ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, July 12, 2010

weekend project

hari sabtu cadang nak balik kampung, tunggu2 alan tak balik2 dari sekolah...last2 tak jadi balik...dah petang, 3 branak membongkang...malam makan pun beli...

ariana yang dah cun tunggu babah dia balik

hari ahad ada meeting penduduk ngan timbalan menteri dr JPM...wah...macam penting jer bunyinye...penduduk kat area rumah aku banyak benda nak komplen...paip pecah, longkang tersumbat, banjir, parking tak cukup, meter air pukal, macam2 lagilaa...meeting dari kul 9 sampai tghri...Biro Pengaduan Am pun ada...diorang sponsor breakfast n khemah dalam 7-8 bijik untuk booth2 badan2 kerajaan eg. kwsp, jpa, dbkl, ntah apa ntah lagi...cantik khemah diorg pasang siap ada scallop macam kenduri kawin...aku tak g, alan sorang jer...alaa...g dengar tunjuk muka jer...kitorg menyewa jer pun...bukan paham kebenda diorg bincang problem yang dah berakar tunjang dari berpuluh2 tahun dulu...huih...masuk metro harini tau...

after that macam tak tau nak makan apa...alan pun kenyang lagi...so, dok melepak tgk melodi...then macam datang rasa bersalah coz lama sangat tak masak...ngabihkan duit alan makan luor je kejenya bini dia nih...korek2 peti hapah bahan mentah pun takdak...yelaa jarang masaklaa katakan..sayur yang ada pun dah tak elok...apa lagi, sardin lee jawabnya...then goreng ndoq dadar..simple jer...

alan ngan ariana tido lagi tuh...klung tang klang tung...hmm...lama tak buat dessert...godek2 peti ais ada epal, ada puff pastry nak buat mini apple pie...ada cream cheese, ada peach slice, ada biskut mary nak buat peach cheese cake...ada gelatin, ada whipping cream, ada chocolate nak buat chocolate mousse...nyum2 semua sedap...cuma tuan punya badan jer rajin ke idak...buat apple pielah...


bahan :

-3 biji apple-kopek kulit, potong dadu

-3 sudu besar gula pasir

-1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis

-puff pastry segera-senang keje...takyah nak nguli dah...beli jer kat kedai

-secalit butter-utk lesek kat tray


cara2 :

- masak apple, gula n serbuk kulit kayu manis, biar masak sampai apple lembut...tutup api
-potong puff pastry membulat untuk buat base n penutup (aku guna tupperware ben10 jer udah)...biar berlebih di tepi senang nak tutup...(ini blajar dari kesilapan sendiri...)

-lesek tray ngan butter...letak 1 puff pastry bulat...cucuk2 ngan garfu sket...

-letak apple(jangan letak kuah dia)...tutup balik ngan another puff pastry...tekan2 tepi dia ngan garfu...cucuk2 kat tengah ngan garfu(aku tak tau kenapa tapi semua pie memang takleh tutup rapat)

-bakar at 200 degree dalam 20-30 minit sampai dia kekuningan...

2 branak tgh tunggu dessert siap...kemain dekat lg nengok tv...aip!

TING! DAH SIAP

(base n penutup tak bercantum...ni yang aku kata blajar dari kesilapan tuh...)

harap maaf kerana imej yang sangat teruk...bukan salah kamera, salah tangan yang membuat...tapi rasa dia tetap marvellous ye...

apple pie ni pun sangat marvellous makan ngan kastard gravy...masa nih alang2 sangat nak buat gravy...ngap cenggitu jer...


cara2 nak buat kastard gravy :
panaskan 2 cawan susu, 3 sudu besar tepung kastard, n 3 sudu gula pasir...kacau sampai larut semua tepung n gula...jika dibiarkan sejuk, gravy akan mula mengental...sedap gak...bak kata semua pun sedaplah!!!

No comments: