ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, July 30, 2010

suci dalam debu

ok ok...jangan panik...aku bukan naik hantu...cuma emosi sket bab2 betina suka rampas laki orang nih...meh kita tolak tepi (i won't ever forget this type of ppl) dulu kes tuh...ada masa kita review balik...

this week is girls weekend...baba dia takde so, i get my sis to stay for a few days...

as a mommy/wife/normal women, we tend to plan a whole week punya housechores...who don't?bak kata baba dia, "apsal tak habis2 keje rumah tuh...i tgk ok jer"...well, we women could 'see' all those teeny tiny dust/sampah around the house...its just up to us nak buat or not...

daily housechores yang basic such as sapu lantai, kemas katil, laundry, buang sampah or weekly macam basuh bilik air, vakum, masak sememangnya dapat bantuan en. suami tapi yang kucik2 nih takkan nak mintak tolong gak kot kan?bukan nak berkira when i mention the task cuma maybe some don't realize that the kucik2 task sometimes require more time...




errr...saya tak vakum gini yee...saya 'ringan' dari dia


for example, lap meja solek...nampak easy peasy but! you have to take all those dusty stuff on the table 1 by 1, lap then put aside until dah lap semua then lap meja plak then lap cermin then re arrange the stuff back where it belongs...yang pompuan of cos we all know segala mak nenek atas meja tuh kan...nak tau gak?ok...tarik nafas...(sapa leh sebut senapas memang teral)

toners, moisturizers, lotions, babyoil, perfumes, lipsticks, eyeshadows, blushers, hairgel, combs, brooches, facepowder, babypowder, feminine powder, bio oil, make up brushes...hmmm...(trying to imagine my dressing table...fuh, sepah tul)...haa...deodorant, accessories, rings, watches...the list go on and on...tak habis2 tau...





nak tukar langsir nampak cam senang tapi kena make sure habuk tak bertempiaran kat tempat lain...kena cover or bukak cadar, sarung bantal semua, bukak langsir, bukak besi then vakum then baru leh pasang yang baru...ingat bukak n pasang jer ker?

mengemas is not my favourite keje rumah...(keje rumah boleh pilih2 ek?)..aku suka lipat kain...saaaangat suka...tapi kalau tak sempat, memang lepuk dulu atas katil bilik depan then bila ada masa baru lipat...i forbide my husband from lipat any kind of kain...masa dalam confinement pun dah pesan ngan hubby, please biarkan baju atas katil...when dah sihat, aku lipatlaa...suka tengok baju lipat2 then susun cantik dalam lemari...fuh...puas tak dapat nak citer...kalau dia lipat bukan tak boleh tapi nanti saiz dah lari...(ngada2 nyer...)hehehe

so, sempena baba dia takde kat rumah nih, those are some of my list to do this weekend...kalau keadaan mengizinkan(kalau ariana tido lama, kalau dia tak ngamuk, kalau dia behave sambil tengok playhouse disney...) dapatlaa aku setel banyak keje...baba balik pun mata tenang jer tengok rumah suci tanpa debu...kan kan kan?

No comments: