ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, December 29, 2014

banjir menjelang tahun baru 2015 dan QZ8501

Assalamualaikum :|

tiada senyuman hari ni...dah lebih seminggu beberapa negeri di malaysia dilanda banjir...negeri yang paling teruk sehingga mencecah 90% kawasan adalah negeri kelantan...setakat hari ni dah lebih 200ribu mangsa banjir di seluruh negara...dekat media sosial, macam2 diberitakan...ramai individu dan kumpulan persendirian serta NGO tampil memberikan bantuan...bila terjadi bencana macam ni, yang paling kesian kanak2, bayi dan orang tua...wanita2 mengandung dan datang bulan pun susah jugak...dengan sumber air bersih yang terhad, isyh...takleh bayangkan macamana...kita yang duduk selesa kat rumah tapi bila takde air pun dah menggelabah...tengok anak2 kecik tido beralaskan simen jer...yang nak menghantar bantuan pun ada dugaannyer sendiri...sangat faham jika jentera kerajaan kekurangan tenaga...kumpulan persendirian kena cari alternatif lain untuk menghantar bekalan bila jalan darat langsung tak boleh digunakan...banjir kali nih memang meninggalkan kesan mendalam dalam hati aku...sampai naik alergik tengok orang update perkara happy...rasa geram...walaupun aku tau bukan salah diorang pun tapi aku rasa susah aku nak berhappy2 bila tengok ramainyer saudara seIslam yang menderita...sorry yer korang...but i keep it to myself...korang nak update, updatelaa...its just me battling with my own feelings...biasalaa mak2...or mungkin ini antara hidayah Allah pada aku...Alhamdulillah...tapi sedihlaa...kalau kita fikir dalam2, banyak hikmah banjir nih kan...sambutan ambang 2015 dibatalkan...diganti dengan program ibadah :) maka kuranglah aktiviti pergaulan bebas, minum arak, zina yang akan lead to kes buang bayi and so on...

pada masa nilaa jugak banyak orang yang sebarkan berita palsu, share doa palsu (yes, doa pun ada palsu k), sebagai pengguna media sosial, aku baca jer semua dan fikir sendiri palsu atau tidak...sebenarnya boleh jer nak tau...kena buat research sikit...cari sana sini...anyway, info kan di hujung jari...janganlaa senang2 terus share...kalau nak terus share dari sumber sahih takpelaa...kadang bukan salah sesiapa cuma keghairahan menshare tuh yang buat berita tak betul tersebar dengan jayanya...ok, aku buat contoh k...macam aku share jugak screenshot message2 dari mangsa banjir...panjang2 kan kalau ada orang berdekatan boleh bantu...betul atau tidak, takde cara nak tau kan...takkan nak call orang2 tuh 1 persatu setakat nak sahkan...kalau tak betul pun sekurang2 tahu yang situ memang takde orang...boleh pangkah dah kawasan tuh...tapi yang share gambar2 nih...gambar mayat terapunglaa, budak kecik ditarik dari selut, kalau betul pun buat apa korang share? nak bagi impak besar dalam hati? apa orang2 yang terima boleh buat? mengumpat? maki? salahkan sana sini? stop it ok...its not funny even if its not true...perkara gini bukan boleh dimain2kan...rupanya gambar budak tuh mangsa tanah jerlus kat indonesia...mayat terapung tuh dari fail polis bukan kat kelantan pun...pastu yang share status "orang2 public figure" mengutuk sana sini...aku betul2 tak sangka public figure boleh mengeluarkan kata2 kesat membodoh bangangkan orang2 lain...lagi baiklaa dia ajak orang buat kebaikan dari provoke sana sini...how did they get their "public figure" title anyway? yang share tuh pun, is that your own words yang tak terluah? ni pun antara hikmah banjir nih...selain nampak sifat sebenar fren dalam fb, senang nak unfren...


sebahagian pemandangan kelantan dalam banjir



doa yang boleh dibaca ketika menghadapi banjir


ok, dikatakan doa di bawah nih adalah doa palsu...bukan ayat tuh palsu, ayat tuh memang ada dalam al quran cuma ia adalah sebahagian daripada perintah Allah kepada langit dan bumi...maknanya ayat tuh tak lengkap...mana boleh kita sebagai makhluk Allah memerintahkan langit dan bumi...hanya pada Allah kita meminta...wallahualam...


**************************************************************************




satu lagi dugaan buat malaysia...kapal terbang airasia QZ8501 yang dijadualkan terbang dari surabaya ke singapura dilaporkan hilang dari radar di tengah2 lautan...hanya seorang rakyat malaysia terlibat...mostly warga indonesia dan ada seorang baby dari 3 orang korean...sedihnya dengar ada baby...sehingga sekarang masih belum ditemui...walaupun kapal terbang itu adalah milik indonesia, tapi malaysia dan indonesia adalah serumpun, jiran baik...sedih bila jiran kena macam tuh...we have gone thru it...we understand them...moga mereka tabah dengan semua dugaan yang melanda...Alfatihah




*semua gambar adalah ehsan dari google

Wednesday, December 24, 2014

small reunion ex-UUM kolej MAS and jatuh toilet


Assalamualaikum :)

Last week i clear my 1 and half day leave starting thursday...pegi mana lagi kalau bukan balik kampung cikgu kat melaka...the kids were looking forward to it just because they can run around the house, eat whatever they want, do whatever they want coz ada back up baeekkk punyer...hehehe

since i duduk kondo, our house and the parking agak jauhlaa...kena naik turun 2 lif, lalu lobi and playground baru sampai...and to do a few trips hantar barang is not a joke...penat ok...barang nak bawak balik pulak biasanyer banyak jugak plus susu, pampers, bantal2 busuk memasing *roll eyes to the husband* pastu dengan mikhail yang tau nak berlari je kejenyer...memang x menang tangan...the solution, guna stroller...banyak jasa stroller nih dah macam multipurpose trolley pulak...its been almost 5 years already...sweet cherry jer...sapa kata barang buatan malaysia xbagus huh? kalau rosak pun memang puas hati guna...kalau pepagi nak pegi keje, dialaa tempat letak budak tido, dialaa tempat angkut barang berat...


normal view everytime balik kampung...hahaha...
tuuuu...yang panjang kaler biru tuh agak2 sapa punyer? hmmm

balik melaka nothings new...same old routine everytime...duk rumah makaaan jer...tv pun tak tengok sangat...ada pun pegi wedding adik to cikgu's schoolmate which also anak to kawan ibu...on sunday memang dah plan nak singgah Alamanda, Putrajaya for a short meeting wih my unimates...memula plan nak check in kat pd...All was 7 of us...pastu as expectedlaa kan nak buat reunion nih bukan senang lagi2 melibatkan family...orang nih ada kursus, orang nih ada exam, orang nih tak dapat cuti, yada yada yada...so cuma tinggal kami bertiga jer yang on itupun takleh nak check in sebab they only free on sunday afternoon...lepak makan, borak kat kenny rogers...dengan anak2 kejap ada yang melalak, kejap kang ada yang memanjat, memang mencabar kesabaran sungguh...tak puas weyh...takpe, next meeting they said will be held at melaka...makan ikan bakar...hopefully jadi...


kakak yana elok tido sementara nak sampai alamanda, dia nih boleh berpencak pulak dalam keta...







from my samsung hp camera...muka semua nampak flawless jer walaupun sekerat...hehehe


using iphone...hmmm...i like samsung better :P


alin - ifa - peny (pear-ni)


us and our growing family...aku sorang jer yang kawin ngan student UUM jugak so my frens pun kenal cikgu...their spouse tua sikit dari kitorang...till we meet again with a larger group of friends :)


macam biasa...kena cukai

something happen to me that night...masa nak mandi, aku kunci pintu bilik sebab bebudak bawak muffin makan atas katil...then aku mandi kat bilik air dalam bilik tuh...suddenly tgh syampu, sabun semua ariana panggil, ketuk2 pintu...memang boleh dengar sebab pintu bilik air and pintu bilik sebelah2...ntah camna masa nak toleh boleh tergelincir and jatuh...masa melayang tuh sempat fikir janganlaa kena kepala...Alhamdulillah Allah makbulkan, tapi my back pulak terhentak kat toilet bowl terus terbaring kat lantai...i cried for help tapi ariana jer yang dengar...cikgu tgh tengok tv...ariana then called cikgu carik kunci...

dengan rambut dan badan berbuih, terbaring kat situ boleh pulak fikir,"nih kalau cikgu jumpa terbaring bo**l macam nih malulaa..." aku cuba gagahkan bangun, siram2 buang sabun semua then pakai tuala...bukak jer pintu bilik air, cikgu pun dapat masuk...terus terduduk kat tepi pintu nangis...hehehe...drama queen sangat...cikgu dah panik dia ingat ada patah ke apa...cek2 ada merah kat belakang badan...Alhamdulillah tak kena tulang belakang...just merentasi tulang belakang, kat urat belikat tuh kiri dan kanan...cikgu urut2 sapu minyak panas sesikit then rasa sengal...the next day tuh MC...the doctor prescribed me some hot cream, muscle relax and painkiller...until now aku belum pergi berurut lagi but i think i wanna do it soon coz badan still rasa sengal...urat2 sampai ke leher rasa tegang jer...

tuesday pulak dapat berita my schoolmate jatuh terlentang kat dapur...terhentak kepala and muntah2...kena warded and doctor found bloodclot about 9cm in her head...but nothing serious, lepas makan ubat semua inshaaAllah dia dah boleh keluar petang nih...

this small incident adalah peringatan daripada Allah nih...nyawa kita bukan milik kita...anytime Dia boleh amik balik...ya Allah, matikanlah kami dalam keadaan yang baik, dalam keadaan beriman, dalam keadaan bersedia bertemuMu...janganlah Kau matikan kami dalam kekufuran, dalam keadaan yang ngeri...Ampunilah kami...

Tuesday, December 16, 2014

30 Days Blog Challenge Day 13 : 5 Blog Kegemaran


Assalamualaikum :)

1. blog mak2 macam Tina Xuriana, kak moon, blog mamatiamia

a) tina - dia biras peej...suka blog dia sebab anak2 lebih kurang sebaya...plus dia pun cser semua anak dia...memang aku sukalaa baca walaupun dia ngomel2 jer banyak tapi dia ngomel benda yang aku faham...a working mom yang berusaha nak uruskan anak2, nak ada me time, nak ada quality time ngan family, etc...suka dia yang always positive in handling situations...masak sempoi2 pun nampak sedap...anak2 dia pun ada yang sebaya anak2 aku...comel2 plak tuh...

b) kak moon - orang yang sangat baik...start baca since kak moon blog pasal arwah normah...pastu rasa tenang sebab bahasa kak moon lembut jer...rasa macam mak2 orang nasihatkan anak...pastu gambar2 kat blog dia cantik2, almaklumlaa professional photog khennn...

c) mamatiamia - blog kak zue...suka tengok deko rumah dia...country style, walaupun ala2 french tapi tak serabut...suka tengok kak zue melayan ibu dia...nampak sayaang sangat...apa yang kak zue tulis memang nampak keikhlasan dia...and kak zue suka share resepi jugak...cara kak zue masak nampak simple and cepat...


suka bila kak di imbas citer2 lama...citer masa dia budak2...cara dia citer kelakar....just abaikanlaa bahasa dia yang sedikit kasar...hehehe...kalau pompuan2 baca aku rasa ok jer...walaupun kasar, ramai yang email dia mintak nasihat dan nasihat2 dia pun selalunyer masuk akal dan boleh diterima...

3. blog ijaicool

one word. KELAKOR

4. blog proudduck

blog vivy yusof nih macam angan2 aku jugaklaa...business woman, cantik, kaya, semua ada yet dia sangat humble...kelakar plak tuh...owner fashionvalet nih membuatkan ramai wanita2 yang berangan nak jadi macam dia...ke aku jer? hehehe...

5. blog barely supermommy

blog dr. halina, wife dr sheikh muzaffar...suka sebab suka dia...walaupun jarang update, tapi bila sesekali dia update memang terus baca...kadang dia bagi tips, kadang dia citer pasal bella n tasha...eh, mana2 blog yang citer pasal anak meang aku sukalaa...apa yang kita boleh apply, kita ikut...sebab menjadi mak nih ada pelajaran sepanjang hayat...apa yang orang tau maybe kita taktau...kena selalu carik ilmu...



ok, nih nak bagitau sikitlaa...hehehe...actually banyak jer blog2 lain yang aku suka...but after a while bila dah ramai followers, lebih banyak iklan, review dari blogging betul2...bukan semualaa...bukanlaa nak kepoci hal rumahtangga orang tapi kalau bagi tips masak untuk anak ker, cara dia handle kemas rumah ker, bagi resepi simple2 ker ok gaklaa dari iklan melambak2 tuh...kena balancelaa...and then janganlaa sebab follower ramai tetiba ayat jadi alpoyos albongkak pulak...contohnya...eh, sukati ahkaklaa nih blog ahkak...haaa...tak bestlaa baca camtuh kan...memang blog tuh peribadi tapi yang baca tuh mostly strangers kot...walaupun niat gurau tapi cuba bayangkan kalau yang baca tuh baru jer singgah situ...terus terbantut nak baca ok...ni sekadar pandangan aku jelaa...sorry kalau ada yang terasa eh...till then, muahss!!!

Monday, December 15, 2014

30 Days Blog Challenge Day 12 : 5 Wishlist

Assalamualaikum :)

5 jer? kalau ikutkan mana cukup...semua benda nak...kita kena tamak...doa pada Allah pun kena mintak banyak2...lagi banyak mintak ngan Allah, lagi Allah suka... :)

kalau tanya siapa2 pun jawapannyer mesti nak elok2 jer kan...nak tunaikan haji, nak kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki, dikurniakan anak2 yang soleh, dipanjangkan umur, untuk semua orang kita nak macam tuh...tak kira untuk diri sendiri, orang tersayang atau seluruh umat...kan? :)

so kali nih aku senaraikan wishlist dari segi kebendaanlaa...materialistik sesekali...huahahaha...inshaaAllah kalau Allah beri rezeki lebih, ini yang aku nak...

1. aku nak ada rumah atas tanah...tapi nak rumah taman...semi d ker...suka rumah2 macam kat kuarters pegawai putrajaya...tak nak banglo sebijik sebab aku suka hidup berjiran, sama2 amik berat, ada aktiviti surau, gotong royong (macamlaa ko tuh rajin sangat, nak mengemas rumah sendiri pun berchentaaa...) apa2 leh mintak tolong...tukar2 lauk...hehehe...

2. dah ada rumah, nak walk in wardrobe. fullstop. pompuan mana taknak? cer habaq mai...


xyah besar2, camni pun cukup...kalau master bedroom yang besar tuh boleh allocate hujung bilik buat gini..


nih pun simple n sweet jer kan...i loike!!!

3. nak walk in pantry jugak. yang ini fefeeling nigella lerr nih...dengan harapan bila dah lengkap semua barulaa datang mood nak masak hari2...hehehe



kenwood patissier nih pun wajib ada kat dapur nih...

4. nak gi holiday luar malaysia setahun sekali, dalam malaysia every cuti sekolah...hahaha...kalau orang lain rasanya dah jadi rutin kot...aku jer baru nak berangan...hehehe

5. nak anak ramai...tapi doktor kata boleh 2 jer lagi sebab aku dah cser 2 kali...aku tau, Allah lebih tau apa yang terbaik untuk aku...samada 2, 4 atau lebih aku berserah kepadaNya...

masa kecik aku ada angan2...ok, ini adalah impian aku dululaa...aku selalu cakap kat orang kalau aku ada 1 juta, aku nak buat 3 rumah banglo untuk diwakafkan...(masa kecik takdelaa sebut wakaf but yeah, u know what i mean) 1 untuk orang2 tua, 1 untuk anak2 yatim and 1 untuk buat nursery jaga baby2 comel yang hanya aku approve sebab segala perbelanjaan aku yang tanggung...takyah bayar fee, susu, pampers sumer tak payah...hahaha...aku siap usha bebudak kecik kat padang mainan konon pilihlaa...yang nih boleh, yang tu tak boleh...eee...jahat giler nak pilih yang comel2 jer...wei, semua baby pun comellaa...

naivenyer aku masa tuh...sejuta tuh kalau dapat sekarang pun belum tentu cukup untuk bina sebijik rumah inikan pulak 3 bijik?! hehehe...takpelaa...yang penting niat tuh kan...pastu antara angan2 aku dulu aku nak buat mesin atm...semua orang susah boleh datang amik...tapi limit sehari seploh hinggit jer...hehehe...seploh tuh nak survive sehari pun belum tentu...adoiii...


kadang2 benda yang indah/baik kita tak mintak pun tapi Allah bagi jugak kan :)

Friday, December 12, 2014

routine for the past 1 month


Assalamualaikum :)

dah lebih sebulan tokcik duk ngan kitorang...and selama tu rasa best jer...hopefully seisi rumah rasa macam tuh...kelmarin tokcik ada routine medical check up kat klinik gomen AU2 Keramat...and she requested to be sent home this weekend...pujuk jugak dia to stay with us longer but she misses her home...yelaa, no matter how sunyi pun mesti lebih selesa duduk di rumah sendiri kan...

selama tokcik ada, memang aku masak almost everyday except selasa dan khamis sebab ada pasar malam...usually tokcik akan puasa sunat isnin and khamis...kalau hari isnin, aku akan beli apa2 buat tokcik jamah2 masa buka puasa sebelum makan nasi...kadang beli kepak ayam bakar tuh...kadang kek or kuih muih...sampai jer rumah aku terus masuk dapur masaklaa 1-2 jenis lauk...lepas masak barulaa solat dan suap anak2 makan...tokcik tu selagi aku xmakan, dia taknak makan...takde kawan takde selera katanya...kesian tokcik kadang tunggu lama sebab tau jelaa suap bebudak picky eater nih, berejam...duk kejar2 kadang dapatlaa 4-5 suap untuk yana...itupun bersyarat2...mikhail tuh bertuah sangat kalau dapat suapan kedua...isyh...

kalau ikutkan nak mandilaa lepas tuh tapi takut lama tokcik tunggu kita makanlaa dulu...pastu dah basuh pinggan, kemas2 meja, dapur dah pukul 10pm...takkan lepas makan terus mandi kan...bertambah boncit kang...so lepaklaa jap...selalunya time nih laa citer kat tv best2 pulak...dalam pada tuh memacamlaa request bebudak nih...nak susulaa, coklatla...sambil tengok tv, sambil lipat kain...itupun kalau takde yang mengacau...mikhail bukan boleh tengok mummy dia bersila, laju jer berpangku mintak gayut...bukan lapar ke apa, saja nak lepas gian...lepas2 tulaa baru aku pegi mandi...selalu sangat mandi malam nih, badan pun sengal2...kalau dapat urut 1 badan best sangat nih tapi ntah bila nak selit masa ada jer hal...

lauk yang aku masak selalunyer berlebih untuk lunch keesokan hari...sebab taknak tokcik susah2 masak, itupun dia kadang tolong lipat kain...dia kata duk ngan aku makin gemuk dia...asek makan jer...huhuhu...baguslaa selalu makan, daripada takde apa nak makan...cikgu pun memang jenis yang suka membeli jajan, ada jer kudapan kat rumah tuh...aku jerla yang berangin tengok makanan banyak sangat berikat sana sini sebab tak habis...tinggal sikiiiit jer pun taklehnak habiskan...lama2 masuk angin dah tak sedap...buang...isyh...tak suka betul membazir makanan...

kalau membeli kat pasar malam, selalunyer tokcik pesan nak makanan yang bukan nasi...belikanlaa charkueteow ker, laksam, soto, bihun sup, pecal, kuih muih, buah, apa2 jelaa yang dia teringin...hari2 aku tanya nak makan apa sebab kadang dia cakap bila dia sensorang kat rumah, dia teringin nak makan itu ini tapi takde tempat nak carik...dia bukan tau drive...takkan tiap kali nak mintak jiran belikan...beli barang dapur pun harap lori lalu...mahal and barang2 tak bagus pulak tuh...mentang2 laa tokcik takde pilihan lain...harituh dia ada sebut lama x makan putu mayam...manalaa nak carik kan sebab selalunya putu mayam nih orang jual naik motor...agaknya memang rezeki tokcik harituh...masa balik keje betul2 depan entrance kondo ada motor putu mayam lalu...sempat cikgu hon panggil dia pastu aku berlari keluar keta...marah keta2 kat belakang sebab kena tunggu...hehehe...sorry...senyum2 tokcik makan...dia kata dah bertahun tak makan since arwah onyang meninggal...thats 12 years ago tau...

nih nak balik pun hari2 aku tanya apa lagi nak makan...apa nak beli bawak balik rumah dia, ada apa2 ke yang nak dibaiki kat sana...mesti korang heran kan apsal aku layan tokcik lebih dari mak sendiri...well, tokciklaa yang menanggung dan menyara aku dan zana masa kecik...dari aku tadika, zana 4 tahun sampai kitorang habis sekolah menengah...memang mak yang melahirkan tapi aku rasa dia lagi faham kami adik beradik dari orang lain...moga dia juga di angkat darjatnya seperti seorang ibu walaupun dia tak ada anak...sungguhpun gitu, aku tak pernah lupa tanggungjawab kat mak and abah aku...rumah tak brape jauh pun...kalau ada kesempatan mmg selalu pegi rumah mak...mak aku masih kuat, masih mampu mencari apa yang terhajat di hati...mak lebih berdikari...kalau tanya nak apa pun dia kata tak payah, aku taknak...kalau buat surprise belikan apa2 or bawak gi makan special pun dia tak suka...hmmm...takes some time jugak nak faham mak...banyak benda nak mintak dengan Allah...especially dalam hubungan aku dengan mak...aku selalu doa mintak Allah murahkan rezeki aku, berikan kesihtan yang baik bukan untuk diri sendiri tapi untuk menggembirakan orang2 tersayang...memang duit bukan segala2 tapi segala2 perlukan duit...dengan kesihatan yang baik jugak boleh entertain and layan diorang nak kemana2...

