ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, July 12, 2016

Sebelum Raya


Assalamualaikum :)

SELAMAT HARI RAYA semua...aku baru jer start keje isnin setelah lebih seminggu cuti..dari minggu sebelum raya dah asek amik emergency leave...anak2 xsihat...boleh pulak menjangkit gingivitis dengan sepupu diorg masa berbuka puasa rumah abah...start isnin 27 June pagi tu ariana demam, pastu isnin petang mikhail pulak...selasa amik emergency halfday bawak pegi paed Klinik Dr. Ong kat Ampang sebab demam diorang tinggi sangat cecah 40+...bukan demam jer tapi siap ulser kat serata mulut...paling kesian ariana...minum air sikit pun terbeliak2 mata dia tahan pedih...dapat antibiotik n ubat spray...by jumaat diorang still demam on off...took another emergency leave pegi buat bloodtest pulak kat Tawakkal...confirmed viral fever due to gingivitis...tukar ubat and antibiotik...ubat kebas mulut pun dapat yang baru...petang tuh lepas berbuka balik melaka as we need to help in laws prepare for raya...mostly sebab nak kemas2 laman yang luas tuh...ayah kan belum betul2 sihat...the kids continue to take their meds kat kampung...but bila kat kampung, takdela lembik macam kat rumah...berlari elok jer...demam pun kebah...ariq sempat berjangkit demam sehari...Alhamdulillah sebelum raya semua dah kembali sihat...appetite pun ok sket...isnin petang balik KL...

selasa kononnya nak jimat cuti so siap2 nak pegi kejelaa...skali lrt buat hal until 11am tak sampai2 ke ofis...the trains keep on going back and forth from gombak-setiawangsa-damai...turun kat damai xde cab...sangat sikit keta lalu...while the amount of passanger punyala banyak...ada sorg pompuan tuh bawak beg besar duk tahan segala kenderaan yang lalu...even motor abang askar pun dia tahan...motor tuh berhenti but as expected, memang tak dapatla nak tumpangkan...bila aku tanya dia kata ets kat kl sentral tiket pukul 11am...masa tuh dah pukul 10.40...teksi yang dia tahan laju jer orang sambar...kesian sangat, muka nak nangis...aku cuma boleh suruh dia tegas sikit amik teksi seterusnya...ramai jugak dalam tren tuh yang bawak luggage besar2...yelaa, sehari sebelum raya kan...ntah apalaa nasib...by 11am bila takde teksi lalu lagi i called my boss and explained the situation...no point coming to the office kalau by 3pm dah boleh balik...lagipun memang takde keje sangat nak buat...called my husband yang tgh babysit the kids, asked if he could fetch me kat damai...kesian dia...ariq dah tido rupanya...and to add salt to the wound, tayar belakang dua2 pancit...my husband had to stop at every petrol station utk isi angin...bawak slow2 jer...dekat an hour jugaklaa tunggu dia kat damai tuh...rupanya dah koyak teruk...terbang 600...huuu...that last iftar we spent with mak and my adik2...main bunga api sikit2 pastu balik...malam tuh settlekan gosok baju semua...rumah memang tak sempat kemas...macam tongkang pecah...with the kids unwell, pastu berulang ke melaka and KL...rumah is the least important...ok, nanti kita sambung cerita raya pulak yer...tahun nih persiapan sangat sederhana...baju pun recycle last year punya...sebab orang KL tak tengok coz last year raya melaka (except in FB laa..lantok situ) baju casual pakai yang dah lama beli tapi baru lagi...ada yang my mom or sisters belikan when they travel last few months...jadilaa...

No comments: