ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, November 25, 2014

30 Days Blog Challenge - Day9 : 5 lelaki yang menarik perhatian

Assalamualaikum :)

ehem...hot topic nampaknyer...walaubagaimanapun, entry kali nih sekadar hiburan jer...takmo jeles2 ok yang...hehehe


of cos yang no 1 dalam hati encik azlan nih laa...memang dia yang menarik perhatian aku masa matrik dulu...dengan xpandang kiri kanan, dengan beg galas kaler kuning, dengan nametag tak bukak, nampak skema tapi semat mamat nih...baju kemeja lengan panjang dia lipat sampai siku, jalan pulak terencet2 macam ahli sukan tuh...dahlaa masa tuh baru lepas kecewa (ok, takdelaa kecewa sangat setakat suka gitu2 jer skali dapat tau dah ada gf baru...dasar...!!!!) membuatkan aku tertanya2, eh siapakah gerangan mamat yang nampak sangat innocent tuh? lalu aku pun mengorek2 tentang dia dari kengkawan sekeliling dan mengatur strategi supaya dia perasan aku dan seterusnya menegur aku dulu...hahaha...eh, pompuan haruslaa ada sifat malu...takkan kita nak tegur dia dulu kan...hehehe...ok, cinta mati nih...gaduh2 pun baik balik, laser2 pun sayang jugak...


ini cinta kedua...ntah camna dari pertama kali dapat tau dia ada terus cinta...kalah babah dia...hehehe...semua dia buat pun menarik perhatian...mikhail nih kalau nak compare ngan kakak dia, lambat sikit bercakap...and bila dia sebut sesuatu perkataan tuh macam ahmazinggg sangat...kalau ariana dengar, ariana akan cakap, "mummy, adik cakap nanak (taknak)" kalau aku dengar aku bgtau cikgu, "yang, dia cakap gi aa (bagi laa)" macam impress sangat kitorang..macam jakun pun ada...hahaha...malam tadi slowly dengar dia nyanyi...rupanya nyanyi bedeyuyu bedeyuyu (happy birthday to you) sambil tengok gambar kek...haruslaa kembang2 mummy dia pi bgtau tokcik...tokcik pun tak heran agaknya...hahaha...eh, haruslaa impress...anak sendiri kot...plus aku tak beria ajar dia apa2...yg lite2 jer...


kimtan...bukan lee minho tapi watak kimtan dalam the inheritors...caring, and sangat determine padahal makan pun mak bapak yang tanggung...tapi sanggup tuh menumpang sana sini nak mogok demi cinta mati pada cha eun sang...cha eun sang pun sama tapi sebab nih kategori lelaki so dia tak masuk senarailaa



jejaka idaman malaya nih kan? bagi aku yang paling menarik pasal anuar zain ialah suara dia yang mendayu2...memang layan sangat lagu2 dia tak kira masa heartbreak ke, masa in love ker, masa crush lite2 ker...hehehe...pejam2 mata nak hayati...suka tengok dia ada goatie and janggut sket...and rambut gini...rambut panjang kepuk2 dalam video klip apa ntah tu x bape...cantik sangat rambut kalah pompuan, hilang macho...oh, cikgu tak suka dia...tapi biasalaa lelaki tak suka dia kan...kalau lelaki minat anuar zain, sesuatu sangat tau nyah!!!


last but not least, Tun Mahathir...antara sifat dia yang sangat menarik hati bukan aku sahaja tapi hampir seluruh rakyat Malaysia dan dunia adalah sebab dia humble, approachable, senyum jer, rilek jer takde nak jerit lantang2 dan tegas...he's very powerful that kebanyakan pemimpin dunia pun respect dengan dia and pemimpin yang baru pun masih menerima teguran dari dia...dan suka Tun Hasmah jugak sebab sangat humble, takde nak overshadow husband...paling kuat pun dia minat badminton jelaa...

Monday, November 24, 2014

30 Days Blog Challenge - Day 8 : 5 favourite love song

Assalamualaikum :)

ok, sebenarnya susah jugak nak fikir lagu apa yang jadi favourite sebab aku layan semua...tapi bermusim...pastu bila dah bosan, layan lagu lain plak...mostly aku suka sesuatu lagu tu sebab melody lagu dia...lirik tak bape fokus sangat janji masyuk ngan lagu...huhuhu

antara lagu yang masyuk kat telinga aku sekarang ialah :

1. Roman Cinta - Mojo
layan betul suara si awira tuh...pergh....bila dengar dengan aku2 skali rasa nak menjerit...pheewiiiittt

2. Kejoraku Bersatu - nyanyian penyanyi yang ganti amy search kejap tuh...
aku suka suara dia nyanyi lagu tuh...macam berhantu lagu tuh...

3. Salam Buat Kekasih - Nadia
xde sebab apa cuma lagu wajib bila karok...hahaha

4. Come back when you hear this song - 2pm (Kpop)
kemain panjang tajuknyer bila dah translate kan...hehehe...ineorel deutgo dorawa wawawa...actually lagu dia biasa2 jer tapi sebab suka 2pm (hi nickhun!!!) terpaling suka lagu nih dalam album terbaru diorang...and video clip un best...suka tengok tarian diorang dalam vc nih...

5. Semua lagu2 Anuar Zain
aci tak semua lagu dia jadi 1 point? need to say more?

Wednesday, November 19, 2014

30 Days Blog Challenge - Day 7 : Sejauh mana pendidikan itu penting bagi anda


Assalamualaikum :)

apa punya soalan daa..of cos pendidikan tuh penting...aku n cikgu akan galakkan diorang belajar setinggi mana yang diorang nak...and sudah tentu kitorang akan guide diorang nak pilih cos apa, nak pilih U mana... pasal sekolah, aku n cikgu dah decide ariana will goes to sekolah all girls and mikhail will goes to sekolah campur...ini semua sebab kes buli yang makin menjadi2...takut tengok bebudak kena buli sekarang...tak payah kot duk asrama...duk ngan mummy and babah until nak masuk U barulaa pergi duk asrama...takpe, nanti mummy buat timetable macam mummy kecik2 dulu...

ariana pegi sekolah perempuan sebab kitorang nak elak dia dari bebas bergaul...nampak macam kejam tapi this is the best...aku dulu sekolah convent, cikgu pun sekolah all boys...Alhamdulillah, masa sekolah takde kapel2 nih...lagi2 aku dijaga ketat by arwah onyang...kemana pergi semua kena soal siasat...masa tuh memang rasa nak memberontak tapi sekarang bila fikir balik, bagus jugak onyang control banyak benda...

kenapa mikhail tak sekolah all boys? sebab cikgu cakap citer sekolah dia dulu bergaduh bertumbuk tuh perkara biasa...bebudak kelas siap buat bulatan macam nak tengok show wrestling...yang pakai pisau pun ada...eee...ngeri dengar...so, sekolah campur sesuai ngan mikhail sebab kurang kes buli bertumbuk...

aku tak kata sekolah all boys tuh tak elok or budak pompuan yang sekolah campur tuh gedik ke apa cuma aku cuba nak kawal dari awal...orang kata melentur buluh biar dari rebungnyer...ada jer sepupu2 aku yang sekolah agama tapi ada kes buli sampai kena tukar sekolah...ada jugak yang sekolah campur tapi pemalu yaa amat (hopefully dia macam tuh jugak kat belakang)...apa2 pun semuanyer bergantung pada didikan ibu bapa DAN guru2...as a parents semestinyer nak bagi yang terbaik semampu kita...bila kita dah berusaha, berdoa semoga Allah pelihara akhlak dan iman mereka dan akhirnya bertawakal...

my heart and soul

Tuesday, November 18, 2014

30 Days Blog Challenge - Day 6 : apa yang anda makan hari ini and resepi chocolate brownies


Assalamualaikum :)

kita skip 30 Days Blog Challenge - Day 5 : 3 perkara yang ingin katakan kepada bekas kekasih...sebab dah tak relevan...takde sebab nak cakap apa2 sebab tak keep in touch and masing pun dah carry on with life masing2...hopefully semua pun happy...

as at now dah 11.20am...sibuk sket ngan keje and blog sampai lupa nak breakfast...dahlaa malam tadi makan burger separuh jer...alang2 kang makan lunch jelaa terus...tapau kat kantin jer...so, takyah tunjuklaa eh...biasa2 jer...kita tunjuk gambar ni jelaa...masa nak g amik tokcik kat klang, dah kuarkan baju baru perasan ada tema...putih-biru-pink..hehehe...


janji datang lepas zohor tapi taknaklaa menyusahkan diorang nak prepare lunch ke apa so kitorang singgah kedai makan area rmh dia...masa tuh pun dah pukul 2pm++ and mikhail plak tido while bergayut...cuma cikgu and yana jelaa gi makan...mujur ada bawak bekal chocolate brownies yang kitorang buat a day before





ok jer...bolehlaa buat lapik perut...kat rmh wancu amik nasi nak suap mikhail, kita suap mulut kita skali...hehehe

ok, dah alang2 nih mehlaa aku share resepi chocolate brownies nih...resepi senang takyah guna mixer...aku gabung 2 resepi dari joy of baking and dari blog mama tiamia sebab kadang aku tak reti nak tengok sukatan cup/ounce kalau bukan liquid...

Chewy Gooey Chocolate Brownies :

bahan2 :

113g butter
150g semi sweet baking chocolate - chopped
1 cup all purpose flour
1 cup (200g) granulated sugar
2 teaspoon vanilla essence
3 grade A eggs
1 cup chopped walnut and chocolate chip (optional. aku pakai 1/2 cup walnut jer)

ok, cara2 nih aku copy paste jer dari joy of baking sebab dia suka convert sesiap...senang untuk orang macam aku nih...

Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place the rack in the center of the oven. 

Butter (or spray with a nonstick cooking spray) an 8 inch (20 cm) square pan, and line the bottom of the pan with parchment or wax paper.

Melt the chocolate and butter in a large stainless steel bowl placed over a saucepan of simmering water.

Remove from heat and stir in the cocoa powder and sugar .

Next, whisk in the vanilla extract and eggs, one at a time, beating well after each addition.

Finally, stir in the flour, salt and chocolate chips (if using).

Pour into the prepared pan and bake for 25-30 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out with a little batter and a few moist clumps clinging to it.

Do not overbake. Remove from oven and let cool on a wire rack. Serve at room temperature or chilled.



aku punyer kat tgh2 dia macam cair2 sket...tapi d next day, itulaa yang sedap sebab dia dah dry a bit and still moist...makan pepanas sedap, makan ngan aiskrim pun sedap...


budak nih laa yang paling seronok sebab dapat tolong mummy godek2...

Monday, November 17, 2014

Anniversary

Assalamualaikum :)

if October makes me excited and happy and scary of those ghost movies on tv (halloween, pffttt), November makes me feel lovey dovey, romantic and extra clingy...coz its our anniversary month...why month? because we declared our relationship on 9th November 1999 and we tied the knot on 16th November 2007...its been more than 15 years since we know each other...no wonder sometimes i feel like an old couple *roll eyes*

masa bercinta, he is totally different...kadang rasa macam nak cekik jer...hahaha...dululaa...coz im the clingy and romantic type but pulangannyer sebaliknyer...he's not really into lovey dovey kinda things...baru kapel dah kena ceramah pasal valentines day...ada 1 masa tuh dia macam menjauhkan diri...heranlaa kan sebab apa...rupanya sebab bil tepon tinggi...dia taknak susahkan ibu ayah dia utk bg duit bulan2 plak in case ptptn tak cukup...dating pun jaranglaa pegi jauh2...paling jauh pun alor setar jer kot...tapi masa tuh kitorang pun baru nak matang kan...baru umur 19++ so banyak perkara yang tak kena di mata dia...selalu sangat gaduh, selalu break...sebab benda2 kecik jer, never about 3rd person pun...sampai kengkawan pun dah lalilaa...paling kejap break beberapa jam...paling lama 6 bulan (yg tuh paling lama and bila kapel balik, terus bertunang :P)

hoih...kalau boleh, taknaklaa fikir zaman bercinta kat U...zaman dah keje ok sket...maybe dia pun dah berjumpa ramai orang...dah mula bergaul dan faham ada macam2 perangai orang yang dia kena hadap...dia mula berubah...bukan aku ubah dia k...kadang aku confront ngan dia apsal dia xmacam bf org lain yg selalu lovey dovey...dia kata masing2 ada tanggungjawab lagi kat keluarga tapi kalau dah kawin dia bertanggungjawab ke atas aku plak...

haa...memang betul pun apa dia cakap...sebelum kawin memula macam ragu2 jugak sebab tak nampak macam dia care pun...dia provide yang basic2 jer...like birthday, dating sesekali, dah...takdela setiap waktu makan pun kena berdua...makan kat fakulti pun sekali sehari itupun kalau sempat...jaranglaa nak jiwang2...aku yang lelebih jiwang...semua kad ucapan yg aku bagi kat dia handmade ok...dapat kat dia ntah mana dia letak...pernahlaa paksa dia buat kad sendiri...pastu paksa dia tulis apa yang dia suka pasal aku...skali tu jelaa...huhuhu...pernah pegi rmh dia tgk kad aku bg tu kena kopek2...adik2 dia amik hiasan tuh utk buat artwork diorang *nangis* and hadiah2 yang aku bagi kejap dah rosak/hilang...sentap okey...tapi sebab bila aku tgk dia sangat rapat dgn family, dengan adik2 dia aku jadi lembut hati...orang kata kalau nak tau camna lelaki tuh, tgk camna dia layan ibu dia...well, memang aku pegang ayat tuh...

lepas kawin kami duduk separately for 6 months...dia ngajar kat pahang, aku keje kat kl...masa tuh macam2 jugaklaa dugaan...mostly dugaan dengan family akulaa...tapi tengok dia cool jer...pastu masa aku 1st time pregnant, memang excited nak bagitau dia...dahlaa guna UPT yang mahal tuh...yang digital tuh...duk kelip2 perkataan "pregnant"...skali betri dia cuma lasted for 3 days...hari alan balik dari pahang tuh dah terpadam...memang happy sangatlaa...tp rezeki xpjg, gugur at 12w :( both of us cried masa kat klinik dr tuh...masa tuh mak still merajuk and mertua pulak pergi umrah, kebetulan sangat cuti sekolah so dia bawak aku balik melaka berpantang kat sana...dia n adik2 dia yang jaga...dia call kengkawan sana sini carik tukang urut, carik benda2 nak masak semua...

pastu Alhamdulillah, dia terus dapat transfer kl :) maka, bermulalaa episod sebenar mengenal pasangan...yelaa, bila PJJ (perkahwinan jarak jauh), semuanya kita nak present yg baik2 jer...kalau sentap pun telan jerlaa sebab nnti lama xdapat jumpa kan...tapi bezanyer kali nih kalau merajuk pun takleh break, hahaha...nak merajuk pun kang malam kena tido sekatil jugak...ada selisih bahu jugak...kena bercakap jugak...hahaha...


tulaa dia...my other half yang susah nak senyum bila bergambar...i hope its only surface yet you are happy with me...Happy Anniversary sayang...i love you always...thank you for being with me thru thick and thin, for putting up with me...i know i have so many flaws that sometimes you just have to accept and bear with it...may you continue to guide our family and be together in jannah...

Saturday, November 15, 2014

30 Days Blog Challenge Day 4 : Buku kegemaran

Assalamualaikum :)

Dulu masa kecik2 mana ada mainan macam bebudak sekarang...dari action figure, lego set, barbie dolls, ps123, xbox, and the list goes on...lagi2 duk ngan arwah onyang and tokcik lagilaa takde hiburan...hanya tv or buku or main kat padang jelaa...thats it...well, bila dah masuk sekolah menengah, takdela nak ke padang lagi and tv mostly mestilaa ikut rancangan favourite warga emas...and thats why im good with p.ramlee's movie dialog...hehehe...hindustan pun layan gak...so masa sekolah, selalulaa pinjam buku dari kengkawan mengisi keboringan...mostly buku2 chicklit sebab aku nih penakut nak baca novel seram and pemalas nak baca citer2 sejarah/biografi ke apa...and aku tak baca buku fiksyen macam harry potter, LOTR sebab tak reti nak imagine benda2 pelik...so masa tuh yang famous novel2 sweetvalley...dari sweetvalley kids, sweetvalley high ke SVU...sapa tau? cer komen sket...

