ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, December 31, 2012

adam dan hawa part 2

eh, ada sambungan tau citer adam hawa nih. percaya tak kalau aku cakap gitu? ehehehe...acah mak enon. actually ni citer few months back. since cikgu was 1 of the management kat pusat tusyen tuh, he received a call one day from a guy saying diorang nak pinjam pusat tusyen tuh untuk shooting. memula my husband boleh lak suruh aku berteka teki sapa yang berlakon. well, of cos dalam mind aku AA jelah kan? skali dia kata haah, meloncat aku. tiap2 hari aku tanya bila nak shooting bla bla bla...pastu aku plak tak tau tempat tusyen dia kat mana. yang aku tau kat ukay perdana. pernahla pergi sekali tapi itupun waktu malam n aku tak brapa ingat jalan nak kesana. shooting hari keje. cikgu lak sekolah pagi so diorang memang nak pakai kelas start pukul 5 gitu. camna aku nak pegi? uwaaa...masa aku cakap aku nak ikut cikgu diam jer. pastu dia kata tak boleh sebab production crew taknak ramai2. kiranya diorang nak privacylah. aku plak dah bagitau kengkawan, ada sorang kawan aku tuh fanatik AA. dia marah kat aku sebab tak bagitau kat mana pusat tusyen tuh. camnala aku nak bagitau, nama pusat tusyen pun aku tak ingat. pastu cikgu tak bagi datang pulak kan. kang ada yang berdrama balik rumah kang. so, these are some of the pic yang cikgu amik.



shooting cerita ini...eh, date tuh taktau kenapa 2011. shooting harituh dalam bulan oct 2012

AA tengah get ready

while another AA tengah main2 dengan props :P


AA and my AA mana lagi encem? huhuhu (Aaron Aziz and Azlan Ali)

AA with the teachers


action!

eee...gewams tau...dia amik gambar ngan nadiya neesa boleh, kita nak amik ngan AA tak boleh plak :(
anyway, i tak jeles pun...muahahaha

Thursday, December 20, 2012

mummy, yana nak gi sekolah pleaseee

ok, nak membebel laa harini. no, bukan membebel yang negatif.

you how i always feel paranoid about my kids. si ariana tuh tak berkesempatan nak bebas ke sana sini. even duduk rumah flat, i never allow her to play at the koridor. not under my close surveillance. nak ikut sesapa pun i'll make sure all her "what if" stuffs is available (membuatkan beg dia sangat berat with unnecessary things!) and i'll remind that person to be extra careful, to hold ariana's hand all the time, not to take off their eyes on her, bla bla bla. you knowla with all these scary news about child went missing everyday. takut ok. so i think i am being reasonable to feel that way and being over protecting my kids. fuh, panjang lebar nak explain why. even dulu masa 1st time my mom wanna babysit ariana je pun i dah nervous coz im afraid if her routine at babysitter (makan, susu, tido on time) will be in disorder.

ariana will be three years old. oh, how time flies and her character being chit chatter, bercakap sorang2, play role all by herself make me think that its time for her to have connections with her peers. kalau kat rumah mama dia, she only have mikhail, my aunty and my cousins which are in secondary school. so she dun have the skills to communicate with kids her age. bila berjumpa kat playground or shopping complex ke dia macam kaku. jadi patung berdiri duk perhati orang. and she dunno how to share. dengan adik pun nak dedekut. nak hantar pegi kindy macam muda sangat plus i dun trust anyone to let her ride on school bus by herself. my aunty cannot drive so there's nobody can fetch her from school. so i thought of sending her to a playschool. at least kat sana dia berkawan, belajar things that me n my husband tak dapat/tak sempat nak ajar, n she can have new friends. at 1st my husband didn't agree. yelah, anak manja babah. potty training pun dia tak agree. he said she's too young. biarlah dia....but i assure him that this is playschool. it wont pressure her for scoring exams like kindergarten or whatsoever, i just want her to be in "school" and have friends.

kesian bila one day i have a chat with her, she look me in d eyes and said, "mummy, yana nak pegi sekolah.." and before that if she saw us talking to somebody, she will always ask if that person is our friend. bila tanya kawan yana mana? she said yana takde kawan with sad face. memang kesian sangat. nak harap cousins, jauh nun di melaka. balik pun sebulan sekali jer. on my side plak takde lagi. hmmm...so, after googled and reading parents reviews about a few playschool, i've decided to register her to GENIUS AULAD at wangsa maju. the class is only on every saturday from 9.30am-11.30am. specially for 3yo. parents will be joining the class while the children sings, learn and that is what i've been looking for. under my close surveillance. haih, camnalaa nanti bila dah masuk kindy betul2. but the things is, i have to wait for her application to be approved. we can only register online and waiting is making me nervous. harap sangat dapat tempat coz the spot is limited and the class will start in march. kalau tak dapat, i have to search for other alternative. korang ada any suggestions tak?

frankly speaking, i tak mampu nak ajar dia sebaik sekolah. not consistently. harini nak tido baca doa tido, malam besok bila kita pun dah sibuk ngan adik or dia tertido dulu, lusa dah mula liat pastu terus lupa. pastu bila nak start balik dia pun cam dah malas. and susah kalau nak ajar bila kita jer yang beria2 beli buku, download all sorts of learning apps for toddler while the other party download subway surfers, angry gran run, upin ipin, oscar oasis and tak kisah pun pasal learning and expect children will grew up just the way they were back then. tak payah ajar beria2, nanti pandailah! yeah right. back then takde tab, game apps whatsoever macam sekarang. children nowadays absorb things around them like sponge. no, scratch that. like straw. lagi cepat dari sponge. or am i being over about it? 

Monday, December 10, 2012

aku dah tak tahan. aku nak berpisah!!!



hujung tahun sure ramai yang dapat bonus...maka marilah...


p/s : tajuk saja kasi gempak, baru ramai yang terjah...ye dak? *peace*

Friday, December 7, 2012

akhirnya...

since hari rabu cikgu jaga anak2. jaga DUA2 hokeyh. babysitter ada, dia yang nak. katanya memandangkan dia pun cuti, baikla dia take this advantage to bond with the kids. nanti dah bukak sekolah sibuk ngan tusyen pulak. cuti sebulan bergaji tuh...jelesssnyerrr...menjaga sorang 3yo terloncat2 menyanyi/melalak, sorang 5mo terlentang tapi boleh tahan demand mintak dukung. dah masuk hari kedua maknanya successfulla kan? cikgu kata tak susah pun jaga. habis tuh apsallaa bila time aku jaga aku rasa cam ribut jer? sajer jer bebudak nih nak buli mummy eh...harini hantar tapi lambat sikit sebab cikgu nak gi solat jemahat n nak betulkan alarm keta. lagipun makcik aku kata dah rindu bebudak nih. since last week tak jumpa...

so, semalam aku balik keje, aku dah mandi apa semua, mikhail at 5 bulan 1 minggu 3 hari akhirnya meniarap...yayyy....berkali2 dia meniarap. struggle jugakla tapi bila dah dapat, merengek penat kot. bila kita terlentangkan balik, dia tiarap balik. cikgu kata siang langsung tak meniarap pun...haaa, dia simpan special untuk mummy agaknya...berialaa mummy ko nih membbel kat blog akhirnya...kakak yana dulu sampai demam2 masuk 2 hospital nak meniarap tau...hehehe...cayang mikhail...muah3...

Thursday, December 6, 2012

dah nak mamam dah

mikhail dah masuk 5 bulan hujung bulan lepas. meniarap belum lagi. tulaa, masa awal2 dulu cakap perkembangan dia lagi cepat dari ariana. rupanya kakak ariana lagi advance. mikhail nih asek terlentang jer. bila dah bosan mulalaa membebel mintak angkat. kalau tak angkat jugak dia jerit sekuat hati. pernahla sekali aku nampak dia dah tertiarap sendiri. pastu makcik aku pun nampak sekali. tu jelah pun. buat masa nih dia masih banyak tido. bila dia jaga memang dia nak attention 80%. kalau dia leka tengok kartun takpe, lehla nak tinggal dalam seploh minit. kalau tak, ko hadap jelaa dia. dia tido sejam, berjaga sejam. pastu mesti merengek2 nak tido balik. nak tido kena sumbat puting n bagi dia peluk bantal. puting tuh dia cuma nak masa nak melayan ngantuk jer. sebijik macam perangai ariana dulu. lena jer, tercabutla puting tuh.

apa saja yang dapat dicapai mesti nak masuk mulut. mulut tuh menganga jer. air liur banjir habis baju basah kena salin 2-3 kali. pakai bib pun lenjun. kalau tengok orang makan tuh bersungguh2 nak capai. so, aku rasa boleh la kot kalau aku nak mula bagi dia makan. Alhamdulillah mikhail masih lagi fully breastfeed. belum campur lagi. *pat my back* stok pun Alhamdulillah banyak. aku try google 1st solid food yang sesuai untuk baby and aku jumpa jadual nih. aku memang follow kak hana seman nih. dia contoh ibu yang sangat2 rajin. beras dia blend, pastu simpan. bila nak masak, basuh dalam tapis then masak n tapis lagi kasi halus...mak oih bilala aku nak rajin cam dia. and dia contoh ibu yang berjaya breastfeed ketiga2 anak dia dengan cara yang betul up until they are 2yo. siap tandem lagi tau sebab anak yang pertama n kedua tuh rapat. fuhh...ni jadual dia :

Hari 1-3: bubur nasi
Hari 4-7 : bubur nasi + kentang
Hari 8- 11 : bubur nasi + carrot
Hari 12-15: bubur nasi +bayam
Hari 16- 19: bubur nasi + serbuk bilis
Hari 20-23: bubur nasi+kentang+ carrot
Hari 24-27: bubur nasi+kentang+carrot+ serbuk bilis
Hari 28- 31: bubur nasi+serbuk bilis+bayam

tengok jadual nih senang jer nak ikut. bahan2 pun takdela yang susah sangat. cuma aku yang pemalas lipas nih nak ubah sikit. instead of masak hari2, aku nak masak semua sayur2 tuh in advance and freeze it. bubur jer aku masak hari2. or boleh ke bubur nasi di freezekan? cikgu kata bagi jer nestum, senang. tapi oleh kerana sekarang nih kita harus memboikot barangan yang menyapot israel haramjadah termasuklah nestle, dan aku tak jumpa plak cereal brand lain lagipun aku nak cuba push diri aku kali nih untuk bg anak2 makan air tangan aku nih. masa ariana dulu asekla bernestum, now dia nak makan yang manis2 ajer. pedas sikiiiiiit pun takleh. kuah2 langsung taknak. sayur lagila. asekla lauk ayam goreng, telur goreng. sayur hanya harap pada susu fruit n vegie dia jelah.

harini ingat nak pegi pasar tani kalau sempat. nak membeli bahan2 n weekend nih bolehla start bg mikhail makan. eee...excited plak aku memikirnya. yelah, ariana dulu bukan pemakan. aku harap mikhail nih pemakan sekaligus mendorong untuk kakak yana dia makan lebih banyak jugak dan secara tidak langsung mendorong aku untuk masak dengan lebih kerap. *haaa, ayat proper bahasa melayu dah keluar tuh :P*

camna plak korang memula bagi anak korang makan? maybe ada tips lain?

Monday, December 3, 2012

my workstation


most of our time, workstation inilaa bagai home sweet home. duk kat meja nih dari pagi sampai ke lewat petang. kengkadang sampai malam. so, mestila kita kena make it comfortable and pleasurable (ada ke perkataan nih?). since mikhail, schedule aku perlu ditambah dengan sesi mengepam n makan supplement. hehe. makan supplement pun kena ada sesi eh? of coslaa...takes time jugak tau nak pergi membancuh ESP, basuh gelas, basuh botol2, pastu kenala banyak minum and makan oats/nestum/milo untuk tambah susu. so aku telah mencurik unused drawer untuk menyemakkan lagi workstation aku sekaligus mengurangkan masa untuk aku menghilangkan diri. muahahaha.


bawah meja penuh kasuts and box files. kotak kuning tuh untuk aku letak used papers/envelopes untuk dibagi pada aunty pantry untuk dijual. love to recycle :) belah kanan is alin's mini pantry...nak tengok apa ada dalam? ni haa...




beli bakul oren tuh supaya senang nak angkut skaligus semua cawan/botol/breastpump parts ke pantry untuk dibasuh. 1st drawer tempat letak bekalan. kena letak tepi meja supaya kurang dipaw...hehehe...2nd drawer letak bekas2. storage bottle/liners/tupperware/mugs/pinggan...nak mentekedarah punya pasal, sanggup!

p/s : dapat gak 1 entry :)