ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, August 5, 2015

My 6th pregnancy with 3rd child


Assalamualaikum :)

pregnant kali nih tak banyak bercerita except pasal checkup and all the tests that need to go thru...Alhamdulillah BSP test haritu dapat result yang cantik...jenuh jaga makan ok...no sweet drinks, desserts at all...by petang rasa macam nak pengsan nak mengamuk pun ada bukan pasal hypo tapi sebab tak biasa...hehehe...and lepas2 tuh amik kesempatan pulak makan jer apa nak...konon harituh kata nak berkorban taknak makan manis sampai baby lahir...cehh...tapi3, to my defense now i drink more water than i used to...minuman manis ok lagi boleh tahan...takdelaa like previous pregnancy, asek mintak cikgu belikan air sedap memanjang...now kalau ada kita minum...kalau takde, pun takpe...pagi memang amik air sedap for breakfast...be it milo or oats or nescafe or kopi o kaw...tapi mostly milolaa...tgahri minum air kosong kalau tapau food...kalau lunch luar memang order airlaa...petang makan roti bun ke apa...with plain water jer...malam pun plain water...once a while bila terasa nak benda manis, memang ada spare gula2 dalam beg...nurse pun bagitau dalam beg kena ada gula2 coz some pregnant mommies tend to get hypo...

now im at my 34th weeks...kalau ikutkan my due date will be on 12th September but since i will be delivering my baby most probably via c-section, i have chosen 1st September...so yeah, less than a month lagi nak jumpa our baby...im sorting and completing my pending task at the office now...haruslaa tinggalkan ofis selama 2 bulan dalam keadaan selesa...i mean selesa for others that will be take over my work...biar diorang relief dengan happy...documents semua complete dan teratur, takde problem and most important tak menyusahkan orang...i have done my filing so semua yang ada dah up to date...keje bebaik yer...anything can just call me 9-6...hehehe

kalau ikutkan rasa macam nak bersalin sekarang jer...thats becoz the baby are getting heavier day by day...bukan heavy in terms of weight, bila timbang tak naik banyak pun...so far baby baru 2kg+ and i only gain about 4 kg throughout my pregnancy so far...but the baby's position dah sangat low...some think that im due already...and becoz im carrying the baby low, my pelvic muscle, pinggang, bawah perut semua terasa sakit everytime i move...solat pun dah duduk jer sekarang...nak move from my workstation to printer pun slow ya amat...pastu baby adalah sangat3 active especially kalau aku minum kopi or nescafe...senak ok...rasa macam kena tumbuk dari dalam...my tummy always show odd shapes...kadang nampak macam 4 segi, maybe tapak kaki kot...kadang tajam jer bulat kecik...tu penumbuk dia kot...and kalau dia move, bukanlaa subtle yer...skali dia jek, 3 penjuru senak...kemain menggeliat lagi dia...faktor usia jugak kot...dulu pregnant late 20s and early 30s masih bertenaga boleh shopping lagi last minute...now kalau weekend full of open house invitations pun i only manage to go to 2 to 3 houses jer...kalau lasak sangat memang isnin tuh flat...sampai ofis tak tahan terus amik mc...but this week and next week banyak keje pulak so i cant afford to take mc...must suck it up and hadap jelaa...penghapus dosa2 kecil...

i still haven't pack for our hospital stay yet...and ada few things lagi yang nak kena beli...bilik nak confinement pun belum kemas...tunggu my colleague pass her old babycot this weekend, nak kena beli mattress, bedsheet, some toilettries and new towels, nak basuh baju2 lama baby abang kakak dia dulu, nak gather barang2 berpantang; bengkung, tungku, set bersalin from my sister, mostly pakai apa ada jelaa...dah anak ke3 nih kita recycle jer, takyah membazir...but still ada jugak beli sesikit baju baby...takkanla semua 2nd hand...kesian dia...

kali nih plan nyer nak berpantang di rumah sendiri...will upah kakak neighbour my makcu to take care us from morning till afternoon then cikgu will take over...kids macam biasa hantar rumah makcu...maybe dalam 2 weeks pastu cikgu dah cuti sekolah seminggu...lagipun usually by 3rd, 4th weeks aku dah ok dah nak handle sendiri...cuma masa awal2 tuh jer susah nak bangun duduk so need someone siapkan baby mandi, siapkan mandian aku, masak lauk pantang and thats it...belum decide lagi nak bagi berapa since aku takkan berurut dulu...tapi kakak tuh memang pandai urut...selalu gak berurut dengan dia...anak2 aku pun berurut dengan dia kalau apa2...the kids so far pun macam takde perasaan lagi especially mikhail...now that dia obses with ultraman, guess what became his punching bag? yup...must alert bila dia meluru laju jer...ariana on the other hand excited jugaklaa...she likes to feel the baby's movement...dialaa yang rajin panggil2 baby dalam perut...oklaa...panjang pulak membebel harini...mengantuk sebenarnya tadi...now dah celik, bolehlaa plan nak lunch apa jap lagi...nyummmm

No comments: