ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, July 31, 2011

datangla mood rajin masak plak

ahad pagi dah bangun buat nasi goreng. sayang kalau tak nasi buang jer...coz dah plan nak masak mee goreng tghari tuh skali tukar plan sebab tersedar apa kehal makan bergoreng semuanya...maka meh kita buat mee ladna ala sukahati-resepi-aku.

bahan yang aku guna :

sepeket mee of cos
seulas bawang merah - tumbuk/cincang
3 ulas bawang putih - tumbuk/cincang
setengah sudu lada hitam
any lauk yang korang suka;
aku guna ayam, udang n fishball-meriah!
sawi
carrot-potong ikut suka. aku potong bulat jer.
sos tiram
kicap manis
kicap masin
sedikit tepung jagung-cairkan dengan sedikit air
garam secukup rasa

antara bahan2 mentah

cara2 aku masak :

tumis bawang2. then bila dah naik bau, masukkan isi ayam, then masukkan air, lada hitam, segala sos dan kicap. biar menggelegak. masuk udang, fishball, then bila udang dah masak, masuk carrot then sawi. masuk garam secukup rasa and maskkan tepung jagung yang dicairkan dengan air. kalau suka masuk mee then biar masak sekejap but tadi aku asingkan. nak makan baru tuang kuah kat mee. tapi mee kena celur dululaa. kalau tak nanti ada rasa kapur.

kuah dah nak siap

the end result...nyum...selamat mencuba!!!

chili crab - resepi betul


bahan2 :

4 ekor ketam comel
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
halia sebesar ibu jari - tumbuk
sebatang dua serai - titik
sebiji bawang besar - potong ring
2 sudu cili boh
sos cili/tomato
kicap manis
sebiji telur
garam secukup rasa


cara2 :

sebelum tuh langkah paling penting demi ketenteraman dan konsentrasi di dapur :-

bagi ubat batuk+selsema+appeton kat anak yang tak sihat n suruh mintak hubby tidokan dia.

kalau hubby tido skali sambil buat tanda bagus pun elok gak...hehehe



ok ok serius.

tumis bahan tumbuk. then masukkan cili boh dan kacau sampai naik minyak. then masukkan serai, cili/tomato sos n kicap. then kacau sampai menggelagak. masukkan garam secukup rasa. pastu masukkan ketam. bila ketam dah nak masak, pecahkan telur sebiji dan kacau2 sampai kuah tuh nampak sebati. pastu korang rasalaa n tambah gula/garam ikut selera korang. aku memang tak reti masak rasa2 nih...aku main agak jer...Alhamdulillah menjadi...kalau tak, rugi wooo...ketam tuh...

aku carik resepi dalam blog catz. dia kata kesian tengok ketam nak kena masak tapi bila dah masak nampak sedap terus tak kesian. aku dari pilih kat pasar dah nampak sedap dah...hehehe

so, inilaa bintang di antara pelakon tambahan yang lain.

selamat mencuba (eh, macam rancangan masakan laa plak) oh ya...nak tau apa yang aku tersilap? aku tertinggal


















ini. serai yang terbiar sepi kat sink.

what i've done with my 4 days leave

ok, as i say i proceed to take leave since thursday onwards. next friday tuh lain citer. nanti leh apply lagi. so on thursday telah berkobar2 tuar langsir, laundry semua sarung2 kusyen then gi giant bawak ariana, makcu n opah. then pegi pasar tani beli benda2 teringin nak makan sebelum puasa konon. so mission tak brapa accomplished. hari jumaat plan ngan alan nak gi sogo nak carik baju n kasut ariana n alan and globe for the offer i told you before. jumpa kat masjid jamek after solat jumaat. before that sempatla membersih rumah sket n i sent ariana to my moms as requested. katanya fina tak sekolah n she dun hav anything (yeah right)

so lets the picture and caption do the talking shall we...

sebelum shoppeng kenalaa keluarkan uweng

apa nih? ramai2 nih? ada orang jual ubat ker? no, ini barisan NAK MASUK SOGO. ditapis sapa member sogo n maybank cc jer leh masuk. ingatkan dah tapis nih kurang sket orang. rupanya...

see...ramai gila orang macam diorang nih...dah letih gamaknya...selamba bersila kat tepi2 dinding...macam kat indon lak aku rasa...

ini bukan konsert peterpan or rossa k...inilaa penangan member's sale. ini 5th floor beb. bukan ground floor. yg tuh laagi marvellous!!!masa nih dah takde rasa aircon langsung. ko leh bau ketiak sekor2 yang lalu. memula ingat nak makan kat foodcourt duu rupanya penuh ya hamat. then kitorang terus head to children dept tapi baru nak jejak kaki dah tak nampak mana jalan, mana orang. terus turun escalator balik. "yang kita gi tempat lain jelaa" "ok, jom" so kitorang gi Sarah Hughes @ Globe. naik tingkat 5, cuma ada satu kapel n us. ahhh...lega...bisik2 ngan khan passwordnya. dia pun bisik2 balik "boleyh2"

we choose our master bedroom's curtain from here

and ariana's room to be from here

kira khan...kira tolak diskaun tau...

the measurement...bantal kusyen pun dia buat..best sini...dahlaa murah...kira kain setakat lebih 1/2 meter pun dia kira lebih kurang jewwww...

jangan memahal ye khan...ai belum ada selai pun baju raya nih...

otw balik...dikhabarkan jem kat kl pada hari itu start dari 10 am lagi...masa nih dah kul 4pm...mak aih...tapi ai tak susah hati...

sebab ai pembonceng selesa sambil sandar kat bakul while alan cilok2 keta yang berhimpit2...hehehe

so saturday masak lunch. antaranya chili crab. tekak teringin makan ketam..(nanti aku post resepi lak k).tak sia2 tersalah resepi. hubby kata "sedap, lenkali leh buat lagi" weehooo...bukan senang dia nak puji tau...kembang jap...hehehee

lepas penat2 masak, kenalaa reward kan? so, kitorang gi klcc nak carik kasut ariana...

muka happy dapat jalan2...tapi ariana taknak bekerjasamaa...masam jer

tengok tuh...ngantuk ker? padahal baru bangun...Alhamdulillah, dapat shoppeng dengan selesa...n ada diskaun kaw2 gak...tambah lagi baju ariana n beli baju anak2 buah alan...kasut diskaun sikit jer...

kak, saya nak keje sini leh...saya tolong susun hanger k...

budak berekor...few people pandang2(ke aku jer perasan) aku duk ikat ariana gitu...maybe diorang kata apa nih...macam pet lak...hahaha...suka tengok ariana explore tapi tali nih untuk keselamatan coz kengkadang mata kita pada baju biru yang cantik kat rak instead of kat anak...hilang kang sapa nak ganti?
kan aku dah kata ini wajibul ghunnah

mummy yang tombam (takpe, puasa nanti kita kurangkan) and babah yang serius...

lepas balik - ariana yang kepenatan tapi tak tido2 sampai 12am...

hasil saukkan...amik sedondon untuk 3 bradik...memang slalu belikan sama kaler...cuma last year beli kuning, si abang leh cakap tak cantik depan2 semua. chaitt. merajuk kitorang jap tau. tapi kejap jelaa. alah, bebudak. hmmmpphhh....

ini ariana punya hasil pembelian mummy n babah dari awal tahun...dah banyak rupanya...dah3 no more for ariana after this. unless...

kasut yang aku aim dari 2-3 bulan dulu dah takde :( ni jer laa yang berkenan kat mata kitorang...tapi aku suka gak yang merah tuh. zana kata cam krismas. chaitt. kalau ikut ariana, she's happy with her plastik crocs. hiks.

so, itu jelaa c iternyer. membazir cuti? no, aku rasa tak coz i get to spend time with my family more. lagipun cuti kan banyak lagi...

Wednesday, July 27, 2011

me on crafty thingy

i found myself glued to my seat in d office going thru blog after blog about home decorating ideas and DIY projects. luckily i dun have that much of work right now and my boss dun care what we do as long the work done on time. you see, i am the person who like doing things myself. i mean i am a crafty person. i like to bake my own cake. (or at least i tried). i like to make my own greeting cards. (or i used to). i like to sew beads to my clothes. i miss sewing crosstitch. i even make my own hantaran decorations with socks flowers and sireh junjung. i like watching room makeover, handyman, cooking, baking kinda show. i have a lot in my mind for craft projects but i married a totally opposite match. i was never good at carpenting. i wish i was coz i would never have to expect mr. hubby to make me something from scratch. "I CAN DO IT. LET ME DO IT".

this is some of my DIY wishlist that i thought i would do (in future-only God knows when

i used to have an uncle that is talented in so many ways. he's intelligent. he can play gitar and keyboard. he can read music notes. he's very good in carpenting that he build 3 dollhouses, few shelves in each bedroom, kitchen and dining, lawn bench and wall border. he also paints and make the frame himself. he likes camping and he used to organize father-son camp. he knows a lot. but of cos he's not perfecto. thats is a totally different story.

the point is how many men out there that is talented like that? just imagine how much we could save from buying all those furniture that is so simple we should be able to build it ourself. ok, mulalaa nak emo nih. haiz. i'm not criticizing my hubby. NO. he is also talented in other different things in his own way. which is why i married him :) ehem, ayat bodek. even my own father is not a handyman. he's more to "just buy it. no need fuss. duit boleh cari" kinda guy. i want to be able to do things by myself. the satisfaction that we get when our hardwork being display and adore by others-thats a bonus. but i dun have the time and the space. i want to learn how to make crumble beads. i wanna make my own shelves for the kids bedroom and kitchen. i want to make my own decorations for the living room. takpe2. baby steps. i think firstly i have to go to classes. then buy myself a sewing machine. then we'll go from there. sounds good?

and list goes on

macam 2 tengah berlegar2 dalam otak nih. macam2 projek nak buat. semua pun dah list down tapi rasa macam banyak sangat takut tak terbuat. kalau buat separuh2 rasa tak complete pulak. aku nih ada OCD ker haa? gelisah semacam jer bila things on the list cannot be fulfilled.


there are list things to do before puasa which includes all types of housechores that require massive of time (apalaa yang alin nak buat beria2 tuh. rumah kecik jer...) then there are list things to buy for raya which includes more outfits for ariana, mummy and babah that requires a lot of money. bukan barang mahal pun tapi kalau dah sekaligus membeli, bocor gaklaa poket. baju raya for anak2 buah lagi, duit raya lagi. then ada plan nak tempah langsir untuk kondo eventhough belum duduk lagi kat sana coz dunno when will get this type of bargain. and lastly things to pay. itu pun require money gak.


seriously, tengok credit card statement adalah stress ok. bukannya belanja banyak every month pun tapi stress tengok balance yang tak habis2. eventhough for some people thats not too much (only 15% from total limit) but having hutang is totally suffocate me. my sis n i are the same. tak suka hutang lama2. hasil dari duduk dengan arwah onyang kot. selalu ditakut2kan tentang hutang. walau 5 sen, kita takkan cium bau syurga. walaupun dosa dah habis cuci bersih, kita duduklaa kat depan pintu syurga tuh. ke neraka tidak, ke syurga pun tidak. tergantung di tengah2.


she settled her credit card off everymonth. eventhough that means she has less cash in her hand. sometimes no savings for that month. kadang2 akak to the rescue. or the other way round. :P tapi takpelaa...belum ada tanggungan setakat tanggung diri sendiri 200-300 kat tangan pun dah cukup. bila dah kawin, ada anak, you have to have emergency money that you need to put aside every month. walaupun kita rasa kita mampu untuk berbelanja, duit simpanan still kena ada.


cuti yang aku dah apply for this thursday and friday aku tukar ke this friday and next friday. next week nak balik melaka so alan lepak lama kat sana. maybe we're going back after friday prayer. dapatlaa berbuka 2 kali. so, this week kitorang kena pulun nak buat all those things. friday will do spring clean for the house. getting rid of all the unused things. then saturday i have made alan promise to bring us to jalan TAR. nak shopping kat sogo, n globe. yeehoo. and maybe to jusco on sunday. ahhh..thinking of that dah buat aku tenang sket. thats look like a good plan. wah, matilah puji diri sendiri. but seriously, if we can pull this thing, just to see my house dah bersih and cantik, i'll be the most happy woman in the world. err...ye ker?

Monday, July 25, 2011

finally...

[update]


lupa nak habaq. ini bukan last weekend punyer citer. ini dah 2-3 weeks yang lepas. just got the chance to upload the pic.


eventhough hubby dari negeri pusat pelancongan, tapi boleh kata aku nih takde pun berjalan ke mana2 coz macam kita kat kl yang tak naik menara kl (ke aku jer?), hubby pun tak kuasa nak berjalan ala tourist. tapi bila beany dia nih hampir2 sentap sebab dia janji nak bawak naik rivercruise tapi tak bawak2 gak. akhirnya...dapat gak naik!!!hello malaysia, im a tourist too...hehehehe



pergi dengan pil n sil. siap bergambar kat pintu masuk. over tau. huhu.



waiting for the boat




inside the boat. masuk nih ibu ayah dah 3 kali naik. tak aci tau.




antara laluan. theme park ke funfair ntah.




jambatan old bus station. antara tempat lama berdating. dulu aku naik bas nak jumpa alan, turun kat sinilaa. naik bot nih lalu banyak jambatan. this is just 1 of it.





casa del rio. a veru nice hotel. bape bintang ntah. pernah nampak dalam blog bisous a toi stay sini. ibu kata dulu ni bangunan pasar borong. now cantik dah jadi hotel.





overall, it is least than i expected. tapi bangunan n rumah2 kat tepi sungai nih sangatlaa bersih. tak nampak sekor tikus pun! cuma aku expect besides only the lights than flashing the house to show its architectural, i hope that they decorate the house using the small colorful light bulbs like the one in the europe. well, maybe becos letrik mahal kot. oklaa tuh. janji aku dah naik. thanks hub.

Sunday, July 24, 2011

an evening in axis (nyanyi macam citer hindustan-an evening in paris)

kat sini banyak gambar ariana. khas untuk atuk dan nenek kat melaka. nanti yana balik ye...

assalamualaikum nenek. mummy belikan yana beg tali. senang mummy pegang, yana tak hilang.

yana ikut nenda ngan aunty fina gi axis. naik ride nih wajibla.

nape sebelah punya lagi best?

pastu gi makan kat kopitiam. posing khas untuk atuk dan nenek.

haaa...kan dah kena hidung nenek...

babah takde, pegi camping. lamanya tunggu mamam tak sampai2...

mana nih...yana dah ngantuk nih...

takdelaa...acah jer...

eh, aunty fina punya air cam sedap jer...tapi mummy tak bagi minum sebab ada rasa kopi...

zzzz....kepenatan...

saturday yang penat tapi beronok ronok



we've been to rawang for kenduri arwah organized by tokcik. main dish adalah order catering. nasi n ulam2 prepare sendiri. kuih2 tunjuk dan bayar. simple.

ok, jom gi rawang. bertolak kul 10.30am.

my baby kazen - dini. baik jer main sendiri.

yana n her 2nd kazen mengisi minyak.

bacaan tahlil n yaasin by our own family. gather round everybody. moi only taking pic coz i have to entertain my "bestfriend"

my youngest kazen at the moment - narita yang gigih menahan mata

dudans. yg berkopiah tuh my kazen. getting married in september. jgn tertipu dgn badan "badang" dia coz dia baru 26 tahun.




the main dish.

dudans tak tentu arah. wei, bufetlaa wei. takde hidang2. self service.

the ladies conquer meja makan. gilir2 ngan sapa yg nak suap anak dulu.

antara the ladies. yang baju coklat is my tokcik - tuan rumah

narita pengsan

overall oklaa eventhough many couldn't make it. but with this size of family, you dun even feel less. makanan nothing extravagant. just simple homemade dish and few more desserts (sory no pic) besides kenduri arwah, its a nice get together after kenduri tahlil 2 months ago.

as expected, ariana kena buli ngan abang narita aka naruto. but this time we have been extra careful to let those 2 play together. even naruto's father pun berjaga2. haha. but sempat gaklaa ariana kena cepuk kat muka n blakang. tak sakit pun but ariana yang drama lebih nangis kuat2 macam sakit sangat (trust me, it aint that bad pun. we didn't take our eyes off them) maybe becos dia cam trauma kot jumpa naruto. so, even small gestures pun dah meraung. such a drama queen :P

just found a pic of lil ariana n naruto. see, at that time he already bullied her by taking her pacifier n hairbrush. haha.

p/s : naruto n narita is their nicknames given by their daddy.