pepandaila korang buat air yer...hehehe...ila bawak bread pudding...tertinggal sos custard pun sedapp jer...not too sweet, just nice...and i serve the red velvet cake i got when i bought the tupperware set...nothing fancy, takde cream cheese hias2 pun but it was moist and delicious...


the only picture taken...thank you yana for entertaining our guest while mummy tidokan mikhail...masa nih only ila and husband baru sampai...yana was showing him the house design in the magazine...hahahaha

cikgu came home at 5pm...mandi2, rehat jap and they lepak kat dining table borak2...and the ladies kinda set a nursing corner ourselves when masing2 bersila at 1 corner and cover each other's baby in nursing cover...kaki semua terjuntai goyang2...syoklaa tuh...huhuhu...seronoklaa dapat lepak2 santai macam tuh...nak baring tergolek pun boleh...anak muntah berak apa semua senang nak attend...and we like it that our husbands can get along...must do this often nampaknya...ok, lepas nih rumah sapa plak?