ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, January 29, 2016

legaaaa...


Assalamualaikum :)

semalam boss panggil sorang2 masuk bilik dia...serah surat cinta yang dinanti2kan semorang kat sini...aku masuk dengan takde high expectation langsung...kalau ada Alhamdulillah, kalau takde pun syukur masih ada kerja...compared to cikgu yang cuma dapat 500 bonus or my sister in O&G line yang takde bonus, takde increment plus rumours said the salary pun akan dipotong 20-30%, banyak tuh...my sister pun kata she still grateful still have a job to pay for monthly expenses...so, 20% cut tuh anggapla cut for perbelanjaan untuk enjoy2...she can still live without enjoying too much kan...now nak enjoy kenala creative...tak perlu belanja mahal2...negara kita banyak park, rumah kondo pun ada pool so tak payahlaa nak check in hotel semata nak mandi pool and play their themepark...nak pergi bercuti pun fikir tempat2 yang boleh kill 2 birds with 1 stone kiranya...contohnya lama tak jenguk makcik kat penang, so marilah kita ke penang sambil melawat sedara leh gak jalan2...duit hotel kita sedekah kat makcik while stay at her house...dia pun seronok ada teman kan...

ok, panjang pulak mukadimah...before tengok surat tuh, dah niat nak setel hutang2 dulu...walaupun at the same time "add items to cart" kat lazada...hahaha...pastu tengok kak moon beli corelle, usha corelle pulak...senaraikan hadiah2 kiv yang tak beli2 lagi (hadiah ariana pun tak beli lagi) bape banyak nak simpan, bape banyak nak belanja...pastu bila dah tengok, ok...Alhamdulillah ada jugak...kurang sikit dari tahun lepas tapi takpe...sapa nak bagi kan? memang happy sangat few hutang cukup untuk dilangsaikan sepenuhnya...cuma lazada dan corelle tinggal kenanganlah...hehehe...takpe, beli pun mana nak letak kat rumah tuh...lagipun pinggan dah ada (pujuk hati) tgahri dapat, klik2 tak balik lagi dah habis...tapi legaa sangat2 PTPTN dah fully settle!!!! credit card pun dah settle half...syukur ya Allah...happy sangat2...yang lain tuh inshaaAllah kalau ada rezeki akan dilaksanakan...few tips dari aku yang cetek ilmu nih...especially pasal hutang...sentiasa niat rezeki yang dapat tuh nak bayar hutang dulu...especially hutang kat orang...pastu niat kalau ada lebih nak sedekah lebih...pastu kalau dengan gaji bulanan selalu kita bayar zakat pendapatan 50, bila dapat bonus bayarlah ikut bape bulan dapat tuh...katalaa dapat 2 bulan, bulan tuh bayarlah zakat 150...sedekah, sedekah, banyakkan sedekah...aku selalu mintak orang doakan aku murah rezeki supaya aku boleh share jugak rezeki dengan diorang di masa2 akan datang...sedekah nih ada banyak cara...kadang aku kagum dengan kekreatifan orang lain...kalau mampu aku cuba ikut...jangan kita fikir orang yang bersedekah dan bercerita tuh riak ke apa...mungkin dia share cara dia supaya kita pun boleh buat macam dia...mulakan sedekah dengan orang2 yang dekat dengan kita...sedara mara kita...

oklaa, macam ustajah pulak harini...emo sikit diberikan Allah rezeki begini dapat meringankan diri dari beban hutang...sedangkan aku sendiri culas dalam mengerjakan perintahNya...nikmat mana lagi yang hendak ku nafikan...oh, 1 lagi tips jangan compare...kalau 3-4 tahun dulu aku selalu bengkak hati tengok orang dapat lebih...now, aku dah tak kisah...taknak amik tau pun...rezeki kau, kau uruslaa...rezeki aku, begini...mungkin dari segi wang ringgit kurang tapi lebih dari segi kesihatan, keluarga, eh macam2 lagilaa rezeki nih...bila aku fikir macam tuh, apa amount yang dapat pun aku berlapang dada...memang happy jelaa sampai orang lain ingat aku dapat berjuta2 lemon gamaknya...hahaha...

