ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, April 23, 2015

check up at KKIA


Assalamualaikum :)

yesterday i went to KKIA (Klinik Kesihatan Ibu dan Anak - its a government service) for my 1st checkup there...before this from 6weeks to 18 weeks i went to an O&G specialist at Poliklinik Kotaraya for "special treatment" since i have multiple miscarriage history before...for both my pregnancy with Ariana and Mikhail from the moment i know im pregnant, we (well, actually im the only one tangung sakit) will be given injection every 2 weeks along with some pills (ventolin then duphaston) to strengen the womb...that rutin will continued until im at 16 weeks...after finishing all the dose, i will continue my check ups at KKIA at 2nd trimester (for ariana i never went to KKIA) then only continue my final trimester at Al-Islam since we have made up our mind to deliver there...



i like having checkups at KKIA for the main reason that they went through thorough checking for every session...i've waited for 2 hours...and i'm only the 3rd person...this time they add more things to check like HIV test and breast lump checking and hearing the baby's heartbeat...dulu time mikhail in 2012 takde pun...the 1 to 1 session took my 1 hour time but its ok coz i get to ask a lot of question and they explain it in details...that explains the long wait...hahaha...plus its only RM1 for the fee...murah sangat kan...this time at Poliklinik Kotaraya, i didnt take the injections, only duphaston pills...for every checkups i was charged over RM200 inclusive of the dr's consultation...2 times the dr was not in coz he have emergency case at KPJ Tawakal (he also a panel there) and still i was charged almost RM200...mahal giler tau ubat tuh...and my company dont cover any maternity medical cost...i think for my next one (ecewah, laju benar nak next one...yang nih pun belum keluar lagi...) i will just go straight to KKIA for checkups and deliver at Al Islam (coz i can choose female dr)

the only cons are the time management and they only give you time slips...if only boleh mintak MC...byk cuti nak kena pakai for checkups weekdays nih...hmmm...and my next appointment will be next week...nak kena minum air gula and amik darah coz my father side ada history diabetes...memikirkan nak amik darah tu....alahai...lemah lututlaa...i saw a lot of new mommies siap accompany by their spouses...so sweet...walaupun no use pun coz when you go in to see the nurse, bukan boleh masuk skali...but sebagai tanda ingatan and morale support oklaa...hahaha...ayat jeles...

Tuesday, April 21, 2015

30 Days Blog Challenge Day 18 : Siri TV kegemaran



Assalamualaikum :)

dari kecik tv memainkan peranan yang penting dalam hidup aku...cewah, formal giler ayat tak boleh blah...hahaha...yelaa, masa kecik apa jer hiburan yang ada..kalau hari sekolah ok lagi...kalau cuti sekolah memang bosan giler nak menunggu dari pagi...dulu seingat aku memula tgk tv, channel ada 3 jer...tv1, tv2, tv3...ingat lagi dulu siaran tv hanya start pukul 3.30pm...pukul 3.20 dah bukak tv dah dengar ngaji...ngaji pun ngajilaa asalkan ada siaran...gila sangap masa tuh tengok drama Opah, Rumah Kedai sebab itu jer cerita yang ada...lewat petang barulaa dapat layan Power Rangers, Kesatria Baja Hitam, Gaban, DragonBall (favourite arwah onyang :P) semua cerita bebudak lelaki tapi layan jugak...lepas2 tuh barulaa ada Tomatoman, Cupido dan Sailormoon...pastu ada channel Metrovision kejap...tapi citer2 dia banyak cedok citer2 lama dari tv3...itupun kat KL jer ada...berlagaklaa jap kat UUM konon kita dari KL pernah tengok channel metrovision padahal hampeh jer...

bila dah masuk U, kat pantry petang2 layan citer2 venezuela pulak...paling takleh blah citer Rosalinda...ramai ponteng kelas masa tuh tengok episod akhir...termasuklaa aku...penuh pantry wehh...bila dah mula keje, kurang sikit layan tv...weekend pun keluar ngan kengkawan...pastu start ada astro barulaa rasa warna warni pelbagai channel dari luar negara...and aku mula tertarik dengan dokumentari2 sebab tak bosan pun macam dokumentari Beyond2000 dulu (sapa ingat kita geng *highfive sket*)...kalau ikutkan banyak siri tv yang aku ikut tapi taklaa terasa obliged untuk folo every episod...aku suka tengok siri yang tak bersambung2 supaya tak stress kalau terlepas pun...hahaha...

antara channel yang aku suka :

733,728, 727 - rancangan family reality show...tapi bukan celebrity...contohnya 19 kids and counting, small people big world, semua rancangan makeover rumah, almost semua rancangan masakan walaupun aku xpernah salin resepi...

721, 722, 723 - short drama macam greys anatomy, new girl, glee, csi, castle (kelakar but my husband never gets it)

392, 393 - apalagi kalau bukan saranghaeyo...kdrama aku ikut tengok pada jalan cerita dan pelakon...kalau serius jer, sedih jer tak kosserlaa...tengok tv nak seronok2, nak hilang stress...pastu suka semua talkshow atau gameshow diorang...kreatif sangat...talkshow yang paling aku suka hello counselor and happy together...kalau gameshow of cos runningman...tapi tengok episod gaklaa...runningman memang aku rekod kat pvr, nak layan sensorang sambil lipat kain memalam...cikgu bukan suka sgt except kalau ada episod yang kelakar gila aku akan suruh dia tengok...plus kalau tengok ngan yana, jenuh nak translate satu2...

drama melayu aku tengok pelakon dan jalan cerita...kalau best, aku layan gaklaa...kalau tak, pasang kartun bebudak ulang2 pun takpe...ariana semua dia layan...tapi banyak tanyalaa kalau dia tak faham...mikhail kartun 3D atau anything to do with animal dia suka...ulang2 tengok beratus kali pun takpe...hehehe

Monday, April 20, 2015

isu semasa


Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, Mikhail dah sembuh...demam dia lama jugak dalam 3-4 hari but after that batuk selsema pun terus baik...cuma ariana still on off batuk...went twice to her follow up at KPJ Tawakkal, the 1st time cikgu bawak, kena sedut gas...cikgu said becoz she never done it, she thought it wud be painful therefore scream squirmed and cried padahal takde apapun...luckily the 2nd follow up, dr declare her lungs are clear...jumpa dr pun 2 minute jer...tunggunyer berjam2...sampai my appointment with my gynea pun terpaksa cancel...

i have discharge from my gynea kat Poliklinik Kotaraya simply becoz i only needed to take Duphaston, that is medication to strengthen the womb until 18w of pregnancy...and now i will start my check ups at KKIA...kat sana lebih detail and thorough...tiap kali check up kena check darah *gulppp*...huwaa.. memikirkan nak kena amik darah nanti...especially yang kat lengan tuh...adoiii...my husband said i worried too much...eleh, dia tak kena bolehlaa cakap...baru hospitalize sekali dah eksyen...pfffttt...i said the least he cud do for me is just keep quiet...and listen to my worries...nothing he said will make me feel better...hahahaha...punyala takuttt...

and i planned to take the baby later check up at KKIA jugak coz like i said, its detail and thorough...time ariana check up KKIA...cantik jer rekod dia...berat, panjang, ukur lilit kepala, progress, minum apa, etc...time mikhail we decided to bring to normal GP...few different clinic pulak tuh...yang mana dan jer...and cuma ada rekod injection jelaa...rekod lain xde...dahlaa harituh buku tuh hilang...when we get the new 1, there's this 1 clinic taknak re-record injection apa diorang dah bagi...susahlaa, lecehlaa, in other word, MALAS!!! dahlaa rongak buku tuh...i dont know macamana nanti bila mamat tuh nak start sekolah...takut clinic tuh dah tak simpan rekod last 3 years jer...hmmm...

i manage to do some vacuuming and mopping this week...selain laundry few rounds...melipat jer tidak...hahaha...dapat tips baru mop guna air panas...puas hati bila pijak lantai rasa licin bersih dan berkilat2...i do it at my own pace of cos...mana boleh laju2 dah...senak dan semput eventho baru nak masuk 5months...rumah bersih, wangi tapi still tak kemas...nak tunjuk sini pun tak sampai hati...mainan sepah2, kain tak berlipat still atas sofa berlonggok mintak disimpan...nanti2lah yer...itu kita buat later...ada lagi things to do in my list...nak audit balik mainan2 tuh semua...yang mana rosak, puzzle tak cukup pieces, yang dah teruk sangat nak buang...nak re-arrange d toys by box...seminggu keluarkan 1 box jer...hahaha...goodlucklaa alin with that...then nak organize baju2 lama the kids...yang mana dah tak muat, nak simpan...yang mana nak bagi baby pakai nak asingkan untuk dibasuh...will only buy few new clothes jerlaa for baby...toksah membazir...lagipun baju2 bebudak nih elok2 lagi...we'll see samada banyak pakai baju ariana or mikhail...but my instinct rasa...hmmm...hehehe...

oh, my mak dah balik last saturday...tak jadi balik next week, boring katanya kat sana...hahaha...yelaa, hujan emas di negeri orang...kalau duk rumah jer, rumah orang pulak tuh memanglaa mati kutu...hehehe...she bought few souvenir for us...i got Micheal Kors handbag, mikhail dapat sleepwear, ariana dapat backpack and frozen panties and cikgu dapat chocolate...oh, and we get some fridge magnet as well...tgh borak2 semalam suddenly ariana said nak balik london mummy...ewahhh, sejak bila kampung kat london tuh? hehehe...mak kata kumpul duit, nanti aunty fina konvo, leh pegi...hmmm...banyak nak kumpul nih...

Monday, April 13, 2015

take turn


Assalamualaikum...

ni citer last week tapi sebab busy sangat xsempat nak update apa2...hp plak rosak seminggu, i need to sort my file then hantar pi klinik...the thing that we really wanna avoid happen at last...its mikhail's turn again to be unwell...memula ariana dah baik demam...cuma tetiba tuk selsema pulak...batuk selsema memang mudah sangat berjangkit coz they sneeze merata, sometimes tak sedar share drinks, cium2laa, gumpal2 laa, talk in d face...haiz...on last monday i was on leave coz their babysitter ada hal...oklaa, this lil boy all happy, active, cheeky and quite a bully towards mommy...i have list down so many things to do...konon nak spring clean the house memandangkan banyak weekend anak2 xsihat so rumah dah lama tak bervakum, nak mop dengan dettol, nak habiskan lipat kain yang makin menggunung, nak masak lauk best2, nak cuci toilet, etc...but mikhail punyalaa lasak he wont let me do work...he wud climb on my back whenever i bend down, nak korek2 bawah sofa pun dia tunggangnye kita...even when i was sitting down nak melipat konon, dia panjat atas bahu...lotihh melayan dia...sebbaik ariana being a darling that day banyak tolong kemas...tapi mulut dia riuhlaa membebel...petang pun dia kata biar dia mandi sendiri, siap pakai baju sendiri sebab kesian tengok mommy penat...padahal apa jer yang dapat buat that day...stamina dah kurang sangat pregnant at middle 30s nih...hehehe...

anyway, malam tuh mikhail mula batuk selsema and had a slight fever...bagi ubat kahak n flu, muntah bape kali ntah tapi nampaklaa yang dia lega...kurang sikit kahak dia agaknya...mommy n babah jelaa yang melompat2 carik bucket nak tadah...itupun habis 3 cadar, 3 pasang baju kena muntah...cikgulaa tolong settlekan, siap laundry semua...bila siang hantar kat bs, dia demam sikit jer...batuk selsema ada but still active...bila malam jer mulalaa merengek melepek jer...for a few days memang mommy and babah jadi zombie bangun berkali2 uruskan dia...kadang dia muntah tuh pastu nak tukarkan baju dia sampai terpejam2 mata dia mengantuk...Alhamdulillah demam dia tak brape tinggi and by 3rd day dah mula surut...we just bagi ubat apa ada kat rumah sbb memang everytime pegi klinik memang amik stok lebih sket...TAPIII...nak bagi ubat adalah macam nak berperang...bape banyak yg terbuang diluah macam tu jer...gerammmm sangat tau...dia nganga ingatkan nak cooperatelaa...skali tertipu...selamba jer ludah balik...apalagi, guna kaedah paksa grip n picit hidunglaa...tak suka paksa tapi apa boleh buat...biar dia nangis, jangan kita menangis kata my grandmother...mendalam maksudnya tuh...bila dia xdemam, makan ubat senang jugak...bila demam tekak pahit kot...

then bila semua dah sihat guess who take turn to be sick? its me...my nose rasa panas, my mouth so dry and cracked i cant even apply anything...went to the clinic and the dr prescribe me some lozenges, gargle liquid and antibiotic...sampai sekarang pun ariana still ada slight cough, mikhail pun sama and aku still selsema lagi nih...moga banyaklaa dosa2 yang gugur...


ini budak tak tau penat,
siang melompat2,
malam kena lipat,
kena paksa makan ubat...


