ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Saturday, June 28, 2014

Adam Mikhail turns 2


Harini Adam Mikhail mummy genap 2 tahun...tapi mummy selalu rasa mikhail nih macam baby2 lagi...manja kemain...mikhail belum pandai cakap lagi...tapi mummy ngan babah boleh agaklaa dia nak apa...kalau dia ikut jer bontot mummy ke hulu ke hilir means nak comfort food dialaa tuh...dia suka tengok kartun...tapi kalau tak pasang, dia tak suruh pasang, instead dia akan kacau kita, buat sepah sana sini...memang kena pasang kartun kalau nak buat keje kejap...


ni mikhail ke kakak yana nih? (masa nih dia tak perasan tudung tuh)


buat masa nih dia masih susah makan...especially nasi...kalau ada masa yang dapat suap dia 4-5 suap tuh dah bersyukur sangat sebab bila kat rumah dia cuma menyusu badan, and susu badan nih mana kenyang sangat kan coz dia pun dah besar...kalau tak makan, merasala digayut berejam2...rasa kering badan mummy macam kena sedut ngan edward cullen...hahaha...macam kakak dia, dia suka noodles...tak kisah noodles apa tapi nak suap sendiri...kalau suap sendiri, banyak sikitla makan..kalau tak, nak dapat 3 suap pun payah...kalau suap sendiri tuh mummy kena selit2 suapkan dia...dapatla masuk banyak sikit...kalau babah jaga, babah akan buat cekodok bawang lembut2 garing...cubit2 suap kat mikhail...banyak jugak makan...


kengkadang mama dia whatsapp gambar...betapa lasak budak nih tau...duk memanjat, berjoget2 atas meja


buli kakak...kalau dia tido, kakak elok jer main...kalau kakak tido, dia pijak, hempap, korek2 mata kawan tuh...tapi heran kakak elok plak tido tak bangun2...and kalau adik buat sampai sakit, dia nangis jelaa...tak reti nak membalas or mengelak lagi...walau camnapun dia sayang kakak...kadang dia peluk, cium kakak yana...



isyh mummy nih citer yang tak best jer pasal mikhail...bukan apa, sebab kadang mikhail macam takleh focus...bila panggil, buat taktau jer...bila tanya mana babah? mana kakak? pun takde respon...respon dia bukan macam menung melayang tau, tapi macam buat taktau, main lagi best...ada jugak kengkawan yang mula suggest jumpa pakar tapi kadang dia macam alert....and dia takde problem ngan orang lain entertain dia...and dia bukan takut ngan crowd as long orang yg dia kenal were around...i tried not to compare him and his sister sebab jantina lain pun dah memang tentu outcome dia lain kan...asalkan dia sihat dan happy, Alhamdulillah...

mummy and babah selalu ajak mikhail kira 1-10 in english and malay...kadang ada gak dengar macam dia mengira...tu-wer-apat-mer-na-juh-apan (taktau apsal tiga selalu tertinggal)...pastu bila kita suruh ulang dia buat tak heran dah...kalau dia happy sangat mulalaa berjoget goyang2 bontot...pastu dah excited sangat mula hantuk kepala kat kita...macam nak ciumlaa tapi kasar nau kadang berdentum kat pipi...bila mintak kiss kita tak pernah dia layan...tapi pernah beberapa kali dia lari2, panjat kita pastu tetiba dia cium siap buat bunyi mmmuahh...rasa macam alahaiii...

selain tuh dia senang nak handle...tak macam yana ada angin...yana tuh bangun tido pun kadang kalau tak kena cara nak ngamuk2...mikhail kalau dah bangun and tak nampak sesapa dia terus berdiri walaupun mamai2 lagi and berlari carik orang...kalau dia nampak kita baring, dia pun sambung golek2, cium2 kita suh bangun...kadang dia korek bijik mata kita...hehehe

mikhail yang pemunggah...dia suka main toys...benda2 bukan toys pun suka main...kalau mainan dalam big box tuh dia akan punggah habis semua baru dia pilih... 



bilik nih memang seploh minit jelaa kemasnya...habis bantal semua kena punggah, pastu dia terjun...seronok yer mikhail? haaa...mainla asalkan happy...


and sebab dah tau dia macam tuh, mummy dah siap2 allocate kabinet belah bawah untuk barang2 plastik n pots n pans jer...kaca2, ceramik semua belah atas...dah agak dah akan jadi port favourite dia...


tengoklaa tuh...siap survey tuh nak amik yang mana...hmmm...now mummy dah ada tali boleh ikat...tapi mikhail nih jenis kalau tak dapat barang dia nak (selain mummy's boobs) dia tak kisah...just cakap takde/no dia beredarla dari situ carik benda lain pulak...


kalau mummy tak bagi gayut, mana boleh...melalaklaa jawabnya



tengoklaa dia buli/sayang kakak tuh...besar lebih kurang...cuma rendah sikit jer...sebbaik kakak baik, layan jer... 



mikhail, mummy nak semua yang baik2 jer untuk mikhail...semoga mikhail membesar jadi anak yang soleh, bimbing dan jaga adik beradik, dapat jodoh yang solehah, menjadi imam yang memimpin keluarga dengan adil, penyayang, hormat orang tua dan paling penting beriman dan patuh pada suruhan Allah...

mummy, babah ngan kakak yana sayang mikhail sangat2...

