ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, December 30, 2010

cuti kemenangan : pleasure or disaster?

semalam malaysia menang...wooohooo..tak tengok pun coz at that time tengah menggoreng beefballs for dinner. takmo makan nasi. alan beli roti then i made scramble eggs. makan ngan sos...nyam nyam ala ka nyam... tapi masa gol tuh leh dengar orang2 kat blok blakang jerit...terus aku hegeh ke depan nak tengok ulangan gol...huuu...cantik...then this morning lak masa tgh siap nak g keje alan kata PM announced besok public holiday...the 1st thought is, boleh ker? my work depends on due date...menghandle 1001 kampeni melibatkan 1001 due date...n mostly due date diorang are end of the month...so, elok2 jer aku plan keje aku 3 hari keluar payment cun2 on 31st, aku terpaksa rombak balik kelam kabut buat urgent to settle in 2 days...payment kena jugak keluar harini!!! then my husband have this standard 1 orientation at his school tomorrow...then how? dah tak sempat sangat nak bagitau parents to postpone or reschedule...lagipun tomorrow IS the end of the year, bila lagi nak buat? takleh cancel rasanya...then my fren's husband work in a car servicing company...pun macam serba salah...customer dah book service keta besok, camna nak cancel? staff pulak tak nak keje besok...so how? the HR discussing about to double paid the staff to "pujuk" them to work on public holiday...but ada ke yang nak? seriously, i think only half of employee in Malaysia that will enjoy the benefit of the surprise public holiday...as for the rest, tomorrow IS the last day of the year and most company are depending on this day to do account reconcilation, financial year end, bla bla bla so i don't think they will be happy...yelaa, macamana nak happy when u have to work on public holiday? tak ke menyusahkan namanya tuh? salah sapa? i think next time (ada ke next time?) those people shud give a heads up before announcing public holiday...contohnya "kalau malaysia menang, kita cuti on friday ye..." so that these company could prepare whatever they need to do so that it won't affect the business...business menjana pendapatan negara gak kan? hmmmppphhh...dah2, takleh cakap lebih2...sensitip... as for me, my urgent work harini semua sudah settle...luckily the applications is not that much...dah setel pun...petang kang suh budak despatch hantar, SETTLE! but i don't think we are going anywhere tomorrow coz most probably alan will have to go for the orientation. or maybe i could ask zana to accompany me to the curve besok...tetiba macam teringin nak g flea market kat sana...we'll see...

Tuesday, December 28, 2010

bontrot

hahaha...eeee...tajuk entry cam lucah jer tapi bontrot dalam bahasa jawa means lauk2 yang dibawa pulang...begini kisahnya...(cey ceyh!) last weekend balik melaka...coz alan kata dah lama tak balik eventhough my parents in law dah 2 weekends berturut datang sini...he said its not the same...ok, ikutkan jer...tapi balik pun best coz my MIL suka melayan anak2 makan...dia masak paceri mangga, my favourite! aku rasa aku nih menantu kesayangan kot coz everytime aku balik, she will cook what i like at least one dish...tehehehe...perasan! the 1st time i tasted paceri mangga was about 2 years ago masa g kenduri aqiqah kawan ibu...since then terus fall in love...sangatlah sedap wa cakap lu...masa tuh ibu belum tau buat paceri lagi...kusebut2 selalu so, ibu pegi blajar n the 1st time ibu buat kurang sikit tapi sedap, 2nd time ok jer coz sedikit spoil oleh kemasaman mangga muda n this is the 3rd time...orang kata 3rd time's the charm...n walla! sangatlaa sedap...rahsianyer...ibu peram dulu mangga muda tuh dengan air gula then ibu belah dua...tak macam dulu ibu masuk sebijik2... bawak balik kl tamak sampai penuh 1 tipuware padahal makan sorang jer...(alan sangat rugi)...ingat nak bawak sket ke opis kasi kengkawan merasa but sorry guys, ketamakkan tahap gaban telah melanda maka ku ratah sensorang...next time nak mintak ibu buat sekawah pulak...hahaha...oh, thanks ye adik2 ipar ku kerana tolong ibu membelah2 mangga hingga kuku kalian hitam...hehehe ok, tak cukup dengan bekal lauk 2-3 jenis, ku jenguk pokok ciku banyak buah besar2...penghuni rumah tuh bukan suka makan ciku (isyh3...rugi2) maka ku mintak pulak suami tersayang tolong kait nak bawak balik jugak...apalaa ibu dapat menantu KL jakun nih??!!! tapi kesian alan...anak sedara yang *&)*(%&^& perangainya berlari membawa galah maka ter rodok YE DIULANGI TER RODOK TELINGA LAKI AKU...seb baik dia sempat elak, kalau tak, mau kena mata kanan...lost word...nak marah lebih2, anak orang...tapi yang kena laki aku, camna? itu hal hari sabtu...daripada plan nak naik river cruise malamnya terus cancel sebab aku dah takde hati nak bawak budak degil berjalan2...tapi FIL aku baik hati tolong kaitkan...dekat 40 biji aku bawak balik ok...tu ada lagi kat rumah tengah peram...maybe sok lusa boleh ngap!

the wedding pictures


as i promised, the pictures of the wedding that moi apitkan...hehe



pengapit dan bakal di apit



pelamin di sini



pelamin di sinun



bergediks sebelum berarak



pengantin 2 beradik : purple = along, pink = angah



hoi pengapit, tengok pengantinlaa



ok, time to work!



my bride at her dais



the other bride yang kepanasan sebab kipas n tempat letak tangan hilang


tapi senyum kena maintain yee...



ibu, anak2 n sedara dari klang










cik ju n kids


the wedding theme : pink + purple + white


kewajipan semasa kenduri : bergosip

Friday, December 24, 2010

nervous

semalam adalah nervous...sebab mak n d girls nak amik ariana n bawak balik...nak ke ariana?boleh ker diorang jaga?i really dun like to mess with ariana's timetable...on weekdays i'll try to let her have her schedule as similar as possible coz by weekend dia selalu kena kacau...kalau kitorang keluar, dia selalunya skip waktu tido or time makan dia lewat sket n usually weekend dia tak poo poo...n i think that happen because she was away from her routine...thats y even though alan was at home, we still send her to her nanny so that she'll eat right, sleep tight, play right n balik rumah all happy n no cranky...its not that i can't manage her but bila di rumah, mulala mata kita nak buat itu ini at the same time kita nak jaga dia...so bila buat keje pun menyambil, actually it take more time n mulalaa...sepatutnya kul 8.30am dia makan, i feed her with milk at 8am then breakfast at 9.30am...sebab ariana dah lapar n mummy tak sempat buat nestum... so, being me, i cannot reject my mom's request so i called my aunty n told her about it...i ask her to prepare everything that might be used for the next 3 hours (yes, my mom only wanna take her that long-which aku yang over nervous) bawak bantal, puting, pampers, wipes, nestum, susu, botol, minyak yuyi, mainan, extra baju... Alhamdulillah, masa diorang nak bawak tuh, ariana baru pas susu n nak tido, so sampai jer rumah mak, dia tido for 2 hours! then kul 6 bangun, n they just follow my instruction (my sisters of cos-takkan nak bagi instruction kat mak, gila ker?) n when i n alan arrive, she was climbing the stairs all happy n wangi... oh, lupa lak nak bagitau apsal tetiba my mom amik ariana...because we planned to celebrate farina's result in getting straight A for her pmr...you go girl!!!we went to Flaming Steamboat danau kota n had a great time...lama tak lepak semua adik beradik...even boy yang jarang ada kat rumah pun ikut...gambar as usual, kamera masih takde bateri...nanti2la kalau sempat i'll upload k... oh, harini nervous gak nih...semalam my mom request again to take ariana to klcc...alamak, kacau lagi schedule dia...hmmm...i have to pack 3 bags coz petang pun plan nak balik melaka...oklaa, nak pack bag nih...later peeps!

about that wedding

well, its been a week since my last post...bukan sengaja nak lengah citer pasal pengapit tuh but i've got work to do n by the time i think i could squash in an entry, alan have been waiting for me downstairs...haah...tetiap hari alan amik kalau tak hujan...gedik kan bini dia...eh, i didnt ask for it ye, but he insist on picking me up...lucky me! oh, pasal jadi pengapit tuh, its nothing to brag about...biasa jer...nikah on saturday, just solumnization ceremony at masjid n afterwards makan then on sunday the reception...i manage to do as planned...mujur diorang berarak lambat...almost 2pm...so i could entertain ariana tido, bangun, makan, susu until the last minute...by the time i pass her to her babah, she's all awake n full n happy...so no cranky whatsoever...tapi sebelum tuh masyaAllah cranky habis...taknak ngan sesapa pun...mata dah ngantuk sangat tapi takmo tido...i n alan gilir2 try to put her to sleep n akhirnya berjaya after trying for almost an hour... tapi makan adalah puas coz kenduri stail kampung...gotong royong masak, ada ayam golek, kambing masak hijau kelabu apa ntah tapi sedap, rendang daging, nenas masak biji sawi apa ntah (nampak sangat aku dodo) dalca sayur, acar buah, fruits and kuih muih...khemah tema pink n purple...pelamin cantik sangat...kerusi moden sesuai ngan both pengantin...yang kakak baju purple, pengapit baju pink...adik baju pink so aku baju purple laa...pandai jer diorang plan...hehehe...oh, gambar dari kamera aku takde coz last minute i cant find my kamera charger n battery sangat kong...pakai kamera in law jer but soft copynyer kena tunggulaa...maybe i'll upload later if possible... by 3.30pm we all heading home...takde tapau lauk ke apa eh...dah makan kenyang, balik titun jelaa...along n his wife tag along to our house coz they wanna konvoi with ibu n ayah balik melaka...after they all went back, me, alan n ariana tido tak ingat dunia until 6pm...waking up fresh after being tired n tied up for 2 days straight... datang keje on monday macam biasa jer...selasa pun sama tapi tak best coz kena kacau ngan bunguk2 di opis yg pandai cakap tapi keje push kat kita ajer...maka dengan persetujuan rakan sedivision, we planned to be on leave berturut2 dimulai dengan aku pada hari rabu, S khamis n E jumaat...hahaha...bos pun cuti maka anak2 buah turut mencutikan diri...(tapi kitorang apply ye)

Thursday, December 16, 2010

entry sebelum kenduri


makngah alan balik dari mekah harini. ibu n celap dah siap2 ada kat rumah makngah kat masjid tanah nak menyambut ketibaan para haji n hajjah. besok makngah buat kenduri doa selamat sket tapi aku n alan tak dapatla join. sabtu pulak kenduri kawin sepupu alan kat ampang. 2 beradik skali sanding. along n angah. n aku diminta jadi pengapit angah. sebab. aku. dah. kawin. huaa...aku malas sebenarnya. ariana pun bukan nak ngan semua orang (ceh, alasan) tapi mengenangkan jasa parents diorang yang baanyak tolong masa kenduri kawin kitorang dulu, kuturutkan jua.


aku dah plan. aku iring naik pelamin, tunggu orang tepung tawar lebih kurang. iring ke meja makan beradap then aku blahlaa. alaa...lauk pengantin mana2 pun sama jer kan? lagipun takkan bini sedap2 mencekik kat khemah utama, laki den kena jaga anak plak..ewah3, sedapnya ko alin...hehehe...so, entry pasal wedding tuh tunggu next weeklaa eh...dah alang2 aku update sampai 4 entry harini, unless ada citer hot besok aku tak update dah minggu nih...huhuhu...


p/s : besok kampeni aku dapat durian runtuh sorang sikit. tapi yang sakit hatinya, kelly ng tuh pun dapat. bonus kesian. ibu tunggul. cittt

bagai telur di hujung tanduk


ni citer semalam. alan amik aku kat ofis then terus g amik ariana. oh, naik motor ye. ada aku bagitau dulu tak?dah dekat 2 minggu dah. senang coz tak payah terkejar2 balik tukar keta then amik dia plak. ok. so, masa amik dia tuh motor tuh macam susah nak start. alan kata tak mungkin minyak coz ada setakuk lagi. ok, dengan yakinnya kitorang pun naik, tak sampai 1km, motor berenti. mati terus takleh start. sah, MINYAK ABIS!!! meter minyak rosak. demm! call makcu mintak tolong belikan minyak n hantar. masa tuh pukul 6.45 ptg camtuh. ok lagi, berdiri ngan ariana kat tepi jalan tuh. nak nak pulak ada kucing. ariana sukala. tapi aku tak bagi pegang. tunggu punya tunggu sekali perut memulas plak. alamak, skarang nih pun memulas. stop jap.


ok, sambung balik. dahlaa memang aku ceri beri seharian kat ofis, mana nak carik toilet kat tepi jalan nih? aduss...naik tegak bulu roma menahan tau. mesti korang pun faham kan? hehehe. anyway, last2 azan maghrib baru nampak kelibat pakcu n makcu datang hantar minyak. pastu naik atas motor, peluk ariana kuat2 alan terus pecut balik rumah. tak sempat mati enjin, aku dah turun berlari bawak ariana naik rumah. tapi output sempat masuk kawah ye...hehehe...ngam2 jer...bagai telur di hujung tanduk. eh, boleh pakai ker peribahasa tuh?

menung








kuat menung anak dara aku sorang nih...

kl bird park


few weeks ago, aku amik cuti bawak ariana g birdpark...actually tak plan pun cuma petang tuh plan nak g somewhere...aku pun siap2 then kul 4 kuar rumah...suka2 suggest kat alan bawak ariana g taman...mana pun boleh...skali dia drive terus g birdpark...dulu masa bercinta pernahlaa skali datang sini...lamaaa dah...alan beli tiket, aku beli air...mahal ko, air mineral botol kecit 4 hengget!!! pastu lagi terkejut bila alan tunjuk harga tiket (yang dah dibeli) dewasa RM45!!! kalau aku tau, aku tak bagi alan beli...ariana bukan paham pun lagi...lagipun aku n alan dah pernah masuk dah...alan kata takpelaa...dia ingat aku yang beria2 nak sangat masuk (saja nak bagi aku rasa bersalah eh?) daripada gaduh2 depan pintu masuk, baik masuk jer...tiket pun dah beli...






memula masuk banyak burung nuri gayut2 kat pagar...ariana cam takut pun ada, heran pun ada...tapi dia taknak sentuh...menggigil2 tangan dia bila aku tarik...hehehe...pastu kitorang round2 jelaa kat dalam tuh...takde makna nak lukis2 potret...MAHAL!!! yelaa yang masuk aku tengok banyak mak pak arab...harga mahal untuk pelanconglaa...tapi shud put exception with people with MyKad kan?patutnyer dapat diskaun...sunyi jer aku tengok birdpark tuh...hari kejelaa kan...tapi ok gak, takdelaa sesak...aku just bawak biskut n air untuk ariana...dalam keta dah nyusu siap2...mummy n baba makan aiskrim jer...by 6pm hari dah mendung...aku terdengar ada sorang mak arab nih tanya "is it going to rain?" haa camna nak jawab tuh? dia tanya coz hari mendung then guruh berdentum2 padahal dia baru masuk...nasib kolaa kan...aku dah nak balik dah time tuh...ngam2 masuk keta dalam kul 6 lebih hujan lebat mencurah2...camna laa agaknya nasib mak arab tadi eh? oh, we just bought the cheapest fridge magnet as souvenir...
jadilaaa...

Tuesday, December 14, 2010

WHY EMPLOYEES LEAVE ORGANISATIONS

forwarded email by a friend of mine. Something interesting to think about (or to laugh about)


WHY EMPLOYEES LEAVE ORGANISATIONS ? by Azim Premji, CEO- Wipro


Every company faces the problem of people leaving the company for better pay or profile.

Early this year, Mark, a senior software designer, got an offer from a prestigious international firm to work in its India operations developing specialized software. He was thrilled by the offer.

He had heard a lot about the CEO. The salary was great. The company had all the right systems in place employee-friendly human resources (HR) policies, a spanking new office,and the very best technology,even a canteen that served superb food.

Twice Mark was sent abroad for training. 'My learning curve is the sharpest it's ever been,' he said soon after he joined.

Last week, less than eight months after he joined, Mark walked out of the job.

Why did this talented employee leave ?

Arun quit for the same reason that drives many good people away.

The answer lies in one of the largest studies undertaken by the Gallup Organization. The study surveyed over a million employees and 80,000 managers and was published in a book called 'First Break All The Rules'. It came up with this surprising finding:

If you're losing good people, look to their immediate boss .Immediate boss is the reason people stay and thrive in an organization. And he 's the reason why people leave. When people leave they take knowledge,experience and contacts with them, straight to the competition.

'People leave managers not companies,' write the authors Marcus Buckingham and Curt Coffman.

Mostly manager drives people away?

HR experts say that of all the abuses, employees find humiliation the most intolerable. The first time, an employee may not leave,but a thought has been planted. The second time, that thought gets strengthened. The third time, he looks for another job.

When people cannot retort openly in anger, they do so by passive aggression. By digging their heels in and slowing down. By doing only what they are told to do and no more.. By omitting to give the boss crucial information. Dev says: 'If you work for a jerk, you basically want to get him into trouble. You don 't have your heart and soul in the job.'

Different managers can stress out employees in different ways - by being too controlling, too suspicious,too pushy, too critical, but they forget that workers are not fixed assets, they are free agents. When this goes on too long, an employee will quit - often over a trivial issue.

Talented men leave. Dead wood doesn't.

Monday, December 13, 2010

dah pandai marah

tengoklaa budak nih...dah pandai nak sound2 orang...tapi geli hati tengok dia...pastu pandai lak nak amik hati kita balik...


video

kuang hajor punya kelly ng!!!


last week was a terrible week...at least for us in d office...ada malaun yg buat taik kat kawan aku...dasar kap lam ya nga...dan yang paling sakit hati bila koliang tuh boleh terlepas pulak...harini menghilang ntah kemana...ntah mc ntah cuti...BOS BOLEH TAK TAU??!!! tak pulak dia buat apa2...special sangat ker pengangkat telepon tuh?kesian owner kampeni bayar gaji kat orang macam tuh...setakat angkat telepon, sabotaj orang sana sini, mia berjam2, by end of d month dapat gaji...eh bos, aku pun nak laa macam tuh...


citernyer begini...si kelly ng nih memang dah lama tak puas hati ngan kitorang...when i say kitorang, it means 3/4 drpd staf ofis nih...tak ker dia yang carik pasal...dia memang takde keje...dulu ada tapi sebab dia senior staf, dia decline semua keje2 clerical yang orang bagi...(senior sebab dah lama keje, bukan pangkat besar pun) sesuka hati badak jer kata taknak buat...kitorang yang junior tapi lebih berpangkat nih malas nak argue or inform bos so kitorang pun buatlaa sendiri, yang mana small2 task kitorang serah pada clerk yang lain yang lebih berdedikasi nak buat keje...


so selama tulaa keje dia cuma mengadap minesweeper game, angkat fon n mia sesuka hati...bos bukan tak tau tapi sebab dia takde keje lain, so bos takleh nak kata dia tak buat keje...n bos kesian sebab dia ibu tunggal...memula memanglaa kesian tapi perangai dia tak serupa ibu tunggal...macam tunggul adalaa...dengan menipu orang sana sini...tau jelaa kelly ng...memula oklaa bercakap gak ngan kitorang...g makan ramai2 pastu ada 1 day bos tegur dia coz tak set up meja untuk exec baru nak masuk...kebetulan, meja kosong tuh kitorang tumpang letak documents...tetiba dia nak ngamuk2...campak2 documents...sejak tulaa dia pulaukan diri sendiri n berlagak bos...ini cerita 3-4 tahun lepas ye...


so, dia nih ramai yang dia tak puas hati...maybe sebab dia takde kawan or sebab dia gersang sangat...aku tak kacau pun dia...cuma skali skala bila dia melampaui batas, aku akan email dia...contoh email aku suruh dia jangan mia lama coz kitorang bz n itu keje dia...aku emel bukan pasal kitorang tak boleh angkat tapi dengan syarat dia berambuslaa...then baru2 nih aku emel dia inform aku akan bercuti so tolong pass call aku kat reliever aku instead pass kat director terus...aku terpaksa cakap gitu sebab dah 2-3 kali dia pass call kat bos kengkonon nak bagitau aku mia padahal aku mc, aku memang cuti...NGOK!!! bos aku terpinga2 dapat call terpaksa pass balik kat member aku...so, lepas emel tuh (which aku cc kat semua bos), dia hangin...ber reply2 laa...macam2 dia kata...konon aku nih orang melayu tak berbudi bahasa...aku pun replylaa...so, kalau gitu orang bukan melayu pun takleh berbahasa ker? ugut2 aku...continue reply lagi dan lagi sampai dia kata dia dah inform HR so that we could talk it out...memang dia serah leherlaa kalau betul...aku suka gak HR involve nih...boleh aku citer a-z perangai kelly ng nih...


anyway, on friday aku pun cuti...on monday kawan depan aku nih nampak air bersepah atas meja dia, dia ingat botol air dia bocor...skali tgk air dalam botol tuh keruh...dia letak tepi...tak brani bukak...dia innocently thought chemical reaction...bila aku datang, aku bukak botol tuh bau busuk sangat...then ada buih2...aku dah suspek nih mesti lahanat tuh punya keje...aku pegi from admin to building mgmt to security last2 dapat gak mintak tolong nak tengok cctv...tapi aku takleh tgk, aku mintak tolong guard tuh tgk n describe kat aku apa yg dia nampak...malangnya walaupun guard tuh nampak dia menuju ke cubicle kitorang, with SOMETHING IN HER LEFT HAND, dia taknampak apa mangkuk tuh buat coz my fren's place is a blind spot...ada tiang plak...maybe thats y bukan aku yang kena...coz tmpt aku terang2 depan cctv...


so, aku ngan member aku pun citer kat bos for him to take further action...after 3 hari tunggu, jawapannya hampa coz bos aku kata takde proof...even dia ugut dalam emel pun takleh guna...pastu bos try pujuk2 kitorang supaya just let it go...apa bos?senang laa ko cakap coz ko tak kena...cuba kalau kawan aku nih terminum, tak ke racun tuh?kawan aku nak g report polis tapi bos pujuk kata tak payah...tak taulaa camna tapi yang paling sakit hati dia terlepas...n she will continue to widen her ass while getting paid every month without have to do any task...isyh...takleh blah tullah...nak resign takleh plak...dah keluar notice takleh resign until march...atas sebab2 tertentu...nak buat camna? hmmmphhh...

random


hmmm...blog nih makin jarang berupdate...bukan takde idea tapi takde masa...draft punya banyak tapi aku suka publish bila dah siap upload gambar...balik rumah dah letih...plus bila aku ngadap pc, ariana datang merangkak2 ke wayar2 tuh...bahaya...
kengkdang tuh emosi datang...bederap2 aku menaip...pastu bila dah cool sket, review balik cam tak sesuai lak nak publish...terbiar sepi kat draft sana...


aku suka baca blog pasal new mommy n their babies...kalau tengok kat bloglist aku tuh mostly is yang baru belajar jadi mommy, just like me...bukan apa, kengkadang naklaa tau sama ker masalah aku ngan diorang...kengkadang bila baca citer diorang aku rasa cam eh...samalaa kita...rasa rapat walaupun tak pernah bersua gitu...blog jalan2 ok gak tapi aku lagi suka blog makan2...boleh terliur tengok makanan2 yg diorang pampang tuh...lagi best kalau ada resepi...boleh la aku try n bagi orang rasa...hehehe


kengkadang aku terkenang2 blog aku yang tak terupdate...rasa rindu tapi bila pikir pc kat rumah lambat giler nak upload gambar, sabar jer tunggu samapai ofis...skali bila dah kat ofis, keje plak melambak2...lagi2 hujung2 tahun nih ramai yang nak pakai duit, kalau tak aku kiv jer...oooppppsss...tak pernah lagilerr setakat nih aku sesaja kiv loan application orang ye...


apa aku nak citer nih sebenarnya haa?ntahlaa...takde idea ker?ada. cuma nak citer sket pasal blog memblog nih...(coz aku lupa bawak thumbdrive so tak dapat gak publish citer dalam draft yang dah siap...citt) tunggu besok jelaa eh...

