ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, August 20, 2014

perihal anak2

Assalamualaikum :)

after 2 weeks baru datang mood nak update blog...bkn busy pun kat ofis, menguap jer...business takdak...looking at this rate, ada kemungkinan bonus sebulan jer tahun nih...hmm...cemana nak holiday hohoho nih? rasa macam nak bawak jer gunung kain kat rumah tuh lipat kat ofis...dapat gak setel 1 keje kannn...ada skali tuh aku tgh pening sebab start amik collagen balik so maybe body pun detox kot...aku pun peluk tubuh, sandar kat kerusi n pejam...adalaa dalam 5 minit pejam kot...tetiba dengar knocking on the table...kuat plak tuh...bukak mata baik jer director panggil masuk meeting...dia tak cakap apa...tak marah pun tapi malulaaa...bangun terkejut gitu terus migrain...sambil meeting duk picit2 kepala...hmmm

jom harini kita borak2 pasal anak2...ariana dah 4 years 7 months old and mikhail almost 26 months...macam2 perangai nowadays...ariana still being funny and witty currently suka borak...bercaaaakap je kejenyer...kadang x konsentrate nak tengok tv sebab dia asyik tanya jer...kenapa dia sedih mummy? dia cakap apa mummy? kenapa dia ketawa tgk orang tuh? orang tuh nak apa mummy? tu sapa mummy? and the question goes on and on...and she tak kisah kita nak bukak citer apa pun...bukan kartun pun dia layan jer...kalau keluar OST tuh dia pun nak nyanyi sama...i think she's bored...yelaa, adik tak pandai cakap lagi...kat rumah mama dia pun takde kawan lain...semalam tengok kusinero cinta dia tanya mummy, kenapa nama dia playdoh? adoiyaii...its fredo sayang...FREDO not playdoh...dia kata kelakar...hahaha
currently we are looking out for her kindergarten for next year...ikutkan nak hantar ke my old kindy which is st. ronan at titiwangsa...sana best, ada playground...ada time buat outdoor activity, ada pool...every month during pool time ada activity like brushing teeth, shampoo hair, wash small hanky...best!!! but we are not ready to put her in school bus since nobody can send/pick her up...she's still small...my makcu willing to hantar amik but yang dekat2 dengan rumah dia bolehlaa...banyak jugak choices but of cos kena survey...we want her to enjoy school and at the same time belajar academic and islamic like solat and all..dapat yang ajar mengaji skali is a bonus...tapayah nak appoint teacher datang rumah kan...

daripada banyak2 tadika tuh ada yang the environment tak brape ceria..mandom jer kelas...students duduk bersila bercampur kelas 4,5,6 years old with transit and nursery children under their care...some, tak provide makan pulak coz dia kata pernah ada kes food poisoning...erkk...even its one time but still...some, have unnecessary rules...5 years old kena pakai kasut sekolah all white...how are they going to differentiate their shoes from others? ada jugak yang kena beli kasut every week nih...or maybe every day...some, luarnyer jer dah tak selera...with all the rusty playground...bahaya ok...some, teacher cakap ngan kita pun dah strict...they wont assist the children to the toilet...ariana already diaperless and potty train but of cos she still need help to clean herself properly kan...siap cakap sapa nangis2, kena balik...sini bukan tempat manja2...oh no...but i already paid the registration fee for that one coz they have kelas mengaji in the morning, the classes are clean and bright and the kids pakai selipar sudah...hehehe...hopefully that one teacher wont be teaching ariana...takkan semua teacher dia gitu kot kan...or maybe i'll just let her wear diaper for few hours...

and last week we survey another kindy with rm6k++ fee a year!! terbeliak telinga dengar...macam fee budak college...kelas kat office lot jer kot...not that they have playground, swimming pool ke apa...i dont think ada outdoor activity...and we found another one that look just like st.ronan from the outside...we could see a small pool...about knee high, ada tempat main pasir, clean playground...cuma that time takde orang so we cudn't get to talk to the teacher about the classes...nanti kena call and confirm...if ok, i dont mind paying another registration fee...haa...banyak songeh mummy kamu nih ariana...the best for your development and the best for our pocket too...hehehe

mikhail pulak kalau nak ikut macam kakak dia, by next year dah boleh enroll dia masuk playgroup genius aulad every saturday for 3 years old...but dia macam baby2 lagi...manja nak berpangku...and kalau dah berpangku confirm nak bergayut...kadang dia macam tak mendengar arahan...panggil2 pun dia pandang n buat hal dia balik...i dont know if he understand what teacher said or take instruction to even sit still..hmmm...but now nampak yang dia pun mula talkative..in his own language of cos...yelaa, role model dia kan yana...hahaha...bila kita tanya dia, dia jawab tapi kita tak fahamlaa...now apa yang yana buat dia nak ikut so kena selalu pesan yana to behave or else mikhail will follow her suit...if we wanna hear mikhail sebut anything we wud ask yana to say it, confirm dia ikut...and barulaa dapat dengar dia panggil mummy...heee

haritu yana meloncat2 pastu jatuh terduduk...yana said "sakitnya kaki yana" and suddenly mikhail come from nowhere terus duduk sebelah yana and chant "nananana..." hahaha cute sangat (excuse me, anak sendiri haruslaa nampak cute jer di mata) tapi bila datang garang dia, dia suka guna fist...siap ketap2 bibir tumbuk yana...kat kepala lak tuh...yang yana tadah jer pastu nangis...dah bape kali ajar suh lari, dia boleh tunggu adik dia datang serang...and if he didnt get what he wants, siap baring kat lantai...sebbaikla perangai tuh cuma buat kat rumah jer...sebab kalau going out, dia kena strap kat stroller or kitorang dukung...kadang bergelut gak sebab dia nak turun...kalau biar dia jalan sendiri, berdesup lari tak toleh2 dah...and people are wondering how i manage to lose weight...itulaa my exercise machine sebenarnya...no diet, no exercise just bf malam/weekend and handling him...nampak jer dia kurus tuh...tenaga banyak!!!

dari segi makan ariana Alhamdulillah dah nampak berselera makan...kalau ada geng lagi banyak dia makan...and kalau dia tak selera pun still boleh pujuk makan sesuap dua...but mikhail...walaupun amik supplement yang sama macam yana, tak jalan...susah sangat makan...kena prepare macam2 benda untuk dia munch...kejap biskut...2-3 gigit dah xnak...kek pulak...pastu bosan, roti pulak, macaroni ke, mee ke, spageti ke...kalau nak prepare food kena prepare very small portion otherwise buang jer...so, akulaa yang kena makan kenyang2 pastu supply thru my milk...untung kan...hehehe


ngeri mummy tengok gigi kamu yana...eksaited bebenor dapat baju sofia


seronok ikut aunty tin pegi shopping


macam ni pun bolehhhh...janji dapattt


budak yang pantang mummy duduk, nak berpangku sesajer


gambar lama masa yana 3yo and mikhail almost 1yo...she's still cheeky like that bila amik gambar :)

Thursday, August 7, 2014

our little contribution towards the oppressed


Assalamualaikum

Ketika kita bergembira dengan baju baru, makan sedap, berjumpa sanak saudara di hari raya, ada saudara kita di serata dunia yang dalam kesusahan...since gaza diserang, i have been following a few fb page to get the latest updates...sedih bila tengok banyak nyawa yang terkorban terutamanya kanak2...as if im looking at my own child :( tapi berat mana pun mata memandang, berat lagi bahu memikul...im sure each human with a heart wouldn't want this to happen...we feel like going there and fight together with them, wanna bring back all the unfortunate children and bring them home...but, that is not within our control...so what we can do to help them?

1st : DOA

we can pray...doa seorang mukmin adalah senjata yang paling powerful...doa sepenuh hati, biar menangis, antara kita dan Allah...aku nih tak pandai nak mengarang ayat...dengar ustaz2 baca doa macam sedap jer...so ni antara doa yang aku dapat dari fb :

Allahumma ya Allah, ya Salaam,
selamatkan kaum muslimin dan muslimat,
menangkan para mujaahidin,
terimalah mereka yang wafat sebagai syuhadaMu,
satukan hati kami berjihad di jalanMu,
lindungilah saudara kami di Gaza Palestin,
lindungilah saudara kami yang tertindas di seluruh bumiMu,
tidak ada penolong kecuali Engkau ya Allah...

2nd : DERMA

banyak saluran untuk kita menderma...antara yang aku paling senang adalah dengan cara sms ke Aman Palestin...just type palestin <1> dan hantar ke 32999... contoh : palestin 1 hantar ke 32999...akan ada notification derma kita diterima...kalau rasa was2, hantarla singgit dulu...kalau ok, barulaa hantar lagi...hantar hari2 pun takpe...selain tuh ada jugak saluran lain seperti Aqsa Syarif dan Islamic Relief...boleh jer google untuk tahu no akaun...

3rd : BOIKOT

with almost 70% goods are from or link with the laknatullah israel, i admit it is hard to boycott everything...especially those consumer things that we have been use since our atok nenek...brands like milo, nescafe, maggi, mcd, starbucks, coke, etc macam dah sebati in our daily life...BUT thinking that the money we pay will be helping them raise fund to buy more weapons to attack our brothers, sisters and children of gaza, we surely can tekadkan hati memboikot...di mana ada kemahuan di situ ada jalan...there are always other brand to substitute the things we wanna boycott...and nowadays Malaysian pun ada keluarkan barangan kita sendiri...proud of Malaysia :)

tapi janganlah ingat boikot means kita kena membazir...yang mana dah ada kat rumah, kita habiskan...pastu jangan beli lagi dah...and boikotlah dengan cara berhemah...sebenci mana pun kita pada israel, kita nakkan diorang merasa kejatuhan ekonomi akibat boikot kita...janganlaa pulak attack saudara kita yang bekerja dengan syarikat2 tuh...diorang mencari rezeki yang halal...kita tak tahu mungkin jihad diorang lebih baik dari kita...

oh, i really wanna share brand yang boleh substitute milo..its the chocolate malt from kedai 1Malaysia...i have tried vico and ovaltine, takleh masuk kat tekak but that chocolate malt rasa macam milo and the best thing is its wayyyyy cheaper...kalau nak rasa lebih chocolate, letak jer banyak2...kan murah jer...hehehe

i still haven't found brand untuk ganti nescafe tho but its ok...i am a black coffee o kaww fan...these are some of the things that contribute to the israel economy...





and boikot setakat yang mampu...jangan pulak tak boikot langsung thinking that setakat kita seorang wont have any impact...if each one of us boikot at least some of their goods, for sure it will give them big impact...we wanna urge them to know that they need to stop the violance, stop the killings...


see :)


another way to boycott hsbc

4th : SPREAD THE NEWS. SHARE

with today technology, we can spread the news faster...share the artikel...kita kena lawan media barat yang hanya memutarbelitkan fakta...let them see the image of the catasthrope they've done...let them know how many have died...one more things is i think kita sebagai golongan muda kena bagitau orang2 tua kita yang takde access to internet and the latest news from palestin...kita ajak diorang tukar brand...terangkan baik2...carikan brand lain untuk diorang...and lastly berganding bahu. show our solidarity towards supporting gaza.


bukak rumah


Assalamualaikum yorobun (thats everybody in korean)!!!

so, khamis dah start keje...badan sakit2 jugak coz banyak travel for the past few days...before start keje unpack n kemas2 rumah pulak...khamis malam mama yana n mikhail datang rumah...tak sempat jumpa lagi as tahun nih diorang beraya kampung makcu kat sg. besar...masa tulaa baru tercari2 balang kuih raya rupanya takde in any boxes...must be left out masa pack nak pindah...hurmmm...sebbaik makcik sendiri...hidang jelaa dalam botol2 plastik tu...hehehe...Alhamdulillah, walaupun balik keje dah kul 7++, dapat gak jamu tetamu dengan spageti bolognese...thanks to prego instant, hahaha...

eventhough masa cuti raya dapat berjumpa almost 80% of the whole family including uncles, aunties, cousins, nenek sedara, tiri2, but bila ada family buat openhouse/gathering haruslah pergi mengambil kesempatan berjumpa...kalau bukan sekarang, ntah bila dapat jumpa lagi...

jumaat malam my mom buat makan2...nothing fancy, just family terdekat jer...santai2 lepak sambil borak2 hal perkembangan dan pengkurusan masing2...hehehe...Alhamdulillah, dapat jumpa my only atok yang ada sebab raya ke3 masa nak kejar dia kat rembau (kampung 2nd wife dia), dia dah otw balik KL...gambar tak banyaklaa pulak as i was busy helping out...my mom tak amik catering pun...just order nasi mandy, i bought sate, and my aunties brought some tit bits...but we manage to snap some pictures of the babies kat bilik belakang...dah macam taska pulak...all the toys kat situ, mommies park their babies then off pegi makan...sapa ada situ gilir2 tolong tengokkan... 


this is adeeb malik...my cousin's son...ariana mikhail second cousin


this is dhia amni arissa...adeeb's cousin...her mom and adeeb's dad are siblings


that is alya...my cousin...her mom is my mom stepsister...alya and me share same atok


this is afiq...alya's brother


this is masham2 wangi seth yusuf...my anak susuan :)


2nd from the left is our cousin nadia...the rest tapayah kenalkan dah


olooo...yusuf nak balik dah


the highlight of the night...naik keta sport ronda2 taman :)

******************************************

on saturday abah pulak buat makan2 for the family...kira house warming jugaklanunnnnn di kota seri emas...as cikgu have school reunion that night, he send us there and after makan, lepak2 kejap head straight to melaka...his guys night out...macam orang single pulak...hmmm...takpelaa, bagi can...

at rumah abah dapat jumpa family ayahtam, ayahngah and the rest yang dah jumpa...i made baked macaroni malay style...yang lain aunty masak lauk lunch...

belah abah ramai yang chinese look kan? yang ayahcu dukung tu nama ahmad toriq...just a month younger than mikhail tapi cer tengok kaki dia tuh...tak larat okeh nak dukung dia...tu ibu dia yang tudung light purple...currently pregnant with 2nd baby...boy jugak...hmmm...is it time for mikhail dapat adik jugak? tapi dia manja terlebih2 acaner tuuuu???


ni scene biasa nak hantar orang balik...dah nak balik barula macam2 citer kuar...dari dalam rumah bawak ke porch ke kereta sampai dah masuk keta gayut2 kat tingkap keta...adalaa dalam stgh jam ke sejam baru betul2 balik...hehehe...but i like it this way...

**************************************************

that nite my pakndak and atok pun buat makan2 at their house tapi apakan daya, im vehicle-less...sobs...luckily my dear cousins rajin mengupload gambar2 dalam our whatsapp group...so here they are


jeles!!! more over the other twin germany dah sampai...that blondie at the back...


cousins


my handsome atok with long time no see cucu


:)

ok, thats all for now...rumah sendiri tak buat open house as i dont think i can manage it on my own dari segi kudrat...but if anyone nak datang are welcome anytime...of cos kena inform awallaa so i can jamu something instead of kuih raya jer :) that way better for both tuan rumah and tetamu...dapat makan santai2 sambil borak2 kan...

Tuesday, August 5, 2014

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin

Assalamualaikum...i guess its not too late to wish everybody Selamat Hari Raya kan...raya kan sebulan...hihihi...Alhamdulillah tahun nih meriah kabinet dapur dengan kuih2 raya pemberian anak2 murid cikgu...terima kasih daun keladi ye anak2...bini cikgu suka hadiah2 macam nih...tengok tuh, tart nenas jer ada 3-4 jenis...yang paling kiri atas feveret cikgu tuh...dia kata yang tuh untuk makan sendiri...ehem...


kitorang bertolak balik ke melaka kul 3am hari sabtu...Alhamdulillah tak jem...cuma ada jem sikit kat jalan tun razak coz ada road block...lepas tu smooth jer...haaa tuh bukan dari pemerhatian akulaa...itu dari penceritaan cikgu sebab aku membuta kat belakang...hahaha

selamat sampai melaka ngam2 kul 5am, terus sahur...lepas solat subuh terus sambung tido sampai tengahari!! itupun brapa kali ariana duk kejut ajak keluar bilik...


hari sabtu belum ada apa2 nak prepare lagi...petang tuh ibu dengan ayah bawak 6 ekor ayam pegi sembelih dan proses nak dibuat rendang ayam kampung...rumah dah pun dikemaskan my adik2 ipar since diorang beraya rumah mertua tahun nih...pinggan mangkuk, cutleries yang nak guna pun semua dah siap basuh n susun...senang ibu nak pakai terus amik jer...bahan nak masak rendang pun dah disiapkan...bagus kan my in law...may Allah grant them rezeki yang melimpah...especially in the children department :)


tengoklaa siapa yang tak tido2 lagi di malam raya tuh...orang lain dah tergolek2, dia duduk tegak lagi...monster university memang fav cartoon dia...tutupkan tab tuh, pastu baring sebelah dia, confirm belayar...

******************************************

ok, kita tgk gambar jelaa eh...with some caption...sumber dari whatsapp group using various brand of handphones and my own...

this is on raya pertama...the route : melaka - wangsa maju - gombak - antara gapi - wangsa maju - kota seri emas




dari rumah ke kubur then ke rumah mak usu...Alhamdulillah tahun nih dapat jumpa semua sdara sebelah cikgu





second cousins...last bebudak nih berjumpa masa diorang few months old...ayah aqib tentera base kat kluang...bukan senang nak jumpa walaupun raya...


jom ke KL pulak...bebudak "caj bateri" dalam keta



inilaa tokcik aku...


rumah tokcik yang ke-4 kami pergi...barulaa dapat bergambar berdua...oh, baju tuh sempat gak tailor tuh jahitkan tapi besar sikitlaa...jadilaa...


with my most favourite makcik - makteh and ayahteh yang giler kuasa nak jadi admin dalam whatsapp group...hahaha...aseklaa create group baru pastu suh orang ikut...


ni pun my aunties - wancik and wancu...tak tau apsal panggil "wan" maybe sebab nak panggil makcik tak best kot...wancu tu plak adik bongsu abah...the only girl dalam adik beradik abah yang ada...arwah mak anjang dah lama meninggal sebelum aku lahir lagi...wancu aku memang chinese yang arwah nenek jaga dari lahir, masa nak kawin baru dia tau...tu pasal dia putih melepak2...dengan dialaa aku n zana sama2 duduk ngan arwah onyang n tokcik...kiranya sekarang nih dialaa yang selalu jenguk2 tokcik...


after rumah tokcik patah balik rumah mak kat wangsa maju sebab mak taknak salam raya awal2 tadi sebab yang keluar ke rumah opah...mak nak amik gambar semua ada...sudahnya bila sampai semua pun dah tukar baju tido...salam jelaa, itu yang penting kan...and my pakngah and family datang...together with her daughter from germany...lama tak jumpa cousin sorang nih...pakngah pernah kawin ngan org jerman and have twin daughters...yang nih adik nama ilyana...kakak dia sampai jumaat harituh nama naiena...


she work as a volunteer at an NGO from germany...otw to Laos for work, singgah jap kat malaysia jumpa the families...


inilaa gambar raya kami yang paling senonoh...yang lain semua mikhail ngamuk...dah masuk maghrib, dia pun dah penat and berlengas kot...



dah setel mandikan bebudak, tukar baju then kitorang shoot pegi rumah abah kat kota seri emas pulak...already plan to sleepover sebab ingat nak ke rembau on second raya...sampai sana kul 11.30pm...bebudak pun dah tido...masuk rumah, borak2 celik pulak mata bebudak nih...sambung main bunga api...kul 2am++ baru semua tido

**********************************************

raya kedua : kota seri emas - ampang - home sweet home

next morning bangun lambat...kul 11am baru breakfast...waiting for zana to arrive as we all pun belum beraya ngan abah lagi...


grandpa with seth yusuf


at this time it was already 2pm++...already past mikhail's nap time...dia dah takde mood nak bergambar bagai...we have to make do dengan apa yang ada jelaa...


ok everybody, just maintain your facial expression yer


cubaan bergambar berempat tak berjaya


had to sorok mikhail at emilda's back to take this siblings photo


one two three!!!


one more....ok done!!

after that patah balik ke ampang pulak as pakngah buat open house...rembau cancel...ayah ibu pegi felda layang2, johor so we raya KL jer dulu...


another siblings photo...orang ramai adik beradik...ginilerr



semalamnyer tak dapat bergambar ngan opah...a funny story when kitorang sampai rumah opah...yana macam heran apsal datang sini...yelah, kan itu jugak rumah makcu, babysitter dia...takkan raya nak kena datang sini? hahaha...i said onyang is my nenek...bila raya kena jumpa semua orang...mintak maaf, ucap selamat hari raya...then my opah plak terkejut tengok aku sampai coz she kinda expect another cucu...my turn pulak tanya, tak sudi ke tengok muka alin selalu? hahaha...gurau2 jer


half of my big family



monopod shot - fail...btw yang baju brown tu my paktam, adik mak and his family 


better...kena biar yang muda pegang monopod as they already used to selfie


then balik rumah sendiri...ahhh...lega dapat rileks...makan pun tapau jer...tomorrow another journey pulak

kita ke.....rembau!!! kampung ayah


today mummy pairing kaler oren ngan mikhail...babah pairing ngan yana kaler white n blue


mikhail taknak tido pulak dalam keta...maybe coz he just wake up...mamai2 lagilaa tuh

gambar kat rembau takde coz we busy eaaatingggg...adik ayah memang pandai masak...anak dia ati pun sama...diorang masak rendang pucuk ubi buat jual tau...nak balik tuh dapatlaa sebekas...sedap sangat...kat rumah makcik nosiah dijamu dengan sup tulang, rendang daging, ayam masak kicap, sambal udang petai, mee goreng...lepak lama sikit pastu kitorang terus balik KL sebab raya ke-4 aku dah start keje...ayah ibu balik melaka...

otw balik singgah kajang...visit my cousin yang baru dapat baby...sian raya2 duk rumah jelaa...sebbaik boleh  makan rendang...hehehe


the mummies


yeayyy, makteh dah jadi uwan!!!


ayahteh suh panggil atok zack katanya...uwekkk...hehehe


meet aisyah aulia...



ok, tu jelaa cerita raya...after that friday and saturday mak and abah buat open house...yang tu next entrylaa yer...