Wednesday, June 25, 2014

selamat pengantin baru cousie

my cousin got married...she's a single mom to a 5yo son and he's a single father to a daughter...sungguh cantik perancangan Allah :)

i was late...alasan biasa nak siapkan anak2...so the pictures while akad nikah in masjid was whatsapped by my sister...






see...muka pun tak sempat mekap tau...but luckily my outfit ikut tema majlis ;)



mikhail and mama



selamat pengantin baru sara dan herman...semoga perkahwinan kali ini membawa kebahgiaan hingga ke syurga buat kalian :)

the last day of school holiday

this holiday plan berlaku spontaneously...masa tuh abah n aunty datang rumah...and we talked about emilda yang bakal balik bercuti dari study at egypt and school holiday...tetiba aunty kata jom pegi langkawi? and started from there aunty tolong survey everything including hotel, flight, car rental, activity, etc. senang jalan kali nih takyah pening2 kepala nak survey and decide...hehehe

so memandangkan tarikh lain semua tak free as cikgu pun ada few kelas tambahan to attend, we went on 13th june and came back on 15th june...after survey the parking rates at KLIA2, we decide that cikgu and abah will send the rest of us to KLIA2, both will drive to abah's house at kota serimas (just 15 minutes away) and rent a cab to go back to KLIA2...kena caj dalam rm60...oklaa compared to parking fees that would reach up to 120++ ercar...and we have 2 car!! while waiting for them, we settle the check in and go breakfast...i think KLIA2 is much better than KLIA simply becoz they only have 2 level...cantik, luas and banyak kedai...tempat makan pun banyak yang best...nursing room pun banyak and nearby...even at the boarding area pun ada banyak kedai...puaslaa mikhail berlari kesana sini...xpe, kita bagi dia penat...kang boleh tido...we depart at 12.45pm and reach langkawi at 1.45pm...jom tengok some pictures...


so hard to take picture with mikhail...nak berlari je kejenyer


photobomb sket :P


apa2 hal isi "minyak" dulu


its our 2nd flying experience..and the 1st for ariana n mikhail...so please excuse our jakunness


ariana, are you happy? "yup...yana naik eoplane macam nenek kan mummy?" she's referring to their umrah trip...plan to make mikhail tired and sleep successful, yeayyy!!!


Alhamdulillah, dah sampai...that handsome man at my back is my abah :)


why yang? still feeling dizzy ker?


a loving husband carries his wife's handbag (and anak's bantal busuk :P)


while waiting for our luggage


8 orang jalan2 makan angin. we rent NazaRia. ngam2 laa as our luggage pun banyak. then we drive area pekan kuah to look for lunch...not much being offered there...fast food ada tapi bosanlaa makan fastfood kan...at last we found 1 kedai makan tepi jalan that serve lauk2 kampung. sedap lauk2 nyer...despite makan bawah bumbung zink yang panas, habis licin semua...tgh lapar, memang tak toleh kiri kanan...settled then off we go to check in to the hotel which is just 5 minutes away...


we stayed here for 3d2n. this view is from the pool...cantik kan? macam castle lama2


the "enchanted" lobby


macam disneyland pun ada


the view from our room. sorry, gambar bilik takde...masuk2 jer terus serbu katil...settled the kids then turun pegi pool...


and we have fun!!


for now selagi terdaya, mummy will carry you on my back...nanti bila 1 day mummy dah tak larat, u all belanja mummy pegi spa ok...


weeee


mikhail had a good time too...tapi dia lebih suka berlari keliling pool and naik turun tangga than playing in the pool...so seorang kena standby kat luar pool...


manja mummy

that night we went out to look for seafood...found 1 near the hotel...sayang tak banyak choice...yang ada cuma ikan siakap, jenahak and udang...ketam, sotong kepah apa semua takde stok katanya...tapi oklaa dia masak, sorry malam takde gambar...they all ate while i bf mikhail in d car...memula ingat dia nak tido, skali dalam keta elok jer main highbeam, wiper, hon..isyh3


the next morning had buffet breakfast at the hotel...the food spread tak banyak...like that morning ada congee and the condiments, nasi goreng, toast, omelette, sausage, pancakes and cereal. hot coffee and tea, apple and orange juice...tu jer...xtaula bape aunty bayar for the additional 2 breakfast tu...


walaupun tak banyak choice, we ear sekenyang2nya...much fuel up energy...so many places to go that day...kali nih rasa senang nak berjalan sebab aunty dah plan schedule siap timing pukul berapa for an activity...hehehe...so, kita ikut and bayar jer...and eventho this is not my 1st time coming to langkawi, but the places we went mmg 1st time sampai...we went to oriental village...kat dalam tuh ada banyak kedai souvenir, ada kandang (ke sangkar?) arnab, ada extreme sports activity, ada restaurant, ada some show, ada 6D short movie yg kerusi audience goyang2 ikut jalan cerita tuh, ada lake boleh paddle sampan and of cos cable car!! 


just rm10 for mykad holder...takuttt...


mikhail has a slight fever pulak pagi tuh...so the whole day crancky...nak berdukung jer and wants mummy's milk only...makan apa semua dia tolak o_O


ok, ngam2 1 cable car...6 + 2


this cable car wont stop...kena cepat2 masuk while it slowdown...hoih...dahla mendukung budak, cuak kejap tau...tapi sebenarnya takde apa pun...sajer panic


masa nak naik, im facing forward...


going up!!


makin sayup...


us :)


them (:


jom selfie jap


there are 2 level menara tinjauan...this is the 1st level...itu pun rasa macam dah jauh sangat...masa nih cloud macam mendung and angin kuat + sejuk...orang paranoid, cepat2 amik gambar and ajak turun...2nd level tu pun kitorang tak turun...duk jer dalam cable car tuh tunduk pandang lantai...mmg cuaca macam nak hujan...kang cable car stop tgh jalan kang macamana? haa...


sian dia tak sihat eh...mummy pulak tak bawak ubat...tapi temp dia around 37.5-37.7 gitu jer...


masa turun im facing backward...skali toleh belakang punyalaa junam...pastu time nak amik gambar nih tetiba lalu tiang and dia gegar sikitlaa...hence, the face...hehehe

after that we went for the 6D movie...anak2 tinggal dengan babah and grandpa yer...

then aunty book bendalah nih (lupa apa nama ntah) for emilda and emir, and i went to the convenient store to buy panadol syrup for mikhail...


bergambar jelaa...belum cukup umur nak naik yer...




grandpa ngan granny kemain posing



im in no mood to smile today -_-


peace yo

after that we head to pantai chenang melalui jalan airport...ada lori2 jual laksa, nasi ayam, rojak, so lunch kat situ jer...sampai chenang it was scorching hot...but since we dont wanna stay dawn, bantai main gak...aunty book jetski rm80 for halfhour and bananaboat rm120 for a ride (doesn't matter how many people on it) i just accompany yana play on the beach, and try the bananaboat...my 1st time...syiok!!! (lagi syiok sebab orang belanja) 


abah dah ready nak naik bananaboat


yana excited playing with the waves at the beach...


cranky boy nak melekap jer...

after isyak, we went out to search for pasar malam pekan kuah...asked the receptionist, she said "dia dekat pekan, yang seghabut tu dia laa" (please read with kedah slang) hahaha...membantu sangat description dia...pasar malam mana tak serabut dik oi...so we just pusing2 n jumpa...bought few local food...nothing to shout about...makanan pasar malam KL lagi best kot...but sebab memang dah penat sangat, we just settle with anything as long kenyang...hihihi...

the next day, we jump into the pool again for the last time before checking out from the hotel...only cikgu, yana and emir while the mummies start packing...after check out, we went to Haji Ismail Group Mall...now they even got HIG Hotel tau...selesalaa compared to kedai kecik2 kat pekan kuah tuh...1 stop centre, even ada surau, few kedai makan and boutique...

before coming to langkawi konon dah cakap taknak beli coklat coz it took a year for us to finish what we bought from the previous visit...skali haa kau...semua main campak masuk troli...we even bought a kettle and cake plate and a new luggage to keep the things...tengok pinggan, cawan comel2nyer...rasa macam nak borong jer tapi memandangkan dalam kabin kang diorang main campak2 kang jahanam plak terus matikan niat jelaa...yg lain nih memang kena hand carrylaa...oh, lupa nak bgtau our hot water flusk pecah masa dapat balik beg when we arrive earlier...


after return the rental car at 4.30pm, we just stay at the airport...yana n mikhail pun tido...hoping that they will continue to sleep until we landed...


nahhh...mana nak tido kalau dah riuh2 kan...tukarkan baju diorang to long sleeve shirt...kali nih mummy plak nak menikmati pemandangan...hehehe


and this boy refuse to be buckled to me...habis ditendang2 seat depan...then i let him be...just peluk kuat2 pinggang dia...Alhamdulillah selamat pulang KL on 7pm...gedebak gedebuk kul 10pm sampai rumah...it was tired, but it was fun...


till we come again, Langkawi