ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, July 13, 2016

Aidilfitri 2016 - Raya seterusnya


**the original blogpost with comments dah terdelete masa nak clear off my draft folder...sebbaik mmg tgh view blog so sempat copy paste...but to those yg comment, so sorry yer...



Assalamualaikum :)

1st thing 1st...bila dah upload gambar semalam macam tak berapa nampak makeup detail tuh...so, here a snapshot from ig @hanaikmal sendiri...

#kakakyanggigih
#supportivesister
#makeupfreeforlife
#makeupanak2akunantiye


huduh sangat muka before tuh...muka letih dan penat...mata putih pun dah kuning...dahlaa ig dia public...demi adik, takpelaa...ku berkorban

anyway sambung cerita raya...1 thing that i regret sikit adalah not packing for melaka terus...coz dari rumah abah tuh tgahri pastu call sana sini nak beraya ke mana semua takde kat rumah...sepatutnya dari rumah abah dah boleh terus gerak ke melaka...dah halfway pun...tapi terpaksalaa patah balik rumah sendiri nak siapkan packing nak beraya kat melaka pulak...actually malam sebelum raya tuh memang tido lambat, tapi buat keje lain...penat pun yer...ulang alik KL-melaka-KL tgk beg pun nak muntah...seriously otak cam takleh fikir masa tuh...husband pun xcakap apa...so lepas setel pack, lepas asar baru bertolak balik melaka...sampai sana just nice before 7pm...malam tuh pegi beraya rumah kawan husband...besoknya patah ke belakang pulak ke rembau as usual every raya pegi rumah adik fil...makan sedap sangat... lepas tuh singgah rumah adik mil pulak kat sg. udang...


budak kenit nih dah siap2 hensem dari rumah grandpa skali balik rumah jer...hahaha


raya ke3 husband sedondon dengan mikhail, pakai kurta.


gossip lettew...



anak2 dan menantu perempuan


dapat gak bergambar berlima wlaupun ariana tuh tgh sentap...


beria pujuk mikhail pakai kurta nih...memula dia taknak...duk bukak je zip tuh


im wearing baju kurung moden jer...ariana wearing her favourite tutu kurung...jumpa plak ngan matching heels...dia kata sempurna mommy...hahaha...kemain ayat tuh...


2 cucu kenit melaka...arissa so cute wearing kurung kaftan...kejap2 londeh kain...last2 baju jer tinggal



acik norsiah dengan anak dia ati jer masak nih...diorang memang biasa masak utk catering...sedap bak ang


otw ke sg. udang pulak...semua keletihan...berhimpit bujang2 nak duduk depan...tu ariq sengih2 kejap jer...dah mamai...


20kg on my lap...kebas peha mommy nakkk
  

makngah standing beside me...ariq dah tukar uniform...rumah makngah balun lontong pulak...tak bagitau pun nak datang sebab memang on the way...tawakkal jer...skali siap pakej makan lagi...Alhamdulillah


lepak rumah makngah tak lama...mama, and my sisters nak datang rumah melaka...diorang dari batu pahat pegi beraya sambil2 jalan2 makan angin...tu gambar pegi makan asam pedas muar kat jeti mana tah...ok, tu jelaa gambar beraya yang ada...raya ke4 that is saturday tak kemana...siap2 lepas asar gerak...ingat nak singgah rumah mak usu tapi dia takde kat rumah pulak...maka kitorang teruskan jer perjalan balik KL...Ahad seharian duduk rumah menanti orang nak datang katanya...sampai maghrib tak nampak bayang...well, consider rehat sebelum naik kejelaa...