Wednesday, January 27, 2016

ariq meniarap


Assalamualaikum :)

Ariq demam dari hari khamis lepas...sambng mikhail yang demam dari isnin - rabu...tapi suhu dia tak tinggi dan dia demam usually petang bwk ke subuh bsoknyer...selalunyer 3x jer bagi ubat sebab tghari dia tak demam...by malam memang sponging jer dia...lepas makan ubat selalunyer kebah...actually dia demam nih aku dah agak dia nak meniarap nih...sebab banyak benda dia ikut kakak dia...yana dulu masa 4bulan lebih demam sampai check in 2x ke hosp pastu keluar hosp terus meniarap...lepas balik dari wedding atok din dia tuh, malam tuh aku perasan dia meniarap dalam tido...dia memang suka mengiring sambil peluk aku/bantal... skali tgk eh, dah meniarap...


biasalah, time sihat pun mmg suka berkepit ngan mommy inikan pula time demam2 manja


taddaaa...kejadian besoknya...


gigih nak keluarkan sebelah tgn lagi tersepit bwh badan...riuh sampai muncung2


bape kali praktis pastu senyap jer...rupanya dah tertido kepenatan...hihihi

Alhamdulillah dari mlm td takde demam dah...cuma ntah mengigau ke apa pukul 3am merengek2...bg susu xnak, mata pejam tp mulut bising...bg puting kejap jer diam pastu merengek balik...susukan sambil duduk, tukar kiri kanan, peluk, dodoi semua xnak...last2 bwk ke ruang tamu, bukak semua baju check kot kena gigit serangga ke apa...xde pulak...dah nmpk cahaya tuh dia ajak borakla...layanlaa kejap dengan mata yg kelat2 tu...bukak tv biar aku segar sket...pastu try susukan lg terus dia tido...masa tuh dah pukul 4am...now kat ofis mata dah serupa burung hantu dah...berat gila...tunggu sejam jer lg nak balik...


ni haa budak manja nih...nk lawan mata ngan mommy pulak yer...mlm nih kita tido k...xmo borak2...nk borak sebelum tido tau...

Tuesday, January 26, 2016

wedding pakcikku yg muda


Assalamualaikum :)

last friday, pakcik aku kawin..umur baru 27 ke 28 ntah...hahaha, habislaa umur pakcik pun x tau...ramai sangat...ni kira adik beradik mak aku thru mak lain...yang bongsulaa kiranya...tapi aku tak panggil pakcik pun...aku panggil nama jer...dia pun panggil aku kak lin...kakak dia sebaya aku, pun kitorang panggil each other nama jer...asalkan tahu status sudahlaa...bukan bermaksud nak kuang asam ke hapa...anyway, dia kawin his 9 years sweetheart, rumah pun dekat2...so saturday majlis sanding kat dewan keramat AU2...berwasap2 dengan makcik2 n kazen semua pakat nak pakai kaler merah...sapa tak pakai merah maknanya tak sporting letteww...

next saturday kenduri belah lelaki pulak...buat kat rumah atok jer...tema brown gold pulak tapi macam takde jer baju untuk anak2 nih...nak beli baru semata2 takdelaa...tak sempat dah nih...kita layan gambar jelaa eh... 


saifuddin dan myra


adik beradik mak... yang belakang baju purple tuh 2nd wife atok...baju melayu biru tulaa atok kita...



ni pulak kakak din yang sebaya aku tuh...


nilaa keje 2 beranak dlm keta sementara tunggu kompang sampai...nak tunggu kat luar panas melengit...


mama anak2 ku dengan husband (pakcu) dan paklang


cikgu jaga the boys...


mommy jaga girl...hehehe


us in red...tak lama stay, tak sempat nak bergambar dengan pengantin kat atas pelamin sebab ariq tak brape sihat...dah beberapa hari demam on off...aku suspek dia nak meniarap...


ni gambar2 yang kazen aku share kat group...kemain mak aku tuh...


atok dengan girlfrens...hihihi


sempat bergambar gini jer sebelum balik


anak kazen - dhia amni arissa...comel sangat awak pakai kebaya...tapi garang nih



huwaa...nak join jugakkkk


balik jer semua pengsan


termasuk budak dedar nih...

kak moon, tulunnnn


Assalamualaikum :)

tried to change my blog background. though i love the mint flower pattern, i thought i need more colours to cheer up my blog just like my cheerful life...hahaha


babai old blog layout...thank you for making my blog look sweet for a 30plus woman...


so i have choose this paisley colorful layout but when i display my blog, it turn out to be like this. half old half new. hmmm...do i do it wrongly? i just followed the instruction :- add gadget, select html/java, paste the coding and save. anyone can help me with this? kak moon...tulunnn...


Friday, January 22, 2016

borak mak2


Assalamualaikum :)

apa lagi nak disembangkan kalau bukan hal anak2...dah jadi mak2 nih beginilaa...blog yang difollow pun blog mak2 jugak...nak belajar sama2 camna membesarkan anak di zaman moden nih...speaking of zaman, kat FB melambaklaa tips jaga anak, jaga hati suami, cara masak itu ini, cara ubat itu ini...kita pun share, save dalam wall kita tapi bila kita betul2 nak guna tips2 tuh semua tak jumpa kan...lagi 1 jenis puak2 yang suka bersaing i am better than yiewww...baca kengkadang boleh stress tau...i mean aku keje, letak anak kadang dekat 10 jam kat pengasuh...doesn't mean tak sayang anak...kadang bila balik tuh penat, stress, dengan anak3 semua mintak perhatian...rasa nak marah pun ada bila tudung pun x sempat bukak dah bertubi2 soalan pastu mulalaa terbayang2 post kat FB "jangan marah anak" cerita2 sedih pasal anak kesepian whatsoever pastu kita pun tone down sikitlaa...tarik nafas dalam2, layan sorang demi sorang...haa nak apa sayang? pastu kadang anak2 nih pun cerdik...eh, mommy mood baiklaa harini, meh kita cuba buat eksperimen...mulalaa mintak benda2 yang kita tak bagi...kita cakap nanti taknak tunggu...nak amik sendiri, nak buat sendiri, tumpah, melekit, semut gigit baby, dah bintat2 pastu rasa bersalah lagi sebab tak bersihkan rumah elok2...kita pun mula tinggi suara...dah cebik2 cakap mommy tak sayang...aduhh...serba salah ok...kita harap anak yang tua faham kita...but sometimes dia pun nak perhatian, dia pulak paling mengada dan manja...

fuhh...all these keje mak2 tau...kalau pandangan mata kasar memang macam tak buat apa...duduk layan anak jer...masaknyer tidak...kemas rumah pun tidak...makan pun nak mommy yang suap sebab mommy jenis nak anak makan maka sanggup kejar 1 rumah n pujuk2...eh, dah sejam berlalu tak mandi2 lagi? dari tadi buat apa? haaa...biasa x dengar soalan ni...pastu kita pun cuba senaraikan keje yang kita buat...eh, haah eh...apa yang aku buat dari tadi? cepatnyer masa berlalu...sekarang nih my priority bila balik ialah layan anak2...cuma ada 3-4 jam jer sehari nak layan sebelum masing2 masuk tido...pastu kalau bertuah which happen once in a blue moon, diorang tido serentak, berdesup buat keje rumah...masa tulaa nak lap2 dapur, lipat kain, sental jamban ke, organize groceries ke...weekend baru kita spring clean nak vakum, sapu, mop and masak...weekdays memang jarang masak...kalau nak masak memang yang paling simple jer...kadang dah penat sangat nak g beli pun malas...balik rumah, masak nasi n goreng telur mata letak bawang layur banyak2...bertambah2 okeh...seriously, i need to learn how to manage time efficiantly or ada plak yang terabai kang...oklaa...nak kuar lunch dah...seronoknya harini jumaat...pastu 3 days holiday pulak tuh...for 3 consecutive weeks!! woot woot..harus gomol2 anak3 puas2...

Wednesday, January 20, 2016

ariana is 6 years old


Assalamualaikum :)

[backdated entry] ariana's 6th birthday at her school on 20th January. a day before baru sempat nak pegi beli kek itupun yang dah siap. then cikgu bought air kotak milo, chocopie and some jellies. i just pass everything to her teachers. mintak agih2kan to the children. tak sempat nak bergoody bag bagai. but she enjoyed it. she said the cake was yummy. here are some pictures her teacher sent to me. siap ada video they all sang birthday song but i couldnt upload it here pulak.







mommy and babah doakan yang terbaik untuk ariana. moga yana membesar dengan baik, menjadi hamba Allah yang beriman, menjaga maruah diri dan keluarga, menjadi anak yang solehah, kakak yang bertanggungjawab, penyayang dan kuat semangat untuk adik2.

mommy dan babah sentiasa sayangkan ariana walaupun kami garang. itu semua untuk mempersiapkan ariana menempuh dunia yang banyak lagi cabaran lain nak ditempuh. mommy tau yana cerdik. cuma mommy yang tak sempat nak gilap. macam2 mommy nak buat dengan ariana tapi kadang tak sempat. tapi mommy tau yana faham. terima kasih yana jadi tulang pinggul mommy :P bila datang mood rajin, yana tolong mommy kemas mainan mikhail, enjut ariq sampai ariq tertido, tolong pijak2 belakang bila mommy letih. we love you so much.


Friday, January 15, 2016

dia buat dahhhhh


Assalamualaikum :)

semalam petang kena migrain. agak teruk rasa macam nak muntah so spare siap2 plastik dalam henbeg in caselaa kan. takde kawan nak naik tren balik coz my fren N yang selalu balik hala yang sama dah selamat bersalin Isnin lepas. same date ngan birthday Tok Ti plak tuh. ok, bagi laluan citer benda lain jap.

jumaat mgu lepas plan ngan N nak tengok dilwale kat klcc. we applied for halfday leave skali khamis pagi tuh dia sakit2 perut. dun wanna take risk coz dia pun tgu hari so she cancelled. tinggallaa aku sorang2 layan hindustan but i didnt regret it. citer dilwale best sangat. majorly becoz shahrukh khan pairing with kajol. lama diorang tak berlakon sama. so kiranya macam menggamit kenangan citer2 top diorang dulu. taknak review citer nih coz i might be biase. hahaha. ok, so isnin tuh N datang jugak keje nak setel apa yg patut sebelum apply early leave before maternity skali pagi tuh her waterbag burst. it just make sense that she immediately go to HKL rather than wait for her husband so i went there with her. tunggula kat admission hospital bersalin sambil2 borak2 ngan pesakit2 lain kat situ. dia rilek jer. takde rasa sakit pun cuma waterbag leaking jelaa. waited there until her husband came at 12pm. that evening kul 5.30pm camtu N dah pun selamat bersalin. Alhamdulillah, senang sangat. in fact, memang rezeki dia ke3-3 anak dia semua senang. sakit pun tak lama.

ok, back to me, dalam lrt dah halfway baru dapat duduk so okla. just have to bear the pain. cikgu and d kids dah tunggu kat lrt. usually, masuk je dalam keta, i would immediately feed ariq kalau dia tak tido. pastu semalam dia taknak. ok, takpe. kenyang kot. pastu sampai rumah dah maghrib terus cuba tido dalam bilik. kul 9pm camtu cikgu pas ariq coz dia nangis nak susu. tapi dia tolak2, elak2 kepala dia bila aku sua B. adoi, kepala tengah denyut nih, masa nih pulak nak buat perangai. nipple confusionkah? dah 4bln stgh kot ariq. husband cuba panaskan EBM dlm 2oz, laju dia hisap sambil pandang je muka aku dengan takde rasa bersalah. sampai hati ariq reject mommy. sapa nak tolong mommy kosongkan B nih.

FYI, kakak dia kena nipple confusion jugak. masa aku baru2 start keje, dia 2bln lebih. dia memang taknak direct. baru letak kat bibir dah menjerit. ariq nih pun semalam samalaa. siap cebik2 nangis macam sedih sangat orang tak bagi dia susu. time ariana dulu lepas dah try banyak kali taknak gak, kitorg mengalah. maksud try tuh kitorang acah2 botol pastu bila nganga sumbat B. marahla member. yelaa, dah pukul 3-4 pagi, bg jugakla botol. cikgu kena layan dia dalam 10 min sementara aku pam nak dapatkan 3oz. masa tuh ebm semua asal balik keje terus masuk freezer so mmg kena pam. lagipun takyah panaskan, senang. ariana guna botol brand 1st year. berlayer2 nak basuh. leceh okeyh. pernah gak kuar ngan girlfrens bwk ariana pastu sajer tak bawak botol. seksa tau. sejam dlm nursing room. 4 ibu bertukar ganti share bilik tp dia nangis jer taknak direct jugak. akhirnya lepas sejam baru nak. itupun lepas dia mamai2 dah ngantuk. setelah berusaha berhari2, lepas 2 minggu barulaa back to normal. pastu skali lagi kena masa dah nak setahun. kena tgu dia mamai, sejuk2 aircond baru nak. masa tuh rumah sewa takde aircond lagi. boleh kata tiap malam kena bwk naik keta nak bg susu.

breastfeed mikhail Alhamdulillah tak banyak masalah. tapi botol dia taknak selain tommiee tippee. layan jelaa. belikan ariq tommiee tippee pun dia pegi cabut dari mulut kawan tuh kata dia punyer. lastly belikan ariq botol nuk. kata easy transition between breast and bottle feeding, now apa jadi nih? hopefully episod nipple confusion ariq nih kejap jelaa. tak larat nak panaskan ebm tgh2 mlm. kalau direct boleh bagi sambil baring jer. lepas kul 9pm tuh aku terus tido, dalam kul 12 ariq merengek, nak susu. botol dia aku sumbat bagi dia hisap sikit, pastu cabut terus sumbat B. agaknya tengah mamai, elok pulak sedut. kul 3 buat lagi tapi kali nih bukak lampu sebab mata aku ngantuk tak nampak mana mulut dia. so dia pun macam alertla. memula marah. pastu aku tukar2 position, akhirnya sedut gak. itu jelaa 2 kali dapat direct smlm. pagi nih still taknak. balik kang harap2 dah ok, kalau tak masaklaa weekend nih nak panaskan susu jer. ngada2 tau. mommy bg kamu minum ngan straw je nak?


Friday, January 1, 2016

4 months Ariq


Assalamualaikum :)

Happy 4 month old baby...mommy still trying to get use to call you ariq...asek panggil adik, pastu mesti tersebut mikhail coz abang mikhail pun mommy panggil adik...eventho ariq ni kecik sikiiit dari abang kakak tapi progress dia setakat 4bln nih cepat sikiit...in terms of reaction, ariq dah boleh senyum at 2months old...pastu suka borak2...tak dukung takpe tapi nak ada orang layan dia...masa dalam pantang mommy tak bedung sangat kamu, bila dah hantar kat mama baru tau ariq suka tido berbedung...dan nak berputing kalau nak tido...


dari segi lain ariq belum meniarap lagi...takpela, take your time yer...memang anak2 mommy semua jenis montot mulat lambat sikit nak bergolek...hehehe...masa check up 3 bulan haritu ariq dah 5.4kg, Alhamdulillah...sekarang dah 6kg agaknya...dah mula terasa naik muscle2 mommy...takyah susah2 nak angkat dumble...



kalau gi jalan2, mommy suka masukkan ariq dalam wrap...sejuk2 ekon kat mall tuh sedap jer ariq tido...


ariq nih mama kata muka sedih...mommy kata suara sedih...bila nangis sayu jer bunyi siap cebik2...kalau pandang mesti rasa nak dukung sebab kening beralun tuh macam meminta2 dikasihani...hehehehe


kulit ariq ikut kakak...darah manis semut nyamuk semua suka...balik kampung habis dahi lengan kaki semua ada bekas gigit...nak pakai tangan panjang kat kampung tuh cuaca panas...


okla, nanti bila mommy free mommy update lagi yer...see ya