bila dah start keje...duklaa dengar kengkawan kata bestnyer buku citer shopaholic series by sophie kinsella...bacalaa tapi macam tak bape sangat...pastu aku follow her stand-alone books and terus lekat...semuanyer best...and i have each one of it...adalaa yang dah hilang sebab sapa ntah pinjam tak reti pulak nak pulangkan...boleh plak dia pas2 kat kengkawan pastu hilang...hmmm...currently tgh baca wedding night...macam best tapi slow sikit jalan cerita...antara banyak2 buku dia, aku terpaling suka buku "CAN YOU KEEP A SECRET "...aku nih kalau baca buku beria2...means aku jadikan diri seperti dalam situasi tuh...berangan heroinelaa kiranyer...mostly heroine si sophie kinsella nih mesti jenis yang selamba, clumsy, biasa2 ajer, lawa sikitlaa and kelakar...takdelaa macam tipikal novel melayu where dialaa terpaling lawa..dah lawa, pandai giler plak tuh...pastuh anak ongkaya...or anak ong miskin pastu kena kawin paksa...oh my...ooppsss...so, buku nih pasal si Emma nih penakut naik flight...so skali on the way balik, flight tuh bergegar...dia ingat dia dah nak mati dah...habis semua rahsia dia pegi citer kat gentleman yang duduk sebelah dia...skali elok jer landed, dia pun macam malulaa...tapi takpelaa...bukan nak jumpa lelaki tuh balik kan...bila dia masuk ofis, ada big boss baru yang masuk...and cer teka sapa big boss baru tuh? yepp...gentleman atas flight tadi tuh...malu gila okeh...dahlaa dia ada kutuk2 masa dalam flight....so, camna seterusnya? hahaha...best tau...



so semua buku2 sophie kinsella nih dikeluarkan dengan pelbagai cover depan...kalau korang pegi carik, jangan terkejut plak kalau cover dia lain...macam nih...


buku2 lain aku baca jugak but dah tanya buku kegemaran kan...kiranya nih all time favouritelaa...

Sunday, November 9, 2014

30DBC Day 2 : 5 Cara memenangi hati anda



ok, ni lebih kepada mengimbau kenangan dululaa eh...5 perkara yang membuatkan alan memenangi hati alin...ecewah...geli plak aih...

1. muka melayu tulen...walaupun aku suka citer korea...pelakon hollywood yang encem2 tapi untuk dijadikan suami, suka tengok muka alan tuh melayu betul...kira takde ragu2laa dia campuran mana...hahaha...

2. tidak merokok...my abah tak merokok...and my husband pun haruslaa bukan perokok...Alhamdulillah, dapatlaa seperti yang dihajati...sebab kalau dia perokok, memang takkan adalaa 2nd date...takde 2nd date, takdelaa kapel...takde kapel, takdelaa kawinnn...hahaha...bab nih memang tegaslaa sebab aku xtahan asap rokok...dari jauh pun dah boleh bau...memang terbatuk2laa...moga anak2 aku pun macam babah diorang...

3. tidak manja kededek sangat...hmmm...best gak dapat suami manja kan tapi taknaklaa selalu sangat nak menyendengggg jer...patutnya kitalaa yang manja terlebih dari dia...dia kan pemimpin keluarga...kena tegas sikit, keras sikit dan bertolak ansur jugak...hehehe...

4. background keluarga yang baik2...antara sebab utama aku kawin ngan cikgu adalah sebab keluarga dia...orang kurang kasih sayang macam aku nih memang itulaa yang diutamakan...muahaha...masa 1st time datang rumah family dia, masa nak balik, salam mak dia tetiba mak dia cium pipi, dahi macam dia buat kat anak2 dia...tersentak, terharu sangat tau...coz my family tak biasa peluk2 nih...setakat cium tangan jer...tu pasal masa tuh kalau cikgu buat perangai pun, aku tahan jelaa sebab aku suka suasana keluarga dia...semuanyer rapat...

