ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, May 23, 2010

hajjah kechik

chomellll sangat tengok baby pakai topi/skaf/tudung...just simply cute...like this :


Friday, May 21, 2010

Mickey, Minnie and Jerry

2 malam lepas sebelum alajn pegi ngajar tusyen, dia pesan supaya aku ingatkan dia pasang gam tikus sebelum tido...aku pun macam heran gak apsal tetiba jer kan...aku heran bukan pasal rumah aku takde tikus, tapi cardboard gam memang sentiasa ada 2-3 kat dapur tuh...napa nak tambah lagi kan?and dah lama tak kena so, aku ingat dah senyap kejaplaa aktiviti ct ct sekalian kat rumah aku...

okla, sambung citer...then alan balik, dia pun berkobar2 pasang gam...yang dah ada tuh pun ditambah lagi gam kasi power...malam tuh belum sempat kitorang tido, tup tup dapat tangkap sekor...alan kata takpe2, kita tengok besok...skali besok pagi tgk dapat laghi sekor...alan kata takpe2 malam kang baru buang...skali balik keje, tgk dapat lagi sekor...alan kata ok, dia buang lepas balik dari tusyen...then bila nak buang alan kata total dapat 4 ekor tuh...mak aih...ramai bebenor...korang buat parti ker?nak apa ntah...bukannya aku letak makanan pun kat luar...

kalau pasal tikus nih, dah tak larat rasanya nak citer...sejak aku duduk kat rumah nih...which is since 2 and a half years ago, aku rasa dah beberapa keturunan ct kitorang dah tangkap dah...aku duk kat flat dbkl tingkat 1...balkoni blakang sangat lapang n takde net...ct nih datang dari longkang bawah n panjat thru paip gas...aku lebih suka alan pakai gam untuk tangkap daripada kaedah2 lain...cuba korang bayangkan...kalau pakai snap, skali snap perut...tak ke berhambur...eeee...pakai racun lak skali ko bukak kabinet bawang, jumpa sekor bergelimpang kat tepi tuh...double eee...nak pakai jerat nak kena pikir lak nak bunuh camana...lagipun nak bunuh tuh macam ngeri sket nak membayangkannya...pakai gam senang...dah lekat tuh, lipat kadbod, masuk plastik, ikat then buang tong sampah besar(flat2 slalu ada tong sampah besar yang orang buang sampah dari atas tuh...sapa duk flat tau lerr...)

masa aku pregnant dulu, makin bermaharajalela diorg nih...mana taknya...orang2 tua tak bagi kitorang bunuh binatang...termasuklaa binatang perosak...aku pulak jenis yang cepat terkejut n lemah semangat...kalau terdengar bunyi dia lalu jer pun aku dah jerit sampai leh dengar kat blok sebelah punya sebelah (jauh tuh)...skali bila dah terserempak beberapa kali, aku dah tak tahan...ada skali tuh tgh makan, dia leh lari dari dapur masuk bawah meja...aku tersentak angkat kaki n sudahnya perut aku sakit...alan kata tak boleh jadi nih...alan pun ajaklaa kawan dia datang rumah nak mintak tolong...tanpa bagitau apa sebenarnya kitorang nak dia tolong, dengan baju keje dari opis dia datang rumah...kitorang blanja dinner baik punya...skali suruh dia pasang gam ternganga member...laaa...hmmm...okla, aku tolong, kata shidi...actually shidi nih pun penggeli orangnya...hehehe...malam tuh gak dapat anak2 ct 3 ekor skaligus...pikir nak buang pulak...mintak tolong jiran sebelah buangkan...slamba jer dia bawak board tuh g buang...takyah masuk plastik pun...

ni dah ada baby, lagilaa aku nak kena berjaga2...kang kot terkena kencing tikus, kan bahaya...anyway, aku memula ingat nak letak gambar hasil tangkapan kat sini...then pikir2 balik kot2 yang baca nih tgh sedap mentekedarah ke, kang hilang selera plak...so, aku letak gambar nih jelaa ek...

Friday, May 14, 2010

salahkah aku?salah aku kah?




salah ke apa aku cakap?aku rasa aku cakap benda betul.cuma mungkin cara aku cakap salah atau cara engkau faham salah.




*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*





saya sedih.



p/s:ini entry emosi.kalau tak paham, biar aku sorang jer paham.

Thursday, May 13, 2010

si masam

susah betul nak amik gambar ariana senyum...semuanya kalau tak berkerut/selamba or masam...bukan dia tak reti gelak tapi asal focus jer kamera kat muka dia, dia tenung balik...skali snap! masam jugak...alahai cayang, senyumlaa sikit...paling kelakar tengok dia mencedukkan muka macam anak patung kena kemek kat hidung...muncung panjang leh ikat ngan getah...




akhirnya aku ada 1 cara nak snap gambar senyum...puas gaklaa aku agah2 dia sambil cangcodak (tau ke cangcodak tuh apa?) last2 jeng jeng jeng...

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

dapat gak...

skali habis dia tolak mata ngan pipi daa...

hehehe...senyum mahal!!!

so sudden

semalam masa balik rumah aku nampak ramai orang berkumpul kat surau...ingatkan ada apa...terserempak dengan jiran sebelah yang memakai kopiah, aku pun tanyalaa ada apa kat surau...aku terkejut dia bagitau anak sulung dia meninggal akibat accident (ada dalam harian metro 13.05.10 ,2nd article) pukul 2 dekat jalan ampang...MasyaAllah...sedangkan hubby baru terserempak dengan arwah tghri tuh...bayangkan perasaan keluarga arwah...dalam sihat2 sekelip mata insan tersayang pergi...untuk kak anne sekeluarga, banyakkan bersabar ye...sama2 kita sedekahkan al-fatihah...moga2 rohnya dicucuri rahmat...amiin...

Wednesday, May 12, 2010

now you see, now you don't

last 2 weeks, we went to makcik urut iaitu makcik halimah on 1 purpose...MENGGONDOLKAN KEPALA ARIANA!!!makcik nih urutkan aku masa berpantang n dia juga boleh sunatkan baby perempuan...dia duduk kat area gombak...sempoi jer datang rumah client naik beskal...anyway, rambut depan ariana makin banyak gugur n tak elok plak baby girl botak depan...dah macam boss aku lak aku tengok...so, pagi tuh baba dia mandikan...siap syampu lagi...then off we go...


kan tak manis botak depan gitu...??

memula diam jer dia masa makcik botakkan...skali agaknya rambut tuh dah mula rasa miang, haa tak keruan dia...anyway, makcik tuh cukur habis kasi bersih...kalau dalam army tuh no.0 laa...n now dah mula tumbuh balik tapi tak sekata lak...atas lalang, tepi rumput padang bola, blakang rumput karpet...aku dah try bubuh minyak kat kepala, naik rashes plak...sudahnya aku biarkan ajer...InsyaAllah bulan depan baru nak buat kenduri aqiqah dia...hopefully by then adalaa sikit rambut dia untuk dipotong...kalau tak, mummy kena pakaikan ariana wig laa...nak?


after...tido pun berkerut...trauma kena gondol...hehehe

MOGOK SUSU

Lama tak ber update laman aku nih...takde masa...selalunya kat opis lerr kalau nak update pun or weekend when ariana sleep...tapi since a months ago, we have a LOTS of application to process...terkejar2 aku nak mengepam lagi, nak buat keje lagi, nak makan lagi, nak minum susu lagi (errr...)Alhamdulillah, its all over...no more processing that counter...dah tutup, habis, finish, nadaa...tinggal application yang kecik2 jer laa or maybe ada counter baru ker? err...paham ke apa aku cakap nih? well, aku keje kat investment bank to process ESOS...nak tau lebih lanjut, googlelaa eh...actually aku nak citer things that have been happening since bukan nak citer pasal keje...
ada benda happy, ada benda kurang happy happened...biarlaa aku citer yang happy jer coz yang kurang happy nanti aku jadi hilang mood lak...
benda yang happy apa lagi kalau bukan si comel ariana laa...buah hati pengarang jantung aku tuh...2-3 minggu lepas, she was on a nursing strike...habis stok susu aku kena guna...bila dia nangis tengah2 malam, my hubby akan pujuk dia, dukung dia, bagi puting dulu while aku ngepam...so, ariana kenala tunggu dalam 15 min baru aku dapat 3oz n bagi dia...tulaa, sapa suruh taknak drink direct ngan mummy...kan dah kena puasa...hehehe...anyway, that lasted for 2-3 weeks...sampaikan aku nyer stok susu ngam2 nak bagi kat babysitter...aku beli formula as backup mana tau susu tak cukup...di samping tuh aku selalu gak sua kat mulut dia mana tau dia nak...hahaha...ingat2 balik kelakar pun ada...mana taknya macam2 cara aku n hubby try nak bagi dia minum direct...letak kurmalaa...tunggu dia ngantuk my hubby cepat2 angkat dia...tunggu dia rilek, tgh main bagi gak...adalaa attempt yang berjaya tapi mostly dia taknak gak...
Alhamdulillah, lepas tuh dah ok...panik woo...yelaa...aku dah berazam nak bf dia selama yang boleh alih2 camni lak...and kalau dia on strike lama2, boleh kering susu tau...dah invest pump mahal takkan nak stop tgh jalan lak kan? anyway, sekarang stok susu aku selalunya ada lebih 2 botol jer...so, aku still kena gigih pam untuk bekalan dia di siang hari...ariana, minum kenyang2 nanti malam mummy upah lagi k...
p/s: aku dapat hadiah mother's day from ariana...her first word "MA" !!! nak ajar dia sebut mi plak...barulaa jadi mummy...hehehe...