Aidilfitri 2016 - Raya Pertama


Assalamualaikum :)

as promised, gambar raya pertama tahun ini...raya on my side pulak but to those yang dah tau, i have 2 families...belah mak n belah abah...so memandangkan dah bgtau raya KL, both pun naklaa beraya sama on 1st day...as a daughter, i obey their request...jauh pun takpelaa...setahun sekali kan...kita compensate with tido rumah abah so that dapatlaa lepak lama sket instead of datang kejap jer...dahlaa datang lewat kan...mak plak dapat pagi raya so both should be happy parentslaa kan...hehehe

my husband said rasa pelik tahun nih sebab we make a move from our house...dahlaa pagi tuh dia ceri beri...kesian dia...dia kata tak rasa meriah kelam kabut rebut bilik air terjerit2 nak amik gambar ke apa...hahaha...dah rumah mak pun distance 15 minutes apart jer and sana bilik semua occupied, betterlaa bersiap kat rumah sendiri kan? nak berulang ke toilet patploh kali pun tak segan...hehehe...sebelum keluar rumah, salam raya dulu...selalu kalau stay memana even rumah in law pun mesti lupa tau...kelam kabut siap anak, siap diri sendiri, husband dah bawak anak2 pegi depan...tinggallaa kita terhegeh2...sampai petang terus lupa...i like it this way...kita-kita ajer


amik berkat...banyak menyusahkan dia


ariana cover malu plak bila kita point out salah dia...


budak nih belum faham...salam sengih2 jer

Wangsa Maju

i only wore moisturizer bila keluar rumah...sampai rumah mak terus serbu bilik my sister...fatin baru done mekapkan fina...yeay!! dah lama nak fatin mekap tapi takde occasion and takde masa...ni pun bagi dia max 30 minutes jer...selalunya dia mekap lebih sejam...hohoho...mommy takde masa banyak camtuh yer...menjerit husband dari bawah kang...hahaha


hasilnya...wallah...cantik tak mekap kak lin? 


close up sket tang mata


me and fina...fina pakai falsies, aku tak kosser aih...kang nak solat leceh nak bukak


auwww


with kak hos, my mom's helper for 21 years...baik sangat...beruntung kitorang dapat dia...


ok, salam raya takde gambar or probably my sister forgot to send mine...anyway, susahnyelaa nak amik gambar mikhail...


taknak sudahlaa...berempat jelaa


anak2 mama


anak menantu cucu mama

Gombak - rumah opah

walaupun hari2 datang, tapi tak sama bila raya...my kids membesar kat sinilaa...dapat jumpa 4/6 uncles...




OOTD...kain jer baru



my opah...Alhamdulillah masih sihat walaupun adalaa sakit2 lutut kadang2


with 2 cheeky boys...





sebab suka sangat ngan mekap, haruslaa wefie banyak sket...tukang mekap yang rambut blonde tuh...she is a certified MUA...its been her passion since kecik...checkout her ig @hanaikmal


one with cousins

after that kitorg balik rumah, pack2 barang nak overnite rumah abah then lps asar baru gerak...almost 6pm baru sampai...Alhamdulillah jalan tak jem

Kota Serimas


my family beraya style potluck...masing2 adik beradik abah/mama akan bawak hidangan masing2...so ada macam2 jenis rendang/sambal or juadah lain...aku? tiap tahun bawak perut jer...hehehe...belum terer nak masak rendang hidang orang...since both grandparents dah takde, so sebelum raya akan discus adik beradik abah nak kumpul kat mana...tahun ni kumpul kat rumah abah...senanglaa aku sebab pegi rumah abah jer dah dapat jumpa semua...well, tak semualaa...ada yang balik beraya rumah mertua diorang...but in a big family, ada 2-3 family pun dah meriah...
 

apa2 bagi makan kenit2 dulu


orang kuat di dapur


my brother emir suka sangat baju melayu dia tahun ni...cutting ala2 hipster katanya...takde pesak, fit ikut badan...baru form 3 tuh...berangan bagi kat dia...hahaha



suruh bergambar ngan grandpa buat2 lembik pulak...mikhail lari mana tah


salam raya sambil dukung anak...suami mithali sangat...aumm


ni jer gambar yang ada...kepoh sangat yg tudung kuning tuh 


anak menantu cucu abah

Selamat Hari Raya untuk semua...maafkan saya kalau ada salah dan silap dalam berbicara...kot2 ada benda yang buat korang annoyed ker kan...or sakit mata tengok...ampun maaf 0-0 yer...


Tuesday, July 12, 2016

Sebelum Raya


Assalamualaikum :)

SELAMAT HARI RAYA semua...aku baru jer start keje isnin setelah lebih seminggu cuti..dari minggu sebelum raya dah asek amik emergency leave...anak2 xsihat...boleh pulak menjangkit gingivitis dengan sepupu diorg masa berbuka puasa rumah abah...start isnin 27 June pagi tu ariana demam, pastu isnin petang mikhail pulak...selasa amik emergency halfday bawak pegi paed Klinik Dr. Ong kat Ampang sebab demam diorang tinggi sangat cecah 40+...bukan demam jer tapi siap ulser kat serata mulut...paling kesian ariana...minum air sikit pun terbeliak2 mata dia tahan pedih...dapat antibiotik n ubat spray...by jumaat diorang still demam on off...took another emergency leave pegi buat bloodtest pulak kat Tawakkal...confirmed viral fever due to gingivitis...tukar ubat and antibiotik...ubat kebas mulut pun dapat yang baru...petang tuh lepas berbuka balik melaka as we need to help in laws prepare for raya...mostly sebab nak kemas2 laman yang luas tuh...ayah kan belum betul2 sihat...the kids continue to take their meds kat kampung...but bila kat kampung, takdela lembik macam kat rumah...berlari elok jer...demam pun kebah...ariq sempat berjangkit demam sehari...Alhamdulillah sebelum raya semua dah kembali sihat...appetite pun ok sket...isnin petang balik KL...

selasa kononnya nak jimat cuti so siap2 nak pegi kejelaa...skali lrt buat hal until 11am tak sampai2 ke ofis...the trains keep on going back and forth from gombak-setiawangsa-damai...turun kat damai xde cab...sangat sikit keta lalu...while the amount of passanger punyala banyak...ada sorg pompuan tuh bawak beg besar duk tahan segala kenderaan yang lalu...even motor abang askar pun dia tahan...motor tuh berhenti but as expected, memang tak dapatla nak tumpangkan...bila aku tanya dia kata ets kat kl sentral tiket pukul 11am...masa tuh dah pukul 10.40...teksi yang dia tahan laju jer orang sambar...kesian sangat, muka nak nangis...aku cuma boleh suruh dia tegas sikit amik teksi seterusnya...ramai jugak dalam tren tuh yang bawak luggage besar2...yelaa, sehari sebelum raya kan...ntah apalaa nasib...by 11am bila takde teksi lalu lagi i called my boss and explained the situation...no point coming to the office kalau by 3pm dah boleh balik...lagipun memang takde keje sangat nak buat...called my husband yang tgh babysit the kids, asked if he could fetch me kat damai...kesian dia...ariq dah tido rupanya...and to add salt to the wound, tayar belakang dua2 pancit...my husband had to stop at every petrol station utk isi angin...bawak slow2 jer...dekat an hour jugaklaa tunggu dia kat damai tuh...rupanya dah koyak teruk...terbang 600...huuu...that last iftar we spent with mak and my adik2...main bunga api sikit2 pastu balik...malam tuh settlekan gosok baju semua...rumah memang tak sempat kemas...macam tongkang pecah...with the kids unwell, pastu berulang ke melaka and KL...rumah is the least important...ok, nanti kita sambung cerita raya pulak yer...tahun nih persiapan sangat sederhana...baju pun recycle last year punya...sebab orang KL tak tengok coz last year raya melaka (except in FB laa..lantok situ) baju casual pakai yang dah lama beli tapi baru lagi...ada yang my mom or sisters belikan when they travel last few months...jadilaa...