ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, August 20, 2015

Adam Mikhail is 3


Assalamualaikum :)


Altho its been almost 2 month since my boy turns 3, i still wanna share about it here in my blog...its a very special day to us hence this post... on his birthday on 28th June 2015, i have to work :( we need to test the new server so just a few of the staff have to come on sunday...but only until 3pm...me and cikgu already planned to bring the kids to Dinoscovery at Avenue K since mikhail lovveeee dinosaurs and animal so much, do some shopping there and then break our fast nearby...suddenly my mom ask everyone to gather at her house for break fast since opah is there...so, break fast outside was cancelled...

babah siapkan dari rumah...


the picture taken prior entry...but we didnt bought it...we just snap from their screen...hehehe


muka mikhail cuak jer...tak pernah dia nak duduk diam dalam stroller camtuh...huhuhu


pilih, jangan tak pilih yer


ariana enjoying the short adventure


pandai pulak pilih yang mahal...takpe, kita kasi can sesekali

to me the ticket price was a bit expensive since the area they covered is not so big...there's a few museum-quality dinosaur animatronics, some activity and a cafe where you can get some souvenirs...for children age 4-12 the fee is rm35 and for adult rm25...mikhail enter freely, hehehe...the entrance was dark (probably to get the mood of prehistoric era) so mikhail was scared and ask to carry him...upon entering they will loan you some vest, torchlight and map for the activities in there then they will take some pictures with Dinosaurs background...luckily we brought along a stroller coz mikhail yang peminat dinosaur, dia pulak yang takut...the whole place was a bit dim and with huge size of dinosaurs replica, baru dia tau its not a cutey type of animals...hehehe...nak amik gambar pun taknak keluar stroller... at the souvenirs store tuh terang so kat situ barulaa dia wandering around...pandai pulak paw yang mahal...but since mikhail nih jarang mintak apa2, we surrender jelaa...memang before this masa 1st and 2nd birthday tak belikan dia apa2 pun...unlike ariana, bukan birthday pun ada jer benda dia request...mainnyer sekejap jer pastu dah bosan...we bought him a set of 5 type of dinosaurs which cost us 30 each *roll eyes* takpelaa...3 tahun sekali...next birthday present when you are 6years old ye mikhail...hehehe...but looking at the quality berbaloi kot beli mahal sikit coz before this pernah beli yang murah, kejap jer nyawanyer...kaki patahlaa, kepak patah, kepala tercabut...yang nih macam solid sikit...dia baling2 pun still ok...tapi harus elaklaa...kalau tak kita pulak yang cedera...you can know more about Dinoscovery here

after that we drop by at BR to get some icecream cake...takde tempah2 pun...we just took whatever chocolate flavor yang tinggal...and thats it...sampai rumah mak, all my siblings pun ada...jadilaa...no need birthday partylaa...just some small celebration among us sudah...kids bukan ingat pun sapa strangers yang datang...and now dia obses dengan ultraman pulak...cikgu bought 12 ekor ultraman figure kat toyshop in chowkit for only rm20...haa...now its his favourite toys...bergasaklaa ultraman dengan "raksasa cum dinosaurs" tu...kemana2 harus bwk sekor dua...even transit back and forth to the babysitter pun angkut skali...hehehe...



happy birthday mikhail...we love you so much...



Wednesday, August 19, 2015

sikiit lagi yer...