5. berdikari - tak mengharap bantuan keluarga...tahu jaga diri, tahu serba sikit skill itu ini untuk kelangsungan hidup...kira bolehlaa nak harap bertukang sesikit...kalau nak tinggalkan dia tak masak pun dia bolehlaa masak yang simple2...ada ok orang yang goreng telur mata pun taktau...masak nasi pun tak reti...hahaha...contoh dekat jer sebenarnyer...oopppsss

Friday, November 7, 2014

Faith Friday : Doa


Assalamualaikum :)

Lama tak post sesuatu yang mendatangkan faedah...nak start ada label Faith Friday laa...tau ada blogger lain yang dah buat...with same name...so, im just spreading the good deeds...boleh kan? :)

bukanlaa bermaksud hari jumaat jer kena buat baik...hari2 pun kena buat baik tapi sebab suka sangat dengan hari jumaat (sebab besoknyer cootiii pun iyer), maka entry2 jumaat haruslaa lebih special kan... :)


sumber : facebook

Tuesday, November 4, 2014

lets go to the zoo!!!

Assalamualaikum :)

Last 2 weeks we brought ariana and mikhail to the zoo...this is ariana's 2nd visit and mikhail's 1st...a bit too late if compared to ariana back then...tak kisahlaa...better late than never kan :) tapi gambar taklaa banyak sangat...apa yang ada jelaa eh...


i think the entrance had a facelift compared to the one we used to go...that was 2 years ago...lebih lapang, bolehlaa bebudak nak main basikal ker, berlari ker...
entry fee pun dah naik...kalau zoo sahaja, adult rm30 kids rm10...inclusive panda rm50 for adult and rm20 for kids...kids are from 4-12years old...panda sahaja takde yer...coz you have to walk through the zoo then only jumpa panda...

we start with the left route...masuk taman rama2


then we see the giraffe...mikhail was in awe almost all the time


then we go through the lions, tigers, crocodile, tortoise, and lake full with bangau...bangau dalam zoo memang bersepah2 kan...asal nampak jer bangau yana pun nyanyi "bangau oh bangau, rakk rakk"


elephant...mikhail's favourite


then masuk tempat panda...ahhh...lega dapat aircond...there's time limit...dalam 15-20 minit jer pastu dia akan usher kita keluar...so, must make full use of the time...baca semua info yang ada...amik gambar banyak2 (no flash allowed) sejukkan badan puas2...hehehe


they separate the pandas...tapi seronoklaa tengok gelagat diorang...comel sangat macam teddy bear...rasa nak bawak balik jer


makan, memanjat, berlari, bergolek2, cute giler


say panda!!!


eh, sapa yang terkurung nih??


it was scorching hot that day...most animals were sleeping...


this leopard was less than a meter away from the fence...and the fence memang within our reach...kalau masuk tgn confirm tinggal lengan jer...gulp!!!

we skipped a few animals and we didnt go to see the animal show just because we are literally dragging our feet...it was tiring but fun to the kids...and we didnt have lunch yet...perut pun dah berkeroncong...the kids memang tak kisah makan but suap jugaklaa bekal roti nutella kat diorang...


yana kata bessstttt!!! tapi lenkali dia nak tengok panda jer...i think because other animals were asleep so tak banyak action they cud watch...


tanya mikhail macam biasalaa...no reaction...


jom balik!!! masuk kereta, upah susu...

30 Days Blog Challenge - Day 1

Assalamualaikum :)

baca blog sana sini diorang duk buat 30days blog challenge tuh...in a way bagus gak coz kadang tak tau nak update apa...kadang nak citer something pastu fikir balik, relevan ker nak citer? setakat beli barang biasa pun nak citer ker? pegi makan ayam kunyit pun nak bagitau? (ada dalam draft, nampaknyer kenalaa delete pasnih :P) tapi kita taktau kadang pegi makan biasa2 tuh yang orang nak baca coz diorang pun mencari tempat makan yang murah dan sedap (ok, ada alasan, leh up next entry...hehehe)



aku takdelaa nak buat hari2...bukan ramai pun yang datang sini...yang jenguk2 tuh, welcome to my blog...citer biasa2 jer...maybe entry2 dalam nih nanti jadi kenangan ngan keluarga, kawan2, family semua...takde niat nak riak ke apa...takde barang2 branded sini yer...and bukan jugak blog jalan2 or makan2 or kecantikan...just a simple mommy melayan her kids :) 

so for the 1st day nih disuruhnya post a recent picture and 5 fakta pasal diri sendiri...auuu...malulaa pulak...nak cakap pasal diri sendiri susah sket kalau orang tak tanya...jap aku cuba fikir...ok



selalu selfie tapi jarang sangat post kat sosial media...so gambar kecik cukup *tutup muka, intai celah jari*

1. Sangat mudah terpengaruh - ok, nih bahayalaa kan...tengok iklan tuh nak beli, tengok orang pakai nih, nak cuba jugak...orang explain pasal something, join...setakat nih dah few MLM yang aku join...tapi lepas few month rasa takleh cope so separuh jalan jer...so sekarang memang cuba elak dari mendengar mana2 talk bukan skeptikal kat produk ke apa cuma aku tau aku takleh buat...

2. Tak suka membazir - especially makanan...hahaha...rasanya nih kalau kengkawan kat opis nih dah taulaa kot...asal ada makanan tak habis kat rumah memang bawak ke opis...kat rumah tuh kalau ada baki sambal or kuah kari ker, isi dah takde memang recycle balik letak benda lain plak...sayang ok...cili tuh berbeli bukan main petik jer...kalau dah terpaksa buang pun memang mulut tak berhenti cakap sayaaangnyer...sayangnyerr...

3. Anak Sulung - dari 7 beradik campur...my parents dah divorced since aku n zana kecik and they remarried...so dari belah abah another 2 siblings, emilda n emir...dari belah mak another 3 siblings, fatin, boy (faris) n fina...ni bukan citer sedih ke apa dah jodoh diorang gitu kan tapi oklaa banyak adik beradik nih...macam2 perangai ada...tapi aku nih kakak yang agak tegas...not really anyone's idol sebab selalu membebel...

4. Not a branded person - barang2 aku tak branded pun n belum datang keinginan nak pakai lagi...tak tau plak apsal tang 1 nih aku takde terpengaruh sangat...maybe sebab aku nih jenis sayang duit lebih dari sayang trend...hahaha...i mean adalaa ikut trend tapi brand biasa2 jer...and aku memang set nilai pada semua benda yang aku nak beli...contohnya kalau handbag aku takkan beli yang value lebih dari rm300. kasut maybe limit rm200 jer. baju rm100. baju anak2 tak lebih rm100/piece. kurang takpe...hehehe...tapi aku tak berkira sangat bab enjoy...like, nak pergi bersukaria...makan/tiket wayang,playland/hotel jenis yang still boleh langgar skali skala...

5. Laser - bak kata cikgu and mak akulaa...duluuuu...aku tak perlu menjerit2 kalau nak marah seseorang...cukup dengan nada rendah aku dah boleh slice hati orang...hmm...nih bukan fakta yang elok pasal diri sendiri tapi still fakta...sekarang nih bila dah ada anak2 aku mula belajar sabar...kalau kena marah aku diam dulu...dalam kepala ligat tuh dialog2 nak menjawab...tapi sekarang aku lagi kuat membebel...huwaa...adakah ini sindrom dah makin tua? Ya Allah, kuatkan iman dan tingkatkan kesabaranku...amiin

Monday, November 3, 2014

cerita weekend

Assalamualaikum :)

last weekend i manage to cook AND bake!! yup sila percaya yer..on saturday morning had roti canai and roti telur cikgu tapau dari kedai dekat rumah...tetapi walau dekat, stgh jam baru dapat siap...he just ordered 1 roti telur (for me) and 3 roti canai kosong...yg roti telur tuh yang lama...luckily its cikgu yang pegi beli, kalau aku, mau cancel jer order...i know the stall memang ramai customer tapi agak2laa takkan nak habiskan semua yang order makan baru nak buat sekeping yang order bungkus nih kan...n knowing my husband, dia kurang sikit nak push2 orang, tunggu jelaa dalam geram pastu merungut kat rumah...takla sedap sangat pun...best lagi kat mamak...lenkali sila call jer bgtau takde...boleh jer tukar order...ai tak makan orang yangggg...

then lunch i cooked a bit late...kul 1baru start, kul 2pm setel...masak simple jer...sambal tumis udang, kailan and sotong tumis bawang putih and telur dadar...masak tu jer pun sejam...hahaha...masak sambal takleh multi task basuh pinggan kang sambal hangit...dah banyak kali kena...sebab masak kat area yard, sinki plak kat dlm...n usually nak sambal cepat garing, aku kuatkan sikit api...kalau tak consistently kacau, memang hangitlaa...harini bawak balance makan lunch kat opis kang...jimatt sangat...hee...

Alhamdulillah, tghari tuh anak2 makan banyak jugaklaa...tau jelaa my picky eaters nih...mikhail kalau lucky, dapatlaa 3 suap...yana plak bersyarat2 nak makan...nak 5 suap JER...dia yang kira plak tuh...lebih taknak...kadang sajer buat2 salah kira nak bagi dia makan lebih sikit...lepas makan nasi boleh plak mintak aiskrim laa apa...kata dah kenyang?! macam2 peel tau bebudak nih...but that day mikhail makan almost 15 suap...haa...aku siap kira okeh...yana macam biasa nak 5 suap jer tapi aku suap besar2 masuk mulut...hahaha...puas hati...aku sekarang memang sajer tak bagi susu unless diorang mintak sebab nak suruh diorang makan lebih sikit...malam pun makan...tapi tak banyak sangat, oklaa...slowly develop their appetite...ni yang buat aku nak masak selalu nih...

on sunday i'm involved in Puteri UMNO program in the morning...then shoot back home as cikgu have this farewell lunch for standard 6 student at corus hotel...waa...babah nak makan sedaplaa...so after my short nap was interrupted few times by the kids, i finally get up and make us some spageti bolognese express style...Alhamdulillah we have beef salami my mom gave me...kalau nak tunggu minced beef lembut memang xmakanlaa jawabnyer...aku goreng sikit salami yang dah sliced thin, bila dah garing sket masuk sliced onion and garlic (garlic mesti lebih), then pour in the prego sos, masuk air, masuk diced mushroom and diced onion, masuk spageti bolognese spices, gula sikit to lessen the sour of the sos and after the diced onion dah transparent, siap...

sambil buat spageti tuh, sempat buat cupcake...dapat resepi senang kat blog curlybabe (refer my sidebar for the link)...cupcake gula melaka...bahan xbanyak, memang ada kat rumah and pakai blender jer...mixer belum ada, so limitedlaa nak membaking2 selalu :( i know ariana only like chocolate base cake tapi nak pujuk dia makan, i let her sprinkle the cupcake with chocolate rice and colorful topping...as expected, dia gigit atas jer...hahaha...jadilaa...bila tanya cikgu, dia kata ok...pastu yana plak tanya "sedap ke tak sedap babah?" baru dia cakap "sedaaappp" hahaha...terpaksa ke yang? cupcake tuh slightly burnt coz aku tak sabar bila tengok apsal 160 degree xmasak2 after 30minits (resepi said 20min 160degree) so aku pegi naikkan suhu and bake for another 10minit...hangit sket tapi rasa still ok...hehehe...nak jugakkk!!!

my not so cantik but edible gula melaka cupcake :P


"mmm...sedaaappp mummy"

pun begitu, aku memang jenis yang sayang and taknak membazir, so i gave some to my old tenant...pilih yang kurang legam sket nak bagi orang...hahaha...dia bawak anak2 mandi pool while aku bawak ariana main basikal...cikgu and mikhail tido kat rumah...kesian kat budak 2 hari terperuk dalam rumah, tak dapat pegi jauh, main kat keliling kondo pun jadilaa...oh, masa dia pindah keluar, wife dia pregnant...rupanya dah 8bulan++ and baru sekarang dapat jumpa baby dia...nama baby nih kareem...comel sangat and baik plak tuh...



im so sorry baby for making your mommy pack during pregnant...idk...


my buah hati bila dah kenyang...