ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, July 10, 2012

welcoming him to the world

Alhamdulillah everything went smoothly. despite that part of me being frustrated of not delivering baby mikhail thru the "door" but another part felt relief that i can expect what to happen and be prepared. so to make it easy, i will separate the details by day start from wednesday night when i was admitted.

wednesday (27 june 2012) :

so that night after maghrib, we went out to have the last dinner as the three musketeers. i inform al islam that i will be a little late and they said it was ok and they will prepare my room when i arrive. so we just had our dinner at the corner of the kg baru mosque. restoran ikan bakar apa ntah. okla, makan puas2 sebelum kena puasa. and surprisingly my picky eater pun ate a lot that nite membuatkan hati mummy dia berbunga2. mummy dia memang gini kalau anak makan lebih dari 5 suap. hehehe. then after registering myself, i get a room with double bed but i requested to have single bed the next day as i know after cser i will need somebody to help me move around. malam tuh nurse said i had to fast from 2am onwards so they gave me 2 slices of bread, milo, butter n jam. and i recite du'a by nabi nuh "la ila ha illa anta, subhanaka inni kuntuminaz zholimin" until i fell asleep. i also put yaasin by ustaz zulkarnain untuk menenangkan hati. ariana paling kesian sebab she had no clue that i will be left there. cikgu said she cried as soon she enter the car sampai rumah. siap muntah dalam keta. bila aku call pun mendayu jer suara panggil mummy, mummy...alahai...


thursday aka potong day (28 june 2012)

syukur Ya Allah benda2 yang aku takut sangat tak berlaku dalam keadaan yang aku bayangkan. dulu dari pukul 7am nurse dah prep aku for surgery termasuk shave, insert iv drip and insert catether. masuk OT cuma dr masuk spinal bius jer. but this time, aku dengan bersenang lenang take my time coz they said everything will be done in OT. tak perlula aku menahan sakit lama due to the catether before surgery kan?and my gynea dr ros and another gynea dr norlida, that will perform my surgery, dua2 jenguk aku n bagi kata2 semangat. siap buat lawak so that i wont be so nervous. cute jer dr2 tuh. but i dunno what i've done right, aku tak sempat rasa sakit pun coz they do it AFTER dah bius. iv drip pulak done by dr pakar bius-dr farah yang sangat friendly and caring which was quick, easy n less pain. aku siap request nak peluk one of the assistant which aku peluk dulu masa ariana while dr farah insert the spinal bius. actually tak sakit pun cuma ngilu n terkejut2 jer. biasalaa, alin nih kan manja...hehehe


uniform nak masuk OT. sangat islamic ok. eksyen siap leh wat peace sign mentara takde kena masuk jarum lagi.


muka dh mula cuak nk masuk OT.

so, the surgery went smoothly cuma lama sikit dr dulu coz they need to remove the old scar yg tebal tuh n assess the inner scar. from there the dr said that i could have another 2 kids (insyaAllah) in the future. dr siap tanya, cukup x? hahaha dr nih buat lawak plak. dr farah was by my side all the time monitoring me n whenever dia nmpk muka aku cam cuak, dia akn ajak borak. masa dr norlida nk keluarkn mikhail especially part bahu, bergoncang jap badan aku. memang semangat. rasa senak n mcm ada orang korek2 dlm perut. tapi tak sakit. tak tau camna nk explain. semua benda boleh rasa cuma tak sakit. adam mikhail dikeluarkn dari rahim tepat jam 12 tghri. kali nih cikgu azan n qamatkan while holding him. unlike ariana dulu, cikgu still takut2 nak pegang newborn. kali nih dah ok.


few minutes old


full term baby. rasanya kalau ariana dulu full term sampai 40 minggu pun mungkin berat dia lebih kurang sama coz at 38w++ pun dia dah reach 3.48kg...


1st klik. his newborn face sama macam kakak yana dia masa newborn but later after few days nampak sangat muka lelaki. kali nih features dia banyak inherit his father's side of the family.


olo3...."sedapnya kena cucuk"


berita baik harus disebarkan wpun baru sejam keluar OT.


this is the happiest person ever. dapat geng main badminton, dapat makan wife's meal for d whole day. on friday morning baru aku dapat jamah makanan. petang tuh jugak aku dapat bilik single. but the only single room available rate RM240 per nite. dah macam bilik hotel plak aku rasa but i really need it so amik jugakla. it was a good choice coz all our family member selesa while visiting us. ada sofa, tv, mini fridge, big closet and plenty of room for ariana to run around.

while i rest, i ask cikgu to go home and amik ariana. we left her with my mom. my sis said that eventho dia tak nangis, tapi leh nampak dia macam sedih jer. cakap pun slow jer, tak meloncat sangat.petang tuh muka dia terkebil2 tengok aku terlantar atas katil. and ada baby pulak kat sebelah. she was ok. dia memang suka baby pun. malam tuh kak hos (my mom's helper) cakap dia happy bkan main lagi. mandi, makan pun tak susah. siap nyanyi2 sebut nama adam mikhail.  






ni bilik aku. besar kan?




so on friday nurse suruh aku turun katil n cuba berjalan ke bilik air n mandi. of cos knowing the excruciating pain that awaits me, aku suruh diorg tolak katil aku yang berada nun di hujung bilik ke depan bilik air betul2. at least takla jauh sangat nak melangkah. sakit memang sakit. slow2 aku setel hal aku n then duduk kat katil balik. alan kata aku nampak kuat dr dulu. he means tahap toleransi aku towards the painla. maybe ubat bius tuh ada lagi sesikit or maybe i already know how to move my body to minimize the pressure. another blessing from Allah. nampak tilam oren kuning tepi sofa tuh? tetiap malam cikgu teman aku kat hospital. ariana tido ngan nda dia n my mom will send her to the hospital in the morning. but malam terakhir tuh ariana tido ngan kitorang kat wad jugak. sebab mak aku cakap badan dia mula dedar so we better monitor her. but Alhamdulillah, takde apa. bagi panadol syrup 2 kali siang tuh terus kebah.

my in laws sampai sabtu tghri dari melaka. they stay at our house and balik melaka balik on sunday. my father, aunty n emir pulak datang on sunday morning. sian abah tak dapat lepak lama as visiting hours is from 10am n by 12pm kitorang dah discharged. after discharged terus head back to my moms. memang plan nak berpantang kat sini. in fact bilik helper pun dah dikemas n they put babycot next to my single bed. cikgu n ariana tido kat bawah. Alhamdulillah, semuanya dah selamat. both mummy n baby are safe n healthy dan dipermudahkan segala urusan aku olehNya. Amiin...


one proud daddy...


mummy, can i stay here?



finally at home...

Monday, July 9, 2012

Happy Birthday to you

my one n only
pure blood n bones
we share the same parent
we share the same joy n sorrow
and now you're a year older
n perhaps wiser

HAPPY 29th BIRTHDAY




marah betul ko eh....

ok, i know that i need to blog about my journey delivering baby adam mikhail to the world for his reference, but its just too long and i think i wanna post about this 1st. cikgu's fren's wife post this status at fb and suddenly it became a hot topic that i just had to interfere. most of the commentor are teachers except me n that meroyan lady. sudahnya aku malas nak layan. lantakla ko nak meroyan sensorang kat sana. what d u think?