ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, January 29, 2012

the pending pictures now uploaded...no caption

to aquaria :











1st bday celebration @ datin's house:





melaka-jonker walk :




2nd celebration @ melaka :






ikan bakar @ muara sg. duyung :


Friday, January 27, 2012

apsal nih?

hmm...last working day. bosanla kan asik citer buat apa, makan apa. tapi selain tuh apa jelaa pun yang happen dalam life aku nih. biasa2 ajer. balik2 citer benda sama. pasal development anak, baby. nak tayang barang2 pun apalaa sangat. aku bukan jenis pakai barang branded ke hapa. janji selesa, cantik pada mata aku cukup. im an ordinary girl with ordinary life. aku tengok sana sini blogger berani2 up entry pasal politikla, condemn artisla, padahal tak kenal pun. gosip2 sesama cubicle sudahla. pastu ternganga bila kena saman. blog nih untuk apa sebenarnya eh? bagi aku blog aku nih sebijik cam tajuk tuh. untuk share thoughts dan life aku. kalau aku merempan pun ada kaitan dengan aku. kalau merempan pasal artikel sokabar, ada jugak kaitan sebab aku yang baca. hahaha. kalau semua pun nak private, baik ko tulis diary, simpan dalam peti, letak bawah katil kan? lagi feeling. nak post petua, tips, tazkirah rasa tak layak pulak. bagi aku orang yang post benda2 sebegitu telah pun melaksanakannya sedangkan aku nih yang wajib pun banyak bocor, ada hati nak nasihat orang lain.


aku slalu rasa aku nih tak bertuah macam orang lain. kira macam insecurela nih. agaknya umur menjejak 30an nih memang gini ker? rasa macam orang2 sekeliling dah tak sayang padahal biasa jer. rasa macam di ambil kesempatan padahal aku yang offer peluang untuk dipergunakan. rasa macam useless bila tak dapat siapkan keje. rasa down bila dah tiada kata2 pujian and thank you (eh, pujian perlu ye to a wife. skali skalala. slalu kalu dah takde value dah. motivasi tuh okey) rasa macam serba tak kenala. slalunya aku rasa macam nih 5-6 bulan skali. atau mungkin kah hormon pregnancy nih yang membuatkan aku gloomy instead of blooming. sedih ajer. taip sms pun menitik air mata. ntah hapa2 ntah. eh, entry nih pun ntah hapa2. dah, gi sambung buat keje masing2.

Wednesday, January 25, 2012

on baby A, aquaria, birthday ariana and melaka tour

salam, happy new dragon year to those who celebrate. since a week ago lotsa things happen. check up baby A, a trip to aquaria, double celebration for ariana's 2nd birthday and melaka tour. i failed to upload ariana's birthday celebration earlier coz i've been a very busy bee since thursday.

check up went well even though the plasenta still at the bottom. my gynea gave me 2 new medicine; ventolin for contraction (to avoid bleeding) and utrogestan to replace the duphaston. and with that the bill also was more expensive than before. my, my, kalau macam nih everytime pregnant, memang kena planninglaa. tiap tahun kalu, kopak. hehehe. gender pun dah nampak altho he said it is not 100% confirm. kalau confirm, betul macam instinct aku. aku ada bagitau ker? nanti2laa. nak kasi surprise kat korang.



the next day tuh cikgu pun amik cuti coz i kinda ask him to. puaslaa dia dok pikir alasan apa nak bagi kat GB. tau jelaa keje cikgu bukan senang2 nak amik CRK (cuti rehat khas). eventhough they entitle for 7 days a year, kena betul2 emergency baru boleh. at 1st we didn't know where to go coz cikgu wanna avoid public, takut ada parents or teachers yang nampak. *grrr...* at last we decide to go to aquaria. after solat jumaat bau gerak. naik lrt since we wanna avoid traffic congestions on the way back. malangnya all the pic is too dark coz no flash allowed in the aquaria. but, we did have fun though. watched piranha live feeding show (daily at 4pm-cun2 the time we arrive), all sorts of fish, reptiles, amphibians and of coz the underwater tunnel where they place the sharks, ikan pari and turtles. on the way back in the lrt ariana already asleep since she didnt take her nap before.