panjang pulak membebel padahal nak citer pasal masak hari2 jer...kagum ngan diri sendiri okeyh...selalu memang ngelat jer nak masak...cikgu tuh laju jer ajak tapau...makanan tapau memang sedap tapi bosan gak selalu makan yang sama jer...kalau kedai tomyam tuh asek daging masak merah, ayam kunyit, kailan goreng...itu buat sendiri kat rumah pun boleh...kadang masak sendiri walaupun telur mata ngan kicap jer pun lagi sedap dan berselera kan...hopefully pasni tokcik stay lagi kat rumah kitorang...bebudak pun dah mula rapat ngan dia...mikhail tuh selalu memilih orang nak rapat, now dah jadi geng tokcik siap di cabut2 kening orang tua tuh...hehehe...haaa...itu lagi satu habit budak tuh...laterlaa citer...and in d meantime, this room will be empty waiting for tokcik to come again...moga tokcik diberi kesihatan yang baik, dipanjangkan usia, dan diberkati Allah sentiasa...amiin...

Monday, December 8, 2014

30 Days Blog Challenge - Day 11 : Kenangan lucu zaman kanak2


Assalamualaikum :)


i think i'll skip 30 Days Blog Challenge Day 10 : What's in my bag coz its boring...so kita skip to Day 11
lama aku menung nak cuba ingat kenangan lucu masa kecik...mungkin ada tapi tak banyak...almaklum...sebab tak banyak tu yang kena fikir betul2...mostly kenangan ngan adik aku, zanalaa...zana nih clumsy and cepat gabra sket...

masa tuh bulan puasa...aku darjah 4, zana darjah 2...sekolah petang pulak tuh...so, aku yang puasa nih penat sketlaa...dah hampir waktu perhimpunan ajaklaa zana gi toilet...skali tak sampai toilet mata aku gelap, terus rebah...aku pitam...aku boleh dengar sekeliling cuma mata aku tak nampak apa2, nampak hitam jer...aku dengar zana melolong2 menangis...tak, aku tak exaggerate...memang dia melalak mintak tolong...aku dengar suara cikgu panggil2 nama aku...sambil tuh back groundnyer zana melalak panggil aku, "akak...akak...jangan mati akak..." nak tergelak pun ada tapi aku memang dah tak larat dah...cikgu sapu muka ngan air pastu barulaa beransur2 aku nampak sekeliling...

another one...masa tuh aku dah tingkatan 3-4, zana tingkatan 1-2 kot...tiap 2 minggu skali kitorang naik bas balik rumah mak...dari bandar baru sentul naik 1 bas jer ke wangsa maju...kitorang nih menggalaslaa baju2 kotor sorang 1 beg - penuh!! zana siap bawak keje kayu dalam paperbag...sebab beg berat, aku kuarkan duit tambang siap2...dompet aku pegang sebab leceh nak bukak beg...skali ada sorang mamat nih berdiri, tetiba mamat tuh cuba sentap dompet aku...apalagi, bertolak tarikla aku ngan dia...skali dia sentap kuat2 dia bawak lari...duit takdelaa banyak mana...adalaa dalam rm20++...budak sekolah kan...itupun duit kelas sebab aku bendahari...refleks kitorang - kejar...dengan beg sandang, dengan keje kayu mengejar pencuri tuh...keta punyalaa banyak tapi takde 1 pun yang menghulurkan bantuan...sambil kejar zana jerit, "oi, bak balik ic kakak akuuuu...woi!!!" dompet aku pun jenis lipat tuh, pencuri amik jer duit dia campak balik dompet...so, dapatlaa balik ic aku...huhuhu...kan bagus kalau ko mintak balik duit skali dik...takdelaa aku kena ikat perut ganti duit orang...

bila dah besar nih memang kelakarlaa bila fikir...hehehe...thanks adik for having my back... love you so much...uweekkkkkk...geli plak aih...

Thursday, December 4, 2014

a productive day - girls day in and out

Assalamualaikum :)

last thursday i purposely took a day off for some me time with my girls...alang2 dah amik cuti, i planned to visit my 2 highschoolmate whom in their confinement period...hadiah dah lama beli, weekend asek full jer plan...so, mari kita...brought along my kids before send them to makcu and have lunch with the other girls...we are the Convent Sentul girls by the way :) my boss said," please dont tell me you're going to take leave just to go KLCC" "no, im going to KL Sentral instead." hahaha...sedih sangat ok...nih dah tahap tak kisahlaa jumpa mana janji jumpa...we missed each other so much macam orang bercinta pulak...hahaha...dalam our whatsapp group kemain set date and venue...susah sangat nak berjumpa...when masing2 dah kawin, we tend to neglect our own needs...nak keluar pun rasa kesian nak tinggalkan yang dekat rumah...especially weekend memang allocate for family...




seronok ikut mummy jalan2 yer


tengok nanie's 3rd child - faik z++...sorry nanie, lupa nama penuh...hehehe
yang itu kakak dia, fatima zahra...the eldest faiz z++


this is nanie...ala2 tomboy masa sekolah dulu...sapa sangka kemain lemah lembut sekarang...hehehe...inilaa kawan baik masa form 3...sekelas, plus dia duduk dekat dengan my house...walking distance jer...after form 3 she went to vocasional school...but we still keep in touch...masa tu tahun PMR (Penilaian Menengah Rendah now known as PT3-Peperiksaan Tingkatan 3) yo yo o nak buat study group...rumah nanie antara rumah yang selalu kitorang pegilaa...rumah dia ada mesin ais kacang...bawak buku pastu sibuk memasing buat ABC, makan2 borak2, studynyer stgh jam jer...masa form 3 yang rapat me, nanie, nonie, maya and hasni...sebelum start sesi study selalu duduk dlm bulatan konon buat forum dulu...forum nih macam sesi meluah perasaan apa yang tak puas hatilaa...pastu mintak maaf and habis situ jer...takde nak dendam2 ke apa...budak2 masa tuh...huhuhu...kalau pegi rumah hasni plak kejenyer beli perencah nasi goreng...pastu sibuk masak makan...dah makan, kenyang mata pun ngantuk...hmmm...manalaa PMR ko nak cantik alin oiiii


sejam kat rumah nanie then off to rumah mona pulak...semua berpantang rumah mak masing2 so, we're back to the old days where semua pun duduk dekat2 jer...sempatlaa nak menyinggah sana sini...with the school girls memang kitorang semua kenal dengan mak2 masing2...pusing2 pun jumpa orang yang sama jer...kadang cukup korum, kadang tak cukup...baby mona pun 3rd child after 2 older brothers...nur aisyah farzana...kesian dia berulang alik klinik and hospital due to prolong jaundice...semoga cepat baik yer sayang...


haa mona, aku tepek jugak gambar ko sini...supaya adil ngan nanie...hehehe...buat kenangan...dengan mona rapat masa form 4 and form 5...in my school, the students will be in the same class for 2 years so bonding tu agak rapat...

yana yang paling seronok sebab dia suka babies...riuh bercerita ngan mama dia...lepak rumah mona 15 minit jer as i was already late...jadilaa...nanti lepas pantang kita jumpa lagi k...hantar bebudak ke babysitter pun dah pukul 12++...janji ngan the girls pukul 12.30...opppss...they book seat kat tony roma's...truthfully i never eat there so i just ordered their best pick...ribs with set apa ntah...ok gak...sedap...nanti nak bawak cikgu makan sanalaa...dia suka daging2 nih...


my OOTD...pakai apa ada jer...perut tuh apsal ke depan tuh? spoil betul :P


they ask my whereabout and wa me these picture...ceh...wait, im coming...


maya and ila


nonie and alyn...in wa group thats how we differentiate each other-by the spelling of our name...tapi bila borak susah sketlaa...kena tgk orang tu pandang siapa...hehehe

sampai sana around 1.30pm...semua pun dah setel makan rupanya...tapi bila i ordered, semua pun nak share...diet konon...hehehe...just like the good old days...


lenkali sapa pegang hp kena bayar semua...babap tangan tu kang...


nonie-alyn-alin


my girls, my bff


mana aci aku jer amik gambar korang...


next meet, february inshaa Allah...that time must make sure all 6 of us including mona ada...punyalaa lambat lagi...macam masing2 duk oversea!

may this friendship last till jannah :)


Tuesday, December 2, 2014

1st time mandi sungai

Assalamualaikum :)

ok...sambung cerita masa pegi rumah tokcik...hari sabtu gerak ke sana...kemas2, sapu2, vakum, lap2 apa2 yang patut...malam tuh lepak tido sana...ahad tokcik dah mintak orang potong rumput...tinggi giler lalang...3 bulan tinggal dah naik lebih dari tinggi dr ariana...sementara tunggu orang tuh, aku kejut bebudak...tukarkan baju then terus pegi ulu yam...seumur hidup ariana tak pernah mandi sungai...sebab mummy dia paranoid...so, tengok cuaca pun cantik jer, pegi jugaklaa...kitorang masuk ikut entrance taman negeri selangor...ada entrance fee dewasa RM1, kanak2 RM0.50...i dont mind bayar fee sebab tempat dia selesa sangat dan ada kemudahan bilik air, tandas, pankin, even sungai tuh pun dia ubahsuai supaya family friendly...ada tempat2 yang landai untuk berkelah...pinjam tikar tokcik, bawak bekal donut jer coz we planned to stay there for only an hour...jadilaa for 1st timer kan...