Assalamualaikum :)

since my last post, terus jadi lipas kudung kat ofis...the moment i arrive at the office at 7am, terus buat keje...and i have to stayback as late as until maghrib throughout the week...haaa...more than 12 hours duk office...Alhamdulillah semua dah setel yesterday...and this will be my final week working...jumaat nih nak claim my unrecorded leave sebelum boss terlupa...then next week mc terus sampai aku bersalin...tak larat dah nak travel pegi balik ofis...nih pun this week i request cikgu hantar ngan keta pegi keje...sakit sendi, tulang2 semua nak naik motor...yup, haritu duk naik moto lagi sebab convenient and cepat...tapi tensionlaa cikgu coz kejap2 aku bising bila dia terlanggar lubang, bumper...actually biasanya takde hal setakat langgar sesikit tuh tapi sebab baby dah getting low and pelvic aku dah mula rasa sakit sangat bila terhentak tu yang sensitif sket...takpe, sikiit je lagi nak ulang alik keje...

i planned to do some shopping for the baby...ada sesikit lg nk kena beli like new towels, diapers, blanket, wipes, toilettries, my set berpantang, etc...and then nak kemas bilik nak confine later...nak basuh langsir, vakum, sort out the kids toys, nak kemas almari baju the kids to make space for the baby's clothes...baby's clothes tak banyak beli baru pun coz baju abg kakak banyak yang elok2 lagi...hopefully i have the energy to do all that...initially we planned to go to ikea this friday after cikgu came back from solat jumaat to buy new bed coz we wanna train the kids to sleep on their own (too late, i know *roll eyes*) but the other day walking back/from avenue k-my office which is only 2 blocks away pun dah semput n sakit2, so lupakan jelaa...we have been trying to separate the kids from me for a few nights now but my husband would look like panda the next morning saying the kids wake up like every hour crying...kalau tido skali memang diorang macam tido pengsan siap tendang2 kita...but bila takde they can sense our body heat agaknya...huhuhu...especially mikhail coz he is so used to sleep while i hug him...manja sangat dia tuh since baby coz dia kan bf to sleep until just recently bila aku dah pregnant 4-5 months...

he still being clueless when i point to my tummy and say baby...he would say peyut...becaunyerrr...hahaha...yes, i know that mikhail...but he didnt show any jealousy yet when i carry other babies...he would say baby, comelnyerr...now whenever he talks memang akan ada perkataan "nyerrr" kat belakang...ariana pulak bila kita cakap nnti dah ada baby yana kena tido sendiri k...mommy ada kat bilik sebelah jer...she said ok but she want doc mcstuffin's bed...bed mana nak carik, kalau bedsheet boleh gak usahakan...

Thursday, August 6, 2015

lrt problem ker?


Assalamualaikum :)

Can anybody tell me whats wrong with the lrt yesterday evening? my office hour ends at 6.15pm...im going back home at 6.20pm...dahlaa kita nih jalan macam siput...by 6.30pm sampai lrt ampag park nampak orang yang beratur menghala ke gombak punyalaa ramai...so i sat at the bench for a while when i see a colleague also sitting there...tak larat weyh nak beratur berdiri lama2...borak2 jap pastu after 10 minutes tengok line still panjang...takleh jadi nih...so i started queuing as well...all the train that arrive either fully packed takde sapa keluar or dapat masuk sorag dua jer...about more than 10 train kot yang terlepas...7.10pm camtuh baru dapat masuk...itupun the pakcik kat pintu tu memula macam taknak bergerak but when he sees my big tummy, dia squeeze me in jugak...tak kisahlaa...im concern about my husband with the kids yang dah lama tunggu kat lrt tmn melati tuh...diorang usually by 6.30pm dah sampai sana...dahlaa i dont have my fon with me...and my colleague tuh taktau pegi mana masa beratur...kalau tak bolehlaa pinjam fon dia inform my husband...

dalam lrt yang pack, memang tak berharaplaa nak dapat seat as the one nak offer seat pun takleh nak bangun...sampai setiawangsa baru dapat duduk...as soon the kids saw me approaching the car, ariana dah start membebel...it was 7.25pm camtuh masa tuh...nape mommy lambat? yana nak terkencing nih, adik dah few times mintak susu...tetiba aku nak marah2 cakap lenkali no need to wait for mommy...biarlaa mommy balik sendiri merangkak pun takpe...hahaha...emo pulak mak buyung nih...pastu bergenang jer mata, rasa sedih sangat and penat...sakit pinggang apa semua adalaa...my husband memula nak membebel jugak tapi tak jadi bila tengok aku macam tuh...he said lets buy a cheap fon at least he cud still contact me...he's just worried sebab lately memang aku nampak dah tak larat sangat...jalan sikit dah sakit2...my tummy selalu cramp...dia ingat aku dah gi hospital...he even called my fren N asking my whereabouts...hehehe...but i refused...i said in few days dapatlaa fon tuh...takyahlaa membazir...and this morning my fren A lend me her extra fon until i get mine :) Alhamdulillah...but still, my husband said he will fetch me at the office today and tomorrow...yippee...memang itu yang aku nak sebenarnya tapi tak sampai hati nak cakap...yelaa...dia pun penat balik keje, nak kena patah2 balik nak amik aku pulak...tapi orang dah offer, aku terima jelaa...hehehe

kalau dia boleh teruskan amik balik keje sampai bersalin lagi ok, hehehe (how i wish he read my blog right now)...workwise, i can do my work sebab duduk key in je pun...yang tak laratnyer nak commute pegi balik keje tuh...heck, nak pegi printer pun tunggu print banyak2 baru gi amik skaligus...nak amik mc awal pun takleh, keje tengah banyak until its duedate dalam friday next week...huwaa...after that we'll see laa eh...kalau tak larat sangat memang mc awallaa until bersalin...

Wednesday, August 5, 2015

My 6th pregnancy with 3rd child


Assalamualaikum :)

pregnant kali nih tak banyak bercerita except pasal checkup and all the tests that need to go thru...Alhamdulillah BSP test haritu dapat result yang cantik...jenuh jaga makan ok...no sweet drinks, desserts at all...by petang rasa macam nak pengsan nak mengamuk pun ada bukan pasal hypo tapi sebab tak biasa...hehehe...and lepas2 tuh amik kesempatan pulak makan jer apa nak...konon harituh kata nak berkorban taknak makan manis sampai baby lahir...cehh...tapi3, to my defense now i drink more water than i used to...minuman manis ok lagi boleh tahan...takdelaa like previous pregnancy, asek mintak cikgu belikan air sedap memanjang...now kalau ada kita minum...kalau takde, pun takpe...pagi memang amik air sedap for breakfast...be it milo or oats or nescafe or kopi o kaw...tapi mostly milolaa...tgahri minum air kosong kalau tapau food...kalau lunch luar memang order airlaa...petang makan roti bun ke apa...with plain water jer...malam pun plain water...once a while bila terasa nak benda manis, memang ada spare gula2 dalam beg...nurse pun bagitau dalam beg kena ada gula2 coz some pregnant mommies tend to get hypo...

now im at my 34th weeks...kalau ikutkan my due date will be on 12th September but since i will be delivering my baby most probably via c-section, i have chosen 1st September...so yeah, less than a month lagi nak jumpa our baby...im sorting and completing my pending task at the office now...haruslaa tinggalkan ofis selama 2 bulan dalam keadaan selesa...i mean selesa for others that will be take over my work...biar diorang relief dengan happy...documents semua complete dan teratur, takde problem and most important tak menyusahkan orang...i have done my filing so semua yang ada dah up to date...keje bebaik yer...anything can just call me 9-6...hehehe

kalau ikutkan rasa macam nak bersalin sekarang jer...thats becoz the baby are getting heavier day by day...bukan heavy in terms of weight, bila timbang tak naik banyak pun...so far baby baru 2kg+ and i only gain about 4 kg throughout my pregnancy so far...but the baby's position dah sangat low...some think that im due already...and becoz im carrying the baby low, my pelvic muscle, pinggang, bawah perut semua terasa sakit everytime i move...solat pun dah duduk jer sekarang...nak move from my workstation to printer pun slow ya amat...pastu baby adalah sangat3 active especially kalau aku minum kopi or nescafe...senak ok...rasa macam kena tumbuk dari dalam...my tummy always show odd shapes...kadang nampak macam 4 segi, maybe tapak kaki kot...kadang tajam jer bulat kecik...tu penumbuk dia kot...and kalau dia move, bukanlaa subtle yer...skali dia jek, 3 penjuru senak...kemain menggeliat lagi dia...faktor usia jugak kot...dulu pregnant late 20s and early 30s masih bertenaga boleh shopping lagi last minute...now kalau weekend full of open house invitations pun i only manage to go to 2 to 3 houses jer...kalau lasak sangat memang isnin tuh flat...sampai ofis tak tahan terus amik mc...but this week and next week banyak keje pulak so i cant afford to take mc...must suck it up and hadap jelaa...penghapus dosa2 kecil...

i still haven't pack for our hospital stay yet...and ada few things lagi yang nak kena beli...bilik nak confinement pun belum kemas...tunggu my colleague pass her old babycot this weekend, nak kena beli mattress, bedsheet, some toilettries and new towels, nak basuh baju2 lama baby abang kakak dia dulu, nak gather barang2 berpantang; bengkung, tungku, set bersalin from my sister, mostly pakai apa ada jelaa...dah anak ke3 nih kita recycle jer, takyah membazir...but still ada jugak beli sesikit baju baby...takkanla semua 2nd hand...kesian dia...

kali nih plan nyer nak berpantang di rumah sendiri...will upah kakak neighbour my makcu to take care us from morning till afternoon then cikgu will take over...kids macam biasa hantar rumah makcu...maybe dalam 2 weeks pastu cikgu dah cuti sekolah seminggu...lagipun usually by 3rd, 4th weeks aku dah ok dah nak handle sendiri...cuma masa awal2 tuh jer susah nak bangun duduk so need someone siapkan baby mandi, siapkan mandian aku, masak lauk pantang and thats it...belum decide lagi nak bagi berapa since aku takkan berurut dulu...tapi kakak tuh memang pandai urut...selalu gak berurut dengan dia...anak2 aku pun berurut dengan dia kalau apa2...the kids so far pun macam takde perasaan lagi especially mikhail...now that dia obses with ultraman, guess what became his punching bag? yup...must alert bila dia meluru laju jer...ariana on the other hand excited jugaklaa...she likes to feel the baby's movement...dialaa yang rajin panggil2 baby dalam perut...oklaa...panjang pulak membebel harini...mengantuk sebenarnya tadi...now dah celik, bolehlaa plan nak lunch apa jap lagi...nyummmm

Tuesday, August 4, 2015

perihal anak2 nak membesar


Assalamualaikum :)

dah dekat 3 minggu syawal masih tiada bayang entry raya nampaknya...tapi3...aku dah tau camna nak transfer gambar ke pc...sebab bila pergi samsung centre tuh dia buat senang jer...maka aku pun trylaa kat laptop cikgu...eh, boleh pulak...so aku syak yang selama nih tak boleh is becoz pc kat office nih ada buat blocking software/hardware ke apa...maybe sebab takut ada kecurian data kot...well, kat ofis jelaa pun nak update blog sebenarnya...kat rumah jangan kata laptop, nak tengok tv pun can...dahlaa laptop sendiri rosak...terpaksa buat muka kesian kat cikgu pinjam laptop keje dia...lagipun hp rosak plak tetiba since last week...bila talk thru fon orang tak dengar suara aku...kita dengar elok jer...kena pakai earfon baru ok...haih, macam2laa...sebbaik under warranty...so, dah alang2 nak hantar klinik, kita kasi transfer semua gambar, video, audio, etc backup dulu...4 bulan pakai hp tuh ada almost 1k jugak gambar and videos...by the time finish transfering data (which of cos done after the kids asleep) aku pun dah tersengguk2 mengantuk...delay lagi nak mengupdate blog...haaa...panjang lebar tak explanation...walaupun sapalaa yang pedulik pun...muahahaha...

aku rasa aku akan backdated kan post2 tuh semua nanti supaya nampak cantik jer...ngam jer konon update on time...bukan apa, senang nak carik in the future (padahallll!!!) so tadi dah hantar fon kat samsung centre...dia kata 3-4 days lagi siap...maka im gonna be offline for a while...no fb, no instagram, no whatsapp, no calls, no sms, nothing, nada...mesti aman sangat kan...anak2 especially mikhail pun takdelaa nak kelebet youtube jer sampai habis data...tiap bulan kena topup data sebab dialaa...dah buang shortcut pun tau pulak dia bukak kat apps menu tuh...nih nak bangga ke acaner nih? dia suka tengok 2 jer sekarang...either dinosaurs or ultraman related...tak kira cartoon or simply video orang playing the figures...all the cartoons yang dia minat actually we have recorded at astro pvr...punnnn...dia still nak bukak youtube...kadang tuh sajer dia nak dua2 bukak ikut selera dia tau...mata pandang 1, 1 lagi jadi halwa telinga...kakak yana tension jer tak dapat mana pun...kadang tuh kesian gak but mikhail susah nak tolerate...dia macam tak faham or sajer buat tak faham ntah...taknak beralah, kalau tak dapat dia menjerit2 berjurai2 airmata macam kena pukul padahal kita cuma cakap NO jer...

and now ariana plak macam attention seeker sebab nampak macam kitorang banyak fokus kat mikhail...she would take mikhail's toys, sakat mikhail when he's playing with his toys...pastu bila kita tegur, marah, dia siap cakap semua orang marah dia...semua orang tak sayang dia...adoii...even their babysitter pun cakap ariana quite notty nowadays...kadang sajer hadang kaki adik, dah kawan tuh jatuh...harituh sampai tergeliat urat bahu mikhail...dia takleh toleh ke kiri...lepas urut few times baru ok...i think we over estimate her...we expect her to be a big sister when she was just a 5 years old little girl...hmmm...must take note everytime we spend time with mikhail...cumanyer tulaa...ariana nih gurau kasar sikit...i mean bila dia main dengan kita, dia selalu menyakitkan...dia tengok babah bergumpal dengan adik, dia pun nak...bila kita geletek2 dia, dia tendang pulak...dengar macam small matter kan tapi cikgu bape kali "injured" tau...she would hold his thumb pastu duk swing2 tarik camna ntah sampai tergeliat urat tangan orang tuh...nak pulas handle motor pun takleh ok...keras kejung nak pegang pen pun takleh...bila kita gurau kasar sikit, marah pulak...nangis bukan sebab sakit tapi sebab tak macam yang dia nak...

no, dont get me wrong...i love both my kids very much...but its still a learning process for us to adapt with their needs that changes every now and then...ariana suka orang puji2 dia...nak dia buat something memang kena cakap baik2, puji2 sket baru jalan...tapi itupun ikut mood jugak...with strangers memang dia pemalu, diam, nak berkepit jer ngan kita...dia jenis yang tak memberontak tapi quite pushy bila nakkan something dia akan cakap berkali2...even kalau pegi toys section kat shopping complex, dia takkan stay situ kalau kita takde...unlike mikhail adventurous...peduli apa dia takde orang...kalau nak tuh nak jugak...we just need to avoid so that dia tak throw tantrum...tantrum dia bukanlaa menjerit nangis guling2 pun cuma dia nak berdiri kat situ lama2...nak belek itu ini...taknak berganjak...nih baru 2 anak...yang ke3 nih camnalaa pulak perangai nyer...hopefully whatever we do, we will always have Allah to guide us to bring up these little khalifah...being a parents is beautiful but at the same time quite scary coz its the biggest amanah that Allah give us...semoga Allah pinjamkan anak2 kita lebih lama...dan mereka turn our to be a good khalifah pada diri sendiri dan orang lain...amiin...