ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, December 23, 2016

this and that


Assalamualaikum :)

some random pic in my phone...



goofing around in the car...bila anak2 boring duk tanya lambat lagi ke nak sampai...huhuhu...macamana nak travel jauh nih?


time boring2, sandarkan tilam kat katil then mainlaa korang situ...bergolek2, menggelungsur...yang kecik pun tak kian sama naik...

my husband have been babysitting all our kids this whole week...sebab rumah my aunty takde air, so dia kata biarlaa dia jaga semua...a week before that dia jaga mikhail jer sebab nak potty train...ariana n ariq hantar rumah pengasuh...Alhamdulillah 1st day jer banyak terbabas...2nd day onwards dah ok...cuma bila dia kata nak kencing tuh memang kena cepat2 bertindak...kalau tak terbabas jugak...belum pandai tahan lama2 lagi...buang air besar pun kat toilet...sebab dia dah rasa kat toilet lagi lancar dari pampers...mikhail nih selalu sembelit tapi tak pernah nangis ke apa...hasil besar2 macam orang besar, memang payahlaa nak keluar...kadang berhari2 duk nonggeng tapi takde hasil...pakaikan pampers bila outing or tido jer sekarang...jimat sikit...now nak kurangkan susu pulak...nak biar dia makan lebih...susu pun punca sembelit tau...


i can say that my husband jaga anak3 lagi excellent than me...dia kena handle ebm, panaskan ebm utk ariq...kalau bancuh fm, ariq minum sikiit jer...tak pernah habis 3 oz...


masa jaga mikhail seorang memang dia fokus potty train jer sampai rumah tonggang langgang...then aku cakap elok2, mintak tolong kemas sikit2 at least bilik tuh katil berkemaslaa kan...sebab by the time aku keluar, anak2 tak bangun lagi...nak kemas pun takleh...now cikgu siap masak utk lunch...kadang2 sebelum g keje aku siapkan lauk utk lunch or siapkan bawang2 hiris utk senang dia masak...yang simple2 pun jadilaa...anak3 sekarang memang suka makan nasi and tak memilih lauk janji tak pedas...atas tuh dia masak kari ikan bawal...woww sangat sebab aku selalu fail masak kari...huhuhu...sambal udang tuh memang balance malam sebelum tuh...thats y ada 2 ekor jer...

ada skali tuh dia buat sotong masak kicap n ikan goreng sambal...balik keje aku makan bertambah2...hahaha...my kids jenis yang kena nap siang dalam sejam dua...kalau tak diorang jadi restless and tantrum...nak tidokan diorang serentak adalah susah but cikgu manage to do that!!! terrer sangat nih...nak kena belanja laa... 


suap anak3 makan memang kena sabar...dekat sejam baru siap...jenis makan xreti duduk setempat...jenuh panggil berkali2... 


pagi2 macam nilaa muka yang nak ditinggalkan...pakkal laa cuti mommy dah habis...kalau tak boleh join golek2...jeles ngan babah...


isyh3...mulut tuh...


lepak2 at my sister's house...sampai2 ingatkan dah siap masak, kita yang masak rupanya...but siakap steam dia yang buat, sedap gaklaa...tekak iolls suka siakap 3 rasa lagi...masak simple2, makan ramai2...selera bak angg...

lepas tu petang sikit kita bagi can bebudak berendam walau hakikatnya masing2 sroot sreet...sampai mengamuk2 taknak keluar pool...hahaha





Friday, December 9, 2016

our weekend in melaka

Assalamualaikum :)

last weekend balik melaka...as in rumah mertua...i have applied for leave on monday so lama sikitlaa kat sana...dah cakap ngan cikgu kali nih nak jugak merasa keria antarabangsa...so sebelum balik KL dah plan nak singgah...ok kot, should be ok sebab hari bekerja kannnnnn...hmmm

before that on sunday after lunch, cikgu bawak kitorang pegi pantai klebang...not the original beach tapi diorang panggil pantai 1 Malaysia kot...artificial extended beach...nak singgah klebang original coconut shake, the line was crazy...lagipun takdelaa teringin sangat...sebab dah jumpa yang sedap punya kat Alai with shorter queue...hahaha...so, lepak2 tepi jalan, beli kudapan, and sewa bubble soap thing for the kids...




siap bentang tikar...ko hado?




tak banyak sangat aktiviti sini...adalaa a few yang main layang2...


the kids mintak naik keta kuda but the fees macam ridiculous...dia kira per head, rm15 for adult and rm10 for kids...setakat pergi dari hujung sini ke hujung sana tak sampai 300m...kita bawak pegi pat the horse kat tepi jelaa...foc...hahaha...but the kids still had fun tho...balik rumah beria ariana bercerita kat atok dia..."keadaan tadi menakjubkan atok..." kesian anak3 aku...benda simple jer pun dah buat diorang amazed...nampak nau jarang berjalan kan...huhuhu


cheeky boy...suruh senyum buat muka camtu pulak...skrg susah nak tinggalkan dia kat sesiapa...asek nak ikut org berjalan...kalau tgk aku pakai tudung or cikgu pakai topi mulalaa kelam kabut mintak dukung...pastu tunjuk pintu ajak keluar...belum berjalan lagi...kitalaa jadi kaki dia...dia main arah jer nak ke mana...dah pandai bg kita remote suh pasang citer dia...kalau dulu xminat tv, now dia suka citer minions and didi & friends...hadap citer tu jelaa kalau dia cranky...


so on monday lepas breakfast off we went to limbongan...actually masa on the way to klebang on sunday, dah singgah tapi dia kata habis...pastu on the way back home tgk line pjg pulak...aik, tadi kata habis? so we repeat on monday...sampai sana pukul 12pm...cikgu g beratur...line tak bape pjg tapi bayang kuih keria pun takde...tgh masak laa kot...lepas 15 minit, ariq pun dah tido, aku tukar shift pulak...


start je aku beratur, Alhamdulillah the line was shifted masuk ke kedai...so taklaa panas sangat...cuma beratur lama gak dalam another 45 minutes...ingatkan hari bekerja line tak panjang, takde makna ok...rupanya sebab kedai lg 1 tutup so thats why queue pjg giler kat sini...melingkau2 macam ulau...sempat berborak ngan akak belakang aku tuh...dia kata dia pegi kelas belajar buat keria nih...bila dah makin dekat, dapat tau sorg boleh beli limit 20pcs jer...all my frens yang kirim2 semua memang tak dapatlaa nak belikan...dapat bg rasa sorg seketul jelaa...


masa dapat tuh kuih still panas lagi...makan panas2 memang sedap...the sugar coated, the sweet potato...memang matching sangat...cikgu takut nak makan banyak takut aku tak cukup...hahaha...yelaa bape kali balik melaka tak dapat makan, sampai merajuk2laa...last2 cikgu pegi jugak tapi tutup pulak...


bila dah sejuk, rasa dia sama jer macam kuih keria yang lain...kat melaka nih memang keria dia semua salut gula melaka...unlike the ones kat KL tuh...puas hati dapat makan yg panas punya...memang sedap...that night my abah and aunty datang rumah...dapatlaa merasa keria viral...cute jer bila abah tanya whats this all about bila aku post kat fb...nak rasa datangla rumah, betul2 dia datang...hehehe...the next day bawak the remaining ke ofis...dapatlaa bg ofismate rasa sorang seketul and aku sendiri makan beberapa ketul...maybe sebab keledek kan angin, ptg tuh terus sakit kepala, migrain bawak ke besoknya...sampai kena mclaa...hahaha...penangan keria viral...sekali cukup kot beratur beli keria tuh...dah dapat rasa dah ok dah...

Thursday, December 8, 2016

KL Birdpark


Assalamualaikum :)

its been a year kot since we go for any holiday...boleh kata since ariq lahirlaa...asked my kids where they would like to go yet they said playground rumah my mom or balik kampung melaka to watch the birds their paksu bela...alahai, kesian anak2 mommy...so since suka birds, last 2 weeks we brought the kids to KL Bird Park...the fee for Mykad holder is adult RM27, kids RM13... kids below 3yo are foc...that morning it was raining but we still get ready ang by the time keluar rumah Alhamdulillah cuaca cantik jer...tak panas n tak hujan...


its the boys 1st time...we've been here when ariana was 1 year plus...



mikhail tuh dah bosan posing


full of beautiful peacock


you pay RM2 for the bird food and suddenly the birds will sit on your hand...



ini sudah lebeyh...main atas kepala kita pulak


cikgu ingat ni burung tekukur ke?


there were also wild monkeys...careful with your outside food...bila kita bukak mknn tetiba byk plak yg dtg...lariiiii


stop at the water fountain before go for the bird show at 12.30pm


peacock in action


various type of owls


sleepy ariq tahan mata


burung kasawari...cantik kan?


jom balik!!!