ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, August 4, 2015

perihal anak2 nak membesar


Assalamualaikum :)

dah dekat 3 minggu syawal masih tiada bayang entry raya nampaknya...tapi3...aku dah tau camna nak transfer gambar ke pc...sebab bila pergi samsung centre tuh dia buat senang jer...maka aku pun trylaa kat laptop cikgu...eh, boleh pulak...so aku syak yang selama nih tak boleh is becoz pc kat office nih ada buat blocking software/hardware ke apa...maybe sebab takut ada kecurian data kot...well, kat ofis jelaa pun nak update blog sebenarnya...kat rumah jangan kata laptop, nak tengok tv pun can...dahlaa laptop sendiri rosak...terpaksa buat muka kesian kat cikgu pinjam laptop keje dia...lagipun hp rosak plak tetiba since last week...bila talk thru fon orang tak dengar suara aku...kita dengar elok jer...kena pakai earfon baru ok...haih, macam2laa...sebbaik under warranty...so, dah alang2 nak hantar klinik, kita kasi transfer semua gambar, video, audio, etc backup dulu...4 bulan pakai hp tuh ada almost 1k jugak gambar and videos...by the time finish transfering data (which of cos done after the kids asleep) aku pun dah tersengguk2 mengantuk...delay lagi nak mengupdate blog...haaa...panjang lebar tak explanation...walaupun sapalaa yang pedulik pun...muahahaha...

aku rasa aku akan backdated kan post2 tuh semua nanti supaya nampak cantik jer...ngam jer konon update on time...bukan apa, senang nak carik in the future (padahallll!!!) so tadi dah hantar fon kat samsung centre...dia kata 3-4 days lagi siap...maka im gonna be offline for a while...no fb, no instagram, no whatsapp, no calls, no sms, nothing, nada...mesti aman sangat kan...anak2 especially mikhail pun takdelaa nak kelebet youtube jer sampai habis data...tiap bulan kena topup data sebab dialaa...dah buang shortcut pun tau pulak dia bukak kat apps menu tuh...nih nak bangga ke acaner nih? dia suka tengok 2 jer sekarang...either dinosaurs or ultraman related...tak kira cartoon or simply video orang playing the figures...all the cartoons yang dia minat actually we have recorded at astro pvr...punnnn...dia still nak bukak youtube...kadang tuh sajer dia nak dua2 bukak ikut selera dia tau...mata pandang 1, 1 lagi jadi halwa telinga...kakak yana tension jer tak dapat mana pun...kadang tuh kesian gak but mikhail susah nak tolerate...dia macam tak faham or sajer buat tak faham ntah...taknak beralah, kalau tak dapat dia menjerit2 berjurai2 airmata macam kena pukul padahal kita cuma cakap NO jer...

and now ariana plak macam attention seeker sebab nampak macam kitorang banyak fokus kat mikhail...she would take mikhail's toys, sakat mikhail when he's playing with his toys...pastu bila kita tegur, marah, dia siap cakap semua orang marah dia...semua orang tak sayang dia...adoii...even their babysitter pun cakap ariana quite notty nowadays...kadang sajer hadang kaki adik, dah kawan tuh jatuh...harituh sampai tergeliat urat bahu mikhail...dia takleh toleh ke kiri...lepas urut few times baru ok...i think we over estimate her...we expect her to be a big sister when she was just a 5 years old little girl...hmmm...must take note everytime we spend time with mikhail...cumanyer tulaa...ariana nih gurau kasar sikit...i mean bila dia main dengan kita, dia selalu menyakitkan...dia tengok babah bergumpal dengan adik, dia pun nak...bila kita geletek2 dia, dia tendang pulak...dengar macam small matter kan tapi cikgu bape kali "injured" tau...she would hold his thumb pastu duk swing2 tarik camna ntah sampai tergeliat urat tangan orang tuh...nak pulas handle motor pun takleh ok...keras kejung nak pegang pen pun takleh...bila kita gurau kasar sikit, marah pulak...nangis bukan sebab sakit tapi sebab tak macam yang dia nak...

no, dont get me wrong...i love both my kids very much...but its still a learning process for us to adapt with their needs that changes every now and then...ariana suka orang puji2 dia...nak dia buat something memang kena cakap baik2, puji2 sket baru jalan...tapi itupun ikut mood jugak...with strangers memang dia pemalu, diam, nak berkepit jer ngan kita...dia jenis yang tak memberontak tapi quite pushy bila nakkan something dia akan cakap berkali2...even kalau pegi toys section kat shopping complex, dia takkan stay situ kalau kita takde...unlike mikhail adventurous...peduli apa dia takde orang...kalau nak tuh nak jugak...we just need to avoid so that dia tak throw tantrum...tantrum dia bukanlaa menjerit nangis guling2 pun cuma dia nak berdiri kat situ lama2...nak belek itu ini...taknak berganjak...nih baru 2 anak...yang ke3 nih camnalaa pulak perangai nyer...hopefully whatever we do, we will always have Allah to guide us to bring up these little khalifah...being a parents is beautiful but at the same time quite scary coz its the biggest amanah that Allah give us...semoga Allah pinjamkan anak2 kita lebih lama...dan mereka turn our to be a good khalifah pada diri sendiri dan orang lain...amiin...

No comments: