ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, May 29, 2015

sihat dah, mommy is in happy mood :)


Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, ariana dah sihat...petang semalam masa amik kat rumah babysitter, makcu kata ariana demam lepas asar pastu lepas makan ubat dia tido...sampai kul 8pm baru bangun...tgk badan dah tak panas...bought her favourite roti boom, she ate only half...jadilaa...then lepas tuh susu then tido...mommy and babah pun penat sangat semalam tak dapat nak layan anak2 macam biasa...both of us trying hard to stay awake akhirnya tumbang jugak...mikhail bila tengok semua orang tido, dia pun baring jer sambil tengok kartun...bg susu sebotol, ntah pukul brapelaa dia tertido...ariana pulak dalam mommy mamai2, dia pakai sendiri pampers (she's still wearing it during night time...belikan pull up pants jer senang dia pakai sendiri) then tido...lupa nak bagi makan ubat...but luckily all night takde langsung batuk n demam pun takde...

this morning pun dia bangun sendiri, all chirpy and ready to go to school...good girl...siap breakfast roti nutella dulu sebelum ke sekolah...selalunya dia cuma nak susu sebotol jer...bolehlaa mommy start packing for our trip to PD dengan senang hati...adik pun takde tanda2 berjangkit ke hapa...Alhamdulillah, syukur yaAllah...anak2 tak sihat nih kita yang risau and kesian tengok diorang melepek jer...my husband tang anak tak sihat dia tak brape sabar bila bebudak manja xnak makan ubat, xnak makan, xnak minum susu...well, kalau kita tak sihat pun kita takde selera kot...at this time barulaa mommy singa nih tone down sket melayan anak2 yang cranky...tumpah pun tumpahlaa...nak makan bersuap pun suap jugaklaa...xlehlaa dedua nak garang at the same time kan...

**lunch break**
**continued**

i just got back from FOS Avenue K...got ariana some new pyjamas and short ala2 hawaii for Mikhail...and new shawl with beach motif for me!!! setakat nak gi pantai sehari pun kemain beria mommy depa nih...hahaha...i foresee this will be my last vacation before the baby comes...kira mini babymoonlaa...lepas nih macam2 nak consider kalau nak bercuti lagi...nak bayar tuh terus jadi member then dapat discount lagi...yippeee...seronok bak ang!!! besok sebelum bertolak ke PD we will be attending our Unimate fren's wedding...so probably will meet a few of other unimates as well...seronoknya dapat gather sesama kengkawan...its been a while...ok, marilah kita buat list things to pack for tomorrow...excited!!!

Thursday, May 28, 2015

please, not again


Assalamualaikum :)

Ariana mula batuk2 since last weekend...memula batuk jer...pastu dengar berkahak pulak...pastu selsema then start selasa malam badan dia mula panas...demam...belum lagi bawak ke klinik sebab stok ubat memang banyak lagi...bagi woods utk batuk, ventamol utk kahak, ubat selsema and progesic utk demam...and also singulair sebelum tido untuk batuk tgh malam supaya clearkan lungs...new knowledge as a parents...kena tau ubat apa nak bagi, bila yang perlu bawak gi klinik, bila yang kita boleh monitor kat rumah...bila kritikal...semua parents nak anak sihat cepat...kadang pegi klinik dr bagi ubat sama with the same advise...kalau awal sangat bawak ke hospital pun kesian tgk dr cucuk2 sana sini pastu tunggu and monitor...kalau anak sorang je takpelaa...Alhamdulillah demam ariana tak brape tinggi...we dun let her go to school eventho minggu nih minggu exam...tadika pun ada exam yer...ntah apalaa dia jawan harituh...tapi xpelaa...biar dia betul2 baik demam coz her teachers pun kata boleh amik bila dia back to school nanti...

me and husband pesan berkali2 kat dia, jangan simply masuk benda dalam mulut walaupun tangan sendiri...cuci tangan selalu especially sebelum makan, jangan cium adik, minum air banyak2, makan banyak so that dia ada tenaga, makan ubat takyah pesan sebab dia memang senang sangat makan ubat...hence mommy dia tak kisah nak bagi ubat berderet kat dia tuh...and then we remind her kena sihat sebab nak pegi PD for a short vacay this weekend...kalau sihat leh mandi pool, main sand...kena motivate bebanyak nih...im lucky coz yang menjaga diorang is my own aunty...my aunty memang monitor macam anak dia sendiri...lap2 badan dia, bg makan ubat, apa2 dia akan update...so bolehlaa aku pegi keje dengan tenang...some taska dia tak bagi datang coz taknak berjangkit dengan other kids kan...dah jenuh pulak bergilir parents nak amik cuti...cuti dahlaa tak banyak...

doakan ariana cepat sembuh yer...takmo masuk hospital lagi...baru jer sihat sebulan...in d meantime ada jugak bagi supplement, vitamins...nanti nak try bagi madu pulak...tadi ada terbaca pasal dr nadir khan pakar sedut kahak...dulu pernah ada kawan bgtau xelok sedut kahak...just bg ubat cairkan kahak then biar keluar sendiri thru muntah or najis...tapi itu dia citer pengalaman dia masa anak dia baby...maybe we will try that...lagipun klinik dr nadir tuh dekat jer...and ariana memang selalu start with batuk selsema baru datang demam...kalau leh prevent awal, lagi bagus kan...dia tulaa suka sangat masuk benda dalam mulut...padahal bukannya baby2 lagi...kadang tangan dia pegang ntah mana2 masuk mulut...kadang aku dah geram tuh aku tepuk jer mulut tuh biasa sangat...bila dah sakit gini mulaa aku bebel2 balik...see, mommy pesan tuh bersebab...coz taknak ariana sakit macam nih...kuman banyak blablabla...fuh...semoga cepat sembuh ye sayang...nanti mommy upah toys baru k...

Tuesday, May 26, 2015

skali harung


Assalamualaikum :)

rindunyer...rindunyer kat blog...hari2 bukak blog sendiri sebab all my favourite bloglist kat sini, senang...tapi germ tengok tajuk blog sendiri balik2 check up kat KKIA...padahal dah 2-3 kali check up lepas tu...amik darah kiri kanan lengan, minum air gula...well, the same old thing...ni next month kena minum air gula lagi...pelik sketlaa sebab setahu aku sepanjang pregnancy cuma sekali jer selalunyer...and result haritu pun ok jer...faktor umur kah? luckily im not the type yang tak boleh telan ubat...cuma tak disiplin jer...and penakut jarum...tiap kali nak cucuk be at hujung jari, lengan, bahu, punggung mesti pesan berkali2 kat nurse...slow2 yer...jarum paling halus yer...hahaha...most of my frens cakap rela kena cucuk dari minum air gula...being a sweet tooth, takde hallaa...cuma sekarang dapat cawan besar...gulp....jenuh gak nak habiskan...

in a month that i didnt post anything banyak jugak benda nak citer...but i delayed it from time to time coz i have problem transferring the pics from my hp to pc...xsyioklaa citer takde gambar kan...hp lama rosak maka hp baru nih macam xreti lagi camna...went to few samsung shop semua macam blur...dia kata shud be detected once cucuk jer cable usb tuh...hmm...whats wrong ntah...so, our company had annual grand dinner on 24th April. nothing much...sama jer every year...foodwise agak hampa even it is 6 course meal...entertainment by our own staff but they make it as a competition...tema superstar but i only wore something borrowed from my mom...malas aih nak tempah2 lagi2 perut memboyot nih, rugi pulak...

we also have a small BBQ family gathering to celebrate my fil's birthday (i include husband's name on the cake sebab tak celebrate apapun lagi...hahaha...cheapskate wife-but the cake i laa yang beli) ayah cried while give his speech...sebak pulak rasa...he said he wud really love to do this kinda gathering more often...he said not to quarrel among siblings and in laws, kejar ibadah sementara muda dan kuat and take care of each other...hmm...ada sapa2 terasa ker? hehehe...sempat jugak buat pajeri mangga idaman while we at melaka...

then d next weekend tuh mak ajak datang rumah lunch...rupanya semua my siblings ada except finalaa...sedapnya makan pecel lele and itik salai masak lemak...sambal tomato kak hos buat tuh...perghhh...ada 1 cupcake kecik dalam fridge so kitorang cucuk lilin and amik gambar for seth yusuf (my nephew) 1st birthday...sian dia...birthday dia x celebrate pun...xsempatlaa...jadilaa ada gambar buat kenangan...and then fatin spoiled me by bought me a box of cinnabon roll...mmm...sedapnya...masa mikhail dulu ngidam, sampai sudah xdapat...coz cinnabon kat klcc tutup and we dunno how to get it elsewhere...rupanya ada kat One Utama...betapa lamanya tak pegi sana...kali nih awal21 craving dah dapat...baby said tq ciktin!!

i also get to ordered mangga asam boi from my school senior...dia yang buat ariana's 3rd birthday cake dulu...now ramai pulak order mangga dari dia...tengok dia selalu post kat fb terliur2 padahal im not jeruk kinda person...she used all premium quality...mangga pun besar2, kulit limau, limau nipis, serbuk asam, asam boi and cili api...besides mangga there's also epal, kedondong and nanas...pm her at sue dz at fb kalau nak k...

last weekend pulak my sil who are 6mo pregnant datang KL sebab aku nak bawak dia pegi mommy baby expo at Midvalley...pepagi kul 9am dah keluar...pegi balik naik lrt+cab jer...i even bought a shopping troli coz i foresee a very heavy shopping bag with lotsa things...Alhamdulillah, mostly dah beli...tinggal yang besar2 jer...baju tak beli sangat coz nanti pakai abang/kakak punya jelaa...

hmmm...what else eh? oh, last friday ada small teacher's day celebration at ariana's school...they get to wear casual clothes, we bought some tit bits and some gifts for the teachers...from the pics/videos they send in the whatsapp group, the kids are having a blast...i also got to do some spring clean last weekend...sort the kids toys, yang mana rosak, dah xmain aku buang/put aside nak bagi kat bebudak sudan kat sini...then sort ikut jenis...ntah brape lamalaa dapat bertahan tuh...buat masa nih dah 4 hari masih bertahan...we'll see...hehehe

so, until i resolve my hp issue, kita bebel2 jelaa...nanti bila dah dapat upload gambar, kita upload semua skali harung k...jangan pening sudah...kalau pening klik X at the top right corner jer...btw, its for our memories je pun...till then...muah3