ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, June 9, 2014

to the max


olo3...anak maklong nih...dah pandai tengok kamera eh...harini masuk keje terkejut tengok lebih seploh orang takde...tingal 3-4 orang jer...bolehla plak serentak cuti? sebbaikla keje pun tgh tak banyak...badan penat sangat nih...we spent the last 4 days since thursday kat kampung cikgu...melake laa mana lagi kan...initially we plan for AT LEAST a day for ourselves...nakla jalan2 kat town ker, pegi zoo melaka ke, pegi shopping ker, apa2laa but i nih overconfident...macam tak kenal husband sendiri...of cos aktiviti balik kampung dipenuhkan dengan makan, makan dan makan...kalau nak keluar pun takde can...mesti ibu tanya, eh taknak makan dulu ker? bila dah lunch...rehat jap...kang nak keluar tanya lagi, eh minum petang dululaa...hahaha...

ariana bila balik kampung dialah ketua walaupun dalam group bermain dia yang paling kecik...dah tak dengar dah apa kita cakap...celik jer mata terus nak main kat laman, makan taknak, susu taknak, nak main beskal jer...bila bergaduh barula nangis2 datang ngadu...mikhail tak reti lagi nak main sama2...kalau sama2 sepahkan mainan haa dia boleh join...rumah atok nenek penuh ngan khazanah...furniture pun boleh tahan...kat tepi dinding siap ada tangga pusing yang cerun tuh...aku sendiri dah bertahun tak panjat...gayat!!! mikhail nih kejap2 memanjat, tau2 dia dah ada atas kabinet...kejap kang nak naik tangga...berkuntau rumah atok kena buat penghadang tarik kerusi sana sini...apa nak buat, cucu sesekali balik...hehehe

oh, we manage to cut mikhail's hair...but of cos tak sempurna...ni 1st time bawak dia potong rambut kat kedai...selalunya cikgu jer yang trim...tapi memandangkan mesin trimming pun dah rosak, n rambut dia dah tebal, bawaklaa ke kedai nyonya...dudukkan dia atas kerusi dia bangun...sambil berdiri nyonya tuh nak potongla rambut dia...but the moment the machine reach his hair terus dia tepis2...pastu nangis2...cikgu had to carry him sambil aku pegang hp bukak kartun...memula ok but he was too distracted dengan rambut yang jatuh kat leher-gatal he keep on wiggling...pastu cikgu try duduk pulak...pun tak dapat...bukanlaa tak dapat potong langsung tapi nak bagi kemas tuh tidaklaa...laju2 nyonya tuh buat pun takleh habiskan...sempatla nipiskan belakang n tepi telinga...dia pass kat kawan dia...tak sanmggup agaknya nak handle...hehehe...kwn nyonya dapat trim sikit2 belah atas ngan gunting n then we stop...mikhail dah tak tahan gatal...sapu2 bedak, bayar then balik...lepas mandi, susu pastu terus tertido hero...masa tulaa cikgu trim sikit lagi ngan gunting...kalau dari belakang nampaklaa tobek2 sikit...kalau dari depan ok, stil hensem...hihihi...

then masa kat kampung tokcik call, kata tv dah meletup...langsung takde gambar...well, about time pun sebenarnya...tv tuh dah 22 tahun pun...sebelum nih dah pernah offer tv extra kat rumah tuh untuk tokcik pakai, but she insist kata nanti dulu...tunggu belang2 jadi all black baru dia bgtau...on sunday tuh adik2 ipar plak nak pegi melaka sentral nak carik tudung raya...well, yours truly kalau dengar perkataan shopping jer terus terbeliak mata..cepat2 pack barang, kemas bilik, mandi n siapkan anak2 untuk ditinggalkan...mikhail plak merengek jer sebab dah time dia nak menyusu...ingat nak bawak mikhail jer...skali ariana berlari masuk keta siap2...big mistake...ramai sangat manusia kat melaka sentral...i had to carry mikhail kalau tak dia berlari laju tak toleh2 dah...isyh, bahaya...with so many scary news on media...luckily ariana was cooperative...whenever mikhail start to run, i will call ariana to run with me...pegang tangan sama2 and kejar!!! i think i lost 2 kg within an hour there...penat n panas, sampai rumah ibu terus salam2 nak gerak balik kl...masa tuh dah pukul 12++...

alang2 nak singgah rumah amik tv, singgah rumah zana ajak dia bawak baby jumpa tokcik skali...tokcik pun tak jumpa baby lagi since she cannot climb stairs rumah zana...we tapau burger king n gilir2 makan dalam keta...sampai rumah tokcik dah pukul 4pm...kebetulan family tok alang pun ada...meriah sikitlaa rumah tokcik harituh...sempatlaa minum petang n setup the tv...aku mandikan baby, and bersiap2 nak balik kl...baby daddy dah pesan jangan balik maghrib...baik boss, hehehe...sampai rumah sendiri ngam2 maghrib, setel laundry, masak nasi n hidangla lauk2 yang ibu tapaukan...then cikgu cakap kawan dia from kelantan wanna come over the next day and stay overnight...apalagi, bersilatlaa kemas guest room, alih kotak2, pasang cadar baru, kemas dapur semua coz they'll arrive when im not at home...haruslaa tunjuk yang wife ini pengemas orangnya...hahaha...itupun pagi tadi bilik sendiri tak berkemas...selimut pun tak sempat lipat...ahh...itu tutup jer pintu, beress...now im sleepy and a bit tired sebab boleh pulak pagi tadi ceri beri on the way datang keje...jenuhlaa make a few stop kat toilet lrt...pheww...ni bukan salah lauk ibu...tapi salah lauk sendiri yang simpan seminggu dalam fridge and not properly heat up...padan muka...sebbaik aku sorang jer yang makan...now dah penat to the max...kalaulaa tak ramai yang cuti harini, harus aku amik mc jer tadi...huhuhu

No comments: