ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, November 30, 2012

what happen to fatin


kan aku ada bagitau harituh yang sebelum balik melaka masa raya haji, aku singgah PPUM melawat fatin. terkejut kitorang malam tuh dia bagitau dia warded. raya kat sepitalla jawabnya. dalam fon dia cuma bagitau dia suspected SLE. so, dr tahan untuk confirmkan. dia dah sebulan lebih demam on off. not too high fever, thats why dia pun just makan panadol and then bila dah kebah buat macam biasa. pastu kaki dia up to ankle macam ada dot2 merah. bila pegang takde menggerutu macam rashes ke apa. fatin kata tak gatal pun, sakit pun tidak. aku plak masa tu kepala dah fikir lain. kot dia tersepak apa2 yang ghaib ke. cud be kan? aku suruhla dia pegi berubat ngan ustaz ke apa. ntah dia pegi ke tak aku pun taktau coz after that dia balik rmh sewa dia. alih2 dia kata dia nampak dot2 merah tuh makin naik sampai ke peha. seharian dia tunggu result, dah pukul 10pm++ baru dr bagitau dia kena warded.

aku dah risau coz from what i found out, SLE takde cure. she's the healthiest among us all memang tak sangka dia kena penyakit nih. yang zana asek cakap nak nangis, nak nangis. zana being a paranoid, googled and yang dia nampak semuanya negative points. aku cakap kita dengar dulu apa dr cakap, insyaAllah kita usaha. fatin biasala being her, cool jer budak tuh. tak risau apa pun. in fact, masa aku n zana gi melawat dia, sempoi jer ber "aku kau" dengan staf nurse kat sana. macam kawan2 ko plak eh. hehe...mak pulak belum faham penyakit apa tuh. dia duk membebel2 salahkan itu ini. aku terpaksa cakap ni penyakit serius boleh jadi organ failure and death. memang aku nak takut2kan sikit mak aku kalau tak, dia wat dek jer. aku siap cakap penyakit nih takleh stress. adala kisahnya. kalau tak, fatin takla duduk menyewa rumah lain. ampunkan alin ye mak. besoknya pagi2 mak aku menyelinap masuk PPUM. dia kata dia buat2 ikut belakang nurse. hehehe...dia nak dengar sendiri penjelasan dr. dr cakap SLE fatin di peringkat awal. Alhamdulillah. tapi buah pinggang dia ada effect sket. still Alhamdulillah coz from google, SLE cud attack lungs, heart, other organs or worst brain. so, she was put on antibiotics and dr said that she have to be on steroids for 3-5 years. no direct sunlight from 10am-3pm, no acidic food, no fast food and drink lots of water.

i try asking around about this disease and Alhamdulillah, all the feedbacks are positive. most of my frens know somebody with SLE means that nowadays it is common and the dr knows how to treat it. memang no cure but it can be controlled. syukur. so, as now fatin already on steroids, badan dia naik. she gain 7kg in a week! dahla tak boleh buat heavy exercise. we forced her to move back with mak. senang nak monitor dia. katanya perut dia rasa tegang. yelah, steroid kan memang untuk bina otot. so, now she will go for follow up checkups every now and then and we'll see how she progress. the steroids intake will be reduce from time to time depend on her condition. selain tuh aku pun ada belikan dia air 30 juzuk al quran. we heard about a few supplements but for right now, biarla dia on dr's advise dulu. if possible to mix, we will try whatever it takes to help her. 


details about SLE from wikipedia here

Thursday, November 29, 2012

8 September 2012 : 3 majlis dalam 1

MAJLIS AQIQAH ADAM MIKHAIL BIN AZLAN

Marhaban oleh Kumpulan Nur Hidayah, Wangsa Maju
8.30am

masa ni babah mikhail takde coz ada sekolah ganti. pagi2 aku bersiap dan mandikan mikhail. tak sempat siapkan ariana. ariana berbaju tido jer ;P terima kasih pada kumpulan nur hidayah for the availability altho its last minute booking. thats y diorang request early morning coz they have other kenduri to attend. Alhamdulillah, rezeki mikhail...mata aku berkaca mendengar bait2 marhaban. sedih sungguh dengar pengorbanan ibu nih. antara yang aku ingat :

sembilan bulan kau dikandungkan,
air dan nasi tidak tertelan

another one :
sebelum jatuh, bidan menyambut
tinggalla ibu, lelah dan semput




MAJLIS MERISIK DAN BERTUNANG ZANA
11.30am

Hantaran handmade by me, zana n fatin. kaler pink purple putih. bagi aku okla, simple n sweet (puji hasil sendiri, tddmka!) tapi ada orang tuh tak puas hati n siap cakap benci, buruk, n siap cakap kat bakal mil zana yang dia dah suruh upah jer tapi zana degil. haizz, belum ada apa2 lagi dah nampak kelam kabut. sabar ye dik, ada hikmah semua nih terjadi. ingat motto kita!!!



the cool sistah...cool lah sangattt!!

petang tuh lepas tetamu belah lelaki dah balik, datang pulak tetamu2 untuk open house raya...semua skali harung buat dalam 1 hari. penat tapi legaa...

Monday, November 26, 2012

cuti panjang

ola mi amor...was on leave since last thursday. keluar beramai2 dengan bff. semua pakat aik cuti coz after tunda e few weekend, we realize that weekend is just cannot be done coz we mostly have plans with our family. seronotnya dapat jumpa. tengok wayang, makan, chit chat, minum, chit chat lagi, shopping. and we thought that we shud do this more often. currently in penang, a short vacay with my small family while  visiting my paklong yang baru balik haji. not much we do here. cari makan pun idak. just lazing around and on the bed. keluar makan dekat2 sini je. nak naik bukit bendera pun macam tak sesuai dengan cuaca hujan renyai2 with 2 kids lagi. next time jelaa. lagipun bercuti kali ni memang nak berehat betul2 besides menghabiskan cuti. n i manage to upload pictures from my previous entry. nantikan ye...gambar2 lama tapi nak letak jugak as a memories...tungguuuu...

Saturday, November 10, 2012

dialog antara dua insan

dating jalan2 kat pasar malam changlun. dialog antara dua insan :

Alan : ramai yang dah tau pasal kita
Alin : pasal apa?
Alan : pasal kitala...
Alin : kita ada apa?
Alan : kenapa cakap macam kita belum kapel?
Alin : haa? kita dah kapel ke? bila?
Alan : semalam tuh...
Alin : *cuba ingat balik semalam* (ada ke?) semalam alan cuma tanya apa perasaan alin kat alan. pastu alin suruh alan cakap dulu. alan cakap alan anggap alin lebih dari kawan biasa. so alin pun cakap samala kita. bila masa declare?
Alan : tu declarela tuh. takkan nak melamar macam nak kawin kot.
Alin : ooo...macam tu declare eh? so kira dah kapella nih eh? (tak romantik nyee...hmmm)
Alan : haah. yela...kenapa?
Alin : takde apa. okla, kapella...

itu cerita 13 tahun dulu. takkan aku lupa dialognya sebijik2. rupanya time duduk kat batu tepi tasik guthrie kat UUM tuh dia propose cenggitu. memang tak romantik sampai sekarang. takpe, asalkan baik hati dan penyayang :)