balik rumah, siap2 (except sleeping ariana), i bought sate, pick up her cake from baskin robins and head to my mom's. my mom already made spaghetti bolognese and porridge+chicken soup. yummmm. just had a small birthday there with my siblings coz i have ordered an elmo rainbow cake to celebrate at melaka. mana tau tiba2 my mom said nak ikut balik melaka pulak since she is free that weekend. kalau tak datin tuh bz memanjang. elok jugak. i have been asking her to follow us many times already. fina tagging along as she is the glue of me n my mom. hahaha. statement jahat. to tell you the truth, i feel awkward being alone with my mom or my dad. ntah, tak biasa kot. bukan bergaduh just we dunno what to talk about. lagipun my mom bukan jenis yang berborak dengan anak2. dia cuma bagi arahan jer.



ok, lupakan hal itu. anyway, finally i got to go to jonker street on saturday. biase jer. sebelum nih menggelitik2 nak pegi sangat. after this takyah pegi lg pun takpe. macam motto aku, sekali pun jadila. maybe for tourist sesuailaa kot coz there's a lot of souvenirs, antiques and they decorated it so beautiful with lotsa lanterns and what they say as the longest dragon in asia. we bought a few things tho. benda2 merepek. hehehe. before that took everybody on the rivercruise. the last time we went ariana was still small to enjoy it. this time terjerit2 dia tengok lampu.



on sunday, after pikap ariana's 2nd birthday cake, we just hang around the house to prepare for the party. takdela party sangat pun. just the cake, nuggets, fries, sumi jelly and a pool of water for the kids to enjoy themselves. we invite din n lily who have a 1yo doter. bukan main seronok main air. yg tua bangka (dah sekolah) pun join sama. at first nak buat birthday party yg proper with lotsa food and entertainment. but then come to think about it, ariana bukan fond sangat dengan strangers. so she better be surrounded with familiar face ajer. the kids have fun, the parents can save, the family can get together, whats not to like, eh?


and we manage to have ikan bakar @ muara sg duyung. super nyum. memula ayah nak book tempat skali orang tuh tak bagi coz weekend nite memang pack. but Alhamdulillah kitorang takyah beratur to get a seat. jumpa manager who also ibu's fren then dia tolong setupkan meja. nice. we ordered siakap 3 rasa, kupang bercili, sayur campur, sotong goreng tepung, ketam masak lada (which was super pedas) 2 jug of watermelon juice and sugarcane. jumpa syanie. aku meratah ketam like there's no tomorrow. alan dah bayar pun still kena tunggu aku kokak sepit ketam. puas dapat makan. total bill was rm168 but we got discount rm150. best kan? murah rezeki pakcik tuh.


oh, thank you so much to those yang tolong. tak kira tolong masak2, tiup belon, gorengkan nugget, isikan air dalam pool, sapu sampah, kemas rumah, beli hadiah-nda, nenek, aunty zana, makteh, makcu, makngah, aunty lily dan semua yang mengenali diri ini. eh, macam dedikasi lagu pulak. babah belikan hamster, mummy cuma hadiahkan both cakes dan doa semoga anak mummy panjang umur, murah rezeki, jadi anak yang soleh dunia dan akhirat. amiin.


p/s: type panjang2 tapi gambar takde. kalau nak masukkan gambar after this mesti tunggang langgang. lepas nih upload gambar2 sahaja. ok?

Thursday, January 19, 2012

yabeda bedu!!!

ola *mood happy sebab jap lagi nak balik* harini aku halfday jer. pastu besok cuti terus sampai selasa. yeehoo...cam aku lak yang nak raya. besok cuti sebab ariana is 2!!! so, nak spend time dengan dia lebih sket. cepat betul masa berlalu. entry pasal dia tunggu besoklaa kalau sempat. petang kang nak gi checkup that was supposed to be on tuesday. last minute (dah nearly 12pm) baru doktor kata tak dapat masuk klinik coz he got a patient at tawakal. sia2 cuti aku. but i manage to went to carre4 to buy another pair of hamster. now dalam cage dah meriah macam ada party. the one that trauma pun macam dah ok. lari2 on wheel n all. ariana pun dah mula berani nak pegang2. geram bila dia bukak pintu cage tuh luas2. kang hamster tuh lari keluar, satu keje pulak nak tangkap. pastu bila kita tahan pintu dengan tangan, ditepis2nye sambil cakap "biar""tak ayah""tepila"...last2 aku kunci dengan mangga kecik yang untuk tabung tuh.


anyhow, i need to settle all my work coz my colleague pun takde nih. mc. sian dia. karok punya karok sampai sore throat. hehehe. jangan marah kak sha. nasib baik courier semua dah sampai n total loan application tak sampai 10 pun. before lunch dah leh siap dah. non financial matter aku dah siapkan petang semalam sebelum balik. malasla nak susahkan orang. taknak orang benci. tak best. eventhough sometimes memang ada jer orang benci tanpa sebab nih. well, bak kata hamis jalikha "you can't make everybody like you, you don't even like everybody"


SO TRUE

Monday, January 16, 2012

tinggal kepala jer. the rest dah kena makan.

oh, tajuk tuh bukan pasal kari kepala ikan ke apa. sabtu lepas cikgu belikan ariana hamsters as her bday present. katanya cancel beskal. beli ini sudah. i was like eh, sesuai ker budak 2 thn nak main hamster? kang penyek dia picit kang. tapi cikgu assured me that he will take care of the hamster for her. ok, jangan sampai bedding berminggu tak tukar, makan minum tak isi pulak eh. so belilaa sepasang as it was only 15.90 each and buy 1 free 1.


kat rumah ariana duklaa mengadap cage. segala aktiviti hamster or she called chi-chit nak bagitau "mummy, chi-chit tido""mummy, chi-chit mamam""chi-chit, cakapla". sampai nak pegi kedai pun dia babai chi-chit. 1st nite we put it on the table so cikT (yes, cikT masih ada) tak dapat mengapa2kan those hamsters. but last nite as i was busy handling crancky ariana coz dia takmo tido plus preparing for work, i totally forgot to move the cage from the floor. cikgu plak dah sedap tido kat dalam.


around 6am camtuh i heard a thudding noise from outside my room. sekali jer. i tot adik alan, ira who are currently staying with us siap2 nak pegi keje. or, the worst case i could think maybe cikT terlanggar cage tuh. takkan dia boleh masuk plak kan?but to our surprise.....cer teka what happen? yup, maka jadila seperti tajuk di atas. eee...nak citer pun ngeri. but before that around 8am alan check his hp and ira sms saying 1 of the hamster dah mati. aku memang tak jengukla cage tuh. pegi balik toilet pun dalam cahaya samar. skali alan check rupanya tinggal kepala tersepit kat cage tuh. the rest dah hilang dimakan cikT. siap berdarah2 kat tepi cage tuh. Allahuakbar. i feel so bad about it. the other hamster macam trauma. duk lari2 dalam cage macam restless. camna cikT manage to grab that hamster pun aku taktau. tengok pada ketinggian bangkai, cikT tuh probably quite big. seriously aku sakit hati. sib baik ariana tak paham lagi. nak bunuh tak boleh. cikgu said malam nih kena operasi gak. but we will ask ira to do the job. takpe kan? desperade sangat nak makan eh. takde benda ko dapat, pet aku plak ko bedal. nanti kau.

Friday, January 13, 2012

dah hilang

carik last post? dah takde. luahan perasaan terpendam jer pun. sapa sempat baca, knows that its ugly. so biarla lepas nih kalau aku nak mengenang, aku kenang sorang2. or maybe berdua? bertiga?

Thursday, January 12, 2012

terus terang sudah...benda betulll...

aku kan sebenarnya banyak benda nak borak kat blog nih. sebab aku jenis yang selalu berfikir dan bercakap sensorang. tapi kengkadang orang tak tau sebab aku bercakap dalam hati. dulu masa kat U, awal2 sem kitorang gi kem motivasi for a week. so memang hari2 ada LDK. ada sekali tuh kitorang kena lukis graf dari lahir sampai keadaan kita masa tuh. means kalau ada pengalaman pahit, graf tuh menurun pastu kalau hepi, menaik. as usual setiap orang pun mesti ada turun naik kan. tapi kat hujung diorang akan lukis naik, naik, naik. kiranya after blajar diramalkan makin hepilaa. ada ker orang yang hepi jer? ok, maybe adalaa tapi tak ramai. pastu ko kena ceritalaa kat kumpulan ko kenapa graf ko camtuh. yg aku of coslaa banyak turun naiknyer but, masa tuh umur aku baru 19, and aku dah predict yang aku akan sad masa aku 24-25 years old sebab aku nak kawin. sebab aku kenal sangat parents aku, prediction aku memang betul. ah, malas nak citer hal lama.


anyway, masa aku bercerita tuh aku hepi2 jelaa walaupun citer benda sad. orang lain time citer benda sad siap nangis2. ada yang kena dera ngan bbsitterla. ayah meninggal. ok, yang tu memang sedihla. tapi aku neutral jer. sudahnya, kaunselor tuh kata aku ada split personality, boleh? aku boleh sembunyikan kesedihan aku dengan jadi orang yang nampak hepi. pastu dan dan semua tenung jer aku macamlaa aku nih alien. pastu kebetulan roomate aku 1 kumpulan, dia kata maybe ye sebab dia selalu dengar aku cakap sorang2. aahhhh...malu giler aku time tuh. tapi sengih jelaa. memang aku selalu cakap sorang2 pun. itu split personality ker? bukan sewel? hahaha...


aaaa...aku nih sebenar benarnya nak citer benda lain. pasal appraisal. dah submit lama kat bos cuma baru semalam dia panggil sorang2 masuk bilik dia discuss performance kita sebelum finalizekan markah. tapi dia bukan nak tukar markah pun. tak pernahlaa. dia cuma nak bagitau supaya kita preparelaa dalam mind nak dapat bonus, increment sikit. siap cakap "u cant expect high bonus every year rite?" ye, betul sangatlaa tuh.........of coslaa semorang pun expect better n better kan? lagi2 bila dia citer profit reach target. jadi, apa masalahnya kalau nak bagi better than last year?


pastu dia tanya apsal aku slalu mc, lama tak datang? aku cakap, tulaaa, bos taknak tanya i. i sakit, then admitted to the hospitals. then aku citer sikitla. bos aku nih bukan apa tau. dia terlalu taksub nak carik profit sampai kebajikan staff terabai. bos dulu gak best. walaupun best, kitorang tetap segan n respek kat dia. sebab kalau tegur, dia firm. kalau staff ada masalah, dia concern sampai despatch dulu siap pinjam rm1k kat dia sebab nak baiki motor. terserempak kat mana2 tak menyombong, senyum jer walaupun tadi baru dia marah ko. year end, dia bawak kitorang gi makan2. kalau dapat hamper ke apa dia distribute kat kitorang. tak macam bos nih. kedekut. since dia join 3 years ago, tak pernah sekali pun dia bawak gi makan2. muka masam jer. jumpa kat lif pun buat pandang tak pandang. sudahnya staff pun buat keje dengan berat hati. janji siap sudah.


pastu dia tegur pasal punctuality pulak. ok, yang nih aku diamlaa. eh, tipulaa kalau aku nak diam. hehehe. aku mengaku terus kat dia kata nih memang weakness aku since bertahun2. memang dari dulu point nilaa yang mencacatkan appraisal aku. tak tau camna lagi nak buat. kalau aku bangun awal, ada jer benda nak usik. nak menyapu japlaa, nak settle disheslaa. end up lambat gak. totally opposite ngan cikgu. then dia tegur sebab aku slalu makan kat depan pc. ni pun nak menjawab gak. aku kata aku tak suka mia lama2 so aku prefer makan sambil buat keje. multitaskinglaa konon. dia kata kalau BIG BOS datang, tak eloklaa. dia faham kalau aku lapar tapi better mia daripada kena marah ngan BIG BOS. baik bos, akan saya turuti arahan bos. lepas nih aku leh plan nak ngular kemana, eh.


overall takde apa yang mengujakan dalam discussion tuh. markah pun sikit. thanks to him yang set target untuk group kitorang melampau2. padahal kitorang nih buat processing jer kot. kalau buat marketing, bolehlaa carik client. berbuih explain kat dia. dia suruh try gak. nak try camna ntah. duduk sini sampai malam pun belum tentu reach target klau takde apa nak process. markah group aku elok sikiiiit jer dari despatch yang dah kena pecat sebab slalu mc, EL, datang lagi lambat dari aku, mia setengah hari, muka mengantuk sepanjang masa, kena warning letter berkali2. padahal keje kitorang siap. error dah banyak minimise. cuma lambat jerr....sajer laa tuh. alasan.

Monday, January 9, 2012

ariana ketegur?

[pesanan penaja] aku nak try font kecik, supaya entry tak nampak panjang sangat...ker kecik sangat?



datang ofis pagi tadi rasa puas. puas dapat duduk rumah 2 hari, really kemas rumah, laundry and berehat. macam pelik pun yer bila aku tak kisah tak kemana2. hari sabtu tuh lagilaa. aku n ariana langsung tak keluar pintu. pelik tapi benar. maybe last weekend is just too much for us. puas tau bila semua benda bersih, kemas jer pastu dapat rest. even cikgu also feel satisfied dapat rest 2 hari. ahhhh...selain mengemas, aku memasak jelaa. lama woo tak masak. rindu. bosan pun ye bila makan lauk beli hari2. nothing extravagant cuma lauk2 simple jer. cuma adalaa buat baked mac n cheese on saturday. itupun sebab tekak teringin plus frens, din n lily n their doter nak drop by. makan ramai2 baru best.



Alhamdulillah ariana pun dah tak meragam macam minggu lepas. setakat mengigau sikit2 tuh adalaa tapi dah tak sakit2 perut di tgh malam dah. dah kembali menyusu every 3 hours walaupun cuma 4oz. before this 6oz. tapi still oklaa daripada taknak makan minum apa2 for 5-6 hours. khamis lepas makcik aku panggil jiran dia - kak is yang selalu urut aku tuh. dia tengok ariana katanya ariana nih macam kena ketegur. bukan yang jin masuk badan merasuk2 tuh tapi angin tak elok masuk n duduk terpendam kat perut dia. thats y dia taknak makan coz tak selesa. so, dia akan urut ariana 3 hari berturut2.



1st day, khamis tulaa makcik aku citer kak is urut belakang. ariana nangis2 cakap "dah mama" tapi tak pulak lari. dia baring jer sambil nangis2. tak lama. 5-10 minit jer. ariana kentut2 lepas tuh ariana start berpeluh2 then berak banyak. makcik aku suap makan, dia makan dalam 5-6 suap then habis susu 6oz. lepas tuh dia aktif balik. baru aku tau before this ariana sebenarnya tak aktif sangat. dia main tapi lebih banyak duduk. tulaa, kalau husband yang hantar, amik memang dia hantar amik jelaa. kalau aku selalunya aku tanya dia buat apa, makan apa. senang nak detect kalau jadi apa2. not that i doubt my aunty tapi bebudak kan. mana pandai cakap lagi. makcik aku ok jer kalau aku tanya2 coz dia pun mak, dia pun faham. lagipun itu kelebihan hantar kat sedara sendiri. malam tuh ariana dah tak nangis tepuk perut dah. dia bangun susu 2 kali then mengigau sikit.



masa memula aku dengar tuh tetiba rasa sebak sebab aku tau kak is urut memang sakit. walaupun sebenar tak kuat mana pun. dia guna 2-3 jari jer. maybe sebab dia urut tuh tempat yang betul2 bermasalah so dia trigger saraf tuh. tapi lepas tuh kalau dia urut balik, ko dah ok dah. tak sakit sangat.



2nd day, jumaat tuh kak is urut kat tapak kaki n bahu pulak. pun sama. lepas tuh ariana makan n susu macam biasa. aktif main2. aku datang petang nak amik dia pun ceria jer. malam tuh susu 2 kali but still mengigau sikit2. makcik aku suggest bawak gi jumpa ustaz pasal mengigau2 tuh tapi aku tak tau nak gi mana. lagipun tak serius mana pun. cuma merengek2 2-3 kali. yang komplen cikgu jelaa coz dia nak keje the next day. kesian cikgu coz sejak mengajar sekolah petang nih, jadual dia pack from 10am sampailaa 10pm. pagi meeting. habis sekolah nak mengajar tusyen pulak.



so 3rd day would be today. kita tengoklaa nanti macamana resultnya. maybe after the last milk at 12am ariana takyah bangun susu langsung until morning macam dulu? dapatla mummy n babah tido dengan lena for at least 6 hours straight. hehehe...

Thursday, January 5, 2012

dah pandai nak puasa

ok, malam tadi aku tido kat bilik aku balik becoz the nite b4 ariana merengek2 sakit perut n muntah few times. cikgu plak being a father just check tak kembung maka di tepuklaa anak walaupun anak taknak tido. pukul 7 pagi baru masuk bilik aku bagitau then aku kerah cikgu amik ubat muntah, ubat angin n minyak yuyi and after consume all the meds and sapu minyak, barulaa yana tido. kesian diorang. taknak susahkan mummy, end up both pun restless.


malam tadi pun sama. lepas amik kat bs, yana langsung taknak minum susu. adalaa makan biskut 1-2 keping then minum air masak jer. tgh mlm ada few times dia merengek aku bangun buat susu end up buang begitu jer coz dia taknak. bayangkan dari 6pm semalam until this morning dia cuma makan biskut tuh n air kosong. susu adalaa dia teguk setakat 1-2oz buat hilang haus kot. pelik aku, tak lapar ker? pastu dia sakit perut tuh aku suspek masuk angin. yelaa, tak makan kan. kalau kita pun pedih perut.


actually dari hari family cikgu datang lagi dia taknak makan. 2 hari cuma mamah biskut n susu. masa tuh ok lagi coz at least dia nak gak minum susu. berat baru nak naik lepas demam harituh nih makin susut balik. opah aku pun dah tegur apsal leher ariana makin panjang. nampak kurus jer. beli bihun sup feveret dia pun tak jalan. masuk hari ke3 aku buatkan megi ayam. lantakla orang nak kata apa janji anak aku makan sikit. pun 3-4 suap jer. Alhamdulillah kat rumah bs, dia makan gak bubur sikit. makcik aku rajin layan dia makan sambil bawak jalan2 sekitar rumah, duduk kat buaian. tapi tulaa takkan tgh malam aku nak bawak dia jalan2 kot kan.


kesian aku tengok dia sakit perut. "wot...wot" (sakit perut) pastu golek2. aku paksa dia minum susu, boleh dia cakap "nanak" pastu bila dia dah diam cikgu cakap elok2 kena minum susu, nanti sakit perut. dia leh cakap "tak yah laa" isyh...camna nak buat eh? tapi siang bs kata dia ok jer. main2, aktifla. jeles tengok anak2 orang lain berselera makan sampai rampas2 pinggan. aku nih, kalau ariana makan habis setengah mangkuk pun aku dah seronok sangat dah. excited kalah anak lulus periksa. ker memang ada phase bebudak macam ni haa? anak korang ada problem macam nih tak? korang buat apa kalau diorang taknak makan? nak paksa pun dia luah balik. hmmm...

Wednesday, January 4, 2012

check up semalam - 14 weeks baby A

semalam pegi check up. sorang2 jewww sebab cikgu ada hal kat sekolah. sobs. ada berita baik, ada berita tak best sangat. aku buat point jelaa eh.


berat tak naik - bagi aku baik, doc lak bising suh naik lagi. nak cover weight loss harituh.

development baby A ok, seiring dengan umur dia - baik

cyst dah tak nampak, syukurr - baik

uri kat bawah - tak best

doc nak tambah ubat untuk elak bleeding, ubat lagi??!! - tak best

doc kata lagi takleh ehem2, lasak2 n dukung yana - tak best sebab kot mana pun kengkadang terpaksa gak kan. i mean part yang dukung yana tulaa...bukan yang ehem2 tuh... :P

alan suh aku tido asing kat bilik depan nak elak yana hentam perut aku masa tido - tak best


kesimpulannya aku balik dengan perasaan kosong. tapi bila google pasal uri nih, aku kembali ceria sebab only 5% uri akan kekal kat bawah which end up kena cserlaa. mudah mudahan uri aku nih will move eventually. aku tanya gak kat doc kalau ada apa2 yang aku leh buat untuk movekan uri tuh. kot ada special exercise nak menonggeng ker, makan apa2 ker tapi doc kata takde. just take extra precautions, banyakkan rest and elakkan buat kerja berat. tu jelaa pun citer check up.


p/s : sian kat blogger green apple. dapat rezeki pregnant, kena dnc pulak atas sebab keselamatan. mak merah pulak baru dapat baby boy on 30th dec after 8 years. and sana sini blogger pregnant, macam ash, HJ and me (",)

dari jumaat asiklaa merayap ajer kejenyer...

pheww...last weekend family alan lepak kat rumah aku. diorang sampai jumaat pagi dalam kul 11 camtuh berbekalkan lauk2 ibu masak. senang den masak nasi jo. hehehe. dulu2 aku cam kecik hati jugakla. nape nak kena bawak lauk segala kan? kengkadang dia siap bawak bawang, mee kuning, sayur, roti macamlaa kat rumah aku nih takde bahan. kalau takde pun kedai melambak depan ni haa. lama2 aku dah malas nak kecik2 hati dah. aku kecik tapak tangan, tadah mulut dengan perut jelaa...hahaha...pastu memang aku serah dapur kat ibu 100%...sebab aku malas dah paham yang macamana pun, ibu still nak masak untuk anak2 dan suami dia. kang aku masak, lain pulak dengan selera diorang. ibu bawak daging salai masak lomak cili api, ikan goreng sambal kering, sambal ikan bilis kering. perghh...cukup kitorang makan anak beranak sampai malam.


memandangkan memang kali nih diorang datang ada agenda nak menyopping/cuci mata maka hari2 penuh jer dengan aktiviti kat shopping mall. dari aeon AU2 ke alpha angle ke the curve ke ikea. sampai dedar badan ariana, agaknya sebab letih. perut aku pun macam mengeras padahal belum masuk 4 bulan pun. itupun ada hati lagi ibu nak pegi sogo. ohhh, a big NO NO laa nak masuk sogo hari cuti. orang key el amik cuti khas kalau nak pegi sogo. takdenyer nak bersesak2 dengan indon2, bangla2, myanmarians tuh...eeee...lagipun setakat nak cuci mata, jalan2 baiklaa ke area damansara/PJ nun. shopping mall besar, orang ramai pun still boleh rasa aircond sejuk.


sempat gak aku bawak ina gi tempah baju tunang dia kat tailor aku. aku ada 2-3 tailor. tapi kalau nak buat baju pesen2 sket, memang aku pegi kat amrin nih. kedai dia kat kg padang balang, gombak. ofismate aku yang introduce. tapi mahal sketla. takpe, janji hasil puas hati. tailor lain setakat baju kurung, paling2 pun kurung moden bolehlaa. dah serik kain cantik2 end up hasilnya tak serupa macam dalam gambar. tema tunang kaler turqoise. ok, ok nih nak jadi kak nam jap nih. kakak ipar alan yg sulung dah siap tempah baju turqoise 1 family. 1 family means skali ngan ibu dan adik bradik dia. sedangkan family pengantin ni haa pun takde apa2 lagi. excited betul dia nak dapat biras. *tddmka*


lepas tempah baju pagi isnin tuh, diorang terus gerak balik melaka. opppsss. tak, diorang singgah nilai dulu. shopping lagi!!! nak carik goodie bag, bunga, pasu, etc...orang nak kawin biasa gi nilai eh? murah sangat ker? aku dulu pernahlaa pegi 2 kali. sebelum kawin gak tapi end up beli souvenir ngan paper bag kat chowkit. rasanya kalau on the way, mungkin berbaloila singgah. kalau semata2 nak pergi tuh macam hmmm...kat sini pun ada kot. masa aku pegi dulu panas ya hamat. nak carik toilet pun susah. skarang dah ok ker tempat dia? isnin lepas diorang semua balik tuh adalah hari melipat kain dan berehat. cukup2 laa berjalan. then on tuesday aku gi check up. itu aku up entry lainlaa eh. kang pepanjang sangat bosan lak. ni pun dah panjang dah nih. till then.