ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, April 22, 2010

saya sangat sukha!!!

saya suka tengok anak saya tido...cuba awak tengok...suka kan?











"saya sangat sukha!!!"
p/s: can you see her birthmark at her left arm?

hoiii!!!!

kenapa ada makhluk kat ofis nih yang tak sedar dek untung?dahlaa takde keje...makan gaji buta...JD yang boss bagi tuh buat lapik makan jer...dah tuh nak berlagak macam boss...nasiblaa ko kumpulan minoriti...so, apa2 pun we all win!!!padan muka ko...

Wednesday, April 14, 2010

and then there were three...

as i promised before, i will tell you my experience bringing my baby to the world...
well it starts a week before when i go for my last check up at Al-Islam...Dr. Norlida told me that my baby already weigh about 3.2kg and the head is facing up...quit a big baby and the amniotic fluid is not enuf for the baby to turn around...so, she asked us to select date for ceaserean delivery...and so on 19th january at 9pm, we take our bag which have been packed for months to admit to Al-Islam...when we arrived, we were told that the single room is full and my husband can't wait with me in the shared room...so,that night i sleep alone(actually my eyes wont shut) and my husband have to go home...
sedih kena tinggal hospital sorang2...huuu ;(

i was scheduled for surgery at 10am the next morning...Allah jelaa yang tau betapa nervousnya aku masa tuh...i recite yaasin, and surah2 yang dapat menenangkan jiwa...i just get to sleep about 2-3 hours jer...by 5 am mata sudah bukak...dengar masjid mengaji...i walk around the ward...i stop by the nursery...the staff nurse there are very kind and polite they open the curtain so i could see the babies...there are 3 babies (i think) at that time...all the babies are sound asleep...they look so peaceful in their own "bed"...suddenly i cant wait to meet my little ones...then at 9am, a nurse came and check on me...she prepared me for the surgery including inserting a catheter so that i can pee easily afterwards...but once she insert the catheter, there's a sudden rush to pee sampai menggigil menahannya...i said to the nurse "nurse, tolong bukak, saya mau pee..."she just laugh and said thats normal to feel a little bit uneasy and actually you are pee-ing(apa citer pasal pe e jer nih???!!!)
sangat2 tak selesa pakai catheter ok...tapi tetap nak amik gmbr...tu yang muka herot2 tuh

Alhamdulillah, semua dah selamat...masa nih still under ubat bius...4 hours after that baru terasa pedih...ayoyo...sakit woo...

my husband, my mother and her fren arrive not long afterthat...i waited for the doc in the toilet because i cant help feeling very uncomfortable...then 1 of the nurse push me on a wheelchair to the operation room...menggigil aku nak turun wheelchair tuh... doc n nurse semua bagi kata2 semangat n said everything will be ok...diorg borak2 sampai nervous aku makin kurang...1st, the anaesthetic doc (dr farah) insert a drip needle at the back of my hand...sakit wooo...sampai skarang bertanda lagi (dah almost 3 months nih)...then she said she will inject my back...everytime they said they wanna do something, soalan wajib aku tanya "sakit tak?"doc kata kurang sakit dari tangan...memula tak caya...menggigil tak hilang lagi nih...then sorang nurse nih peluk aku...borak2...tup tup dah siap...laa...betullaa...tak sakit...rasa geli jer...then baring kat operating table...belah kiri doc bius, belah kanan doc pelatih jaga blood pressure...doc test ubat bius...memula dia cucuk jarum kat bahu, rasa...then kat lengan, rasa...then kat pinggang, tak rasa...ok, dah halfway...tetiba aku rasa sesak nafas...doc bagi oksigen...tetiba gelap mata plak...aku bagitau doc aku nak pitam...then doc check "bp, ok jer...awak nervous nih"...tetiba aku terus senyap...tak respon...mata bukak...aku nampak semuanya tapi macam takleh nak balas...doc panggil2 nama aku...takde respon gak...dia sapu2 pipi takde gak...dia cakap jangan nervous sangat...ingat nak jumpa baby jer...lama2 aku pun ok...dah boleh cakap...barulaa dia teruskan keje dia...then dr. norlida pulak masuk...dr norlida nih suka senyum...sejuk jer tengok dia...oh, btw semua staf n doc are perempuan...kurang sikit malu...then aku rasa macam ada orang sapu lulur kat perut dlm 2-3 kali...aku tanya dr farah, lama lagi ker?then dia kata kejap jer...tetiba dr norlida cakap..."haa dah nampak telur dia..."haa?!!!lelaki ker? then in a split second dia angkat baby keluar dari perut...aik, bila masa dia potong?nurse bawak kat tepi aku suruh aku confirmkan jantina"ni baby apa?" then aku jawab..."baby girl laa..."hisyh, buat saspen jer...aku dah banyak beli baju girl nih...then dia bawak baby pergi untuk dibersihkan...dr. norlida panggil pelatih tepi dia...dia tunjuk "haa nilaa ovari, ni tiub fallopio....blablabla" jadi bahan ujikaji laa pulak...then dia jahit luka...diorg kata 7 lapis, ntahlaa...pastu dah siap...diorg tolak aku balik wad...kejap jer...adalaa dalam stgh jam...kuar dari OR, berhenti jap...nurse tunjuk kat aku baby dah bersih...suruh cium...suddenly my naluri ke-mommy-an makes me cry...my mom leh tanya apsal dia nangis doc?"dia nangis gembira..."

so, inilah dia...meet our beloved princess...namanya...ARIANA SOFIA...

4 hours old

mommy love ariana...

p/s:umie and abah sudah tukar ke mommy and baba...felt like a mommy ;P

he's in a better place

one of my closest fren's little brother just passed away...he have been admitted since 6 months ago...were transferred from 1 hospital to 1 hospital...doctor pun taktau apa penyakit dia...lastly they assume it was vasculitis...no cure...only 3/300,000 ppl in the WORLD get it and he is the 1st case in Malaysia...no experts here...they can only treat the simptom but i'm sure the doc have tried all their best to help...semoga roh daniel ditempatkan di kalangan orang yang beriman...amin

Tuesday, April 13, 2010

mana MASA pergi?

warghhh!!! nak update blog tapi tak sempat!!!anak baru sorang...tu pun menyusu jer...takyah nak masak makan ke apa...en suami pun tak komplen dinner asyik beli jer (thanks sayang) tapi takde masa gak...i dun even hav time to tell you all about my baby yet...
i'll tell you my day macamana ek...ok, start from balik kejelaa...senang sket nak citer...
balik keje tunggu alan amik naik motor-6.45ish...sampai rumah tukar keta amik baby kat rumah makcu-7.05ish...sampai rumah makcu, borak sikit2 then balik-7.30ish...singgah kedai beli makanan...7.45ish...balik rumah mandi gilir2 coz jaga baby...8.00ish...lepas u mandi, i mandi, solat then siapkan makan(amik pinggan jer...)8.30ish then u makan, i susukan baby...then i makan then kemas dapur supaya makcik dan pakcik si T tak meragas kat dapur...then lipat kain or laundry...9.30ish...then siapkan barang baby nak bawak besok, siapkan baju nak pakai g keje bsok...(nasib baik en suami gosok baju sendiri...hehehe) 10ish...then pump sebelah lagi...then sembur bilik dengan "rid the insect"...prepare tempat tido baby...10.30ish...then masuk bilik nak tido...baby taknak tido lagi...golek2 dengan baby...layan dia main/borak/whatever dia nak...11.00ish...paksa dia tido sambil tersengguk2...susukan baby...baby lalok tapi takmau tido...enjut2 dia kat bouncer sambil pejam mata...bukak mata baby dah tido, angkat dia masuk bed dia...then mummy n baba(actually baba dah lama tido) pun tido...12.00ish...baby ek ek...bangun angkat baby susukan dia...2.30ish pam sebelah lagi (kalau rajin) then tido balik...then baby ek ek lagi susu lagi...5.00ish then tido balik then alarm bunyi then tutup alarm then pejam kejaaaaapp jer...err...sedar2 dah kul 7.15 kelam kabut bangun mandi siap nak g keje...kuarkan susu baby dari freezer...last check barang nak bawak (sometimes ada yang tertinggal gak...en suami kena patah balik amik)...kejut baby...naik keta hantar baby kat makcu, opah buat air-wajib minum k...then rushing balik rumah tukar motor then en suami hantar pergi keje...then sampai opis on pc then pam susu...then turun kantin makan then sambung buat keje...in between surf internet (baca sikit2 jer) then buat keje then petang ulang balik rutin...
fuhh...nak menaip nih pun penat tau...terbayang macamana bila anak dah start makan solid..takkan nak tapau gak??!! hehehe

Monday, April 5, 2010

the long entryyyyyy......

fuhh...lama giler tak update blog...nak kata bz, taklaa sangat...nak kata takde ilham tak jugak tapi maybe writing mood is not there...seriously, this entry will be long...since august last yearlaa katakan...so, i'll try to recap what i hav been doing since...

September
Raya...if last year i raya berdua, this year we raya bertiga...with baby dalam perut...excited punya pasal, i dah tempah 1 pasang baju kurung pregnant prior 2-3 bulan before...siap pesan kat akak tuh besarkan sikit ye kak, nanti perut besar takleh pakai lak...then i tempah 1 lagi baju kurung pahang saiz normal dengan harapan bahagian lebar kat bawah tuh leh muat perut...skali end up both pun takleh pakai...baju kurung pregnant jadi baju kurung XXXL...besar yang amat...(which till now tak pakai)"kak, saya kata untuk baju pregnant, bukan untuk orang gemuk eh..."sensitif ok...1 lagi sendat/senak sket bahagian perut...tapi ku gagahkan juga menyarungnya...lantaklaa...well, enjoy the pic...1st day raya jer tuh...melaka-gombak-wangsamaju-srigombak-keramat...penat wooo...but its worth it...ngeee...

look at all the places we went...penat...tapi sonot!!!

my mom buat trip balik kampung perak n penang on raya ke-3...ingat nak join but doctor tak advise jalan jauh2...so, mama g dengan the girls jer...jeles akak tengok gambar korang...nak join gak!!!next year kita konvoi k...

October
besday gue on 15th...this year memang each of us tak dapat hadiah :(...bcoz nak simpan duit untuk baby...plan nak bersalin kat private kenalaa bajet2 belanja...neway, we still celebrate together...g makan kat TGI wangsa walk...en suami belanja...hmm...tak biasa sangat g makan sana...order yang nampak selera jer...big portion tapi tastenyer macam tak match kat tekak lak...maybe salah pilih menu kot...ada suggestion?

November
baby : turn baby turn...preggy dah masuk bulan 7...baby suka kepala dok atas...takmau turun...puas menonggeng (aku baca dalam buku untuk memudahkan baby pusing)...lasak bukan main...hei sayang, main bola ke hapa kat dalam tuh...

December
My bestest fren get married on 18th...congrates dear noni...hadiah dia sampai skang aku tak beli lagi...hehehe...dah ko pun susah sangat nak pilih, tunggu ko announce apa yang takdelerr k...wedding noni best ++ coz kitorg "the girls" telah membeli uniform khas untuk jadi pengiring...ala2 bridesmaid lerr gitu...semua nampak cun especially the bride...wearing red n black with girlfrens wearing pink n grey...i will post those pic in different entry later...

2 weeks before that we had a blast, a girls nite out...karaoke-ing at redbox the gardens...almost 20 of us...sonot sangat...jangan tak caya eh this preggy g karaoke...last single outing...pasni nak kemana2 kenalaa bawak si kecik or en suami kenalaa jaga...huuhuhu...

My other frens that were married on the same months are muhaini and nureen...congrate u guys...cepat2 dapat baby leh sebaya ngan anak aku!!!

i had a blast!!!

January

aku bersalin...will be posting it in a new entry...nak citer sini tak syok arr...


February
dalam pantang...aku pantang kat rumah mak...ingat nak pantang 2-3 minggu jer kat rumah mak then nak balik rumah sendiri...last2 sampai 44 hari aku kat sana coz malas nak buat keje rumah n tak reti masak untuk orang pantang...hehehe...resepi yang aku slalu makan masa pantang:

1. ikan haruan masak air asam/halia/lada hitam
2. limpa bakar dengan ladahitam/bwg putih/halia
3. ikan merah bakar dengan rempah
4. taucu ikan
5. serunding (ini kes kalau mak tak sempat masaklerr)
6. and anything yang mak letak atas meja...yang kalau aku tanya "mak, yang ni boleh makan ker?" dan jawapannya "boleh, makan jerlaa"...