ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, November 3, 2014

cerita weekend

Assalamualaikum :)

last weekend i manage to cook AND bake!! yup sila percaya yer..on saturday morning had roti canai and roti telur cikgu tapau dari kedai dekat rumah...tetapi walau dekat, stgh jam baru dapat siap...he just ordered 1 roti telur (for me) and 3 roti canai kosong...yg roti telur tuh yang lama...luckily its cikgu yang pegi beli, kalau aku, mau cancel jer order...i know the stall memang ramai customer tapi agak2laa takkan nak habiskan semua yang order makan baru nak buat sekeping yang order bungkus nih kan...n knowing my husband, dia kurang sikit nak push2 orang, tunggu jelaa dalam geram pastu merungut kat rumah...takla sedap sangat pun...best lagi kat mamak...lenkali sila call jer bgtau takde...boleh jer tukar order...ai tak makan orang yangggg...

then lunch i cooked a bit late...kul 1baru start, kul 2pm setel...masak simple jer...sambal tumis udang, kailan and sotong tumis bawang putih and telur dadar...masak tu jer pun sejam...hahaha...masak sambal takleh multi task basuh pinggan kang sambal hangit...dah banyak kali kena...sebab masak kat area yard, sinki plak kat dlm...n usually nak sambal cepat garing, aku kuatkan sikit api...kalau tak consistently kacau, memang hangitlaa...harini bawak balance makan lunch kat opis kang...jimatt sangat...hee...

Alhamdulillah, tghari tuh anak2 makan banyak jugaklaa...tau jelaa my picky eaters nih...mikhail kalau lucky, dapatlaa 3 suap...yana plak bersyarat2 nak makan...nak 5 suap JER...dia yang kira plak tuh...lebih taknak...kadang sajer buat2 salah kira nak bagi dia makan lebih sikit...lepas makan nasi boleh plak mintak aiskrim laa apa...kata dah kenyang?! macam2 peel tau bebudak nih...but that day mikhail makan almost 15 suap...haa...aku siap kira okeh...yana macam biasa nak 5 suap jer tapi aku suap besar2 masuk mulut...hahaha...puas hati...aku sekarang memang sajer tak bagi susu unless diorang mintak sebab nak suruh diorang makan lebih sikit...malam pun makan...tapi tak banyak sangat, oklaa...slowly develop their appetite...ni yang buat aku nak masak selalu nih...

on sunday i'm involved in Puteri UMNO program in the morning...then shoot back home as cikgu have this farewell lunch for standard 6 student at corus hotel...waa...babah nak makan sedaplaa...so after my short nap was interrupted few times by the kids, i finally get up and make us some spageti bolognese express style...Alhamdulillah we have beef salami my mom gave me...kalau nak tunggu minced beef lembut memang xmakanlaa jawabnyer...aku goreng sikit salami yang dah sliced thin, bila dah garing sket masuk sliced onion and garlic (garlic mesti lebih), then pour in the prego sos, masuk air, masuk diced mushroom and diced onion, masuk spageti bolognese spices, gula sikit to lessen the sour of the sos and after the diced onion dah transparent, siap...

sambil buat spageti tuh, sempat buat cupcake...dapat resepi senang kat blog curlybabe (refer my sidebar for the link)...cupcake gula melaka...bahan xbanyak, memang ada kat rumah and pakai blender jer...mixer belum ada, so limitedlaa nak membaking2 selalu :( i know ariana only like chocolate base cake tapi nak pujuk dia makan, i let her sprinkle the cupcake with chocolate rice and colorful topping...as expected, dia gigit atas jer...hahaha...jadilaa...bila tanya cikgu, dia kata ok...pastu yana plak tanya "sedap ke tak sedap babah?" baru dia cakap "sedaaappp" hahaha...terpaksa ke yang? cupcake tuh slightly burnt coz aku tak sabar bila tengok apsal 160 degree xmasak2 after 30minits (resepi said 20min 160degree) so aku pegi naikkan suhu and bake for another 10minit...hangit sket tapi rasa still ok...hehehe...nak jugakkk!!!

my not so cantik but edible gula melaka cupcake :P


"mmm...sedaaappp mummy"

pun begitu, aku memang jenis yang sayang and taknak membazir, so i gave some to my old tenant...pilih yang kurang legam sket nak bagi orang...hahaha...dia bawak anak2 mandi pool while aku bawak ariana main basikal...cikgu and mikhail tido kat rumah...kesian kat budak 2 hari terperuk dalam rumah, tak dapat pegi jauh, main kat keliling kondo pun jadilaa...oh, masa dia pindah keluar, wife dia pregnant...rupanya dah 8bulan++ and baru sekarang dapat jumpa baby dia...nama baby nih kareem...comel sangat and baik plak tuh...



im so sorry baby for making your mommy pack during pregnant...idk...


my buah hati bila dah kenyang...

No comments: