ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, December 31, 2015

our whereabouts in december


Assalamualaikum :)

December has been a tiring and unhealthy months for our family...been visiting from one doctor to another, from a hospital to clinics to another hospital...starting from admission of my fil to IJN for his heart surgery on 4th December, ariana had a fever that night and then on off until her admission to KPJ Tawakkal on 15th Decmber pulak...the same night my fil discharge from IJN...this is the chronology (in case i forgot for my own keeping)

4th dec - ariana start demam malam. bagi ubat then next morning dah ok sket, gi konsert
5th dec - demam balik malam sambung bagi ubat
7th dec - brought her to her usual paed at ampang for antibiotics after 3 days monitor kat rumah. antibiotic to finish in 5 days
10th dec - demam still on off. sometimes very high so brought her for bloodtest at KPJ Tawakkal. result shows no bacteria. all was good. get a new antibiotics to be finish in 3 days. discard the previous one.
13th dec - demam dah takde, antibiotics finished but ariana batuk and muntah2. brought her to her paed in ampang again. got new antibiotics to finish in 5 days.
14th dec - babysitter inform that ariana baring je the whole day. makan minum apa pun muntah. petang when we wanna fetch her tengok dah mula bangun n main2 depan rumah. dah tak demam.
15th dec - since her antibiotics blm habis, we kinda hope that this vomiting episodes is just temporary but when her babysitter said the whole day dia muntah2 even makan ubat pun muntah we decided to admit her to KPJ Tawakkal that night. the same night pulak dapat call from IJN saying fil dah boleh discharge (agak pelik hospital policy to discharge patient at 10pm) but luckily husbands brother from melaka was here in KL so he will handle that. ariana dah lembik sangat. yelah, takde apa dalam perut. ubat pun tak jalan. admitkan dia biar dia dapat glucose, ubat, anything she need from the iv drip. takleh jadi nih...

so, itulah dia...after buat test, chest xray apa semua akhirnya diagnos nyer Influenza A. the doctor explain antibiotics is for bacteria where virus need to be treated with antiviral. so after 3 days 3 nights stay, ariana pun dah ada selera makan, she was discharged on 18th december.


mommy dapat jaga thursday siang jer sebab malam mommy kena stay with ariq who still breastfeed. dekat rumah pun mikhail n ariq dah start dedar. ariq takde ubat, so i just keep feeding him milk while mikhail kena masukkan ubat dalam susu dia. but mikhail nih dia eventho demam dia active so takdelaa risau sangat.

i myself demam masa jaga ariana kat hospital. orang demam jaga orang demam.


sebelum mommy jaga, yana kurang selera makan. on thursday tu ajak dia makan nasi ayam kat lobby..almost sepinggan dia sorang jer. malam paw babah pulak makan benda yang sama... anything as long you are healthy..


on that day jugak yana kena jumpa physiotherapist untuk bantu keluarkan kahak. dia cuma buat percussion jer...Alhamdulillah kahak dapat jugak keluar...takyah sedut guna tiub...

haa...jumaat tuh kan discharged, petang tuh dapat call dari pegawai kementerian kesihatan. dia tanya macam2 since Influenza A is a serious case and kiranya dia kena amik langkah2 pencegahan dari merebaklaa..so banyak sangat soalan and terlalu ramai yang involve (our whole family kinda jangkit batuk termasuk family babysitter) so they set an appointment at our house the next morning...

tengahari camtuh, tuh dia...a team of 4 datang siap dengan doktor, ubat and macam2 peralatan medical...the doctor examine each of us and took our saliva sample to be test at their lab. sapa yang demam/batuk/selsema dapat ubat + ubat antiviral. myself still demam masa doctor check so dapat mc for 3 days...uii...cuti sakan sambung sampai xmas holiday...

ubat antiviral tuh my family semua kena mkn termasuk baby for 5 days..for baby n mikhail, ada cara dilute n dosage dia. plg kesian babyla, dahla ubat tu pahit. mikhail cam biasa, ubat masuk dlm susu so x brape rasa. ubat tuh agak mahal. rm40/ person but semua ubat termasuk sekotak mask n sebotol hand sanitiser dia bg free. thank you tax payer. they ask us to stay indoor for at least 3 days before meeting anyone. baik puan!! dengan senang hati duduk rumah coz i really need a rest after half month berulang alik ke hospital...masa tuh pun my body weak sangat and i can feel it coz pam susu pun dapat sikit jer...even if tak pam pun b tak bengkak...ariq pun kejap2 menyusu maybe sebab tak kenyang...


thank you to all that participate that day. termasuk my makcu n family. hari cuti doctor n pegawai2 kementerian patuh pada tugas. again, tq.

mc mahal...susah tau nak dapat dari klinik kerajaan...

bila masing2 dapat cuti panjang apalagi, balik kampung laa...after the quarantine period of cos...kat sana pun ada baby, cannot risk jangkit kat baby sana pulak, kesian dia...lagipun bawak fil balik kejap...dia dah rindu rumah...


haaa...beratur


when babah jaga anak3...pasang kartun, setel...


kat kampung ada buai hammock, syok petang2 angin pantai kuat...nyamuk pun banyak...huhuhu


Alhamdulillah bila dah sihat and start keje, production susu pun back to normal...ini kalau pam waktu pagi...petang dapatlaa dalam 5-6oz...oklaa sebab sehari ariq minum dalam 12oz jer...so, sometimes i brought back melaka supply sikit kat baby arissa for antibody...umie dia pun tgh usaha banyakkan susu badan tuh...


this is on 29th december lepas...bawak ariana follow up...


Alhamdulillah dah sihat sepenuhnya...batuk pun dah baik


since school holiday tak pegi memana, mommy ajak babah bawak anak3 jenjalan...alaa kat wangsa walk je pun...yup, we are sad like that...hahaha...sebulan memang tak kemana...

naik mini ferris wheel...mommy yang gayat


now semua dah hampir sihat (im still coughing) jalan2, beli toys, main kat playland pun dah buat anak3 happy

hope 2016 will bring more happiness and health to our family...may Allah grant our wish...amiin

have an enjoyable long holiday guys and happy new year!!! muah3

ariana's concert

Assalamualaikum :)

I know its a lil late to blog bout this but i still wanna post it as our memories of ariana's 1st concert. It was held on 5th december 2015. A day after my fil's heart surgery. All my husbands relatives were at our house waiting for visiting hours. We had to leave them for a while, besides kindy's concert usually only last for few hours. The night before that ariana had a fever. I gave her fever medicine then in d morning her temperature was back to normal but she said she's not feeling well and will resume class d next day. She didnt understand what concert was and i had to call her teacher to talk to her. We totally let her decide and finally she said ok.


Muka x brape ceria. Ngantuk lagi katanya


She have a few performance that require her wearing baju kurung and arabian outfit. This is just a small kindy in d neighbourhood so there were about 20+ students only.


Yana n Layla. Layla's mama is my colleague. Whenever we get any whatsapp messages we wud discuss or remind each other.


Mommy yana n mama layla


Time to gelek..



Boleh x aku cakap yana paling smooth gelek..kena jer dengan beat..haha..biarlaa nak puji anak sendiri sesekali..dalam demam2 tu kan..


Yana receive cenderahati..not long after that ada last performance then we get to meet her teacher discussing a lil bit bout her progress..ariana nih kuat menyakat kkwn..tp dia jarangla nak cerita apa dia belajar kat sekolah..tapu pasal gosip kemain nak citer..ikut sapala tu agaknyer..hihihi..overall she's doing fine..this year bolehla mommy bagi kamu rileks..thn depan kena selalu buat latihan..standard 1 is scary..

Friday, December 11, 2015

kita nak citer nih


Assalamualaikum :)



mommy busy. babah pun busy. atok kita dah selamat buat pembedahan jantung minggu lepas. now still kat IJN recovering well. kakak ngan abang kita baru nak baik demam. especially kakak yana dah seminggu demam. babah dah bawak gi dr pakar, gi amik darah pun dah. sebbaik kakak tak yah admit hospital. kalau tak pening babah kita mana nak berulang alik tgk atok lagi. cuti mommy pun dah habis. dr kata kakak kena minum banyak air n air 100plus. kalau ahad nih kakak masih lembik2 lemah lagi kena jugak admit hospital masuk drip. abang kita dah beransur baik. mommy kata mungkin sebab abang menyusu badan lagi lama dari kakak. jadi mommy nak kita pun menyusu lama lagi dari abang untuk bina antibodi. kita pun macam dedar2 malam tadi. mommy bagi minum banyak2 susu. pagi nih dah ok :)


minggu nih mommy sibuk sikit. keje banyak. mommy kata Alhamdulillah akhirnya capai jugak target tahun nih. tapi boss mommy kata bisnes bulan ni tak dikira pulak. mommy rasa macam nak ngamuk jer. ntahla kita pun tak paham. yang penting mommy dah tak balik lambat dah. malam2 rasa singkat jer nak main2. bestnyer hari ni dah jumaat. sabtu ahad leh gomol2 ngan mommy lama2 sikit. kakak ngan abang pun nak cium kita tapi mommy tak bagi. mommy kata sian kita kalau sakit takde ubat sebab kita kecik lagi. sabar ye kakak ngan abang. cepat sembuh k.


time kakak sihat, pipi montel. tangan pun berisi. dah larat angkat kita. sekarang kakak kurus jer. leher pun nampak panjang.


kakak - kita - abang

permata hati mommy dan babah