ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, April 18, 2016

potluck, mikhail is going to school, April babies


Assalamualaikum :)

so many things to blog...yet didnt have the time to do so...maka mari kita himpunkan skali harung semua yer...mari kita lihat gambar eh...me and my colleagues in the office finally buat potluck...bukan pasal nak jimat but kebetulan semua bawak bekal so merasalaa lauk itu ini sorang sikit...seketul ikan kari tuh aku punyer, ayam masak hijau ala kurma is orang utara punyer and ikan pari asam pedas yang sangat marvelles tu dibeli dari mana tah but sedap sangat aih...memasing tinggal tapau nasi dengan sayur jer...itupun aku kena caj rm4, whattt??!! isyh...kalau membeli kat makcik kantin memang selalu akulaa champion kena caj paling mahal padahal lebih kurang sama jer...kalau orang lain rm5 aku kena rm6...muka aku cop muka kaya ker? ntahlaa...anyway, syiok makan tapau2 dari rumah macam nih...home cooked food is the best!!!


another story is we decided to send mikhail to her sister's kindy...setelah nak masuk 4 bulan bertangguh2 berfikir2 akhirnya masukkan jugak dia ke sekolah...lagi banyak pro than cons kalau dia start sekolah this year eventho dia belum 4yo...ariana dulu masuk masa dia 5yo tapi masa 3yo dah pernah pergi playgroup once a week...so dia macam dah fahamlaa keadaan kat kelas macamana...kesian mikhail tak pernah pergi playgroup...masa dia 3yo macam baby2 sangat and my instinct rasa dia belum ready...plus masa tuh sibuk dengan pindah rumah pastu pregnant pastu bertangguh2 terus rasa macam dah terlambat sebab kalau ikut tahun, this year he will be 4yo...

nak hantar dia now is because sementara kakak dia ada, he would have someone he comfortable with while he adapt with new surroundings...next year kakak dah standard one (already?! oh mai) and kalau masa tuh baru nak hantar takut dia protest and tak suka pergi sekolah coz mikhail nih jinak2 merpati...he would say hi and wave to you but nak rapat dengan dia cuma orang2 tertentu jer...nak susu, nak mandi, nak tido bukan semua boleh ngam ngan dia...even mama dia ada 3 anak (my kazens) dia cuma ngam dengan yang kat kolej tuh jer...yg lain dipandang sepi jer...
we also want him to socialize with his peers...dari baby duduk dengan kakak jer kat babysitter, mikhail nih macam tak reti nak berkawan lagi...kat rumah pun dia lebih suka main sendiri...pastu joget, pastu buat lawak...apa yang keluar dari mulut dia spontan jer...selamba jer buat kelakar...we also want my makcu to have some time to do her housework, nak masak ke, layan ariq ke kan...sebab dahlaa dia tolong siapkan ariana pepagi, nak hantar and amik dari sekolah lagi...kalau with both boys nak pegi amik tuh macam leceh sikit kalau takde orang lain nak tengokkan...kalau ikutkan mama diorang tuh tak bagi lagi hantar mikhail ke sekolah...dia kata kecik lagi...haaa...sebenarnya dia yang tak sanggup kesian katanya...sayang sangat ngan mikhail...manja sangat tuh...but better now daripada nanti sorang2 kan...lagipun sekolah 4 jam jer...pagi pun banyak benda nak buat, nak bg ariq makan, mandi, nak masak, 4 jam tuh sempatlaa...



because register lambat, so baju saiz S dah habis, kenala amik M pastu mommy yang rajin nih siap bawak ke ofis alter sendiri....pendekkan baju n seluar...jimat!!!


kalau suruh pose gitu jelaa...bebalik otomen...cer tgk baju tuh...ok tak? babah suh kecikkan lebar seluar, mommy dah tak kuasa...asalkan tak labuh sudah, baggy sket pejam mata jelaa...hehehe


ececeh...hensemnyer anak mommy nih...imam muda mommy...kasi besar sketlaa gambar nih

dah plan hantar dia sekolah start hari rabu sebab rabu banyak aktiviti santai...plus biar dia sekolah 3 hari dulu tengok camna...kalau ok, bolehla sekolah hari2...kalau tak brape ok, selang sehari ker...mommy siap amik cuti 2 hari nak standby...masa hantar dia tak nangis...masa amik pun happy jer...cikgu pesan bekalkan dia pampers, spare pants, susu and bottles sebab dia still perlu semua tuh kan...1st day dia tak mintak cikgu susu...digayut botol yang sama dari pagi rupanya susu dah basi :( next day taknak dah buatkan susu siap2...biar bawak botol kosong...2 kali minum rupanya kakak tolong mintakkan...cikgu kata dia banyak berkepit ngan yana...so join kelas 6 tahun...bila boring, dia main sendiri pastu nak susu baring kat pangku kakak...sedih plak dengar but its a learning process for him...biarlah...3rd day dah mula my uncle hantar...seronoklaa tuh...naik motor tiap pagi...ada birthday celebration pulak that day so lagsung tak mintak susu...duk pulun air ribena sejuk, jeli, gula2, chocolate, cakes...balik rumah dah selsema and batuk pulak...ariana dulu start sekolah pun camtuh...their body nak build stronger immune systemlaa tuh...

Alhamdulillah nampaknya dia suka sekolah sebab ada kakak...hopefully slowly cikgu boleh tackle minat dia join kelas sendiri...hopefully dia pandai manage sendiri, nak potty train nih tapi taktau camna...sampai sekarang pun kalau lambat pakaikan pampers lepas mandi memang terbabas kencing...hmm...mommy and babah has a lot to learn for our children...lain anak lain cabarannyer...  


this was taken in the morning sebelum hantar dia pergi sekolah 1st day...3 beradik isi minyak sambil bergurau


its wednesday and its gym wear...takde nangis2 pun...good boy...dah ulang2 pesan that he will go to school with kakak...dia pun ok jer, angguk jer, cakap nak...


we're ready to conquer the world mommy!!!

ok, that was last week...yesterday, my mom buat a small kenduri doa selamat...sekaligus celebrate birthday April babies iaitu my sister Fatin (15th), my husband (17th - on the actual kenduri day) and my nephew Seth (20th)...sebab birthday seth next week mama tak dapat datang...buat lepas asar, menu minum petang...mama ordered nasi goreng cina, bihun singapore, pulut kuning and rendang daging and kuih muih...i make my usual baked macaroni and mama buat bubur kacang hijau and iced green tea...ramai jugaklaa family and friends yg datang...ada session potong kek jugak...my husband mula malu2 pastu dukung mikhail coverline...hehehe...gmbr tak byk...tgh sibuk mmg tak dan...just a few...


sisters and a baby terselit..hehe


sisters and our cousin nadia


the kids wearing gap tshirt my mom bought for them in Japan...tak tido memasing dr pagi...by maghrib semua pengsan!!! ariq jer tido


just a picture of seth blowing candles...his uncle n aunty memula malu...hihihi

oklaa, tu jer for now...this weekend seth's parents plak buat kenduri masuk rumah skali dengan birthday seth...nnti mommylong bawak hadiah k...


Monday, April 4, 2016

Makan2 and Birthday Abah


Assalamualaikum :)

last week pergi Bonjour Garden Cafe again for lunch...actually bukanlah restaurant sebab area tu sebelah foodcourt intermark so its quite open...sedap2 makanan kat situ...pricewise sesekali bolehlaa, selalu kopaklaa...gitu...meal for a person dalam 30++...setakat nih apa yang dah pernah order sedap and portion besar so make sure to empty your stomach before coming here...makan sini sempena my kembar from other mother dah balik from maternity leave...dia belum pernah pergi lagi...so pergilaa 4 orang tapi gambar lagi 2 orang termasuk yang diraikan takde...hahaha...xpelaa, ada can lenkali jelaa eh...


me and my colleague kak sha...orang kuat nih...we have the same task at the office, so kalau aku cuti, diala back up and vice versa...kalau dua2 nak cuti maka must make sure there's nothing to process...


i ordered pasta crab and edamame...ermm...edible but me no likey coz too much edamame rasa macam overpower the whole dish..


the other 3 ordered chicken chop...gravy sedap xcukup okeyh...set meal comes with ice lemon tea and pumpkin soup...side dish ada salad and whipped/baked potato...

other than this i've tried their seafood olio twice...sedap but mengah nak habiskan even for me...mind you, i am the type of person yang makan banyak tau...siap tolong habiskan makanan kkwn sebab sayang taknak membazir...my fren pernah ordered snail wurst...macam chicken chop cuma ayam tuh ganti ngan sosej daging yang pjg sampai berpusing...hence the name...roti dia pun sedap2...my favourite is the peach eye...ada seketul buah peach atas roti...in between ada fresh cream...mmm...lazattt


on saturday morning i cooked nasi lemak...haaa terer tak? beria masak padahal 2 orang jer makan...ariana makan sikiiit jer and mikhail langsung taknak...planned for days siap mintak colleague kat ofis bawak daun pandan dia tanam...cikgu requested sambal udang (i hoped he answered sambal sotong kembang or sambal paru when i asked him...pfttt) so i cooked just that...lain tu biasalaa...he said ok, jadi (1st time buat) and sedap when i asked again...hahaha...that was our breakfast and lunch coz dinner dah plan nak keluar makan with my family nak celebrate Abah's belated birthday...his was 61 years old on 15th March lepas...i bought an outdoor jacket coz he always goes hiking...


we went to In Colonial at intermark...luckily they choose a place near to my house...we were the 1st one to arrive then abah then zana...our reservation room was nice, pintu boleh tutup to confine our little rascals...hehehe...bukan selalu dapat jumpa...ni pun hampir2 tak jadi coz masing2 ada program...


sementara tunggu makanan jom selfie sket...


ariana memang manja sket ngan aunty sebab aunty rajin melayan dia


appetizer, cheesy spring roll...sedap, mikhail makan sebatang ni jer...


kailan with anchovies...bolehlaa cuma dia potong panjang2 susah sket nak masuk mulut...


mushroom and mixed vegie and prawn masak kuah pecah telur...hahaha...sorrylaa tak ingatlaa nama dia but so-so jer nih...


bulat2 nih prawn...sedap sangat...


butterchicken...xsempat rasa...tapi licin so sedaplaa kot

ada lagi 2 dish, sup daging and ikan masak stim kot...tapi xde gambar...semua sedap


ariq nak tido, dapatla lena kejap 10 minit sebelum terjaga balik


our room was decorated with balloons...seronoklaa bebudak tuh




abah with cucus...when we were done dining, diorang dah start clear the table and they ask if its a birthday celebration zana said yes...suddenly dia kata nak bagi complimentary dessert...waffle with ice cream and they brought it in while sang happy birthday...pastu suruh abah pakai topi bendalah tuh...sebbaik my abah sporting tau...bglaa crown ke apa kan...


these 3 main tak kisah orang keliling...lari pusing2 meja...tu yang ariq pun tido sekejap jer


last but not least family photo...emilda jer takde sebab belum cuti...she's at egypt

Happy 61st Birthday Abah...no words can describe our feelings to you...me you and zana have went through ups and downs and i'm happy that you are finally happy...our best wishes stay with you all the time...

Friday, April 1, 2016

Kdrama : Descendants of the Sun


Assalamualaikum :):):):)

nampak tak betapa banyaknya smiley di situ...hehehe...setelah sekian lama takde Kdrama yang best setelah "the time when we were not in love" (kenapala Kdrama nih suka tajuk pepanjang eh?) akhirnya keluar drama baru lakonan Song Joong Ki dan Song Hye Kyo...well, actually dalam citer nih ada 2 couple...tapi kita citer pasal main lead jelaa eh...

Oh mai aku minat sangat ngan Song Joong Ki especially lepas tengok dia berlakon movie Wolf Boy...lepas berlakon Wolf Boy tahun 2012 dia terus pergi servis tentera...semua korean kena serve dalam army selama 2-3 tahun yer...thats why usually diorang akan bg performance yang kaw2 sebelum masuk supaya dalam 3 tahun dia takde orang tak lupakan dia...macam hero citer secret garden tu...citer nih adalah comeback dialaa...pastu dia suka join runningman and dalam runningman dia selalu kena kutuk sebab blur...tapi bila aku tengok dia berlakon dalam citer nih aku rasa dia bukanlaa blur tapi sweet sangat...

ini sinopsis dari wikipedia :

Yoo Si-jin (Song Joong-ki) is the captain of the special forces. He catches a motorcycle thief with Sergeant Major Seo Dae-young (Jin Goo). The thief is injured during his capture and is sent to the hospital. Dae-young realises his cellphone was stolen by the thief and goes to the hospital to retrieve his cellphone.
In the emergency room, Si-jin meets Dr. Kang Mo-yeon (Song Hye-kyo) for the first time. He falls in love with her immediately. Mo-yeon mistakenly assumes Si-jin is part of thief's criminal gang. He proves to her that he is a soldier with the help of army doctor Yoon Myeong-joo (Kim Ji-won).
Si-jin and Mo-yeon begin to date, but due to their jobs, their dates don't go well. Si-jin takes an order to lead his soldiers on a peacekeeping mission to the fictional country of Urk. Meanwhile, Mo-yeon becomes upset that she fails to become a professor due to a colleague's privileged background. When Si-jin and Mo-yeon meet again, they talk about their views on life and realise how different they are. Si-jin, as a soldier, kills to protect lives and Mo-yeon, as a doctor, tries to save all lives. They say their goodbyes.
Eight months later, Mo-yeon rebuffs the sexual advances of hospital chairman Han Suk-won (Tae In-ho) and as a result is assigned to lead a medical team in Urk. There, Si-jin and Mo-yeon meet again and fall in love all over again.

korang...tengoklaa citer nih...now ada kat channel 391/392 rabu and khamis pukul 8.55pm...next week dah episod 11...tapi online korang pepandailaa carik yer...aku tak tau...



cute jer diorang nih


smart sangat aih

jom layan gambar2 dari EPISOD 1 SAHAJA...episod 1 pun dah sweet tau
 

aigooo...


*pengsan*


omoooo...


*why so sweet leh?*


bila serious terasa kena panahan terus ke hati penonton


nampak yang dia suka sangat kat doktor kang...smitten habis


direct jer cakap nak ajak dating


isyh3...


macho lah sangat...

oklaa jangan lupa tengok k...dah kata cerita pasal tentera, banyak eye candy okeyh...enjoy!!!