ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, December 30, 2011

ko ado?

bil aku bulan lepas...amacam?

Thursday, December 29, 2011

takde citer menarik pun tapi kalau nak baca, panjang gakla...

hai korang...buat apa? bz sebab akhir tahun nak tutup akaun ker? or tengah bersenang lenang menghabiskan cuti? harini last day aku keje...sobs...FOR THIS YEAR...hahaha...ok, tak lawak. kat ofis nih pun lengang jer. tapi takpe sebab keje tak banyak. cuma pagi jelaa bz sket nak print2 report and memo. lepas tuh petang, internet ini ana yang punya. hahaha. harini gak mak aku suh hantar ariana ke rumah dia sebab dia nak bawak gi birdpark. dia dapat voucher makan kat hornbill restaurant kat dalam tuh. aku dah siap2 pack barang2 dia in 2 different bag. 1 untuk rumah, 1 untuk bawak jalan. baju spare lak lupa nak bagi. pandai2laa mak aku nanti. kot bocor ke hapa, merasalaa ariana dapat baju baru. hehehe. pandai tak aku?


aku sebenarnya reluctant nak habiskan cuti sehari nih. dahlaa mc lama harituh. mesti orang2 berkata2 di dalam hati (aku tau mesti ada punya) setakat sehari pun taknak forfeit kah? tapi memandangkan mertua dan ipar duai nak datang berkampung di rumah aku start besok, and diorang arrive pagi, and alan pulak ada meeting kat sekolah, maka aku pekakkan telinga, butakan mata jelaa. anyway, i'm still entitle for that 1 day kan? so, harus aku n alan start mengemas rumah sekemas2nya dan tukar segala cadar, sarung batal, etc supaya imej menantu kesayangan dapat dikekalkan. hehehe...


the reason for them being here is to attend a wedding at sungai buluh on saturday n survey wedding stuff untuk sil-ina. aku plak dah pikir nak shopping shawl bagai nak rak kat jalan tar. nak isi kekosongan jiwa bulan lepaslah kengkonon. oh, adik ipar aku nih nak bertunang in february and kawin in june which aku confirm aku akan dapat jawatan penyandar tetap(bersandar di mana2) memandangkan insyaAllah aku pun by that time tengah sarat...


pastu 3 jan nanti kebetulan pulak ada appointment nak jumpa baby A. tak sabar pulak rasanya. last check up was a bit dissappointing sebab imej ultrasound yang doktor print langsung takde bayang baby. gelap jer. kali nih kalau tak terang gak, aku nak mintak dia print lain. kena caj tak agak2 nya?


wei, sapa ikut citer "tentang dhia"? malam nih last eh? cam hapa jer citernyer. aku nih berkobar2la ikut sebab lepas tonton.com kena ban kat opis nih, aku cuba nak ikut drama bersiri melayu kat tv. nak harap citer lain semua lepas kul 10pm. aku dah terpisat2 nak tido dah. gigih nih balik keje terkejar2 amik tren takut terlepas. aku expect citer pasal dhia bercinta ngan zikir lepas kawin sebab diorang kenal kejap jer kan. ala2 sweet2 romantikla. rupanya asiklaa citer pasal mak mertua dia giler membomohkan orang ngan si melie. pastu nasib diorang terbalik. yang baik, bertimpa2 musibah. dhia tuh dahla tak pandai, mak bapak mati, mertua ipar jahat, sekarang kanserlaa pulak. azmi tuh yang paling kesian. yang si melie tuh lepas 1-1 dia bernasib baik. ada jer orang2 baik yang tolong dia. apa jer pun musibah dia selain mak dia mati? isyh. aku tak sukalaa tengok citer2 duka lara nih. rimas. tapi tulaa, dah ikut, nak tak nak kena habiskan. klau tak, aku yang lara memikirkan apa ending dia. patutnya tukar tajuk citer tuh. bukan "tentang dhia" tapi "mereka dan keluarga mereka" kan? kan? kan?

Wednesday, December 28, 2011

not so Wordless Wednesday : last weekend trip to the National Zoo

peace!!

ready?

the long walk to the entrance

proof we went there.

the long queue. but still ok.


i personally ask the giraffe to give a special post. :P

its windy and the elephant cooperates. just nice

"bird!! bird!!" no its ostrich "bird!!" sukati kolaa nak

ostrich's eggs. hitam rupanya eh?!


free porn? errkkkkk...

tiger - sleep
mummy n yana
camel - sleep

rhino - sleep

the only pic of us. jadilaa...

overall its oklaaa with the nice weather despite that we went there at noon. but the price of food inside cekik darah. better bring ur own food. oh, and noon is sleeping time for MOST of the animal. sampai yana pun dunno where to look at when we pointed out the animals. ini animal kah or batang kayu? hehehe

Tuesday, December 27, 2011

panggilan baru

aku rasa nak masuk 2012 nih aku nak ubah sikitlaa environment blog nih. bukan, bukan aku nak ubah background. aku still sayang lagi rupa blog aku cuma aku nak ubah panggilan. ye, aku mengada nak tiru orang. aku dok panggil husband aku dengan nama jer- alan macam kuang hajar sangat (padahal kalau kat luar memang aku panggil gitu selain yang). pasnih aku nak panggil dia cikgu sebab dia memang cikgu kan. pastu baby dalam perut aku nak panggil baby A coz memang confirm nama dia start with A cuma belum decide nama apa. n ariana biarlah kekal ariana/yana coz memang itu pun aku panggil dia. belum boleh nak berkakak2 lagi. dia bukan paham pun. lagipun aku suka nama ariana tuh coz bersusah payah aku carik nama tuh setelah kahwin dengan alan coz family dia SEMUA nak A. dah laa kazen2, sedara, pakcik2 aku ramai giler A. jenuh nak carik yang tak sama. kang bila kenduri, panggil anak sendiri, datang budak lain plak. tak best. dan lagi aku suka bila personaliti ariana sebijik macam nama dia. ariana = vivacious = bersemangat, gembira, ceria. yelaa, orang kata nama nih doa kan...

mak aku, aku nak panggil datin boleh tak? sebab mak aku memang slalu feeling2 datin. bapak aku aku nak panggil apa eh? pak enal macam tua sangat. eh, bapak aku memang dah tua tapi dia plak feeling muda sebab kalau korang tengok dia, tak macam 58 pun. serius wei. dulu abah aku datang nak amik barang2 aku kat hostel U, kakak2 senior gatai kata diorang leh jadi mak tiri aku. hek eleh. aku dah ada mak tirilaa...cukupla 1 eh. pastu pernah skali aku jalan2 ngan abah aku kat pasar ramadhan. ber3 dengan adik aku emir yang masa tuh baru few months old. orang ingat aku bini dia. eeee...meremang bulu tengkuk. abah aku still aktif siap gi surfing wave okeh minggu lepas kat bali. haa...dia memang giler aktiviti. dia kata dia nak try skydiving plak pasnih. eeee...aku pun tak brani camtuh. aku panggil abang enal kang rasa geli ketiak pulak. ehhh, aku panggil abah jelaa...adik2 aku cam biasa laa...guna nama sendiri cukup. nak bagi gelaran pun ramai sangat. kang aku yang terconfuse plak. ok, kira ngamlaa tuh. kita tengok post2 2012 lepas nih eh...eh, maksud aku nanti2 laaa...pasnih ada lagi post lain before 2012.

p/s : cakap berdegar2 ingat banyak sangat nak ubah padahal....hehehe

Friday, December 23, 2011

sebelum aku tutup mata

sebenarnya banyak benda aku nak citer masa 3 minggu aku sakit tuh. masa sakit tuh macam2 yang aku fikir. memangla fikir macam2 dah aku pun rasa macam nak mati dah masa tuh. aku nih doklaa pesan macam2 kat alan "kalau alin mati, bla bla bla" sampai mamat tuh marah aku. dia kata pehal lak asik cakap macam nih jer. aku rasa macam tak ready lagi nak tinggalkan family aku tapi mana ada orang yang betul2 ready nak tinggalkan dunia nih kan? mesti ada hutang piutang yang belum selesai, silap yang belum dimaaf, anak yang belum habis diajar how to face the world, perkara2 yang tak terucap, rahsia yang kekal rahsia, ibadah yang compang camping, amalan yang tak cukup, macam2 lagilaa.


aku siap bagitau password aku kat semua online banking, blog, email, pin no tapi alan buat2 tak dengar jer. dan perkara yang paling2 aku tekankan ialah TOLONG SELESAIKAN HUTANG AKU. aku tau aku ada duit untuk settle semua hutang tuh daripada insurans, kwsp, asb, unit trust dan investment aku yang lain. so, takde istilah takde duit tapi boleh ker aku percayakan mereka2 yang masih hidup nih untuk jalankan amanat aku nih? hati aku tergerak bila semalam baca entry green apple pasal seorang bapa yang berhutang, ada harta tapi anak2 dia bayar tak habis then bahagi2 kan harta sesama diorang. isyhhhhh. arwah onyang aku pernah cakap, walau 5 sen hutang kita, kita takkan masuk syurga. walau dah habis cuci dosa kat neraka, ko duduklaaa in between. syurga tak, neraka pun tak sampai bila2. takut aku dengar. kalau kes bapak tadi tuh? camna eh? adakah dosa hutang tuh berpindah pada anak2? atau kekal bapanya berhutang?


aku ada beli rumah and loan rumah tuh under nama aku, aku tak risau sangat pasal ada mrta. means loan akan settle by insurans kan? hutang credit card camna eh? hutang ptptn? Alhamdulillah buat masa nih aku takde berhutang dengan orang. and aku nak cuba kekalkan begitu. kalau ada pun mungkin dengan adik aku zana jer. well, dialaa pemegang amanah aku since banyak penama aku letak nama dia. sebab dia membesar dengan aku dan faham sangat2 pasal berhutang nih. dia paid off cc dia every month even tho bulan tuh credit RM2k++. pastu nak makan mai datang pinjam ngan aku. kengkadang kesian dengar ayat dia "kak, pinjam seploh buat blanja harini. takyah bebanyak coz besok dah gaji" ngam2 jer. hehehe. ok jer, aku pun tak kisah. memang abah kitorang dah pesan. we only have each other and we have to look out for each other. tapi aku takut pulak bila aku letak zana sebagai penama akan membebankan dia. yelaa, alan, anak2 aku, mak abah aku pun ada hak ke atas harta (ceh, macam banyak) aku. aku cuma berharap mereka2 nih dapat bersepakat demi kebaikan aku di alam sana nanti. duit boleh dicari. aku carik duit untuk 1. diri aku, 2. keluarga so diorang kenalaa dulukan hak aku kan? kan? kan?

Wednesday, December 21, 2011

membebel di pagi hari

kelmarin (selasa) pegi check up. follow up kat tawakal and jumpa gynea. gynea aku tu pun sebenarnya dari tawakal tapi dia ada klinik/hospital bersalin kat melawati. dr abdul rahman. dia ada every selasa n khamis jer. hari lain kat tawakal. masa aku admitted harituh dia tau aku admitted tapi tak jenguk pun aku sebab doktor chan yang handle aku bagitau dia aku taknak jumpa dia. sampai hati dr chan manipulate ayat aku. aku cuma kata tak apalaa, saya taknak susahkan dia. bukannya kes maternity pun. segan bila dr rahman bagitau gitu. ok, back to topic asal.


kat tawakal, dr chan kata aku dah sihat. no need any medicine or follow up check up. Alhamdulillah. pastu zass pulak ke melawati jumpa dr rahman. borak2, scan, development baby ok. seiring dengan umur dia. dr scan lagi nak carik cyst tuh tapi tak jumpa. kemungkinan dah dissolve sendiri but still kena cuba carik lagi next checkup to confirm. kalau betul dah dissolve sendiri, syukuuurrrr Alhamdulillah...aku memang tak tenteram bila fikir pasal cyst nih. yelaa, kalau betul ada, kena operate by 14-16 weeks. pastu perut kan akan membesar. aku risau luka jahitan tak sempat sembuh, terbukak ke apa. eeee....ngeri...hopefully dia betul2 dah takde. dr kata kalau jenis yang dissolve sendiri tuh luteal cyst n dermoid cyst pulak jenis yang makin membesar n jadi sel matang seperti gigi, tulang, rambut n kulit.


dah melepasi 12 weeks nih jugak selera makan aku macam orang tak jumpa makanan setahun. isnin lepas aku ajak alan makan luar. special sikitla. kesian dia ke hulu ke hilir uruskan aku n ariana. puas suruh dia pilih. katanya janji ada nasi. aku lak nak makan western/pasta. so ke sakura kristal laa. order lambchop n hot honey lemon untuk aku, nasi goreng thai n iced choc untuk alan, sepinggan otak2 muar, chicken sandwich n air suam untuk ariana. well, sebab nasi goreng tuh boleh pedas melampau pulak, akulaa yang makankan separuh. separuh otak2 n set ariana pun aku bedal. lambchop 3 keping tuh dah tentu2 aku sorang jer makan. pastu leh tambah teh o ais lagi. balik rumah takde rasa bloated ke hapa. macam ada space lagi. eh, ada ulat ke hapa dalam perut nih. gambar makan takde coz dah tak kuasa nak keluarkan kamera.


masa sakit aku turun 4kg dalam masa 2 minggu. pastu bila dah sihat aku naik 2 kg dalam masa 4 hari jer. syabbassss alin. senyum jer dr rahman tengok aku naik berat. memang dia suruh aku naikkan lagi. padahal before pregnant aku dah kategori gemuk dah. bmi aku memang dah over. masa pregnantkan ariana dulu pun macam nih. gemuk sebelum pregnant. pastu berat maintain jer. tapi baby ok jer. means aku turun berat masa pregnant n berat baby naik. isyhhh...panjang betul aku nak citer pasal berat jer. nampak sangat nak cover. hehehe.


oh, perasan tak aku dah upload gambar kat previous entry? memula aku nak letak caption n susun2 in between cerita but semalam ntah apa problem asikla "error on page" jer. maka aku upload gitu jelaa...janji ada gambar. kalau tak rasa kosong jer. oklaa, tu jer nak bebel harini. bai.

Tuesday, December 20, 2011

she's 23 month now? oh em gee...







ini budak since baik demam banyaaak akal sikalang. makin lasak kengkadang membuatkan mummy dia terfikir, boykah anakku? tapi bila dia pun menyibuk nak pakai mekap, mummy kembali lega walaupun mekap yang mummy calitkan cuma kelongsong lipstik kosong. itupun dah menjuih2 bibir dia menahan air liur. gelagat dia membuatkan mummy dia kengkadang berasa oooohhhh...aaaahhhh....waaaahhhh tapi ada jugak sekali skala berdepek kena pukul sebab nakal. babah dia tengok ajer. kagum takde, marah pun takde. lelaki, pandai simpan emosi.





kalau nak cerita gelagat dia 1 persatu memang takkan ingat tapi antara yang paling melekat kat kotak akal mummy dia bila dia asiklaaa mintak biskut. beli sepeket biskut kering yang kecik2 saiz 2 jari tuh cuma bertahan 2 hari sahaja. nasi makinlaa susah nak bagi makan. diluah kat tapak tangan yang kecik tuh pastu dibalingnya kemana2. kalau mood baik, dia luah kat dalam pinggan balik. tupperware biskut tuh selagi ada depan mata, itu jelaa yang dimintaknya walaupun dah nak tido sesangat. jenuh sental gigi dia dipagi hari.





dia jugak suka gelakkan orang yang tgh bersiap nak mandi (separa bogel sambil nak pakai towel) sambil cakap "eeeeee....malu arrr" padahal kalau dia bertelanjang bulat tuh, dia sendiri jugak yang cakap macam tuh. ntah dia faham ke tidak konsep malu tuh. kalau dengar orang kentut lagilaa dia suka buat2 melopong pastu tersengih2 cakap "put put" padahal kalau kita cakap macam tuh bila dia yang kentut, haram dia buat tak tau macam takde apa berlaku.





sebelum tido kena tengok video paparan muka sendiri sambil cuba buat balik aksi2 dalam video tuh. kengkadang ada video tuh masa umur dia few months old, setakat tepuk2 meja pun nak ditirunya. Alhamdulillah, dia faham mummy tengah bawak baby. skali skala dia sendiri datang cium perut mulat mummy sambil cakap baby, baby, baby, oohhhh. eh. tak sia2 mummy praktiskan dia dengan doll baby tuh. harini entry special buat anakku, baby tuaku, my precious sebab ni last month dia bergelar setahun++. next month dah umur 2 tahun. cepatnyer masa berlalu. mummy and babah sayang yana selalu, walau ada adik2 nanti, insyaAllah kasih sayang mummy n babah takkan berkurang.





macam biasa, entry takde gambar. nanti2la aku update. kat rumah skang susah nak bukak laptop kalau yana ada.

Monday, December 19, 2011

nak kemas blog bersawang

[updated : dah ada gambar tapi takyah letak caption eh...]







pon pon...tumpang lalu...uisyh, dekat 3 minggu tak update apa *kebas2 habuk*



all this while aku memang tak sihat sangat2. nih harini baru datang ofis. since awal december aku mc, sampai jumaat lepas. in between admitted hospital 4 hari. kuat sungguh penangan demam kali nih. takdelaa direct mc 3 minggu. memula mc 1-2 dec, pastu 5hb keje, kat ofis macam nak pengsan. mintak balik awal, pastu 6-7 dec mc lagi, 8hb datang ofis camtuh gak. demam dah kurang tapi badan aku since awal december tuh lemah sangat2. batuk kong kong rasa nak pecah dada. baru aku tau macamana yang makcik aku cakap harituh dia batuk sampai rasa cam nak mati. nih lemah tahap nak mandi pun kena duk atas bangku. pitam depan bilik air pun ada gak. sampai ariana duk tarik2 tangan aku panggil mummy, mummy. alan dah panik, nak angkat tak larat. last2 sapu air kat muka, aku sedar balik. dibiarnya aku baring kat atas alas kaki tuh sampai aku sedar betul2 baru dia papah aku baring kat bilik. sepanjang aku sakit, memang tak tido ngan ariana langsung. ada skali dia tido ngan adik alan coz kitorang dua2 demam, ada skali aku tak amik dia langsung dari bbsitter. tapi 2hb tuh dia kena gak demam. sib baik tak lama. aku gagah2 jugaklaa jaga dia time demam tuh. kasihkan anak. tenaga tuh tetiba cam ada extra bateri lak.



9hb tuh asalnya aku mc. sampai aku cakap kat doktor aku sakit mata sebab demam aku memang dah kebah tapi aku still tak larat nak bergerak apatahlagi nak keje. kebetulan pagi tuh taik mata memang berselepet sampai susah nak bukak mata. so, dapatla ubat titis n mc. tapi petang tuh lepas alan balik solat jumaat, aku terlantar jer kat sofa. nak makan pun tak lalu. badan dah rasa seram sejuk. rasa nak pengsan. macam2 laaa...aku nak citer pun tak reti. aku ajak alan gi tawakal nak check darah. takutlaa kalau2 denggi kan. pegi dalam kul 3pm camtuh. lepas amik darah, tunggu result, jumpa doktor, sedut gas, dapat result, doktor kata darah aku dah masuk virus. sebab batuk lama sangat. thats y aku demam on off n badan lemah. plus coz aku pregnant, ubat yang doktor2 sebelum nih bagi tak cukup untuk hapuskan virus, so, kenalaa admit. aku memang dah prepare nak admit. tapi dalam beg cuma bawak panties 2 helai jer. haha. kepala dah ting tong itu jer yang sempat aku sauk. admitted pukul 7pm, aku halau alan balik coz kesian ariana tak berambik dari bbsitter lagi. aku call mak, adik2 aku. zana offer nak temankan aku malam tuh.



alan datang balik malam tuh dengan ariana, mak n adik2 aku dengan barang2 yang aku kirim. 4 hari aku kat sana doktor masukkan air 3 botol, sedut nebulizer 3 kali sehari n ubat makan batuk+selsema+antibiotik. itu jer pun bil lebih RM3K!!! mahal betul. belum operate ke hapa lagi tuh. seb baiklaa claim company. dalam bil tuh yang paling mahal is doc's ward review. doc cuma datang pagi SEKALI jer than check blood pressure sket, suruh batuk2, then tulis report. tuh jer makan 200 lebih sekali visit. dahlaa adik aku teman takde extra bed ke, bangku lipat tuh ker. at least dulu aku masuk putra specialist kat melaka dia bagi toilettries, towel, jag n mug as souvenir yang ko boleh bawak balik. itupun hari keempat aku yang mintak doktor discharge. kalau tak, dia nak tunggu sampai aku memang tak batuk langsung.






aku discharge 12 dec pastuh dia bagi aku mc sampai end of the week. aku ajak alan balik melaka sebab aku kesian dia sorang2 nak jaga aku n ariana. nak urus rumah lagi. kalau kat kampung, confirm2 adik ipar n mertua aku yang masakkan makan. ariana pun ada kawan nak main. lagipun sejak cuti sekolah, alan dapat balik sekejap jer. biarlaa dia balik cuti puas2 lepak ngan mak ayah dia. mak aku? hmmm...my mom kan ahlil poilitikus, bz manjang. takpe mak, ai tak kecik hati apa pun. ai paham. u pun paham kan? thats y u tak marah ai balik kampung kan? jangan marah ye mak...kat kampung mak mertua aku dah ready ngan kerang rebus, hati lembu, air barley sebab doktor kata aku low blood....kan aku kata aku menantu hantu kesayangan, hehehehe...kat sana memang aku bantai baring tak kira dimana2. depan tv ker, dalam bilik ker. memang tenaga tuh belum marilaa orang kata...hari jumaat tuh baru betul2 aku rasa ok sket. ok tuh means dah boleh buat keje sikit2 laa...masak bubur anak, berdiri lama sket kat dapur tuh. kira oklaa bagi aku tuh...laa nih aku rasa makin bertenaga. tapi belum tahap yang aku boleh berlari kejar ariana kat mall lagi. jimat duit aku dekat sebulan tak jejak mall...hehehe...






apalagi eh? oh, kandungan aku dah reach 12 weeks. means risiko miscarriage tuh dah makin kurang. Alhamdulillah. hopefully demam aku yang tinggi harituh takde effect apa2 kat baby. masa pegi check up pun tengok beria2 dia duk tendang2. aku pun pelik, padahal baru 3 bulan. aktif ye anak mummy nih. boy kot. hehehe. kalau girl pun ok jer. besok ada check up lagi. gynea and follow up kat tawakal. doakan aku makin sembuh dan kuat yer...






p/s : nanti kalau sempat aku update balik letak gambar k...kalau sempatlaaaa...

Friday, December 2, 2011