ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, July 30, 2010

suci dalam debu

ok ok...jangan panik...aku bukan naik hantu...cuma emosi sket bab2 betina suka rampas laki orang nih...meh kita tolak tepi (i won't ever forget this type of ppl) dulu kes tuh...ada masa kita review balik...

this week is girls weekend...baba dia takde so, i get my sis to stay for a few days...

as a mommy/wife/normal women, we tend to plan a whole week punya housechores...who don't?bak kata baba dia, "apsal tak habis2 keje rumah tuh...i tgk ok jer"...well, we women could 'see' all those teeny tiny dust/sampah around the house...its just up to us nak buat or not...

daily housechores yang basic such as sapu lantai, kemas katil, laundry, buang sampah or weekly macam basuh bilik air, vakum, masak sememangnya dapat bantuan en. suami tapi yang kucik2 nih takkan nak mintak tolong gak kot kan?bukan nak berkira when i mention the task cuma maybe some don't realize that the kucik2 task sometimes require more time...




errr...saya tak vakum gini yee...saya 'ringan' dari dia


for example, lap meja solek...nampak easy peasy but! you have to take all those dusty stuff on the table 1 by 1, lap then put aside until dah lap semua then lap meja plak then lap cermin then re arrange the stuff back where it belongs...yang pompuan of cos we all know segala mak nenek atas meja tuh kan...nak tau gak?ok...tarik nafas...(sapa leh sebut senapas memang teral)

toners, moisturizers, lotions, babyoil, perfumes, lipsticks, eyeshadows, blushers, hairgel, combs, brooches, facepowder, babypowder, feminine powder, bio oil, make up brushes...hmmm...(trying to imagine my dressing table...fuh, sepah tul)...haa...deodorant, accessories, rings, watches...the list go on and on...tak habis2 tau...





nak tukar langsir nampak cam senang tapi kena make sure habuk tak bertempiaran kat tempat lain...kena cover or bukak cadar, sarung bantal semua, bukak langsir, bukak besi then vakum then baru leh pasang yang baru...ingat bukak n pasang jer ker?

mengemas is not my favourite keje rumah...(keje rumah boleh pilih2 ek?)..aku suka lipat kain...saaaangat suka...tapi kalau tak sempat, memang lepuk dulu atas katil bilik depan then bila ada masa baru lipat...i forbide my husband from lipat any kind of kain...masa dalam confinement pun dah pesan ngan hubby, please biarkan baju atas katil...when dah sihat, aku lipatlaa...suka tengok baju lipat2 then susun cantik dalam lemari...fuh...puas tak dapat nak citer...kalau dia lipat bukan tak boleh tapi nanti saiz dah lari...(ngada2 nyer...)hehehe

so, sempena baba dia takde kat rumah nih, those are some of my list to do this weekend...kalau keadaan mengizinkan(kalau ariana tido lama, kalau dia tak ngamuk, kalau dia behave sambil tengok playhouse disney...) dapatlaa aku setel banyak keje...baba balik pun mata tenang jer tengok rumah suci tanpa debu...kan kan kan?

Wednesday, July 28, 2010

dunia sebesar guli

macam2 nak citer...pasal my baby's 1st solid food, pasal my weekend project 2, pasal cari pasal tapiii...ada 1 benda nih suddenly menarik perhatian aku seterusnya menaikkan darah aku untuk mengepos n3 nih...aku saaangat suka baca 1 blog nih...coz saaangat kelakar...dapat aku menghilangkan tension kat opis nih...gelak2 sorang2...kengkadang gelak berdua coz kak sha kat opis nih pun suka baca gak...unlike kak sha, aku bukan jenis yang suka blog hopping...unless kalau dah direkomen, baru aku bukak...kira macam buku gaklaa...kalau ada orang kata best, baru ada hati nak baca...


well, actually nak citer yang dunia nih begitu kecik...saaangat kecik sehingga akhirnya aku jumpa jugak si dia...thanks to kak sha yg rajin menjejak akhirnya ketemu juga kita di alam siber...sedihnya dia adalah sahabat karib pada blogger yang sangat ku admire...admire hasil tulisan jelaa...perangai eh aku tak tau...


wah...ngko sungguh berpura2...
mengepost entry2 berunsur ilmiah dan islamiah sedangkan ngko seorang iblis bertopengkan manusia...
sanggup ngko porak perandakan sebuah keluarga....
sanggup ngko punahkan sebuah bahtera...
sanggup ngko menidakkan hak pada yang utama...
ngko siapa?seorang janda beranak 1 yang mengejar harta...


ngko war2kan pada dunia, dia cinta sejati...
yang ngko temu di tempat kerja...KHAKPTUI!!!
(bagi yang pekat, likat, melekat...)
cinta sejati kemenda?dah ngko dok goda2 dia...
kucing, kalau dah letak ikan busuk pecah perut pun, dia ngap jugak...
ngko bukan taktau dia dah ada anak bini nun jauh kat kota...malah ngko pernah makan semeja dengan isterinya...


dia pegi sana mencari pengalaman dan harta, bukan mencari betina...
aku kenal dia, dia bukan mudah menyerah...
melainkan...ngko yang pegi serah!!!??
dia seorang yang sangat mementingkan keluarga...
keluarga tunjang utama...
tapi sekarang mana dia?


ngko dah sumbat segala benda haram ke tekak dia, supaya dia menurut perintah ngko...
supaya dia jadi bodoh...hei, bukaklaa tudung tuh...
buat malu muslimah yang lain jer...
ngko ikut tuntutan agama tapi yang khurafat ngko jadikan amalan...
tak cukup dengan dia, ngko hantar segala mak nenek jin yang ko bela, mengganggu keluarga...


takpe, kat dunia mungkin ngko lepas...
tapi di akhirat sok, Allah akan membalas...
the world is round...
apa yang ngko buat, tak mustahil akan berlaku kat ngko 1 hari nanti...
masa tuh, baru ngko tau camna rasanya...
hebat atau tak...
tapi bagi aku ngko bukan hebat...
tapi ngko bangsat...

Sunday, July 25, 2010

her 1st bubur...



my baby daughter dah masuk 6 bulan on 20th july harituh...tapi aku memang jenis tak sabar nak bagi dia makan, i started giving her nestum 1 week earlier...nyam2...nak gak dia makan...n bila ngam masuk 6 month, i tried to prepare homecook food for her...


weekend before that dah beli siap2 barang2 nak masak...bayam, carrot, kentang, lobak putih (err...nih untuk banyakkan susu mak dia)...so, setelah puas tanya sana sini n surfing cara2 nak buat bubur, end up i prepare bubur hijau...bubur+ikan bilis+bayam=blend...nyam...dia nak makan...tapi adalaa dalam 2-3 sudu besar jer...oklaa...aku buat terus untuk bekal 3 hari...masuk lam fridge, bila nak makan, panaskan...ye ye...tak brape bagus panas2 kan tapi takde masalaa nak buat hari2...besides kenalaa makan benda yang sama (4 days rule) untuk tgk kesan if she have any allergies to the food kan?n cooked food is better than fastfood kan so, oklaa tuh...


pagi dia makan nestum, petang makan bubur...then aku buat bubur oren lak...yaa...betull...aku buat bubur carrot plak...sama jer caranya...bubur+ikan bilis+carrot...tapi yang nih lagi sedap dari bubur hijau...maybe coz carrot n ikan bilis sangat ngam rasa dia...besok nak buatkan bubur kuning lak...bubur+ikan bilis +kentang...


after that aku rasa rotate bubur hijau balik kot...takde ideala nak buat apa...nak bagi keledek, diorang kata tak elok, angin...takut gak perut comel dia tuh meragam kang...selain ikan bilis, apa lagi yang baby 6 month boleh makan haa?

Friday, July 23, 2010

yayyyy....

yayy...harini raya...raya apa?rayalaa...coz semalam dah habis ganti posa...eh, tak boleh eh?tak kisahlaa...lama wooo ganti posa...ngam2 plak sama raya ngan nurul kat opis nih...so tadi g makan sedap kat klcc...hahaha...lunch hour sejam, makan piza milano kat foodcourt jelaa...pastuh nak shopping lak...nak redeem voucher yang menang harituh...sronot sronot...waa...siap cakap kat SA tuh..."bestnya dapat shopping takyah kuar duit"...mesti dia kata "apalaa budak nih...tu pun nak kecoh..."mestilaa...1st time menang tau...tapi kan barang2 dia alkisah memang pricey sket so cuma dapat rembat top 2, suor 1...jadilaa...janji, baju baru!!!!

Thursday, July 22, 2010

>:(

eee...bencinyer...buruk blog nih jadinya...nak tulis panjang2 pun dah cam takde mood...sapa nak baca (err...ada ker orang baca) kalau tulisan himpit2 macam ketupat tak cukup masak nih...dah try edit banyak kali tapi space tuh tetap nan ado...buruk, buruk, BURUK!!!lagi 1 napa time yang tertera tuh completely different ngan masa aku nulis benda2 nih...sapa lak nak update blog memalam buta untuk aku...aku update siang jer...nak kata time kat komputer aku, tak pulak...ok jer...nak kena edit masa lak...sapa terror bolehlaa tulun aku...

macam ko tuh bagus sangat

baca metro harini...headline yang sangat menyakitkan hati :



Lahanat tul orang macam nih...tak reti bersyukur...ramai orang excited dapat baby girl coz boleh belikan macam2 accessories yang sangat kiut miut...percayalah, aku tau coz aku antara mak pak yang obsessed beli barang anak...lagipun anak pertama, tak kisahla boy or girl...rezeki dah Allah bagi...ada jugak anak nak mendoakan ko bila ko dah kojol nanti...


BODOH, JAHIL...rasanya perkataan2 nih tak cukup nak menggambarkan apa yang terbuku di hati bila baca...nak nak plak umur anak dia lebih kurang baya anak aku jer...budak besar tuh ko takyah tendang, tumbuk, lempang...ko piat sikit pun dah boleh mencederakan dia...isyh...tak leh nak imagine ariana kena wat camtuh...aku memang geram giler bila baca kisah2 macam nih...especially penganiayaan baby...coz baby apa dia tau?gatal pun takleh garu...ketap gusi jelaa menahan gatal...kalau ko boleh ker tahan gatal?tangan tuh nak menggaru jer...ni kan pulak nak smack down segala...nangis jerlaa...bukan boleh balas pun...


kalau ko dapat anak lelaki, apa ko boleh jamin ker dia lebih useful dari anak pompuan...hei, bukak mata tuh lebar2...anak2 derhaka sekarang lebih ramai anak lelaki tau...bukan semua tapi LEBIH RAMAI...yang ngisap ganja, yang jadi pengedar, yang mencuri, merompak, yang halau mak bapak dari rumah, yang bunuh ahli keluarga sendiri, yang belasah mak bapak sebab kena tegur...pernah ko dengar anak pompuan buat camtuh?klau anak pompuan buat camtuh, mungkin atas desakan si suami yang juga seorang LELAKI...anak lelaki sekarang pengecut takut bini...walhal tanggungjawab jaga mak bapak adalah tanggungjawab diorang...aku sendiri nampak ngan dua mata aku nih anak pompuan lebih bersusah payah jaga mak bapak...teman kat hospital, jaga masa sakit, raya bagi hadiah...anak lelaki?salam kaut pun takde, menyusahkan lagi ada...


aku bukan anti lelaki...suami aku juga lelaki, yang sangat sayangkan ibu dan ayahnya...bapak aku pun lelaki tetapi lelaki2 durjana yang semakin membiak inilah yang akan meruntuhkan keluarga.


dah, aku tak tau nak cakap apa lagi...yang pasti hati aku masih menggelegak lagi...

Wednesday, July 21, 2010

janji anak aku sihat...


Exclusive bf(breastfeeding)...what is that?it means baby dari lahir hingga 6 bulan HANYA minum susu badan without air kosong, formula, pepejal, whatsoever...ariana nih dah berkali2 meneguk formula...kira tak exclusivelaa eh?kengkadang rasa dengki ngan mommies yang dapat full bf their babies...n rasa menyampah kalau ada yang memperkecilkan kita kerana TERPAKSA campur..."oh, itu bukan exclusive namanya...""tak baguslaa macam tuh""u dah campur?makin sikitlaa susu u..."...eee...rasa nak jer sumbat nenen nih kemulut diorg...eh...sumbat mulut diorg buat apa...sumbat mulut anak lagi bagus...for those who are not working it is a blessed to fully bf their babies...macam my sister in law...tapiiii...anak dia nak bergayut jelaa coz never been introduced to bottle...susah jugak nak kemana2...

lagi 1 aku tak suka bila kita nak tanya kat nurse2 hospital camna nak banyakkan susu, camna nak successful in bf, seboleh2 diorang cakap bagi jer baby minum...bagi je banyak2...betul apa diorang cakap tuh....memanglaa aku bagi tapi aku keje...bukan dok rumah...bagilaa tips2 yang sesuai untuk wanita bekerja...ko nak aku balik setiap 3 jam menyusu ker?kalau rumah sebelah opis, bolehlaa...


sapa buat mommy saya tuh?babab kang!!!




ariana punya history menyusu:

-lahir2 nurse bagi air zamzam, then becoz aku bersalin c-sec, doc bagi aku rehat sehari so the 1st day tuh baby minum fm(formula milk) jelaa...

-then hari kedua baru cuba bangun...mak datok!!!sakit!!!bila dah dapat duduk selesa, nurse sorong ariana masuk untuk cuba bf for the 1st time...nak pegang tak reti, camna baby nak latch pun tak reti, susu tak keluar, nurse tuh picitkan kasi keluar...ADOI!!!ariana dah sedap dapat fast flow from the bottle, bila bf dia tido...penat sedut tak kuor2 gak...

-camtuh gaklaa hari2 seterusnya sampai aku kuar sepital on the 5th day...bila ada peluang aku akan mintak bf baby then kalau dia still nangis, nurse akan topup ngan fm...

-kat rumah, aku fully bf ariana...tapi biasalaa kalau dah berpantang rumah mak, especially when ur mother don't believe in bf...dia seboleh2 suruh bancuh fm sample yang dr bagi...kengkadang mak bancuh terus bagi kat baby, dia kata susu kamu tuh tak cukup...bengang gakla coz kalau baby tak hisap, camna nak stimulate susu keluar kan?tapi aku diam jelaa...kang melawan, kena halau lak kang...hehehe..

-after 2 hari kuar, kitorang kena datang hospital balik for checkup then ariana kena tahan sebab jaundice lak...padanlaa ada 1 malam tuh dia tak nyusu for almost 8 jam...tido jer...dr kata itu tanda2 dia jaundice coz baby lemah n malas nak bangun minum...

-ubat terbaik adalah susu ibu selain put her under the ultraviolet light...aku pun pulun mengepam susu...in 4 hours cuma dapat 2aun jer...nak nangis coz takut dia kena tahan lama2 coz tak cukup susu...bila tak cukup, apalagi, dia minum fm lagi...tapi Alhamdulillah besoknya dia dah leh kuar...

-maybe sebab aku start mengepam awal (in 1 week), susu aku mula produce dengan banyaknya...ariana minum 5-10 minit then dah...sebelah lagi pun taknak...so, aku mula simpan stok ebm(expressed breastmilk)...tak konsisten mengepam coz lack of info...aku pam bila rasa sakit sebab penuh...kalau x, aku wat dek jer...mak aku lebih suka panaskan ebm masuk botol...dia kata senang nak monitor baby minum banyak mana...

-stok aku banyak gak bila nak mula start keje...aku bagitau bbsitter, bagi ariana minum 2aun every 2 jam...ariana minum makin hari makin bertambah...dari 2 jadi 3 aun n now dah masuk 4...bila makin banyak minum, stok ebm pun makin kurang...sehari she need about 18-20aun sedangkan kat ofis i only manage to get around 10-12aun or in a good day boleh dapat dalam 17aun...so, masuk 5 bulan ariana dah mula campur fm tapi cuma at bbsitter jer...buat topup kalau ebm tak cukup...sehari maybe dia minum fm dalam 1-2 botol jer...malam memang fully bf ngan mommy dia...

buat masa nih ni yang termampu aku buat for my baby...of cos every parents nak bagi yang terbaik tapi setakat yang termampula...salute to mothers yang dapat EXCLUSIVE BREASTFEED their babies...maybe ada yang kata "alaa semua tuh alasan...","orang lain boleh buat, kenapa ko takleh...""tengok, aku exclusive tau..." eee...kata2 nilaa yang buat mommies yang tak berjaya tuh makin gagal coz bukannya depa nak support, bagi moral down lagi adalaa...diorang nih tak bersyukur tuhan dah bagi rezeki dengan senang...sedangkan yang lain diuji dengan pelbagai dugaan...nak bf bagi mommies yang bekerja memerlukan komitmen yang SAAAANGAT tinggi...aku sampai kena cucuk every week keluarkan susu yang tersumbat yang dah jadi nanah...hidup2 dr cucuk tau...no bius!!!then pernah demam kowkow sebab bengkak susu gak...macam2la...nak citer kat sini pun tak habis...dr advise suruh stop menyusu...tapi aku refuse...takpelaa...biar ariana minum puas2 dulu...

apapun aku tetap berpuas hati coz aku still menyusukan dia whenever she needs me...breastfeeding is better than feeding breastmilk...aku berazam nak susukan ariana until dia 2 tahun...full or not coz bf time is bonding time for mommy n baby n bonding is the best feeling...so, takyahlaa ko nak eksyen ko leh produce stok ebm melimpah ruah dalam fridge ko tuh...ramai jer baby yang hidup dengan minum fm...fm pun macam2 vitamin ada sekarang...tak mati pun...(ni ayat orang yang sangat dengki n sakit hati...)

ariana dah pandai baca yasin tau...


JANJI ANAK AKU SIHAT!!!

Monday, July 12, 2010

juadah berbuka

sejak 2-3 minggu aku ganti posa nih, macam2 menu teringin kat tekak...masuk asar jer dah terbayang2 apa nak makan masa buka...tapi setiap hari khamis, alan takyah tanya...menunya tetap sama...beli kat pasar tani taman melati...oh...kusyuk...masyuk...asyiiikkk sekali...pendek kata SEDAP!!!

nasi ayam berempah...very loike the ayam...tak kering, tak lembap...kriuk2 de pun cukup rasa...

p/s : minggu lepas aku bedal sampai 2 bungkus...1 bungkus sikit sangat...tapi apsal alan takleh habis haa?konpius aku...

weekend project

hari sabtu cadang nak balik kampung, tunggu2 alan tak balik2 dari sekolah...last2 tak jadi balik...dah petang, 3 branak membongkang...malam makan pun beli...

ariana yang dah cun tunggu babah dia balik

hari ahad ada meeting penduduk ngan timbalan menteri dr JPM...wah...macam penting jer bunyinye...penduduk kat area rumah aku banyak benda nak komplen...paip pecah, longkang tersumbat, banjir, parking tak cukup, meter air pukal, macam2 lagilaa...meeting dari kul 9 sampai tghri...Biro Pengaduan Am pun ada...diorang sponsor breakfast n khemah dalam 7-8 bijik untuk booth2 badan2 kerajaan eg. kwsp, jpa, dbkl, ntah apa ntah lagi...cantik khemah diorg pasang siap ada scallop macam kenduri kawin...aku tak g, alan sorang jer...alaa...g dengar tunjuk muka jer...kitorg menyewa jer pun...bukan paham kebenda diorg bincang problem yang dah berakar tunjang dari berpuluh2 tahun dulu...huih...masuk metro harini tau...

after that macam tak tau nak makan apa...alan pun kenyang lagi...so, dok melepak tgk melodi...then macam datang rasa bersalah coz lama sangat tak masak...ngabihkan duit alan makan luor je kejenya bini dia nih...korek2 peti hapah bahan mentah pun takdak...yelaa jarang masaklaa katakan..sayur yang ada pun dah tak elok...apa lagi, sardin lee jawabnya...then goreng ndoq dadar..simple jer...

alan ngan ariana tido lagi tuh...klung tang klang tung...hmm...lama tak buat dessert...godek2 peti ais ada epal, ada puff pastry nak buat mini apple pie...ada cream cheese, ada peach slice, ada biskut mary nak buat peach cheese cake...ada gelatin, ada whipping cream, ada chocolate nak buat chocolate mousse...nyum2 semua sedap...cuma tuan punya badan jer rajin ke idak...buat apple pielah...


bahan :

-3 biji apple-kopek kulit, potong dadu

-3 sudu besar gula pasir

-1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis

-puff pastry segera-senang keje...takyah nak nguli dah...beli jer kat kedai

-secalit butter-utk lesek kat tray


cara2 :

- masak apple, gula n serbuk kulit kayu manis, biar masak sampai apple lembut...tutup api
-potong puff pastry membulat untuk buat base n penutup (aku guna tupperware ben10 jer udah)...biar berlebih di tepi senang nak tutup...(ini blajar dari kesilapan sendiri...)

-lesek tray ngan butter...letak 1 puff pastry bulat...cucuk2 ngan garfu sket...

-letak apple(jangan letak kuah dia)...tutup balik ngan another puff pastry...tekan2 tepi dia ngan garfu...cucuk2 kat tengah ngan garfu(aku tak tau kenapa tapi semua pie memang takleh tutup rapat)

-bakar at 200 degree dalam 20-30 minit sampai dia kekuningan...

2 branak tgh tunggu dessert siap...kemain dekat lg nengok tv...aip!

TING! DAH SIAP

(base n penutup tak bercantum...ni yang aku kata blajar dari kesilapan tuh...)

harap maaf kerana imej yang sangat teruk...bukan salah kamera, salah tangan yang membuat...tapi rasa dia tetap marvellous ye...

apple pie ni pun sangat marvellous makan ngan kastard gravy...masa nih alang2 sangat nak buat gravy...ngap cenggitu jer...


cara2 nak buat kastard gravy :
panaskan 2 cawan susu, 3 sudu besar tepung kastard, n 3 sudu gula pasir...kacau sampai larut semua tepung n gula...jika dibiarkan sejuk, gravy akan mula mengental...sedap gak...bak kata semua pun sedaplah!!!

Sunday, July 11, 2010

sama tak?


this is me 7 months...


this is "me" junior 5 months...

sama tak?

p/s : nak compare ngan babah dia tapi tak jumpa lak gambar alan masa baby


Saturday, July 10, 2010

tahap kekentalan anda


aku ngan husband aku slalu compare tahap kesusahan masing2 masa kecik...kira cam compare sapa lebih toughlaa...i came from a broken family...me n my younger sister tinggal ngan moyang n tokcik (nenek aku nye adik) since aku tadika until aku form 5...occasionally will meet our parents maybe seminggu sekali or dua minggu sekali or sebulan sekali or 3 bulan sekali...depends on their mood i guess...well, ni bukan nak citer pasal masa lampau...kang sedey plak kang...ni nak citer benda2 yang aku compare ngan husband...


aku : alin kecik2 dulu tido atas toto jer...tak pernah tido katil...
alan : alan lagi kesian...tido rata2...kadang2 toto pun takde...(hmm...takpe2)
aku : alin kecik2 dulu jarang makan kedai...nak makan special tunggu bday mak atau abah bawak...
alan : alan lagi kesian...nak makan apa ibu masak jer...makan luar tak muai (puas dalam bahasa melaka)
aku : alin kecik2 dulu pakai baju sampai kontot2...kasut sampai koyak2...
alan : alan lagi kesian...kasut alan tak berbasuh pun...(err...kesian ker?)
aku : alin kecik2 dulu subuh2 dah kuar rumah...coz g skolah jalan kaki 20 minit...penat tau...
alan : alan lagi kesian...naik bas g skolah...terpaksa panjat seat nak tekan loceng...(err...speechless)

aku tau alan taknak aku ingat benda2 sedey so he will make himself look more pity just to cheer me up...so schweet...tapi aku rasa sebab benda2 susah yang aku lalui nilaa yang membuatkan aku tough...touGH...TOUGH!masa kecik2 dulu aku cam tak suka cara guardian aku jaga kitorang tapi bila dah besar nih aku bersyukur sangat aku dijaga by them...cukup semua...ilmu agama(INI SANGAT PENTING), akademik, ilmu rumah tangga (bukan cara2 ehem2 ye...kemas rumah, masak, basuh baju..etc) macam2 lagilaa yang kadang2 nampak remeh jer tapi impactnyer besar!!!

aku nak anak2 aku tough jugak...biar kental...independent...aku akan terapkan cara guardian aku didik kitorang dalam mendidik anak2 aku nanti...

p/s : kecik2 dulu aku la tukang ngabihkan lauk2 pauk bila dah larut malam...walaupun dah nak tido, bila dengar moyang aku cakap sayaaaang nak buang nih(dengan nada mendayu eh...) aku bangun jugak...

Friday, July 9, 2010

birth Day


banyak betul bday orang bulan nih...anak2 kengkawan ada dalam 2-3 orang...adik2 aku sendiri 2 orang lahir bulan nih...anak buah pun ada...dok memikir nak bagi hadiah jelaa...fulus mana fulus?haa...jangan berhutang dek kerna nak bagi hadiah grand...biar murah janji ikhlas...ataupun hadiah kiv...macam adik2 aku senang jer...hadiah taknak, nak duit! amboi3...anyway, dik, happy besday tapi hadiah tunggu hujung bulanlaa ek? :p
p/s:bday i bulan 10 ye...(err...tetiba jer enterframe...)

Wednesday, July 7, 2010

surrrpriiiiise!!!!


haha...heeee....mmm...nak cakap ke tak haa?...hmmm...malulaa...errr...ekceli gambar aku masuk mejalah...hehehe...dah lama antor...ingat tak dapat...dah habis bersungut dah...skali member opis bagitau dia ternampak gambar aku masa dia ngah baca free kat kedai...gambar tuh amik guna hp kemera opismate...hantar N3 pun last minute guna despatch opis(alaa...dia bukan ada keje pun...dari ngular, baik tolong aku)...1st time nih menang...seumur hidup tak pernah menang apa2...dapat baucer modernmum RM500...jadilaa...dapat gak soping baju n kasut...lepas tuk raya...

aku yang kat tgh...memboyot 8 bulan

(=^_^=)

Monday, July 5, 2010

babble membebel

sejak my husband mengajar sekolah pagi nih...yes, he teach sekolah yang half year petang then half year pagi...sambung balik...since then banyak weekend i spend with ariana jer...yelaa...upsr makin dekat banyak cuti lak tuh penggal nih...so every saturday he have to go to school untuk sekolah ganti/meeting/sukan/ko-ko/ntah hapa2 lagi ntah...sometimes ahad pun dia kena g sekolah...balik dah petang...letih...tido sampai masuk asar...so, it was mummy n baby time...time untuk main2 n know my daughter more well coz isnin sampai jumaat dah hantar kat bbsitter...amik dia, baru main dalam sejam dua dah tido sampai ke pagi...haa, weekend kita kasi balun main puas2...tapi kengkadang cam tak larat plak nak layan...luckily dia menyusu badan...agak2 letih tuh wa kasi upah...sambil dia nyonyot, sambil kita pejam skali...hehe...

i'm kinda person yang suka jalan2...tak kisahlaa kemana pun asal dapat jalan, hati ku gumbira...kengkadang pening my husband nak melayan...dia lebih suka rehat kat rumah...well, after a week bekerja of cos he need the rest...so, kena compromiselaa...sometimes i will ask him if we can go here n there prior before he come home...if he is too tired, i bawak ariana jalan depan blok jelaa...kalau tak, g melawat sedara mara pun ok...i really like to go to my relatives house just to say hi...waktu sianglaa eh...i still have grandparents,tok dan nek sedara...usually i like to visit them more than the young ones...yelaa, aku dibesarkan oleh golongan veteran...lebih selesa borak ngan diorg...banyak citer best2 tau...selagi diorg hidup, kita dapatlaa jumpa, nanti kang haaa...isyyhhh...tanpa orang tua, kita pun takkan ada...besides, i like to show them my little girls development...:P

gambar sekadar hiasan