ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, March 27, 2014

Lunch at Johnny Rockets


setiap kali nak lunch menung tak tau nak makan apa...dah seploh tahun keje, dah mula naik muak dengan kedai2 sekeliling...tapi tulaa, kalau nak gi jauh sikit pun bukannyer sempat ngan lunch hour sejam jer, pastu jem lagi kat tgh2 KL nih...my ofismate cakap ada kedai baru bukak kat avenue K...so lets terjah...ni a week before aku wat MOS tuh...masih bergigi nak mengunyah...hehehe


kita gi makan kat sini...specialty nyer burgers


pegi berdua jer ngan kak sha


i ordered route 66 sebab nampak perkataan grilled mushroom...macam sedaaap jerr...


my burger. gedabak okeyh...ngan side dish lagi...memang tak habislaa...


masa dia bagi aku sos nih, aku mintak lebih...aku cakap mana cukup nih...pastu dia tunjuk botol sos kat tepi meja...laaa, nih untuk suka2 jer rupanya...macam greet kitalaa...macam chomella konon...


my drink - pink guava...x menepati piawaian kemanisan aku...tawor...air kak sha lemonade sedapp...


yang menjadi tarikan kat sana :

bila customer masuk, semua greet kuat2...ok, ni macam segan pun ada sebab otomatikeli mata semua pandang ko kan...

pekerja2 pakai ala2 tahun 80s...skirt kembang2, macam dalam citer Grease tuh...pastu every few hours waiter2 dengan manager2 siap buat performance...kalau ko nampak gambar atas nih diorang semua tgh menari tuh...

kalau ko suka burger, bolehla try...aku nih bolehla nak datang lagi tapi bukan selalulaa...

Wednesday, March 26, 2014

Misi sebelum ramadhan



last week on 19th March, i receive this picture in fb and ig...and then dang!!! i still need to ganti puasa another 27 days!!! sempat ker nih? so now im fasting since yesterday cuba untuk mengganti sebanyak yang boleh sementara boleh...nanti "bestfriend" datang melawat, another week wasted pulak...haa, sapa2 yang belum ganti tuh jom puasa...cuaca pun just nice...not too hot, not raining everyday...

how i got so much to replace? well, 20 days masa bersalinkan mikhail...that is on 2012...pastu i start menyusukan dia...and i have tried puasa tapi memang longlai sangat...siap nak pitam2...then x sempat ganti, 2013 another 10 days due to women conditionla apalagi kan...after that bekalan susu mula berkurang...im afraid that if i fast, susu makin kurang...but since now i want to slowly wean mikhail off from breastfeeding, i have lessen the time of pumping milk...just once during the day and non on holidays...

so, now i need to pay 20 days of fidyah, and ganti puasa for 30 days...yesterday i just started to fast again after long pause...and i had migrain...after isya' telan actifast 2 bijik terus tido sampai sahur...(of course ada jugak bangun2 menyusu mikhail)... today at 10am pulak, muka mula pucat and my hands shaking kelaparan...itupun dah bersahur tuh...terus cepat2 tutup mata tido jap...luckily boss pun cuti, yippaa...dapat pejam setgh jam, hilang kebulur...hehehe...dugaan sungguh...after today, inshaaAllah another 25 days to go...

Ya Allah, permudahkan urusan alin untuk beribadat kepadamu...amiin

Tuesday, March 25, 2014

#inmemoryMH370


taip padam. taip padam. hilang kata2. Allah Maha Berkuasa.

Ya Allah, tempatkan mereka disisi orang2 yang beriman kepadaMu dan berilah kekuatan kepada keluarga mereka untuk menerima qada dan qadarMu.

Innalillahi Wainna Ilaihirojiun

Moga 528 Ikhwanul Muslimin di Mesir mendapat keadilan yang sewajarnya. Allahuakbar!

dan semoga Malaysia kekal aman.


Monday, March 24, 2014

a good long chat

last week i had a good loooong chat with my sis, zana...we just had to stop because suddenly her legs got cramped...ahhh, the beauty of preggers...hehehe

anyway, mostly we talked about girl stuff, work (of course that kelly was one of it, duhh??!!) and our plan for the future...she really concern about that lunatic in my ofis and insist i resign from here...actually i have been thinking about that...but if i were to resign, i dun wanna work anywhere else but be my own boss...in other word, business...but right now im not that brave to take the risk of up and downs in business...i know i can rely on my husband but i dun like the idea of being a burden to him...and i would like to contribute to my family whenever and however i can...holding your own money is not the same as to rely on your partner...im lucky to have cikgu that always support me in whatever i do but still, i can't take his money more than i should. plus, i still have credit card debt, study loan and housing loan to pay...

we, that's me and zana was thinking enrolling into one of those baking/cooking class and treat the business as parttime before i make the big decision whether to do it fulltime or not...she said i have the talent coz i do like arts when i was in school but creativity is something i have left long time ago...i have few baker friends and i can see how they struggle to meet many of their customers needs...many customers = many kerenah...and their end result, masyaAllah...so beautiful...i dunno if i ever be as same level as them...next we are thinking of going to sewing class...fashion is something that i like since i was small...fashion designer have been in my report book as my ambition...i used to handsewn all my ERT project...imagine doing baju kurung kedah dengan jelujuq haluih bak hangggg...juling2 mata tau...i would brought back my frens art homework just becoz i like to do it again n again...i also used to help zana with her art homework...now why do i work in boring financing company in the 1st place huh? ermmm...must be becoz of the pay...and the superconvenient transport to/from work to/from home...i guess we can't have everything that we want kan?

am gonna update my resume and start searching for new opportunity...10 years here is such a long time...maybe this is one of the petanda Allah bagi...need to move on...wish me luck!!!

Friday, March 21, 2014

Sejarah Berulang


this happen masa kitorang tengah sibuk2 mengemas nak pindah...dalam last week sebelum move out kot...kitorang banyak guna selotape and gunting nak seal kotak2 semua tuh...sambil2 tuh biar bebudak nih main kat ruang tamu...yang adik ok lagi, bukak kartun, senyapla dia...rupanya yang kakak dalam diam amik gunting, pegi gunting rambut depan dia...dah tercacak kontot jer...bangga lak tuh tunjuk kat aku...aku gelak jerla sebab memang kelakar tengok rupa dia ngan rambut cacak tuh...cikgu hangin jer, dia marah yana...yelaa, bahaya kan main gunting...bukan kitorang letak kat bawah, letak atas meja pun dia boleh sampai dah...

yana nih dahlaa jendul...dulu botak kemain lama nak tunggu rambut depan tuh tumbuh...haa, sekarang tercacak pulak...aku teringat masa aku kecik dulu pun aku pernah gunting rambut zana...semua tido kot masa tuh...aku ngan zana main pastu aku jumpa gunting, aku suh zana tadah kepala dia kat tong sampah...zrapppp...habis kontot rambut depan...lagi banyak aku potong...pastu abah alter  balik kasi sama panjang dah rupa penan pulak si zana...hahaha...kenangan lama...


sebbaik tak banyak sangat


nampak tak?


haa...nampak? *jendulnyer anak aku*


pandangan sisi...pandangan depan lagi kelakar tapi lupa nak snap plak :)

Thursday, March 20, 2014

kelly ng buat hal lagi?

sebelum korang mula baca entry nih, baik aku warning yang this entry memang untuk luah perasaan marah...so please excuse my languange atau korang boleh skip ke entry lain...




semalam was a very challenging day for me...pagiku yang tenang telah dicemar dengan kejadian gaduh...yup orang yang sama dari 4 tahun dulu...dia nih memang dah lama berperangai taik tau...sejak peristiwa dulu tuh kitorang kat opis nih seboleh2 cuba taknak masuk campur hal dia...lagipun keje dia takde sangkut paut ngan kitorang...bos pun dah tau perangai dia, bos letak dia nun kat depan jaga pintu ngan telefon...

meh aku citer dari mula eh...rutin aku pepagi selalunya bawak perkakas2 nak basuh kat pantry...masa nilaa nak buat air untuk breakfast skali...kitorang memang ada pantry 1 jer share untuk semua department kat level nih...so aku pun pegilaa...masa tuh nampakla dia ngan kakak pantrymaid nih kat sinki...ok, memula korang kena imagine kabinet tuh panjang...sinki kat hujung belah kanan ada 2...kakak pantrymaid kat belah kanan, kelly ng kat belah kiri...sebelah2 tuh adalaa cerek masak air, gula/kopi semualaa...aku pun berdiri kat tepi sinki tuh sebelah dialaa kiranya nak tunggu giliran basuh cawan...dia lalu tepi aku, dia cakap aku sial, sundal...eh, apsal ko nih tetiba nak maki2 aku pepagi nih...aku pun soundlaa...ko nih dah kenapa? dia cakap aku sengaja halang dia nak amik air cerek? apa ko gemuk sangat ke takleh jalan belakang aku? ke ko bagus sangat nak orang bagi laluan kat ko? aku boleh tunggu ko guna sinki, ko takleh tunggu aku bergerak ke sinki ke? memang mentalla dia nih tau...pastu dia mulalaa cakap merapu2...kata anak2 aku nih anak haram hasil scandal aku...aku tanya sapa lak scandal aku kalau dia tau sangat...dia kata CEO tempat kitorang keje...hahaha...lawak tulla...dia yang selalu relief secretary orang tuh, tetiba cakap aku plak...aku berborak pun tak pernah...pastu adalaa adegan tolak menolak and dia jugak ada siram air kat aku...dia amik air tuh dari cerek masuk botol dia pastu dia curah kat aku...sebbaikla air tuh tgh masak...kiranya belum panas betulla...dia cakap and maki lagi merapu2 cakap aku tipu mc, pakai tudung semayang pun tak guna...bla bla bla...kiranya apa dia cakap semua not make senselaa...orang dah takde modal kan...

well, ko jer boleh cakap? yang ko tuh tipu result upsr anak ko pastu kantoi sebab anak dia 1 sekolah ngan cikgu...ahahaha...dia kata aku menyibuk pehal? yelaa, ko kata aku menipu kan? tapi ko takde bukti...aku pun cakapla yang ko lagi menipu...and aku ada bukti...naik hanginla dia...banyak lagilaa yang dia cakap and dia asekla sebut sial, sundal...kesian, takde perkataan lain dalam kamus otak dia yang kecut tuh kot...aku teruskan basuh cawan, botol malas aku nak layan...agaknya dia tak puas hati, dia duk datang kat aku tunjuk2 botol air berkerak dia tuh sambil maki2...aku jerit kat muka dia "blahlaa" pastu dia duk cakap "u shut up" aku cakap blahla kalau taknak dengar...pastu dia warning2 aku...dia akan pastikan aku kena pecat...dia kata baik aku berjaga2, nanti aku akan kena langgar biar anak aku jadi anak yatim...nauzubillah...pastu dia blah...ada lagi 3 saksi kat pantry tuh...lepas apa yang dia buat 4 thn dulu, ada skali dia pernah cuba nak langgar aku masa aku lintas jalan...masa tuh balik keje...aku lintas jalan sebab memang keta jauh lagi...pastu masa aku kat tengah2 aku dengar bunyi enjin keta kena press bagi laju macam tuh pastu aku cepat2 melintas and sempat melompat naik divider...ada lagi few inci nak kena keta...bila aku toleh balik, rupanya dia...aku rasa dia memang sengaja tekan minyak...Alhamdulillah takde pape masa tuh...

tak lama tuh, dia datang balik ke pantry suruh aku ikut dia pegi HR...eh, ko sapa nak arah2 aku...aku buat taktau, aku balik opis...rilek2 buat keje lagi bagus dari melayan betina meroyan tuh...bos aku lak cuti masa tuh...pastu stgh jam camtu bos aku masuk, dia tanya apehal sebab HR call hp dia...well, bos aku nih kan memang workaholic, kalau sesapa call memang dia akan datang opis nak selesaikan...memula dia panggil aku masuk bilik skali ngan HR n 2nd bos, dia dengar citer aku...dia kata aku as senior staf shud handle this better...by better maksudnya dia taknak libatkan HR...aku cakap bukan aku yang menggelupur pegi HR...aku boleh jer setel internally...aku tanya balik how? bagilaa cadangan camna nak handle kalau orang dah maki2 bertubi2 and ugut pasal nyawa? aku cakap aku nak buat report polis sebab nih melibatkan keselamatan diri aku dan keluarga...hei, ugut2 nih bukan boleh buat main eh...bos aku macam terkejut sketlaa...yelaa, dia kalau boleh taknak besarkan perkara nih...tapi sampai bila nak bagi peluang kat pompuan nih? dulu bos taknak bertindak, at least transferla dia pegi dept lain kan...dia pun happy, kitorang laaagi happy...so, kali nih biar aku bertindak...

pastu bos panggil dia pulak...sok sek laa nangis mintak simpati kan...padaiyyappa laa katakan...padahal masa bergaduh boleh plak jegil2 mata...pastu dia ungkitla semua orang punya hal...si A selalu balik awal, si B keluar lunch awal, si C tak sign attendance, si D selalu menghilang...eh, bukan semua tuh ko pun buat ker? ni bukan apa tau...sebab dia takde facts nak bela diri, tu yang habis hal semorang dia keluarkan...bos aku bukan bodoh...bos aku sound apsal dia nak cakap pasal orang lain plak? jelas dan nyata dia tak puas hati ngan semorang...pastu habis sesi dia, bos panggil semua unit head...bos aku pun mulalaa melalut dari kes nih di keluarkan semua hal...jadi berjam2 meeting...and bos aku cakap ngan unit head aku, aku boleh jadi jobless kalau buat report polis...eh, nak ugut aku pulak ker? pedulik apa dia cakap...nih hal nyawa aku...kalau jobless aku masih boleh keje tempat lain, rezeki Allah tu luas...tapi nyawa nih ada 1 jer...walau ajal maut dah ditentukan, kita kenalaa usaha supaya kita dalam keadaan sihat dan selamat untuk terus menjadi khalifah Allah...

so semalam lepas balik keje, cikgu hantar aku ke balai untuk buat report...sebelum tuh kat ofis aku dah dapat warning letter and aku pun dah reply surat tunjuk sebab...dalam sejam jugakla nak setel semua...niat aku bukanla nak penjarakan sesapa...aku tau dia pun ada anak...tapi ni bkn kali pertama dia carik pasal...kalau ko tak buat, ko selamatlaa...aku cuma nak melindungi diri dan keluarga


my precious...susah wei nak dapat dua orang nih...sesedap mulut jer cakap gitu...

Wednesday, March 19, 2014

tempat yang jatuh lagi dikenang inikan pula tempat membiak...errrr


errrrmmm...maafkan peribahasa saya yer...hihihi...ni masa nak pulang kunci kat owner last 2 weeks...kitorang pass kat jiran sebelah jer...pegilaa jenguk rumah kosong for the last time...itupun rupanya ada lagi barang tertinggal bersangkut belakang pintu...


ruang tamu yang kami hias lebih sikit...siap cat, pasang wall shelves...nak menerima tetamu kat sini kan...sebelum pindah, wall shelves, frame, jam semua dah bukak, plaster and cat semula...be a responsible tenant k...


bilik kami...berdua, bertiga, berempat kami di sini...


bilik depan semata simpan barang atau untuk tetamu sahaja...atau bila ada yang merajuk tanak tido sebilik
beberapa bulan sebelum pindah, anai2 mula membuat sarang...cikgu terpaksa selalu alih2 kan perabot and sembur ubat...mujur perabot tak banyak yang rosak, cuma beberapa keping parquet hancur lebur...


bolehla nak dipanggil dry kitchen...sebab masak2 kat luar...sini port fridge, kabinet, deepfreezer...rak atas tuh kitorang pasang nak letak barang2 makanan kering dari digigit cik T...jangan main2 cik T sini, daebak tau...boleh panjat2!!


kami tinggalkan dapur and kabinet dapur nih...keduanya hadiah wedding dari atok dan rakan sekerja...terima kasih atas jasa kalian...kat bawah kabinet nih jugak cik T selalu menjenguk2...dan bikin aku menjerit sekuat hati...memang confirm 3 blok boleh dengar...


dapur yang sangat open macam nih memang takleh halang cik T dari masuk rumah...yang kitorang boleh buat ialah, jaga kebersihan, never leave any food on d table and kabinet, always make sure pintu bilik tutup sebelum tido dan keluar rumah...and bila dapat tau laluan dia, pasang jerat...

sejak duk sini lebih 6 tahun lalu dah beratus kot kitorang (actually cikgu jerlaa) tangkap...rekod terbaik ialah 7 ekor dalam masa kurang 10 minit...kitorang pakai gam sapu kat kotak pastu sendal kiri kanan bagi takde ruang dia nak lalu tempat lain...yang besar2 kena pasang jerat kat sangkar...eeee...bila fikir tuh, memang patut pun kitorang pindah lagi2 ada anak kecik nih kan...


aku duduk rumah nih dari 2 minggu sebelum kawin sampai dah anak 2...macam2 susah senang kami lalui kat rumah nih...Alhamdulillah walaupun comel, inilah home sweet home kami suatu masa dulu...bukan saiz menjadi ukuran untuk bahagia...aku dah biasa duduk rumah macam nih dari aku kecik lagi...masa tuh duduk dengan arwah onyang, tokcik and zana kat flat sentul...tapi cikgu amik masa sikitla masa awal2 sebab dia orang berada, duduk banglo takde orang lalu lalang depan rumah...hahahaha (gelak orang kayalaa konon) memang tertekanla dia bila suara aku tinggi malu kat orang sebelah...ahhh...persetankan kataku...muahahahaha...ok, gurau jer...hehehe

tapi kalau dah namanya mak, mak mana tak jadi tarzan kan? cer habaq mai...


lagi2 dapat chip and dale nih...


tengok tuh punya susah nak ajak bergambar...kelakar plak muka masing2...bila sekarang aku tanya yana suka rumah lama ke rumah baru, dia mesti cakap rumah lama...kat rumah lama banyak kawan2, ada baby rafi (cucu jiran sebelah)


proud tenant...rekod bersihhh jer tauu...untung jugak kitorang sebab dapat owner yang tak cerewet :)


the best neighbour anyone cud have...our left side neighbour...our right side rumah bujang, asek bertukar2 orang...hai hai babai jelaa...

abang zali and kak anne memang owner rumah tuh...anak2 dia 3 orang (termasuk yang sulung meninggal 4 tahun lepas kerana accident) semua dah besar2...the size just nice for them...dah rumah sendiri, diorang suka hias rumah...cantik...cozy jer...abang zali sangat rajin and very handyman...selalu tolong sapu koridor kitorang...pernah sekali kucing berak betul2 depan pintu rumah, dalam lubang simen yang dah pecah...tapi sebab dah lambat nak gi keje, aku ingat balik nanti laa baru uruskan...skali balik dah bersih and dah siap bersimen pun lubang tuh...

kak anne pulak suka bagi bebudak nih jajan...kalau diorang balik bercuti, ada jer buah tangan untuk bebudak nih...selalu bertukar2 makanan...dahlaa dia masak sedap...aku pulang balik makanan pun tak sesedap dia...her coklat muffin is the best...

i would say they are the best sebab diorang jenis yang ambil berat tapi tak busybody...amik tau yang perlu, and tak kepoh, takde nak sentap2...kita cerita dia dengar, kita tak bukak mulut, dia pun tak tanya...dan diorang sekepala...husband aku pun kalau nak buat apa2 mesti tanya abg zali dulu...dia banyak idea nak buat benda jadi mudah...orang handylaa kan...aku n cikgu pun dah anggap diorang macam keluarga sendiri...di harapkan ikatan nih berkekalan sampai bila2 walau kami dah tak berjiran...

Tuesday, March 18, 2014

Minor Oral Surgery


last week sehari pun aku tak masuk keje...sabtu sebelum tuh aku terjaga dari tido kul 5am sebab sakit gigi tetiba...rasa ngiluuu sangat...dahla 1 keje nak mencari ubat sakit gigi dalam kotak yang bertindan2 tuh...adoi...kesian cikgu terpaksa bangun tolong aku carik...lepas makan, lega...ahad pagi sakit lagi...ohh...tak leh jadi nih...takkan nak telan ubat hari2...isnin aku pegi klinik azlina kat gombak...dia kata kena buat minor oral surgeri sebab gigi yang sakit tuh gigi bongsu kat belakang and dia tumbuh mengadap tepi so nak tampal memang tak boleh and susah nak cabut macam biasa...and kalau tak cabut, akan efek gigi sebelah pulak...err...