Friday, April 3, 2015

my weekend at hospital


[updated : with pictures]

Assalamualaikum :)

Every weekend my kids bergilir2 tak sihat...last 3 weeks, ariana ulser penuh kat tekak with slight fever, pastu the next weekend mikhail pulak ulser kat bibir bawah, sampai terus putus menyusu badan...last weekend pulak its ariana's turn again...kali nih sampai admitted hospital for 4 days...on friday memang aku amik halfday coz my mak and fatin nak pinjam kereta pegi KLIA...they will have a vacation in europe...jelesnyer...bsok fatin baliklaa tuh...bawak ariana along sebab mikhail tido kat rumah bs...tukar kereta dengan fatin then on the way balik tuh ariana muntah dalam kereta...sebelum tuh dia adalaa laga2 pipi ngan aku...rasa panas tapi masa tuh memang panas bahang giler kat luar rumah so i thought biasalaa kan...lepas dia muntah, balik rumah then took her temperature, demam...

so, malam tuh start bg pcm, sponging, and dia keep muntah2 7-8 kali jugak through the night sampai takde apa keluar dah...bsoknyer demam dia kurang sikit...keep bagi pcm and ors, paksa dia minum air, suruh dia makan, demam dia tak turun banyak pun...takat 38+ jugak...malam tuh kul 11pm bagi pcm, then 11.30pm camtu amik suhu 39.8, ubat tak jalan...tengok dia dah menggigil, bawak masuk bilik air, mandikan...memang melalak2 laa dia...after that temperature turun setakat 39.4 jer...risau gak coz we have done macam2 but temperature kekal above 39...tunggu dia tido jap, kul 1.30am siap2 pack barang, angkut semua pegi hospital...memang dah tau for sure kena tahan sebab usually above 38.6 dr akan tahan...after dr masukkan voren 2 bijik kat bontot, amik darah and masukkan iv, barulaa turun sikit suhu dia...cikgu bwk mikhail balik, while i stay at the hospital with ariana...













(gambar terbalik pulak...yang 1st is last and yang last is 1st..faham tak? malas nak edit dah nih)

so, 4 hari kat hospital memang bosan sangat...lagi2 masa belum bukak iv drip...memang lepak bilik jelaa...Alhamdulillah tempat tido selesa coz they spare a sofa bed next to each patient's bed...cuma aircone bila waktu malam sejuk giler rasa macam dalam fridge...pakai berlapis2, selimut extra pun sejuk lagi...bape kali bangun ke toilet...after 4 days akhirnya dr bagi balik...actually ariana belum betul2 sembuh sebab demam dia on off...kadang dalam sehari ada jer bacaan exceed 37.6...tapi sebab treatment dia cuma medication, i ask to continue kat rumah jer...mak sempat call dari paris kejap...told her throught the blood test, it was a viral fever, not denggi or h1n1...abah and aunty pun ada datang melawat ahad tuh...i got to go back home sekejap bawak mikhail balik...mikhail buat hospital tuh macam rumah dia...berlari2 sana sini...tak ingat nak makan, nak susu, seronok sangat lagipun ada mini playground betul2 sebelah bilik...minum susu pun nak kat situ...ngada sangat tau...banyak kali bisik kat mikhail, jgn demam yer...doa pada Allah semoga anak2 sihat lepas nih...kesian tengok diorang tak sihat...lembik jer...

eventhough dah balik rumah on wednesday, we didnt let ariana go to school just yet...biar betul2 baik baru boleh pergi...she missed her school's birthday celebration for kids birth on January-April (that includes her) but it ok, for the best of all better stay at home jer...taknak anak2 lain berjangkit jugak...itupun another kid masuk hospital after ariana discharge from hospital due to jangkitan kuman dalam peparu...hopefully that lil chap will get well soon...musim kan...memang semua kena banyak minum air, bukan budak2 jer, kita yang dah besar pun kena take care...coz kita jugak yang nak take care our loved ones kan...