ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, August 29, 2011

one of my fav video...one of her fav words

video

p/s : kalaulaa aku leh cut muka aku yang terlebih excited tuh...ppfffttt...

Friday, August 26, 2011

i also can

rambut ariana nih skali jer aku botakkan. pastuh tak pernah gunting/cukur lagi dah. tapi lambat nau panjang. jarang2 n perang. nipis kat depan plak tuh. sebijik cam rambut aunty zana dia masa kecik. harituh try, rupanya dah leh ikat. tapi kejap jelaa...jadilaa...sebelum raya nih aku nak gi trim kasi nampak lebat. pendek takpe, tapi biar ada volume. hehehe






Wednesday, August 24, 2011

my cheeky and cheerful baby is going to hollywood?

dah lama tak upload video ariana. dunno this works or not. this was when she's 14 months old. she really likes to imitate the glee performance.

video

this was when blaine sing dont ever look back (yeke title song tuh?) to kurt when kurt 1st arrive

video

this too

video

this is she imitate the donkey doll

hijab and me

Alhamdulillah sejak bulan ramadhan nih nampak ramai yang mula bertudung. kenapa bulan ramadhan sedangkan bulan2 lain pun boleh mula bertudung? antara sebab yang boleh aku fikir is tak ada syaitan dan iblis yang akan menghasut perkara2 negatif berkenaan pemakaian tudung dan lepas sebulan dah biasa dan selesa, si pemakai akan terus bertudung walaupun selepas ramadhan. dan bulan ramadhan nih kan penuh ketenangan dan keberkatan, mudah untuk kita beribadat dan juga peluang untuk melipat gandakan pahala.


i dun think that i am a fit person to talk about hijab dan aurat coz kengkadang aku pun tak menjaga aurat dengan betul misalnya di rumah dengan ipar duai dan tetamu. dalam family pun aku sorang jer yang bertudung mungkin berkat didikan arwah onyang. syukur Alhamdulillah my mom pun dah mula bertudung since awal tahun. tunggu adik2 jer ntah bila akan mengikut jejak. sebelum mula bertudung, aku selalu berpesan pada adik2 supaya menjaga pakaian diorang supaya tidak menjolok mata. adik2 aku ramai perempuan. bahaya ada di mana2 lagi2 kalau di provoke. risau.



aku mula bertudung ke sekolah masa tingkatan 1. masa tuh cuma ke sekolah jer. then naik form 3 aku mula kumpul tudung2 dari pemberian makcik2, beli sendiri dalam 2-3 helai. masa tuh tak banyak pilihan bagi yang bertudung. semuanya tudung square cuma material jer yang berbeza. ada silk, satin, jacquard, cotton, tak pun tudung 3segi yang dah siap dijahit manik all around (try google tapi tak jumpa). susah giler nak gosok yang tuh tau. chiffon2, manik2, takde yer.










lepas tuh masa aku masuk UUM, barulaa aku kenal tudung bawal. tapi masa tuh still mahal lagi. RM55 kalau tak salah. aku still pkai tudung 3segi yang ada bunga ros kecik2 kat every end. eh, tau ker korang tudung 3segi yang aku cakap nih? kalau tak paham, buat2 paham jelaa eh. then tudung bawal pun berkembang dengan pesat dari bersulam ke diamond ke double diamond ke triple diamond. triple diamond tuh beratus harganya. skarang lagi dah berevolusi dengan banyak. ada corak airmatalaa, mataharilaa, ntah apa ntah lagi. aku dapat collect almost every color. seronok susun semua tudung ikut color coded. macam pelangi lak. evolusi tudung bawal nih lama jugak kan sampai aku keje pun still takde new comer.










then datanglaa cik awning. memula diorang panggil tudung instant. antara yang paling awal promote tudung nih ekin kan? ingat tak? pastu orang panggil tudung ekin. coz sangat senang pakai n tak payah susah2 nak accessorize. cuma tak best masa nak simpan. kalau dah terpatah awning tuh mulala semuanya tak kena. pastu muncul tudung syria. tang mana ntah dapat nama tuh. orang syria pakai tudung gitu ker? daripada instant berkembang pulak inner syria+shawl. and now aku tengok shawl pulak yang giat skrang. from plain to patterns. from cotton to chiffon to silk.













the youngsters especially those that are bold and kreatif come up with various style of wearing shawl. berpusing2 mata aku tengok diorang belit dalam youtube. knowing me, smua pun nak try. apa mottonyer kawan2? ye, "janji ada 1". so, aku skarang tgh blaja pakai shawl mengikut kesesuaian muka tembam aku dan status aku sebagai seorang mummy. takkan mummy nak pakai yang serebeh2 kan. anak tarik skali jer dah terlondeh. antara styler yang aku suka tengok is from the scarflets and hijaber community. sangat2 kreatif tapi aku taklaa bold cam diorang. sikit2 jer.







hijabers community from indonesia




scarflets from malaysia



















some of my attempts to wear various style of hijab. excuse my tembam and pale face.

































ok ker tak?



p/s : all pic source is from mr. google and me



p/s/s : excuse the gap. dah tatau camna nak edit dah




Wordless Wednesday : mummy, cantik tak?



Tuesday, August 23, 2011

brapa kali shopping daa...

semalam tengahari hujan lebat kan? kalau kat rumah afdal tido tuh kan? tarik selimut lepas zohor, mengerekot atas katil, dapat pahala lak tuh. but instead, aku n 2 ofismate pergi harung jalan tar. before keluar tengok langit redup jer. ngular keluar awal sebab keje pun tak banyak. memula cam taknak pergi tapi bila pikir tudung tak carik lagi, lagipun carik tudung kena ngan girlfrens baru syok. kalau tanya hubby semuanya dijawab okeyh. tak memberangsangkan tau. kat ampang park memang ada tapi mahallaa...

pastu alan pun ada cakap nak singgah jalan tar coz baju melayu dia belum ada. harituh beli untuk ayah jer. so, sampai sana kitorang pun redah dari 1 kedai ke 1 kedai. macam2 pattern. murah2 lak tuh. total kecairan lebih kurang RM200. aku dapat sauk 4 lai satin shawl, 2 tudung awning, slingbag hello kitty for ariana and baju melayu alan. aku call alan rupanya dia tak jadi datang coz hujan. so dia kirim aku jer belikan. satin shawl tuh aku TAK PERNAH ada. memula diorang taknak jual coz dia jual untuk borong jer. RM100 for 20. RM5 jer 1? murah giler. kat online paling murah pun RM20++. tapi sapa lak nak pakai sampai 20 lai kan? pastu kitorang pujuk2, dia jual gak tapi RM15 for 1. dia bagi RM10 kalau beli banyak. so aku amik 4, ksha amik 4 untuk anak dia. oklaa...


balik keje singgah ampang park nak gi Guardian. beli ntah hapa2 habis 60++. padahal pencuci muka, facial mask ngan wipes jer pun. hmmm. pastu usha2 kat lobby tuh ada jual accessories. ada tuh nampak cam emas betul. RM10 jer. aku amik 1 untuk gelang kaki ariana. emas mahal kan skarang? makcik aku belikan gelang tangan n kaki for her 4 months doter sampai RM2,700. mak aih. padahal halus jer. so, bagi ariana pakai tipu2 tu jer. cukuplaa gelang tangan emas yang granpa dia belikan last year. lagipun tengah lasak nih kang hilang meraung lak. haha. alasan. mak aku pun tak bagi beli emas skarang. dia kata nanti emas akan turun harga balik. ntah betul ntah tidak tapi aku pun bukan gila emas sangat pun. kan motto aku "janji ada 1" cukuplaa...hisyh tapi kalau emas tak turun, mau kopak nak gi meminang anak2 dara nanti kan? takpun dah tua baru kawin, tak pun kawin orang kaya, takpun bebudak tuh kawin lari, isyhh...mintak simpang. takpun hantaran kristal serba berdiri jelaa...hehehe


then malam lak aku beria suh alan gi usha baju dia. 1 apa pun tak beli lagi. dia cuma beli kasut n sandal jer. memula gi wangsawalk, alan nak potong rambut n nak trim rambut ariana sket. skali sementara tunggu giliran ariana, seluar dia basah. tak bawak diapers lak. so aku gi manjaku kat blakang tuh beli diapers n a few baju tido untuk raya. eh, raya pun kena ada baju tido baru. nak main bunga api kena lawa2 gak kan? hehe. then salin dia dalam keta while alan gi al-ikhsan. pun takde yang dia berkenan. so balik teruslaa. katanya harini nak gi stadium @ klcc. we'll see apa yang dia bawak balik. hopefully dia dapatlaa apa2. kalau tak, camna aku nak keluarkan baju2 yang aku beli online kat thepoplook 3 kali berturut dalam masa seminggu tuh? takutttt...


p/s : guna alasan zana belanja okeyh tak? hehehe

p/s/s : alan tak marah, cuma nasihaatttttt...

Saturday, August 20, 2011

she's 19

Alhamdulillah, today i have been a mother for 19 months since ariana was born. sometimes i think that my love for her is beyond my love for her babah. im willing to eat her leftover (from her mouth), im willing to pull out her poopoo from her anus when she's constipate, i love to smell her morning breath eventho she didnt brush her teeth, i recognize all her cries for different needs, and so much more that every mother would do for the love of their child. now, let see what i can recap about her being 19months.

she walked but not yet stable for running.
have 13 teeth
but if there a small piece of chicken or anchovies tak dihancurkan, dikeluarkannya balik. malas kunyah kot. tapi biskut dia bedal pulak.
sometimes eat nestum for breakfast and porridge for lunch. ikut mood. sometimes nak nasi kosong sahaja.
berat terakhir sebulan lepas 9kg.
Rambut makin panjang dan halus. tak lebat. rimas lak aku tengok. rasa nak gunting jer
very expressive especially facial expression.
pandai dah pakai stokin n kasut sendiri. tapi kengkdang terbalik.
pandai bukak baju n seluar kalau dah unbutton/unzip.
dah pandai cakap n faham kita cakap apa-simple instructionla
antara words yang dia sebut
utim=puting
bal=bantal
bom=tido
manni=mandi
but=rambut
gigi=kalau dia nak berus gigi
mam=makan
num=minum
cucu=nak susu
apu=lampu
put put(siap dengan muka terkejut)=kalau dengar sesapa(ehem,not me) kentut
atok n nenek
baby=baby
kakak=kakak
abam=abang
besides the usual mummy n babah, sometimes she also call us alim(alin) and yam (yang)
ini kes dengar aku n alan talk to each otherlaa nih

she never fails to surprise us and make us laugh with her act. kuat meniru apa kita buat. we really have to watch our behaviour and words while around her. gamabr atas nih dia nak tiru aku tongkat dagu. huhuhu


one of her expressive face.

another one. sometimes she'll fake her cry just to get what she wants. hehehe. tapi mummy leh detect. eleh.

yana, if you're reading this one day, we love you with all our heart. semoga yana tak lupa jasa mummy n babah, jaga adik2 ye nak. sayang yana.

Thursday, August 18, 2011

yang di plan tak jadi, yang tak ingin datang lagi

[p/s : entry nih terdelay sehari coz tak sempat nak upload gambar]


as some of you know from my fb, my voice started being husky on sunday then on monday and tuesday it became worst that all my clients (including the potential client) laugh when they hear me talking coz no voice came out, just blows of air. its really embarrasing you know. i have to pass the line to my colleague to help them.



on tuesday i was planning to cook simple dishes for iftar. bored with the usual menu at bazaar, i planned to cook sambal sardin, fried asparagus and onion omelette. too simple to be considered as cooking. but then as i ask alan to buy desserts ONLY, he bought sambal tempoyak pucuk ubi and i ALSO bought tempoyak ikan patin. and becoz alan didnt eat that fish, he said he'll just buy ayam sambal for him. then it's no point to cook anymore rite? my so called plan, Allah jua yang menentukan. maybe because He knows that i'll be tired handling ariana that was down with fever the next day.



it all started when i pick her up from her nanny. her nanny said that she's not as active as usual. at home i took her temperature and there was a slight fever of 37.7 so i gave her old paracetamol in the fridge. i have a new unopen given by doctor but as the doc said, finish the old one as all paracetamol is the same. that night i didnt repeat any med coz she's active again and all sweating. she didnt wake up through the night but i was wake up due to coughing. so as i was planning wether to take EL or MC, i took ariana's temperature again and it increase to 38.2. i give her milk then another round of med and i inform my boss of my emergency leave. ariana went back to sleep then i prepare her porridge, vege to cook later and fish curry for iftar. too early to cook? no. luckily i cooked early coz after that i was like a robot taking temperature every 10 minutes or less and wiping her body with wet towels to cool her down. poor baby.



in the morning while still can be cranky



everytime she drifted to sleep, the temperature shot up until 39.8 and it breaks my heart when i have to wake her up to wipe her body. it happen about 3-4 times. the med seems like no effect to her coz her fever just go around 38.8-39.8, no less. everytime she wines, the temperature shows of high fever. the 3rd round of med, i try giv her the new upopen med and it show a little improvement but still not satisfying. we continue wipe her body and soak her hair with tamarine juice. after an hour or so, she falls asleep. i tried not to sleep but then drifted. i keep my hand over ariana then suddenly at 1.30am, she wines. i took her temperature and it was around 38.2 and so i ask if she wants her milk. to my surprise, she ask for "ubat". miracle kan? so i gave her water, clearly she's very thirsty then willingly opened her mouth for ubat. then only she took her milk. after an hour, she's all comfortable and started jumping on the mattress. maybe she wants to cover her lack of playing during the day, but i was too tired to accompany her so after few laugh and play, i force her to sleep. and Alhamdulillah this morning she dun have fever anymore and chatty as always.

in the evening where she's too sick to be cranky. just lying down and watch the tv without any movement. when i call out her name, she just look at me through the corner of her eyes. cian dia.




ok, you must be asking why we didnt bring her to the hospitals right away. it is becoz i know how they handle it. they will ask us to be admitted (the temperature must be 38.5 and above-for sure ariana kena) and before that they will poke into those tiny hands and feet to take some blood. and blood result only be back the next 1-2 days. if necessary then i would allow but ariana's fever was not more than 24hours which we cud try to monitor and control the temperature at home. at the hospitals, they'll take temperature every hour and giv meds and ask us to wipe her body which clearly i can do it at home. as long as there's no seizures, we shud be ok. controlling the body temperature is the main goal. we standy the rectoral paracetamol but that med can only be inserted into the rectum after 8 hours of med. plus i never and dunno how to use it. luckily ariana's nanny is well experienced with baby and fever so she guide me on the medicines.




her nanny said"ariana nih demam nak panjang akal nih. baru nak naik badan tuh". her weight has been a bit slow in progress since she was 15 months and now only she reach 9kg. hopefully no more high fever k.





my cheeky lil girl yesterday. all helathy and active again



nak tiru mummy tongkat dagu. so cute


p/s : my heart melted when she cried "mummy...mummy..." as if mintak tolong when alan wipe her body. macamana pun mummy nih marah/babab/cubit dia, time sakit carik mummy gak kan...cayang yana...


p/s/s : harini sebab kepenatan, dua2 tak bangun sahur. hopefully tak lembik sangat harini. [updated : mummy ok, babah letih sangat]

Tuesday, August 16, 2011

sunday stories

ok this is on sunday pulak. pagi aku n yana gi rumah mak coz aku dah plan ngan zana n fatin nak buat biskut raya. n mak nak bawak yana gi jalan2. sampai sana bebudak baru nak mandi. bazir 2 jam. sebab tetiba pakcik aku datang 1 family lak nak tengok opah aku yang ada kat sana. haha. statement keji. bukan tak suka pakcik datang tapi takleh nak buat apala. bukan leh hidang air pun kan. tetiba zana kata nak buat mee jawa lak. ngengada tul.. diorang keluar gi beli groceries sementara aku prepare bahan2 biskut.

tapi dah nama pun aku kan. aku kan pensabotaj 1st timer resepi nih especially yang aku sendiri buat. pepandai gi olah resepi, haa degil. pastu tak jadi biskut, jadi kek. fatin tukang rasa coz dia cuti. dia kata rasa cam jemtart. tapi boleh makanla cuma rupa tak jadi. gambar takde coz semua tgh menyeksi. dah sapa jer pun ada kat rumah kan. so zana kata mee dia jadi setelah 3 jam bergelut kat dapur. aku tak dapat rasa coz aku balik awal nak siap2 gi haslam to meet my girlfrens lak. alan dah buat muka sedih kata kalau boleh dia taknak ikut. nak support lcw dari rumah. ok, fine. anak tinggallaa yer. takkan aku sorang nak angkut kan. kang nak makan dia menyerandu lak. so just nice sampai sana dalam kul 7.15pm gitu. amik2 lauk then tunggu azan jelaa...so, let the pic (and the caption) tell you the rest

camwhoring sat before gerak...

nasi n lauk. masak tempoyak ikan patin is the best. sodap betul hingga menjilat siku

lauk pauk...ulam aku amik banyak. sudahnya bila tak habis jadi cam mr. bean. jenuh nak sorok.

my desserts : kuih melayu n fruits

ila suh snap pinggan dia gak

our foods intake (read : pentamak) eh, tapi habis okeyh

haaa...apa yang ila n fairuz tertoleh2 tuh?

aik diorang nih pun khusyuk gak? didi siap tunjuk2 apa tuh?

ooo...badminton final world championship...lcw vs lan din, eh...(saja sabotaj nama dia sebab dia muka eksyen. tak suka)

the 3 star of the table...aku bujang malam tuh...alan lebih rela ngadap tv di rumah...padahal kat sini pun diorang bukak badminton...takpe, bagi dia can jaga anak...huhuhu

acara penutup yang wajibulghunnah...eh, ok tak aku dressing camtuh? both top and skirt from thepoplook. my fav scarf from ampang park. suka pakai skirt labuh2, kembang2 ala bollywood lak skang...

oh, lupa aku nak bagitau. kat Restoran Haslam bertentangan dengan KPJ Tawakal baru, jalan pahang nih bufet dia RM35nett for adult, RM17 fo children. nothing fancy just pure masakan lauk pauk melayu. adalaa mee bandung, mee jawa, laksa, bihun but yang western2, italian nih memang tadeklaa...kuih muih pun kuih melayu. creme brulee, puding2 semua tak de eh...tapi aku suka sebab semua lauk2 dia berasa. memang sedaplaa. n lauk dia banyak. tu yang tamak amik sampai 2 pinggan tuh. huhuhu. kalau nak bawak orang2 tua memang sesuailaa...eh, aku promote nih bukan dapat apapun cuma nak share tempat makan sedap jer. tapi kalau ada staf haslam terbaca, lehlaa skali skala blanja aku n alan makan free ker...eh.


friday iftar and saturday stories

ok, pic dah upload altho some of the event tak sempat nak amik gambar. its ok. ceria sket ada entry bergambar nih. so on friday we went to Rasa Sunda, near Wangsa Walk for iftar. only us girls. my opah, mak, my sisters and ariana. as a hardcore badminton fan, alan MUST stay at home to watch the quarter final world championship. so we had sets of nasi timbel with meat, chicken and cumi aka squid. pedas melampau until i choked and grasping for water. really grasping terkapai2 until my mom scold me for being so kelam kabut. huhuhu. avocado juice is not chill so that didnt help. i had to grab evrybody else's drink before my ears popped out. fuhh. so here are some of the pic.


ariana had a bit of everything. rice and oxtail soup-share with her onyang, biscuits, tempe, beancurd, anything not spicy.



our sets of food


only fatin cooperate. the rest cudnt care less.


me and zana
me in my new outfit. tops from ampang park, skirt from thepoplook, belt and shoes my own possesion. syok lak pakai labuh2 gini.


******************************************************


ok, thats on friday. on saturday pulak i have this putri thing where we will accompany the orphans/unfortunate kids to shopping for their baju raya. sponsored by various sources RM150/child. so we brought them AEON setiawangsa. we've been there as early as 11am. alan and ariana also joined us as alan didnt shop for his raya attire yet. so we split up and meet thereafter. i was assigned to help mashitah, a 10 years old special need girl. she really likes blue. we pick a baju kurung, a top and a pyjamas. i offered her shoes and jeans but she keep on saying she already have it so the balance of the money we just give her as duit raya.


it took us 2 hours before we parted and then i started pung pang pung pang in my kitchen for iftar with our guest. this one, no pic coz im a busy bee and alan cudnt bother to take pic of me :( i cooked ikan siakap 3 rasa, ayam goreng rempah, taugeh kasar goreng bercili, and masak lemak putih suhun+fucuk+kentang+udang which already kembang by the time i want to serve it. ppffttt..overall, its been fun. later i post the recipe k.


now let the piccas tell you the rest of the story


sleepy ariana cudnt let go of her "bal" and pacifier. haih, malu mummy tau




so peeps, meet mashitah. she actually very shy i had to snap few times before she smiles.




then, once i taught her how to take picture, she just cudnt stop. apa sahaja di snapnyer. hehehe. ruang legar kat bawah pun jadi...




her sleeping frens. ngantuk, letih puasa.




other "kakak"




kakak lagi




this one actually not bad. not because ariana was in it but the fact that its not blurry. plus, ariana smiles...



me with the rest of putri and the kids. ada ramai lagi sebenarnya tuh but yang lain lum habis shopping...sakan!




me and mashitah...its time to say "auf wi der sehen which means see you again"