aku pun signlaa surat kata nak proceed surgeri harituh jugak which will cost me about 1k++...dia suruh aku pegi makan dulu...masa makan aku call bagitau cikgu...cikgu cakap bini kawan dia dentist kat klinik gigi gomen kat keramat...and it wont cost a thing kalau guna GL dia...aku sebenarnya tak kisah mana2 asalkan dia buat elok2...kazen aku experience kat klinik gomen gombak, masyaAllah, kesian sangat dia...tgh sakit dr inject 3 kali pastu dr dah jack gigi tuh tapi sebab kazen aku meronta, dia takleh teruskan pastu boleh plak kata eh, bengkak lagilaa..takleh cabut nih...ngok tak? kalau bengkak selalu dr akan bagi ubat suh makan dalam seminggu baru boleh cabut kan?

so aku pun setlaa appointment kat klinik gomen, dia check pastu kata kalau nak buat terus pun boleh sebab aku dah tak sakit n gusi tak bengkak sangat...aku pun okkan jelaa...tapi dr dah warning siap2 laa kata memang akan sakit lepas habis ubat bius...sebab dia akan belah rahang dan gusi pastu nak kena korek2 keluarkan gigi pastu jahit balik...arrggh...takut aku dengar tapi aku cuba compare ngan cser...dr kata tak sakit masa buat, cser lagi sakit...ok, teruskan tugasmu dr...


muka cuak sebelum operasi


nganga yer...nak inject bius...inject adalaa rasa ngilu macam sakit gigi tuh...pastu terasa tebal jer bibir...aku kumur2 dengan cawan, rasa macam cawan tu berlubang...hahaha


masa buat tak rasa sakit...rasa ngeri jer sebab dengar bunyi drill, bunyi orang korek2 gigi, pastu time dr nak tarik gigi, nurse kena pegang kepala...memang kuat dia tarik...terasa pressure tapi tak sakit...macam cserlaa...rasa senak dr tarik tolak dalam perut tapi tak sakit...


muka selepas takkan nak senyum plak kan...dapatlaa mc 3 hari...balik rumah muka makin membengkak...and bermula episod sakitnya gusi itu...dr pesan datang balik jumaat nak bukak jahitan and aku kena makan softdiet for a week...


ini nampak kecik sebab aku pakai telekung...

apa nak buat bila kat rumah 3 hari? kenala sibukkan diri kalau tak asek pikir sakit jer kan...aku tak hantar bebudak kat bs...and aku ajak opah tido rumah...tukar angin... 


kat rumah aku try jahit manik kat baju...(yes i know, its ugly)


opah pun bocan...aku bangun pepagi tengok dia tgh baca buku adamhawa...kesian opah, mesti dia ingat tu buku nabi2...ntah mana aku letak buku2 lain...


melayan bebudak nihlaa...apalagi kan...seronok diorang takyah pegi bs...tiap2 petang ajak gi swimming tapi sebab aku takut kuman air tuh kena gusi, aku bawak gi main indoor game jelaa...



memang gini jelaa gambar2 aku duk whatsapp orang...diorang tanya aku asek ternganga je ker? kongajo sangat soalan tau...hehehe...nampak tak benang hitam2 tuh? dia jahit sampai atas okeyh...auchhh!!!

celebrate ariana's 4th birthday

this was waaayyyy back in end January...i have been pending this post merely because i dun have the full pictures...ours still in the DSLR not transfered (pfftt), and my sisters' just gave me these...well, might as well make use of what i have...its for our memories by the way...

so, after princess sofia theme birthday party tak jadi, i planned to treat my family to some nice restaurant...my mom keep mentioning about her fren's restaurant at troika...i've never been there but whenever my mom brought back something, it surely is delicious...

so pergilah kami lepas maghrib...a tip to park there, park opposite the roadside and walk across instead of park at the basement...its free and you can still see your car :)

we ordered few types of main course and each of us taste each other food...mine was spagetti olio with scallops...tak pedas tapi sedap!! ariana jer makan setengah pinggan...the boys ordered rice with chicken cooked in tumeric sauce...macam masak lemak cili api but without the cili api...and the girls mostly ordered pasta...so sory i dun have the pic of the food, blame cikgu for that...

my little family decide to wear pink/purple as part of the theme...my mom forced us wear something presentable...hahaha...macam nak mengadap menteri pulak...no slippers, no roundneck Tshirts, skali bila sampai sana ada jer yang pakai shorts and sleeveless...siap bersila atas kerusi lagi...hmmm...

mak kata dia nak belanja...weehooo...ramai tuh...kawan fatin n kak hos pun join...aku nak share skali mak tanak pulak...well, the specialties kat ABC Grill nih actually is the desserts...tryla pavlova dia...and their creampuff...melting in your mouth i tell you...but because fatin already bought ariana a birthday cake (princess sofia birthday cake, of course!) so we didn't ordered the dessert much altho its on the house...

thank you to my adik2 for making time to celebrate ariana's birthday and especially thank you to my mom for treat us to ABC Grill...here are some of the pic that i have...






and below pics is from the polaroid that i re-shoot
(sorry for the low quality)


blowing the candles...and the other kid sibuk nak potong dah :P



aunty zana bought her princess sofia dvd...dukla ulang tgk tu jer...


the old couple


my little family

Tuesday, March 4, 2014

impian rumah idaman

aku nak share plan asal untuk rumah idaman aku...kita story benda yang tak menjadi dululah yer...tema aku warm livingroom, bright kitchen, cozy bedroom...haa gitulaa memula plannyer...


living room

aku tengok gambar nih, aku berkenan pulak nak buat striped wall gini...ada border kayu kat tgh pastu belah atas striped besar2, belah bawah plain...nampak fresh kan? tapi nak warm, kaler aku nak guna 2 tone of grey...tapi cikgu dah try cat stripe kat bilik kecik, line semuanya tak smooth...nampak berurat2...kontraktor cakap sebab dinding tak licin...camna pun cat gelap memang boleh serap masuk...melainkan plaster balik dinding dengan simen halus bagi smooth...isyh...tak kosserla...so, stripe takleh buat, border pun tapayahla...wallpaper, buat masa nih tak penting...itu bila dah pindah masuk pun boleh buat...kita cat plain jer dulu...


cantik kan? tapi memang kena kreatif and teliti nak design stripe multicolor nih...


bilik tidur utama

aku suka ada tempat duduk kat tepi tingkap macam nih...feeling2 rapunzel sangat tau...kengkonon tunggu putera berkuda datang panjat menara...hihihi...tapi master bedroom aku tak besar, kita buat yang mana boleh jelaa...nak cat n pasang railing tinggi ke siling macam nih...aku nak bilik yang cozy tapi xpilih lagi warna cat...any idea?

bilik tidur kedua, aku nak cat kaler pink...konon bilik ariana/guest roomlaa...KALAU dia boleh tido sendiri...aku nak letak tilam queen and somethrow cushions jer...almari sebijik, cermin and wall shelf. done

bilik tidur ke3 buat entertainment room, bilik tv, main ps ke, tgk dvd ke and bilik main...almari bebudak and toys pun letak sini...kira bilik nih macam stor gaklaa...dah, itu jer bilik2 nyer...


balcony

nih lagi satu plan nak buat kat balcony...cantik kan...rumah aku tingkat 17, bolehlaa memalam nak lepak menikmati pemandangan...TAPIIIIII aku gayatt...buatnyer anak2 panjat bangku tuh nak jengah ke bawah? nauzubillah...so plan nih kiv, n grill akan sentiasa berkunci...and kunci kita letak tempat tinggi...anak2 kalau korg nak panjat grill sampai ke siling pun, silakanlah...



dapur

dapur aku comel jer...adalaa besar2 macam dalam gambar kat atas nih...asalnya kabinet dah ada...tapi bahagian sinki tuh leaking so table top n part of kabinet belah bawah dah nak roboh...alang2 nak kena buat yang bawah, kita tukar skali pintu atas kasi coordinate...part nih aku cerewet sikitlaa...and mostly aku keluar duit B aku ke sini so haruslaa cerewet kan...dapur, oven, hood, sinki dah beli...tinggal nak build in kabinet and pasang...nanti detail before and after aku citer lain entry k...


aku nak kabinet warna putih and ada pintu glass frosted kaler green macam kat atas nih...tapi aku tanak bingkai aluminium gitu...aku lagi suka design klasik tak lapuk dek zaman...and aku suka clean line...kabinet semua sama saiz jer...tanak pintu besar kecik lebar tinggi campur aduk...and aku suka kayu tapi aku tau kayu mahal so nak nampak macam kayu, tapi murah boleh? hehehe


haaa...macam nih...nampak tak clean line, kayu, ada knob, ada glass, kemas jer kan?


rabu harituh dah start dah keje2 kontraktor, we'll see the result nanti k...lepas nih kalau tak rajin masak jugak taktaulaa...