Monday, December 6, 2010

weekends yang padat

last last friday (3rd dec) i took a day leave as alan's fren (pokcu) with his family is coming all the way from felda selancar...yang kitorang g tido rumah dia tuh. n of cos, sebab kawan nak datang, alan has been a VERY GOOD HUSBAND for the past week ; cleaning the house, doing laundry EVERYDAY, lap kabinet, furnished the fridge, pasang perangkap to catch as many rats as possible (which cuma kena sekor jer...citt)


so, on friday i have prepared ikan kembung masak lemak cili api with kacang panjang, goreng ayam n tempe n sup ayam for the kids. they arrive at 4pm n they have eaten at the highway. its ok, takkan nak paksa dia tahan lapar kan? petang pulak i hav made plans to prepare my baked macaroni coz when we were at their house, helmi ask if i knew how to do it coz he like it so much. so, i have search troughout the internet n ask around n found a recipe that is quite easy to do n the ingredients is easy to find too...malam tuh dapat pujian toing2...suka sangat masakan menjadi coz knowing my habit yang selalu fail at 1st attempt kan...my husband pun kata this will be his favourite...I LOIKE!!!malam tuh alan n helmi n pengantin baru keluar melepak...


saturday pulak memula plan nak g bawak bebudak mandi kat klcc then g genting tapi tukar plan g genting sahaja...sampai genting in 40 minutes tapi nak mencari parking...nauzubillah...susah sangat...dari rumah kul 11.30am, kul 2 baru dapat masuk first world plaza...cari marrybrown coz tempat lain penuh n besides mb ada chicken porridge for ariana...sedap tuh...then round2 pastu ariana nak menyusu plak...puas carik kat toilet setiap floor kalau2 ada nursing room..hmmm, hampeh...i brought nursing cover but the bench mengadap orang lalu lalang...dengan ariana yg boleh tahan lasak, susah...kang tgh nyonyot tetiba dia selak plak...malluuu...



so alan suggested we take one of the slow ride then susu kat sana...oklaa, we bought 2 tickets but then rupanya kena kongsi ride tuh ngan orang lain...resah dah nih...sambil tuh bagi ariana makan biskut, minum air dulu..then suddenly alan jumpa 1 spot...kat tangga tepi ride tuh...i sit on the step then alan push the stroller behind me then alan sit next to me...dapatlaa ariana menyusu dengan jayanya...hehehe...




thats the place...sunyi jer...sib baik takde sapa pun lalu situ


ariana happy dapat nyonyot


the one n only ride we take at genting


ntahlaa...pergi genting tuh penat jer lebih tapi taktau apa purpose...rasanya bawak baby tak brapa sesuai coz cuaca sejuk sangat...kalau indoor jer takpelaa...kita yang dewasa nih memang boleh tahan...aku siap nampak ada yang pakai shorts n sleeveless lagi (kulit buaya ke hapa?) tapi the moment i bring ariana keluar kereta, dia dah lain macam...pastu masuk keta balik...then ariana tak dapat tido petang cam biasa coz indoor games are super loud!!!


so on sunday plak i have to get injection for my back ache which is worsen...sampai takleh gerak langsung...2 midnite in a row ariana bangun mengigau...ini bukan mengigau cakap sorang2 yang cute tuh eh...nih stok bangun menjerit menangis without notice keadaan sekeliling...so no matter we offer her milk or whatever, she won't stop screaming...unless kita dukung dia on bahu sampai dia tertido selama few hours...n dia pandai takmoh kat baba...mau bahu mummy yang kecik nih...n apa kata dun let mummy baring skali?hah, panjang explanation aku...sumtimes facing her tantrum do let my anger explodes...haa masa tuh baba MUST take over ye...tapi mummy marah kejap jer...


sambung balik...after take the shot, the girls stay at home while alan n pokcu g kedai sportrim kat rawang...we get to rest n even have a nap...ALL 4 OF US!!! after the daddies came back, we went to klcc for the kiddies pool n had dinner there...oh, harus singgah mothercare beli barang ariana yang tak perlu...hehehe...tini pun beli skali...she bought ariana a shirt...same exactly like her doter's..."thanks aunty tini!!!"



so that was last weekend which lambat citer sampai dah masuk this weekend...sangat pack but we really enjoy...oh, ariana had flu n fever on tuesday n skarang tinggal flu jer...hmmm...this weekend plak simple jer...i stay at home coz alan n his parents pergi amik adik dia kat uum yg dah habis blajar...just having a nice mother doter weekend...


p/s:my backache is coming back...mana nak carik tukang urut bahu yg best haa?dari pangkal tengkuk sampai pinggang belah kiri sengal2...huuuu :(

Thursday, December 2, 2010

satu waktu dulu

tengah tensen nih. tengah gaduh email ngan sorang malaun kat opis nih. kita suruh buat keje, dia nak ngamuk2 plak. ek eleh.

daripada layan dia, baikla aku duduk2 nih teringat masa kecik2.
masa tuh weekend. balik rumah mak kat setiawangsa. intan apartment.
dah banyak berubah sekarang. anyway, masa tuh aku darjah 2. mak bagi singgit buat belanja aku n zana main kat bawah. dah dapat main, dapat belanja lagi. mewah ko eh. ok, sambung. selalunya aku beli roti krim 2-meposen, cikedis 2-patposen, belen beli gula2 2 biji. sangat adil kan aku? hehe.

anyway. ada 1 hari tuh aku, zana n a few kengkawan jalan2 luar apartment. pastu nampak ada 1 abang jual goreng pisang. nampak sedap jer. tapi dalam poket cuma ada doposen. aku pun tak ingat mana pegi lagi lapanposen. dengan selamba badak aku mintak

"bang, bagi kerak doposen!"

budak darjah 2, apa tau kan? mana tau segan2 nih.
abang tuh gelak kot, aku tak ingat tapi yang aku ingat dia scoopkan masuk plastik pastu tanya "cukup tak nih?" penuh plastik tuh. aku cakap "cukup2".

pastu kitorang duduk kat batu tepi jalan betul2 depan gerai abang tuh. pastu sambil makan siap cakap "bang, nanti besday saya abang goreng pisang untuk saya ye."

hahaha. bila pikir2 balik, malunyer. anak sapa laa yang muka tebal tuh. hehehe. tapi sekarang abang tuh dah takde dah. dah bukak kedai makan kot. to abang yang goreng pisang depan intan apartment, setiawangsa tahun 1989, u make my day!!!

bad habit or good habit?

i have a habit.
tak tau nak cakap itu bad habit or good habit.
i like to make dessert. sebab suka makan, maka kenala blajar buat.
my habit is i like to try new recipe then terus bagi orang.
coz kat rumah yg makan cuma 2 orang, maka kalau tak bagi jadi membazir pulak.
tapi yg tak bagusnya ialah, my 1st attempt selalunya tak berjaya.
tapi bagi kat orang bukan sengaja nak pedajal.
the thing is. i have another habit.
this one is a bad habit. i dun like to taste when i cook/bake.
masak apa pun. lauk ker, kuih ker. letak/ susun dalam pinggan cantik2 terus bg.


pernah sekali, belajar buat sagu gula merah dari mak mertua.
terus buat 2 loyang skaligus untuk kenduri tahlil.
masa tuh kengkonon bangga bagitau makcik2 ini alin buat tau.
skali makcik gigit. alahai, sagu tak pecah. keras gedegang. m.a.l.u


dua kali, cuba buat buah melaka. hubby siap tolong amik daun pandan kat bawah rumah.
dah siap susun2 terus dalam piring, konon nak membalas pemberian jiran sebelah.
skali sendiri nak makan sambil layan tv, errkkk...KERAS OKK...uneatable!
terserempak ngan jiran, mintak maaf sebab tak cuba dulu sebelum bagi. dia senyum jer. mungkin fikir, alahai, orang muda. m.a.l.u lagi


tiga kali (peristiwa hari ini), nak buat fruit cheese cake sempena kedatangan tetamu.
senang sangat resipinya. takyah bakar2, kukus...just blend n tuang dalam acuan.
skali pagi tadi nak potong nak bawak ke opis, un-potong-able.
lembik. kena scoop ngan senduk.
nak buat macamana? scoop jugak masuk 3 tupperware. makan jugakla.
takkan nak buang kan?
member opis cakap, takpe, sedap. sejuk sikit dada.
tapi makan ala2 pudingla. dengan sudu.


ada lagi peristiwa2 lain tapi cukuplaa 3 nih sebagai contoh.
tapi rasanya i wont stop trying out new recipe coz i like n its my habit kan.
yg penting niat ikhlas.
tapi..............................CHEQ MALLUU!!!

kawan lama

tgh kemas2 bilik depan sempena kedatangan tetamu tak lama lg, aku terjumpa kawan lama.

duduk rehat jap sambil belek2. sampai bila pun aku takkan buang. sayang.

dari awal form 4 aku buat bertukar tangan. semua yg rapat tinggalkan jejak. dari kwn, adik bradik angkat, roomate, jiran bilik, ex, ehem, semua pun tulis. kecuali my own hubby. dia tak kreatif katanya. takpela, dah kawin pun. jom tengok...

cuba teka apa nih?

tuan punya autograph...all d info inside were not relevant anymore..huhu

kenal tak sapa nih? naive jer dgn tshirt "sendaloka bersama singer"

one of my favourite

have to cover up the info for privacy of the writer

this one had short story
amacam? best tak? korang ada?

Monday, November 29, 2010

tak gentle langsung!!!

hmmmpphhh...
hmmmpphhh...
hmmmpphhh...


baru balik dari lunch. hujan renyai2. redah jer. pakai tudung takpe, tak pening sangat.


tapi!!!! tadi before pegi lunch, terserempak sorang remisier. well, bila dah keje macam aku nih, kenalaa kenal remisiers and dealers n taklehlaa nak buat2 sombong lak. n maybe, just maybe becoz i never show my bad side, this remisier tanya aku directly...(ini terserempak jer ok, bukan makan sesama pun...sekali lalu dalam few seconds punya conversation jer)


"alin, nak cakap sket boleh?"
"cakapla. ada apa?"
"ALIN KURUSLA SIKIT. TAK CANTIKLA BERISI CAMNI"
i was like wtf ^&*^%&% "ek eh, sukati kitala...sibuk jer...i'm happy like this"


ok, thats a lie but who r u to say that? being 56-57kg bagi aku ok sangatlaa...besides, my husband never complaint. he loves me just as much...aku tau maybe ada yang cakap, alaa, better be safe than sorry...apa salah orang tegur...


memang takde masalah kalau orang tuh my family or someone yg close to me tapi ini dahlaa ko buat bisnes ngan aku every 3-4 months skali jer (which is not THAT close pun) then ko LELAKI plak tuh...then duda lak tuh...what for u ask me to slim down? untuk ko ker? my husband pun tak pernah komplan OKK...macamlaa aku nih tak pernah tengok diri sendiri dalam cermin. i know how i look like, i know what is my limit. i still can get clothes in my size OKK...bukan gedempol pun...


pleaselaa...pompuan mana yg suka dengar orang tanya soalan sensitif gitu? NOBODY YE...dalam islam pun ada adab bertanya. pompuan ngan pompuan pun takleh tanya direct gitu. mulakan dengan "u nampak lain, ada makan apa2 ker?" then kalau dia mengelak2 takyah teruskan...say sorry n diam jer...kalau dia nak citer, dia akan citer. thats it. i know not all guys are the same but please, guys out there, tolonglaa berhemah sikit bila bertanya. be gentleman.

Thursday, November 25, 2010

entry terlapok : aidiladha 2010

orang dah nak balik dari mekah, ko baru terhegeh2 nak post entry raya haji...sukatilaa kan...nak post gak...nanti2 bila dah tua, leh review balik cemana kitorang celebrate our 1st aidiladha together...


malam sebelum raya tuh aku masak sambal ayam n spaghetti bolognese. that morning, after dah panaskan sambal n rebus spaghetti, makan then cabut g rumah mak. makan lagi. mak masak rendang ayam, pizza, macaroni n sup tulang. dah macam raya ala italian pulak. after that adik ikut we all pegi rumah abah pulak. family aunty semua ada sana. apit n amy adik aunty pun ada...dah besar debab budak berdua tuh. dah 22 n 19 years old. last jumpa masa aku form 2 kot...kat sana menu sambal udang galah, rendang campur, lontong, ayam masak merah. makan lagi.
then after few hours kitorang gerak g kajang lak nak jumpa atok. sampai sana semua dah tunggu. rupanya diorang plak nak ke rumah abah...laaa...kalau tau kitorang tunggu kat rumah abah jer kan senang...anyway, after makan2 (yeayy, dapat makan kuah lodeh tokcik yang setap sangat...) kitorang pun balik...hantar adik balik rumah mak then kitorang pun duk berehat kat rumah...
raya kali nih best coz dapat pakai baju sama ngan ariana. aku dah beli kain polka dot tuh awal lagi tapi tak sempat tempah even after i found the readymade baju kurung for ariana. kalau tak, leh pakai masa aidilfitri harituh...takpela, dapat gak pakai raya kali nih. alan lak pakai baju raya harituh jer. gambar tak banyak coz dah petang baru terhegeh2 nak kuarkan kamera. so here are the pics taken :



our little happy family

boria kuala lumpur

my youngest kazen ye puan2...yes, i still hav baby kazen...
"ariana, meet your uncle; muhammad dini dzikry"

my youngest aunty with baby on the way (another kazen!!!)

puan punya rumah @ kajang

my sis zana n my guardian since we small; tokcik...inilaa tokcik saya!!!

hub ask after i snap the pic"kelakar tak muka alan?"i said"kelakar lagi muka ariana!!!"