ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, August 7, 2014

our little contribution towards the oppressed


Assalamualaikum

Ketika kita bergembira dengan baju baru, makan sedap, berjumpa sanak saudara di hari raya, ada saudara kita di serata dunia yang dalam kesusahan...since gaza diserang, i have been following a few fb page to get the latest updates...sedih bila tengok banyak nyawa yang terkorban terutamanya kanak2...as if im looking at my own child :( tapi berat mana pun mata memandang, berat lagi bahu memikul...im sure each human with a heart wouldn't want this to happen...we feel like going there and fight together with them, wanna bring back all the unfortunate children and bring them home...but, that is not within our control...so what we can do to help them?

1st : DOA

we can pray...doa seorang mukmin adalah senjata yang paling powerful...doa sepenuh hati, biar menangis, antara kita dan Allah...aku nih tak pandai nak mengarang ayat...dengar ustaz2 baca doa macam sedap jer...so ni antara doa yang aku dapat dari fb :

Allahumma ya Allah, ya Salaam,
selamatkan kaum muslimin dan muslimat,
menangkan para mujaahidin,
terimalah mereka yang wafat sebagai syuhadaMu,
satukan hati kami berjihad di jalanMu,
lindungilah saudara kami di Gaza Palestin,
lindungilah saudara kami yang tertindas di seluruh bumiMu,
tidak ada penolong kecuali Engkau ya Allah...

2nd : DERMA

banyak saluran untuk kita menderma...antara yang aku paling senang adalah dengan cara sms ke Aman Palestin...just type palestin <1> dan hantar ke 32999... contoh : palestin 1 hantar ke 32999...akan ada notification derma kita diterima...kalau rasa was2, hantarla singgit dulu...kalau ok, barulaa hantar lagi...hantar hari2 pun takpe...selain tuh ada jugak saluran lain seperti Aqsa Syarif dan Islamic Relief...boleh jer google untuk tahu no akaun...

3rd : BOIKOT

with almost 70% goods are from or link with the laknatullah israel, i admit it is hard to boycott everything...especially those consumer things that we have been use since our atok nenek...brands like milo, nescafe, maggi, mcd, starbucks, coke, etc macam dah sebati in our daily life...BUT thinking that the money we pay will be helping them raise fund to buy more weapons to attack our brothers, sisters and children of gaza, we surely can tekadkan hati memboikot...di mana ada kemahuan di situ ada jalan...there are always other brand to substitute the things we wanna boycott...and nowadays Malaysian pun ada keluarkan barangan kita sendiri...proud of Malaysia :)

tapi janganlah ingat boikot means kita kena membazir...yang mana dah ada kat rumah, kita habiskan...pastu jangan beli lagi dah...and boikotlah dengan cara berhemah...sebenci mana pun kita pada israel, kita nakkan diorang merasa kejatuhan ekonomi akibat boikot kita...janganlaa pulak attack saudara kita yang bekerja dengan syarikat2 tuh...diorang mencari rezeki yang halal...kita tak tahu mungkin jihad diorang lebih baik dari kita...

oh, i really wanna share brand yang boleh substitute milo..its the chocolate malt from kedai 1Malaysia...i have tried vico and ovaltine, takleh masuk kat tekak but that chocolate malt rasa macam milo and the best thing is its wayyyyy cheaper...kalau nak rasa lebih chocolate, letak jer banyak2...kan murah jer...hehehe

i still haven't found brand untuk ganti nescafe tho but its ok...i am a black coffee o kaww fan...these are some of the things that contribute to the israel economy...





and boikot setakat yang mampu...jangan pulak tak boikot langsung thinking that setakat kita seorang wont have any impact...if each one of us boikot at least some of their goods, for sure it will give them big impact...we wanna urge them to know that they need to stop the violance, stop the killings...


see :)


another way to boycott hsbc

4th : SPREAD THE NEWS. SHARE

with today technology, we can spread the news faster...share the artikel...kita kena lawan media barat yang hanya memutarbelitkan fakta...let them see the image of the catasthrope they've done...let them know how many have died...one more things is i think kita sebagai golongan muda kena bagitau orang2 tua kita yang takde access to internet and the latest news from palestin...kita ajak diorang tukar brand...terangkan baik2...carikan brand lain untuk diorang...and lastly berganding bahu. show our solidarity towards supporting gaza.


2 comments:

mamabeauty said...

salam perkenanlan..

baca your stories yg meriah beraya

arLene said...

wsalam...family besar, tak cukup korum pun nampak meriah :)