semua bushuk tak mandi...


bersih jer kan...tak perlu turun tangga curam nak pergi sungai


right view. ada anak sungai kecik...buat basuh2 kaki bolehla


left view.banyak pankin utk berkelah dan bertenet.tettt


seberang sungai ada tandas dan bilik air. not sure how the condition or kena bayar lagi ke nak masuk sebab we didnt use it...belasah guna kain batik jer...besides, i tak tukar baju pun...mandi rumah tokcik lagi selesa...its just 10 minutes away jer pun...


ariana seronok mandi sungai...altho the water was freezing cold, dia boleh kata tak sejuk pun...hahaha...no, im not exaggerate coz memang sejuk kalah air sejuk fridge!!

mikhail on the other hand, the moment i wet his body terus berdiri tegak kejung jer...pastu bibir gigil2...dia x minat mandi sungai...just sibuk nak memanjat batu jer...kakak yana buat peace sign, dia pun nak ikut :P


these kids here memang aku geram sungguh...diorang beramai boleh lompat2 atas bridge tuh pastu goyang2kan...dahlaa kitorang right under it...kayu tuh pun nampak macam lama jer...kot runtuh ke, nauzubillah...i took their picture purposely bagi diorang nampak..it works when they stopped immediately and went away...their guardian was just ahead of them...talking about sivik minded, pffttt!!!

all in all, seronok jugaklaa...me and cikgu pun dah bertahun tak ke sungai...skali skala tukar aktiviti weekend seronok jugak...

Monday, December 1, 2014

tokcik in da house yo!!


Assalamualaikum :)

i have so many pictures in my hp that i wanna share with you all...already transferred to the pc...just waiting for the mood to update :) as at to date, its been almost a month tokcik been living with us...best bila tokcik ada kat rumah...ada geng nak borak...she even teman me layan korean drama...hehehe...i'm lucky that my husband pun jenis tak berkira...he's okay having her in the house as long as she wants...besides, he could go for his badminton session more often without me membebel2, hahh!! my tokcik never married...she sacrifice her own needs for the people she love around her...she babysit all my abah's siblings...then she and my arwah onyang take care of me and zana when nobody wants us :( memang takde manja2 peluk2 puji2 and all...everything is very strict, kena jimat as she is the one working and paying for the expenses...tak terbalas jasa dia...that is one experience that i would never exchange with anything no matter what...thats what makes me,me...

sometimes terasa macam budak2 balik kena tegur itu ini...hehehe...i miss those days where my tokcik would drag us to the bathroom suruh mandi during morning school session...liat sungguh...and soalan no 1 without fail she or my onyang would ask every waktu, "dah solat?" memang mencicit pegi bilik air lepas tuh...when its our birthday week, she would bought a kfc bucket as a treat :) we seldom or should i say never eats out...no matter how late she came back from work, she would still cook for us...banyak lagi kenangan...yang sedih pun banyak but i dun wanna go there...kadang bila ingat, its too painful...so, sekarang i wanna make her happy all the time if possible...she deserves it...

for the past 3 months, she have been from 1 uncles/aunties house to another since she fell into a small drain behind her house...kesian dia...masa dia jatuh, nobody was around...not even her neighhbours...tersiram air ikan pulak tuh...it took her half hour just to get out from the drain...rupanya tulang bahu terkeluar...and muka dia separuh lebam sebab terhantuk bucu longkang...dia kata dia tak perasan macamana boleh jatuh...must be slipped or tripped on something...dia selawat banyak2 kali and tried to push herself out from the drain...then she take a bath and call another neighbour who stay not far from her house...the neighbour had to climb the gate to get the key...dah sakit sangat masa tuh...then called my tok alang...tok alang bawak dia ke hospital then bawak balik KL...

a week after i brought her home, we took her back to her house...dia pun dah rindu dengan rumah dia...kemas2 apa2 yang patut, tengok2 bil2 yang ada...but not for long...just overnite semalaman...dia kata balik rumah macam mimpi jer...hehehe...tokcik belum cukup kuat nak duk sorang2...nanti kita balik lg k...oh, rumah tokcik dekat dengan ulu yam...we brought the kids mandi sungai for the 1st time in their life...itu nanti kita story lain k


we reserved special room for tokcik in our house


thank you sayang for helping
  

my tokcik...tokcik dah tak kuat macam dulu tapi skill masak tetap no 1...i will take this oppurtunity belajar teknik2 dia...kari dia marvelles sangat tau...even my husband admit that in front of his mom...ko brani? hehehe