ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, May 28, 2014

jom happykan tokcik

Assalamualaikum, too much story to tell...tak tau nak mula yang mana dulu...i think its easier for me to point it down :)

you know i have been busy since few months ago...so on wesak day i thought of sending my kain to tailor...but she said she cannot accept any tempahan anymore...huwaaa....there goes my baju raya...konon this year punya theme is baby blue...dah beli kain pun...sobs...nampaknya beli siap jelaa...n usually bila beli siap nih kaler yang kita nak tulaa yang susah nak jumpa yang berkenan di hati...nak main sauk jer kang menyesal di kemudian hari like 2 years ago when i was in confinement during puasa...beli siap pastu hampa...last2 sedekah orang jer baju tuh...the other 2 kain tuh macam sama jer kaler dia kan...i guess kalau dah taste itu, memang tak lari jauhlaa...


*********************************************************************************


Alhamdulillah, setel bayar fidyah...kelmarin pegi terus pejabat PPZ kat wangsa maju...update particular skali....sikit jer rupanya nilai sehari...dalam rm1.80 jer...aku ingat dalam 5-6 hengget...aku bayar jer lebih takut ada terhutang apa2 lagi...bak kata arwah onyang...buat apa2 biar lebih, jangan kurang...actually dia cakap tuh masa aku pilih2 bawang masuk bakul...kejap2 tanya orang tuh dah cukup ke sekilo? tapi pesanan dia tuh bolehla apply dalam kehidupan seharian, yang mana sesuaila...jangan ko gi amik nasi berbukit2 pastu tak habis...tu dah membazir pulak o_O

now tinggal nak mengganti puasa jer lagi dalam 14 hari...last week 2 hari tak dapat puasa sampai petang sebab muntah2, pening and demam...moga sempat aku habiskan mengganti...Ya Allah, permudahkan urusanku menjalani ibadahku...


*********************************************************************************

last 2 weeks kitorang pegi rumah tokcik...installkan astro Njoi untuk dia...senang, bulan2 dah takyah pening...lagipun amik astro more to nak gambar cantik jer...tak kenal tokcik? she was my guardian during my school years...duduk ngan tokcik, zana n arwah onyang kat bandar baru sentul...once or twice a month baik rumah mak on weekend...jumpa abah when he came by...gitulaa for nearly 12 years for me and 15 for zana...banyak jasa tokcik dan onyang pada kitorang dua beradik...jaga masa sakit dan sihat, besarkan, didik, hantar ngaji, "paksa" tengok Forum Perdana Ehwal Islam...hahaha...masa dulu terasa macam paksalaa...bebudak kan, mana suka tengok program2 gitu...bila dah besar nih bersyukur sangat didedahkan dengan ilmu agama walaupun kitorang tak pegi sekolah agama kain hijau merah...

ralat sebab tak sempat nak balas jasa arwah onyang...onyang meninggal masa aku tengah praktikal :( now that i'm working and earn more than my needs, memang dah niat nak senangkan tokcik...im lucky to have cikgu as my husband coz he never complaints or argue why banyak sangat cabang nak kena please nih...hihihi...he understands me well that beside my own parents, i have few other person that i need to take care of...so, ahad tuh kitorang balik bawak tokcik...biar dia amik angin jalan2 rumah kitorang...duduk sana pun bukan ada sapa2...hantar dia ke rumah my kazen kat selayang...tido sana seminggu then tido rumah kitorang pulak seminggu...niat asal dia ikut kitorang balik sebab nak tgk baby zana tapi dia tak larat naik tangga walau setingkat...so, that one kena postponela...

tokcik kata duk rumah aku kejenyer makaaan jer...mana taknyer, fridge kat rumah memang dah penuhkan in case dia teringin nak makan apa2...isnin belikan air tebu super sedap untuk dia berbuka...memang sedap sangat tapi lepas hari tuh macam tak bukak kedai plak orang tuh...hmmm...hari selasa, beli macam2 kat pasar malam... laksam, nasi kerabu, char kuey teow, apam balek, putu piring, yong taufu...sampai tgh malamla kitorang duk makan jer...hehehe...rabu tak ingatla pulak makan apa...rasanya aku balik masak kot...khamis ada pasar tani, memandangkan aku pun puasa, habis borong segala makanan...taulaa nafsu orang puasa macamana...hahaha...beli sate, tako tao, kuih muih melayu, buah, nasi kukus ayam berempah, hari jumaat request tokcik masakkan kari ikan...nyum2...masakan tokcik memang power...dari kecik makan air tangan dia kan...dahlaa tokcik masak memang takde shortcut...tak mainla santan kotak, perisa peket2 nih...dia kata tak sedap...hahaha...dia kata rumah aku tak cuup bahan...halba campur takde, biji sawi takde, daun kari tu pun sebbaik sempat beli masa pegi pasar tani...tak cukup bahan pun sedappp jer aku rasa...kalau zana tau nih mesti dia jeles...hahaha

after a week ingat nak suruh tokcik duduk sini lagi skali ubat dia pulak habis...nak tak nak kena hantar balik...itupun dia pancing macam2 suruh kitorang tido sana lama sikit...kat rumah tokcik, cikgu sempat pasangkan rel langsir, kemaskan laman, tukar kunci pintu yang dah rosak...rajin pulak dia...bertambah2 sayang kat cikgu...huhuhu...tokcik bekalkan lauk, pucuk ubi dan buah2 sebelum kitorang balik...bergenang mata tokcik...maybe dia pun terasa lepas nih dia sunyilaa kat rumah tuh...alaa, tak rocklaa tokcik nih...nanti alin datang lagi yer...lenkali alin bawak zana n baby dia datang skali k...tokcik jaga diri tau...doakan alin murah rezeki supaya alin boleh belanja tokcik...alin doakan tokcik sihat selalu, lutut makin kurang sakit, rezeki melimpah2 dari anak2 sedara dan cucu2 sedara...amiin...



my morning view...still ada bukit bukau walau duduk di tengah kota :)

Wednesday, May 14, 2014

My Dream Kitchen. Finally :)


its been more than 2 months since we moved into our current house :) but apart from my beautiful dream kitchen (to me of cos) and half painting job done, thats it. we just don't have the time. the last time we had weekend to ourselves was probably 4-5 months ago. i miss staying at home without clearing boxes, spring clean everything (if i clean on saturday, sunday boleh rileks sket). i miss going out to the malls without any intentions to buy anything. taking my time going through each shops, trying out new clothes, eating out without constantly looking at the watch. no, im not talking about my single life. im talking about quality family time. but im relieved now that most things that was on my to do list has been sort out bit by bit.

one of the thing that i am busy with was the renovation of MY our kitchen cabinets. we appoint azhar as our contractor recommended by cikgu's friend who is renovating his house. the old kitchen cabinets from the previous owner is still there but the corner of the sink has damaged due to water leaking. the tenant kept quiet about the leak until we came to see the house before they move out. dah nak roboh baru bagitau...at least if they inform us sooner we cud prevent the leaking from damaging the cabinets kan... 


this is the old cabinet.small but oklaa...


the water leaking from the pipe and meleleh ke corner tuh...it form a pool and lama2 kayu tuh pun kembang...under the pots tuh dah rupa apa dah...


and this is under the sink. *facepalm!!!*


the upper part of the cabinet is still in good condition just some of the shelves dah melengkung.


entrance to the cooking area


the cooking area pun ok coz the counter top is brick and tiles unlike the countertop at the cabinets.


initially i plan to tear everything and make a new one from scratch. and then bila fikir we cud reuse some of it and just add in things we need, azhar came up with this plan.

- totally make over the cooking area from vertical to horizontal to make room for the hood.
- maintain some cabinet on the upperpart. change the doors and make the left cabinet as same size as the rest.
- add in covered cabinets at top to fully utilise the space and make no room for dirt.
- totally change the lower part. make it stretch from end to end. to make room for the new build in oven, we have to put the fridge elsewhere.

and then after much thought, i maintain the cooking area and go on with the rest of the plan. and since its vertical and facing the window, we cudn't install the hood and now the hood is open for sale at rm800 negotiable. totally new, still in box, brand faber. can email me at luv_arlene@hotmail.com for further details :)


they remove the old lower part, and start making frames for the countertop.



i have this as my inspiration. love the colour, the clean lines, simple yet elegant doors. the shapes are synchronized from top to bottom. i dont like so many different type of shelving. semak mata memandang. classic but not too traditional i can say.


and then we go shopping for our tiles kat jalan ipoh... do you know there are like dozens of tiles shops there? forget white horse factory...sini pun ada white horse...


bring these 2 kids along. on saturday. the shops are crowded. why suddenly semorang nak buat rumah nih? big mistake. we only lasted about 20 minutes before sorang mintak susu, sorang mintak turun nak berlari in between the tiles...eeekkkk...dah, jom balik...

i take halfday the next day and went back with cikgu and the contractor. aman...


berkenan yang ini...dulu everytime tgk magazine mesti tunjuk kat cikgu...nak macam nih tau...tapi kalau nak penuhkan backsplash area sink with these, mahal gilers ok...sekeping camni, about 8x14inch is about RM30 sekeping...SEKEPING ok...i want to be realistic...memang nak buat dapur idaman but this is just an apartment...i cud rent it out when we got ourselves a bigger house inshaaAllah...so tak perlu nak mahal2 sangatlah kan...sayang kalau tenant tak reti jaga nanti...


suka jugak yang ini. comel, affordable tapi cikgu tak setuju pulak...pintu cabinet dah putih, dia kata takkan nak putih lagi...well, i like my kitchen to be bright and wide...


another option coz this one look a little masculine...tapi hati sudah lekat sama bunga2 tadila..


in the end dah pening2 we choose yang bulat2 kaler light brown tuh to be the backsplash at the sink and border. and the rest yang plain same kaler at the bottom tuh...


my tiles all in place...i choose wide granite tiles as counter top...dah cakap nak uli2 aidilfitri nanti...nak tebar tepung, nak potong2 sayur kalau takde chopping board...


we bought our oven, hood and hob from sen heng earlier before they start coz they wanna measure the size before making the frames of the cabinets. we also ask for new shelves in the cabinet to replace the bent ones.


my cute kitchen from a far.


TADAAA!!! (ok, sorry for the tilt picture. dunno whats wrong with this blogger upload)...i purposely ask for frosted mint green glass to add a little color to my white kitchen...that yellow wall will be painted mint as well...love love LOVE my new kitchen. i cud sleep here!


i bought these underlayer mat from DIY shop. they make my inner cabinet a little brighter and fun doncha think?they have so many pattern. of cos this madam pick her favourite colour and pattern. now i can arrange my plates instead of keep it in the box...

im still surveiying to make my kitchen cozier...i wanna mount some plates on the wall. some artwork and flowers will bright it up, right? baby steps, alin...baby steps...

now, apa citer ngan my hall and bedrooms? hmmmmmm....

Monday, May 12, 2014

Permata Hati Mummy

Lama rasanya tak cerita hal anak2...anak2 ku yang comel dan terlebih manja...yang garang di rumah ialah mummy...tapi yang seronok ajak main pun mummy...sebab babah dah matured taknak layan main nyorok2, kejar2 dalam rumah...paling suka bila mummy ajak naik skuter kayuh kaki...mummy kayuh, anak2 berdiri kat depan...mummy kayuh dari hall depan sampai bilik pastu pusing balik...gilir2 kakak dengan adik...sampai kaki mummy melecet kena roda, seronok mummy kayuh laju2...


punyalaa manja ngan mummy sampai mummy tak dapat nak berehat...bila mummy buat keje kat dapur, gilir2 adik beradik nih datang cium backside mummy...nak kata wangi, jauh panggang dari api...sondol2 perut mummy, gayut kat paha mummy mintak itu ini...dengan mummy, dapat makan macam2 sebab mummy kata tumpah takpe, boleh lap...jangan tumpah atas karpet sudah...kalau dengan babah, babah rajin layan anak2 baring tengok kartun kat utube...sambil baring, sejam pun babah sanggup pegang tab...



banyak yang mummy plan nak buat ngan yana...mummy dah beli macam2 buku tulis, buku kaler, iqra', muqaddam tapi mummy takde masa nak ajar yana...kesian yana...dahla tak dapat pegi sekolah...mummy ada download apps dalam fon untuk ajar yana ABC and 123...kadang mummy bukak tv citer hi-5, mickey club house, pada zaman dahulu, captain OSO dengan harapan yana dapat tangkap ilmu yang diajar sikit demi sikit...


bila mummy duduk je, adik panjat mummy, terus parking atas peha selak2 baju...padahal baru lepas susu tadi...bukan apa nih, manja terlebih...kadang bukan nak menyusu sangat pun, dia kemam jer sambil menung...kadang saja nak baring atas pangku sambil tengok tv...mummy nak lipat kain pun tak jadi...mummy amik kesempatan nih baring sama2 ngan adik...sambil menyusu, sambil luruskan pinggang...hehehe...mummy perasan kadang kakak yana pandang jer...mummy ajak kakak yana baring sama...tapi adik penjeles, mana boleh kakak yana rapat2 dengan mummy...kakak yana baring belakang mummy, mummy amik kaki yana suh kepit pinggang mummy, tangan peluk mummy...mummy peluk kaki yana sebab mummy takleh nak pusing belakang...lama2 yana dah faham, mummy tetap sayang yana walaupun mummy banyak kepit adik...bila yana nak apa2, yana siap cakap "lepas mummy susu khail, mummy buat susu yana yer...""lepas mummy mandi adik, mummy potong kuku yana yer..." yana dah mula tau erti beralah...and yana alert...bila mummy dah setel ngan mikhail, yana ingatkan mummy sambil membebel macam nenek melaka...hihihi..."isyh mummy nih, kan yana dah cakap tadi yana nak susu..."


tapi kadang2 mummy jadi naga bila mummy penat sangat...ada hari mummy pukul kaki ngan rotan, kadang mummy cubit...kakak yanalaa yang selalu kena...sebab kakak yana kuat menyakat adik...melalakla adik macam kena pukul...kadang mummy cakap JANGAN banyak kali, yana buat dek jer...mummy tak suka cakap banyak2 kali...mikhail selalunya kena pukul kat belakang tangan sebab dia suka baling barang...bila mummy dah start tinggikan suara, bertaburan adik beradik nih lari nak selamatkan diri...

 kakak yana dah pandai...hati sedih dia kena dipujuk...mummy jarang pujuk jadi yana sendiri datang cebik2 peluk mummy...say sorry...cakap mana sakit...pastu mummy amik peluang nasihat itu ini...lenkali jangan buat lagi...angguk2 jelaa dia...hopefully masuk ke hatinya...segarang mana pun mummy, tetap mummy yang dicari...mungkin, MUNGKIN inilah penangan air susu mummy...


sangat sayang adik...kalau adik nangis, dialaa yang pujuk...nih mikhail tengah nangis sebab babah masuk bilik air (pantang dia orang tutup pintu kat dia)...kakak yana pangku sambil cerita2...hihihi




pakaikan mikhail kasut...


time happy, happy sangat... 


time bergaduh...haa...mummyla kena masuk campur...kadang mummy biar je mikhail melalak...biar dia pulak beralah skali skala...tapi takleh lama sebab nanti dia datang pukul orang ngan benda...atau dia mengamuk baling2 barang...


berangan bagi kat dia...hihihi


nak bagi harmoni, pasang kartun favourite diorang...currently obses ngan frozen n hotel transylvania


kalau dia minum, dia sua kat adik sebab adik belum pandai cakap nak air...minum sedap, makan sedap semua dia suap adik...adik susah makan...tapi kalau kakak suap menganga jer...

mummy berharap supaya korang anak2 mummy to be a better person than me...to have a better life than me...and always have loving and caring people around you...kalaupun anak2 mummy ditimpa musibah atau dugaan, mummy harap korang tabah and sentiasa pandang ke bawah...ada orang yang lebih susah dari kita...bersyukur dengan apa yang ada dan jangan berhenti berusaha...doakan mummy dan babah agar sama2 kita dapat berjumpa di syurga jannah...

Saturday, May 10, 2014

DOUBLE THREE DAH

on 17th April 2014, my hunny hubby ucuk2 acam (kasilaa can nak ngada2 sketttt) turn 33..yepp...tak lama lagi yours truly pun akan mencecah double tree jugakkkk...takde celebrate apa sangat just beli kek dari cake sense kat klcc...nak surprise konon tapi dah balik keje pun dengan cikgu, dia mmg nampakla kotak kek tuh...pastu pandai pulak buat2 terkejut bila kita kuarkan kek padahalll...


sapa yang lagi excited skarang nih? sorry yang, alin publish jugak gambar nih walaupun rambutmu tak bertopi/bergel/berbelah tepi...hihihi (dia sensitif sket pasal rambut)


mikhail mesmerize tengok api lilin...laju jer tangan tuh nak pegang...



happy birthday to you...semoga alan sayang alin selalu...tak marah2, tak mudah kecik hati dengan alin yang kengkadang laser nih...hihihi...semoga alan panjang umur, makin murah rezeki, semoga alan dan alin sentiasa bahagia dan jodoh berkekalan hingga ke jannah...amiin...

Wednesday, May 7, 2014

Rakuzen treat for birthday boys

somewhere mid of April, zana plan nak belanja all of us sempena birthday abah yang dah lepas...so aunty suggested we all had dinner kat Rakuzen, Ara Damansara. walaupun aku suka jugakla makan japanese food nih tapi takla berpeluang nak makan selalu sebab takleh masuk ngan tekak cikgu...then haritu bila makan teppanyaki cikgu macam boleh terima, dia kata sedap...baguss...hehehe


sementara food kitorang nak sampai, habis semua chopstick bertaburan kat lantai...semua budak ini punya angkara...sebbaik dapat seat dalam private room, itupun sempat dia lari masuk kitchen...anak sapala nih haiiii


penggemar japanese food jugak nih...tu yang tersengihhhh jer


the men serahkan pada wifey untuk order...abah punya sedap..cikgu punya fail...sorry ye yang...u suka daging thats y i order daging...mana nak tau rasa dia gitu...huhuhu


yana kalau dah jumpa uncle emir dia memang takleh lekang...


bertukar tempat...biar babah plak handle dia


my eel bento set. sedapp...orang semua macam geli jer bila aku cakap belut tapi bila sampai bukan ada rupa belut pun...dah elok dia siang rupa isi ikan jer...


zana's teppanyaki beef set. oklaa...same set as aunty's. i ordered chicken teriyaki set for the children but end up cikgu yang makankan sebab.....


...cikgu's beef bento set. tak sedap. jenuh cikgu nak menghabiskan. probably becoz the beef was not well cooked. pastu macam tawar...nama set nih yakiniku rasanya...nampaknya memang tak meyakinkan nak habis...
 

emir's tempura and sushi set. sedapp


abah's tempura and sushi set. sedappp sebab ada extra salmon tuh. paksa cikgu to try the raw salmon. dia telan terus, takmo kunyah...hehehe...


side dish. crab salad and tofu apa ntah...oklaa...crab, takkan tak sedap kan..


another food blogger?!


zana treat us dinner to celebrate belated birthday boys. emir's (on 6th April) and abah's (on 15th March) and sekalilaa untuk cikgu's coming birthday (17th April)


3 out of 4 anak2 Zainal Abidin


muka diorang ada iras kan?


tengokla tuh...sepesen jer stailnyer...hihihi


jom potong kek!!!


menyibuk je yana nih tau...


mikhail jeling sudah ye


memandangkan abah tengah giler panjat gunung, aku belikan abah winter glove from northface


and emir dapat backpack...pening ok memikir apa nak bagi hadiah untuk orang lelaki...kalau pompuan senang jer...till next celebration...